Chirurgia endoscopică a hipofizei
"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală. Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale. www.neurohope.ro |
Pomi fructiferi Vf (rezitenta genetica la boli )
Last Updated: Nov 30 2016 21:22, Started by
hersorin
, Nov 27 2016 12:21
·
0
#1
Posted 27 November 2016 - 12:21
Deoarece doresc sa imi fac o gradinuta cu pomi fructiferi cit mai sanatoasa am studiat/gustat diferite soiuri de fructe .
Toata lumea spune ca soiurile vechi sunt cele mai gustoase , cele mai rezistente ..... oare asa sa fie ? Am gustat Florina , Generos soiuri recunoscute Vf si sincer sunt foarte bune si as merge oricind pe asa ceva . Ce parere aveti despre aceste soiuri noi Vf in comparatie cu soiurile vechi (gust , aspect , rezistenta boli , ingrijire ......) ? Personal in acest moment sunt inclinat sa merg doar pe pomi cu rezistenta genetica la boli , deci daca ati gustat Alex ,Ariane , Ariva ,Aura ,Auriu de Bistrita , Bistritean , Chindia , Ciprian , Colmar ,Colonade , Coop ,Dacian , Dalinbel , Dalinco , Dalinred , Dany , Delorina , Doina , Estival , Falticeni , Florina , Freedom , Fuji Kiku 8 , Generos , Golden (Lasa , Orange , Noble ) Goldprim , Inedit ,Initial ,iris , irisem , Jonafree , Jonaprim , jonared , Judaine , Jurella , Luca , Luna , Macfree , Melodie , Mohorat , Nicol , Noroc , Pionier , Pomana , Productiv de Cluj , Real , Reanda , Rebra , Redix , Regine , Relinda , Remar ,Remo , Remus , Retina , Rewena , Romus (i , 2 , 3 , 4, 5 ) Rustic , Salva , Saruman , Saturn , Sauron , Silvan , Sir Prize , Slavynka , Sogos Batul , Somesan , Speranta , Starkprim , , Stefano , Topaz , Verzi de Radaseni , Viesti , Voinea , Voinicel , Wagener premiat , Wiliams Pride , Zori si multe altele mai putin cunoscute va rog sa imi faceti o mica descriere ( plusuri , minusuri ) . Multumesc . |
#2
Posted 27 November 2016 - 13:42
Frate da ce lista ai pus ..e de la Burebista incoace ?
Cu ce te incalzeste faptul ca o sa ai mai multe soiuri de meri in livada ta ?! Alege 3-4 de toamna si 2-3 de vara ..si cam atat. Insa depinde ce vrei sa faci cu recolta din aceasta livada. |
#3
Posted 27 November 2016 - 14:21
Pai doar nu te gindesti ca vreau sa pun atitea soiuri . Ideea e o comparatie cu aceste soiuri destul de rezistente genetic si care sunt criticate de unii .
|
#4
Posted 27 November 2016 - 14:38
Gena Vf confera rezistenta doar la rapan, nu si la fainare si la inca vreo cateva boli.
Insa, atentie, daca e un an normal, daca sunt ploi dese si temperaturi mai ridicate, tot trebuie sa dai cateva stropeli contra rapanului. Auriul de bistrita nu are imunitate la rapan, doar la fainare. Coredana este un soi din basarabia, imun la rapan. Dar nu cred ca se gaseste pe la noi. |
#5
Posted 27 November 2016 - 14:43
Oricum daca nu-s aclimatizati au randament mic la rod , chiar daca au genele potrivite . Aclimatizare este o problema foarte complexa , daca tinem cont de faptul ca de la an la an sesizam modificari climatice majore chiar in zonele unde locuim.
|
#6
Posted 27 November 2016 - 14:48
ATENŢIE: nu toate soiurile sunt la fel de rezistente pe toate formele de relief !!! Dacă un Dalinred (să zicem), este rezistent la câmpie, nu este obligatoriu să aibă aceiaşi rezistenţă şi productivitate la deal şi la munte !!!
|
#7
Posted 27 November 2016 - 14:50
Un soi pe care eu personal l-am gustat si mi-a placut foarte mult. Este vorba despre acesta.
Nu l-am gasit in primavara cand m-a interesat pe mine dar, de curiozitate, o sa plantez si eu 1-2 puieti. Pe langa parfum si consistenta deosebita mi-a placut ca nu creste aciditatea in stomac cum o fac altele. Cu stima. |
#8
Posted 27 November 2016 - 15:10
Ploiesteanul2015, on 27 noiembrie 2016 - 14:48, said:
ATENŢIE: nu toate soiurile sunt la fel de rezistente pe toate formele de relief !!! Dacă un Dalinred (să zicem), este rezistent la câmpie, nu este obligatoriu să aibă aceiaşi rezistenţă şi productivitate la deal şi la munte !!! |
#9
Posted 27 November 2016 - 15:12
Din ce ai enumerat acolo am Florina, Auriu de Bistrita, Redix si posibil Pionier. Florina imi place foarte mult nu as renunta le el daca ar fi sa fac inca o livada. in schimb Redix (vezi poza) nu pot sa zic ca m-a impresionat ca gust si parfum. E ok si atat. Mai am cateva mere, daca esti curios si esti in Suceava maine iti pot da sa gusti. Pomul are doi ani dar a facut ceva rod. Nu s-au lipit boli de el in acesti doi ani in schimb a fost preferatul gandacilor parosi alaturi de prunul Stanley. Auriu de Bistrita am (2 ani) dar probabil la anul voi gusta din pomul meu. Acum 29 de ani le culegeam fiind in armata la Bistrita si ne mai duceau in unele zile la munci agricole. Erau preferatele mele. Plecau la export invelite in foite subtiri, usor cerate si apoi asezate in cutii. In legatura cu Pionier, voi fi sigur daca este sau nu acest soi abia peste vreo doi ani. Al meu a fost cumparat din piata din Suceava ca Parmen auriu dar a fost altceva. Stii prea bine ca in piata pomii nu au pasaport fitosanitar... au iesit mere frumoase de vara care se coc incepand cu mijlocul lunii august. Referitor la rezistente nu pot mare lucru sa-ti spun pentru ca inca nu am avut mari probleme in livada cu toate ca nu ma omor cu stropitul pomilor si in felul asta nu pot face diferenta intre cele rezistente si Jonagold, Jonathan, Granny Smith, Idared, Gravenstein, Renet de Canada...
Am mai plantat anul asta dar la munte, Prima, Pionier, Romus 3. Pe astia intentionez sa-i las nestropiti, sa se descurce singuri. Attached FilesEdited by cotzi, 27 November 2016 - 15:13. |
#10
Posted 27 November 2016 - 15:26
Merele arata super . Si eu voi pune sigur Florina si Generos pentru ca imi plac foarte mult . Maninc iarasi un soi extrem de bun Jonagored (asta nu este Vf) dar imi place foarte mult , eu zic ca e chiar mai bun decit Florina . O sa il fac rost si il pun in gradina . Incerc sa aflu cit mai multe pareri sa nu regret mai tirziu in alegerile mele .
Cotzi poate ne intilnim anul viitor , daca stiam ca ai soiuri asa interesante ii ziceam lui Simion sa treaca pe la tine ca el mi-a trimis Patul , Cretesc si Jonathan de la el sa gust , mai vorbim . Merci mult . |
|
#11
Posted 27 November 2016 - 15:54
Ok, mai vorbim si o sa ne si vedem la fata locului. Nu am cine stie ce livada. Toti pomii sunt in curtea casei pe unde am avut loc. Cu Simi mai tin legatura dar inca nu ne-am vizitat livezile. Poate la anul cand vii in tara va fi o ocazie buna sa stam mai mult de vorba.
|
#12
Posted 27 November 2016 - 19:04
cotzi, on 27 noiembrie 2016 - 15:54, said:
Ok, mai vorbim si o sa ne si vedem la fata locului. Nu am cine stie ce livada. Toti pomii sunt in curtea casei pe unde am avut loc. Cu Simi mai tin legatura dar inca nu ne-am vizitat livezile. Poate la anul cand vii in tara va fi o ocazie buna sa stam mai mult de vorba. Dati-mi un semn dacă va întâlniți sau si mai frumos va invit la mine. Dau foc si la grătar Cu stima. |
#13
Posted 27 November 2016 - 19:21
Sigur ca da . E o placere sa mai schimbam pareri . Tinem legatura .
|
#14
Posted 28 November 2016 - 04:48
Jonagoredul nu e nicio jmecherie, e o muatie mugurala de jonagold, sunt multe alte astfel de mutatii la acest soi, eu am si rubinstar si par a mai am unul tanar dar nu mai tin minte cum ii zice.
In principiu nu sunt diferente de textura fata de soiul de baza, la fel si in ce priveste aroma, coaja, etc...singura diferenta, care e comerciala, este culoarea, cam toate clonele/mutatiile astea, si nu e vorba doar de jonagored, au fost multiplicate fix pt culoare si asta evident in scopuri comerciale, un fruct colorat e mult mai atragator decat unul verzui-galbui cu un procent mult mai mic de rosu. E cunoscut faptul ca partea colorata a fructului este de cele mai multe ori mai dulce decat partea verde/galbena si de aceea in subconstient omul alege din gramada ce e colorat... Culoarea insa e legata de expunerea la soare in cazul merelor cu fond verde/galben. Pigmentarea asta mai pronuntata, pe suprafata mai mare, in cazul mutatiilor, nu are insa legatura cu soarele, sau mai bine spus asocierea intre pigmentare si celelalte modificari legate de gust nu exista, nu sunt proportionale. O astfel de mutatie nu produce mere mai dulci sau mai aromate ci doar mai colorate. Asta in principiu vorbind pentru ca practic diferente pot exista dar sunt subtile si oricum sunt nesemnificative in comparatie cu lucruri care tin de cultura in sine, adica pe o anumita zona cu conditii pedoclimatice, sau pe o anumita tehnologie aplicata, jonagoldul chior, soiul de baza, chiar daca nu e colorat, loate fi mult mai dulce decat jonagoredul lu peste cultivat in alta parte. Cat despre comparatia jonagored-florina...e chestie de gusturi care nu se discuta. Personal, desi imi place si jonagoldul, in fond e o combinatie teoretic ideala intre 2 dintre cele mai bune soiuri clasice, jonathan si golden, prefer florina mai ales putin maturat, dar si proaspat parxa imi place mai mult. Despre rezistenta nu mai vorbim, e diferenta destul de mare, deci daca ar fi sa aleg doar unul din soiuri clar florina ar fi de departe alesul. |
#15
Posted 28 November 2016 - 07:41
Sunt 100% de acord cu cele scrise mai sus .
Am fructe de Jonagold si Jonagored din mai multe surse dar de fiecare data Jonagored e mai zemos si fata de Florina si fata de Jonagold . Jonagold e mai frumos la culoare si este foarte aproape de Florina la gust si consistenta . Mutatia de Jonagored a fost obtinuta in Belgia (acum locuiesc si eu temporar aici ) si poate are lagatura cu solul , clima ceva deoarece este o diferenta clara fata de Jonagold . Am suspecat ca poate a fost cules mai crud fiind atit de zemos si astfel am pus citeva loturi deoparte sa le testez in decembrie . Am primit si Florina din Romania si in decembrie o pun de un test cu peste 10 soiuri de mere . Si eu pun Florina peste Jonagold dar este sub Jonagored . Chestia e ca soiurile noi , Vf sunt bune si chiar in comparatie cu unele soiuri vechi si mult laudate . |
|
#16
Posted 28 November 2016 - 11:08
Sorin, desi am alta parere in ce priveste soiurile astea in discutie, pana la urma e mai lutin relevant cum le percepem fiecare atata vreme cat alegem pe baza acestor perceptii ce ne place noua.
Ce as mai spune eu e altceva, anume 2 lucruri care pot inclina balanta enorm in conditiile culturii pentru consum propriu..pentru ca in fond pt vanzare piata dicteaza si pe de alta parte nu degeaba anumite soiuri au devenit foarte mult produse si vandute , pe plan mondial vorbind... Asadar, primul lucru de care trebuie sa tii cont e acela ca in conditii de cultura pt consum propriu, scara mica, etc...in general aproape orice soi e mai bun decat ce cumperi. Pur si simplu nu se compara un mar cumparat, cules cum se culege dpdv tehnologic, cu unul cules din pom bun de mancat. Chiar si mizeria de idared cules din pom e bun, granny smith , un mar fara calitati nemaipomenite de gust e mult peste o groaza de mere teoretic foarte bune samd... Apoi, al doilea lucru important, este cum se pastreaza un mar. Am tot facut comparatii in timp, fiind pasionat de pomi si fructe... Clasamentele se tot schimba, una e marul mancat azi, poate fi superb, peste o saptamana devine varza...altul care azi a fost mediocru, desi ramane mediocru si peste o saptamana este incomparabil mai bun fata de cel care azi ii dadea clasa. Conteaza foarte mult ce si cand compari si sa tii cont de ce si cum vei putea pastra mai ales ca adesea tu acasa nu ai chiar conditii optime pt pastrare. Lucrurile sunt complexe si nuantate, preferintele sunt diverse, fiecare soi are farmecul si calitatile sale dar si momentul sau optim la care se potriveste cu preferintele... |
#17
Posted 30 November 2016 - 17:53
hersorin, on 28 noiembrie 2016 - 07:41, said:
Chestia e ca soiurile noi , Vf sunt bune si chiar in comparatie cu unele soiuri vechi si mult laudate . Imi permit sa spun ca nu toate soiurile cu gena Vf (cu rezistenta poligenetica la boli) sunt foarte gustoase. Acolo unde soiurile de mar domestic are un procent foarte ridicat decat Malus floribunda, se pastreaza gustul bun al soiurilor de origine preponderenta. Care nu au fost hibridate in mod repetat, si au pastrat procent mare din caracteristicile lui Malus floribunda, sunt acre-acrute si se folosesc pentru sucuri. Asta o spun chiar producatorii: soiurile respective sunt recomandate pentru sucuri. Asa am eu un exemplu dintre soiurile mai vechi: Spitz Ranet, suculent si acru, bun pentru sucuri si pentru diabetici. |
#18
Posted 30 November 2016 - 20:48
E clar ca sunt soiuri de mere Vf care nu sunt super bune dar totusi cei care au facut incrucisarea cu japonezul Floribunda au incercat sa pastreze cit mai mult gustul soiului valoros .
Din cite stiu dupa 20 ani de cercetare în 1970 a fost omologat primul soi de măr Vf cu rezistenţă genetică la rapăn şi tolerant la făinare, soi ce a primit numele de „Prima”. De exemplu soiurile Ionaprim, Goldprim, Starkprim, sunt create la Staţiunea de Cercetare Bistriţa şi au rezultat din combinaţia soiurilor Ionathan, Golden si Starkrimson cu soiul Prima de la care a luat gena de rezistenţă la rapăn, menţinând în mare parte caracterul soiurilor valoroase, genitoare. Eu din cite stiu gama Reinette nu are treaba cu Malus Floribunda . Soiul lor este mai acrut din gena lor nu de la altii . Am gustat recent Boskoop si Cox Orange (foarte bune amindoua si de mincat ) care fac parte din gama Reinette si aroma este specifica genei . Din cite am studiat Reinette sunt citeva care sunt tolerante sau au rezistenta medie la boli dar este specifica genei si nu datorita unei gene straine . |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users