Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
A fost lansat Ubuntu 24.04 LTS

Free streaming SkyShowtime

Skoda Fabia 1.0 TSI (110 CP)- 19 ...

Mezina familiei, Merida BigNine
 The Tattooist of Auschwitz (2024)

Se poate recupera numar de telefo...

Upgrade de la MacBook Pro M1 cu 8...

Ce tip de monitor am nevoie pt of...
 Resoftare camera supraveghere

Laptop Gaming

Cu ce va aparati de cainii agresi...

Nu imi platiti coletul cu cardul ...
 Exista vreun plan de terorizare p...

Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024
 

Ungaria 1956. Revoluție sau lovitură de stat?

- - - - -
  • Please log in to reply
111 replies to this topic

#37
Alexandru H.

Alexandru H.

    Parakoimōmenos

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,208
  • Înscris: 03.03.2007

View PostMr_Who, on 29 octombrie 2016 - 09:13, said:


Lovitura de stat din ungaria, din '56 la ce a dus?

De fapt a dus la ceva, desi a trecut ceva vreme de atunci: la plecaciunile lui orban in fata lui putin, atitudine la prima vedere inexplicabila si jignitoare la adresa celor calcati pe grumaz la budapesta in 56, dar perfect explicabila daca te uiti la istoria ungariei, care a fost sute de ani sluga, vasalul unor dinastii straine.

Nu a fost domne' nicio lovitura de stat. Oamenii au manifestat, s-a tras in ei, au inceput sa formeze militii, au impus formarea unui guvern necomunist (cu Nagy prim-ministru dar fara o majoritate comunista), au intrat sovieticii, s-au batut cu ei si asta a fost. Unde e lovitura de stat?

#38
bluebyte

bluebyte

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,538
  • Înscris: 30.05.2014
@Alexandru H.

Ai dreptate, nu m-am putut sustrage provocarilor, care in lipsa de argumente bazate pe realitate, (vezi initiator) se incearca alte dezbateri cu acelasi scop,
punerea intr-o lumina proasta o natiune care a fost mult mai binevoitoare fata de romani, decit invers.

However, Imre Nagy a fost, chiar la initiativa studentilor maghiari si al lui Orban, reinhumat cu cinstea meritata in Budapesta.
Imre Nagy ramine astfel, singurul dintre marii politicieni ai timpului care s-au impotrivit fatis comunismului autoritar tip sovietic, titlui de erou este astfel pe deplin meritat.

In atentie celor care incontinuare vor sa diminueze aceea revolutie.
In 1956 in decusrsul a celor evenimente, au fost ucisi peste 2.500 de persoane, peste 250.000 au reusit sa treaca in Austria.
Citi au murit in Romania '89? Si de cine au fost ucisi?

Care a fost folosul?
Folosul a fost ca in Ungaria s-a trait cel mai bine si liber dintre tarile comuniste, in timp ce Romania era asuprita de un regim autoritar, de un dictator,
care a flaminzit populatia pina la disperare. O hazna a fost Romania comparata cu Ungaria.

Edited by bluebyte, 29 October 2016 - 09:30.


#39
doxan

doxan

    Disident politic

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,502
  • Înscris: 22.12.2015
Televiziunea si cinematografia ungurilor din anii comunismului era mult mai libertina decat cea din Romania, diferente colosale erau si in privita libertatiilor personale si accesului la bunuri de consum. Romania a pornit in 1989 cu un hadicap imens in fata ungurilor, handicap care nici azi nu am reusit sa-l surmontam definitiv. Singurul responsabil pentru mizeria din Romania Socialista a fost Nicolae Ceausescu, unul dintre cei mai sinistri dictatori pe care i-a cunoscut vreodata Omenirea. El a fost groparul acestei natiuni, dusmanul propriului popor care a condamnat oamenii la mizerie, foamete si frig. Sa nu uitam ca pe vremea bestiei trebuia sa ai aprobare de la COM ca sa-ti cumperi televizor color, iar un PC Felix costa cat un apartament ( caz unic in lume, nici macar in tarile africane nu se mai pomenise asa ceva).

Edited by doxan, 29 October 2016 - 09:43.


#40
Mr_Who

Mr_Who

    The One

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,728
  • Înscris: 24.11.2005

View Postbluebyte, on 29 octombrie 2016 - 09:22, said:

Imre Nagy ramine astfel, singurul dintre marii politicieni ai timpului care s-au impotrivit fatis comunismului autoritar tip sovietic, titlui de erou este astfel pe deplin meritat.

:lol:
Asa a fost de "anticomunist" incat in 1925 a intrat in partidul comunist din ungaria (partidul socialist muncitoresc maghiar) si a facut inchisoare pentru convingerile sale comuniste. Iar dupa aia, intre 1930-1944 a trait in URSS, unde a lucrat pentru Comintern si NKVD, s-a inrolat chiar si in armata rosie, desi n-a ajuns nicio zi pe front.
Iar referitor la evenimentele din '56: "Nu este elucidat nici până în ziua de azi dacă a solicitat prima intrare a trupelor sovietice în Ungaria (24 octombrie), sau a acceptat-o doar în mod tacit. Pe data de 28 octombrie a luat în mod surprinzător o poziție fermă în sprijinul revoluției și al introducerii pluripartidismului. Sub presiunea evenimentelor își reorganizează de mai multe ori guvernul. Din 28 octombrie este în Conducerea Executivă a PSMM, care este sucesorul PDM-ului. La începutul lunii noiembrie guvernul lui anunță ieșirea Ungariei din Pactul de la Varșovia, declarând Ungaria țară neutră."
Carevasazica s-a morcovit cand a vazut ca se ingroasa gluma si abia in 28 octombrie "a luat în mod surprinzător o poziție fermă în sprijinul revoluției și al introducerii pluripartidismului", fapt pentru care rusii l-au eliminat.

#41
_Sucre_

_Sucre_

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 698
  • Înscris: 04.10.2016

View Postdoxan, on 29 octombrie 2016 - 09:33, said:

Televiziunea si cinematografia ungurilor din anii comunismului era mul mai libertina decat cea din Romania, diferente colosale privind libertatiile personale si accesul la bunuri de consum. Romania a pornit in 1989 cu un hadicap imens in fata ungurilor, handicap care nici azi nu am reusit sa-l surmontam definitiv. Singurul responsabil pentru mizeria din Romania Socialista a fost Nicolae Ceausescu, unul dintre cei mai sinistri dictatori pe care i-a cunoscut vreodata Omenirea. El a fost groparul acestei natiuni, dusmanul propriului popor care a condamnat oamenii la mizerie, foamete si frig.Pentru crimele sale de o ferocitate rar intalnita, Ceausescu nu merita moartea prin impuscare ci sa fie spanzurat. Prin impuscare i s-a oferit o moarte onorabila, lucru pe care nu-l merita.
de vina a fost societatea care la produs .

#42
Mr_Who

Mr_Who

    The One

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,728
  • Înscris: 24.11.2005

View Post_Sucre_, on 29 octombrie 2016 - 09:29, said:

Aceleasi prostii insirate, mi se pare comic ca tot spui de zabala, esti din Bihor, ai tai stramosi nu au ros nimic ?

Nu, n-au ros. In schimb stramosii tai, mai "romane" de duminica, au ros la greu, secole la rand. Mai ales zabala habsburgica, aia le-a placut cel mai mult, miam, miam. Posted Image

Nu-s din Bihor, nu stiu cum ai ajuns la concluzia asta inepta.

Edited by Mr_Who, 29 October 2016 - 09:49.


#43
Esticul

Esticul

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,089
  • Înscris: 24.09.2016

View PostMr_Who, on 29 octombrie 2016 - 07:40, said:

Atata numa', kedves Omics, ca nu s-a intamplat asa.


Sursa

Deci sa nu fim cacanari punand chestia asta in carca romanilor numa asa, ca "nu ne place de romanele cel rau care fute pe unurele cel bun". Nagy nu s-a "refugiat" in Romania, s-a refugiat in ambasada iugoslava de la budapesta, dupa care a fost inhatat de rusi cand a iesit din ambasada, la "asigurarile" fratelui sau ungur, janos kadar, ca "totul va fi bine", dus de rusi la Snagov si apoi adus inapoi in hungaria unde a fost "judecat" si spanzurat de rusi.
Snagov era în URSS, că seamănă cu Harkov, Hrușciov.

Edited by Esticul, 29 October 2016 - 09:46.


#44
_Sucre_

_Sucre_

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 698
  • Înscris: 04.10.2016

View PostMr_Who, on 29 octombrie 2016 - 09:44, said:

Nu, n-au ros. In schimb stramosii tai, mai "romane" de duminica, au ros la greu, secole la rand. Mai ales zabala habsburgica, aia le-a placut cel mai mult, miam, miam. Posted Image

Nu-s din Bihor, nu stiu cum ai ajuns la concluzia asta inepta.
pai nu esti din Oradea ? sau te confund cu cineva ?
oricum daca nu i zabala  atunci ii papuc sultanal deci... tot acolo ii

#45
Dihorul Razboinic

Dihorul Razboinic

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,322
  • Înscris: 01.10.2006

View PostEsticul, on 29 octombrie 2016 - 07:23, said:

Imre Nagy s-a refugiat în România. Conducerea bravă și comunistă a României l-a dat pe mâna marilor prieteni de la Răsărit, pe mâna rușilor pe autorul loviturii de stat cu note anticomuniste. Nu știu unde a fost spânzurat ungurul, în România sau în altă parte.

Abia acum îmi filează o lampă. Cică în 1957 armata sovietică a plecat din România. E logic. Încrederea crescuse la cote înalte. Drept dovadă, cică Gheorghiu-Dej, tatăl Alinei Gheorghiu, ar fi fost iradiat de ruși și s-a curățat rapid în 1964. Nu-i totuna leu canceros să mori, sau câine înlănțuit și atârnat.
Cine e Alina Gheorghiu?

Daca te referi la Gorghiu, tin sa precizez ca e nascuta in '78, la ani buni dupa moartea lui Gheorghiu-Dej. Postul tau il pun sub semnul intrebarii.

https://en.wikipedia.../wiki/Imre_Nagy

Quote

When the revolution was crushed by the Soviet invasion of Hungary, Nagy, with a few others, was given sanctuary in the Yugoslav Embassy. In spite of a written safe conduct of free passage by János Kádár, on 22 November, Nagy was arrested by the Soviet forces as he was leaving the Yugoslav Embassy, it is not actually known how, and taken to Snagov, Romania.
Secret trial and execution
Subsequently, the Soviets returned Nagy to Hungary, where he was secretly charged with organizing the overthrow of the Hungarian people's democratic state and with treason. Nagy was secretly tried, found guilty, sentenced to death and executed by hanging in June 1958.
Se pare ca a fost arestat in Budapesta, in timp ce parasea ambasada Iugoslaviei.

#46
Mr_Who

Mr_Who

    The One

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,728
  • Înscris: 24.11.2005

View Post_Sucre_, on 29 octombrie 2016 - 09:51, said:

pai nu esti din Oradea ? sau te confund cu cineva ?

Ma confunzi.

View Post_Sucre_, on 29 octombrie 2016 - 09:51, said:

oricum daca nu i zabala  atunci ii papuc sultanal deci... tot acolo ii

Nu-i deloc acelasi lucru. Stramosii mei s-au luat de grumaz cu otomanii in numeroase randuri, au fost un spin in coasta imperiului otoman, si au protejat europa de expansiunea otomana, ca ungurii n-au putut s-o faca, si-au luat-o peste bot cand au incercat  - vezi macelul de la Mohacs (bine, ca si atunci ungurii erau sub zabala habsburgica). Spre deosebire de stramosii tai, care din criza de oameni cu abilitati de lider in randurile propriei natii, au invitat secole de-a randuri straini sa ii conduca si le-au prezentat pe tava coroana ungariei. Practic, au luat zabala intre masele de bunavoie, si numa' cine n-a vrut nu i-a condus pe unguri. Posted Image

View PostDihorul Razboinic, on 29 octombrie 2016 - 09:51, said:

Cine e Alina Gheorghiu?

Daca te referi la Gorghiu, tin sa precizez ca e nascuta in '78, la ani buni dupa moartea lui Gheorghiu-Dej. Postul tau il pun sub semnul intrebarii.

:lol:
Nici eu nu stiu ce a vrut sa zica, e nitel confuz astazi.

Edited by Mr_Who, 29 October 2016 - 10:04.


#47
bluebyte

bluebyte

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,538
  • Înscris: 30.05.2014
Imre Nagy a fost un cumunist, este adevarat, dar unul care interpreta cu totul altfel ideologia, si asta a dus la diferenta atit de imensa intre Ungaria si celelalte state comuniste,
de Romania nici nu mai vorbim, care era mai autoritara decit chiar la sovietici.
Chiar si contra candidatul lui Imre nagy, Janos Kadar a fost un presedinte care hai sa spunem, nu a fost iubit la propriu de maghiari, dar a fost un om cinstit de popor.

As a result of the relatively high standard of living, and more relaxed travel restrictions than that of other Eastern Bloc countries, Hungary was generally considered one of the better
countries in which to live in Eastern Europe during the Cold War.
[......]
During Kádár's rule, international tourism increased dramatically, with many tourists from Canada, the USA, and Western Europe bringing much needed money into Hungary. Hungary built strong
relations with developing countries and many foreign students arrived. The "Holy Crown" (referred to in the media as the "Hungarian Crown", so as to prevent it carrying a political symbolism of the
Horthy régime or an allusion to Christianity) and regalia of Hungarian kings was returned to Budapest by the United States in 1978.
Kádár was known for his simple and modest lifestyle and avoided the self-indulgence persona of other Communist leaders. He also had a strong aversion and zero tolerance against corruption or
ill-doing in his government. Playing chess was his only pastime.[52]
János Kádár c. 1962. Kádár was awarded the Lenin Peace Prize (1975–76). He was also awarded the title Hero of the Soviet Union on 3 April 1964.[53]

#48
Mr_Who

Mr_Who

    The One

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,728
  • Înscris: 24.11.2005

View Postbluebyte, on 29 octombrie 2016 - 10:10, said:

Chiar si contra candidatul lui Imre nagy, Janos Kadar a fost un presedinte care hai sa spunem, nu a fost iubit la propriu de maghiari, dar a fost un om cinstit de popor.

Tare iubareti sunt ungurii. Il iubesc si pe Imre, comunist convins, sluga Cominternului si NKVD-ului sovietic un deceniu si jumatate, si care probabil e cel care i-a invitat pe sovietici in 56 sa-i invadeze tara si sa-i calce pe grumaz pe "revolutionari". Si il iubesc si pe Janos, ala care l-a vandut pe Imre rusilor, mintindu-l ca e in "in siguranta" si poate iesi din ambasada iugoslava, unde se refugiase, semnandu-i astfel condamnarea la moarte, ca nici n-a apucat bine Imre sa puna piciorul in strada ca l-au si insfacat bolsevicii, si ulterior l-au spanzurat.

#49
Esticul

Esticul

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,089
  • Înscris: 24.09.2016

View Postsylvius, on 29 octombrie 2016 - 08:01, said:

Doua precizari, nu trei, ca la Radio Erevan:

1. Dej a murit in martie 65, nu in 1964.
2. Dej era tatal Licai Gheorghiu, fosta actrita, nu al Alinei ( ! ) Gheorghiu, probabil ai vrut sa te referi la Gorghiu, actuala sefa a PNL, care e nascuta in 1978 si nu e fiica lui Dej ! ...
Scuze pentru 1964, într-adevăr a Gheorghiu-Dej murii în martie 1965.

#50
Kokoshmare

Kokoshmare

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,078
  • Înscris: 20.12.2007

View PostEsticul, on 29 octombrie 2016 - 10:38, said:


Scuze pentru 1964, Ăźntr-adevăr a Gheorghiu-Dej murii Ăźn martie 1965.
Si ce ai vrut sa zici cu Alina ? Iti suna tie cumva pe undeva asemanator cu cineva ?

#51
Esticul

Esticul

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,089
  • Înscris: 24.09.2016

View PostMr_Who, on 29 octombrie 2016 - 09:44, said:



Nu-s din Bihor, nu stiu cum ai ajuns la concluzia asta inepta.
Iladi era din Bihor, 500 de kilometri în spatele gării.

#52
Kokoshmare

Kokoshmare

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,078
  • Înscris: 20.12.2007

View Postbluebyte, on 29 octombrie 2016 - 10:10, said:

Imre Nagy a fost un cumunist, este adevarat, dar unul care interpreta cu totul altfel ideologia,
A fost un moment istoric bun pentru unguri si mi se pare o prostie sa tragi concluzii definitive despre caracteristicile fundamentale ale unei natiuni doar pe baza unui moment. Daca sistemul comunust cadea in 1970, Romania era in plin avand conectata din in ce mai bine la occident in vreme ce Polonia de pilda era condusa de pro sovietici pur si duri.
Dar istoria e o curva. Romania de la ciudata Europei in anii 80 si haoticii ani 90 a recuperat mukt si are o directie mult mai clara. Cred ca asta supara pe multi ca in Romania chiar sa se intample lucruri bune.

#53
Kokoshmare

Kokoshmare

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,078
  • Înscris: 20.12.2007

View PostEsticul, on 29 octombrie 2016 - 10:48, said:


Ai lipsus de logică. Putin nu este comunist. Intervenția rusească a fost făcută de ruși Ăźn numele revoluției mondiale bolșevice, la care vorba bucureștenului, rușii nu mai achesează.
Interventia URSS a fost facuta de sovietici pentru a isi pastra intacte pozitiile de la sfarsitul razboiului si care fusesera oficializate intre altele si de Tratatul de la Varsovia din 55. Oricat ar parea de ciudat , sovieticii formal AVEAU dreptul sa intervina.

#54
Esticul

Esticul

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,089
  • Înscris: 24.09.2016

View Postdoxan, on 29 octombrie 2016 - 09:33, said:

Singurul responsabil pentru mizeria din Romania Socialista a fost Nicolae Ceausescu, unul dintre cei mai sinistri dictatori pe care i-a cunoscut vreodata Omenirea.
Mult mai vinovați au fost lichelele din jurul lui. Orice dictatură, inclusiv una naționalistă, se bazează pe lichele.

Edited by Esticul, 29 October 2016 - 10:58.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate