Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Kanal D va difuza serialul “...

Upgrade xiaomi mi11

securitate - acum se dau drept - ...

Farmacia Dr Max - Pareri / Sugest...
 De unde cumparati suspensii / gar...

[UNDE] Reconditionare obiecte lemn

Infiltratii casa noua

sugestie usa interior
 ANAF si plata la selfpay

Imprimanta ciss rezista perioade ...

Garmin fēnix 7 / PRO / Saphi...

Care sunt cele mai mari regrete a...
 Alfa Romeo Stelvio 2.2 jtd

Intrebari srl nou

La multi ani @AndReW99!

Alegere masina £15000 uk
 

Din ce sunt icrele de tarama?

- - - - -
  • Please log in to reply
23 replies to this topic

#1
inius

inius

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,960
  • Înscris: 02.02.2011
Știe cineva din ce provin, concret, icrele „de tarama” care se folosesc în salatele de icre de pe piață?

Dacă vă uitați pe majoritatea salatelor de icre de pe piață o să vedeți că icrele peștelui care dau numele au doar niște procente din compoziție. Restul sunt „icre de tarama”, fără a se preciza concret despre ce e vorba. Apoi e-uri, conservanți etc.

Aș fi curios să aflu însă ce înseamnă concret „icre de tarama”. „Tarama” nu e un pește, e un termen care desemnează pur și simplu niște icre de calitate inferioară. Dar cât de inferioară și de la ce pești?

#2
balauru69

balauru69

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,869
  • Înscris: 27.08.2005
Chefal, crap, cod.

#3
argonaut

argonaut

    Beware of the bird

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 29,331
  • Înscris: 29.07.2013
Greu cu google si cu dexu' !

TARAMÁ s. f. (Cu sens colectiv) Icre de calitate inferioară, sărate și conservate în butoaie. Icrele... se amestecă cu toatele la un loc... se sărează și se pun la butoi, vînzîndu-se ca icre de calitate inferioară, zise în comerț « tarama ». ANTIPA, P. 706.
Sursa: DLRLC (1955-1957) | Adăugată de LauraGellner | Semnalează o greșeală | Permalink

Icrele " valoroase" sunt (exceptand cele negre, rosii ...) cele de stiuca de exemplu. Icrele de crap, caras, hering si tot ce se pescuieste la navod, daca nu sunt mature se dau la tarama.

Edited by argonaut, 11 September 2016 - 18:15.


#4
inius

inius

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,960
  • Înscris: 02.02.2011
Aha. În DEX m-am uitat și eu prima oară, numai că în DEX nu zice nimic despre ce înseamnă „tarama” la fabricile din România. La greci se pare că e vorba exclusiv de chefal, crap, cod, cum a zis balauru. Dar mă gândeam că ăștia ar putea pune, nu știu, icre de oblete.

#5
dark

dark

    Nu avem Xerox!!! Marfa vândută nu se schimbă!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 61,530
  • Înscris: 16.03.2004
Scrie mic și tu nu vezi, cumperi icre de știucă și 90% sunt tarama, știucă doar 10%  ! Posted Image

#6
TheStarkestTruthMatters

TheStarkestTruthMatters

    Semper Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,010
  • Înscris: 09.12.2015
așadar ăștia din comerț ne fentează la icre de nu ne vedem Posted Image

#7
argonaut

argonaut

    Beware of the bird

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 29,331
  • Înscris: 29.07.2013

 inius, on 11 septembrie 2016 - 18:22, said:

Aha. În DEX m-am uitat și eu prima oară, numai că în DEX nu zice nimic despre ce înseamnă „tarama” la fabricile din România. La greci se pare că e vorba exclusiv de chefal, crap, cod, cum a zis balauru. Dar mă gândeam că ăștia ar putea pune, nu știu, icre de oblete.

Posted Image Ar pune si d-alea da cine dreaq sa stea sa beleasca obletii pentru icre ?! Gandeste-te ca e vorba de cantitati industriale deci pesti prinsi la navod si prelucrati industrial, nu sta nimeni sa beleasca plevusca sa-i scoata icra Posted Image

Numai de somn sa nu haliti ca, in cel mai bun caz, da cufureala peste voi !

Edited by argonaut, 11 September 2016 - 18:44.


#8
Jammalan-the-Prophet

Jammalan-the-Prophet

    Legendary

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,140
  • Înscris: 17.05.2016

 TheStarkestTruthMatters, on 11 septembrie 2016 - 18:37, said:

așadar ăștia din comerț ne fentează la icre de nu ne vedem Posted Image

Cu ce te fenteaza?
Ca esti prea stealute sa citesti ce scrie pe produs?

Edited by Jammalan-the-Prophet, 11 September 2016 - 18:55.


#9
xmanyacs77

xmanyacs77

    *Roman Patriot*

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,125
  • Înscris: 10.07.2013
Eu nu cumpar salata de icre din comert...Posted Image

Cumpar icre de capelin si de hering, iar de preparat salata se ocupa sotia!
*Iese o salata de icre cu un gust deosebit!
[ http://www.oceanfish.ro/oceanfish/files/assets/thumbs_400_400/5c4f27c7895e5a8e50f75fd1dfcd717c.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] [ http://www.megamarket.ro/gallery/medium/4/negro-2000-icre-sarate-hering-4.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by xmanyacs77, 11 September 2016 - 19:05.


#10
rosix

rosix

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,873
  • Înscris: 01.02.2008

 TheStarkestTruthMatters, on 11 septembrie 2016 - 18:37, said:

așadar ăștia din comerț ne fentează la icre de nu ne vedem Posted Image


DA! Dar nu numai la icre ci la tot ce e "in amestec" - salamuri, tocaturi,.. chiar la servicii livrate in amestec - cum ar fi pachetele de programe TV care contin 10% incre de calitate si restul "tarama".

Cand cumperi un salam, de pilda, te intereseaza cantitatea neta de carne de calitate (proteina) din produs, ca de restul - grasime, apa chioara, emulsie de sorici, sare, gelatina.. te descurci si singur.

 xmanyacs77, on 11 septembrie 2016 - 19:01, said:

Eu nu cumpar salata de icre din comert...Posted Image

Cumpar icre de capelin si de hering, iar de preparat salata se ocupa sotia!
*Iese o salata de icre cu un gust deosebit!

Daca iti inchipui ca in cutiile alea nu se afla tot un amestec, te amagesti singur. Procura tu niste icre direct din burta crapului, a stiucii, fa din ele o salata si apoi compara cu ce rezulta din cutiile alea... Si spune-ne si noua.

#11
xmanyacs77

xmanyacs77

    *Roman Patriot*

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,125
  • Înscris: 10.07.2013

 rosix, on 11 septembrie 2016 - 19:27, said:

Daca iti inchipui ca in cutiile alea nu se afla tot un amestec, te amagesti singur. Procura tu niste icre direct din burta crapului, a stiucii, fa din ele o salata si apoi compara cu ce rezulta din cutiile alea... Si spune-ne si noua.
Am scos icrele de la cativa capelini + de la cativa heringi si sunt identice cu cele din borcanele de mai sus!Posted Image

*De aceea salata din aceste icre este inconfundabila la gust!

Edited by xmanyacs77, 11 September 2016 - 19:33.


#12
gerbil

gerbil

    Membru' activ

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,053
  • Înscris: 10.09.2005
Icre de calitate inferioara mai inseamna si peste macinat. Peste ieftin sau resturi.

#13
Silent_Runner

Silent_Runner

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,633
  • Înscris: 29.05.2004
Ochi de hamsie.

#14
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012
Salata de icre gata preparata este o mare pocarie. Exista si salate bune, dar relativ scumpe ( de ex. 22 lei/150 grame).
Este mult mai ieftin sa faci salata in casa. Se face extrem de usor si repede , iar calitatea este net superioara.
Aveti nevoie de 100 g icre, 400 ml ulei, 1-2 lamai, o ceapa mica si cam 5 minute.
Icrele se pot cumpara de la pescarii, in vrac, nu cele amblate. Icrele trebuie sa arate ca o gramada de bile, nu ca o pasta.
Pretul per kilogram pare mare, dar din 100 grame ies cam 400 grame salata.

Edited by pasilla, 11 September 2016 - 21:16.


#15
rosix

rosix

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,873
  • Înscris: 01.02.2008

 gerbil, on 11 septembrie 2016 - 19:33, said:

Icre de calitate inferioara mai inseamna si peste macinat. Peste ieftin sau resturi.

Ei.. nu cred ca se merge chiar pana acolo.
Alde Negro2000 adauga in icrele cu concentratie de 12% guma de Guar si de Xantan ca si agenti de ingrosare, ca sa arate mai tartinabil produsul. Praful ala il iau, la sac de la chinezi... Ii costa mai putin decat sa se apuce sa macine "peste sau resturi" sa adauge in icre sa iasa mai multe.

#16
argonaut

argonaut

    Beware of the bird

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 29,331
  • Înscris: 29.07.2013
Nu confundati icrele tarama cu salata de icre !!!

In principiu @rosix are dreptate.

Acasa, salata de icre se obtine prin emulsionarea uleiului si a o parte din icrele care se sparg, plus ce se mai baga acolo.

Industrial, banuiesc ca reteta consta in prepararea unei paste in care apoi se disemineaza icrele pentru ca vizual, concentratia de boabe pare constanta, ceea ce-i greu de controlat si obtinut folosind reteta  clasica.

#17
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012

 argonaut, on 11 septembrie 2016 - 21:25, said:


Industrial, banuiesc ca reteta consta in prepararea unei paste in care apoi se disemineaza icrele pentru ca vizual, concentratia de boabe pare constanta, ceea ce-i greu de controlat si obtinut folosind reteta  clasica.

Se poate si acasa. Faci salata si apoi adaugi o cantitate de icre.

#18
xmanyacs77

xmanyacs77

    *Roman Patriot*

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,125
  • Înscris: 10.07.2013

 pasilla, on 11 septembrie 2016 - 21:36, said:

Se poate si acasa. Faci salata si apoi adaugi o cantitate de icre.

Incearca combinatia de mai sus: icre de capelin si de hering.Posted Image


*Din icre tarama nu am facut niciodata salata de icre!

Edited by xmanyacs77, 12 September 2016 - 04:56.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate