Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
teava rezistenta panou apa calda

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...
 Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD

Cost abonament clinica privata
 Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android

Recomandare bicicleta e-bike 20&#...

Bing-Content removal tool
 Nu pot accesa monitorulsv.ro de l...

Cum sa elimini urmele de acnee?

Wc Geberit

Routere detinute in trecut si in ...
 

Automatizare deschidere porti batante

- - - - -
  • Please log in to reply
49 replies to this topic

#1
calinux

calinux

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 301
  • Înscris: 19.09.2002
M-am saturat sa tot inchid si deschid la porti, vreau sa montez un kit de automatizare.
Poarta din poza are o deschidere de 3,5m si este destul de usoara.

M-ar interesa citeva sfaturi din experienta voastra legate de:
- alegere tip motoare pe 12V= sau pe 220V~
- sisteme de securitate (copii, catei, trecatori) - fotocelula si/sau senzor dinamometric (curent motor)
- geometria mecanismului
- producatori si firme de abordat / evitat
- alte chichitze de montaj si exploatare

Attached File  Pic097_05Jan06.jpg   93.65K   741 downloads  Attached File  Pic099_05Jan06.jpg   84.49K   536 downloads  Attached File  Pic101_05Jan06.jpg   101K   436 downloads

#2
calinux

calinux

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 301
  • Înscris: 19.09.2002
m-am hotarit la un kit Aster3 / 220V~ de la Proteco.
cu un diferential de 30mA pe alimentare sper sa dorm linistit.
va mai dau doua zile sa me faceti sa ma razgindesc, altfel voi incheia threadul (momentan blogul ;-) pina la sfirsitul lunii cu pozele portii echipate.
servus,

#3
calinux

calinux

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 301
  • Înscris: 19.09.2002
Kitul susmentionat de 1.400 RON contine 2 actuatoare cu articulatiile de capete, 1 bariera foto, yala contact electric, 2 telecomenzi, centrala si lampa de avertizare pe care n-am apucat sa o montez inca.

A mai trebuit sa cotizez cca.  250RON pentru materialele auxiliare: diferential 30mA cu sig. p+n de 16A, cablu de ingropat 4x1.5, prezoane chimice (Fiser) pentru fixarea de caramida, 2 doze aplicate de exterior ip44 si platbanda pentru ranforsare porti, ajutorul pentru modificarea portilor, fixarea motoarelor, ingropatul sirmelor samd fiind inca 150RON. Restul de sirme / tuburi / dibluri le-am luat din pod.
Montajul electric si programarea le-am facut eu, vorbisem cu un mester dar nu ne-am suprapus la ziua stabilita de mine.

In ce priveste montajul motoarelor ar fi de remarcat urmatoarele:
- trebuie verificata bine geometria mecanismului, respectiv cotele de montaj astfel incit sa se obtina deschiderea dorita (90 grade) pe intreaga cursa a actuatoarelor. In prospect sunt citeva exemple de cote, am facut si o simulare de calcul geometric in excel pentru verificarea cotelor reale.  
- pentru cine n-a mai folosit / auzit de prezoanele chimice: sunt niste fiole / eprubete de sticla inchise care contin o rasina + intaritorul intr-un tubulet mai mic, se baga in gaura apoi se sparge cind insurubezi prezonul metalic, amestecind rasina+intaritor+cioburi+mai are niste 'granule' -> dupa citeva minute se intareste si fixeaza mai bine decit conexpandurile (coneshpanele;).

In ce priveste programarea si functionarea:
- se programeaza pentru fiecare motor in parte timpul de deschidere, forta motoarelor, timpul de frinare la cap de cursa si forta in faza de frinare - ar trebui sa fie egale daca portile si frecarea sunt egale.
deoarece nu exista vreun traductor de pozitie ci doar masurarea timpilor va recomand sa ungeti bine toate articulatiile si balamalele, porniti cu un timp mai mic si o forta mai mare decit presetul pina stabiliti timpul optim de deschidere, apoi puteti sa scadeti si din forta.
atentie, daca forta e mica (controlul se face din centrala cu triace), se simte doar din viscozitatea vaselinei din mecanism / articulatii frigul, respectiv poarta nu se deschide/inchide complet dimineata, seara fiind ok.
- mai sunt si alti parametri gen decalajul dintre porti si unii mai putin interesanti. ce nu scrie nicaieri este ca dupa faza de frinare la inchidere, cind zici ca s-a incheiat treaba, centrala mai da un impuls scurt motoarelor pentru 'intepenirea portilor inchise' care produce o usoara incovoiere a lor spre exterior in cazul meu.
- celulele foto actioneaza doar la inchidere, daca simt ceva trece automat din inchidere in deschidere.
- se pot monta celule suplimentare in curte, pe stilpisori, pentru protectie similara la deschidere.
- orice impuls din telecomanda / cheie cind portile se misca este considerat (programat) ca stop de urgenta
- in cazul caderii curentului (220V) exista pentru motoare niste chei de deblocare a mecanismului.

am ales una dintre cele mai ieftine variante din piata si culmea, sper sa ma si tina.
si cu asta am incheiat acest thread / blog  ;)

Attached Files



#4
AlexB2

AlexB2

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 13
  • Înscris: 06.06.2005
Cum te mai descurci cu portile?

As dori sa imi fac doua porti la care sa instalez un sistem de automatizare si vreau sa stiu cum se comporta sistemul tau.

Cu multumiri,
Alex

#5
calinux

calinux

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 301
  • Înscris: 19.09.2002

 AlexB2, on Jan 23 2008, 12:15, said:

Cum te mai descurci cu portile?

functioneaza ok dupa doi ani, bataia telecomenzii s-a micsorat dar voi schimba bateria.

am avut recent probleme cu pavajul care s-a umflat a.i. portile frecau destul de tare, am functionat preventiv pe manual (motoare decuplate) pina s-au dezghetat si asezat la loc pavelele.

#6
simy24

simy24

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 75
  • Înscris: 01.03.2007
Felicitari!
Desi Proteco sunt din categoria "jucarii"ai avut noroc. Oricum si poarta este mica, ma gandesc ca si usoara, nu e placata cu policarbonat. Cei 16 A sunt prea mari, dar nu conteaza. Sigurantele interne (de "sticla")sunt de 1-2 A.
De preferat este un kit cu actionare la 220 V, este mai eficient, dar si mai ieftin.
Eu lucrez cu Beninca, pt ca mi s-au parut cei mai buni pt mine(mecanica solida, electronica simpla, 0 defectiuni in garantie)dar sunt si alete brand-uri care au produse bune.
Trebuie ales cu grija!

#7
abancor

abancor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,071
  • Înscris: 07.07.2006
Eu as zice ca fotocelulele alea pentru protectie la inchidere sint inutile, ba mai mult, incomode si pot cauza si neplaceri. Spun asta din experienta a 12 ani de utilizare porti automate. Parintii mei au fara celule, si nu s-a simtit nici macar o data nevoia de ele. Vecinul are cu celule si din cauza lor si-a pierdut ciinele. Care avea obiceiul sa mai iasa in strada si era fugarit si impins inapoi in curte. La o fugareala dintr-asta nu au reusit sa inchida poarta si sa-l prinda in curte din cauza senzorilor, cum baga ciinele capul inapoi pe poarta se oprea inchiderea si se deschidea la loc. Plus ca si in strada iesea uneori dupa masina, invatind ca daca se strecoara printre porti acestea se opresc si deschid.

O alta treaba tine de comoditate - intotdeauna eu declansez inchiderea portilor cind inca nu am trecut complet de ele cu masina, sau pe jos (nu conteaza), pentru rapiditate (sa nu stau sa le astept mult sa se inchida). Cu senzori asta nu se poate. Pare ceva nesemnificativ, dar pe mine unu m-ar fi enervat la culme acei senzori daca i-as fi avut.

Si mai e si varianta paranoica - te urmareste cineva, intri repede in curte si vrei sa inchizi poarta - ajunge sa bage ala un picior si o opreste.

Ca sa nu prinzi vreun animal sau copil e suficient sa casti ochi cind apesi butonul. Oricum stai sa supraveghezi inchiderea completa.

#8
simy24

simy24

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 75
  • Înscris: 01.03.2007
Si totusi sunt utile, mai ales cand e montata si a doua pereche..chiar si a treia..
Chestia cu cainele e relativa..pt ca fara fotocelule poate fi prins cand portile se inchid, pana ca el sa ajunga la nivelul senzorilor..
Sau sa zicem ca ploua..ai deschis poarta, bagi masina in curte..Stai sa vezi cum se inchid portile? Chestia cu paranoia..daca vrea sa vina dupa tine..cu siguranta o poarta automata nu-l va opri..
Per ansmblu ramane la latitudunea fiecaruia..dar nu recomand montarea fara..macar a setului furnizat standard..
Btw abancor, ce sistem ai montat la parintii tai de rezista de 12 ani?
Toate bune!

#9
abancor

abancor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,071
  • Înscris: 07.07.2006
Eu am constatat pe propria piele ca nu am avut nevoie, 12 ani, de senzori.

Au Nice ingropat. Primul an au avut tot Nice, dar cu brate telescopice. L-au schimbat pentru ca era lent si slab (la vint puternic flamba poarta destul de mult. Din acest motiv se si defecta des. Nota: poarta e din bare de fier, teoretic "goala", dar au sudat pe ea o plasa pentru ca intrau animale printre bare). Singurul avantaj fata de cel ingropat era ca se comuta ceva mai usor pe manual. Au preferat bratele telescopice la inceput pentru ca au crezut ca ar avea probleme cu inghetul cu cel ingropat. Vecinu despre care tot e vorba a avut de la inceput ingropat. Vazind dupa un an ca omu n-are nicio problema, ca nu i se defecteaza deloc fata de brate si ca se deshid portile de 2 ori mai repede, au trecut si ei pe ingropate. Singura belea dupa acesti 10 - 11 ani e ca a ruginit broasca care face comutarea pe manual. Asta pentru ca nu a fost folosita si intretinuta.

Eu stau sa vad ca se inchid portile, ce daca ploua, sint in masina. Chestia cu paranoia era o exagerare. Da, ramine riscul cu ciinele, dar nu am inchis niciodata poarta fara a o supraveghea, deci... Plus ca nici ala nu sta ca prostu sa fie prins. Ma rog, normal ca trebuie sa recomanzi asa ceva, doar ca eu am vrut sa arat ca, din experienta utilizarii, nu le-am simtit nevoia, ba mai mult, m-ar fi incurcat.

Si ca sa intru mai mult in detalii, ai mei mai au o poarta, ca au casa pe colt, catre alt drum, glisanta, tot cu motor (Came de data asta), care a avut senzori, si i-am desfiintat dupa citeva luni, pentru ca ma enervau din motivele aratate. Tot obisnuit sa declansez inchiderea inainte de a intra in curte numai ma enervam (pe aici circulam ca pieton, in drum catre alti vecini, pentru sprit) cind vedeam ca o opresc trecind de senzori.  La un moment dat s-au si defectat, nu stiu ce scurt deschidea poarta cind ti-era lumea mai draga. In final i-am desfiintat.

Apropo de marci, pe atunci cam numai Nice si Came se gaseau.

Numai bine!

Edited by abancor, 05 March 2009 - 09:58.


#10
simy24

simy24

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 75
  • Înscris: 01.03.2007
Da..Oricum nici Nice si nici Came nu mai sunt ce au fost odata..ca asa e modelul..trebuie sa te adaptezi la societatea de consum..nu sa faci lucruri vesnice..
Modelul ingropat e cam varf de gama la toti producatorii si nu prea da rateuri..Singurul impediment ar fi pretul..si instalarea mai pretentioasa..
Cu siguranta nu fotocelulele declansau deschiderea portii!

#11
abancor

abancor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,071
  • Înscris: 07.07.2006
Eu ma voi muta in curind intr-o casa unde am la curte o glisanta cu motor Came. E "mostenita", poarta e de cind e ingradit terenul, cu ani de zile inainte sa incep constructia casei, si momentan nu am de gind sa o schimb. Sper sa ma tina. Nasol e ca la garaj am poarta cu motor Nice, dar am inteles ca pot instala un adaptor, ca sa am o singura telecomanda (un tip de la Came mi-a zis asta), ca n-am chef sa am 2, una la curte, alta la garaj.

Nu e cine stie ce de zis despre automatizarile astea. Doar ca, intr-adevar, astea mai noi par mai subrede. Un alt vecin (deja suna a basme, dar n-am ce face) si-a pus de curind batante cu motor Came tije glisante. Inca nu a reusit sa le regleze cum trebuie, sta cu niste fiare infipte in pamint ca sa se opreasca portile in ele, raspund greu la telecomanda si se defecteaza destul de des. Mai mult, setarile standard nu te lasa sa opresti deschiderea la jumate si apoi sa le inchizi, trebuie sa le lasi sa se deschida complet inainte de a le inchide. Le poti opri la jumate, dar, la o noua apasare, nu se inchid, ci continua ciclul de deschidere.

In concluzie, cind va instalati porti automate, stati linga omu care le programeaza si faceti toate probele care va trec prin cap. Vecinu asta de care e vorba la urma l-a chemat de 4 ori in primele 8 zile, deja devenea agasant pentru toata lumea.

#12
simy24

simy24

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 75
  • Înscris: 01.03.2007
Te pot ajuta sa rezolvi impedimentul celor 2 telecomenzi..si inca ieftin..pt ca am furnizori si pt Came si pt Nice.Trebuie instalat si programat un receptor aditional, insa trebuie vazut exact ce motoare ai(modelul), atat Came cat si Nice. Evident ca difera tipul de cuplare si posibil chiar si tensiunea de alimentare a acestora..deci trebuie cautata si gasita solutia de compromis. Depinde si cate telecomenzi ai la fiecare automatizare..

#13
justi

justi

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 15
  • Înscris: 24.08.2006
pot gasi ceva pt. o poarta  batanta (sau o pereche de portite) din pvc la un pret de max 2000 lei?

#14
simy24

simy24

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 75
  • Înscris: 01.03.2007
Avand in vedere suma "tinta"se poate rezolva doar varianta cu o singura poarta batanta! Dar pentru a va oferi un pret concret si corect trebuiesc mai multe date (lungimea canatului si asezarea portii fata de stalp. Pentru detalii PM

#15
StGermain

StGermain

    RL 118

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,517
  • Înscris: 04.04.2004
Salutari,

Doresc si eu sa automatizez poarta. Poarta este una glisanta, din fier, foarte grea, pe niste rotite mici |-| care merg pe o sina  /\ (mecanism sudat de mesteri, nu ceva cumparat).

Avand in vedere experienta mea 0 in acest domeniu, ar trebui sa intreb furnizorii care o sa-mi monteze daca folosesc Nice sau Came, sau mai este si vreo alta firma de luat in considerare pentru fiabilitate? Intre acestea doua pe care ar trebui sa o aleg?
Sunt anumite facilitati in plus pe care le-ar putea avea doar unele automatizari si altele nu?
Daca cunoaste cineva in Iasi o firma care sa monteze as fi bucuros sa aflu de ea.

Multumesc.

#16
Horsie

Horsie

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,372
  • Înscris: 10.06.2002
M-a pus dracu sa cumpar un motor Roller 5 de la Bricostore.
Teoretic suporta o poarta de 500 Kg, iar eu am de 250+ Kg.

Odata ajuns acasa observ ca trebuie montata de o firma autorizata pt a avea garantie.

Cei care au facut gardul deja au montat si reglat motorul, mai trebuie reglate telecomenzile...

Sun si aflu ca costa 1000 RON montajul, iar hardughia a costat 1800 RON!

Pai dc costa asa de mult? Sunteti nebuni, va bateti joc?

Ei doar importa, montajul le fac firmele externe :@

Aviz amatorilor de tzepe :(

#17
rodanny

rodanny

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,925
  • Înscris: 13.01.2004

 Horsie, on 6th July 2009, 13:58, said:

M-a pus dracu sa cumpar un motor Roller 5 de la Bricostore.
Teoretic suporta o poarta de 500 Kg, iar eu am de 250+ Kg.

Odata ajuns acasa observ ca trebuie montata de o firma autorizata pt a avea garantie.

Cei care au facut gardul deja au montat si reglat motorul, mai trebuie reglate telecomenzile...

Sun si aflu ca costa 1000 RON montajul, iar hardughia a costat 1800 RON!

Pai dc costa asa de mult? Sunteti nebuni, va bateti joc?

Ei doar importa, montajul le fac firmele externe :@

Aviz amatorilor de tzepe :(


Dac anu specifica pe produs inainte sa fie cumparat..a vedere....poti sa adresezi plangere OPC...anpc...etc..
danny

#18
simy24

simy24

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 75
  • Înscris: 01.03.2007
Salutare Horsie! Sa stii ca n-a prea fost teapa..E normal ca garantia pentru un asemenea produs sa fie data in conditiile unei instalari cu o firma agreata. Automatizarile nu sunt frigidere sa le bagi in priza, sa invarti de termostat la 2-3-4 si sa bagi in ele. Sunt particularitati pentru fiecare tip si model. Plus ca functionarea corecta si pentru timp indelungat este conditionata in primul rand de montaj. Montajul unei automatizari de poarta rulanta este 150E+TVA, adica vreo 180E, dar asta in conditiile in care se cumpara kit-ul de la montator. Sa-ti explic si de ce costa atat: materiale instalare: traversare cabluri fotocelule, lampa, antena si selector; mai niste fiare de sudat pe ici pe colo, electrozi, suruburi, conexpanduri, dibluri, canal cablu, copex, samd. Ca sa nu zic ca nici burghiele, daltile, panzele de piatra si metale ale flexului nu sunt vesnice. Pe langa aceasta mai intra si cost deplasare. Asta la prima strigare. Si fara sa fiu impertinent, leu cu leu se face suta. Plus ca in 2 ani de garantie tot mai faci cel putin un drum pe acolo, si asta in 99,99% din cazuri din vina utilizatorului, care nu curata fotocelulele, spala poarta si implicit automatizarea cu aparatul cu jet, etc. Crezi ca vreunul din cei care m-au chemat din vina lor a zis sa dea macar de motorina?!? Ca daca fac proces verbal de constatare si deviz de interventie in afara garantiei cred ca ma vedeti pe la stirile de la ora 5.. :death:
Bucura-te de automatizarea ta si pe viitor apeleaza direct la cei care se ocupa cu asa ceva. Tau nu e o alegerea rea si ai facut foarte bine ca ai luat un kit suprabimensionat.
Toate bune!

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate