Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Joc Drone

Sfat achizitie AC Gree Fairy vs P...

MONITOR LG fara sonor !

Batalia pentru Bucuresti - ND, Fi...
 Identificare font

Samsung Galaxy A35

Sfat pentru aprinderea automata a...

Masina de copt paine - pareri
 Cum reactivez Google Maps?

Conectare tableta X220la Tv

Femeile tinere nu mai vor sa munc...

La mulți ani @un_dac!
 La multi ani de Sfantul Gheorghe&...

Job - Facultate sau certificare

Deadpool & Wolverine (2023)

sistem hibrid eoliana + panouri +...
 

Despre rodajul castilor si despre acuitatea auzului uman

- - - - -
  • Please log in to reply
232 replies to this topic

#1
CristianLC

CristianLC

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,035
  • Înscris: 10.01.2014
De ieri m-am pricopsit si eu cu o pereche de Superlux HD 668B, luate mai mult din curiozitate si pentru ca au fost foarte ieftine. Inca sunt uimit de cat de bine pot suna la banii astia. Practic am descoperit si eu ce inseamna soundstage, pana acum folosind M20X(au ajuns in sertar). Sunt curios cum vor suna dupa ce isi fac burn-in.

#2
Ion_de_la_Raion

Ion_de_la_Raion

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,434
  • Înscris: 28.08.2005
La fel.

#3
CristianLC

CristianLC

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,035
  • Înscris: 10.01.2014
Am zis asta deoarece @donjoe, posesor al aceluiasi model,  spunea ca sunt schimbari dupa cateva zeci de ore de ascultat.

#4
Ion_de_la_Raion

Ion_de_la_Raion

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,434
  • Înscris: 28.08.2005
Cel mai bine observi si tu. Poate fi efect placebo. Singurele dovezi se pot obtine doar prin masurari laborioase, stiintific. Urechea umana e subiectiva.

#5
donjoe

donjoe

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,590
  • Înscris: 23.08.2006

View PostCristianLC, on 16 septembrie 2016 - 21:11, said:

... Superlux HD 668B ... Practic am descoperit si eu ce inseamna soundstage ...
În ultimă analiză n-am putut să mai fiu de acord cu niciun review care zice că au soundstage mare - eu pur şi simplu nu aud sunetul ca şi cum ar veni de mai departe decât construcţia fizică a căştilor. Posibil să nu fi ascultat melodii potrivite pentru aşa ceva, dar mai probabil cauza e altă chestie pe care am descoperit-o între timp: jucându-mă cu nişte tonuri de frecvenţă pură am descoperit mai exact cum m-am pricopsit eu cu tinnitus-ul acu' câţiva ani, şi anume distrugându-mi auzul în zona 7 kHz - 11 kHz dar numai în urechea stângă. Posted Image Deci din momentul ăla orice impresie legată de soundstage pe care o am tre' s-o declar suspectă şi să nu mai fac recomandări pe baza ei. Se prea poate că 668B-urile au soundstage foarte mare, doar că eu tind să cred acum că n-am capabilitatea să-l aud. (Deşi imaging aud chiar OK la boxe - simt diferenţe clare în materie de poziţionare precisă şi separată pe axa stânga-dreapta a instrumentelor când ascult cu onboard audio vs. SoundBlaster Audigy 2 ZS vs. Oppo HA-2, ultimul fiind sublim faţă de tot ce-am auzit până la el.)

Quote

Sunt curios cum vor suna dupa ce isi fac burn-in.
Ca impresie subiectivă ar trebui să treacă de la a fi foarte agresive şi aproape insuportabile pe înaltele inferioare la a fi mult mai plate şi doar "luminoase", adică cu toate înaltele mai pronunţate decât restul sunetului. Dacă acum la început nu le-ai găsit deranjante... nu ştiu dacă o să simţi că se schimbă ceva prin burn-in. Poate doar creşterea generalizată a înaltelor. Oricum, dacă nu vrei să dureze sute de ore burn-in-ul, eu zic să mergi 100% pe baleieri de frecvenţă la un volum judecat subiectiv ca fiind la limita superioară la care ai fi dispus să asculţi muzică la ele. (Volumul îl judeci când baleierea e pe la 1-2kHz, nu spre capetele spectrului, unde urechea oricum e mai puţin sensibilă.)

View PostCristianLC, on 16 septembrie 2016 - 21:42, said:

spunea ca sunt schimbari dupa cateva zeci de ore de ascultat.
Eu le-am împins până la vreo 290 de ore în cele din urmă, dar nu le-am mai "măsurat" la sfârşit. One of these days maybe. Dar oricum nu era vorba de ascultat, că ar fi durat o viaţă. Posted Image Le-am lăsat în câteva zeci de zile, totalizând mai bine de o lună, să bâzâie singure pe masă cât timp eram la lucru. Posted Image Şi după cum am zis, cred că scăpam cu vreo 100 de ore dacă făceam doar baleierile, fără alte experimente, dar atunci n-aş fi învăţat care metodă funcţionează (sau pare să funcţioneze) cel mai bine.

Edited by donjoe, 16 September 2016 - 23:57.


#6
alexx20alexx

alexx20alexx

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,506
  • Înscris: 13.03.2009

View Postdonjoe, on 16 septembrie 2016 - 23:41, said:

Oricum, dacă nu vrei să dureze sute de ore burn-in-ul, eu zic să mergi 100% pe baleieri de frecvenţă la un volum judecat subiectiv ca fiind la limita superioară la care ai fi dispus să asculţi muzică la ele. (Volumul îl judeci când baleierea e pe la 1-2kHz, nu spre capetele spectrului, unde urechea oricum e mai puţin sensibilă.)

Rodajul nu se face cu semnal sinusoidal, cu atât mai puţin începând de la 20 hz. Se foloseşte Pink Noise ( zgomot roz ), sau pur şi simplu laşi muzica să cânte.

Edited by alexx20alexx, 17 September 2016 - 07:55.


#7
_-AppleS-_

_-AppleS-_

    ✮✮✮✮✮✮✮✮

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,512
  • Înscris: 09.07.2014

View Postdonjoe, on 16 septembrie 2016 - 23:41, said:

În ultimă analiză n-am putut să mai fiu de acord cu niciun review care zice că au soundstage mare - eu pur şi simplu nu aud sunetul ca şi cum ar veni de mai departe decât construcţia fizică a căştilor. Posibil să nu fi ascultat melodii potrivite pentru aşa ceva, dar mai probabil cauza e altă chestie pe care am descoperit-o între timp: jucându-mă cu nişte tonuri de frecvenţă pură am descoperit mai exact cum m-am pricopsit eu cu tinnitus-ul acu' câţiva ani, şi anume distrugându-mi auzul în zona 7 kHz - 11 kHz dar numai în urechea stângă. Posted Image
Ai ascultat tonuri ascutite la volum mare?

View PostIon_de_la_Raion, on 16 septembrie 2016 - 22:05, said:

Cel mai bine observi si tu. Poate fi efect placebo. Singurele dovezi se pot obtine doar prin masurari laborioase, stiintific. Urechea umana e subiectiva.
E vorba de religia audiofilica unde trebuie sa ai mai intai credinta ca se intampla ceva acolo, iar apoi incepi sa auzi lucruri pe care ceilalti nu le aud, castile incep sa se auda mai bine doar pentru ca le-ai lasat sa cante singure pe masa, sau brusc incepi sa auzi a 21-a armonica la anumite piese audiofilice in timp ce la celelalte nu simti nimic de genul acesta.

#8
donjoe

donjoe

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,590
  • Înscris: 23.08.2006

View Postalexx20alexx, on 17 septembrie 2016 - 07:52, said:

Rodajul nu se face cu semnal sinusoidal [...] Se foloseşte Pink Noise ( zgomot roz ), sau pur şi simplu laşi muzica să cânte.
Nu mă interesează cu ce "se". Eu am experimentat şi am văzut ce funcţionează - am mai mare încredere în experienţa directă decât în sfaturile neînsoţite de explicaţii de ce e aşa. Zgomotul roz nu face cât sinusoidele, iar muzica e o glumă faţă de amândouă.

Gândeşte-te: sinusoidele pun membrana să facă de fiecare dată cursa maximă posibilă mecanic, de la un capăt la altul al libertăţii de mişcare (presupunând că normalizăm volumul), şi variind doar frecvenţa ajungi să treci "în vizită" pe la fiecare componentă a difuzorului care se poate "lăsa" când e zgâlţâită cu o anumită frecvenţă la care e ea mai sensibilă. Eu am pus viteza de playback la 0,5 la clipul ăla de YouTube pentru ca "vizitele" să dureze cât mai mult (cu 0,25 nu ştiu de ce nu se mai aude deloc). Zgomotul roz "vizitează" toate frecvenţele tot timpul, dar nu lasă membrana să facă decât curse mici, tocmai pentru că emite atât de multe frecvenţe simultan. Muzica, mai rău: nu exersează decât părţi mici din spectru, în funcţie de melodie. Poate dacă foloseşti chitare electrice cu distors' sau aşa ceva, să vâjâie mai pe-aproape de un zgomot roz, deşi tot nu va fi de bandă aşa largă.

View Post_-AppleS-_, on 17 septembrie 2016 - 08:58, said:

Ai ascultat tonuri ascutite la volum mare?
Nu, am ascultat nişte sunete de bandă largă care fac vorbăria din birou mai uşor de ignorat, doar că vorbăria a atins cote ridicole şi am început să dau zgomotele alea prea tare, prea mult timp. Trebuia să-mi stabilesc de la început un volum maxim peste care să nu trec orice s-ar întâmpla.

Quote

E vorba de religia audiofilica unde trebuie sa ai mai intai credinta ca se intampla ceva acolo, iar apoi incepi sa auzi lucruri pe care ceilalti nu le aud, castile incep sa se auda mai bine doar pentru ca le-ai lasat sa cante singure pe masa
Mai religie e să te dai atotştiutor cu aroganţă şi cu insistenţă când tu de fapt nici n-ai încercat să reproduci fenomenele respective şi să le măsori obiectiv ci doar repeţi ce-ai auzit de la alţii pe care-i consideri mari experţi. Asta în timp ce ignori cu graţie măsurările făcute de alţii care lucrează în domeniu şi care arată că sunetul difuzoarelor electrodinamice se schimbă bine-mersi în urma rodajului. Aia e religie: să ai dovezile accesibile şi să le ignori pentru că nu se potrivesc cu basmul pe care-l crezi tu. Posted Image

Edited by donjoe, 17 September 2016 - 12:01.


#9
alexx20alexx

alexx20alexx

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,506
  • Înscris: 13.03.2009


View Postdonjoe, on 17 septembrie 2016 - 11:50, said:


Gândește-te: sinusoidele pun membrana să facă de fiecare dată cursa maximă posibilă mecanic, ......  Posted Image

Aici este si problema. Ai auzit de x-max si x-mech? (daca nu, foloseste google)
Cu alte cuvinte, poti defecta  driverele mecanic ...




#10
Ion_de_la_Raion

Ion_de_la_Raion

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,434
  • Înscris: 28.08.2005
Aia am vrut sa spun si eu, fara sa stiu de x-max si x-mech. Membrana si tot ansamblul e facut sa vibreze pe tot felul de frecvente combinate.

#11
donjoe

donjoe

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,590
  • Înscris: 23.08.2006

View PostIon_de_la_Raion, on 17 septembrie 2016 - 12:13, said:

Nu mai bine le cereai celor de la birou sa respecte linistea ?
N-aveam nicio şansă. Toată ideea (imbecilă) cu birourile astea moderne făcute ca nişte săloaie complet deschise e în opoziţie cu liniştea şi concentrarea. Nu ştiu când vor începe companiile să-şi bage-n cap cât rău fac angajaţilor (şi indirect productivităţii) prin chestia asta.

View Postalexx20alexx, on 17 septembrie 2016 - 12:28, said:

poti defecta  driverele mecanic ...
Dacă pot defecta driver-ul cu o sinusoidă pură de volum "destul de tare" dar încă ascultabil, probabil e un gunoi care merită să fie defectat, ca să aflu că trebuia de fapt să-mi caut un produs de calitate. Posted Image Nu s-a întâmplat aşa ceva cu 668B-ul.

Edited by donjoe, 17 September 2016 - 12:40.


#12
bibiaudiofil

bibiaudiofil

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 2,644
  • Înscris: 06.02.2011

View Postdonjoe, on 17 septembrie 2016 - 11:50, said:

Mai religie e să te dai atotştiutor cu aroganţă şi cu insistenţă când tu de fapt nici n-ai încercat să reproduci fenomenele respective şi să le măsori obiectiv ci doar repeţi ce-ai auzit de la alţii pe care-i consideri mari experţi. Asta în timp ce ignori cu graţie măsurările făcute de alţii care lucrează în domeniu şi care arată că sunetul difuzoarelor electrodinamice se schimbă bine-mersi în urma rodajului. Aia e religie: să ai dovezile accesibile şi să le ignori pentru că nu se potrivesc cu basmul pe care-l crezi tu. Posted Image

Asteptam si un exemplu personal din partea ta ( masuratori obiective facute de tine si nu doar postarea de linkuri si citate din diversi pe care-i consideri mari experti ). :)

#13
donjoe

donjoe

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,590
  • Înscris: 23.08.2006

View Postbibiaudiofil, on 17 septembrie 2016 - 15:40, said:

Asteptam si un exemplu personal din partea ta ( masuratori obiective facute de tine
Eu aş fi crezut că în calitate de moderator erai la post când am pus aici descrierea amănunţită a procesului şi imaginile răspunsului în frecvenţă obţinut la diferitele momente de pe parcurs. Deci "aştepţi" să postez ceva ce am postat deja? ;)

#14
bibiaudiofil

bibiaudiofil

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 2,644
  • Înscris: 06.02.2011

View Postdonjoe, on 17 septembrie 2016 - 16:34, said:

Eu aş fi crezut că în calitate de moderator erai la post când am pus aici descrierea amănunţită a procesului şi imaginile răspunsului în frecvenţă obţinut la diferitele momente de pe parcurs. Deci "aştepţi" să postez ceva ce am postat deja? Posted Image

In calitate de moderator sunt la post atunci cand se recurge la expresii care pot genera flame. Nu ma obliga nuimeni sa citesc tot ce se scrie pe forum. Pe subiect imi dau cu parerea in calitate de simplu forumist.

In postul de mai sus abia ce i-ai dat colegului peste nas ca preia ce zic altii pe net si argumentat cu doua linkuri :) O sa caut si graficele masuratorilor facute de tine.

Later edit - daca poti, da un link la postul respectiv ( cu masuratorile )

Edited by bibiaudiofil, 17 September 2016 - 19:48.


#15
donjoe

donjoe

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,590
  • Înscris: 23.08.2006

View Postbibiaudiofil, on 17 septembrie 2016 - 19:41, said:

Later edit - daca poti, da un link la postul respectiv ( cu masuratorile )
Mda, văd că search-ul e prea tăntălău să găsească stringul "668B" dacă e scris "HD668B". Aici era: http://forum.softped...8#entry19639782

Pentru comparaţie cu ultimul meu rezultat, măsurările mai profi de la Golden Ears: http://en.goldenears.net/14529
Îmi lipseşte cel mai vizibil basul, pentru că ţineam cupele deschise şi cu telefonul între ele (când sunt pe cap ai mult mai mult bas), respectiv în zona foarte bright de peste 5k la mine sunt nişte adâncituri foarte profunde care la GoldenEars sunt mult mai mici. Poate acum la 290 de ore de rodaj n-o să le mai găsesc nici eu dacă refac poza.

View Postbibiaudiofil, on 17 septembrie 2016 - 19:41, said:

In postul de mai sus abia ce i-ai dat colegului peste nas ca preia ce zic altii pe net si argumentat cu doua linkuri
Tu eşti serios? I-am dat peste nas că preia ce zic alţii din burtă. Eu am dat linkuri la rezultate de măsurare şi discuţii ale lor de către profesionişti care au pus mâna şi au verificat. Cum sunt comparabile astea cu părerile din burtă?

Edited by donjoe, 17 September 2016 - 21:06.


#16
bibiaudiofil

bibiaudiofil

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 2,644
  • Înscris: 06.02.2011
OK, ai scuzele mele . Apreciez efortul chiar daca am mari dubii asupra modului in care ai facut masuratorile si asupra relevantei ( imi este extrem de greu sa cred ca nu ai avut nimic peste 5 kHz si inaltele au aparut dintr-o data, dupa rodaj ). In fine, asta conteaza mai putin in contextul discutiei.

#17
donjoe

donjoe

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,590
  • Înscris: 23.08.2006

View Postbibiaudiofil, on 17 septembrie 2016 - 21:07, said:

OK, ai scuzele mele . Apreciez efortul chiar daca am mari dubii asupra modului in care ai facut masuratorile si asupra relevantei
Păi da, n-am zis că e un experiment de înaltă calitate, doar că am folosit măsurări obiective (cu dispozitive electronice), nu doar ascultat cu urechile şi emis păreri. Posted Image

Quote

imi este extrem de greu sa cred ca nu ai avut nimic peste 5 kHz si inaltele au aparut dintr-o data, dupa rodaj
Scrie acolo: după a doua măsurare am schimbat microfonul pentru că mi-am dat seama că el era cel care nu prindea mai nimic peste 4-5 kHz. Deci pozele 1-2 nu se pot compara direct cu 3-4.

Uite-aici, că încercasem să convertesc primele două ploturi și în grafice (că aplicația nu știa să afișeze și grafic amplitudine-frecvență pe atunci): chiar pe panta scăzătoare a sensibilității microfonului se vede ce hal de vârf oribil avea pe la 5,5 kHz (deducem din plot, că pe grafic nu m-am obosit să translatez și scara frecvențelor) și cum după 51 de ore de pink noise au crescut toate înaltele dar mai ales "vecinii" acelui vârf, ceea ce l-a făcut să iasă mai puțin în evidență.

Attached Files


Edited by donjoe, 17 September 2016 - 21:15.


#18
bibiaudiofil

bibiaudiofil

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 2,644
  • Înscris: 06.02.2011
Eu ma refeream la 1 vs. 2

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate