Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Izolație coș de fum

Un imn al iubirii (spirituale)

Depistare cartela ?

TV Samsung nu recepționeaza ...
 Reconventionala la apel?

Detector gaz defect.

Inlocuire serpentina boiler termo...

Primele supermaketuri, hypermarke...
 Combinatie de conturi pentru tran...

Adaptor semnal hi to low

Jocuri Android Multiplayer online...

Diferenta consum smart meter - Co...
 Recomandare demontare+instalare ...

CAIET SERVICE PREDEAL II

Internare spital psihiatrie

CM de snooker 2024
 

CentOS 7 - cum setez rezolutia ?

- - - - -
  • Please log in to reply
22 replies to this topic

#1
pinguinul666

pinguinul666

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,710
  • Înscris: 06.10.2015
sal

am un monitor LCD 24 inch diagonala, si in windows 10 64 bit am o rezolutie de 1920 x 1080 ( LG Gaming 24MP68VQ )
daca are vreo importanta, am placa de baza ASUS Z170 PRO GAMING si placa grafica ASUS Radeon RX 470 STRIX OC.

insa dupa ce am instalat CentOS 7 (fie GNOME fie varianta KDE), rezolutia este ff mica, doar de 1072 x 768 .... si nu vad nici o posibilitate in setari, sa il fac sa vada o rezolutie mai mare!
setarile sunt greyed out

va rog mult...cum fac sa pot seta rezolutia la 1920 x 1080 ?

de asemenea, va rog, cei care va pricepeti - ce recomandati? Gnome sau KDE pt centos 7 ?   (pt un sistem de acasa)

multumesc mult

Edited by pinguinul666, 05 November 2016 - 21:08.


#2
LensFlare

LensFlare

    Tin Foil Mask Society

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,761
  • Înscris: 09.05.2005
CentOS pentru home use? :) De ce alegeti voi distributii de server pentru asa ceva cand aveti sute de distributii optimizate pentru utilizare clasica?

#3
shogun1

shogun1

    Cranky old n00b ☯

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,542
  • Înscris: 31.01.2009
Trecând peste aspectul că într-adevăr CentOS e gândit pentru server, comanda xrandr ce output dă? Îți va afișa rezoluțiile suportate, pe urmă mai vedem. Poți seta o rezoluție suportată de display cu comanda xrandr --output nume-display --mode rezoluție, de exemplu:
xrandr --output VGA-0 --mode 1368x768
xrandr --output HDMI1 --mode 1920x1080


Gnome vs KDE? Depinde de gusturi eu aș alege Kde pentru modul mai facil și mai complex cum poți face setările.


LE: sistemul este actualizat? Ai instalat driverul grafic potrivit? Ce driver folosești? Ai sistem pe 32 sau pe 64 biți? Că văd că pentru seria RX 400 există drivere doar pentru 64 biți: http://support.amd.c.../download/linux

Edited by shogun1, 06 November 2016 - 09:26.
Completări


#4
pinguinul666

pinguinul666

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,710
  • Înscris: 06.10.2015

View PostLensFlare, on 06 noiembrie 2016 - 06:19, said:

CentOS pentru home use? Posted Image De ce alegeti voi distributii de server pentru asa ceva cand aveti sute de distributii optimizate pentru utilizare clasica?

pentru ca nu ne permitem sa cumparam servere reale, full size, si daca vrei sa inveti ceva, macar softul tot trebuie sa il rulezi

si nu, virtualizarea nu e neaparat o solutie pentru ca am citit documentatia chiar de la VMWare si chiar si acolo, in acea documentatie, sunt asterixuri, noten gen: "cutare functie nu va functiona precum o instalare propriu zisa". erau ceva note de acest gen
deci, pana in ziua cand virtualizarea va fi 100% precum instalarea reala (sub toate aspectele de software), tot instalarea "pe bune" ramane unica cale de a invata ceva

or daca si vmware, printre solutiile de varf, are niscaiva probleme, ce mai pot spune de utilitarele freeware de virtualizare ?!


@shogun1

iti multumesc pentru efort.

insa am intalnit alta belea - am lasat CentOS 7 asa cum este, si am vrut sa instalez si Linux Mint 18 Sarah - pt ca eu mereu am avut triplu-boot: Centos, Mint si Windows.
numai ca pentru prima oara cand le-am instalat pe toate 3, cand am dat restart dupa instalarea usoara si cu succes a lui Sarah 18, Centos nu mai vrea sa booteze. da o eroare criptica despre date lipsa (!!!)

colac peste pupaza, driverele AMD pt AMD Radeon STRIX RX 470 OC de pe site-ul AMD sunt si ele cu asterisk: uneori pot sa nu functioneze, sarah 18 e inca experimental (asa am vazut pe un forum stack overflow)

deci momentan, zic papa si lui centos 7 si sarah 18 si revin la centos 6.8 si linux mint 17.3, dovedite si mature

va multumesc

Edited by pinguinul666, 06 November 2016 - 11:40.


#5
dani.user

dani.user

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,233
  • Înscris: 24.02.2007

View Postpinguinul666, on 06 noiembrie 2016 - 11:37, said:

si nu, virtualizarea nu e neaparat o solutie pentru ca am citit documentatia chiar de la VMWare si chiar si acolo, in acea documentatie, sunt asterixuri, noten gen: "cutare functie nu va functiona precum o instalare propriu zisa". erau ceva note de acest gen
deci, pana in ziua cand virtualizarea va fi 100% precum instalarea reala (sub toate aspectele de software), tot instalarea "pe bune" ramane unica cale de a invata ceva

Generalizezi aiurea. Virtualizarea te impiedica sa testezi anumite probleme specifice de hardware (gen drivere pentru vreo componenta specifica). Dar ghici ce? Laptopul de acasa difera oricum de un server in ce priveste hardware-ul, asa ca tot nu te ajuta cu nimic ca te chinui sa pui nu stiu ce driver video pentru laptop cand pe server poate nici nu ai GPU.



#6
shogun1

shogun1

    Cranky old n00b ☯

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,542
  • Înscris: 31.01.2009
@pinguinul666: dragul meu, tu nu rezolvi problemele, ci le eviti... Banuiesc ca la instalarea Mint s-a suprascris bootloaderul Grub, trebuia sa instalezi os-prober in Mint si sa actualizezi Grub, ar fi bootat si CentOS. Depinde ce bootloader folosesti, unde e instalat (/dev/sda, partitia /, EasyBCD in Windows, alt scenariu). Drivere: nu ai spus ce arhitectura ai, din ce-am vazut eu exista suport doar pentru 64 biti (x86_64/ amd64).

#7
pinguinul666

pinguinul666

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,710
  • Înscris: 06.10.2015

View Postshogun1, on 06 noiembrie 2016 - 12:53, said:

@pinguinul666: dragul meu, tu nu rezolvi problemele, ci le eviti... Banuiesc ca la instalarea Mint s-a suprascris bootloaderul Grub, trebuia sa instalezi os-prober in Mint si sa actualizezi Grub, ar fi bootat si CentOS. Depinde ce bootloader folosesti, unde e instalat (/dev/sda, partitia /, EasyBCD in Windows, alt scenariu). Drivere: nu ai spus ce arhitectura ai, din ce-am vazut eu exista suport doar pentru 64 biti (x86_64/ amd64).


pe acest system, am 2 HDD-uri: unul doar pt windows, si unul gol, curat, menit numai pt linux

os prober ?! o sa ma interesez sa vad care e treaba, nu am auzit de asta pana acum

daca imi poti da detalii mai multe - sau un link clar, cu totul explicat full - ar fi perfect.

o sa caut si eu acum

Edited by pinguinul666, 06 November 2016 - 13:15.


#8
LensFlare

LensFlare

    Tin Foil Mask Society

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,761
  • Înscris: 09.05.2005

View Postpinguinul666, on 06 noiembrie 2016 - 11:37, said:

pentru ca nu ne permitem sa cumparam servere reale, full size, si daca vrei sa inveti ceva, macar softul tot trebuie sa il rulezi

Pai lucreaza ca pe un server atunci in linie de comanda, cate servere ai vazut tu cu KDE sau Gnome? Posted Image

P.S. Asta a fost chiar funny. Posted Image

P.S.2: daca vrei sa inveti poti inchiria un VPS ieftin, se pot plati chiar la ora de functionare (ex. digitalocean).

Edited by LensFlare, 06 November 2016 - 13:16.


#9
pinguinul666

pinguinul666

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,710
  • Înscris: 06.10.2015
da, pt ca avem bani sa dam ....c moon

tu te-oi fi nascut in bani, bravo. ei nu

#10
blue-line

blue-line

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,634
  • Înscris: 13.01.2010
@LensFlare: CentOS poate fi utilizat şi ca Workstation pentru acasă ! Nu vad limitări în a utiliza Centos acasă, nu-i lipseşte nimic pentru a merge.

@pinguin666: Pentru Radeon, driverul x11-driver-video-ati suportă chipset-uri doar până la Radeon HD 7000, nu şi mai noi. De aceea nu ai suport de 1920x1080.
Pentru placă nouă, ar trebui să testezi AMDCPU-PRO, care este cam beta, dar are driver pentru RHEL 7, compatibil Centos 7 (sau RHEL 6, dacă te întorci la Centos 6).

Iar ca interfaţă grafică, eu folosesc gnome, e mai simplă şi se pretează bine la servere. KDE este mai mult pentru desktop.

Edited by blue-line, 07 November 2016 - 12:39.


#11
LensFlare

LensFlare

    Tin Foil Mask Society

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,761
  • Înscris: 09.05.2005
@blue-line, cred ca ai inteles foarte bine ce am scris mai sus, CentOS nu e gandit "out of the box" pentru home use, ca se poate face (daca ai timpul necesar) e cu totul alta discutie.

#12
pinguinul666

pinguinul666

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,710
  • Înscris: 06.10.2015

View Postshogun1, on 06 noiembrie 2016 - 08:44, said:

Trecând peste aspectul că într-adevăr CentOS e gândit pentru server, comanda xrandr ce output dă? Îți va afișa rezoluțiile suportate, pe urmă mai vedem. Poți seta o rezoluție suportată de display cu comanda xrandr --output nume-display --mode rezoluție, de exemplu:
xrandr --output VGA-0 --mode 1368x768
xrandr --output HDMI1 --mode 1920x1080


Gnome vs KDE? Depinde de gusturi eu aș alege Kde pentru modul mai facil și mai complex cum poți face setările.


LE: sistemul este actualizat? Ai instalat driverul grafic potrivit? Ce driver folosești? Ai sistem pe 32 sau pe 64 biți? Că văd că pentru seria RX 400 există drivere doar pentru 64 biți: http://support.amd.c.../download/linux


am pe 64 biti!

ceva uimitor s-a intampla!

stiti ca spuneam ultima data, ca odata instalat Linux Mint Sarah 18, Centos 7 nu mai pleca?
ei bine, acum pleaca fara probleme! desi eu nu am facut nimic!!!  doar ca am folosit windowsul 10  (adica primul HDD)

acum booteaza amandoua perfect!

oare cum naiba s-o fi rezolvat eroarea ?!

specific faptul ca folosesc un cablu HDMI pt conexiunea monitor LCD - calculator!

xrandr returneaza:



Quote

[root@localhost xxxxx]# xrandr
xrandr: Failed to get size of gamma for output default
Screen 0: minimum 1024 x 768, current 1024 x 768, maximum 1024 x 768
default connected primary 1024x768+0+0 0mm x 0mm
   1024x768   76.00*
[root@localhost xxxxx]#


#13
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015
@pinguinul666: vezi ce a zis blue-line mai sus... E clar de ce nu iti vede rezolutie mai mare de 1024*768 din moment ce aia e maxima pe care o vede... Cat de boot-at cine stie pe unde ai / s-a instalat grub-ul.

PS: Nu citeste corect EDID sau e si de la driver cum a zis blue-line...

#14
blue-line

blue-line

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,634
  • Înscris: 13.01.2010
@LensFlare: Poveştile astea cu "out-of-the-box" pentru home-use nu mai sunt de actualitate. Ce trebuie să ştie un sistem "home-use" ? Un browser, un media player, eventual un office.
Toate astea le ştie şi un CentOS. Iar cu kernelul centos-plus, ai şi toate drivere necesare. Că nu are interfeţe cool gen Win10 ? Cu-i pasă ?

@pinguin666: Dacă driverul video din kernel nu suportă chipset-ul respectiv, se foloseşte implicit modurile grafice VESA, iar 1024x768 este una dintre ele.
Uită-te în logurile X-ului (/var/log/Xorg.0.log) şi vezi detaliat ce încearcă X-ul să facă.

#15
LensFlare

LensFlare

    Tin Foil Mask Society

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,761
  • Înscris: 09.05.2005
@blue-line, nu mai sunt de actualitate pana la prima piedica iar pe CentOS nu ai comunitate prea mare de home useri sa-ti ofere o posibila rezolvare in timp util. Si multe alte motive dar oricum discutia asta nu duce nicaieri asa ca eu ma retrag.

Edited by LensFlare, 09 November 2016 - 06:40.


#16
pinguinul666

pinguinul666

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,710
  • Înscris: 06.10.2015
vedeti voi, LensFlare, kagaroth, blue-line, problema e mai complexa mai baieti...

am incercat sa il las asa, la 1027x700....si sa folosesc doar consola

ei bine, dupa vro 10 min (doar prostii - creare useri, atributii de permisiuni, niscaiva L.A.M.P., etc), deci ceva usor, deja ochii mei efectiv urlau!
nu conta ce culori foloseam, ca alb pe negru sau invers, sau pe fond gri mai bland, ce fonturi, marime. etc....efectiv, ochii meu voiau sa ma linseze!

pai un sistem admin, intr-un mediu de productie real, e posibil sa stea si cu orele cu ochii in monitor - chiar daca stii sa faci lucruri, alea nu se fac singure!

cum naiba sa nu iti nenorocesti ochii, in scris pixelat oribil, de parca te uiti la un joc din ala pe 16 biti, dar cu erori de afisare!!!!

nu e vorba de "gaming"...ci de sanatatea ochilor!   am mers in ceva medii de productie pe la noi (ok, nu am lucrat, dar am mers) si toti au ecrane LED de 1920x1080...unele la 18 inch, altele la 19 etc

nici p*lea nu mai are janghine din alea de 3 pe 4, de acu 20 ani, la care 1024x768 e rezolutia maxima !!!

deci nimeni nu vrea interfete "cool, glossy" !!!!!

pot sa fie ff bine si alea simple de gnome sau kde!  dar la dracu...as dori sa nu mai incerce sa imi asasineze ochii!!!!


uite, am incercat sa instalez CentOS 6.8 pe 64 biti ---- preciezez (cred ca am mai spus), ca am conexiune HDMI intre calculator si monitor (de 28 inch).

in fisierul atasat, CentOS 6.8, imediat ce trece de ecranele unde ma intreaba limba, tastatura, ceva mesaje cu anaconda care se incarca (cu acei pinguini in partea de sus a ecranului), da eroarea din imagine!

eu banuiesc ca e faptul ca nu suporta HDMI! Corect?

si da, am ales si optiunea simpla de instalare, dar si cea cu "basic video driver" !

Attached Files


Edited by pinguinul666, 10 November 2016 - 18:56.


#17
pinguinul666

pinguinul666

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,710
  • Înscris: 06.10.2015
Mi-ati cerut continutul /var/log/Xorg.0.log

Il redau in integralitate, ca citat  (acest fisier LOG este de pe Linux Mint 18 !!! unde am exact aceeasi problema ca pe CentOS 7!):



Spoiler


mentionez ca am centos 6.8 si linux 17.3 si pe acest laptop  LINK cu laptopul meu

si acolo, imi functioneaza perfect ambele linuxuri (pe nouveau, dar totusi au toate rezolutiile posibile si se vad deci super) !

Edited by shogun1, 10 November 2016 - 20:13.


#18
shogun1

shogun1

    Cranky old n00b ☯

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,542
  • Înscris: 31.01.2009
@pinguinul666:
1- când mai pui vreun pomelnic ca cel din postul anterior, folosește te rog tagul spoiler!
2- poți folosi fonturi pe placul tău, culori, wallpaper, și altele chiar și terminalul mod text!

Attached Files

  • Attached File  tty.png   162.82K   7 downloads


Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate