Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Intrebari srl nou

Amenintat cu moartea de un numar ...

La multi ani @AndReW99!

Alegere masina £15000 uk
 TVR vrea sa lanseze o platforma d...

Strategie investie pe termen lung...

Modulator FM ptr auto alimentat p...

orange cablu f.o. - internet fara...
 Robinet care comuta traseul

A fost lansata Fedora 40

Samsung S24 plus

Imi iau un Dell? (Vostro vs others)
 Abonati Qobuz?

transport -tren

Platforma electronica de eviden&#...

Cot cu talpa montat stramb in per...
 

Dvd

- - - - -
  • Please log in to reply
52 replies to this topic

#1
GOR

GOR

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,594
  • Înscris: 16.10.2002
Salut!
Inca de la inceput vreau sa specific ca nu am nici o unitate DVD - nici de calculator, nici stand-alone, insa incepe sa ma intereseze domeniul avand in vedere ca stiu destule despre editarea video.
Ma intereseaza si recunosc cand am vazut pe un CD de la WinDVD2000 - video player software - un VOB de 10min. format 4:3 la o caliate buna.
De fapt pe mine ma intereseaza daca pot sa "generez"un DVD dar pe CD, evident pentru inregistrarea cu o unitate CD-R normala, chiar si cu 10-15min. de "calitate" - poate uneori avem nevoie de un spot sau de un promo calitativ insa scurt.
CD-ul (despre care vorbeam mai devreme) se comporta ca un Movie DVD in acel player si probabil ar trebui sa mearga bine si pe un stand-alone, desi are si ceva soft pe el. (are meniu de navigare la DVD). Deci daca ar merge asta ar merge si cam ce as vrea eu?!?
Intrand putin in febra cunoasterii (mai mult off-line fara DVD hardware) am "cutreierat" cam toate site-urile si soft-urile de profil, am generat un MPEG2, i-am facut si meniu, l-am tras pe un RW si mi-a mers pe calculator...
As avea insa cateva intrebari la care v-as ruga sa imi raspundeti daca stiti:
1. Filmele pe DVD sunt trase interlaced sau NU ? si cum se comporta la vizionare ?
2. Din cate am inteles sunt pe Zone - pentru PAL si NTSC - un DVD player stand-alone freezone poate sa redea si un DVD PAL si unu NTSC ?! - daca TV-ul e doar PAL se vede bine?!?
3. Multe din DVD-urile originale sunt luate dupa Film unde rate este 24fps. - cum se face conversia in PAL sau NTSC?
4. Cum pot sa bag si o subtitrare pe acel DVD (CD) - stiti cumva un soft?!?
5. Din cate am inteles unele DVD-uri sunt criptate... la mine am gasit vob-urile direct in directorul VIDEO_TS - exista o "codare"ca in cazul CD-urilor Audio sau VCD, sau fisiere sunt trase direct pe disc ca fisiere si atat?

Multumesc mult pentru atentie si intelegere.

#2
Mtz

Mtz

    Retired member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,545
  • Înscris: 01.12.2002
1. Dupa cate stiu eu nu conteaza pentru standalone daca e interlaced sau nu.
2. Toate suporta si PAL si NTSC, si de aceea nu cred ca se merita sa transformi dintr-un sistem in altul. Pentru siguranta, audio sa fie la 44100 (poti risca si la 48000  )si 192 sau chiar 224kb/s
3. Am sa iti arat  mai jos un program
4. idem
5. Vei crea un SVCD care e recunoscut standard de toate stand alon-urile, cu mentiunea ca pe acest format incap cam 40-55 min. de film si cu oarecari riscuri pana la 76min. Formatul SVCD permite inscriptionarea a 800MB pe un CD de 80 min. E bine ca mpeg2-ul sa aiba undeva pe la 796MB, pentru a avea loc si un still menu sau motion menu. Bitrate maxim 2750 (audio+video)... parca, iar video minim 300 in cazul VBR (maxim undeva pe la 2500).

Tot ce va urma aici este pentru unitati CD-R si nu DVD-R. Pentru DVD-R se folosete altceva (Scenarist sau DVD Maestro)

Softuri:
a. Daca ai sursa DVD sau .avi, foloseste DVD2SVCD (the best dupa parerea mea) il gasesti pe softnews; tot aici ai nevoie de TMPGenc sau Cinema Craft Encoder sau Canopus Procoder. Cu DVD2SVCD poti sa pui si subtitrarea, dar este recomandata optiunea permanent subtitles. Poti creea si subtitrari neincluse in film de tip I-Author, sau CVD, dar aceste formate nu sunt recunoscute de toate stand alon-urile; vezi o lista aici (mai ai si alte link-uri folositoare): http://www.softnews....&threadid=10533

Subtitrare pe orice format divx sau mpeg inseamna reencoding si urmarile de rigoare in ceea ce priveste calitatea.

DVD2SVCD creeaza mpeg2-ul pentru SVCD. Dupa cum vezi am zis SVCD si nu DVD, deci acesta este formatul standard de care ai nevoie. Mai exista si alte formate precum: CVD, XSVCD, KCVD sau VCD, dar acesta dim urma este mpeg1. Daca ai meniul de inceput dinainte facut al SVCD-ului si (optional) de final al acestuia, poti creea direct o imagine a acestuia si chiar direct burn (nerecomandat).

b. Daca ai deja mpeg2-ul si vrei meniu si subtitrare separata fara reencodarea filmului ar trebui sa folosesti I-Author facut de enreach, dar acesta nu se mai gaseste oficial decat in China ;)

c. daca ai mpeg2-ul > VCDeasy (the best) pentru creeare meniuri, capitole, creearea unei imagini a SVCD-ului. Mai e un program TSCV, mai deosebit, dar mi-a mancat zilele (si noptile) pentru un motion menu si capitole ca la DVD. Astept o versiune mai noua: 0.85. Dar merita incercat. Daca-l rezolvi, avand in vedere ca ai zis ca te pricepi (eu nu prea le am cu astea) da si tu un semn.

c. Pentru creearea de imagini (sau direct burn) cu VCDeasy ai nevoie de driverele ASPI si/sau nero. Daemon tools pentru montarea imaginii SVCD-ului obtinut si verificarea lui. Pentru vizionare: WinDVD si mai era unul...

d. In caz ca nu ai deja mpeg2 codec, descarca-l de aici:
http://www.softnews....&threadid=10708

In caz ca ai folosit deja alte softuri decat cele mentionate mai sus, astept...

enjoy,

Mtz

#3
GOR

GOR

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,594
  • Înscris: 16.10.2002
Intrebam daca un astfel de DVD (care e de fapt CD) poate fi vizionat pe un DVD stand-alone.

Pe mine ma intereseaza un DVD standard nu SVCD (mersi pentru info oricum).

As dori sa introduc o subtitrare dinaceea selectabila (ca la DVD in 32 de limbi) fara recomprimare...

Tot nu mi-ai spus cum ruleaza DVD-ul un DVD NTSC sau Film pe un TV PAL... e vorba de un alt frame rate... Stie cineva cum se poate transcoda HI-Q din NTSC in PAL?

Meniul de DVD eu l-am creat cu DVD Arhitect.

PS: Toate aceste chestii ma interesau daca pot sa le experimentez pe un CD-R, gandindu-ma pe viitor la un DVD-R

#4
Mtz

Mtz

    Retired member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,545
  • Înscris: 01.12.2002
Sa clarificam de la inceput: DVD-ul se arde cu DVD-Writer. SVCD cu CD-Writer.

Am zis ca acest DVD cum ii zici tu (corect SVCD pentru ca se arde cu un CD-R  si nu DVD-R) poate fi vizionat pe orice standalone respectand specificatiile de bitrate care le-am zis mai sus.

Subtitrari cu I-Author, dupa cum am zis mai sus pentru SVCD.
Din cate stiu eu, pentru DVD cu DVD Mestro sau Sonic Scenarist. Iti trebuie deci un soft de AUTHORING.

Poate merge sa experimentezi creand o imagine DVD ca altfel nu poti sa o arzi pe un CD ci numai pe un DVD. Nero si daemon.

> Tot nu mi-ai spus cum ruleaza DVD-ul un DVD NTSC sau Film pe un TV PAL... e vorba de un alt frame rate... <  Parca am zis mai sus: nu sunt probleme odata ce TV-ul si standalone-ul stiu ambele sisteme PAL NTSC.

enjoy,


Mtz

#5
GunX

GunX

    Moderator

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,291
  • Înscris: 18.01.2002
1. da, DVD-urile in mod normal sunt in rezolutie interlaced pentru ca sunt destinate TV-ului si acolo miscarea este mult mai fluida asa
2. majoritatea sunt multisystem (si PAL si NTSC) dar pe un TV PAL daca rulezi NTSC ori ai imagine desincronizata sau in cel mai bun caz nu ai culoare (decodorul nu gaseste burst key-ul unde stie el si anuleaza total diferentele cromatice din semnal, asta daca se descruca la sincro pe mai putine linii verticale si frecventa orizontala/fps diferit)
3. telecine, interpolare de cadre
4. s-a mai discutat pe aproape ceva asemanator aici

#6
Amyd

Amyd

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 578
  • Înscris: 01.02.2002
1. DVD-urile sunt intotdeauna "interlaced", in sensul ca stream-ul va continue doua "campuri". Continutul in schimb poate foarte bine sa fie progresiv, nu deranjeaza pe nimeni, DVD-urile care suporta output progresiv vor combina cele 2 field-uri intr-o fotograma (bazandu-se pe flagul care indica acest lucru din streamul MPEG-2), iar celalalte le vor trata obisnuit.

2. Zonele nu au nimic de-a face cu standardele video (PAL vs. NTSC), dar, da, majoritatea playerelor DVD standalone PAL pot sa redea NTSC (reciproca nu e valabila), dar trebuie ca televizorul la care sunt ele legate sa fie multisistem (sunt cateva trucuri care permit afisarea corecta relativ simplu, folosite de producatorii de seturi TV)

3. Pentru filme conversia la PAL se face "accelerand" pur si simplu in telecinema filmul de la 24 fps la 25 fps si compensand cu un pitch shifter (or similar) coloana sonora - diferenta e insesizabila (dar evident durata totala se schimba). Pentru conversia la NTSC se foloseste asa numitul 2-3 pulldown, care e o secventa de repetitie de campuri un pic mai complicata, care compenseaza diferenta fara artefacte majore (de altfel, tot in stream-ul MPEG-2 exista un flag pentru acest pulldown, ca sa nu fie stocate si campurile redundante - se economiseste astfel spatiu).

4. Orice soft de authoring ceva mai rasarit stie sa importe fisiere de subtitrare standard, pe care sa le poti aseza cum vrei tu pe fluxurile respective. Unele programe mai ieftine au limitari de numar, dar ma indoiesc ca o sa vrei chiar maximum posibil de 32.

Nu folosi decat 48Khz pentru samplingul streamului audio. Nu incerca cu un CD-RW sa verifici miniDVD-ul intr-un player standalone, sansele de a fi incompatibil sunt mai mari decat cu un CD-R.

Transcodari de calitate buna se pot face cu orice program mai rasarit de compositing (AE + Twixtor, par example), dar cele mai bune se fac cu transcodoare de zeci de mii de dolari. Insa daca vrei compatibilitate maxima atunci faci un DVD/miniDVD pentru PAL si un DVD/miniDVD pentru NTSC pe care le distribui in consecinta.

Salutari,
Andrei

#7
GOR

GOR

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,594
  • Înscris: 16.10.2002
OK! Sa zicem ca avem un material captat in rezolutie PAL interlaced - daca ma uit pe TV PAL e OK, daca ii dau drumu pe un PC sau pe un TV cu 100Hz imaginea e interlaced si deranjanta la miscari mai rapide si mai ales la crawl-uri sau roll-uri unde scrisul merge mai repede si nu se mai intelege nimic; exista vreo posibilitate de a trece la non-interlaced? si sa se vada si bine... De ex. cel mai bun soft de vizualizare TV cu filtre de deinterlaced este Dscaler; exista astfel de filtre (poate chiar mai profesionale) si pentru alte programe de editare video?

Am mai observat ceva la unicul VOB pe care pot sa testez cu calculatorul: VOB-ul e declarat ca fiind NTSC, insa FlasKMPEG il gasesti declarat NTSC insa cu frame rate de Film (23,976). Care e explicatia? e facut pentru NTSC? si cum ruleaza un NTSC cu doar 24 de fps-uri?...

#8
Amyd

Amyd

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 578
  • Înscris: 01.02.2002
Da, marea majoritate a programelor "profesionale" (din categoria Premiere, Vegas Video, After Effects) au filtre de deinterlace similare cu DScaler. Exista pluginuri si mai specializate/sofisticate (ca sus mentionatul Twixtor). Deci cu alte cuvinte se poate, nu e nici o problema.

VOB-ul de care vorbesti e realizat cu metoda pe care am pomenit-o mai sus, de 2-3 pulldown. Secventa de semicampuri este:

Fotograme film:   |  A  |   B    |  C  |   D    |

Campuri video:    |A1 A2|B1 B2|B1 C2|C1 D2|D1 D2|

Fotograme video:  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |

Dupa cum vezi, se iau 4 fotograme intregi de film, se impart in 8 campuri, care apoi se distribuie in 5 fotograme de video interlaced, cu o anumita repetitie (B1, D2). Campurile care se repeta nu sunt stocate pe disc, ci sunt generate automat la redare. Nu conteaza ca unele sunt aparent inversate, pentru ca nefiind cu adevarat "intretesute" nu conteaza care jumatate e afisata prima.

Salutari,
Andrei

#9
GOR

GOR

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,594
  • Înscris: 16.10.2002
Da... interesant raspunsul Amyd... e o chestie simpla care se poate genera destul de simplu.

#10
GOR

GOR

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,594
  • Înscris: 16.10.2002
Am mai cautat cateva ducumentatii pe net si am gasit si eu metoda 2-3 pulldown (detalii grafice in fiserul atasat)
De la 24 la 30 e susor, insa ce facem daca avem nevoie de reciproca? sau in PAL (25fps)... exista si aici o metoda?!? sau doar prin rerandare se rezolva problema?!?
Ma uit mereu la materialele venite din USA si la unele unde transcodarea a fost facuta mai prost se observa un efect deranjant mai ales la "rafuri" sau generice... insa daca ma uit la CNN - se observa o imagine mai blur-ata, insa totul e la locul lui...

CD-ul de care pomenem eu ca fiind cu structura de DVD se numeste miniDVD si nu poate fi rulat pe nici un DVD standalone in principiu din cauza vitezei foarte mici cu care este invartit discul, neasigurand rata de transfer necesara.

Intrebare: pe un disc DVD Video se pot insera si fisiere PAL si NTSC sau doar intr-un standard?

Attached Files



#11
GOR

GOR

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,594
  • Înscris: 16.10.2002
Pentru cei mai experimentati: ce MPEG2 encoder vi s-a parut mai bun?!?
Eu am facut cateva teste cu cel din Video Vegas 4 (Main Concept) si cu cel din TMPEG si am observat diferente destul de majore... - sincer sa fiu cel din TMPEG mi s-a parut mai serios...
Mai demult l-am incercat si pe cel din Video Vegas 3, insa in ciuda super setarilor de care dispune rezultatul e slab.
Pe viitor as dori sa imi iau o placa DV500 - stie cineva cat de bun e encoder-ul de pe aceasta placa?

#12
GunX

GunX

    Moderator

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,291
  • Înscris: 18.01.2002
Cinema Craft Encoder este nr uno, secundat de TMPGEnc

#13
Mtz

Mtz

    Retired member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,545
  • Înscris: 01.12.2002
Si eu merg tot pe CCE.
Dar Canopus ProCoder a incercat cineva?

enjpy,

Mtz

#14
GOR

GOR

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,594
  • Înscris: 16.10.2002
E clar ca daca ai captat niste imagini in mod interlaced (progresiv) si ai dori sa faci o editare, chiar daca le-ai da drumu de pe un DVD rezultatul va fi destul de slab atunci cand apare o tranzitie 3D (spre exemplu) si f. bun atunci cand materialul este lasat sa mearga cum a fost captat.
In acest scop m-am gândit că singura solutie pentru astfel de "evenimente" unde ai nevoie de ceva calitativ este sa lucrezi deinterlaced... insa cu ce metoda, ca toate sunt destul de restranse... :confused:  eu ma gandeam la dubalrea numarului de framuri, succesiv cu cele 2 campuri - adica la un sumnal PAL de 25fps sa avem 50fps astfel putand sa evitezi materialul, iar la sfarsit sa le faci din nou interlaced. Stie cineva vreun plug-in (eventual pentru VirtualDub sau pentru o desitare MPEG2) care sa faca treaba asta?

PS: Cred ca ar fi cam singura solutie la problema cu editarea... mai aveti si alte idei?

#15
Amyd

Amyd

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 578
  • Înscris: 01.02.2002
miniDVD-urile pot fi rulate foarte bine pe unele playere standalone. Depinde de unitate si de firmware (nu exista o limitare fizica pe marea majoritate a lor, ci doar una logica).

Exact din ce in ce vrei sa transformi rata de cadre? Din 24 in 25 exista o secventa de pulldown foarte complicata pe care nu o foloseste nimeni pentru ca e absurda, marea majoritate prefera sa accelereze pur si simplu filmul pana la 25, asa cum spuneam si mai sus. Din 25 in 30 (29.97) si invers e mult mai complicat, se face cu resampling si predictie de vectori de miscare la transcoderele cele mai bune, care sunt folosite in aplicatiile high-end (CNN&co, dar si acolo Snell&Wilcox can only do so much - de obicei se fac fluxuri speciale cu inserturi grafice PAL si se transcodeaza doar reclamele si momentele in care nu se poate face transmisie PAL/NTSC simultana).

Cel mai bun encoder e cel folosit de Scenarist. Urmatorul vine cel de la Digital Rapids, si apoi solutiile exclusiv software, ca CCE Pro. Procoder e OK, la fel si TMPGEnc sau suita de la MainConcept (Vegas Video & so on) - conteaza si sa stii cum sa setezi parametrii corecti (restul diferentelor mai vin si din viteza de codare).

Nu se pot pune fisiere dublu standard in cadrul aceleiasi imagini de DVD, dar poti sa faci (prin presare), DVD-uri double face cu standarde diferite pe fiecare fata (DVD-5 + DVD-5).

Daca programul de "tranzitii 3D" e cat de cat capabil (adica nu e ultima petarda), poate sa randeze in mod interlaced fara nici un fel de degradare de calitate in momentul tranzitiei.

Salutari,
Andrei

#16
GunX

GunX

    Moderator

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,291
  • Înscris: 18.01.2002
gor, un deinterlace bazat pe interpolare adaptiva a fiecarui semiframe rezultand in 50fps "curat" pt PAL gasesti la www.100fps.com

#17
GunX

GunX

    Moderator

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,291
  • Înscris: 18.01.2002
mai pe larg despre ce s-a vorbit mai sus  http://www.divx.com/...uide.php?gid=11

#18
GOR

GOR

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,594
  • Înscris: 16.10.2002
Interesante linkurile; va multumesc mult pentru ajutor...
Zilele astea m-am tot jucat cu tot felul de rezolutii, framerate si encodere... pur si simplu doar ca sa testez si sa vad cam care ar fi solutia optima pentru diferite tipuri de capturi.
Din pacate nu am decat un bt878 cu care mai captez ceva imagini pe care pot sa testez una-alta. Ma batea gandul sa imi iau tunerul ala extern de la Pinnacle care la un prez destul de micut se arunca si la un MPEG-2, insa nu am vazut pana acum nici unu la cineva sa vad cam cum lucreaza si sper sa fie destul de "custom" la setari si sa mearga cu cat mai multe softuri de captura. :D

Voi ce paci ati folosit la captura? si ce codecuri pentru o rezolutie FULL PAL? La mine cu un HUF-YUV in 768x576, PIII-ul meu la 850 deja da pe afara si nu mai tine rata /very_mad/ probabil ca si tunerul il ingreuneaza destul de mult.

Pentru decodarea MPEG-2 ce decodor e mai bun... eu nu am incercat decat MainConcept si LSX - si sunt diferente destul de mari.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate