Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii
 Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 

Spalare PC ?!

- - - - -
  • Please log in to reply
46 replies to this topic

#37
nicomat

nicomat

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 6
  • Înscris: 11.06.2014
salut la toata lumea,

desi este foarte amuzant acest topic, am sa incerc sa raman on topic Posted Image , mai precis am sa listez absolut toate metodele folosite de mine pentru a spala componente electronice(placi de baza, surse placi video) dar si mecanice(ventilatoare) de PC, rugamintea mea ar fi sa nu spalati HDD uri si Unitati Optice:

-se pot spala cu dusul direct(metoda eficienta).
-se pot spala cu detergent pentru degresare componente electronice(cine are)
-se pot spala cu alcool izopropilic(atentie este toxic, cancerigen, topeste pielea de pe maini)

eu personal las componentele la uscat minim 3 zile vara la soare sau iarna direct pe calorifer.
daca spalati ventilatoare, si dupa uscare o sa huruie, trebuie sa le gresati cu vaselina sau ulei siliconic(merge inclusiv cu ulei de motor auto)
nu mi s-a stricat absolut nimic de la spalare, din contra mi-au fost donate componente PC "defecte" care au functionat din nou dupa spalare(atentie: spalate cu apa de la robinet, nu cu apa sfintita)
atentie: nu spalati componente cu apa care sunt in garantie(apa lasa urme la evaporare), puteti sa le spalati cu Alcool Izopropilic fara pb(nu lasa urme, deoarece se vaporizeaza, si are o puritate de peste 99%)
atentie la pensule, perii etc, sa nu jumuliti vre-un SMD de pe componentele PC, si din nou de vre-un compresor de vreo 5-10 bari, are acelasi efect, sunt patit.

o zi buna si spor la spalaturi!!!

Edited by nicomat, 21 June 2017 - 14:53.


#38
Motanu13

Motanu13

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,845
  • Înscris: 10.02.2011

 nicomat, on 21 iunie 2017 - 14:49, said:

daca spalati ventilatoare, si dupa uscare o sa huruie, trebuie sa le gresati cu vaselina sau ulei siliconic(merge inclusiv cu ulei de motor auto)
nu mi s-a stricat absolut nimic de la spalare, din contra mi-au fost donate componente PC "defecte" care au functionat din nou dupa spalare(atentie: spalate cu apa de la robinet, nu cu apa sfintita)
De ventilatoare n-am auzit inca, eu stiam doar de palete si de partile din plastic. Da suprafata de racire la procesoare cum o cureti ? pe uscat( doar hartie si vata ), sau cu alcool izopropilic, apa si detergent ? nu se strica suprafata de racire la procesoare daca o cureti usor cu detergent( Cif de curatat ) si apa ? chiar daca detergentul curata foarte bine pasta. Detergent de care ? Posted Image procesoarele mai au si gauri, spatii pe lateral pe unde poate intra apa.

 super8, on 09 noiembrie 2016 - 19:38, said:

Vad ca toata lumea spune ca nu se recomanda spalarea componentelor PC.
Dar eu cunosc pe cineva care a spalat in fata mea toate componentele PC, le—a uscat bine si apoi a asamblat PC—ul si functiona ireproșabil.
Toata chestia e sa scoti tot curentul electric din condensatori inainte de spălare, si dupa spălare sa usuci foarte bine componentele.
De mers merg dupa spalat si uscat cu un uscator, problema e ce se poate intampla in timp din cauza oxidarii. Chestie de noroc. Sa nu aibe placa crapaturi microscopice sau sa ramana apa in locuri de unde nu se mai evapora, mai ales sub chipset, integrate. Inainte de orice curatat, spalat se scoate bateria de bios si se da jos tot de pe placa.

#39
nicomat

nicomat

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 6
  • Înscris: 11.06.2014
pt procesoare eu folosesc lavete rotunde pt demachiere si alcool izopropilic(momentan mi-am cumparat), dar am folosit si acetona, alcool sanitar sau doar laveta simpla, per total nu am avut probleme de tipu sa imi intre apa sau altceva in CPU, adevarat ca pana acum 2-3 ani am avut doar AMD din detrimentul ca nu imi permiteam Intel.
acum sa zic daca ai un PC cu Intel E2120 sa zice pe 775 nu o sa dai 50lei pe 2 sticle de alcool izopropilic sa il speli fara riscuri
ca idee, am ars un uscator de par incercand sa usuc o sursa :)
la capitolul sa ramana apa in PCB sau sub chip uri, nu am patit, dar nu o sa imi spal sub dus placa de baza cu pe LGA2011 cu apa(am dat 700lei pe ea sh, merita sa dai sub 20lei pe 1 sticla de alcool izopropilic), daca ar fi fost sa zicem pe AM2-AM3, sau 1155 direct dus.
apa distilata nu are PH neutru, nu am folosit niciodata, nu asi folosi.
ultima data am spalat un joystic pt Xbox cu detergent lichid de rufe, mi-a fost unpic de frica ca ii distrug elementele din cauciuc dar a supravietuit, era pe iarna, frig afara, si nu am vrut sa folosesc alcool izopropilic in spatii inchise(scrie inclusiv asta pe eticheta sticla), ca si idee joystic-ul merge fara pb si acum.

-radiatoarele de CPU/GPU le daca is gresate si prafuite(exemplu daca is cumparate de la cineva care era fumator) detergent de rufe si apa calda, iar vent ul dupa il gresezi ceva de genul(Tutorial: How to lube a Computer Fan- Revive old fans! (1080P)): [ https://www.youtube-nocookie.com/embed/hPyHBH3WwBM?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
-cu praf de curatat nu am incercat, nu stiu
-la capitolul oxidare sloturi de memorie sau PCI / PCIe am patit de fie de ajuns doar spalare cu apa, dar incerci, nu merge cu apa, incerci cu alcool izopropilic, dar doar daca merita, sau poate ai ceva mai vechi si vrei sa il pastrezi pt colectie

#40
gumball3000

gumball3000

    ...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,649
  • Înscris: 24.09.2006
Am spalat doar placi video, ventilatoare, coolere, carcase, doar cu apa simpla.

La placi de baza nu m-am bagat, ca se pot curata usor cu o pensula de vopsit.
Sursele le desfac, ventilatorul il curat cu pensula si servetele umede, restul electronicii tot cu pensula.
Nu cred ca am stat vreodata mai mult de 6 ore sa astept sa se usuce. 3 zile deja este exagerat.
Poate la surse sa aiba sens, dar prefer sa nu risc sa dau cu apa pe ele, ca mai apoi sa le arunc.

Procesoarele le curat doar cu apa, discuri demachiante/ servetele si microfibra.

Si monitorul cu un burete umed cu foarte putin sapun lichid + servetele, bate orice solutie speciala care se manjeste pe tot ecranul.
Valabil si pt telefoane/tablete.

Edited by gumball3000, 22 June 2017 - 15:01.


#41
nicomat

nicomat

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 6
  • Înscris: 11.06.2014
3 zile poate este este exagerat pt altii, pt mine este doar safe, acum eu de exemplu eu nu stau fara sursa de rezerva la PC pot astepta 3 zile fara pb :)

#42
gumball3000

gumball3000

    ...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,649
  • Înscris: 24.09.2006
Adevarul e ca si cat stai sa o desfaci, sa o reasamblezi, poti sa rupi ceva prin ea, mai ales ca unele nu au nici ventilatorul detasabil, au cablurile lipite direct pe placa de baza.

praf de curatare, detergent, alcool izopropilic sau alte cele, nu vad sensul pt componente

#43
edy_wheazel

edy_wheazel

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 50,989
  • Înscris: 31.07.2007
Poti sa speli PC-u' cu apa, da' unele o singura data.
Personal n-as incerca, cablajele au trasee foarte subtiri ce se pot oxida. Din cate stiu io nici un producator de componente nu recomanda spalarea lor. Da, stiu, unii au facut-o si a functionat, tot asa unii au jucat alba-neagra si au castigat.

Legat de "curentu'" din piese, ma gandesc ca aici e vorba de condensatorii electrolitici ce raman incarcati. Acuma, pana desfaci calculatoru', reglezi jetu' la dus si te gandesti ce sampon anti-matreata sa folosesti, io garantez ca se descarca condensatorii aia.

 MarianG, on 09 noiembrie 2016 - 15:09, said:

alcoool nu apa

Sa fiu sincer, tot asa prefer si io.

#44
ro_explorer

ro_explorer

    Membru impartial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,655
  • Înscris: 15.12.2009
Daca apuca sa intre apa in condensatorii electronitici, bye bye VRM-uri si tensiuni controlate. Vorbim de placi cu condensatori "clasici", cu electronit lichid, nu solizi/uscati si ermetici.

#45
nicomat

nicomat

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 6
  • Înscris: 11.06.2014
adevarat daca ti-a intrat apa in condesatori nu e bine, dar in momentul in care ti-a intrat apa inseamna ca acel capacitor este deja defect si VRM urile respective orcum nu mai fuctioneaza deloc sau in parametrii de fabrica(defapt VRM-urile ele sunt niste surse in comutatie DC-DC de tipul buck(step down din 12V, cand lumea umbla in BIOS sau UEFI sa mareasca voltajul la CPU umbla la frecventa sau factorul de umplere al frecventei de comanda pt  acel "VRM")); un VRM este format din: un mosfet, dioda, bobina si un condensator, daca condensatorul a avut o fisura si a pierdut lichidul din dielectric rezulta ca nu mai are capacitatea care este inscrisa pe el si acel VRM(voltage regulator module) este nefunctional sau nu functioneaza in parametrii.

https://en.wikipedia.../Buck_converter
https://en.wikipedia...egulator_module

#46
ro_explorer

ro_explorer

    Membru impartial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,655
  • Înscris: 15.12.2009
Multumesc pentru descrierea unui VRM :) ... am proiectat si construit cateva din astea la viata mea dar este chiar interesant de vazut ca mai sunt oameni care au idee despre conceptul asta.
Condensatorii clasici nu trebuie neaparat sa fie etansi pentru a functiona cum trebuie. Modele mai vechi de placi de baza si surse foloseau condensatori absolut banali, unii pe basza de electrolit uleios care nu se evapora dar se spala ... in plus, partea de jos a condensatorilor electrolitici clasici au doar o banala garnitura din cauciuc menita sa tina praful la distanta.
Condensatorii umflati/explodati in partea de sus sunt asa pentru ca in urla strapungerii dielectricului, presiunea declasanta de gazele in expansiune este prea mare pentru a fi evacuata prin micile deschideri de langa pini, asa ca materialul de rezistenta minima din capac ("crucea" sau steaua gen "mercedes" de pe capacul condensatorilor) se deschide ca sa evite explozia condensatorilor si in acelasi timp sa arata care condensatori sunt distrusi.

Sa nu uitam ca placile de baza mai vechi sufereau de pe urma faptului ca anumiti electrolitici se uscau efectiv. Ei, tipul ala de placi ar suferi daune iremediabile pe condensatori in caz de spalare cu apa.

#47
tranzistor21

tranzistor21

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 308
  • Înscris: 02.01.2010
Duminica trecuta mi-am amintit ca am o unitate pc pe soket 478 prin curte care era foarte plina de praf si habar nu aveam daca functioneaza.
Am demontat unitatea si m-am apucat de spalat ( inclusiv procesorul si ventilatoarele ) cu aparatul de spalat cu presiune, fara mila de la aproximativ in metru (exclus hdd-ul).
Le-am pus la plaja 4 ore dupa care le-am adunat.
Surprize , a pornit din prima.
PS : Donez kitul pentru cine vrea ( placa baza, procesor, memorii, radiator).

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate