Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
casa verde 2024

Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata
 Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...
 teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN
 Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.
 

Boala pui gaina

- - - - -
  • Please log in to reply
9 replies to this topic

#1
cristian191

cristian191

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 8
  • Înscris: 26.05.2015
Salutare ,

Am aproximativ 50 pui gaina rasa comuna , 30 brahma (diverse culori ) si 15 pitici (americane)
Saptamana trecuta am vazut un american stand trist si cand m-am uitat la el pe limba si in jurul ei un tesut galben , urat mirositor .

La noi in localitate veterinarul il vezi doar in preajma Craciunului cand face analiza de trichineloza la porci si prin primavara cand face ceva injectii cainilor (ambele contracost) , in rest nu prea dai de el.
Singura opinie a unui veterinar o aflam de intr-un mic oras la 10 km de localitatea noastra , insa medicul nu profeseaza ci are 2 farmacii veterinare si el ne spune cam despre ce este vorba si ne vinde produsele necesare . In cazul de fata, oarecum flegmatic imi zice " da-i si tu cu albastru de metilen " .

Problema pare a fi contagioasa . Desi sunt despartiti doar de un gard de sarma rasa comuna nu are nimic insa unii din cei brahma prezinta semne de imbonlavire.

Boala debuteaza cu o lacrimare intensa a unui sau chiar ambilor ochi , si mici puncte galbene de marimea unui bob de grau pe langa limba .

De cateva zile le torn cate o picatura de albastru de metilen in ochi si pe interior cu o foarfeca gen penseta curat acea substanta galbena si dau cu albastu .

Se pare ca albastu doar stagneaza evolutia bolii insa nu pare a elimina cauza si este destul de greu zi de zi sa iau 30 de pui la mana .

S-a intanlit cineva cu ceva asemanator sau stie care ar fi cauza sau tratamentul ??

Va pun si 3 poze cu cel american , care este in starea cea mai avansata . Attached File  IMG_20161121_153420.jpg   152.42K   61 downloadsAttached File  IMG_20161121_153451.jpg   147.49K   62 downloadsAttached File  IMG_20161121_153455.jpg   148.18K   64 downloads

#2
claudia313

claudia313

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,997
  • Înscris: 28.09.2012
Trimite un PM userului parintele, sigur are vreo idee si te poate ajuta...

Edited by claudia313, 22 November 2016 - 23:19.


#3
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,991
  • Înscris: 17.03.2005
Din pacate e cam naspa situatia.
Eu vad asa
1. Diftero-variola.
E sezonul, mai pe romaneste varsat.
In poza a doua se vede bubita care are deja coaja si s-a rupt, ai sange pe deget.
Manifestarile astea ar fi variola simpla, cutanata, care nu e chiar periculoasa, atata toar ca e contagioasa si virusul rezista mult prin adapost...in cel mai rau caz asta ar lasa cicatrici si cam atat.
E viroza si deci nu prea se trateaza decat local, albastru sau unguent cu antibiotic sa nu se suprainfecteze ranile alea.
E o boala care e de luat in seama doar pentru ca sistemul imunitar e afectat, organismul e vulnerabil si alte boli se pot instala si ele pe acest fond, chestie valabila pentru orice boala...dar varsatul cutanat in sine e o boala usoara.

Din pacate exista si forme grave de varsat, forma difteroida, cand localizarea este pe mucoase, de aia boala se numeste diftero-variola si nu simplu, variola.
Ce vezi tu in cioc exact asta e
..o forma de localizare pe mucoasa bucala, posibil/probabil sa existe si in continuare pe caile respiratorii ..
Apar aceste formatiuni/membrane alb-gri-galbui aderente la mucoase si care la indepartare expun mucoasa sangeranda.

Din pacate in cazul acestei forme/localizari , sansele de insanatosire sunt slabe spre foarte slabe, de multe ori sunt zero.
Poti incerca sa cureti cavitatea bucala, sa elimini acele membrane si sa aplici albastru...pasarea in caz contrar risca sa nu se poata hrani si adapa...oricum e bine sa hidratezi macar fortat pasarea...
De regula insa aceste formatiuni apar si mai departe pe mucoasele cailor respiratorii...pasarea se sufoca...chiar daca nu se asfixiaza brusc, coroborat cu starea generala proasta, cu faptul ca nu senpoate hrani si adapa corespunzator samd...starea se tot degradeaza si finalul e cam acelasi.
Greu si rar reusesti sa scapi o pasare care a virat-o pe acest drum, practic daca te chinui reusesti sa scapi ce e mai puternic..un procent mic oricum..

2. Ochiul...aia e o alta poveste...variola de regula nu prea se localizeaza acolo desi nu e exclus, mai bine apua eu nu stiu sigur daca..posibil sa fie vreo chestie cu sinusurile samd....

Ce stiu si am vazut asemanator e o infectie a cailor respiratorii...fie ca e o coriza fie ca e o micoplasmoza, ambele boli respiratorii, de sezon, ambele dau semne la nivelul ochiului...drept e ca frecvent coriza debuteaza cu o inflamatie a tesutului si secretii ca o spuma in ochi, secretii la nivelul narilor, pasarea scutura din cap ca si cum ar stranuta in incercarea de a-si elibera caile respiratorii de acele secretii...evolutia spre umflatura aia dureaza totusi ceva dar e posibil sa nu observi mainales daca nu ai ochiul format.

In cazul infectiei cu micoplasme de asemenea pot aparea astfel de umflaturi ale ochiului...semnele clasice de genul respiratiei haraite, stranuturile zgomotoase pe care le auzi mai ales seara/noaptea cand pasarile dorm samd...ar fi trebuit sa fie deja prezente....

Una peste alta nu atiu sa spun care din cele doua e, din cate stiu ca coriza cand se ajunge la starea asta zona aia infectata a ochiului e foarte urat mirositoare...un mod simplist de a diferentia si nu foarte accesibil celir nefamiliarizati cu toate bolile astea...
Nu atiu nici sa spun daca nu cumva e tot varsatul de vina, nu neaparat una din cele ultime 2 boli ....
Personal as inclina sa spun ca e una din cele 2, bazandu-ma pe cat stiu eu si ce am putut observa la mine..probabil ca una din respiratorii sa se fi suprapus peste varsat ...sau invers, de regula apare intai o micoplasmoza spre exenplu, varsatul vine si el mai tarziu..de aia ziceam ca imi e greu sa.diferentiez si sa spun exact ce anume cauzeaza tumefierea aia a ochiului cand in curte ai si varsat...

Conteaza mult cand ghicesti bolile astea care adesea au simptome asemanatoare parital sa cam stii ce boli ai avut in curte sau in zona, sa stii ce boli ai in sezonul respectiv samd...

Bunaoara coriza e o boala sezoniera si apare cand si cand, nu treneaza de la un sezon la altul de regula...la 4-5 ani mai apare poate...
Micoplasmoza insa e cam spurcata...micoplasmele cam stau prin curte/pasari ani de zile, sa scapi de ele e greu..practic daca ai pasari cam ai si micoplasme gata de actiune...o pasare trecuta prin boala ramane de regula infectata diar ca boala nu se mai manifesta vizibil decat cand apar factorii favorizanti...vreme rexe, umeda, curent, schimbari bruste de temperatura, cand pasarile sufera de alte boli aparute intamplator, cand naparlesc si sunt expuse...
Micoplasmoza lasa urme pe animal, cam ca sinuzita la om...senlicalizeaza in zone greu vindecabile si se cronicizeaza apoi erupe deci daca ai anul asta te-ai cam pricopsit, boala se declanseaza la pasarea aceea cand si cand ai arunci o iau si celelalte si o tii langa...
Sa scapi de micoplasmoza din curte inseamna sa tai tot si sa o iei de la zero ..si nici arunci nu esti sigur ca scapi, e peste tot...

In fine, treaba e complicata si simpla...varsatul e una, nubtratezi sau tratezi local bubele si asta e...cele cu forma difteroida sunt cam pa, scapa 10% daca scapa. Virusul se duce la toate, e ciroza si e contagioasa bine.
Poti ajuta pasarile cu vitamine si albastru de metilen in apa...ca la viroza.

Ochiul poate fi direct legat sau nu...irelevant practic...daca ai si respiratorii si sigur ai, alea se cam trateaza. Cu antibiotic.
Nu se dezumfla ochiul musai ca acolo greu patrunde antibioticul dar ochiul e ce se vede si pare grav, cu adevarat grav e sistemul respirator facut praf.
Deci un antibiotic pt cele doua..pot fi multe antibiotice dar eu as incerca injectabil direcr, lincomicina-spectinomicina de pasteur, 5-7 zile...lincospectin daca vrei produsul mai bun dar mai scump...spectamul parca e tot combinatia celor 2 antibiotice....exista si doar unul din cele doua, nu mai stiu cum ii zice si cine face dar mie mi-a mers mukt mai bine cu cele 2 in combinatie, deci ia produs care contine ambele antibiotice.
Local  strict in ochi, cred ca teramicina exista, nu stiu, nu mai tin mibte, parca am dat odata dar de ceva ani nu ma mai complic cu prostii si le cam anticipez, rar ajung sa fiu in situatia de a mai incerca lucruri...
Daca vrei buvabil..habar nu am...cum slubeam, sunt multe antibiotice si eu nu sunt doctor, din experienta mea si ce am avut eu prin curte /zona...e cam degeaba in dtadiul asta .



Deci e cam nasparloasa treaba, o sa mai raresti din ele, ce poti face e sa te pui sa citesti, sa inveti, sa observi si sa identifici simptome si evolutie...si in viitor sa incerci sa nu mai ajungi in situatia asta...
Tii pasari mai putine de intrat in iarna, oferi conditii mai bune, tratezi preventiv sau incipient, vitaminizezi cand vine sezonul rece, mancare buna si grija sa ai pasarile imbracate, adica terminata naparlirea, cand vine frigul...si te rogi ca pana la coada si norocul e un factor.




#4
cristian191

cristian191

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 8
  • Înscris: 26.05.2015
Multumesc pentru raspuns .

In trecut m-am mai confruntat cu varsatul la gaini chiar si porumbei si curci insa nu in forma asta grava .

Din punct de vedere al conditiilor , tind sa cred ca au conditii destul de bune: spatiu de dormit, tarc sa umble la discretie, hrana permanenta (uruiala: 50 porumb, 30grau, 20 floarea soarelui ) , in fiecare  luna timp de 5 zile le-am pus in apa o pudra (oxitetraciclina + complex vitamine ) , din cand in cand le mai puneam si albastru de metilen in apa , o data la cateva zile le adaugam in hrana ba calciu furajer vitaminizat ba drojdie de bere furajera , din primavara pana acum le-am facut 2 deparazitari interne .

Referitor la boala, cocoselul din poza este cel mai grav insa dupa cateva zile de curatari (un miros groaznic si ceva sangerari) observ o mica schimbare in bine in sensul ca a inceput sa manance si acele formatiuni nu mai evolueaza atat de rapid.

La cei brahma , astazi a fost a 3a zi de tratament in sensul ca tuturor le aplic cate o picatura de albastru de metilen in ochi si in cavitatea bucala le pun cateva picaturi cat sa fie toata zona unsa cu albastru .
Observ ca celor ce le lacrimau ochii , acum nu le mai lacrimeaza si nu mai sunt uzi pe aripa ( probabil ii ustura sau ii jena ceva acolo si isi stergea ochiul pe aripa , aceasta fiind uda ) , semn ca albastrul functioneaza .
La cei brahma , am doar 4 ce prezinta mici urme in cavitatea bucala si le curat acea formatiune apoi le dau cu albastru .

Intrucat vineri plec din localitate si nu ma pot ocupa sa le fac antibiotice injectabile , lunci cand am sa ma intorc am sa cumpar lincomicina-spectinomicina si am sa le fac .
Sper ca va fi bine pana la final .

#5
claudia313

claudia313

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,997
  • Înscris: 28.09.2012
De ce le dai lunar antibiotic?  Ai facut asta din proprie initiativa sau te-a indrumat in sensul asta cineva de specialitate?

Edited by claudia313, 23 November 2016 - 19:43.


#6
cristian191

cristian191

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 8
  • Înscris: 26.05.2015

 claudia313, on 23 noiembrie 2016 - 19:42, said:

De ce le dai lunar antibiotic?  Ai facut asta din proprie initiativa sau te-a indrumat in sensul asta cineva de specialitate?

In primavara cand aveau puii cam o luna , au inceput ploile ,vremea rece a tinut ceva si unii pui aveau o stare apatica si am mers la farmacie sa iau ceva vitamine sa ii intareasca putin si farmacista mi-a dat oxivit ( o pulbere de pus in apa ce contine oxitetraciclina si mai multe vitamine ) si a zis sa le pun lunar ca ii ajuta .

#7
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,991
  • Înscris: 17.03.2005
Nu da antibiotice cand nu e nevoie, nu le da fara sa stii ca sunt potrivite pentru boala vizata si cabd le dai, asigura-te ca tratamentul e administrat suficient incat sa rezolve problema.
  In caz contrar mai rau iti faci pe termen lung.

Revenind la pui, e normala treaba cu murdarirea penelor, puii se sterg pe pene...albastrul si curatarea mucoaselor  e ok dar trebuie si antibiotic, vad ca te zbati asa ca fa-le injectabil vreo 5 zile si baga-le polivitamine in apa.

Din ce spui in ultimul post e posibil ca situatia sa nu fie chiar atat de sumbra pe cat a larut initial si sunt sanse ca pierderile sa nu fie atat de mari...ce e foarte afectat ramane pe prognostic pesimist, restul au sanse cu tratament si ingrijire sa fie ok.
Probabil ca o sa pierzi cateva pasari dar oricum pagubele vor fi incomparabil mai mici.

#8
baka77

baka77

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 19
  • Înscris: 27.01.2019
Buna ziua,

Am doua probleme cu niste pui de gaina rasa Araucana.

1. Unul din pui, de vreo 2 zile, pare ca nu mai poate respira, ca si cum ar fi foarte cald si sta cam zburlit. S-a izolat de ceilalti pui. Am oprit lampa cu infrarosu, dar la fel face. Nu pare sa aiba nimic in rest, nimic la ochi, maninca, bea apa...

2. Unul dintre pui, de 4-5 zile, are mandibula deplasata.  Maninca, bea, este extrem de activ. Se mai poate indrepta cumva?

Puii au 31 de zile, sunt crescuti cu starter de la Agromar Balotesti si le-am pus si vitamine in apa de la Agroland.

P.S. Am mai avut 4 pui cu ceva dislocare a picioarelor (stateau in spagat), au murit toti 4. Se puteau repara cumva?

Multumesc mult pentru eventualele raspunsuri.

#9
alex123

alex123

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 8
  • Înscris: 24.08.2005
Buna seara,

Am o problema cu un pui de gaina. Are 3 saptamani, il am din clocitoare. Este ca si ametit, sta mai mult pe jos si pe o parte, iar cand se ridica nu poate sta in picioare. Se balabane mai mult spre spate, face 2 pasi nesiguri si se aseaza iar. Nu are pofta de mancare . Daca il iau in mana incearca sa dea din picioare, dar degetele sunt stranse ca si cum nu le-ar putea desface. Nu am vazut inca ce fel de gainat face.  L-am separat de ceilalti pui, dar nu stiu la ce sa ma uit sau ce sa ii dau. In primele zile le-am dat la toti vitamina AD3E si de atunci le dau albastru de  metilen in apa de baut si NutriSafe

Are cineva vreo idee ce este sau la ce sa ma uit?! Pot sa pun o filmare?

Merci mult

Seara frumoasa!

#10
alex123

alex123

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 8
  • Înscris: 24.08.2005

 alex123, on 01 mai 2020 - 22:40, said:

Buna seara,

Am o problema cu un pui de gaina. Are 3 saptamani, il am din clocitoare. Este ca si ametit, sta mai mult pe jos si pe o parte, iar cand se ridica nu poate sta in picioare. Se balabane mai mult spre spate, face 2 pasi nesiguri si se aseaza iar. Nu are pofta de mancare . Daca il iau in mana incearca sa dea din picioare, dar degetele sunt stranse ca si cum nu le-ar putea desface. Nu am vazut inca ce fel de gainat face.  L-am separat de ceilalti pui, dar nu stiu la ce sa ma uit sau ce sa ii dau. In primele zile le-am dat la toti vitamina AD3E si de atunci le dau albastru de  metilen in apa de baut si NutriSafe

Are cineva vreo idee ce este sau la ce sa ma uit?! Pot sa pun o filmare?

Merci mult

Seara frumoasa!

Revin cu noutati. Se pare ca puiul a fost doar calcat de ceilalti, pt ca dupa 2 zile de izolare, e mult mai bine, mananca, bea apa, se ridica si sta ridicat dar se vede ca schioapata de un picior. Deci a fost doar un accident :), nu e nici o boala

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate