Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Satisfactii traite, dar in necuno...

Ventilator laptop

Samsung XCover 4

Abuzurile israelului asupra pales...
 Identificare Segmenti auto?

Recomandare placa video 4k

Permis categoria B1

(film bizar) Hard To Be A God
 Unele mașini hibride consuma...

Singapore, prima țara din lume ca...

Asus Rog GL753VD upgrade SSD

abric + circular + ?
 Cum sa modific din Hollywood in S...

Reziliere leasing inainte de prim...

a picat dns-ul la upc?

bormasina de banc
 
Forumul Softpedia folosește "cookies" pentru a oferi utilizatorilor o experiență completă. Vezi detalii sau închide mesaj (x)

Arch Linux- probleme generale

- - - - -
  • Please log in to reply
199 replies to this topic

#1
qlimax1975

qlimax1975

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 665
  • Înscris: 07.03.2010
  • ID membru: 569,890
  • Locație: Timisoara
buna ziua lume, am instalat Arch pe un desktop cu syslinux, cu grub nu a vrut nicicum, totul a mers ok, fara erori, pana am dat restart si sa bootez de pe hardisc. La butare am urmatoarea eroare:

Failed to load ldlinux.c32 choose another disk and....

Sunt nou pe arch, sper sa ma ajutati sa termin instalarea. Multumesc!

#2
red46

red46

    Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,948
  • Înscris: 06.03.2016
  • ID membru: 947,982
  • Locație: Galați, România
mai ai vrun alt linux instalat?

#3
AnbuBlack

AnbuBlack

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 469
  • Înscris: 25.01.2012
  • ID membru: 738,978
  • Locație: 127.0.0.1
Dă detalii despre sistem:
_ UEFI/NonUefi;
_ tabelă de partiții mbr/gpt;
_ cum l-ai instalat;
și apoi te poate ajuta "lumea".

PS: Arch Linux are cel mai complet și detaliat Wiki, folosește-l.

#4
qlimax1975

qlimax1975

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 665
  • Înscris: 07.03.2010
  • ID membru: 569,890
  • Locație: Timisoara

View Postred46, on 05 august 2016 - 20:42, said:

mai ai vrun alt linux instalat?

Mai am un Solus da pe alt hard...

View PostAnbuBlack, on 05 august 2016 - 20:43, said:

Dă detalii despre sistem:
_ UEFI/NonUefi;
_ tabelă de partiții mbr/gpt;
_ cum l-ai instalat;
și apoi te poate ajuta "lumea".

PS: Arch Linux are cel mai complet și detaliat Wiki, folosește-l.

Sistemul este UEFI
cum l-am instalat...pai de pe usb
la tabela de partitii nu stiu sa-ti raspund. Pot doar sa-ti spun cum le-am facut...cfdisk...am facut doua partitii sda1 si sda2 pe care le-am montat sda1 root si sda2 home. nu am swap

Edited by qlimax1975, 05 August 2016 - 21:17.


#5
AnbuBlack

AnbuBlack

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 469
  • Înscris: 25.01.2012
  • ID membru: 738,978
  • Locație: 127.0.0.1
Să o luăm cu începutul:
_ syslinux pe un sistem cu UEFI este de căcat (rahat turcesc) și are limitări:

Quote

UEFI Syslinux application syslinux.efi cannot be signed by sbsign (from sbsigntool) for UEFI Secure Boot.
Using TAB to edit kernel parameters in UEFI Syslinux menu might lead to garbaged display (text on top of one another).
UEFI Syslinux does not support chainloading other EFI applications like UEFI Shell or Windows Boot Manager.
In some cases, UEFI Syslinux might not boot in some Virtual Machines like QEMU/OVMF or VirtualBox or some VMware products/versions and in some UEFI emulation environments like DUET. A Syslinux contributor has confirmed no such issues present on VMware Workstation 10.0.2 and Syslinux-6.02 or later.

deci uită de el.
_ îți trebuie o tabelă de partiții de tip gpt și un număr de 3 partiții (una pentru efi, una pentru /root și una pentru /home)
  
# gdisk /dev/sda

  apoi apeși n pentru a crea o partiție de 512MB ca mărime și de tip ef00, apoi iar n pentru a crea celelalte două partiții. La final tastezi w pentru a salva modificarile pe hdd.
_ formatezi partițiile: (cea uefi trebuie să fie fat32)
# mkfs.vfat - F32 /dev/sda1
# mkfs.ext4 /dev/sda2
# mkfs.ext4 /dev/sda3


_ montezi partițiile:

# mount /dev/sda2 /mnt
# mkdir /mnt/boot
# mount /dev/sda1 /mnt/boot
# mkdir /mnt/home
# mount /dev/sda3 /mnt/home


nu este o regulă să montezi și partiția /home, dar în timpul instalului vei genera fișierul fstab și o va prinde montată la reboot (oricum o poți adauga pe urmă în fstab).
_ o să trec peste partea cu instalul (o găsești aici dacă vrei)
_ după ce sistemul a terminat de instalat pachetele din core și ești încă în Arch-chroot instalezi grub:
# pacman -S grub efibootmgr

_ instalezi și configurezi grub pe partiția de boot:
# grub-install --target=x86_64-efi --efi-directory=boot --bootloader-id=arch_grub
# grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
# mkinitcpio -p linux

_ ieși din chroot și demontezi partițiile:
# umount /mnt -R

_ reboot.

PS: indicațiile sunt pentr grub pe un sistem x86_64.

Edited by AnbuBlack, 05 August 2016 - 22:13.


#6
qlimax1975

qlimax1975

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 665
  • Înscris: 07.03.2010
  • ID membru: 569,890
  • Locație: Timisoara
Multumesc foarte mult! Am sa incerc si revin.

#7
qlimax1975

qlimax1975

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 665
  • Înscris: 07.03.2010
  • ID membru: 569,890
  • Locație: Timisoara
Bun, am instalat aparent fara nici o eroare. Am dat restart, am intrat in groob ( yeey :0), dar dupa ce am selectat sistemul primesc urm eroare :(

error: no such device (si un nume f lung din litere si cifre)
Loading linux core repo kernel
error: invalid sector size
Loading initial ramdisk
error: you need to load the kernel first

#8
xxvirusxx

xxvirusxx

    Retired

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,949
  • Înscris: 11.11.2005
  • ID membru: 53,238
https://wiki.archlin...ystem_Partition

https://wiki.archlin...ex.php/syslinux

LE. De ce nu dezactivezi UEFI?

Edited by xxvirusxx, 06 August 2016 - 00:08.


#9
qlimax1975

qlimax1975

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 665
  • Înscris: 07.03.2010
  • ID membru: 569,890
  • Locație: Timisoara
Nu stiu cum, dar am reusit, cum a zis anbublack. acum scriu de pe un nou si frumos Arch-gnome. multumesc tuturor, dar as dori daca se poate sa mai ramana deschis topicul in caz ca mai am intrebari, ca sa nu mai deschid altele. Multumesc!

Attached Files



#10
qlimax1975

qlimax1975

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 665
  • Înscris: 07.03.2010
  • ID membru: 569,890
  • Locație: Timisoara
imi spuneti va rog cum instalez sau sterg fara sa afectez sistemul alte desktop-environment. Multumesc!

#11
shogun1

shogun1

    Cranky old n00b ☯

  • Grup: Moderators
  • Posts: 5,383
  • Înscris: 31.01.2009
  • ID membru: 414,359
  • Locație: $HOME
Vezi in wiki: cauti kde, xfce4, lxde, samd, e descris procesul. Log out- log in, alegi alt DE. Ca exemplu, instalare Xfce4:
pacman -S xfce4 xfce4-goodies


LE: am modificat titlul intr-unul mai potrivit.

Edited by shogun1, 06 August 2016 - 12:08.


#12
AnbuBlack

AnbuBlack

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 469
  • Înscris: 25.01.2012
  • ID membru: 738,978
  • Locație: 127.0.0.1
Depinde  de mediile desktop pe care vrei să le instalezi. Găsești mai multe informații în wiki. Pentru unele va trebui să creezi manual intrări pentru gdm (.desktop), de regulă în cazul WM-urlor.

LE: Instalarea pacman -S mediu_desktop; deinstalare pacman -Rs mediu_desktop ( ca să îndepărtezi și setările mediului respectiv ștergi spre ex pt xfce folderul .xfce4)

Edited by AnbuBlack, 06 August 2016 - 12:14.


#13
qlimax1975

qlimax1975

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 665
  • Înscris: 07.03.2010
  • ID membru: 569,890
  • Locație: Timisoara
Multumesc pt raspunsuri. Ma ajutati va rog cu codecurile, am instalat asta noapte gstreamer plus ince ceva codecuri si nu am mai putut intra in login manager. A trebuit sa instalez din nou sistemul. Ce codecuri trebuie instalate pt audio si video ca sa nu fie probleme?

si am probleme cu extragerea de fisiere comprimate tar.gz. Am instalat #pacman -S file-roller p7zip zip unzip unrar si tot nu merge...

Edited by qlimax1975, 06 August 2016 - 14:21.


#14
shogun1

shogun1

    Cranky old n00b ☯

  • Grup: Moderators
  • Posts: 5,383
  • Înscris: 31.01.2009
  • ID membru: 414,359
  • Locație: $HOME
Codecuri:
pacman -S gstreamer0.10-{{bad,good,ugly,base}{,-plugins},ffmpeg libdvdcss mac


Pentru arhive ar trebui sa ai tot ce-ti trebuie (inclusiv tar instalat implicit), ce anume vrei sa dezarhivezi si cum?

Edited by shogun1, 06 August 2016 - 15:18.
Typo


#15
qlimax1975

qlimax1975

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 665
  • Înscris: 07.03.2010
  • ID membru: 569,890
  • Locație: Timisoara

View Postshogun1, on 06 august 2016 - 15:04, said:

Codecuri:
pacman -S gstreamer0.10-{{bad,good,ugly,base}{,-plugins},ffmpeg libdvdcss mac


Pentru arhive ar trebui sa ai tot ce-ti trebuie (inclusiv tar instalat implicit), ce anume vrei sa dezarhivezi su cum?

am vrut sa dezarhivez popcorn-time, care e tar.gz

nu merge sa instalez gstreamer, da eroare

error: target not found: gstreamer0.10-{base-plugins,ffmpeg
error: target not found: gstreamer0.10-{base,ffmpeg
error: target not found: gstreamer0.10-{good,ffmpeg
error: target not found: gstreamer0.10-{bad-plugins,ffmpeg
error: target not found: gstreamer0.10-{bad,ffmpeg
error: target not found: gstreamer0.10-{ugly-plugins,ffmpeg
error: target not found: gstreamer0.10-{good-plugins,ffmpeg
error: target not found: gstreamer0.10-{ugly,ffmpeg

Edited by qlimax1975, 06 August 2016 - 15:25.


#16
shogun1

shogun1

    Cranky old n00b ☯

  • Grup: Moderators
  • Posts: 5,383
  • Înscris: 31.01.2009
  • ID membru: 414,359
  • Locație: $HOME
Popcorn time e aplicatie, de ce-ai dezarhiva-o, instaleaz-o din AUR cu yaourt, packer sau altceva.
LE: tar.gz e tipul de arhiva folosit la pachetele din Arch, cum e deb in Debian/ Ubuntu sau rpm in distributiile bazate pe rpm.

Edited by shogun1, 06 August 2016 - 15:17.


#17
AnbuBlack

AnbuBlack

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 469
  • Înscris: 25.01.2012
  • ID membru: 738,978
  • Locație: 127.0.0.1
Tot ce trebuie să instalezi este GStreamer. Citește Wiki-ul și urmează pași de acolo. Arch Linux nu este Ubuntu & Co. Dacă îți este greu să citești atunci Arch Linux nu este pentru time. Arch Linux nu este pentru oameni leneși!

#18
qlimax1975

qlimax1975

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 665
  • Înscris: 07.03.2010
  • ID membru: 569,890
  • Locație: Timisoara

View Postshogun1, on 06 august 2016 - 15:14, said:

Popcorn time e aplicatie, de ce-ai dezarhiva-o, instaleaz-o din AUR cu yaourt, packer sau altceva.
LE: tar.gz e tipul de arhiva folosit la pachetele din Arch, cum e deb in Debian/ Ubuntu sau rpm in distributiile bazate pe rpm.

Am reusit din aur, multumesc. Ma poti ajuta si cu tv-maxe te rog?

Am instalat tot din aur si tv-maxe, apare iconita dupa install, dar nu se deschide....

Edited by qlimax1975, 06 August 2016 - 15:27.


Anunturi


0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users