Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...
 ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...
 Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...
 

Codul SPARS

- - - - -
  • Please log in to reply
3 replies to this topic

#1
kalindor

kalindor

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 86
  • Înscris: 19.07.2007
Salut!
O rugaminte pentru cei care cunosc.
Exista un cod SPARS pe cutia CD-urilor. Contine litere D si A, cate 3 intr-un cod.
D digital
A analog
Spre ex.: DDD full digital si anume:
-primul D - inregistrare digitala;
-al doilea D - editare si mixare digitala;
-al treilea D - masterizare digitala - nu stiu in ce consta; daca inregistrarea si editare/mixare imi pot imagina ce ar fi nu stiu ce inseamna sa ai un master digital; poate este ca la LP din vinil; un disc master de pe care se face matrita; la CD-uri o fi un disc de pe care se multiplica CD-uri, dar in acest caz nu mai este nevoie de matrita.

Discurile din vinil care aparea in vremurile mai vechi, inainte de 1985, erau AAA? Bine, atunci nu exista codificarea asta.
Acum nu mai exista discuri din vinil FULL ANALOG?Inregistrarile editarile/mixarile si masterizarea sunt numai digitale?
Am vazut in filmulete ce inseamna discul master la LP din vinil. Nu realizez cum ar fi un master digital pt. un vinil.
Presupunerile mele in ceea ce priveste fabricarea unui vinil, in trecut. Inregistrare pe magnetofoane profesionale.Daca inregistrarea se facea in studio, se faceau mai multe pentru o melodie si se taiau si apoi lipeau pasajele convenabile (adica mixarea/editarea). Apoi se realiza discul master de pe care, intr-o baie (asemanatoare bailor galvanice) se obtinea matrita. Cred ca acum nimeni nu isi mai permite sa faca inregistrari analog si mai ales mixaje analog. Asa ca la discuri din vinil ar aparea DD. Dar nu inteleg cum de sunt DDD. Adica si master digital. Pentru mine logic ar trebui sa fie DDA pe vinil.
Din articolul Wikipedia se intelege ca codul SPARS se pune la CD-uri. Deci nu ar exista un cod DDA pentru ca pentru un CD masterul nu poate fi decat digital. Dar am vazut ca si la vinil apare codificarea SPARS. Apare DDD pentru inregistrari noi si ADD pentru inregistrarile facute pe vremea cand se foloseau magnetofoane.

Acum ce este important pentru mine. Vinilul suna mai aproape de sunetul "live"  la discurile vechi, full analog. Daca intervine ceva digital in ciclul lui de fabricatie, deja nu mai merita cumparat. Sunetul analog care vine de la instrumentul muzical este "alterat" de digitizare (discretizarea sunetului analog in digital-deja poezia scrisa in germana este citita in albaneza).
Mai bine cumperi CD-ul. Sunetul ar fi acelasi, dar fara dezavantajele vinil-ului: murdaria si incarcarea electrostatica care produc pacaniturile; ai nevoie de dispozitive si substante de spalare; uzura; manipularea cu multa atentie; depozitarea, pretul mai mare ca al unui CD, etc.

Ceea ce scriu aici este sunt in mare presupuneri.
Intrebarea mea este: am dreptate?
Daca in procesul de fabricatie intervine un "D" nu mai merita achizitionat LP.

Multi spun: vinilul se aude mai clar, mai cald etc. Cel mai corect spus: mai aproape de muzica "live". Presupunerea mea este ca sunetul nu a fost digitizat de la instrumentul muzical pana la auditia intr-un spatiu al utilizatorului. Este cea mai apropiata auditie dintr-o sala de concerte. In special la muzica simfonica si de camera unde muzica provine direct de la  instrumente si nu prin aparatura electronica.

Mie imi place sunetul de la LP-uri mai mult si sunt adeptul acestora, nu tin partea taberei CD-urilor.
DAR??????????????? Merita cumparate discurile noi?
Cei care spun: aceeasi melodie se aude mai bine pe vinil (LP) decat de pe CD trebuie sa tina cont ca acel CD sa nu fie din inregistrarea analog de pe care a fost multiplicat LP-ul. In acest caz CD-ul este ADD remasterizat si in cel mai rau caz AAD. Cel din urma s-ar auzi char foarte prost.
Daca faci comparatie o faci cu un CD realizat in conditii DDD.

Am fost curios sa aud un disc din vinil de 180 gr. Am cumparat:
http://www.deutscheg...en/cat/4793608?
Scrie: DDD. Acum ma intreb. Oare nu era mai bine sa fi cumparat variant CD? Daca toate sunt DDD se aud la fel calitativ, dar la LP se va auzi cu pacanituri cand se va depune murdaria pe el.
Daca ar fi fost AAA era altceva.
Prin 1984-85 am cumparat primul vinil pe care scria "Digital recording". Da, de asa ceva trebuie sa te feresti, dar daca nu scrie nimic pe el de unde sti ca este complet analog? Cred ca nu se mai fabrica asa ceva.

#2
keta

keta

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,834
  • Înscris: 31.12.2007
Nu conteaza, deschide afarcerea cu ce ai si vezi cum merge.... EU zic ca merge NU.

#3
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,549
  • Înscris: 07.02.2003

View Postkalindor, on 11 octombrie 2016 - 23:57, said:

Multi spun: vinilul se aude mai clar, mai cald etc. Cel mai corect spus: mai aproape de muzica "live".
E diferenta de egalizare care cateodata da impresia asta. Nu orice vinil se aude bine... trebuie sa fie unul de calitate de la inregistrare pana la presare in matrita. Vinilurile obisnuite nu sunt grozave, au imperfectiuni si descentrari.
Oricum, pe langa toate frectiile cu DDD, ADD samd pe care cred ca le sctie oricine din generatia 80-90 si urmatoarea ca a trait cu ele... cel mai mult conteaza procesarea RIAA intrucat asta e o diferenta majora intre CD si vinil.
Datorita limitarilor mecanice si pentru a reduce zgomotul de fond care este enorm la frecvente inalte se foloseste o curba de corectie la inregistrare, bassul e atenuat sa nu iasa din specificatiile track wide-ului iar inaltele amplificate. La redare trebuie corectia inversa... in functie de cat de bine este facuta aceasta corectie atat la masterizare cat si la redare se va obtine un sunet corect sau nu...

View Postkalindor, on 11 octombrie 2016 - 23:57, said:

Daca faci comparatie o faci cu un CD realizat in conditii DDD.
Se poate auzi foarte bine si un AAD daca e facut corect, multe imprimari vechi asa sunt si se aud fain.

Edited by andreic, 12 October 2016 - 07:08.


#4
kalindor

kalindor

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 86
  • Înscris: 19.07.2007
Deci lucrurile sunt mai complexe decat incerc eu sa le simplific. Vroiam, ceva matematic, o regula in achizitionarea muzicii.
Pe mine nu m-au incantat niciodata discurile de vinil. Majoritatea le-am cumparat intre anii 1983-1984. Asa se vindea muzica atunci. Dar pocniturile m-au determinat sa nu le mai folosesc. Cand au aparut CD-urile m-au incantat mai mult. Dar, apoi am trecut pe *.mp3.
Acum un an am inceput sa citesc mai mult si am ajuns la concluzia ca pocniturile sunt de la murdarie si nu de la imperfectiunile de fabricatie. Inainte tot ce era romanesc si se gasea pe piata noastra era prost. Discurile de import se auzeau mai bine. Dar cred ca discurile romanesti aveau pocniturile mai stridente datorita datorita ambalajului. Pungile in care se baga discul era mai mare decat mapa din carton. Punga se incretea si intra murdaria (umiditate cu praf). Praful uscat il indepartezi, cat de cat, cu peria cu fire din carbon. Discurile de import (Melodia si Supraphon cele mai multe) aveau un ambalaj care se "mula" mai bine pe disc. Pe de alta parte am cumparat intai discurile si apoi aparatura. Au trecut ceva ani de la achizitie pana la prima auditie. Plus ca cele romanesti stateau mai mult prin vitrina magazinelor.

Sunt in dubii.
1. Oare merita sa cumpar un dispozitiv de curatare vinil Knosti? Si daca cumpar oare sa-mi prepar eu o solutie cu 4 parti apa distilata si o parte alcool izopropilic plus cateva picaturi detergent lichid de vase? Pentru mine varianta asta este destul de costisitoare. Si daca mai cumpar si solutie...Lichidul ala cumparat cu dispozitivul nu tine la nesfarsit.
Cu banii astia as cumpara CD-uri care ar inlocui discurile din vinil pe care le am.
2. Intre doua variante de achizitionare, una disc de vinil si alta CD ce ar trebui ales? Ambele sunt DDD.
Exemplu: http://www.deutscheg...en/cat/4793608.
Este un disc de 180 grame, iar casa de discuri cred ca este prea serioasa ca sa nu fie calitate in ambele versiuni.
Bine, asta deja l-am cumparat. Am fost curios sa vad un disc de 180 grame.
Dar acum ma gandesc ca daca vinilul nu este full analog mai bine era sa cumpar CD-ul, care nu se murdareste si nici uzeaza in timp.
3. Oare vinilul la care nu scrie codul SPARS pe el o fi full analog? Disc de 180 grame.
http://www.deutscheg.../en/cat/4796330
Exista si in varianta CD -ADD.
Ce ar trebui ales?
4. Vinil normal. Nu este de 180 grame.
http://www.deutscheg...sort=newest_rec
Nu are varianta de CD , dar se gasesc alte interpretari.

Muzica de la punctele 2, 3 si 4 o am pe viniluri cu " pocnitori", in alte intepretari.
In momentul asta nu stiu ce sa fac.
Sa cumpar un dispozitiv de curatat cu care as curata mai multe viniluri?
Sa cumpar CD-uri ale acestora?

CD-rile le ascult in DVD-ul calculatorului. Am o placa de sunet Xonar D2/PM.
Nu stiu daca merita sa cumpar un CD-payer.
Cel mai ieftin amplificator stereo analog de la Marantz.
Cele mai ieftine boxe de podea de la Magnat.
Alta intrebare.
5.Legatura de la placa de sunet la  amplificator o fac prin iesirea analog a placii de sunet. Presupun  ca nu conteaza daca in interfata driverilor placii de sunt este setat 44100 Hz sau 48000 Hz, atunci cand ascult un concert filmat cu DTS 48000Hz. Renunt la DTS din codecurile LAV audio ca sa folosesc iesirea analog a placii de sunet (are DAC-uri Burr-Brown).
Are rost sa cumpar un CD-Player?

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate