Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...
 probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National
 Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...
 Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...
 

Problema cu atenția

- - - - -
  • Please log in to reply
18 replies to this topic

#1
dannyetlv

dannyetlv

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 622
  • Înscris: 13.08.2016
Am o problemă cu atenția. Mai exact spus cu cititul. Cam de fiecare dată când citesc dintr-o carte o fac cam greoi, cam încet, recitesc același text de câteva ori fiindcă nu sunt atent la el.
Iar faza asta cu lectura din câte știu nu este de acum, este de mult timp. Îmi amintesc când citeam cărți pentru școală, în generală și în liceu, că pe lângă faptul că le citeam sau mai bine zis nu le citeam tocmai cu plăcere, lectura mergea destul de greu, reciteam același text înainte să dau pagina.
Și din câte m-am analizat, problema mea cu atenția nu se rezumă doar la lectură. Și la vizionarea de filme am probleme. Știu că a fost o perioadă în care încercam să mă uit la un film și după ceva timp îl închideam fiindcă nu mă mai puteam concentra la el (mi-a zis cineva că e posibil să fie de la depresie dar eu nu cred, am cam trecut peste).
La cursuri la facultate am pățit la fel. Nu mă puteam concentra la ce zicea profesorul.
Sau...când cineva îmi explica, ceva, fie la telefon fie față în față, dacă era traseul unui drum din start mă pierdea, și cosider că în majoritatea cazurilor mi se întâmplă să nu fiu atent la ce mi se spune. Din ce am observat la mine am nevoie să mi se repete ceva ce nu am înțeles, apoi să fiu foarte foarte atent la ce se discută fiindcă altfel iar mă pierd.
Dar de ce nu mă puteam concentra în toate astea 3 cazuri (la citit, la vizionat filme, la cursuri la facultate, când vorbeam cu cineva)? Cred că deoarece mintea îmi fugea în n direcții, în n părți. Citeam dintr-o carte și-mi aminteam ceva ori nu înțelegeam ce scria în carte. Mă uitam la un film iar imagine de acolo sau o replică dintr-un film îmi amintea de ceva anume.
Asta CRED că se întâmpla. Înainte (cu câțiva ani în urmă) mintea îmi "bubuia" de fel și fel de gânduri, idei, nelămuriri. Am început apoi să le scriu pe toate în notițe pe computer. Apoi pe telefon. Apoi, ca să-mi fie foarte ușor, am început să-mi trimit mie mesaj pe telefonul mobil cu ceea ce mi-a venit în minte (niște versuri sau măcar titlul lor, niște concluzii trase de mine, niște lucruri amuzante de care tocmai mi-am amintit etc.) iar apoi când se adunau mai multe le făceam copy-paste în aplicație de notițe de pe mobil și le sincronizam pe laptop. Asta ca să nu-mi pierd toate ideile.
Am pus o întrebare acum ceva timp aici http://forum.softped...oare-la-atenie/
Ca și răspunsuri concrete și care mi s-au părut pe subiect sunt astea:
"Te plictisiesti repede la film ori anumite scene din film te plictisesc.
La fel mi se intampla si mie.
Chestia cu "îmi las mintea limpede, să fiu relaxat, pot fi în stare să fiu atent la film" doar iti pacalesti mintea/creierul sa fie atent la film dar daca plictiseala din anumite scene din film e prea mare tot iti va fugi gandul la altceva.
Solutia, vizioneaza filme care iti plac si nu te plictisesc deloc ! " Aici dacă este adevărat cu plictiseala, așa cred. Chiar dacă eu nu mi-aș  fi răspuns așa sau nu acceptam că mă plictisesc. Poate că de-aia scriu atâtea chestii în notițe, fiindcă mintea mea are prea mult din ale ei, pe care le consideră mai importante decât pe cele ce se petrec în lumea reală.  Însă nu pot nici să mă uit doar la filme la care nu mă plictisesc deloc sau doar la alea care îmi place (serialul Doctor Who știu că-l adoram, dar nici la ăla nu eram atent la toate detaliile, cel puțin nu încât să pot discuta despre el foarte bine cu un fan Dr. Who; alte seriale erau cele de comedie românești precum Trăsniții și LaBloc însă nu mă pot uita toată ziua din ele, n-am ce învăța doar din comedie). La fel și cu cărțile. Dacă ar fi să citesc doar cărți ce nu mă plictisesc deloc sau doar care îmi plac sau cred eu că îmi plac ar însemna să nu mai citesc deloc. Referitor la lectura, după cum am scris mai sus, nu sunt chiar fan al cărților, nu mi-a plăcut de mic lectura, adică să mă gândesc la citit și să îl asociez automat cu ceva plăcut, dar mereu după ce citeam câteva pagini dintr-o carte mă acapara și vroiam să citesc mai mult apoi iar îmi displăcea, apoi iar reluam cititul.

"Nu ai cum sa te concentrezi la un film care bate pasul pe loc la fel cum nu ai cum sa te poti concentra la banalitatile pe care le pot debita niste oameni. Te asigur ca, daca vei gasi filmul potrivit si oamenii potriviti atentia ta va creste exponential. Sfatul meu este sa nu te fortezi. Nu o sa poti face progrese vizibile peste noapte. Decat sa te concentrezi la tot mai bine te concentrezi la ceea ce te intereseaza pe tine. Concentrarea la lucrurile comune e oricum pierdere de vreme, acestea fiind meschine, marunte si ne avand nevoie de o atentie deosebita.  " După cum am scris mai sus, consider că nu e vorba de banalități, ci la orice (sau aproape orice) se plictisește mintea mea.
Precizez și faptul că am trimis întrebarea mea referitor la atenția (cea din linkul întrebării la care am dat link mai sus)  prin email unui psiholog  (aici mai exact http://www.psihologp...)și mi-a oferit două răspunsuri concrete din ceea ce am înțeles:
1.Referitor la întrebarea de atenție, de concentrare:
"O intrebare cheie in a vedea ca ai o problema de atentie este daca ai
vreun domeniu sau ai avut vreodata
un domeniu in care te-ai cufundat practicand acel domeniu si nu ai stiut
cand a trecut timpul? Daca da,atunci nu ai nicio problema
cu atentia ci cu domeniul in care studiezi sau dispozitia in care esti
la un film, etc."   Din ce știu și îmi amintesc despre mine da, știu că de mic copil eram foarte pasionat de chestii ce țineau de info, de jocuri, de programe, de sistem de operare Windows, eram ca și obsedat de ele, pentru ca în timp să mă urăsc puternic de ele (în primul an de facultate la Info mă chinuiam uneori să-mi răspund la întrebarea "Cum să fac să-mi placă informatica?")
2.Referitor la întrebarea dacă este posibil să sufăr de vreun deficit de atenție:
"oare de ce vrei sa ai un diagnostic?
de ce nu savurezi viata asa cum vine ea?
iti inteleg dorinta de a fi o varianta proprie mai buna pe zi ce trece
dar atunci lasa in spate temeri ca poate ai ADHD sau nu esti suficient
de bun...
esti cea mai buna varianta a ta acum, tinand cont de toate experienele
tale trecute.
nu ne comparam decat cu noi insine din trecut versus cei din viitor!"
Vă rog frumos mă puteți ajuta să-mi dau seama ce și cum se întâmplă în mintea mea legat de atenție? Adică, ca și activități, ce pot face sau ce mi se poate recomanda? Să citesc o carte, să văd un film, să particip la niște cursuri, să discut cu cineva (acum am enumerat fix activitățile  în care am sau cred că eu probleme). Mi-a dat cineva un site cu jocuri pentru antrenamentul minții însă nu am mai intrat pe el, nici nu știu sigur dacă mă ajută sau nu concret în problema mea. Psihologul facultății mi-a dat ca răspuns concret să citesc, că așa îmi antrenez mintea. Iar ca activitate concretă să citesc 2 pagini pe zi (mi-am impus să citesc măcar 20 de pagini dintr-o carte ca s-o termin măcar în 2 săptămâni, nu pot citi nici chiar atât de puțin - 2 pagini - ).
Am scris ceea ce am considerat eu că poate fi util în a detalia despre faza mea cu atenția în speranța că pot găsi un răspuns ce să mă ajute.  Dacă ar mai fi ceva ce mă pot întreba sau la care pot răspunde, privitor la întrebare, vă rog să-mi spuneți.
Precizez că am 21 de ani, sunt în anul 3 de facultate la Informatică.
Mulțumesc anticipat că ați citit întrebarea, dacă ați făcut-o!

Edited by dannyetlv, 30 November 2016 - 19:27.


#2
gumball3000

gumball3000

    ...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,649
  • Înscris: 24.09.2006
Dupa textul asta, cred ca si eu am inceput sa am o problema cu atentia.

Si la facultatea de Info cum faci fata, ca acolo daca ai uitat sa pui un punct si o virgula s-a dus tot codul?
Iti sta gandul la altceva sau nu poti depista o cauza anume?
Cei din familia ta au problema asta?

Cu sportul cum stai?

Edited by gumball3000, 30 November 2016 - 19:42.


#3
OriginalCopy

OriginalCopy

    I'm harmful, fear me please! :))

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 27,268
  • Înscris: 10.08.2006
Fa sport.

#4
fatacareteadatpestecap

fatacareteadatpestecap

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 56
  • Înscris: 20.08.2009
Ești visător.:)

#5
AMAN_SER

AMAN_SER

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,566
  • Înscris: 10.11.2008
cred ca se apropie examenele si vrei ceva ajutor :D gen Aderall

#6
dannyetlv

dannyetlv

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 622
  • Înscris: 13.08.2016
Am adãugat acum: Mi-am amintit faptul cã la jocuri de cãrți iarãși aveam destul de mari probleme: mi-era greu sã gândesc rapid ce carte sã dau, sã țin minte cãrțile care s-au dat. Mai mult mergeam pe noroc, adicã pe cum mergeau lucrurile de la sine, când se întâmpla sã câștig. Și asta parcã dintotdeauna a fost așa. Singurul joc de cãrți unde aveam habar, unde mi-era totul mai ok era șeptica româneascã, cu șeptari (schimbã cartea) și doieri (partenerul urmãtor va lua douã cãrți în plus din pachet). Iar șahul mi s-a pãrut mereu un joc mult prea greu.
Și...deși nu știu dacã are multã legãturã cu ce am scris mai sus, vãd la mine cã dureazã prea mult pânã îmi "accesez" mintea, pânã îmi "pun în mișcare" neuronii. Am fost fãcut deseori prost și greu de cap nu fiindcã nu eram în stare deloc sã gândesc sau sã înțeleg ceva, ci îmi lua prea mult timp ca sã fac legãturãrile. Iar când reușeam sã gândesc bine, sã fac legãturile (dura ceva timp, mai mult ca celorlalți, probabil) mai cã ajungeam sã mã cred geniu spre deosebire de mine prima datã, când mã chinuiam sã înțeleg ceva. Adicã puteam gândi, dar mai greu uneori.

#7
crocko.dilul

crocko.dilul

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,506
  • Înscris: 30.07.2007
M-ai facut sa-mi dau seama ca am si eu o problema cu atentia. Mai exact cu cititul. N-am fost in stare sa citesc tot ce-ai scris.

Edited by crocko.dilul, 30 November 2016 - 20:19.


#8
dannyetlv

dannyetlv

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 622
  • Înscris: 13.08.2016

View Postgumball3000, on 30 noiembrie 2016 - 19:39, said:

Dupa textul asta, cred ca si eu am inceput sa am o problema cu atentia.

Si la facultatea de Info cum faci fata, ca acolo daca ai uitat sa pui un punct si o virgula s-a dus tot codul?
Iti sta gandul la altceva sau nu poti depista o cauza anume?
Cei din familia ta au problema asta?

Cu sportul cum stai?
Deci la facultate m-am descurcat până acum și mă pot descurca. Faza este că dacă mă implic puternic să studiez pentru un examen sau dacă îmi dau silința să fac un program de calitate ajung să-l fac.
Am dat vara ce tocmai a trecut un examen la matematică, când m-am apucat să studiez nu se lega nimic de mine. Am văzut lecții în română pe net, am făcut la exerciții, am luat 9 în final la examen. Adică mi-am dat pe cât se poate de mult silința.
Referitor la sport.. Fotbal nu joc, ar trebuie s-o iau de la 0. Fac înot de vreo 2 luni, cu instructor, și am început să mă duc la niște cursuri de dans. În rest îmi place să alerg pe loc cu căștile în urechi. Când pot am acest obicei.
Cred că îmi stă gândul la altceva, cum am scris în întrebare legat de notițe.
Cei din familie nu cred. Am întrebat-o acum pe mama și mi-a zis că se crede mai greu de cap, îi trebuie și ei mult să-i explice cineva ceva ca să înțeleagă. Mi-a răspuns concret "Eu n-am răbdare". Sau..ce anume ar trebui să o întreb pe mama ca să-mi dau seama dacă am cam aceeași problemă ca și ea?

View Postfatacareteadatpestecap, on 30 noiembrie 2016 - 19:52, said:

Ești visător.Posted Image
Deseori m-am "găsit" pe mine scriind poezii. Până acum am vreo sută sau mai mult.
Asta înseamnă să fiu visător?
Sau la ce te-ai referit cu a fi visător legat de întrebarea mea? Îmi poți detalia, te rog?

#9
gumball3000

gumball3000

    ...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,649
  • Înscris: 24.09.2006
NU trebuie sa o intrebi nimic, ar fi trebuit sa observi daca stai de vorba cu ea si vezi ca ii zboara mintea in alta parte, te intreaba iar acelasi lucru pe care i l-ai spus in urma cu vreo cateva minute samd.

#10
nt30per

nt30per

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 477
  • Înscris: 16.11.2016
Esti irecuperabil:http://forum.softpedia.com/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=963561&sid=617ed7e5853404d41595756fc2a9699d&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title

#11
dannyetlv

dannyetlv

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 622
  • Înscris: 13.08.2016

View Postgumball3000, on 30 noiembrie 2016 - 20:32, said:

NU trebuie sa o intrebi nimic, ar fi trebuit sa observi daca stai de vorba cu ea si vezi ca ii zboara mintea in alta parte, te intreaba iar acelasi lucru pe care i l-ai spus in urma cu vreo cateva minute samd.

View Postgumball3000, on 30 noiembrie 2016 - 20:32, said:

NU trebuie sa o intrebi nimic, ar fi trebuit sa observi daca stai de vorba cu ea si vezi ca ii zboara mintea in alta parte, te intreaba iar acelasi lucru pe care i l-ai spus in urma cu vreo cateva minute samd.
Tot ce e posibil. Ea mereu e pe fuga, are ceva de făcut, e mereu preocupata de ale casei iar cu mine nu prea poate vorbi cum as vrea eu. Deci sa fie ceva genetic? Vreau sa ma gândesc la toate posibilitatile. Trebuie sa fie o solutie buna in cazul meu.

View Postcrocko.dilul, on 30 noiembrie 2016 - 20:18, said:

M-ai facut sa-mi dau seama ca am si eu o problema cu atentia. Mai exact cu cititul. N-am fost in stare sa citesc tot ce-ai scris.
Pai daca scriam foarte vag "am probleme cu atentia. Ce sa fac?" primeam ca raspunsuri sa clarific. Asa ca am decis sa scriu tot ceea ce am scris concret despre asta. Asa am gândit.
Sau cum ar fi trebuit sa procedez?

View Postnt30per, on 30 noiembrie 2016 - 20:41, said:

Esti irecuperabil:http://forum.softpedia.com/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=963561&sid=617ed7e5853404d41595756fc2a9699d&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title
De ce? Ajuta-ma sa înțeleg.
Tu nu ai probleme la fel ca mine, ca orice om? Zi-mi, te rog.

#12
John_Biggun

John_Biggun

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,416
  • Înscris: 31.03.2008
bea ceva

#13
rosix

rosix

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,873
  • Înscris: 01.02.2008
@dannyetlv

Concentrarea atentiei tine de interesul pentru subiect.. E normal ca in abundenta de informatie actuala, statul la scoala sa asculti profesorul cum vorbeste e pierdere de vreme... In mod normal invatamantul la scoala ar trebui sa fie concentrat in special pe aspectele care trebuie discutate spre aprofundarea materiei nu pe predare de materie bruta la care, oricum, toata lumea casca si viseaza.

Nu vei putea rezolva problema lipsei de atentie decat atunci cand vei gasi un subiect care sa te intereseze si un profesor cu har care sa te faca sa intelegi ca e important sa afli cateva lucruri interesante din domeniul respectiv. Cat timp scoala va ramane o povara, e greu sa gasesti pilula magica pentru atentie.

O sa vezi, dupa ce termini scoala, liceul, facultate, ca in cca 5-10 ani uiti cam tot ce ai invatat si iti raman doar acele chestii care ti s-au parut tie interesante si ai vrut sa le aprofundezi.  Cu cat sunt mai multe cunostintele ramase, cu atat poti spune ca n-ai pierdut vremea in scoala.

Nu e nimic in neregula cu tine - subiectele banale, nefolositoare, chiar nu merita atentie.  Creierul e facut sa se debaraseze singur de informatia inutila....intrand intr-o stare de autoprotectie.

Edited by rosix, 30 November 2016 - 21:24.


#14
nt30per

nt30per

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 477
  • Înscris: 16.11.2016

View Postdannyetlv, on 30 noiembrie 2016 - 21:10, said:

Tu nu ai probleme la fel ca mine, ca orice om? Zi-mi, te rog.

Nu. Trolii nu au probleme. Creaza probleme. Cu placere.

#15
nicu131

nicu131

    Bad Motherfucker

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,619
  • Înscris: 12.02.2008
La cat ai scris, toti avem probleme cu atentia

#16
dannyetlv

dannyetlv

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 622
  • Înscris: 13.08.2016

View Postrosix, on 30 noiembrie 2016 - 21:21, said:

@dannyetlv

Concentrarea atentiei tine de interesul pentru subiect.. E normal ca in abundenta de informatie actuala, statul la scoala sa asculti profesorul cum vorbeste e pierdere de vreme... In mod normal invatamantul la scoala ar trebui sa fie concentrat in special pe aspectele care trebuie discutate spre aprofundarea materiei nu pe predare de materie bruta la care, oricum, toata lumea casca si viseaza.

Nu vei putea rezolva problema lipsei de atentie decat atunci cand vei gasi un subiect care sa te intereseze si un profesor cu har care sa te faca sa intelegi ca e important sa afli cateva lucruri interesante din domeniul respectiv. Cat timp scoala va ramane o povara, e greu sa gasesti pilula magica pentru atentie.

O sa vezi, dupa ce termini scoala, liceul, facultate, ca in cca 5-10 ani uiti cam tot ce ai invatat si iti raman doar acele chestii care ti s-au parut tie interesante si ai vrut sa le aprofundezi.  Cu cat sunt mai multe cunostintele ramase, cu atat poti spune ca n-ai pierdut vremea in scoala.

Nu e nimic in neregula cu tine - subiectele banale, nefolositoare, chiar nu merita atentie.  Creierul e facut sa se debaraseze singur de informatia inutila....intrand intr-o stare de autoprotectie.
Legat de școală înțeleg în mare parte ce vrei să-mi zici. Însă am și profesor la facultate care chiar se implică, care interacționează cu noi însă de cele mai multe ori scriu ceva pe telefon. Dacă mă gândesc bine s-ar putea ca prin faptul că îmi tot notez ceva pe telefon să nu fiu mai diferit față de cei ce se joacă pe telefon.
Iar legat de asta -> "Nu e nimic in neregula cu tine - subiectele banale, nefolositoare, chiar nu merita atentie.  Creierul e facut sa se debaraseze singur de informatia inutila....intrand intr-o stare de autoprotectie." dacă la un joc de cărți ceilalți pot fi atenți dar eu nu, mi-e greu să le urmăresc, dacă la un film ceilalți îl pot viziona bine, cu interes, însă eu și dacă mă uit la ele nu-s atent la scene atunci nu mai e vorba de subiecte banale. Adică, cât de diferit pot să fiu? Am încercat să scriu cam tot ce știu despre mine în întrebare. Sau ce ar trebui să mă întreb?

#17
rosix

rosix

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,873
  • Înscris: 01.02.2008
@dannyetlv

In privinta smartphone-ului care te tine prins mai mult decat trebuie, nu te poate ajuta nimeni, trebuie sa faci un efort de vointa.  Eu folosesc, in prezent, un telefon Nokia E51, din care curg tablele, strict pentru vorbit si SMS, tocmai din acest motiv - nu vreau sa fiu dependent de un dispozitiv. Smartphone-ul provoaca dependenta. Si atunci cand il pui deoparte creierul tau continua sa se gandeasca la chestii frivole pe care le-ai vazut acolo... te gandesti ce o sa scrii cand o sa pui, din nou mana pe el, rumegi niste ganduri care nu-ti folosesc la nimic......."practic esti intr-o bucla"...

Dar.. deficitul de atentie, (ca si foamea permanenta) poate tine de depresie. Oamenii tristi, deprimati, fara prieteni... nu se pot concentra sa invete ceva, pentru ca stiu ca cea mai mare problema a lor este starea de rahat in care se afla viata lor si nu lipsa unor informatii sau cunostinte. Cunosc oameni tineri, care sunt atat de preocupati sufleteste ca "nu pot face un ban gramada" cum fac altii, incat nu se pot concentra la nimic. Daca ai astfel de ambitii nemarturisite (sau poate altele), de care nu te poti debarasa...e explicabil.

Edited by rosix, 30 November 2016 - 22:37.


#18
nt30per

nt30per

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 477
  • Înscris: 16.11.2016
A mai deschis doua topice la fel...

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate