Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
The Tattooist of Auschwitz (2024)

Se poate recupera numar de telefo...

Upgrade de la MacBook Pro M1 cu 8...

Ce tip de monitor am nevoie pt of...
 Resoftare camera supraveghere

Cu ce va aparati de cainii agresi...

Nu imi platiti coletul cu cardul ...

Exista vreun plan de terorizare p...
 Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric
 CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...
 

Sisteme pentru animale salbatice

- - - - -
  • Please log in to reply
318 replies to this topic

#55
TS030

TS030

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,193
  • Înscris: 25.06.2012
Pentru a discuta despre ce este "suficient de bun", mai intai trebuie definit ce inseamna "bun". De exemplu, un APS-C de 20MP versus un FF de 36MP, in ce directie mergi spre "mai bine"?
In principiu vorbesti de acelasi lucru, stiu; ce vreau sa precizez e ca in practica "mai bine" nu inseamna neaparat trecerea la un format mai mare.

#56
katran

katran

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,978
  • Înscris: 20.01.2005
Cu TC sau fara TC, asta e intrebarea. Posted Image Ce spuneti de o discutie pe tema asta ?

Multa lume considera ca este mai bine fara TC, eventual cu decupaj din imagine. Pozele au rezolutie mai buna iar focalizarea este mai rapida.
Ajuta pana la urma un TC sau nu ?

Eu zic ca lumea are dreptate, dar doar daca focala este suficient de lunga. Suficient de lunga cat sa prinzi subiectul "full frame", adica suficient de mare in cadru.
As zice ca incepand de la 600mm (in format FF), ai putea sa renunti la ideea de TC.
Cand pozezi "de la distanta" si decupezi masiv, ies pozele de parca-s facute cu compacta.

Eu am un TC 2X in posesia caruia am intrat conjunctural. L-am urat la inceput, din cauza ca pierdeam 2 stopuri si focalizarea era mai inceata. Il foloseam accidental.
Solutia OK ar fi fost un 1.4x. Am incercat sa-l schimb pe un 1.4x, dar n-am reusit. Bani pe un 1.4x n-as mai fi dat de vreme ce aveam deja un TC. Asa ca nu am avut incotro, l-am folosit cu minusurile de rigoare.

Intre timp, am inceput sa-l privesc cu alti ochi. Nu l-as mai schimba pe un 1.4x.
De ce nu ?
-rezolutia este afectata, dar ramane suficient de buna chiar si la 100%;
-dubleaza focala;
-pe E-5 focaliza mai incet, pe E-M1 II vad ca focalizeaza repejor. Deci s-a rezolvat si problema cu focalizarea mai mult sau mai putin;
-pe E-5 parca si intuneca un pic vizorul. Probabil ca pe E-M1 II s-a rezolvat si problema asta, n-am fost atent.
Il pun pe un 50-200mm F/2.8-3.5. Deci iese un 100-400mm (200-800mm echiv.) cu F/7.1 la capat care ofera rezolutie bunicica chiar si deschis la maxim.


Cand n-am nevoie de el, pot sa-l dau jos, nicio problema.
Dar am ajuns sa-l dau din ce in ce mai rar jos. Nu-l simt ca pe o povara, din contra simt ca ma ajuta.
Merge suficient de bine cat sa nu mai fiu motivat sa dau banii pe un 100-400mm. Poate in viitorul indepartat o sa cumpar un 100-400mm. Momentan, nu am nicio presiune.

Aici am poze facute cu el, majoritatea postate si pe SF. Se poate vedea ca am facut chiar si pasari in zbor, chiar daca nu e unealta ideala pentru asta.
https://www.flickr.c...157674487986505

Daca sunt curiosi pot posta si decupaje 100%.

Alte pareri, exemplificari ?

Edited by katran, 31 March 2017 - 15:39.


#57
crokodilu

crokodilu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,906
  • Înscris: 28.12.2006

View Postkatran, on 31 martie 2017 - 15:20, said:

Cu TC sau fara TC, asta e intrebarea.  
Cu. Dar cu masura ca iti mananca 4x lumina si afecteaza simtitor timpul de expunere si viteza AF.

Edited by crokodilu, 31 March 2017 - 16:03.


#58
calexe

calexe

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,722
  • Înscris: 21.11.2006
Hai să zic și eu, bazat exclusiv pe Canon 1,4x ii și pe 2,0x i sau ii (nu mai știu exact ce am avut) și pe obiective Canon.
- TC-urile dau rezultate acceptabile numai când sunt montate pe obiective de calitate foarte bună. 135 f/2L, 70-200 f/2,8L, 300 f/4L, 400 f/5,6L, 100-400 f/4,5-5,6L2 și alte super-tele peste. Pe acestea din urmă n-am testat direct, zic doar din auzitelea. Pe obiective mai slabe fie nu se pot monta, fie produc rezultate slabe. Iar pe obiective ne-tele nici nu prea văd de ce s-ar utiliza.
- Viteza AF scade, tracking devine mai dificil, în funcție de cameră rămân mai puține puncte AF disponibile sau chiar niciunul pe camere mai vechi.
- Trebuie atenție la raportul distanțelor cameră-subiect vs. subiect-fundal. În general TC strică bokeh-ul. De aceea eu folosesc TC cu precădere la subiecte aflate la distanțe medii, cu fundal îndepărtat, pentru a umple cât-de-cât cadrul cu subiectul; de regulă la subiecte cvasi-statice (pasăre pe cracă). În general eu prefer să prind și ceva din împrejurimi în poveste, așa că nu e supărare dacă nu iese ca la macro. Pe subiecte depărtate, unde adesea ar mai fi nevoie și de crop suplimentar, rezultatele îmi ies cel puțin discutabile, dar nici fără nu iese mai bine. Așa că mai bine bagi banii în echipament camo și consumi timpul cu a studia comportamentul subiectului țintă (păsări de regulă).
- În general trebuie ținut cont că la foto la distanță mare, atunci când atmosfera nu e excepțional de clară, nici măcar un TC perfect sau un super-teleobiectiv nu va ajuta să scoți o poză deosebită.
- Am avut 2,0x. L-am vândut după câteva luni de utilizare și l-am înlocuit cu 1,4x ii, pe care-l utilizez de cca. 8-10 ani. Acum există generația iii de TC-uri, obscen de scumpe. Din câte am studiat, optic sunt numai marginal peste generația ii. Dar conțin electronică de asistare AF, care devine astfel mai rapid pe noile obiective super-tele, care pot conlucra cu electronica din TC. N-am reușit să aflu dacă se îmbunătățește AF și la 100-400 f/4,5-5,6L2. Dar la cât costă - n-au decât să stea la ei pe rafturi!

Edited by calexe, 01 April 2017 - 00:43.


#59
katran

katran

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,978
  • Înscris: 20.01.2005
Batalia zoom-urilor:   :)

http://pixelpluck.co...om-lenses-ever/

#60
crokodilu

crokodilu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,906
  • Înscris: 28.12.2006
Titlul e gresit.

#61
katran

katran

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,978
  • Înscris: 20.01.2005
Ieri vorbeam despre cum sa te apropii mai mult de animale.

Am gasit cateva link-uri interesante, teme de gandire pentru cei pasionati:

https://www.naturesc...floating-blind/

http://www.dailymail...life-shots.html

http://finnature.com...-floating-hide/


Cred ca asta e varianta ideala ca sa te duci foarte aproape, mie imi place in special solutia din link-ul al doilea cu rezerva ca risti sa fii impuscat de vreun vanator in Romania.
Trebuie investiti niste banisori, mai trebuie si un pic de zeama in instalatie. Dar la sfarsit obtii poze pe care greu le poti obtine incercand alte abordari.
Si cred ca faci economie si la obiectiv. Nu mai trebuie cel mai lung obiectiv, desi tovarasii aia vad ca au pus obiective grele pe instalatii.

Edited by katran, 28 July 2017 - 12:21.


#62
schnupe

schnupe

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 666
  • Înscris: 18.02.2007
Ai nevoie de un dry suit. Asta costa mult! Trebuie gandita bine pentru ca risti sa uzi sculele sau sa le pierzi in apa adanca. Ma apuc de confectionat unul, poate il incerc vara asta sa vad cum este in apa mica. Daca am inteles bine structura ar fi din placi de polistiren extrudat prinse intr-un sandwich de placaj impermeabil.

#63
katran

katran

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,978
  • Înscris: 20.01.2005
Si pe mine ma batea gandul sa fac ceva in directia asta. Ma gandeam la un moment dat sa-mi iau si barca.
N-am facut nimic pana acum.

#64
schnupe

schnupe

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 666
  • Înscris: 18.02.2007
E mai complicat financiar cu barca. Eu am barca dar calexe are dreptate, nu poti sa conduci si sa fotografiezi, ai nevoie de cineva care sa conducă si sa se priceapă bine, sa nu sperie păsările aiurea!

Eu ma apuc de o prostioara din asta, am un lac cu adâncime foarte mica foarte aproape de casa asa ca pot experimenta. Dar un drysuit costa enorm , pe la 3000 de lei. Poate niste echipament din ala pescaresc ar fi mai rezonabil, pusesei tu un link cu ceva de la Decathlon.

Nu prea stiu ce fel de placaj mi-ar trebui, ar trebui ceva special pentru apa? Sau il impermeabilizez eu la sfarsit?

#65
calexe

calexe

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,722
  • Înscris: 21.11.2006
N-ai nevoie de drysuit. Un costum de neopren de 5mm e arhisuficient, permite cca. 1h în apă la 16°C (vara chiar mai mult) și protejează de lipitori. Eu am dat vreo 900 lei pe unul acum câțiva ani. Poate fi mai subtire, dar nu sub 3mm, dacă folosești numai vara. Plus niște espadrile și ciorapi de neopren, sau labe scurte în loc de espadrile. Asta e partea simplă.

Pititorea în sine necesită gândire. Ia în seamă: masă mică, placă montaj cap de trepied (care să nu permită ca echipamentul foto să atingă apa), echilibrare perfectă, camo,  montaj / demontaj rapid, transportabilitate. E ceva inginerie...

#66
schnupe

schnupe

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 666
  • Înscris: 18.02.2007
Primavara sau iarna mori in neopren wet. Vara e ok unul din cel descris de tine dar pentru perioade reci trebuie unul dry.   Acolo spunea de o stuctura sandwich , 1-2 stratiri de polistiren extrudat cuprins intre doua placi de placaj. Coastele nu vad ce mare ingineria sunt iar invelitoarea probabil o sa o fac din material camo si/sau plasa camo. eventual cu niste stuf sau bete legate. Ma gandesc la o prindere velcro pe circumferinta ciudateniei. In partea din spate fac o cutie pentru greutati.

#67
calexe

calexe

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,722
  • Înscris: 21.11.2006
Eu vorbesc din experiență. Toamna oricum nu ai ce căuta pe baltă. Iar pentru iarnă-primăvară sunt alte condiții care de regulă implică alte metode. Aici nu am experiență însă.

Cu ingineria te prinzi tu când te apuci de treabă. Eu pe primul l-am aruncat iar pe al 2-lea îl folosesc rar pentru că e greu și incomod. Următorul abia știu cum trebuie făcut. :)

#68
schnupe

schnupe

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 666
  • Înscris: 18.02.2007
Ai facut un hide din asta plutitor? Descrie si tu cum l-ai facut, baga niste ponturi mai in amanunt! Cred ca esti singurul care a facut asa ceva...

#69
calexe

calexe

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,722
  • Înscris: 21.11.2006
Păi nu te-aș sfătui bine să-ți spun cum am făcut V2, că a ieșit greu și incomod la transport. În principiu, cum ai spus și tu, l-am făcut din polistiren extrudat negru de 10cm placat cu niște plăci de plastic rigid de 5mm - nu mai țin minte cum se numește materialul. Dar plăcile sunt grele (0,95kg/dm3), și se prelucrează greu. La V3 încă mai rumeg.

Dacă ești decis poate facem un brainstorming și construim unul la comun. Te avertizez însă ca e de muncă și vor fi unele cheltuieli. Placa de cap de de trepied e relativ complicată dacă e să fie utilizată cu camere / obiective diverse, dar pe această aș putea s-o recuperez de la V2.

De unde ești?

#70
schnupe

schnupe

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 666
  • Înscris: 18.02.2007
Tulcea.

#71
calexe

calexe

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,722
  • Înscris: 21.11.2006
Hmmm...
Atunci face fiecare și vedem ce iese.

#72
schnupe

schnupe

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 666
  • Înscris: 18.02.2007
Calexe, ce forma ai incercat la hide, forma de "barca" sau in "U" ? Ce parere ai despre cele in forma de " U "?

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate