Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Sfat achizitie AC Gree Fairy vs P...

MONITOR LG fara sonor !

Batalia pentru Bucuresti - ND, Fi...

Identificare font
 Samsung Galaxy A35

Sfat pentru aprinderea automata a...

Masina de copt paine - pareri

Cum reactivez Google Maps?
 Conectare tableta X220la Tv

Femeile tinere nu mai vor sa munc...

La mulți ani @un_dac!

La multi ani de Sfantul Gheorghe&...
 Job - Facultate sau certificare

Deadpool & Wolverine (2023)

sistem hibrid eoliana + panouri +...

Outlook e muta pe Android
 

Cele mai bune soiuri de struguri de masa

- - - - -
  • Please log in to reply
152 replies to this topic

#19
Otineu

Otineu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,331
  • Înscris: 08.02.2015

 licap, on 08 iulie 2017 - 11:23, said:

Salutare. Am gasit intr-un magazin Tom in Germania vita de vie la ghiveci.  Plantele sunt frumoase,  au cam un metru inaltime, soiuri hibride, cred, si majoritatea americane, cea ce ma face sa inteleg ca sunt intradevar valoroase, altfel nemtii cu mindria si ambitia lor de ¨ uber alles¨  nu le--ar fi bagat in seama. Vreau sa rog profesionistii, cunoscatorii, sa-si de-a cu parerea despre aceste soiuri.  Vreau sa plantez citeva acasa, in jud Bistrita-N. --Lakemont , Attika , Phoenix ,  Regent , Himrod , Venus ,   Romeo , Bianca , Ma intereseaza rezistenta la frig, la boli ,   gust ,   aspect.    Am incercat si google translate,  dar e aproape la fel de prost ca mine, nu am inteles mare lucru, asa ca ma bazez pe voi.  Multumesc.
Lakemont seedless - descriere. Strugurialbi, de masă, apireni (fără sâmburi).
Attika seedless - descriere. Strugurinegri, de masă, apireni,
Phoenix- descriere. Strugurialbi de vin.
Regent - descriere. Bănuiesc că este cel din Germania, nu soiul apiren din Africa de Sud. Soi negru de vin.
Himrod - descriere. Strugurialbi, de masă, apireni.
Venus- descriere. Bănuiesc că este cel din SUA că prea multe sunt din această țară. Parcă și 1001 arată mai bine decât ăștia. Praștie!!! Dacă era cel din Slovacia era altceva, dar ăla e Venusa.
Romeo- descriere. Dar văd că este și unu negru. Pare cehesc.
Bianca- descriere. Despre acest soi ar putea să spună câțiva de la noi care îl au în plantație.
Dă o verificare și pe Wikipedia că mai găsești și pe acolo ceva.
Sunt cam pe fugă și nu te pot ajuta acum cu prea mult.

#20
licap

licap

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 728
  • Înscris: 17.05.2008
Mersi Otineu.  Sa inteleg ca nu fac mare brinza cu soiurile astea daca le duc in Romania ??.  Macar sa le aleg pe cele apirene.  Acasa - in august- poate mai gasesc ceva la ghiveci... Nu inteleg cum in RO  cu atitea pepiniere nu se gaseste vie  la ghiveci.

#21
Otineu

Otineu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,331
  • Înscris: 08.02.2015
În opinia mea, cea mai bună soluție este să alegi soiuri românești pentru că ele au fost realizate și testate pentru condițiile de la noi. Nu exclud să fie soiuri străine care să meargă bine la noi (și sunt destule), dar acest lucru se face, în mod normal, după ce se testează corespunzător de către cei care se ocupă cu așa ceva.
Cei care cumpără și plantează astfel de soiuri o fac pe propria răspundere. În alte țări civilizate inclusiv când vorbim de vie și vin se interzice din mai multe motive introducerea în țara respectivă a unor vițe care nu sunt autorizate. Pe de-o parte, pentru a se preîntâmpina introducerea unor boli sau dăunători și, pe de altă parte, pentru a se planta în țara respectivă doar soiuri de calitate. Am în minte câteva țări care procedează așa: Chile și Australia, dar mai sunt și altele. Apropo, o verișoară de-a mea stabilită în SUA, când s-a întors a luat cu ea o pungă de fasole de la mama ei. Pe aeroportul din New York vameșul a întrebat-o dacă are materiale organice sau ceva de genul ăsta. Ea uitase de fasole și a zis că nu, dar la scanner s-a văzut. S-a rezolvat până la urmă (ne știu și americanii că noi, românii, venim cu cârnați, palincă șamd), dar nu vă spun prin ce a trecut.
Chile nu are boli criptogamice pentru că au avut specialiști care au impus o legislație protectoare. Ne mai miră că ajung la noi vinuri la prețuri mici? Păi, tratamentele au și ele un cost dar, știi cum se spune, mai bine previi decât să vindeci.
Nu în ultimul rând, sunt destule soiuri hibride americane printre alea pe care eu le-aș interzice de la comercializare în orice punct de pe glob.
Deci, ca să concluzionez, eu ți-aș recomanda soiuri românești.

#22
gheo_55

gheo_55

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,340
  • Înscris: 24.02.2013
licap,parerea mea ,ca simplu amator si iubitor de vita de vie:e f greu de spus ce e bine,e chestie de optiuni...e aproape filozofie!
Vrei calitatea inalta a strugurilor nobili si reziduurile de pesticide de la 5-7-10 tratamente sau sau una mai scazuta a strugurilor hibrizi(tot ce ai enumerat) cu 2-3 tratamente sau niciunul?
Eu am citiva hibrizi ,printre care  Venus si Bianca;la boli si ger mai bine decit soiurile nobile ,la gust,mai slabi.
Da cautare pe gogu cu ,,winorosl numele dorit,, sau ,,piwi reben numele dorit,, si o sa afli ce te intereseaza.

#23
Otineu

Otineu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,331
  • Înscris: 08.02.2015
Acum vreo două luni am avut o discuție care s-a prelungit peste așteptările mele cu doamna Donici de la Bujoru și mi-a explicat că substanțele folosite azi în viticultură sunt mai puțin toxice chiar și decât zeama bordeleză care este de bază în tratamentul viticol. Generația actuală de substanțe sistemice este mult evoluată față de ce era în trecut, au o toxicitate mult mai redusă, iar cele de contact după cum se știe se duc la prima ploaie sau se descompun după cel mult 45 zile. Cuprul din substanțele cuprice folosite când ajunge în organism se elimină destul de greu.
Recomandarea dânsei pentru un paranoic care ține la acest aspect este de a se folosi substanțele sistemice înainte și după înflorit și după aia substanțe de contact. Aceeași recomandare am primit-o cu niște ani în urmă și de la domnul profesor Ioan Pastor (Agrointernational).
În cazul tău concret, ar trebui să dai mai multe detalii despre locul unde dorești să pui vițele, ce dorești să pui (de masă, de vin) și dacă este cineva care să aibe grijă de vie.

Edited by Otineu, 09 July 2017 - 22:20.


#24
licap

licap

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 728
  • Înscris: 17.05.2008
M-as bucura sa pot gasi doar hibrizi care nu necesita tratamente. Constient ca nu va fi niciodata egalat gustul nobilelor, dar e calea cea mai scurta si mai usoara.    Nu eu trebuie sa mentin soiurile romanesti in viata, statul tre sa aiba o banca de seminte , de soiuri, de rase. Eu ma ghidez dupa necesitatile mele. La fel fac si cu animalele.  Nu vreau sa vorbesc despre patriotism , vreau tot ce-i mai bun pt familia mea, si incerc sa nu supar pe nimeni.

#25
Otineu

Otineu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,331
  • Înscris: 08.02.2015
Deși la capitolul hibrizi nu am practica unora de pe-aici aș vrea să prezint câteva chestii de finețe care te pot ajuta în alegerea soiurilor.
Hibrizii au apărut ca reacție la pagubele provocate de filoxeră. După ce s-au încercat fel și fel de soluții de combatere a ei, a fost descoperită varianta asta de încrucișare între soiuri mai primitive, mai sălbatice, de viță-de-vie rezultând vițele hibride. A fost o soluție de compromis până s-a generalizat altoirea vițelor nobile pe portaltoiul rezistent la filoxeră.
După ce s-a rezolvat problema contra filoxerei, specialiștii s-au gândit și la varianta de a obține soiuri care să aibe calitățile vițelor nobile și rezistența celor hibride. Altfel spus, vițe cu rezistență biologică ridicată. Asta este prima generație în care partea de viță nobilă este de 50%, iar cea de hibridă 50%. Treaba a continuat și s-a ajuns la a doua generație care are 25% hibrid și 75% nobil.
Pentru tine este un pic cam dificil să vezi ce generație sunt soiurile pe care le-ai găsit în Germania. Dar, pe baza informațiilor pe care le găsești pe VIVC, unde sunt trecuți părinții, se poate determina acest lucru.
În ce fel te ajută aceste informații? Păi, cu cât este mai mare partea de viță nobilă, cu atât strugurii sunt mai buni și mai sensibili la bolile criptogamice. Dacă partea de hibrid este dominantă atunci trebuie să te aștepți la un soi mai rezistent (nu total), dar mai slab calitativ.

#26
licap

licap

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 728
  • Înscris: 17.05.2008
Iata ce spune dl Florin Nitu, director de produse la Syngenta  :  Primele tratamente se fac la dezmugurit (lăstar 1-3 cm), după caz şi zonă, şi când s-au deschis primele frunzuliţe, iar lăstarii au 5-7 cm. În ambele cazuri se foloseşte Thiovit Jet, împotriva făinării. Dacă avem acarieni foarte greu de combătut, precum Eriophyes vitis, acum se poate stropi suplimentar cu Vertimec, moment optim pentru combaterea acestui dăunător periculos şi greu de controlat.
Următorul tratament se aplică atunci când lăstarii sunt măricei şi au 20-25 cm, tot împotriva făinării. „Chiar dacă mulţi nu recomandă, eu consider că, la această fază, este necesar şi un tratament preventiv contra manei, cu Mancozeb sau Ridomil Gold MZ 68 WG, în funcţie de apariţia bolii şi a presiunii de infecţie, corelate cu noile descoperiri legate de biologia manei la viţa-de-vie“, menţionează specialistul.
Perioada înfloririi, critică
Înainte de înflorit, este necesar un nou tratament cheie, pentru care se recomandă Ridomil Gold MZ 68 WG şi Topas, produse sistemice, pentru că făinarea trece pe inflorescenţe şi poate compromite producţia de struguri. Tot acum, dacă temperaturile sunt mai ridicate, ar fi bine să se aplice şi un insecticid, precum Karate Zeon, împotriva moliei, acolo unde aceasta este prezentă.
„Mai departe, în plină perioadă a înfloritului, un moment considerat critic, se va face neapărat un tratament împotriva manei, care trece pe inflorescenţe şi ciorchini. De această dată, recomand Pergado F, ultima descoperire pe segmentul de mană, produs care asigură protecţie tocmai pe inflorescenţe şi ciorchini. Acesta intră în stratul superficial de ceară. Pe măsură ce ciorchinii cresc, ceara se alungeşte, nu se rupe, deci fungicidul nu se pierde“, a afirmat Niţu.
Apare mucegaiul!
După înflorit, există două opţiuni, susţine specialistul Syngenta.
Dacă mai plouă, se reia stropitul cu Pergado F, la 10-12 zile, împreună cu Topas. De asemenea, se aplică şi Chorus, împotriva putregaiului cenuşiu. Acesta este primul moment în care poate să apară această boală şi să creeze mai târziu mari probleme.
Dacă nu mai plouă şi vremea devine frumoasă, atunci se poate utiliza Universalis, iar dacă există presiune puternică de făinare se mai poate adăuga Thiovit Jet sau Topas.
Conform celor spuse, în continuare se vor aplica tratamente la 10-12 zile, urmărind combaterea principalelor boli, precum mana, făinarea şi putregaiul . De asemenea, trebuie combătuţi dăunătorii, cum ar fi moliile şi acarienii.
Ultima stropire se va face cu aproximativ 14 zile înainte de cules, în funcţie de perioada recomandată de producătorul substanţelor folosite. În cazul în care culesul este eşalonat pe o perioadă mai lungă decât cea planificată, care este în general de 2-3 săptămâni, în funcţie de zonă, suprafaţă, şi apar condiţii climatice cu nebulozitate, ceaţă şi precipitaţii, atunci se poate impune necesitatea unui tratament pentru putregaiul cenuşiu cu produse ce au o perioadă scurtă de pauză până la recoltare. la Syngenta ;

Deci vrei calitate Premium,  echpeaza-te, umple vermorelul si fi gata de atac. De la dezmugurire pina la cules, chiar si in timpul culesului nu pregeta sa ataci bolile cu minunatele produse Syngenta. Ori ma rog - de la alta firma. Idea este ca tre sa ataci non stop si preventiv pt a avea un gust de calitate ceva mai bun ,  citeodata nici macar ,  a strugurilor.   Ce sa zic, tre sa traiasca si firmele astea de chimicale,  citeodata sunt absolut necesare - chimicalele-  dar parca e prea mult.

#27
Otineu

Otineu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,331
  • Înscris: 08.02.2015
Cred că te referi la articolul de aici, nu-i așa? Bun, și care-i problema?
În primul rând, omul face referire doar la substanțele de la Syngenta. Din experiență, pot să spun că unele sunt foarte bune, altele mai slăbuțe/
În al doilea rând, când le cauți, găsești doar o parte din ele și în ambalaje care nu te avantajează.
În al treilea rând, cel puțin când vorbim de sistemice, trebuie schimbate de la un stropit la altul.
Mai sunt și alte chestii de finețe, dar mă rezum la astea acum.

#28
licap

licap

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 728
  • Înscris: 17.05.2008
Vreau sa zic ca nu cred ca-mi doresc o vie in care sa stau de veghe cu vermorelul in spate de primavara pina toamna.   Si asa intre doua stropiri,  sa le duc si puradeilor acasa,  sa manince si ei.  Voi alege soiurile care nu necesita tratamente,  cu parere de rau pt Syngenta , Bayer , etc.

#29
til

til

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,704
  • Înscris: 30.07.2003
Hai mai bine pe topicul potrivit:

https://forum.softpe...4#entry21396866

#30
Otineu

Otineu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,331
  • Înscris: 08.02.2015
Cred că am înțeles ce vrei să spui. Ți-e teamă că vei stropi via foarte des. Din ce spune directorul de la Syngenta, frecvența de stropire este la 10-12 zile. În practică, dacă se folosesc substanțe sistemice se poate merge chiar până la 21 zile.
Pe de altă parte, în această perioadă se mai dă un stropit cu substanțe de contact și, dacă nu mai plouă, se mai stropește ultima dată undeva pe la începutul lunii august. Aia cu 14 zile înainte de cules este poate pentru substanțe de contact, dar sunt unele care nu trebuie folosite în mai puțin de 45 de zile înainte de cules.
Îngrijirea unei vii nu este chiar așa ușoară. Abia când te implici în mod direct îți dai seama cum stau, de fapt, lucrurile. Dar, în același timp, sper că-i înțelegi și pe viticultori, indiferent că vorbim de cei care fac struguri de vin sau de masă.

#31
cipipop

cipipop

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 16.04.2012

 Otineu, on 08 iulie 2017 - 17:11, said:

Lakemont seedless - descriere. Strugurialbi, de masă, apireni (fără sâmburi).
Attika seedless - descriere. Strugurinegri, de masă, apireni,
Phoenix- descriere. Strugurialbi de vin.
Regent - descriere. Bănuiesc că este cel din Germania, nu soiul apiren din Africa de Sud. Soi negru de vin.
Himrod - descriere. Strugurialbi, de masă, apireni.
Venus- descriere. Bănuiesc că este cel din SUA că prea multe sunt din această țară. Parcă și 1001 arată mai bine decât ăștia. Praștie!!! Dacă era cel din Slovacia era altceva, dar ăla e Venusa.
Romeo- descriere. Dar văd că este și unu negru. Pare cehesc.
Bianca- descriere. Despre acest soi ar putea să spună câțiva de la noi care îl au în plantație.
Dă o verificare și pe Wikipedia că mai găsești și pe acolo ceva.
Sunt cam pe fugă și nu te pot ajuta acum cu prea mult.
La Venus va contrazic,este un strugure extraordinar,gust pronuntat de muscat ,apiren,marime bob nu mai mare ca si la capsunica neagra bine dezvoltata,foarte bun la gust rezistent la boli si la gerul din iarna.Atika si Venus le gasiti la noi in RO ,in toamna si eu am plantat 2 butasi de Venus,foarte buni

 cipipop, on 14 iulie 2017 - 21:15, said:

La Venus va contrazic,este un strugure extraordinar,gust pronuntat de muscat ,apiren,marime bob nu mai mare ca si la capsunica neagra bine dezvoltata,foarte bun la gust rezistent la boli si la gerul din iarna.Atika si Venus le gasiti la noi in RO ,in toamna si eu am plantat 2 butasi de Venus,foarte buni rezistenta la ger -26


#32
Otineu

Otineu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,331
  • Înscris: 08.02.2015
Depinde de gusturi și depinde de soiul despre care vorbim.
În prima descriere am făcut referire la soiul obținut în 1964 așa cum apare la VIVC. Observ acum că ar mai fi un soi Venus, tot american, dar obținut în 1977. Primul are boabele rotunde, al doilea lunguiețe. Și probabil nu sunt doar aceste diferențe. Au ceva în comun: ambele au gust foxat. Iar asta nu este o calitate, este un defect. Indiferent de aceste caracteristici, un astfel de soi așa cum este primul menționat și cum îl descrii și tu, este departe de ceea ce înseamnă extraordinar. Și, dacă ar fi fost așa, fii sigur că s-ar fi multiplicat rapid pe tot globul.
Nu știu de unde ai scos că este rezistent la boli și la gerul din iarnă.
Attika l-am văzut și l-am gustat la concursurile de struguri de masă organizate la Valea Călugărească, dar nu m-a impresionat. În schimb, Argessis și Transilvania mi-au plăcut la nebunie.

Attached Files


Edited by Otineu, 14 July 2017 - 21:44.


#33
licap

licap

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 728
  • Înscris: 17.05.2008

 cipipop, on 14 iulie 2017 - 21:17, said:

foarte bun la gust rezistent la boli si la gerul din iarna.Atika si Venus le gasiti la noi in RO ,in toamna si eu am plantat 2 butasi de Venus,foarte buni

Venus nu am gasit la noi in tara.  Daca stii ceva, te rog frumos spune.

#34
cotzi

cotzi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,757
  • Înscris: 07.09.2004
Am luat eu de la 4garden toamna trecuta. Asteapta pana vor reveni cu oferta de toamna, acum nu gasesti.

 cipipop, on 14 iulie 2017 - 21:17, said:

La Venus va contrazic,este un strugure extraordinar,gust pronuntat de muscat ,apiren,marime bob nu mai mare ca si la capsunica neagra bine dezvoltata,foarte bun la gust rezistent la boli si la gerul din iarna.Atika si Venus le gasiti la noi in RO ,in toamna si eu am plantat 2 butasi de Venus,foarte buni

Daca i-ai plantat in toamna am si eu curiozitatea, de unde ai tras concluziile respective? Cu gustul se rezolva repede, in cateva minute, daca ai vizitat vreun prieten sau o plantatie unde exista soiul, dar cu rezistenta la boli si ger cred ca e nevoie de mai mult timp...

Edited by cotzi, 18 July 2017 - 00:08.


#35
luvio

luvio

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 921
  • Înscris: 19.02.2009
Un soi pe care-l apreciez mult este Prima. Apare f devreme si are un gust placut. Si Napoca mi se pare ca ar trebui amintit pentru calitatile sale.

#36
crisbud

crisbud

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,242
  • Înscris: 07.12.2011
https://goo.gl/images/X5PDhP

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate