Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric
 CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...
 Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...

Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...
 Kanal D va difuza serialul “...

Upgrade xiaomi mi11

securitate - acum se dau drept - ...

Farmacia Dr Max - Pareri / Sugest...
 

Iași 14 decembrie 1989 - o minciunã mare cît secolul

* - - - - 1 votes
  • Please log in to reply
61 replies to this topic

#1
Marius1989

Marius1989

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,919
  • Înscris: 09.04.2006
Despre revoluția din 1989 a apãrut o carte care o numea „o minciunã mare cît secolul”.
Eu am o privire mai nuanțatã referitoare la revoluție, adicã nu cred cã toatã a fost o minciunã, dar anumite chestii care s-au rãspîndit despre revoluție au fost într-adevãr minciuni.
Una din marile minciuni ale revoluției este așa zisul început al revoluției de la Iași, din 14 decembrie 1989.
Fiindcã avem moderator ieșean, meritã sã discutãm subiectul ãsta mai pe larg.
Teoria respectivã, lansatã la începutul anilor 90, de cãtre un grup de autodeclarați eroi, a fost intens popularizatã de Alex Mihai Stoenescu, cunoscut și sub poreclele de „Teodor Brateșul mileniului trei” ori „cel mai scîrbos informator al securitãții” (aceastã din urmã poreclã i-a fost datã de Neculai Constantin Munteanu, fost crainic la Europa Liberã).
http://forum.softped...ge__p__10660972
Popularizarea teoriei are legãturã cu apropierea funiei de par în procesul lui Victor Atanase Stãnculescu. Acesta fusese acuzat de crimele din Timișoara și era nevoie disperatã sã fie minimalizatã Timișoara în conștiința opiniei publice (pãrerea dominantã la ceea ce se numește în grai bãnãțean „stupid people”). Dacã în 1989 pielea lui Stãnculescu, Gușã, Chițac și altor criminali de la Timișoara fusese salvatã prin diversiunile lui Teodor Brateș, începînd de prin 2002 cînd procesul Chițac-Stãnculescu se îndrepta spre rejudecare (dupã recursul în anulare promovat în președinția lui Iliescu) rolul de coordonator al diversiunilor l-a preluat „Teodor Brateșul mileniului 3” aka Alex Mihai Stoenescu. Acesta a folosit creativ în interesul propagandei stãnculesciene ce material disponibil a gãsit. Una din multele diversiuni (în fapt, o chestie oarecum colateralã) a fost cea cu Iași – 14 decembrie 1989.
În esențã se pretinde cã în decembrie 1989 Iașiul a fost împînzit de manifeste care chemau populația la un miting anticeaușist pentru 14 decembrie 1989. La data respectivã mitingul ar fi fost împrãștiat de miliție și securitate. Ministerul de Interne adusese din toatã țara judokani ca sã reprime manifestația, sub pretextul organizãrii competiției sportive „Dinamoviada” la judo.
Micul sîmbure de adevãr e cã într-adevãr în perioada respectivã a fost organizatã o Dinamoviadã de judo la Iași, care n-avea însã nici o legãturã cu reprimarea vreunei manifestații anticeaușiste. Mulți dintre participanții la acea Dinamoviadã încã trãiesc și ar putea fi întrebați despre asta. Dar, fiindcã nu avem în România ziariști ci numai tonomate de presã, și pentru cã s-au alocat fonduri numai pentru promovarea ideii cã revoluția a început la Iași, nu și pentru contrazicerea ei, iar declarațiile judokanilor nu ar conveni scopului propus, nimeni nu a cãutat vreun judokan sã-i ia vreo declarație.
Unul dintre judokanii prezenți la Dinamoviada de judo de la Iași are certificat de revoluționar - este Constantin Isac, care a fost prezent și în blindatul condus de Trosca distrus în fața M.Ap.N. (les connaisseurs știu despre ce e vorba). Isac a dat declarații despre cazul Trosca, dar despre Dinamoviada de la Iași nu e întrebat.
Deasemenea e un sîmbure de adevãr cã securitatea din Iași arestase 4 persoane pentru propagandã împotriva orînduirii socialiste. Dar aceste persoane doar vorbiserã între ele cã ce bine ar fi sã se facã o manifestație anticeaușistã, fãrã sã facã nimic concret. Și nu au fãcut nici un manifest (în dosarul de la Procuraturã nu existã vreun astfel de manifest).
Dar hai sã lãsãm descrierea evenimentelor din 14 decembrie 1989 din Iași pe seama unui ieșean. Nu a unuia oarecare, ci a unui fost președinte al Consiliului Județean Iași – Liviu Antonesei:

Quote

La 25 de ani de la Revolutie, un fost presedinte al Consiliului Judetean Iasi da de pamant cu asa-zisa Revolutie de la Iasi, cu cei care au primit carnete de revolutionari si, in sine, cu momentul 14 Decembrie 1989, avanpremiera Revolutiei Romane pentru unii, frauda pentru altii
“14 Decembrie 1989 ?
De cite ori trec pe straduta 14 Decembrie 1989 sau prin piateta cu acelasi nume, ma apuca o criza de ris din care nu ma pot opri cu una cu doua! De ce? Pentru ca sint probabil singurele locuri de acest fel din lume botezate dupa un eveniment inexistent! Pe placa omagiala din piateta, scrie ca pe 14 12 1989, ora 16, la Iasi, a inceput Revolutia Romana! Mi-e teama sa nu fi ajuns gogorita asta si prin manualele de istorie… In fapt, cu citeva zile inainte de data cu pricina, aparusera manifeste care convocau lumea la o adunare populara impotriva lui Ceausescu. Aceasta n-a avut loc! Decit daca socotim ca au facut-o militienii in surplus, pompierii cu cele doua tunuri de apa sau judocanii de la Dinamoviada cazati la Hotel Traian! Civili erau chiar mai putini decit de obicei. Am ajuns prin urmare sa aniversam ceva ce ar fi putut avea loc! Sigur, principalii vinovati nu sint posibilii revolutionari avortati avant la letre, ci primarul Simirad, care in 1992, a girat aceasta gogoasa… Dar cu patriotismul local nu te pui! Normal ca dupa atita ris, m-am asezat pe o banca sa-mi trag sufletul. Erau si vreo 34 de grade la umbra!”, scrie jurnalistul Liviu Antonesei, fost presedinte al Consiliului Judetean Iasi in perioada 1996-1998, pe pagina sa de facebook.
http://www.agorapres...tia-de-la-iasi/
Un alt ieșean, fostul deținut politic Alexandru Tacu a scris și o carte: „Revoluția la negru. Iași 14 decembrie 1989, începutul revoluției române? – o fraudã!”
http://www.memorialu...voluia-la-negru
În carte, Tacu pretinde nu numai cã n-a existat nici o manifestație la Iași în 14 decembrie 1989, care sã fi fost împrãștiatã de forțele de ordine, dar cã nici manifeste care sã fi chemat lumea la asemenea manifestație n-au existat.
Tacu a dat anunț în presa ieșeanã cã oferã 100 milioane lei vechi celui care îi va aduce un manifest original din decembrie 1989 prin care lumea era chematã la manifestație în Iași. N-a primit nici o ofertã!
http://www.ziaruldei...-12-1989~ni6uu3
(domn moderator, cã tot ești ieșean, poate ai prilejul sã te îmbogãțești)
Dar nu numai Tacu a oferit bani. Citez din articolul din linkul de mai sus (Ziarul de Iași 6 ianuarie 2011):

Quote

Pe 14 decembrie, in timpul intilnirii de comemorare a evenimentelor din 14 decembrie 1989, Gheorghe Nichita [ãsta-i primarul ãla care-și spiona ibovnica pe banii contribuabililor, motiv pentru care a fost trimis în judecatã http://www.ziaruleve...-217350059.html ] a anuntat ca va da 10.000 de lei, sub forma de bursa, unui cercetator care va demonstra ca Revolutia anticomunista a inceput la Iasi
Așa se scrie istoria în scumpa noastrã patrie! Nu se cerceteazã faptele și pe baza lor se trag concluzii, ci concluzia este gata trasã și se acordã bani celui care o poate susține propagandistic mai cu talent. Dar cele mai multe acordãri de asemenea finanțãri nu se anunțã public, ci se fac discret.

#2
Digynykraf

Digynykraf

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 706
  • Înscris: 28.02.2016

 A10, on 12 noiembrie 2016 - 23:14, said:

Zi un rezumat ca altfel te-ai chinuit degeaba


Stanculescu ca sa scape a minimizat Timisoare, si a inflorit Iasi-ul.
Revolutie '89.


Si e o trecere in revista a celor ce sustin acest punct de vedere.

#3
cristirg

cristirg

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,711
  • Înscris: 16.11.2012
"nu numai că n-a existat nici o manifestație la Iași în 14 decembrie 1989, care să fi fost împrăștiată de forțele de ordine, dar că nici manifeste care să fi chemat lumea la asemenea manifestație n-au existat."

-nu a existat si basta, ce sa mai lungim vorba

#4
rosix

rosix

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,873
  • Înscris: 01.02.2008
Au fost mai multi care au incercat sa mobilizeze oameni pentru 14 decembrie 1989 la Iasi (printre care profesorul Stefan Prutianu de la FEAA), insa, cand sa se adune in piata, au descoperit ca piata era plina de securisti (ca nici aia nu stateau degeaba) si protestatarii au plecat acasa. In zilele urmatoare, Securitatea i-a arestat pe intelectualii care aveau asemenea idei... deci o samantza de revolta a fost si la Iasi... dar in realitate nu s-a intamplat nimic, iar povestea cu manifestele de indemnare a poporului la revolta a ramas o simpla poveste.

In priivnta modului in care se scrie istoria, ganditi-va numai ca primul sef al SRI de dupa Revolutie a fost Virgil Magureanu, unul din membrii tribunalului popular de la Targoviste care s-a ocupat de Ceausescu. Magureanu a fost pus in functie de Ion Iliescu, avand ca sarcina principala perierea dosarelor de tot ce ar fi fost incomod pentru noul regim din Romania.  Din acest motiv, in zilelel noastre, e greu sa mai faci procesul Revolutiei din 89... pentru ca dosarle au fost atent curatzate de toate informatiile relevante care ar fi putut conduce la elucidarea unor fapte petrecute in special dupa 22.12.1989

Edited by rosix, 13 November 2016 - 00:15.


#5
CzC

CzC

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 607
  • Înscris: 13.12.2005
Revoluția a început și s-a sfârșit la București. Degeaba ieși cu furci și coase la Cuca Mãcãii. Adicã o minciunã e și cã revoluția a început la Timișoara. Protestul din Timișoara fusese lichidat și regimul Ceaușescu era stãpân pe țarã când s-au rãsculat bucureștenii.
Totuși existã o legãturã de cauzalitate între ce a fost la Timișoara și revoluția de la București. Spre deosebire de ce a fost sau mai bine zis n-a fost la Iași.

#6
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Posts: 32,574
  • Înscris: 13.06.2007
Exista deja topic despre revolutie!

Edited by lucifer76, 14 November 2016 - 18:33.


#7
tflorin40

tflorin40

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,436
  • Înscris: 22.10.2007
Mitul fluturasilor si al manifestatiei de pe 14 dateaza din ´90.
Cert este ca in ¨aer plutea ceva¨ Imi aduc aminte de ultima ora de ¨Socialism stiintific¨....... O felicitare de sarbatori ia trezit tovarasei profesoare inspiratia nefericita de a tine un curs liber, cu intrebari si ... raspunsuri.La final golegul Buriana din Piatra spunea : ¨Mi-e frica sa ies pe usa !¨

Cert este ca in Copou era o miscare neobisnita de trupe.

Cert este ca imediat dupa 16 vacanta a inceput brusc, cursurile s-au oprit oficial cu aproape o saptamana mai devreme.

Despre Timisoara am auzit deabia cand am ajuns acasa, la Europa Libera.

#8
zoom0mooz

zoom0mooz

    Active Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 1,594
  • Înscris: 09.03.2016
este vreunul din cei care au postat in topicul asta din Iasi????

Fluturasi/ manifeste au fost cu certitudine - am avut personal unul in mana... fusesera imprastiati la Fundatie -  Rapa Galbena si cereau sa se adune lumea pe 14 in Piata Unirii...

Pe 14 pe strazile din jurul pietii erau o multime de masini de pompieri, etc... nu s-a adunat nimeni....

La sfarsitul ultimii zile din semestru pe tabla au scris doi colegi "Solidaritate cu studentii Timisoereni" - a doua zi au fost saltati - am aflat despre asta mai tarziu - dupa vacanta....

Despre Dinamovistii de la Unirea nu pot sa spun pentru ca nu i-am vazut personal...

Doar un lucru am sa adaug pentru ca multi acuza Securitate de represiune dupa 22....
La Iasi, seful local al Securitatii, Plesa parca il chema, impreuna cu adjunctul s-a prezentat la Casa Patrata in seara zilei de 22, a predat cheile unitatii reprezentantului MApN si lui Tigau spunand ca tot personalul este prezent in unitate, tot armamentul inchis in rasteluri si ca el preda comanda catre armata si noile autoritati.
Din cate stiu eu, la Iasi a fost un singur incident la Fabrica de Ulei, dar am fost martor la diversiunile cu elecopterele care vin dinspre Galati, civilii au primit arme, s-a oprit curentul si se asteptau atacurile...

Edited by zoom0mooz, 14 November 2016 - 23:38.


#9
fane_cel_vesnic

fane_cel_vesnic

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 414
  • Înscris: 26.10.2016

 zoom0mooz, on 14 noiembrie 2016 - 23:32, said:

Doar un lucru am sa adaug pentru ca multi acuza Securitate de represiune dupa 22....
La Iasi, seful local al Securitatii, Plesa parca il chema, impreuna cu adjunctul s-a prezentat la Casa Patrata in seara zilei de 22, a predat cheile unitatii reprezentantului MApN si lui Tigau spunand ca tot personalul este prezent in unitate, tot armamentul inchis in rasteluri si ca el preda comanda catre armata si noile autoritati.
pai asta a fost un scenariu comun in toata Romania.

Ceva nou?

#10
zoom0mooz

zoom0mooz

    Active Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 1,594
  • Înscris: 09.03.2016

 fane_cel_vesnic, on 15 noiembrie 2016 - 00:17, said:

pai asta a fost un scenariu comun in toata Romania.

Ceva nou?
Eu am spus doar ce am vazut personal. Discutia era despre Iasi. Nu stiu ce s-a intamplat prin alte parti decat din auzite.
Nu stiu daca a fost un ordin general sau comandantul de la Iasi a procedat din proprie initiativa. Oricum, in situatia data a fost un act riscant ca ii putea linsa lumea, mai ales ca cei din cladire erau o amestecatura foarte eterogena dupa ce terminasera amicii nostri de carat televizoarele si covoarele...

Topicul incepuse cu asertiunea ca nu ar fi fost nimic in pregatire pentru 14 Dec 1989 la Iasi.... eu am postat pentru a confirma ca o incercare a fost. N-am auzit sa fi fost manifeste prin alte parti.

Edited by zoom0mooz, 15 November 2016 - 03:39.


#11
fane_cel_vesnic

fane_cel_vesnic

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 414
  • Înscris: 26.10.2016

 zoom0mooz, on 15 noiembrie 2016 - 03:36, said:

... eu am postat pentru a confirma ca o incercare a fost. N-am auzit sa fi fost manifeste prin alte parti.
ai venit cu titlu de nemaipomenit chestiau cu seful Securitatii care s-a predat "revolutiei".
iar eu explicam ca asta a fost scenariul general, oriunde in Romania.

#12
zoom0mooz

zoom0mooz

    Active Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 1,594
  • Înscris: 09.03.2016

 fane_cel_vesnic, on 15 noiembrie 2016 - 07:45, said:

ai venit cu titlu de nemaipomenit chestiau cu seful Securitatii care s-a predat "revolutiei".
iar eu explicam ca asta a fost scenariul general, oriunde in Romania.
Inca odata - imi cer scuze daca asta este un fapt cunoscut si care s-a petrecut cam peste tot in tara... sincer nu stiam... la momentul respectiv chiar am fost impresionat de curajul lor prezentandu-se in mijlocul unei multimi care-i putea linsa... se puteau de exemplu duce sa se predea garnizoanei militare, in Copou, care era si foarte aproape de sediul lor dar au venit in prefectura... nu li s-au pus catuse dar au fost tinuti acolo sub paza... ma asteptam sa se fi ascuns toti securistii ca iepurii...daca are cineva amanunte chiar as vrea sa le cunosc - de exemplu ce s-a intamplat in 22 cu unitatea de securitate de la Falticeni... a fost si aceea trecuta in mod similar sub comanda armatei? Acolo erau si militari in termen de la TR din cate stiu eu.

Edited by zoom0mooz, 15 November 2016 - 10:03.


#13
Daco_Get

Daco_Get

    Green Members

  • Grup: Moderators
  • Posts: 52,529
  • Înscris: 30.01.2008

 zoom0mooz, on 14 noiembrie 2016 - 23:32, said:

este vreunul din cei care au postat in topicul asta din Iasi????

Fluturasi/ manifeste au fost cu certitudine - am avut personal unul in mana... fusesera imprastiati la Fundatie -  Rapa Galbena si cereau sa se adune lumea pe 14 in Piata Unirii...

Pe 14 pe strazile din jurul pietii erau o multime de masini de pompieri, etc... nu s-a adunat nimeni....

La sfarsitul ultimii zile din semestru pe tabla au scris doi colegi "Solidaritate cu studentii Timisoereni" - a doua zi au fost saltati - am aflat despre asta mai tarziu - dupa vacanta....

Despre Dinamovistii de la Unirea nu pot sa spun pentru ca nu i-am vazut personal...


Eu nu am vazut fluturasii desi am auzit de la altii ca i-ar fi avut in mina.
De "dinamovistii " de la Unirea stiu sigur fiindca maica-mea lucra la Unirea si mi-a povestit ca se umpluse nu numai Unirea ci si Traian-ul   Posted Image
In rest multe lucruri nu stiu ,ca eram pusti si nu prea aveam treaba cu politica, ci cu golaneala pe atunci Posted Image si mai eram si  in armata in perioada revolutiei .

Edited by Daco_Get, 15 November 2016 - 12:35.


#14
GingisHan2015

GingisHan2015

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,349
  • Înscris: 23.02.2015
Totusi la Iasi a fost ceva premergator  .Poetul Cassian Maria Spiridon stiu ca fusese implicat , cu Pruteanu , si inca cineva .Dar s-a  aflat,  iar fortele de  ordine plus pompierii si securistii ii asteptau  in piata .Asa ca nu a mai fost posibil  sa se organizeze nimic acolo .

#15
Sidorin

Sidorin

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,489
  • Înscris: 12.07.2010
D-lor moderatori, dacă supărăm cu ceva „versiunea oficială” să ne spuneţi, să nu ne mai dăm degeaba cu părerea despre evenimentele pe care le-am trăit! Numai bine!

#16
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Posts: 32,574
  • Înscris: 13.06.2007
Atat timp cat te doare in pix de subiectul topicului si de postul meu de mai sus, nu prea cred ca e cazul sa o dai in mania persecutiei. Eu tot sterg, dar daca aluzia este prea fina, pot lua si altfel de masuri.

#17
Sidorin

Sidorin

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,489
  • Înscris: 12.07.2010
Chiar nu mă doare aşa, am răspuns totuşi unei afirmaţii nedrepte (din punctul meu de vedere). Iaşi-ul are un loc special în inima mea, dar nu e cazul să pomenesc acum. Îmi cer scuze pentru off topic!

#18
neafloricadinobor

neafloricadinobor

    Senior Members

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,194
  • Înscris: 12.03.2016

 zoom0mooz, on 15 noiembrie 2016 - 03:36, said:

Topicul incepuse cu asertiunea ca nu ar fi fost nimic in pregatire pentru 14 Dec 1989 la Iasi.... eu am postat pentru a confirma ca o incercare a fost. N-am auzit sa fi fost manifeste prin alte parti.
Da, am înțeles. A fost o micã încercare.Pt asta s-au dat niște certificate de revoluționar.
Cînd s-au dus în piațã au constatat cã erau pe acolo oamenii securitãții în civil. La noi la București nu a fost încercare iar demonstranții nu au plecat nici cînd au venit taburi și tancuri.
Adicã dacã la Iași nu a fost nimc practic, ce mai vociferați pe aici?

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate