Cele mai bune soiuri de struguri de masa
Last Updated: Oct 15 2021 18:33, Started by
gheo_55
, Dec 14 2016 16:11
·
0
#55
Posted 11 September 2017 - 10:11
Dau si eu cu presupusul,daca nu va suparati !
ss poate vine,prin traducere ,de la soi(sort) fara seminte(seedless) |
#56
Posted 11 September 2017 - 11:27
Ca denumire asa stiu si eu "fara samburi", dar in cazul fotografiiilor(in special ultima) cred ca este soiul "fara legatuara cu realitatea", din specia vitis photoshopica !
|
#57
Posted 11 September 2017 - 20:09
Părerea mea este că omul nu avea ce face și a zis să ne arate el ce a mai găsit pe net. Evident, titlul topicului nu contează. Știți vorba aia cu aruncatul pietrei și cu scosul ei...
Valigow, on 11 septembrie 2017 - 11:27, said:
in cazul fotografiiilor(in special ultima) cred ca este soiul "fara legatuara cu realitatea", din specia vitis photoshopica ! |
#58
Posted 11 September 2017 - 21:43
Otineu, on 11 septembrie 2017 - 08:51, said:
Adicã, cum ss? Iaca ici! https://www.agroinfo...ss-201611110265 |
#59
Posted 11 September 2017 - 21:55
... unde sunt alte poze decât cele prezentate inițial. Și legătura asta nu are nicio legătură cu Ucraina.
E o speculantă notorie. Să ceri 14,99 lei pe un butaș de Căpșunică? Tupeu curat. |
#60
Posted 26 September 2017 - 19:54
Clasamentul meu a suferit modificari in acest an;a trecut pe primul loc soiul vechi ,necunoscut,cu boabe albe;nu e tamaios,insa are un gust foarte placut,potrivit de crocant,pielita subtire ,semintele nu se simt.
1.Alb necunoscut 2.Italia 3.Crimson seedless 4.Muscat de Hamburg 5.Arkadia |
#61
Posted 26 September 2017 - 20:23
@ gheo, cum stati cu gerul pe acolo? Arkadia mai rezista la un -21 dar pozitiile 2,3,4, cum se comporta?
Si pentru ca a ramas neelucidata problema noastra, pana la urma avem Jupiter sau nu? Ai mei s-au facut rosiatici ca in poza de pe 4garden, insa am avut doar vreo patru ciorchini, atat cat sa gust. Intr-adevar n-au samburi, s-au facut dulci pana la urma dar aroma nu prea e. Pana acum nu m-au impresionat. Sunt curios cum ti se par ai tai. Voi vedea la anul cand intra pe rod daca o sa-i mai pastrez pt. ca acum cu doi ciorchinasi pe butuc inca nu stiu ce sa zic... abia am avut cat sa hranesc un graur ghiftuit... Si ca sa fiu on topic, chiar daca nu am variante, clasamentul meu e cam asa: 1. Napoca 2. Codreanca 3. Moldova 4. Victoria Ma refer doar la struguri gustati din via mea. Sper ca anul viitor sa imi rodeasca si celelalte soiuri sa am de unde alege un top 5. Edited by cotzi, 26 September 2017 - 20:27. |
#62
Posted 26 September 2017 - 21:09
#63
Posted 27 September 2017 - 19:30
cotzi, citeva vite valoroase si mai sensibile la ger le ingrop toamna:cardinal,italia,crimson,victoria.Pe celelalte le musuroiesc si productia e variabila dupa cum e iarna.
Dupa ceva ,,sapaturi,, pe net,iata ce am aflat:citiva ani au fost 2 soiuri apirene cu numele de Jupiter;unul american din Arkansas si altul slovac.Desi slovacii l-au creat inantea americanilor,au fost nevoiti sa-i schimbe numele in Rhea(pe asta il avem noi) pt ca americanii l-au inregistrat inaintea lor. Dupa slovaci,rezista pina la -25,sta bine la boli,are gust simplu,e viguros...vom vedea! Interesant e ca unul din parintii soiului e Ceaus alb ,vechi soi cultivat si pe la noi,venit pe filiera turceasca. |
#64
Posted 27 September 2017 - 19:47
|
#65
Posted 27 September 2017 - 20:45
Otineu,
Citeva cuvinte despre favoritul meu: -o poza cu struguri nu mai pot pune , pt ca i-am mincat.Pe topicul ,,Vita de vie ,, la #2412 e prima poza,sus stg.Strugurii sint cilindro-conici ,de marime mijlocie.Bobul sferic ,masa 5-6grame.Se coace la 20-25 aug si rezista bine 30 de zile pe butuc. Despre rozeta si felul circelului ,e prea tirziu,la anul,poate. Frunza e f interesanta; e cea mai mare intre soiurile din vie:cordiforma ,cu dimens de 24-28 cm,pentalobata,sinusul petiolar inchis,sinusurile laterale unele lenticulare,altele triunghiulare.Fata superioara glabra,cea inferioara pubescenta.Petiolul e mai mic decit nervura mediana,prins in unghi obtuz mare fata de limb. Soiul este viguros,are o rez medie la ger si boli,buna la seceta. Dezmugureste odata cu media. In anii cu ploi multe in per infloritului,meiaza.Ar mai fi si alti descriptori insa,poate altadata. Attached Files |
#66
Posted 27 September 2017 - 20:53
@gheo_55, îți sunt recunoscător pentru descrierea făcută care a depășit așteptările. O să încerc să te ajut să identifici acest soi arătând aceste fotografii unor specialiști. Sper să reușesc. Mulțumesc încă o dată.
PS Tu ai cumpărat vițe din soiuri d-astea vechi de la pepiniera de la Chițorani? Edited by Otineu, 27 September 2017 - 20:57. |
#67
Posted 27 September 2017 - 21:59
Multumesc pt buna intentie!
Soiurile de care spuneam nu au fost cumparate,ci cautate in satele invecinate.Le stiu din copilarie si s-au pierdut! Vardin (seamana cu Coarna alba ,insa avea boabele mai mari) si Cireasa(un strugure f lung cu boabe rosii, mari) nu le mai gasesc. Mai intreb! |
#68
Posted 27 September 2017 - 22:37
gheo_55, on 27 septembrie 2017 - 19:30, said:
... Dupa ceva ,,sapaturi,, pe net,iata ce am aflat:citiva ani au fost 2 soiuri apirene cu numele de Jupiter;unul american din Arkansas si altul slovac.Desi slovacii l-au creat inantea americanilor,au fost nevoiti sa-i schimbe numele in Rhea(pe asta il avem noi) pt ca americanii l-au inregistrat inaintea lor. Dupa slovaci,rezista pina la -25,sta bine la boli,are gust simplu,e viguros...vom vedea! Interesant e ca unul din parintii soiului e Ceaus alb ,vechi soi cultivat si pe la noi,venit pe filiera turceasca. |
#69
Posted 28 September 2017 - 05:27
gheo_55, on 27 septembrie 2017 - 21:59, said:
Soiurile de care spuneam nu au fost cumparate,ci cautate in satele invecinate.Le stiu din copilarie si s-au pierdut! Vardin (seamana cu Coarna alba ,insa avea boabele mai mari) si Cireasa(un strugure f lung cu boabe rosii, mari) nu le mai gasesc. Mai intreb! Cu câțiva ani în urmă, când am cumpărat niște butași de la pepiniera din Chițorani a institutului de la Valea Călugărească am aflat că mai este cineva care cumpăra vițe autohtone vechi și am bănuit acum că tu ai fi, dar bag de seamă că mai este un astfel de pasionat ca noi. Deschid o paranteză. Cei de la institut au altoit și astfel de soiuri ca să-și reîmprospăteze colecția ampelografică. Procesul continuă, dar nu în fiecare an sunt astfel de soiuri la vânzare. Pe de altă parte, am descoperit și eu în căutările mele alte soiuri realizate de amelioratori români (care acum sunt la pensie sau au murit) și care nu au fost omologate. Am promisiunea că voi obține și eu butași din aceste soiuri pe care intenționez să le pun în grădina mea (pe de-o parte) și să duc la institut, pe de altă parte, astfel încât să nu se piardă rezultatul muncii acelor oameni. O carte rară și foarte valoroasă este Dicționarul soiurilor de viță de vie a lui Ion Nuță (lucrarea lui de doctorat din 1989) în care sunt menționate denumirile de soiuri care au fost găsite în chestionarele lingvistice realizate de Hașdeu, Densușianu și cele de dată recentă (prin anii 60). În acea carte sunt menționate regiunile unde au fost întâlnite anumite denumiri de soiuri, județele (dacă au fost mai puține de 10), localitățile (idem), astfel încât este destul de relevantă cu privire la aria de răspândire a unor soiuri sau a unor denumiri de soiuri. Am făcut această referire pentru că informațiile din acea carte ar putea fi valorificate, pe de-o parte, și completate, pe de altă parte, cu ce ai găsit tu în căutările tale. Am și eu un colaborator (mai bine zis, un pasionat) prin Oltenia care mă ajută în acest sens. Trecând peste anumite asperități din trecut, cred că am putea colabora pe acest subiect. Ce zici? |
|
#71
Posted 01 October 2017 - 17:08
gheo_55, on 27 septembrie 2017 - 21:59, said:
Vardin (seamana cu Coarna alba ,insa avea boabele mai mari) si Cireasa(un strugure f lung cu boabe rosii, mari) nu le mai gasesc. Se leagă. Ăsta este. Deci, cel mai probabil este un soi vechi bulgăresc. Bibliografie: Кратка българска енциклопедия (Scurtă enciclopedie bulgară), 1963-1969, vol. I, p. 446. Răspunsuri la chestionarul lingvistic al lui B. P. Hașdeu, vol. XIV, manuscrisul 3429, 1884, Olt, și manuscrisul 3432, 1884, Teleorman, p. 29r (Caravaneți, Călmățuiu), 150v (Brebina, anterior Papa, Scrioaștea) Nicolae Densușianu, Răspunsuri la chestionariu despre tradițiunile istorice li anticitățile țerilor locuite de români, partea I, București, 1893, manuscrisul 4547, p. 198r (posibil 189r, Negreni, Licurici, Gorj). Sub forma Vardin alb a fost găsit în Lunca (anterior Rîioasa), Teleorman. |
#72
Posted 01 October 2017 - 21:20
gheo_55, on 27 septembrie 2017 - 21:59, said:
Cireasa(un strugure f lung cu boabe rosii, mari) nu le mai gasesc. poamă cireașă - Dobrovăț și Oțeleni, Iași, Ștefan cel Mare, Vaslui, Ștefănești, Botoșani. poamă cireșică - Movileni, Iași, poamă cireșie - județul Iași, Albești, Botoșani, poamă cireșoi - Albești, Botoșani, Covasna-Costuleni, Iași, poamă cireșoaie - Flămânzi, Botoșani. strugure cireșiu - Valea Lungă, Alba, Bibliografie: Noul atlas lingvistic al României - Muntenia și Dobrogea, p. 783, Teleorman, Odobești, Vrancea și Trușești, Botoșani!!! Îmi cer scuze dacă am exagerat cu asta. Încerc să ajut cu ce pot. |
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users