Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

3 intrebari legate de electroliza...

Sfat cumparare auto 4500 euro

Setare permisiuni user Linux Mint...
 Probleme cu extenderul

drumuri expres...

Evacuare chiriasi PJ

Recomandare grosime BCA pentru ma...
 Magazine cash and carry

Recomandare mouse, buget 200 lei

Boot de pe SSD M2

XP NTLDR is missing
 NVIDIA RTX 4090 vs RTX 3090 Ti | ...

I5 10400F sau I5 11400F?

Google Pixel 6 vs Samsung S21 Fe

Abatere de la autorizatie casa
 

Arch Linux- probleme generale

- - - - -
  • Please log in to reply
277 replies to this topic

#1
qlimax1975

qlimax1975

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 746
  • Înscris: 07.03.2010
buna ziua lume, am instalat Arch pe un desktop cu syslinux, cu grub nu a vrut nicicum, totul a mers ok, fara erori, pana am dat restart si sa bootez de pe hardisc. La butare am urmatoarea eroare:

Failed to load ldlinux.c32 choose another disk and....

Sunt nou pe arch, sper sa ma ajutati sa termin instalarea. Multumesc!

#2
red46

red46

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,079
  • Înscris: 06.03.2016
mai ai vrun alt linux instalat?

#3
AnbuBlack

AnbuBlack

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 469
  • Înscris: 25.01.2012
Dă detalii despre sistem:
_ UEFI/NonUefi;
_ tabelă de partiții mbr/gpt;
_ cum l-ai instalat;
și apoi te poate ajuta "lumea".

PS: Arch Linux are cel mai complet și detaliat Wiki, folosește-l.

#4
qlimax1975

qlimax1975

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 746
  • Înscris: 07.03.2010

View Postred46, on 05 august 2016 - 20:42, said:

mai ai vrun alt linux instalat?

Mai am un Solus da pe alt hard...

View PostAnbuBlack, on 05 august 2016 - 20:43, said:

Dă detalii despre sistem:
_ UEFI/NonUefi;
_ tabelă de partiții mbr/gpt;
_ cum l-ai instalat;
și apoi te poate ajuta "lumea".

PS: Arch Linux are cel mai complet și detaliat Wiki, folosește-l.

Sistemul este UEFI
cum l-am instalat...pai de pe usb
la tabela de partitii nu stiu sa-ti raspund. Pot doar sa-ti spun cum le-am facut...cfdisk...am facut doua partitii sda1 si sda2 pe care le-am montat sda1 root si sda2 home. nu am swap

Edited by qlimax1975, 05 August 2016 - 21:17.


#5
AnbuBlack

AnbuBlack

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 469
  • Înscris: 25.01.2012
Să o luăm cu începutul:
_ syslinux pe un sistem cu UEFI este de căcat (rahat turcesc) și are limitări:

Quote

UEFI Syslinux application syslinux.efi cannot be signed by sbsign (from sbsigntool) for UEFI Secure Boot.
Using TAB to edit kernel parameters in UEFI Syslinux menu might lead to garbaged display (text on top of one another).
UEFI Syslinux does not support chainloading other EFI applications like UEFI Shell or Windows Boot Manager.
In some cases, UEFI Syslinux might not boot in some Virtual Machines like QEMU/OVMF or VirtualBox or some VMWare products/versions and in some UEFI emulation environments like DUET. A Syslinux contributor has confirmed no such issues present on VMware Workstation 10.0.2 and Syslinux-6.02 or later.

deci uită de el.
_ îți trebuie o tabelă de partiții de tip gpt și un număr de 3 partiții (una pentru efi, una pentru /root și una pentru /home)
  
# gdisk /dev/sda

  apoi apeși n pentru a crea o partiție de 512MB ca mărime și de tip ef00, apoi iar n pentru a crea celelalte două partiții. La final tastezi w pentru a salva modificarile pe hdd.
_ formatezi partițiile: (cea uefi trebuie să fie fat32)
# mkfs.vfat - F32 /dev/sda1
# mkfs.ext4 /dev/sda2
# mkfs.ext4 /dev/sda3


_ montezi partițiile:

# mount /dev/sda2 /mnt
# mkdir /mnt/boot
# mount /dev/sda1 /mnt/boot
# mkdir /mnt/home
# mount /dev/sda3 /mnt/home


nu este o regulă să montezi și partiția /home, dar în timpul instalului vei genera fișierul fstab și o va prinde montată la reboot (oricum o poți adauga pe urmă în fstab).
_ o să trec peste partea cu instalul (o găsești aici dacă vrei)
_ după ce sistemul a terminat de instalat pachetele din core și ești încă în arch-chroot instalezi grub:
# pacman -S grub efibootmgr

_ instalezi și configurezi grub pe partiția de boot:
# grub-install --target=x86_64-efi --efi-directory=boot --bootloader-id=arch_grub
# grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
# mkinitcpio -p linux

_ ieși din chroot și demontezi partițiile:
# umount /mnt -R

_ reboot.

PS: indicațiile sunt pentr grub pe un sistem x86_64.

Edited by AnbuBlack, 05 August 2016 - 22:13.


#6
qlimax1975

qlimax1975

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 746
  • Înscris: 07.03.2010
Multumesc foarte mult! Am sa incerc si revin.

#7
qlimax1975

qlimax1975

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 746
  • Înscris: 07.03.2010
Bun, am instalat aparent fara nici o eroare. Am dat restart, am intrat in groob ( yeey :0), dar dupa ce am selectat sistemul primesc urm eroare :(

error: no such device (si un nume f lung din litere si cifre)
Loading linux core repo kernel
error: invalid sector size
Loading initial ramdisk
error: you need to load the kernel first

#8
xxvirusxx

xxvirusxx

    Retired

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,324
  • Înscris: 11.11.2005
https://wiki.archlin...ystem_Partition

https://wiki.archlin...ex.php/syslinux

LE. De ce nu dezactivezi UEFI?

Edited by xxvirusxx, 06 August 2016 - 00:08.


#9
qlimax1975

qlimax1975

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 746
  • Înscris: 07.03.2010
Nu stiu cum, dar am reusit, cum a zis anbublack. acum scriu de pe un nou si frumos arch-gnome. multumesc tuturor, dar as dori daca se poate sa mai ramana deschis topicul in caz ca mai am intrebari, ca sa nu mai deschid altele. Multumesc!

Attached Files



#10
qlimax1975

qlimax1975

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 746
  • Înscris: 07.03.2010
imi spuneti va rog cum instalez sau sterg fara sa afectez sistemul alte desktop-environment. Multumesc!

#11
shogun1

shogun1

    Cranky old n00b ☯

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,541
  • Înscris: 31.01.2009
Vezi in wiki: cauti kde, xfce4, lxde, samd, e descris procesul. Log out- log in, alegi alt DE. Ca exemplu, instalare Xfce4:
pacman -S xfce4 xfce4-goodies


LE: am modificat titlul intr-unul mai potrivit.

Edited by shogun1, 06 August 2016 - 12:08.


#12
AnbuBlack

AnbuBlack

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 469
  • Înscris: 25.01.2012
Depinde  de mediile desktop pe care vrei să le instalezi. Găsești mai multe informații în wiki. Pentru unele va trebui să creezi manual intrări pentru gdm (.desktop), de regulă în cazul WM-urlor.

LE: Instalarea pacman -S mediu_desktop; deinstalare pacman -Rs mediu_desktop ( ca să îndepărtezi și setările mediului respectiv ștergi spre ex pt xfce folderul .xfce4)

Edited by AnbuBlack, 06 August 2016 - 12:14.


#13
qlimax1975

qlimax1975

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 746
  • Înscris: 07.03.2010
Multumesc pt raspunsuri. Ma ajutati va rog cu codecurile, am instalat asta noapte gstreamer plus ince ceva codecuri si nu am mai putut intra in login manager. A trebuit sa instalez din nou sistemul. Ce codecuri trebuie instalate pt audio si video ca sa nu fie probleme?

si am probleme cu extragerea de fisiere comprimate tar.gz. Am instalat #pacman -S file-roller p7zip zip unzip unrar si tot nu merge...

Edited by qlimax1975, 06 August 2016 - 14:21.


#14
shogun1

shogun1

    Cranky old n00b ☯

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,541
  • Înscris: 31.01.2009
Codecuri:
pacman -S gstreamer0.10-{{bad,good,ugly,base}{,-plugins},ffmpeg libdvdcss mac


Pentru arhive ar trebui sa ai tot ce-ti trebuie (inclusiv tar instalat implicit), ce anume vrei sa dezarhivezi si cum?

Edited by shogun1, 06 August 2016 - 15:18.
Typo


#15
qlimax1975

qlimax1975

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 746
  • Înscris: 07.03.2010

View Postshogun1, on 06 august 2016 - 15:04, said:

Codecuri:
pacman -S gstreamer0.10-{{bad,good,ugly,base}{,-plugins},ffmpeg libdvdcss mac


Pentru arhive ar trebui sa ai tot ce-ti trebuie (inclusiv tar instalat implicit), ce anume vrei sa dezarhivezi su cum?

am vrut sa dezarhivez popcorn-time, care e tar.gz

nu merge sa instalez gstreamer, da eroare

error: target not found: gstreamer0.10-{base-plugins,ffmpeg
error: target not found: gstreamer0.10-{base,ffmpeg
error: target not found: gstreamer0.10-{good,ffmpeg
error: target not found: gstreamer0.10-{bad-plugins,ffmpeg
error: target not found: gstreamer0.10-{bad,ffmpeg
error: target not found: gstreamer0.10-{ugly-plugins,ffmpeg
error: target not found: gstreamer0.10-{good-plugins,ffmpeg
error: target not found: gstreamer0.10-{ugly,ffmpeg

Edited by qlimax1975, 06 August 2016 - 15:25.


#16
shogun1

shogun1

    Cranky old n00b ☯

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,541
  • Înscris: 31.01.2009
Popcorn time e aplicatie, de ce-ai dezarhiva-o, instaleaz-o din AUR cu yaourt, packer sau altceva.
LE: tar.gz e tipul de arhiva folosit la pachetele din Arch, cum e deb in Debian/ Ubuntu sau rpm in distributiile bazate pe rpm.

Edited by shogun1, 06 August 2016 - 15:17.


#17
AnbuBlack

AnbuBlack

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 469
  • Înscris: 25.01.2012
Tot ce trebuie să instalezi este GStreamer. Citește Wiki-ul și urmează pași de acolo. Arch Linux nu este Ubuntu & Co. Dacă îți este greu să citești atunci Arch Linux nu este pentru time. Arch Linux nu este pentru oameni leneși!

#18
qlimax1975

qlimax1975

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 746
  • Înscris: 07.03.2010

View Postshogun1, on 06 august 2016 - 15:14, said:

Popcorn time e aplicatie, de ce-ai dezarhiva-o, instaleaz-o din AUR cu yaourt, packer sau altceva.
LE: tar.gz e tipul de arhiva folosit la pachetele din Arch, cum e deb in Debian/ Ubuntu sau rpm in distributiile bazate pe rpm.

Am reusit din aur, multumesc. Ma poti ajuta si cu tv-maxe te rog?

Am instalat tot din aur si tv-maxe, apare iconita dupa install, dar nu se deschide....

Edited by qlimax1975, 06 August 2016 - 15:27.


Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate