Din ce sunt icrele de tarama?
Last Updated: Apr 05 2018 07:23, Started by
inius
, Sep 11 2016 18:00
·
0
#1
Posted 11 September 2016 - 18:00
Știe cineva din ce provin, concret, icrele „de tarama” care se folosesc în salatele de icre de pe piață?
Dacă vă uitați pe majoritatea salatelor de icre de pe piață o să vedeți că icrele peștelui care dau numele au doar niște procente din compoziție. Restul sunt „icre de tarama”, fără a se preciza concret despre ce e vorba. Apoi e-uri, conservanți etc. Aș fi curios să aflu însă ce înseamnă concret „icre de tarama”. „Tarama” nu e un pește, e un termen care desemnează pur și simplu niște icre de calitate inferioară. Dar cât de inferioară și de la ce pești? |
#3
Posted 11 September 2016 - 18:12
Greu cu google si cu dexu' !
TARAMÁ s. f. (Cu sens colectiv) Icre de calitate inferioară, sărate și conservate în butoaie. Icrele... se amestecă cu toatele la un loc... se sărează și se pun la butoi, vînzîndu-se ca icre de calitate inferioară, zise în comerț « tarama ». ANTIPA, P. 706. Sursa: DLRLC (1955-1957) | Adăugată de LauraGellner | Semnalează o greșeală | Permalink Icrele " valoroase" sunt (exceptand cele negre, rosii ...) cele de stiuca de exemplu. Icrele de crap, caras, hering si tot ce se pescuieste la navod, daca nu sunt mature se dau la tarama. Edited by argonaut, 11 September 2016 - 18:15. |
#4
Posted 11 September 2016 - 18:22
Aha. În DEX m-am uitat și eu prima oară, numai că în DEX nu zice nimic despre ce înseamnă „tarama” la fabricile din România. La greci se pare că e vorba exclusiv de chefal, crap, cod, cum a zis balauru. Dar mă gândeam că ăștia ar putea pune, nu știu, icre de oblete.
|
#5
Posted 11 September 2016 - 18:22
Scrie mic și tu nu vezi, cumperi icre de știucă și 90% sunt tarama, știucă doar 10% !
|
#6
Posted 11 September 2016 - 18:37
așadar ăștia din comerț ne fentează la icre de nu ne vedem
|
#7
Posted 11 September 2016 - 18:39
inius, on 11 septembrie 2016 - 18:22, said:
Aha. În DEX m-am uitat și eu prima oară, numai că în DEX nu zice nimic despre ce înseamnă „tarama” la fabricile din România. La greci se pare că e vorba exclusiv de chefal, crap, cod, cum a zis balauru. Dar mă gândeam că ăștia ar putea pune, nu știu, icre de oblete. Ar pune si d-alea da cine dreaq sa stea sa beleasca obletii pentru icre ?! Gandeste-te ca e vorba de cantitati industriale deci pesti prinsi la navod si prelucrati industrial, nu sta nimeni sa beleasca plevusca sa-i scoata icra Numai de somn sa nu haliti ca, in cel mai bun caz, da cufureala peste voi ! Edited by argonaut, 11 September 2016 - 18:44. |
#8
Posted 11 September 2016 - 18:54
#9
Posted 11 September 2016 - 19:01
Eu nu cumpar salata de icre din comert...
Cumpar icre de capelin si de hering, iar de preparat salata se ocupa sotia! *Iese o salata de icre cu un gust deosebit! [ http://www.oceanfish.ro/oceanfish/files/assets/thumbs_400_400/5c4f27c7895e5a8e50f75fd1dfcd717c.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] [ http://www.megamarket.ro/gallery/medium/4/negro-2000-icre-sarate-hering-4.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] Edited by xmanyacs77, 11 September 2016 - 19:05. |
#10
Posted 11 September 2016 - 19:27
TheStarkestTruthMatters, on 11 septembrie 2016 - 18:37, said:
așadar ăștia din comerț ne fentează la icre de nu ne vedem DA! Dar nu numai la icre ci la tot ce e "in amestec" - salamuri, tocaturi,.. chiar la servicii livrate in amestec - cum ar fi pachetele de programe TV care contin 10% incre de calitate si restul "tarama". Cand cumperi un salam, de pilda, te intereseaza cantitatea neta de carne de calitate (proteina) din produs, ca de restul - grasime, apa chioara, emulsie de sorici, sare, gelatina.. te descurci si singur. xmanyacs77, on 11 septembrie 2016 - 19:01, said:
Eu nu cumpar salata de icre din comert... Cumpar icre de capelin si de hering, iar de preparat salata se ocupa sotia! *Iese o salata de icre cu un gust deosebit! Daca iti inchipui ca in cutiile alea nu se afla tot un amestec, te amagesti singur. Procura tu niste icre direct din burta crapului, a stiucii, fa din ele o salata si apoi compara cu ce rezulta din cutiile alea... Si spune-ne si noua. |
|
#11
Posted 11 September 2016 - 19:32
rosix, on 11 septembrie 2016 - 19:27, said:
Daca iti inchipui ca in cutiile alea nu se afla tot un amestec, te amagesti singur. Procura tu niste icre direct din burta crapului, a stiucii, fa din ele o salata si apoi compara cu ce rezulta din cutiile alea... Si spune-ne si noua. *De aceea salata din aceste icre este inconfundabila la gust! Edited by xmanyacs77, 11 September 2016 - 19:33. |
#12
Posted 11 September 2016 - 19:33
Icre de calitate inferioara mai inseamna si peste macinat. Peste ieftin sau resturi.
|
#14
Posted 11 September 2016 - 21:09
Salata de icre gata preparata este o mare pocarie. Exista si salate bune, dar relativ scumpe ( de ex. 22 lei/150 grame).
Este mult mai ieftin sa faci salata in casa. Se face extrem de usor si repede , iar calitatea este net superioara. Aveti nevoie de 100 g icre, 400 ml ulei, 1-2 lamai, o ceapa mica si cam 5 minute. Icrele se pot cumpara de la pescarii, in vrac, nu cele amblate. Icrele trebuie sa arate ca o gramada de bile, nu ca o pasta. Pretul per kilogram pare mare, dar din 100 grame ies cam 400 grame salata. Edited by pasilla, 11 September 2016 - 21:16. |
#15
Posted 11 September 2016 - 21:14
gerbil, on 11 septembrie 2016 - 19:33, said:
Icre de calitate inferioara mai inseamna si peste macinat. Peste ieftin sau resturi. Ei.. nu cred ca se merge chiar pana acolo. Alde Negro2000 adauga in icrele cu concentratie de 12% guma de Guar si de Xantan ca si agenti de ingrosare, ca sa arate mai tartinabil produsul. Praful ala il iau, la sac de la chinezi... Ii costa mai putin decat sa se apuce sa macine "peste sau resturi" sa adauge in icre sa iasa mai multe. |
|
#16
Posted 11 September 2016 - 21:25
Nu confundati icrele tarama cu salata de icre !!!
In principiu @rosix are dreptate. Acasa, salata de icre se obtine prin emulsionarea uleiului si a o parte din icrele care se sparg, plus ce se mai baga acolo. Industrial, banuiesc ca reteta consta in prepararea unei paste in care apoi se disemineaza icrele pentru ca vizual, concentratia de boabe pare constanta, ceea ce-i greu de controlat si obtinut folosind reteta clasica. |
#17
Posted 11 September 2016 - 21:36
argonaut, on 11 septembrie 2016 - 21:25, said: Industrial, banuiesc ca reteta consta in prepararea unei paste in care apoi se disemineaza icrele pentru ca vizual, concentratia de boabe pare constanta, ceea ce-i greu de controlat si obtinut folosind reteta clasica. Se poate si acasa. Faci salata si apoi adaugi o cantitate de icre. |
#18
Posted 12 September 2016 - 04:55
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users