Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
teava rezistenta panou apa calda

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...
 Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD

Cost abonament clinica privata
 Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android

Recomandare bicicleta e-bike 20&#...

Bing-Content removal tool
 Nu pot accesa monitorulsv.ro de l...

Cum sa elimini urmele de acnee?

Wc Geberit

Routere detinute in trecut si in ...
 

Problema blank DVD+R SONY (care de fapt e RITEK-F16-001)

- - - - -
  • Please log in to reply
13 replies to this topic

#1
bloodhand

bloodhand

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 817
  • Înscris: 22.07.2006
Am folosit de-a lungul timpului blank-uri DVD de toate marcile, insa cu SONY DVD+R nu am avut niciodata probleme pe niciunul din cele 4 writere pe care le-am avut. E vorba despre acele blank-uri de culoare alba. Din cauza faptului ca nu am mai prea gasit astfel de blank-uri prin magazine, iar pe unde am gasit erau in jur de 1,5-2 RON bucata, pret exagerat de mare in opinia mea, am mers pe varianta achizitiei online. Asadar, am comandat 6 shrink-uri de cate 50 de bucati fiecare, la un pret foarte bun (31 lei/shrink), insa, surpriza, cand am desfacut coletul, blank-urile nu mai erau cele albe pe care le stiam, ci albastre si verzi. Mi-am zis ca o fi in regula, au schimbat si ei design-ul. Problema a aparut cand m-am apucat sa scriu: majoritatea se scriu cu succes cu Nero (unele dau eroare la sfarsit), insa la pasul de verificare a datelor pe care il folosesc intotdeauna imi scade drastic viteza de citire, de cele mai multe ori inainte de a atinge 20% din disc si de cateva ori pe la jumatatea sau la sfarsitul discului. Sunt la al 10-lea blank consecutiv si niciunul nu a putut fi verificat cu succes, chiar am incercat si copierea clasica a datelor de pe DVD, insa nu reusesc sa o duc la bun sfarsit. Am incercat pe 3 unitati optice diferite, fara nicio diferenta. Dupa ce am inspectat suprafata inscriptionata, am observat ca exista niste cercuri concentrice de diferite latimi cu intensitatea culorii diferita una fata de cealalta, ba in unele locuri exista anumite "pete" de forma neregulata.

Gandul meu este ca mi-am luat teapa totala cu ele, probabil n-o sa mearga mai niciunul. Cred ca sunt contrafacute, nu sunt SONY autentice. Totodata, anumite surse de pe internet spun ca producatorul vechi de DVD-uri albe SONY nu mai produce din 2010 si ca SONY are un alt furnizor de blank-uri, ce se pare ca sunt tocmai acestea pe care le-am primit eu. Nu stiu in ce masura voi putea returna produsele pentru a recupera banii, poate doar pentru cele 5 shrink-uri din 6 care sunt inca sigilate. Este prima data cand am patit asa ceva, pana si mult-criticatele blank-uri ARO de la Metro nu mi-au dat atatea erori de scriere...

Cu DVD Identifier si Nero DiscSpeed, am aflat ca, de fapt, blank-urile mele cu eticheta SONY sunt produse de RITEK, seria RITEK-F16-001, despre care am citit pe internet si bune si rele. Dupa ce am incercat in mai multe randuri sa scriu cu 16x, 8x si 4x (pe DVD scrie 1x-16x), am zis sa incerc si cu minimul disponibil, adica 2.4x, si a functionat, in sensul ca am reusit sa copiez DVD-ul scris cu 2.4x pe toate cele 4 unitati optice pe care le am la dispozitie. Ba mai mult, am dat si un test de citire cu Nero DiscSpeed si viteza de citire porneste de pe la 3.8x urcand constant si fara a scadea deloc pana undeva peste 8x. De asemenea, fizic, suprafata scrisa arata mult mai bine, existand doar 2 cercuri cu aspect diferit la inceputul discului, suprafete care cred eu ca sunt normale, intrucat pe acea portiune se pleaca de la o viteza mai mica ce ajunge treptat la 2.4x, moment in care cercul ramane de aceeasi culoare in permanenta. Cert e ca pe vechile SONY-uri nu am avut niciodata probleme de citire sau scriere defectuoasa la nicio viteza. Majoritatea le am si de 8 ani scrise cu 8x si 16x si nu exista nicio problema de citire.

Este normal ce se intampla? Ce ma sfatuiti, sa incerc sa le returnez sau sa ma chinui cu ele si sa le scriu la 2.4x, proces ce dureaza undeva peste 30 minute?

Edited by bloodhand, 04 August 2016 - 07:33.


#2
mot_3311

mot_3311

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 502
  • Înscris: 16.08.2012
Daca nu e imperativ necesar sa scrii dvd-uri cu date, mai bine foloseste stick-uri USB.
De cand au aparut stick-urile USB s-a renuntat treptat la dischetele floppy disk cat si la cd-uri si dvd-uri, motiv pentru care in ultimii 10-15 ani nu se mai produc blank-uri de calitate.

#3
Super Chief

Super Chief

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,491
  • Înscris: 21.08.2007
O alternativa ok ar fi Cloud.

#4
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,363
  • Înscris: 15.06.2004
1. E posibil ca writerul sa fie pe duca.
2. SONY nu au fabricat niciodata blank-uri - sunt fabricate de altii sub marca lor. Calitatea depinde de fabricant si de lot - e valabil ptr majoritatea blankurilor. Plus ca pot apare probleme de compatibilitate cu writerele.
Singurii fabricanti REALI ai propriilor produse sunt Verbatim si TDK - lucru care se vede - nu exista diferente intre loturi - nu am avut niciodata probleme cu una din cele 2 marci, desi Verbatim e totusi preferata mea.
Incearca si cu Verbatim si vezi ce se intampla - e imposibil sa fie o problema de compatibilitate - si calitatea e foarte buna. Dca si ep asa ceva iti face probleme - vezi pct 1.
3. Se recomadna atunci cand scrii - ptr a evita probleme cu compatibilitatea la citire dar si ptr durata de viata mai mare sa scrii la viteza minima acceptata in program.

#5
bloodhand

bloodhand

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 817
  • Înscris: 22.07.2006
Multumesc pentru alternative, dar varianta optima ar fi HDD. Insa cum mi-au mai pocnit HDD si am pierdut tot, nu mai am incredere in ele, pentru ca nici HDD de calitate nu se mai fabrica in ziua de azi. In plus am DVD-uri scrise si din 2007 si merg ca in prima zi.

Am aflat mai multe detalii despre brand-ul SONY care se pare ca si el a decazut. Fabrica Daxon s-a inchis in 2010, asadar asta e motivul pentru care nu se mai prea gasesc SONY-urile vechi sau daca se gasesc sunt la preturi usturatoare. Ulterior, SONY a inceput sa lucreze cu RITEK-urile, iar aceste RITEK F16 001 sunt pe baza de Fuji Oxonol Dye despre care se spune ca "This is a relatively new type of dye, not widely known - many burners simply have no good strategy for it and only offer slower speeds (only being able to burn at the indecent 2,4x can happen), which you should bear in mind if you plan to use an older writer". Intr-adevar, toate cele 4 unitati optice pe care le-am testat sunt vechi de cel putin 5 ani de zile si s-ar putea asta sa fie problema. Totodata, in ciuda acestor inconveniente, aceasta Fuji Oxonol Dye ar fi mult mai durabila in timp fata de vechile tehnologii, ceea ce ma face sa accept chinul de a scrie sute cu viteza de 2.4x.

De asemenea, m-am gandit si la varianta incercarii unui update de firmware la unitatile optice. Cea pe care am folosit-o cel mai mult si in care am deplina incredere este TSSTCorp TS-L632M, cu OEM HP si revizie 0A17. Altii care au incercat sa puna revizia SC03 pentru alt OEM n-au reusit decat sa obtina o unitate ce nu mai poate fi vazuta nici in Device Manager. Altcineva a incercat si a si reusit sa faca un crossflash cu un firmware SN-082M. Am gasit si un firmware oficial HP revizia 0917 in loc de 0A17, sper ca voi face rost si de 0A17. Nu stiu in ce masura ar putea ajuta, dar am citit ca noile firmware-uri ar putea sa lucreze diferit cu Media ID-uri mai noi si asta ar putea fi o rezolvare...

@eiffel: Sa vezi surprize ca si TDK si Verbatim au inceput sa lucreze cu aceste slabe RITEK-uri relativ recent. Se gasesc informatii despre asta pe orice site. Iar cu ele am avut probleme mai demult, moment in care mi-am incercat norocul cu acele SONY-uri made in India cu care am dus-o bine-mersi ani de zile fara niciun rateu. Pacat ca, asa cum se zicea mai sus, nu se mai fac blank-uri de calitate cum se faceau odata...

Edited by bloodhand, 04 August 2016 - 08:46.


#6
Silent_Runner

Silent_Runner

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,631
  • Înscris: 29.05.2004
Eu am renuntat la DVD-uri pentru stocare si am trecut la Blu-ray (4.3 GB fata de 23 GB). Am scris in ultimii 5 ani in jur de 60 BD-R Verbatim si niciunul nu a ridicat probleme.
Cand trebuie totusi sa scriu DVD, folosesc intotdeauna tot Verbatim sau Imation (spin-off 3M, firma care cred ca nu mai are nevoie de prezentare).
Pentru date importante exista asta (sunt sigur ca exista si varianta DVD):
http://www.emag.ro/m...3/pd/D48SWYBBM/

#7
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,363
  • Înscris: 15.06.2004
Se mai gasec ptr cine ar chef sa plateasca - la 100 buc minim, Taiyo Yuden.

#8
bloodhand

bloodhand

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 817
  • Înscris: 22.07.2006
Eu de obicei cumpar multe bucati, pentru ca sunt mai convenabile asa si imi fac stocuri pentru luni/ani. De data asta m-am fript, insa, dar ca sa nu pierd banii aiurea, o sa le scriu cu 2.4x (minimul) pe toate, cu toate ca o sa fie lent. Dar o sa scriu pe mai multe unitati deodata cand am multe de inscriptionat, pentru a castiga timp pretios.

Taiyo Yuden erau la pret convenabil alea albe simple, la sub 1 leu bucata pentru 600 bucati.

Varianta inscriptionarii pe BluRay ramane una scumpa raportata la DVD si va ramane, probabil, in permanenta asa, deoarece au cam apus vremurile inscriptionarilor.

Edited by bloodhand, 04 August 2016 - 15:01.


#9
bloodhand

bloodhand

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 817
  • Înscris: 22.07.2006
Dilema rezolvata: "When the "F" occurs in the MID code, that generally means Fuji's Oxonol dye. It is very stable, perhaps the most stable of the available dyes; but it requires more laser power than the others." Durabilitatea mai mare este data de insasi compozitia organica nemetalica a suprafetei de scriere.

Asadar, asa cum am banuit, cauzele problemei mele sunt: unitatile optice ale mele prea vechi (dinainte de 2010) pentru a se "pupa" cu standardele mai recente (inclusiv tehnologia straturilor de natura exclusiv organica - Fuji Oxonol Dye - folosita de RITEK, cei care le produc DVD-urile) si/sau scaderea puterii laserului de scriere odata cu uzura unitatilor optice, ceea ce inseamna ca blank-urile mai sensibile (cu precadere, aceasta tehnologie mai sensibila a straturilor de natura exclusiv organica - Fuji Oxonol Dye) nu pot fi scrise corespunzator.

Edited by bloodhand, 04 August 2016 - 19:47.


#10
biogood

biogood

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,609
  • Înscris: 22.01.2011
@bloodhand, cu ce unitate inscriptionezi?

#11
bloodhand

bloodhand

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 817
  • Înscris: 22.07.2006
Scuze pentru raspunsul intarziat, dar n-am mai urmarit topic-ul.

Erorile de mai sus le-am intalnit scriind cu: TSSTCorp TS-L632M (principal) si SONY Optiarc AD-7580S. De regula, cand am de scris mai multe, scriu in paralel la ambele unitati. In urma cu cateva saptamani, mi s-a intrerupt cablul-banda (flex-band) din unitatea prinicpala (din motive de uzura fizica), asa incat am fost nevoit sa cumpar alta, avand de ales intre doar 3 modele care corespundeau necesitatilor mele: sa fie IDE/ATAPI, sa aiba rezultate cat mai bune pe CD/DVD Drive Accuracy List de pe dbpoweramp si sa fie de vanzare in localitatea mea pentru a putea efectua proba si/sau a returna foarte usor produsul la nevoie. Acestea erau: Philips SDVD8431, PLDS DS-8A1P si HL-DT-ST GSA-T11N. In cele din urma, am ales HL-DT-ST DVD+-RW GSA-T11N si n-am regretat deloc, intrucat mi-a scris fara probleme mai multe tipuri de blank-uri DVD, inclusiv cele cu problema (firmware-ul stock mi-a permis sa scru cu maxim 4x pe aceste blank-uri). Ulterior, i-am facut update de firmware si l-am transformat in HL-DT-ST DVDRAM GSA-T10N si am adaugat codul media al blank-urilor DVD cu problema de mai sus cu MediaCodeSpeedEdit, ceea ce a facut posibila inscriptionarea cu 8x fara niciun fel de eroare a peste 50 de bucati.

Edited by bloodhand, 17 September 2016 - 12:35.


#12
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,363
  • Înscris: 15.06.2004
Nasol ptr tine. Nu o sa mai scrii multe, stai linistit. Cam toate LG-urile care mi-au trecut prin mana au cedat dupa 50-100 de scrieri maxim. Una chiar dupa 5 scrieri...
Iar unele discuri scrise cu ele, chiar la viteza minima dupa 6-7 luni nu s-au mai putut citi.

Din pacate oferta pe piata nu mai e prea grozava - numai writere de 2 bani ptr DVD. La Blu-Ray mai gasesti cate ceva inca, dar destul de greu si eventual cu comenzi pe-afara.

#13
bloodhand

bloodhand

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 817
  • Înscris: 22.07.2006
Am mai scris de atunci peste 200 de DVD-uri pe blank-uri din aceeasi serie cumparata atunci si inca mai scriu cu succes. N-a fost niciunul cu eroare nici la scriere, nici la testarea cu Nero DiscSpeed. Sa fie vorba de noroc? Nu prea mi-e caracteristic... Pacat insa ca mi se termina stocul de blank-uri si nu am mai prea gasit "ieftinaciuni" performante.

Edited by bloodhand, 24 February 2017 - 22:07.


#14
biogood

biogood

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,609
  • Înscris: 22.01.2011
@bloodhand, incearca Verbatim, sunt destul de bune si tin in timp daca le pastrezi cum trebuie.

View Postbloodhand, on 17 septembrie 2016 - 12:18, said:

ceea ce a facut posibila inscriptionarea cu 8x fara niciun fel de eroare a peste 50 de bucati.
Cam mult 8x, o sa le dauneze semnificativ la rezistenta in timp. Un maximum 4x ar fi cel mai indicat. Am mai scris pe aici - am dvd-uri scrise cu 2x de circa 10-12 ani si sunt error free, sau cu o rata extrem de mica a erorilor si acum. Bref, toate sunt citibile fara probleme.

Edited by biogood, 25 February 2017 - 18:47.


Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate