Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android

Recomandare bicicleta e-bike 20&#...

Bing-Content removal tool
 Nu pot accesa monitorulsv.ro de l...

Cum sa elimini urmele de acnee?

Wc Geberit

Routere detinute in trecut si in ...
 Teii din fața casei

E-Mail in serie prin Excel si Out...

Modul alimentare rulou/jaluzea ex...

Recuperare fișiere dupa form...
 Aplicatii stress test RAM

Asigurare auto hibrid

Asus B550M - PC-ul nu porneste di...

Tzanca Uraganu - Inconjurat de Fe...
 

Deplasare pe baza de fotoni

- - - - -
  • Please log in to reply
852 replies to this topic

#757
theMisuser

theMisuser

    Cetatean European.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,104
  • Înscris: 25.02.2007

View Postchristinne69, on 18 decembrie 2016 - 11:47, said:

Nu stiu ce as mai putea adauga, mi-am epuizat argumentele Posted Image
O sa mai meditez la aspectul Noether cu 3 obiecte luate in considerare in sistem - din care unul este spatiul.
Daca am dreptate, ar trebui sa se poata calcula cumva impulsul cedat spatiului.

edit - sunt convins ca suna dement, dar avand in vedere faptul ca pana acum nu am gresit (fundamental/esential) pe niciunde, foarte posibil ca acest calcul sa se poata face cumva - macar intr-o varianta aproximata; practic ar trebui sa fie fix impulsul sistemului comun planeta+foton, numai ca obtinut pornind de altundeva (verificare incrucisata)
edit2 - impulsul asta comun al fotonului cu planeta l-am calculat deja in acest topic de 2x - odata cand am calculat viteza centrului de masa comun planeta+foton si alta data cand am calculat sub forma diferentiala impulsul sistemului planeta+foton

Edited by theMisuser, 18 December 2016 - 12:03.


#758
maccip

maccip

    45 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,060
  • Înscris: 06.01.2007

View PosttheMisuser, on 18 decembrie 2016 - 10:55, said:

Sau, daca incerci sa aplici, ori n-ai conservare ori n-ai simetrie.
Fotonul e o particula "inventata" tocmai pentru a servi acestui scop. Adica sa conserve energia si impulsul intr-o interactiune intre 2 alte particule "reale".

Adica... vin doua particule in linie dreapta una spre alta. La o anume distanta in mod spontan.. zbang ... isi schimba impulsurile si energia (si spinul) astfel incat sa se conserve energia totala si impulsul total.
Nu exista nimic intre cele 2 particule in mod real, masurabil.
Dar zicem ca exista un foton care intermediaza interactiunea. Sa incapa mai bine in frameworkul fizicii.
Fotonul ala are exact ce-i trebuie si nimic mai mult pentru a o face in mod corect.
Adica
1.poarta energie.
2.poarta impuls
3.are spin intreg, sa poata duce spinul de la -1/2 la 1/2, invers, sau deloc daca e cazul.

Fotonul e particula construita de fizicieni pentru a incapea intre caramizile materiei.
Bine.. intr-o anumita paradigma. Pentru ca daca e sa stai sa te gandesti, din cauza ca si celelalte "caramizi ale materiei" nu contin nicio informatie asupra naturii intime, pana la urma sunt si alea tot niste chestii inventate de fizicieni.
Dar indiferent cum ai privi-o, fotonul trebuie sa poarte proprietatile necesare spre a conserva acele marimi. Asta e rolul lui in natura. Asta e rolul fizicii cuantice. Sa arate cum interactioneaza materia cu unda. Si o face corect la nivel fundamental. Restu setupurilor sunt constructii mai mult sau mai putin complexe care nu au cum sa evite interactiunea la nivel fundamental, deci in consecinta nu au cum sa violeze conservarile.

In mod normal ar trebui considerat fotonul imreuna cu emitatorul si receptorul ca facand parte din sistem. Pentru ca efectele aparente ale traiectoriei fotonului e posibil sa fie datorate tocmai schimbarilor de stare in emitator-receptor. Din cauza ca efectele trebuie sa respecte principiul superpozitiei, e imposibil de spus de unde vin acestea, care e cauza fundamentala. Pentru ca pot exista mai multe cauze care sa se suprapuna spre efectul final.  Dar fotonul inglobeaza fain frumos acele cauze in una singura, frumoasa, eleganta cu care se poate lucra.

Lumea corpurilor e guvernata de legile mecanicii. Niciun foton aici.
Lumea undelor de legile lui Maxwell. Niciun foton aici.
Cine guverneaza lumea? Adica lumea = unda + corp. Fotonii! (ma rog.. si bosonii pentru celelalte tipuri de interactiuni la care nu m-am referit deloc aici)  Asta e rolul lor. Sa impace lumea undelor cu cea a corpusculilor sa respecte legile de conservare in care credem cu atata tarie (via teorema Noether spre simetria presupusa/postulata a spatiului si timpului).

Fotonii nu se vor putea vreodata cumva intoarce impotriva rolului lor. De aia .. nema rupere de simetrie. Ai setupul thought-experimentului gresit.
Gandeste-te!

#759
theMisuser

theMisuser

    Cetatean European.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,104
  • Înscris: 25.02.2007
Interpretarea ta e la fel de plauzibila cu a mea Posted Image
Doar ca tu te uiti dinspre cuantica si eu ma uit dinspre relativitate.

Chiar si daca in cele din urma ajung la concluzia ca nu merge motorul meu, analiza acestor detalii din relativitate este un exercitiu intelectual interesant.
Eu ma mir ca nu s-a sesizat nimeni ca in relativitate conservarea (impulsului cel putin) da cu virgula si n-a urmarit problema pana la o rezolvare a ei. Pt. ca asa cum sunt descrise lucrurile in relativitate, sigur nu se conserva impulsul in scenariul propus de mine. Iar in ce ma priveste, explicatia am dat-o mai sus - impulsul se transfera de fapt spatiului insasi, ceea ce face posibil teoretic motorul reactionless (fara expulzare de ceva).

Zici tu ca nu merita continuarea analizei pt. ca... nici tu n-ai auzit ca exista o problema in relativitate ? Well, exista si o analizez cum pot. Pacat ca nu-s fizician, ca ma miscam mai cu talent Posted Image

edit -

Sau hai sa zic altfel : Teoria relativitatii generale pur si simplu permite un motor reactionless.
Cine zice ca conservare minuni miraruri, face niste inductii, isi arunca niste impresii si de fapt nu intelege relativitatea generala.
Este o impresie asta ca nu se poate. TRG nu interzice niciunde un motor reactionless ba chiar ofera si instrumentele pentru a-l produce.
Dar lumea in viteza ei trage tare de impresii mai vechi decat TRG si le aplica asupra TRG.

Edited by theMisuser, 18 December 2016 - 14:08.


#760
maccip

maccip

    45 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,060
  • Înscris: 06.01.2007
Trr nu permite asa ceva. Pentru ca.. fotonii impaca si TRR pe langa celelalte 3 chestii enumerate de mine(impuls energie)
Cum impaca TRR?
Pai  elegant.
Adica cica au masa de repaos 0.
Si se misca cu viteza luminii, viteza maxima posibila pe care un corp o poate avea la limita.
Am bolduit cuvantul limita pentru ca...
Un corp, desi poate avea la limita viteza C, nu poate avea niciodata viteza C. Deci limita nu face parte din multimea posibilitatilor.
Aici incape foarte bine fotonul. E inzestrat cu viteza de repaos 0 desi nu l-a cantarit nimeni in repaos.
Ca sa incapa in framework, nu de alta. De fapt de aici a plecat toata chestiunea cu fotonul ca fiind cuanta de energie. Fotonul s-a nascut avand ca mama TRR. Nu o va insela nici pe asta.
Un pic de atentie trebuie acordata aici.
Zero inmultit cu infinit poate da orice. E caz de nedeterminare in matematica. De aia se pleaca de la valorile lui dinamice in miscare. In sensul asta nu se impaca cu relativitatea. El trebuie pastrat in miscare in orice sitem de referinta. Jos cu geometria. Sau o putem pastra, dar cu precautii.
I se schimba energia la redshift? Da! Dar numai schimband sistemul de referinta, nu asa aiurea. Zicem ca a fost emis cu o frecventa pe care n-o regasim cand aterizeaza. Zicem, dar la nivel intim nu e asa. La nivel intim e un schimb de energie pe care-l impachetam frumos in cuante numite fotoni. Extragem cu ajutorul TRR legatura intre impuls si energie si vedem vezi doamne ca avem redshift. De fapt smecheria e ca ne dorim sa pastram ceea ce stim de la unde si de la corpusculi si zicem ca pe parcursul traiectoriei vezi doamne fotonul si-a schimbat culoarea. Aici pocneste in cadrul TRR. Doar ca, te asigur, interpretarea e gresita. Fotonul nu-si schimba nimic de-alungul traiectoriei si de-alungul timpului lui de viata. Nu trebuie sa uitam cum s-a nascut acel foton de la bun inceput. Ca un copil facut de emitator cu receptorul. Aflate unul fata de altul in miscare. Unul cu sistemul lui de referinta, celalalt cu al lui. Stiind regulile dupa care emitatorul emite fotoni (sa zicem o linie spectrala), ne-am gandi ca intre emitator si receptor s-au intamplat .. chestii. Ei bine, nu s-a intamplat nimic. Asa a fost emis fotonul de la bun inceput. Doar ca e vazut diferit de catre mama emitator si tatal receptor. Propriul lor copil arata diferit in ochii fiecaruia.
Ca sa nu mai vorbim ca in ochii proprii, fotonul e deja mort la nastere. Nu are nicio proprietate bine definita in afara de impuls, energie si spin.


Acum .. sa ne ducem la TRG. Asta ce face? Pai echivaleaza inertia cu gravitatia. De unde rezulta o alta grozavie. Ca materia curbeaza spatiul.
Pai nu afecteaza cu nimic corpurile.  Ele se misca in realitatea lor locala ca si pana acum. Dupa principiul inertiei. Ca se mai suceste spatiu, ca mai simti o spaghetizare.. asta e! Insa corpurile punctiforme nu au treaba cu spaghetizarea.
Ce face fotonul in gravitatia unei planete?
Pai ce ar fi facut si intr-un lift care se misca accelerat. Merge cu viteza C. Asa cum bine-i sade. Si nu lasa nimic in urma, nu lasa conserve desfacute, nici femei gravide.
E o diferenta fata de lift din cauza convergentei liniilor metricii spatiului. Nush sa ma exprim corect in chestiunea asta. Pe undeva ma si depasese.
Insa ce nu ma depaseste e ca fotonul tre sa se miste respectand principiul echivalentei miscarii in lift cu gravitatia. Unele distante se mai contracta/dilata pe-acolo din cauza convergentei metricii spatiului, dar in realitatea lui locala fotonul face ce stie el sa faca, neperturbat. Adica se deplaseaza cu C fara sa lase nimic vizibil in urma sa. Nu atrage planete. Asa cum nu ar influenta cu nimic miscarea liftului echivalent cu gravitatia acelei planete. E un lift nemuritor si rece. Ca un demiurg care nu baga in seama muritorii fotoni sau particule.

TRG nu influenteaza cu nimic ceea ce stie fotonul sa faca. Nicio lege nu poate fi incalcata de catre acesta in cadrul TRG.

Unde ar putea s-o faca? Well in teoria campului cuantic. Discutia insa ma depaseste clar pe domeniul asta. Din pacate nu am evoluat cu nimic in intelegerea acestei teorii. Ma refer la mine.
Insa.. si aici. Realizez ca si aici trebuie ca niste chestii sa trebuiasca a fi indeplinite. Vreo ciudatenie de care nu am eu habar.
Stiu insa ca in teoria campului cuantic, fotonul ar putea sa faca niste chestii care sa violeze niste alte chestii. In sensul ca stiu ca teoria permite. Spre deosebire de TRR si TRG unde nicio relatie matematica care le guverneaza nu permit incalcarea legilor impulsului si energiei.
In campul cuantic apar tot felul de particule, dispar, drecu stie ce efecte pot avea asupra fotonilor. Ma depaseste subiectul.

Daca te vedeam bagat in teorii de camp cuantice cu fotoni si planete (nu cre ca e posibil asa ceva, dar.. sa zicem) nu interveneam pentru ca stiu ca ar fi posibile tot felul de fluctuatii spontane care pana la urma genereaza realitate observabila. Dar stiu ca nu poti vorbi de lungimi aici. Pentru ca insasi extragerea de coordonate din acest framework necesita operatori. De care nu te-am auzit facand vorbire.
Aia sunt niste matricei Hermitiene. Impulsul e si ala un operator. Ar fi trebuit sa te aud vorbind despre comutatori Hamiltonian and shit.

Chiar daca nu ma pricep sa cant jazz, recunosc stilul.
Asa as recunoaste o discutie care are macar sansa teoretica sa atace problema ne-conservarii energiei sau impulsului.

Edited by maccip, 18 December 2016 - 15:32.


#761
christinne69

christinne69

    Viva la revolution!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,832
  • Înscris: 23.09.2016
Nu vei gasi nicio violare in TR deoarece "Dumnezeu nu joaca zaruri cu Universul". Acest principiu a dominat gandirea lui Einstein, iar TR nu face exceptie. TR este o extensie a mecanicii newtoniene, bazele ei fiind pur newtoniene. Celebra formula a lui Einstein, E=mc2 poate fi derivata pur newtonian, demonstratia se afla in linkul postat de mine pe care TheMissuer l-a gasit interesant.
Blueshiftul si redshiftul sunt deduse pur newtonian, demonstratia se gaseste aici. Noutatea este viteza luminii c, considerata ca fiind viteza maxima si liantul intre sisteme de referinta. Nu se mai aplica transformarile galileene ci cele lorentziene. Tensorul stress energie este de fapt expresia conservarii simetriei translationale in relativitatea speciala.
Nu o sa gasesti niciun mecanism in TR care sa iti permita violarea vreunei conservari, Einstein a fost foarte scrupulos cu acest aspect. Impulsul aplicat spatiului este echivalent cu impulsul aplicat podelei de cauciuc in exemplele mele anterioare.

Daca vrei sa ai o sansa sa violezi ceva, tot in mecanica cuantica trebuie sa sapi. QM iti permite violarea LCE, dar nu vei putea masura niciodata consecintele, deoarece totul se petrece intr-un timp t = h / E, unde h este constanta Planck. Nicio sansa sa masori ceva, te izbesti de principiul incertitudinii.

#762
maccip

maccip

    45 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,060
  • Înscris: 06.01.2007
Si in plus in cuantica nu prea poti face nimic cu un foton.
Tre sa ai de-aface cu un fascicol de fotoni carora sa le masori chestii pe-acolo.
Si valorile reale de interes care pot reprezenta ceva in lumea reala (adica a motoarelor) sunt obtinute prin medierea valorilor posibile. In cuantica totul e probabilitate. Toate rezultatele pe care le vei obtine sunt probabilistice si de multe ori e suficient sa consideri valoarea "expected value", nush cum se cheama in romaneste. Pentru marimile corelate, "expected value" nu ofera intotdeauna rezultatul asteptat.
Deci si in lumea cuantica poti gresi daca n-o cunosti bine. Valorile astea "expected value" nici nu se aduna ca oile 1+1=2. Deci si aici tre sa fii foarte riguros in rationament altfel obtii balarii.
Uite.. de exemplu pozitia pe axa a unui obiect cuantic, in valoarea lui "expected value" va scoate valoarea medie care descrie comportamentul macroscopic. De multe ori e insa nevoie si de dispersia in jurul valorii medii. Cred ca se scoate si aia cu un operator din sistemul considerat. O banala distanta intre doua particule devine destul de complexa in cadrul acestei teorii.
Practic cu teoria asta cuantica nu poti calcula treburi d-astea.
Mai degraba chestiuni mai proprii teoriei cuantice. Ca impuls, energie. Nu directie, pozitie, viteza. Astea-s nasoale in cuantica.
Din ce stiu eu teoria e destul de ingrijita sa nu permita invalidarea conservarii impulsului si energiei. In valori macroscopice ma refer.
Ma rog.. nu cunosc toate aspectele sa ma pronunt definitiv.
In campul cuantic spatiul e umplut cu oscilatori cuplati intre ei. Cel putin asa e la teoria campurilor clasici. Nu ma pot pronunta daca aceasta teorie permite invalidari ale principiilor astora, dar tind sa cred ca da.

#763
theMisuser

theMisuser

    Cetatean European.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,104
  • Înscris: 25.02.2007

View Postmaccip, on 18 decembrie 2016 - 15:28, said:

Insa ce nu ma depaseste e ca fotonul tre sa se miste respectand principiul echivalentei miscarii in lift cu gravitatia. Unele distante se mai contracta/dilata pe-acolo din cauza convergentei metricii spatiului, dar in realitatea lui locala fotonul face ce stie el sa faca, neperturbat. Adica se deplaseaza cu C fara sa lase nimic vizibil in urma sa. Nu atrage planete. Asa cum nu ar influenta cu nimic miscarea liftului echivalent cu gravitatia acelei planete. E un lift nemuritor si rece. Ca un demiurg care nu baga in seama muritorii fotoni sau particule.
Putem considera si asa, ca nu atrage nimic. Ramanem totusi cu intarzierea lui, ceea ce da un rezultat cu virgula in ce priveste conservarea impulsului.

Quote

Asa as recunoaste o discutie care are macar sansa teoretica sa atace problema ne-conservarii energiei sau impulsului.
Ori n-ai citit topicul (este foarte imprastiat si e greu, recunosc) ori n-ai inteles cum sta problema.
Singurul mod in care s-ar putea conserva impulsul (comun masa+foton) e ca de fapt fotonul sa impinga masa.
Dar ca sa faca treaba asta (sa impinga), fotonul ar trebui sa aiba o energie mai mica in potential gravitational mai mare, adica sa fie mai rosu cand e mai aproape de masa/planeta. Ceea ce, ca tot ai adus vorba zilele trecute, ne-ar permite sa facem un perpetuum mobile imediat :)
Cum o dai cum n-o dai, pur si simplu nu le poti conserva pe toate cand te uiti la interactiunea gravitationala a fotonului.

Oricum, e greu sa dezvolti o teorie cand la fiecare pas ai o gramada de obiectii, mai mult sau mai putin inspirate. E drept ca totul a pornit dintr-o joaca si din dorinta mea de a face un motor reactionless dar pana la urma trebuie sa remarc ca mediul online public nu e cel mai potrivit cadru pentru a lucra la ceva. In special cand preocuparea principala a participantilor e desfiintarea ideii.

Eu zic asa : Teoria relativitatii e la liber, cine e curios poate sa analizeze singur cum sta treaba in interactiunea gravitationala dintre un foton si o masa. Eu zic ca asa cum sunt formulate lucrurile in relativitatea generala motorul reactionless este posibil. Mai trebuie sa remarc totusi ca lipseste o componenta din teorie, anume gravitatia unui foton singular (aici mi-a atras atentia Cristina si am sarit eu de fund in sus), dar din analiza mea asupra problemei, indiferent de forma analitica a gravitatiei acestuia, conservarile nu supravietuiesc toate fara a lua in calcul impulsul transmis spatiului. Altfel spus, avem conservare a impulsului daca introducem si impulsul spatiului in ecuatie. Iar asta permite un motor reactionless.

#764
theMisuser

theMisuser

    Cetatean European.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,104
  • Înscris: 25.02.2007
Sa mai fac un update Posted Image
Attached File  perfect equality weird.png   294.07K   10 downloads
In aceasta poza avem rezultatul simularii traseului circular, care confirma analiza matematica pentru el, mai precis d = 2*Rs(E) pentru un foton care este pus pe acest traseu circular in jurul masei/planetei.
Si pornind de la formula pt. traseul drept, adica d = 2*Rs(E)*(ln(X/R)+1/3) si egaland cu 2*Rs(E) (adica conditia pentru nici o deplasare pe un traseu complet inchis) , am obtinut ca pentru X = R*e^0.(66) nu avem deplasare ramasa.

In deseul asta
Attached File  ozn.png   11.62K   10 downloads
X ar fi AO si traseele sunt cele din figura.


Asa. Si cascand eu ochii la aceasta situatie, ma loveste in fata hâncă o gaura neagra Posted Image Ies gaurile negre din motorul asta ca popcornul.
Mai precis, pentru aceasta pozitie de start a fotonului, masa este deplasata cu o gaura neagra cat fotonul si fotonul este deplasat cu o gaura neagra cat masa.

N-am terminat de analizat care e ideea din spatele acestei coincidente dar cred ca sunt pe drumul cel bun Posted Image

Posted Image

ps - 2x este coeficientul de corectie din relativitatea generala, adica practic discutam de diametrele gaurilor negre

Edited by theMisuser, 22 December 2016 - 05:26.


#765
theMisuser

theMisuser

    Cetatean European.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,104
  • Înscris: 25.02.2007
Asa....
Am obtinut formula pentru traiectoria in linie dreapta la un unghi oarecare.
Attached File  2lines path.png   11.47K   4 downloads
d = {cos(a)*ln[sin(a)*(1 + sin(a))] - cos(a)*ln[cos(a)*(1-cos(a))]  + sin(a)/cos(a)  - 1}*Rs(E)*0.5
Asta este pentru drumul pana la oglinda din dreptul centrului de masa (punctul N in desen). Pentru traseul complet pana in partea cealalta, se dubleaza rezultatul (dispare 0.5).
Se potriveste cu simularea :
Attached File  good formula for straight angle.png   291.01K   4 downloads
Coloana K pozitia 12 e valoarea din simulare si pozitia 13 e valoarea din formula. Simularea e in 10k pasi asa ca precizia e cea care e.

Ma gandesc sa fac un design cu microunde la care sa aplic formula pentru traseul circular. Vedem ce iese.
Va informez eu de rezultat cand apare Posted Image

#766
theMisuser

theMisuser

    Cetatean European.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,104
  • Înscris: 25.02.2007
Hm Posted Image
Azi am primit o noua confirmare a posibilitatii functionarii sistemului propus de mine.
Mai precis, am aflat ca exista traiectorii naturale diferite ale fotonilor care circula intre 2 puncte cu un timp diferit.
https://en.wikipedia...iki/Twin_Quasar
De la aceeasi sursa, fotonii ajung la Pamant pe 2 trasee cu 400 zile distanta intre ei.
Cred ca nu e prea greu sa ne imaginam cum ar fi daca am trimite fotonii pe o singura traiectorie si sa ii intoarcem pe cealalta traiectorie, nu ?

Ce vreau sa va spun e, chiar daca acest motor reactionless nu va avea numele meu lipit de concept (ca romanii si-o cam iau peste bot in general la acest capitol), este posibil ca intr-o zi sa se predea la scoala acest topic.
Posted Image

#767
theMisuser

theMisuser

    Cetatean European.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,104
  • Înscris: 25.02.2007
Sa va pun si voua problema cu raspuns imposibil asa cum o vad eu.
(imposibil conform cu teoriile curente, conform cu mine raspunsul face posibil motorul reactionless)
Attached File  basic problem.png   38.8K   11 downloads
Am pus problema si pe site-ul alora cu fizica iar inceputul e promitator. Am 2 variante de raspuns : masa se deplaseaza spre stanga si masa sta pe loc.
Daca primesc si raspunsul 3, in care masa se misca spre dreapta, my work is done Posted Image

Initial eram oarecum suparat pe interlocutorii mei privind aceasta problema dar vazand acum cum se prezinta si "lumea civilizata", e ok. Pare ca doar eu (deocamdata) vad asa situatia si restul lumii e fericita cu interpretarile curente. Sa vad cat mai e de fericita incercand sa rezolve dilema propusa de mine Posted Image

edit - pe alt forum (romanesc) am primit in primul rand raspunsul cu masa deplasata spre dreapta; astept sa vad toate variantele de raspuns la un loc pentru a sarbatori Posted Image

Edited by theMisuser, 30 December 2016 - 09:24.


#768
christinne69

christinne69

    Viva la revolution!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,832
  • Înscris: 23.09.2016
Am stat zilele astea de vorba pe larg cu cumnatul meu, doctor in fizica la ESA, despre dilemele tale. Nu-ti da nicio sansa de reusita. Motivele sunt mai multe, dar unul singur este principal: dintr-o situatie simetrica, asa cum este a ta, daca asupra componentelor nu actioneaza si alte forte externe, nu poate reiesi decat un rezultat care respecta simetria, energia si impulsul se conserva.

Daca vrei o imagine intuitiva a fenomenului: fotonul vine dinspre stanga, "aluneca" in "putul de potential" gravitational (gravity well), ca urmare a acestui fapt fotonul capata energie (blueshift), putul de potential se deformeaza spre stanga ceea ce produce o deplasare a planetei spre stanga.

Cand fotonul ajunge in centrul planetei, energia lui este maxima, la fel si deplasarea planetei spre stanga. Apoi, fotonul incepe sa "urce" putul de potential, ca urmare a "efortului" isi pierde energia (redshift), se produce o deformare spre dreapta, pe directia de mers a fotonului, planeta revine la locul ei. Cand iese din putul de potential, planeta se afla exact in acelasi loc, iar fotonul va avea exact aceeasi energie ca cea de intrare.

Daca vrei o imagine si mai explicita, cu excluderea frecarilor: ai o bila mare care curbeaza o suprafata subtire de cauciuc. Spre ea, circula dintre stanga o bila mai mica. Bila mai mica va aluneca in curbura formata de masa bilei mari, isi va mari viteza, curbura se va deplasa spre stanga, la fel si bila mare. Bila mica apoi trebuie sa urce, isi pierde viteza pana revine la viteza initiala, curbura se deplaseaza pe directia bilei mici spre dreapta, iar in final bila mare revine la pozitia initiala. Bila mare se deplaseaza odata cu curbura, exact cum spunea Einstein: "space tells matter how to move, matter tells space how to curve"

Calculele sunt multe si complicate, dar daca ai in minte imaginea de mai sus, nu ai nevoie de ele, ar trebui sa iti fie clar. Ai aici si o imagine similara pe wikipedia.

Asta spune un om de stiinta cu acte in regula, explicatia e simpla, clara si la obiect. Eu una nu am mai avut ce sa adaug. Tu sigur vei avea, dar e treaba ta Posted Image

Daca vrei neaparat sa si calculezi: relatia dintre lungimile de unda ale unui foton aflat la distanta A, respectiv B de o masa M

Frecventa A / Frecventa B = radical ( (1 - 2*M*G  / A ) / (1 - 2*M*G  / B ) )

Edited by christinne69, 30 December 2016 - 22:12.


#769
theMisuser

theMisuser

    Cetatean European.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,104
  • Înscris: 25.02.2007
Poate ii dai poza din mesajul de deasupra, sa faca o alegere. Sau, poate ramane varianta "zero deplasare".

View Postchristinne69, on 30 decembrie 2016 - 21:58, said:

dintr-o situatie simetrica, asa cum este a ta, daca asupra componentelor nu actioneaza si alte forte externe, nu poate reiesi decat un rezultat care respecta simetria, energia si impulsul se conserva.
Daca vorbim de simetrie, indiferent ce alegem sa fie simetric, altceva iese din simetrie.
Pentru cazul cand masa ramane pe loc, dar impulsul fotonului este intarziat, centrul de masa comun (masa+foton) se deplaseaza spre stanga.

In fine. Problema n-are nici un raspuns valabil. Toate raspunsurile violeaza ceva. Dar, o lasam pe alta data.

La multi ani ! si sa ne auzim cu bine in noul an :)

#770
christinne69

christinne69

    Viva la revolution!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,832
  • Înscris: 23.09.2016

View PosttheMisuser, on 31 decembrie 2016 - 03:47, said:

La multi ani ! si sa ne auzim cu bine in noul an Posted Image

La multi ani si un an mai bun! :)

#771
Dany_Darke

Dany_Darke

    ✠ Fear of the dark ツ

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 21,802
  • Înscris: 07.06.2014
aveti arie dedicata pt urari, nu mai poluati topicurile aiurea.

#772
theMisuser

theMisuser

    Cetatean European.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,104
  • Înscris: 25.02.2007
Sunt curios daca in timpul care a trecut de la prezentarea teoriei s-a razgandit careva in ce priveste valabilitatea ei.

Intre timp incerc sa fac calculele pentru varianta puternica. Din pacate nu gasesc nimic util pentru a utiliza in socoteli asa ca ma chinui cum pot cu ele.
Partea optimista e ca s-ar putea produce totusi si motoare mici. Dar inca n-am gasit un model pe care sa-l pot calcula si eventual executa pentru dovedirea principiului.
:(

#773
theMisuser

theMisuser

    Cetatean European.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,104
  • Înscris: 25.02.2007
Un mic update.
Am reusit sa produc cateva ecuatii pentru varianta puternica. Pentru un caz limita al unui design anume. Incomplete dar orientative.
Partea optimista e ca varianta puternica e cu vreo 10 ordine de marime mai buna (de la milioane de ani pentru un metru la ore). Dar mai trebuie vreo 10 ordine de marime pentru a inlocui un motor dintr-un tractor pe ogor :)
Mai trebuie cateva ecuatii langa acestea obtinute si apoi puse la un loc pentru a obtine o evaluare acceptabila. Sa vad cum ma descurc....
Cu ecuatiile in fata pot sa ma orientez mai bine in alegerea designului. Cu ce am acum sunt la limita detectabilitatii dar deja pot sa-mi imaginez variante imbunatatite (adica incep sa am o orientare mai precisa asupra sistemului si cam cum trebuie facut).

#774
theMisuser

theMisuser

    Cetatean European.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,104
  • Înscris: 25.02.2007
Am un model nou ! :)
Urmeaza socotelile....
Sper sa obtin un maxim teoretic de macar cativa m/s (inca n-am o evaluare, doar o speranta). Apoi sa vad daca pot obtine ceva detectabil cu ce se gaseste prin casa (sau ieftin pe aiurea), in conditii de amator.
Pun acest prag (mare) pentru detectabilitate pentru ca altfel nu cred sa existe aplicatii utile posibile...

Oricum, sunt destul de bosumflat, gasirea unor modele si calculele pentru ele merg extrem de greu.
Dupa cum ma gandesc eu asa, daca in conditii de amator se poate obtine 1m/s, abia atunci merita testata si are sanse sa fie utila la ceva ideea.

ps - mai fac o incercare de descriere a conceptului de baza : impulsul se conserva dar se poate suspenda temporar

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate