Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Modul alimentare rulou/jaluzea ex...

Recuperare fișiere dupa form...

Aplicatii stress test RAM

Asigurare auto hibrid
 Asus B550M - PC-ul nu porneste di...

Tzanca Uraganu - Inconjurat de Fe...

montaj breadbord

3 Doors Down - Kryptonite
 Semnalizati cand virati pe un dru...

Donez Siofor de 1000mg ( diabet t...

Izolatie intre parter si etaj

Hranirea pasarilor din orase -pro...
 [unde] goarna tramvai

UPGRADE interfon de bloc Electra?

Care-i diferenta intre Geberit De...

Accident cu tramvai
 

Predat engleză în Japonia

- - - - -
  • Please log in to reply
29 replies to this topic

#19
Lex404

Lex404

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 35,444
  • Înscris: 19.04.2009

View Postericmario, on 11 noiembrie 2016 - 22:02, said:

Cauta-l pe lex, iti explica el cum e la japo.

ok.

320.000 JPY. Suna binisor mai ales pentru un strain abia ajuns. Gandeste-te ca clasa medie la japonezi are aprox 100.000 JPY salarul acum (dupa 2009 cand le-a taiat guvernul macaroana la munca in ultimul hal).

Din salarul ala insa vei avea de platit asigurarea medicala musai, care n-am habar cat ii in zona Osaka. Oricat ar fi, ii foarte utila. Fara asigurarea aia esti mort.

Daca ai facut japoneza in facultate inseamna ca te-a interesat cultura urbana, ceea ce e foarte bine.

View Postloock, on 11 noiembrie 2016 - 23:11, said:

O chirie pt. un apartament cat de cat OK e 2400 USD/ luna, si inca e posibil sa fie cam inghesuit in banii astia.
Taxiul costa 100-150 USD o cursa medie.
Un mar e 20 USD (depinde si de zona...)

Din ce platesti intretinere, utilitati, internet, mancare, haine, alte lucruri ???
vorbesti prostii

Un mar e 100-300 JPY, depinde de magazin/ piata. asta inseamna 1-3 USD
Taxiul depinde de distanta, intradevar, e scump, dar nici in halul prezentat de tine. Eu mergeam cu taxiul doar din gara acasa, era 800 JPY. pe jos era jumatate de ora. Deci nu, nu e tariful tau.
Chiriile sunt aprox 50-80.000 JPY, adica vreo 500-800 USD in zona buna, Tokyo. Insa gasesti si mai ieftine, 30-40.000 in orase "satelit" unde oricum ai gara/ metrou aproape. Pana la a avea casa chiria era 35.000 in Shim-Matsudo. 5 minute de statie. In casa cu 6 apartamente (3 parter 3 et1) 2 camere + curte.

Inca un lucru, apartamentele sunt in majoritate goale. Nu ai nimic in afara de bucatarie (si aia fara frigider, microunde, masina de orez, etc). Nu-i bai, te duci la recycle si cumperi orice ai nevoie. Cu 50.000 JPY iti iei frigider, cuptor, masina de orez si tot.

De asemenea, cand pleci si nu mai ai nevoie de ele, suni firma de recycle si vin sa le cumpere iar (la preturi super mici, noi luasem frigiderul cu 15.000 si dupa ne-au dat 5000 pe el dar anyway, era mai ieftin decat sa-l aruncam)

Aruncatul chestiilor poate fi scump. O sa vezi cum ii treaba, ai control la gunoi de te doare capul. Uneori ii profitabila chestia cu recycle shop. Am aruncat un monitor LCD primind 200 JPY pe el in loc sa platin 3000 pe ticketul de electronice. Asta difera in functie de oras. Stiu ca la noi mobila era 1000, electronicele medii 3000, mari peste 5000JPY. Doar ca sa le arunci. Platesti un ticket, il lipesti pe produs si il arunci. Daca nu are eticheta nu il ia. O sa aiba cine-ti explica in zona ta.

Eu nu am stat in Osaka, dar preturile ar trebui sa fie aceleasi.

---

Functul forte al japoniei, fata de US sau CA, nu ai musai nevoie de masina. Nu esti dependent de masina. Ai metrou sau tren oriunde, vin la 10-20 de minute.

Trenul si metroul costa in functie de distanta, nu ai tarif/ calatorie.
Cel mai ieftin (o statie) e 120JPY. Pe ruta mea cea mai deasa era 580JPY, is cam 25km.


Daca esti obisnuit cu ideea de Japnonia, esti ok cu cultura respectiva eu zic sa-i dai inainte. Nu ai ce pierde Posted Image
Salarul ii bun, zona ii buna (mai ok decat Tokyo).

Ah, cat despre predat engleza...o sa-ti sara nervii pe pereti in primele saptamani pentru ca japonezii invata doar sa scrie. Nu au habar a vorbi, deci o sa ai o problema cu ei. Dar trebuie sa ii intelegi.

Daca mai ai intrebari, poti scrie aici sau in PM si in limita timpului (ca-s cam ocupat) o sa raspund. Cand a fost vorba de JP, cu bune cu rele, am dat sfaturi.
Mie nu imi (mai) place. Problema la mine e ca nu reusesc sa ma reintegrez in cultura lor statica dupa o europa atat de animata Posted Image

View Postjustapoorboy, on 11 noiembrie 2016 - 22:06, said:

Locuintele n-au incalzire proprie...
Adevarat partial.

Avem niste prize de gaz in peteti unde plantam sobele Posted Image

Groaznic. Temperatura medie intr-o casa japoneza iarna e 15 grade.

plm. eu ma congelez la temperatura aia.

Pentru ca nu poti muta soba toata ziua din cauza ca-i incomod, soba o tii in camera de zi unde stai ziua. In dormitor ai futon (saltea, un fel de) cu incalzire.

----


Inca o chestie c-am vazut ca s-a pomenit de mancare:

Mancarea in Japonia este foarte ieftina.
Atat pentru straini si mai ales pentru localnici.
cu 600-800Y mananci bine la restaurant (bine, trebuie sa stii putin cum sa le gasesti). Noi aveam in Matsudo un restaurant japonez cu meniu super mare la 520Y. Gyoza+ramen.
In Abiko aveam cateva restaurante, japoneze si indiene. Media era 600Y. La cel indian plateai 700 si mancai cat voiai orice. la cele japoneze cam tot pe la 500Y se invarteau preturile.

Te duci la konbini si cumperi mancare "obento" (habar n-am sa-l traduc, ii ceva gen mancare pe care o iei la job, easy to handle dar nu fastfood) cu 300Y.

Plm, mancarea in Japonia ii mai ieftina decat in Romania, cu mult mai ieftina.

Edited by Lex404, 12 November 2016 - 01:29.


#20
andrei_ionut

andrei_ionut

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,085
  • Înscris: 29.10.2016

View PostLex404, on 12 noiembrie 2016 - 01:14, said:


Lex404, mai povesteste Posted Image Sa stii ca eu cel putin gasesc interesant ce spui. Asta poate si pentru faptul ca povestesti de tari care nu au multe in comun cu vesticii(europa) de exemplu. Am locuit o vreme in vest si am impresia ca japonezii de ex sunt cu mult mai linistiti. Si asta e foarte bine, mai ales ca ne aflam in niste timpuri care merg cu viteza luminii.

Edited by andreiMembruAnonimut, 12 November 2016 - 01:32.


#21
Lex404

Lex404

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 35,444
  • Înscris: 19.04.2009
Eu mi-am tot expus parerea, si de ceva vreme tot mai negativa.

Japonia este doar pentru cei care le pot digera cultura si stilul de viata. Eu nu mai pot, nu-i mai sufar. Societatea in sine ii foarte departata de realitate si human relationships. Asta nu mi-a placut la ei. Si mie nu-mi place nici Manga (care am citit semi fortat sa invat kanji mai repede, e o metoda...) nici Anime, nici muzica lor.

Mie-mi plac mult oamenii din europa de est, orient, unde nu conteaza cine esti, sharing is caring la nivel de arta. La japonezi nu vezi asta. Foarte rar gasesti japonezi care sa se bage in seama. Am stat acum 6 saptamani in Turcia, am plecat plangand... oamenii sunt foarte faini (chiar daca au o reputatie proasta...). Ceea ce pentru mine, pe langa venituri si infrastructura, sistem etc, conteaza cel mai mult. Daca oamenii nu sunt "perfecti" (din punctul meu de vedere) atunci nu e nimic. Nu ma intereseaza nimic altceva.
Am posibilitatea sa ma intorc in JP oricand vreau, am casa acolo, familia. Nu, multumesc. Efectiv, nu vreau. Nu-mi place. Mie imi plac oamenii, interactiunea dintre oameni, lipsa stresului, etc.

Insa ca tara, sistem, e o destinatie perfecta. Exceptand sistemul medical care are niste lacune imense (in caz de urgente) totul e perfect, ceas elvetian. Si sistemul medical ii misto, ieftin (ca asigurat). Singura problema is urgentele care se transforma in chat cu angajatii call-centerului Posted Image


Insa, daca cineva vrea detalii ma pot abtine de al toate negativismele si haterelile proprii (ca cam asa ii, is hater din motive personale) si pot da informatii uzuale Posted Image
Am avut o perioada in care mi-a placut. Eram entuziasmat, vedeam numai lucruri bune...dar totusi, mie imi plac oamenii.

Edited by Lex404, 12 November 2016 - 01:44.


#22
maxtron_69

maxtron_69

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,534
  • Înscris: 18.08.2010
Cred ca toti vor sa stie cum sint femeile acolo...

#23
Octavian_SK

Octavian_SK

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,668
  • Înscris: 24.06.2011

View Post-Adam-, on 11 noiembrie 2016 - 22:43, said:

Nu merg să strâng bani. Vreau să explorez în primul rând și alte culturi, să vizitez Japonia și să-mi practic japoneza pe care nu am mai folosit-o de 2-3 ani Posted Image)
Atunci mergi, dar impaca-te cu ideea ca salariul e mic; chiar si asa e mult mai bine pentru tine fata de ro

#24
corina_geo

corina_geo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,093
  • Înscris: 30.09.2008
Numbeo si altele nu spune mereu realitatea. Nu sunt vreo masura foarte precisa, pentru ca majoritatea sunt "user-biased". Spun asta in cunostinta de cauza, comparand spre exemplu orase in care am stat suficient de mult sa stiu diferenta, iar numbeo le prezenta total diferit.

Japonia e scumpa pentru turisti, uneori socant de scumpa daca te invarti doar prin cateva hot-spot-uri din Tokyo sau altele vestite, pentru localnici insa sau cei care au stat destul de mult timp pe-acolo, stii cum sa te orientezi si ce sa cumperi, asa ca nu e deloc scump fata de Europa de Nord spre exemplu. Chiriile, da, pot fi extrem de scumpe daca vrei in buricul orasului. Dar, spre deosebire de unele locuri de prin Europa, inclusiv Bucuresti, unde ai de ales intre centru, galagios, scump si periferia, mai ieftin dar cu sacrificii de ore si nervi pierdute zilnic pentru naveta, Japonia are un sistem extraordinar, aproape robotic in perfectiunea lui, de transport in comun. Asa ca poti locui la zeci de km distanta de lucru dar nu pierde mai mult de 1 ora pe zi (dus-intors) si in general in conditii foarte civilizate, nu doar din privinta "materialului rulant" dar mai ales pentru ca spre deosebire de unele locuri de prin SUA unde am fost si prin autobuz circulau doar cei de la baza piramidei si uneori unele personaje foarte...colorate, ca sa nu zic altfel, in Japonia o sa vezi in metrou/tren/autobuz, pe oricine, de la CEO, la janitor sau mai stiu eu ce, si e extrem de rar sa vezi vreun incident de deranj la ordinii publice ca sa zic asa.

Salariul respectiv e foarte OK pentru un incepator - locuintele sunt intr-adevar in general destul de prost facute in viziunea noastra europeana, foarte minimaliste si intr-adevar japonezii nu sunt deranjati sa stea iarna in temperaturi care pentru altii ar insemna hipotermie Posted Image  . Dar ca sa fiu sincera, am vazut chestii similare prin insule mediteraneene, unde daca te duci in Ianuarie/Februarie, cu casele zero izolate, ai sansa sa vezi 10-12 grade dimineata, adica exact temperatura de afara (trait si patit in Cipru, unde pana la urma am cumparat calorifere electrice si plateam ~150 EUR/luna doar pentru "luxul" de a avea 21-22 grade).

Lasa prejudecatile acasa oricum, asta e lucrul cel mai important, nu incerca sa-ti impui vreo viziune sau parere care crezi tu ca e mai buna, mai ales in Japonia, pentru ca ti-o vor strivi rapid Posted Image.

Cineva a pomenit de fete...sunt foarte frumoase unele intr-adevar, dar as zice ca % vorbind mult mai putin fata de Europa, mai ales Balcanii nostri Posted Image si in acelasi timp majoritatea sunt educate/crescute sa fie frigide , reci, etc. Din fericire generatiile mai noi se schimba si la ei foarte rapid, asa ca daca o sa cauti romantism pe-acolo, poate o sa fii norocos, mai ales ca sunt destul de multi imigranti si pe la ei acum.

#25
-Adam-

-Adam-

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 11.11.2016
Mulțumesc tuturor de informații! Cred că până la urmă voi accepta oferta. O să mai actualizez din când în când topicul despre ce se întâmplă. :D

#26
ionutzitaly

ionutzitaly

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 24,008
  • Înscris: 04.03.2014
Deci mancarea eftina dar un mar e 1-3 usd, adica 4-10usd/kg?

#27
Lex404

Lex404

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 35,444
  • Înscris: 19.04.2009
in JP nu exista termenul de "la kilogram"... la nimic. Totul e la bucata/ caserola/ legatura. Cat ai nevoie pe moment.

#28
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 39,785
  • Înscris: 25.06.2007

View PostLex404, on 12 noiembrie 2016 - 01:14, said:

Temperatura medie intr-o casa japoneza iarna e 15 grade.
plm. eu ma congelez la temperatura aia.
Pentru ca nu poti muta soba toata ziua din cauza ca-i incomod, soba o tii in camera de zi unde stai ziua.
Radiatoare electrice si ai rezolvat problema.

View PostLex404, on 12 noiembrie 2016 - 01:14, said:

In dormitor ai futon (saltea, un fel de) cu incalzire.
Imi place numele, e foarte...sugestiv Posted Image

View PostLex404, on 12 noiembrie 2016 - 01:14, said:

Mancarea in Japonia este foarte ieftina.
...
Plm, mancarea in Japonia ii mai ieftina decat in Romania, cu mult mai ieftina.
Conform Numbeo, la market preturile sunt extrem de mari, la multe produse chiar dublu-triplu fata de Fi.
La restaurante, intr-adevar, sunt preturi bune. Apropo, se lasa bacsis? Cam cat? Cum se da, trebuie spus ceva?

#29
Lex404

Lex404

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 35,444
  • Înscris: 19.04.2009

View PostKarhu, on 02 decembrie 2016 - 11:19, said:

Radiatoare electrice si ai rezolvat problema.


Imi place numele, e foarte...sugestiv Posted Image


Conform Numbeo, la market preturile sunt extrem de mari, la multe produse chiar dublu-triplu fata de Fi.
La restaurante, intr-adevar, sunt preturi bune. Apropo, se lasa bacsis? Cam cat? Cum se da, trebuie spus ceva?


Radiatoare nu prea.
Ori sobe dintr-alea dubioase ori AC cu caldura. AC-ul ii cam cel mai popular...
Sunt si radiatoare electrice, dar tot AC-ul ii baza.

U-ul din futon aproape ca nu se aude, f'ton

La market depinde unde. Unele chestii sunt intradevar mai scumpe, mai ales ca nu exista conceptul de kilogram (legume, carne). O caserola de carne de vita feliute, 300gr, ii cam 1000 jpy. 2 steak-uri sar de 2000. O caserola cu 6 sushi ii 400 JPY. Sunt si anumite magazine numite "hyaku yen", aka 100 Yen, celebrele 1 USD store. Lawson Store 100Y, Daiso. In care gasesti toate prostiile pamantului (de la haine la lustre, incarcatoare, mancare, etc) la 100 JPY. Drept ii ca unele is la suprapret (caiete la 100 JPY, cand ar fi cam 70 in mod normal) dar no, business.



Bacsis, deloc. Si preturile is rotunjite astfel incat sa nu alerge chelnerii dupa tine sa-ti inapoieze 3 yeni (cum fac casierii de la magazine daca nu ii iei). In schimb in baruri au inclus o "taxa" de stat la masa. Unde ieseam eu era 300 JPY, inclusa in nota finala. Berea 600. Inca o chestie naspa ca la ei TVA-ul nu este inclus in pret. Cand era 5% era usor de calculat pretul final dar acum ca-i 8% dupa cateva beri ii mai grav :lol:

#30
Ninja

Ninja

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,354
  • Înscris: 07.12.2002

View PostLex404, on 12 noiembrie 2016 - 01:14, said:

Gandeste-te ca clasa medie la japonezi are aprox 100.000 JPY salarul acum (dupa 2009 cand le-a taiat guvernul macaroana la munca in ultimul hal).

Jizas, de unde ai abtinut salariul ala??? E chiar mai putin decit "seikatsu hogo" (welfare)... Nu mai speria lumea degeaba. 320.000 suna extrem de bine.

View Post-Adam-, on 12 noiembrie 2016 - 10:34, said:

Mulțumesc tuturor de informații! Cred că până la urmă voi accepta oferta. O să mai actualizez din când în când topicul despre ce se întâmplă. Posted Image
Go for it and enjoy the view!Posted Image  Atentie insa la perioada contractului, etc. Pozitiile astea de obicei nu sint permanente. O poti folosi sa "get your foot in the door" si daca iti place mediul, poti sa incerci sa obtii o pozitie permanenta in alt domeniu, avind in vedere ca stii si japoneza si engleza.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate