Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...
 ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...
 Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...
 

TAv

- - - - -
  • Please log in to reply
21 replies to this topic

#1
calexe

calexe

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,722
  • Înscris: 21.11.2006
Poate chestia aceasta, atinsă într-un alt topic unde era off, ar merita o discuție separată; motiv pentru care deschid acest subiect.

Mă refer la implementările AutoISO de pe diverse dSLR-uri. Eu mă voi referi mai degrabă la camere Canon deoarece pe acestea le cunosc mai bine. Dar topicul nu este despre Canon.

Impresia mea este că producătorii au neglijat faptul că pe dSLR poți schimba ISO când dorești, spre deosebire de SLR, unde sensibilitatea era un atribut fix al filmului utilizat și nu putea fi modificată decât la schimbarea rolei. Probabil la început producătorii s-au străduit ca primele dSLR să fie cât mai apropiate de SLR, astfel că ani buni dSLR-urile nu aveau o modalitate comodă de a schimba ISO (de ex. buton dedicat), decât poate modelele high-end. În ultimii ani au decis in sfârșit că utilizatorii ar fi copți pentru asta și s-au îndurat să cheltuie ceva în plus pe hardware-ul necesar modificării ISO fără a lua camera de la ochi. De fapt un pârlit de buton / rotiță, pe care în final tot utilizatorul îl plătește.

Bun. Acuma funcția AutoISO devenea o necesitate naturală. Probabil tot de dragul păstrării compatibilității ne-au chinuit cu tot felul de implementări gregare și setări alambicate îngropate în meniuri. La Canon AutoISO e căpăcit total aiurea pe programul M. Adăugați la asta setări puerile ale limitelor AutoISO, măsurare imprecisă cu senzor de expunere de 63 zone, senzor care nu suportă subexpunere drastică și lipsa compensării (EC) - rețeta perfectă pentru înjurături de la utilizatorii care se încăpățânau să utilizeze această "facilitate". Dar totodată și un imbold de a te întoarce la genialul Zone System al lui Ansel Adams (M/spot) - o ocazie perfectă de a înțelege lumina reflectată de către o scenă și expunerea.

Abea cu 1DX Canon a introdus senzor de măsură RGB a la Nikon, apoi cu un upgrade de firmware și EC pe AutoISO, cu 7D2 setări AutoISO acceptabile (tot a la Nikon) și EC pe o rotiță. Iar de la 80D au venit și cu un senzor foto contemporan. La 5D3 am descoperit o combinație de setări care îmi permite AutoISO cu EC în mod Tv cu Safety Shift; dar sunt convins că nu suntem mulți care folosim șmecheria asta, care pentru majoritatea este de neînțeles. Merge pe multe camere Canon de altfel, nu e o chestie specifică pentru 5D3.

Și iată unde voiam să ajung. Mie personal acel sistem de restricții pentru AutoISO, folosit actualmente de Nikon, Canon (poate și alții) și considerat de mulți a fi ok, acela cu limitele pentru ISO și T - mie mi se pare în continuare gregar. Pentru că mi se întâmplă frecvent să doresc să modific acele limite și pentru asta trebuie să umbli prin meniuri.

Soluția elegantă și naturală ar fi să existe un program TvAv. Fixezi A și T dorit pentru o scenă dată iar camera calculează ISO în funcție de metoda de măsurare. Iar EC va fi disponibil pe aceeași rotiță ca și în mod Av sau Tv. De ce n-o fac? Pentax are de multă vreme TAv, care este exact TvAv! Dar sa vă spun ceva. Eu am 2 amici pe Pentax, relativ experimentați, care n-au folosit niciodată TAv spunând că preferă Av. Mai am cunoscut ocazional câțiva utilizatori de Pentax - la fel. Un coleg Pentaxist de pe SP spunea azi, pe un alt topic același lucru. Încep să cred că producatorii nu implementează acest program pentru că nu e cerut de utilizatori. Mie mi se pare cel mai natural și util mod de a implementa AutoISO. Oare mă înșel?

Edited by calexe, 17 July 2016 - 01:15.


#2
TS030

TS030

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,193
  • Înscris: 25.06.2012
Problema cu TAv - cum o vad eu - este ca parametrul variabil (ISO) acopera o plaja restransa de stopuri, in special daca vrei sa pastrezi un nivel ridicat al calitatii imaginii. Acum cu K-1 aceasta plaja mai creste un pic.
TAv asadar merge cand vrei sa mentii un anumit timp de expunere si o anumita diafragma. Nu cred ca se intampla chestia asta prea des... in mod normal iti permiti sa variezi un parametru.

In plus, avem si Auto ISO, implementat aproape perfect - tot ce lipseste e o optiune explicita de-a seta un timp de expunere maxim. Poate fi activat printr-o apasare de buton, poate fi dezactivat prin schimbarea ISO, limitele minima si maxima pot fi setate de pe ecranul Info (fara cautari lungi prin meniuri).

#3
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,656
  • Înscris: 29.03.2006
Pentax are mai multe alte programe deosebite, nu doar TAV, are si SV, si hyperP, etc., insa sunt utilizate fie subiectiv, fie atunci cand se considera ca ofera un plus evident.

Cu un DR asa de mare (Canon e putin in urma...), si cu tras in format RAW (eu nu am tras niciodata JPEG cu DSLR-ul...), plus posibilitatea de a modifica iso relativ usor la o camera decenta, practic este foarte rar justificat auto-iso.

Pentax are Hyper Program si Hyper Manual de prin 1989-90, de cand au inceput sa faca SLR-uri cu doua rotite fata/spate (Z1), care practic este AV-TV-P-progarm line, cand misti o rotita esti instant in AV, cand o misti pe cealalta esti instant in TV, si avand ca baza de calcul modul P care este customizabil cu program line balansat dupa preferinte - normal/speed/DOF/MTF, plus acces instant cu green button la setarea medie de P, plus orice combinatie posibila de exposure compensation, plus orice combinatie de mod de masura matrix/ponderatcentral/spot, plus posibilitate de AE-L exposure lock, se poate utiliza simultan exposure corection cu celelalte, plus posibilitate de a lega masura cu punctele de AF, etc.
Si cu toate ca nu are nici un dezavantaj acest mod, si are si o istorie de zeci de ani, se intampla des sa folosim doar AV pt. ca avantajul HyperP este in general minor....

Legat de matrix cu tzaspe zone, iar depinde de implementare.

Pentax MZ-S din 2001 are doar 5 zone in matrix, si cu toate astea algoritmul de expunere se descurca sa expuna constant foarte bine in majoritatea cazurilor in care te poti astepta rezonabil sa o faca. Legenda spune ca algoritmul este inspirat de zone system, insa e greu de inteles cum poate sa faca asta doar cu 5 zone.
Se poate utiliza lejer cu filme dia cu latitudine de expunere de 2,5 / 3 / 4 EV, pe langa care DR-ul de 14+ EV al DSLR-urilor contemporane pare ridicol de mare.
Expune constant cam cu 10% in plus majoritatea cadrelor. Repet - constant.
Eu poate as fi preferat invers, insa diferenta este mica si pot seta corectia si expunerea dorita usor, inclusiv din ASA.

Edited by loock, 17 July 2016 - 02:35.


#4
calexe

calexe

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,722
  • Înscris: 21.11.2006

View PostTS030, on 17 iulie 2016 - 02:10, said:

Problema cu TAv - cum o vad eu - este ca parametrul variabil (ISO) acopera o plaja restransa de stopuri, in special daca vrei sa pastrezi un nivel ridicat al calitatii imaginii. Acum cu K-1 aceasta plaja mai creste un pic.
Nu înțeleg. Cum adică ISO acoperă o plajă restrânsă de stopuri? Nu poți seta să zicem 100-6400? Sau îl lași să miște cât dorește, vei știi să ajustezi A sau T la nevoie.

Mie mi se întâmplă des să am nevoie de, să zicem, f/8 (deci nu maxim pentru că poate vreau DoF mai larg), 1/2000s pentru că aștept o anumită dinamică a subiectului iar ISO poate să mi-l pună camera la cât zice ea - 640, 800, 1000, 1250, 1600, după caz. La asta nu prea am soluție pe camera mea, decât M/spot. Dar mă rog ca subiectul să se miște în lumină constantă.

View PostTS030, on 17 iulie 2016 - 02:10, said:

In plus, avem si Auto ISO, implementat aproape perfect - tot ce lipseste e o optiune explicita de-a seta un timp de expunere maxim. Poate fi activat printr-o apasare de buton, poate fi dezactivat prin schimbarea ISO, limitele minima si maxima pot fi setate de pe ecranul Info (fara cautari lungi prin meniuri).
În opinia mea AutoISO e arhisuficient cu TAv. Și natural dealtfel. Și ar fi pe rotițe, nu trebuie să iei camera de la ochi. Poate fi util și în alte moduri, dar mie mi se pare incomod să schimb limitele luând camera de la ochi. Bănuiesc că și pe Pentax ai 2 rotițe, una pentru A, una pentru T. EC s-ar putea face cu buton + una din roți. TAv @Pentax nu e implementat cum bănuiesc eu aici?

Mi se pare important sa se poată face astfel de reglaje cu camera la ochi. Iar TAv ar avea acest potențial.

Edited by calexe, 17 July 2016 - 03:23.


#5
TS030

TS030

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,193
  • Înscris: 25.06.2012
Poti seta ISO 100-6400, sigur ca da, asta daca-ti convine ce obtii la ISO6400. Daca ajungi cumva sa lucrezi intre ISO 200-800 sa zicem...
In scenariul descris de tine - lumina relativ constanta si sa setezi diafragma si timpul de expunere la valori corespunzatoare si cu o expunere "corecta") da, ar merge.

In TAv, ai Av si Tv pe cele doua rotite, compensarea expunerii pe buton dedicat, si butonul verde pentru resetare la program. Limitele de ISO se seteaza din meniu (le poti pune pe Info pentru acces mai rapid). Informatiile din vizor clipesc daca nu se poate asigura o expunere "corecta".
Resetarea la program o poti seta sa se faca prin modificarea Av si Tv, sau prin Av shift, sau prin Tv shift (plus ISO, desigur, ca discutam de TAv)

#6
calexe

calexe

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,722
  • Înscris: 21.11.2006
Păi e perfect așa. Nici n-ai nevoie să limitezi ISO, că dacă rezultă ISO prea mare pentru poza țintă înseamnă că ai avut pretenții nerealiste. De ex. Nu poți cere la o poză făcută pe noapte să iasă cu A = 8 (fixat), T = 1/1000s (fixat) și totodată cu un ISO calculat de sub 800. Ori reduci din pretenții (A sau/și T), ori accepți ISO care rezultă, ori pui capacul si renunți. Bănuiesc că poți supraveghea evoluția ISO in vizor înainte de a declanșa.

Si nici de Av / Tv shift nu e neapărat nevoie dacă se depășește o eventuală limită impusă la ISO. Că dacă shift-ează T la 1/100s într-o scenă unde ar fi nevoie de T=1/1000s, iarăși mai bine renunți și pui capacul. Dar, în fine, Av / Tv shift poate fi util câteodată.

Edited by calexe, 17 July 2016 - 11:58.


#7
TS030

TS030

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,193
  • Înscris: 25.06.2012
Pai shifteaza doar la cerere :) Sa zicem, il setezi sa shifteze diafragma, setezi Tv=1/1000s, apesi pe butonul verde si aparatul incearca sa-ti gaseasca o valoare potritiva pentru diafragma. Apoi, ajustezi de-acolo.
Asta-i toata chestia cu butonul verde, iti ofera niste valori "corecte" de la care sa pornesti.

#8
calexe

calexe

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,722
  • Înscris: 21.11.2006
Asta spun si eu referitor la Shift. Mai sunt si alte aplicatii utile, de ex foto cu bliț intern (care nu are HSS) pe lumină de zi. Una peste alta TAv este o completare necesara și naturală la Av (cu ISO fix) si Tv (cu ISO fix).

Nedumerirea mea vine de la faptul că cei pe Pentax nu prea folosesc TAv. Iar pe Canon am văzut numai puțini utilizatori care deplâng acest lucru - probabil că majoritatea nu realizează utilitatea. Mie mi se pare că există o grămadă de aplicații la care TAv asigură confort. Nu că nu s-ar putea face și cu ce există. Dar de ex. chiar și la un peisaj poți dori impunerea A și T.

Edited by calexe, 17 July 2016 - 12:40.


#9
twins1

twins1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,518
  • Înscris: 24.01.2007
Eu am început sa'l folosesc(TAv) doar de când am K3 și pot merge pana la iso3200 liniștit. Pe k20D degrabă aveam varianta dacă și iso 800 era problematic uneori.

#10
Hatti

Hatti

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 575
  • Înscris: 20.01.2007

View Postcalexe, on 17 iulie 2016 - 12:39, said:


Nedumerirea mea vine de la faptul că cei pe Pentax nu prea folosesc TAv. Iar pe Canon am văzut numai puțini utilizatori care deplâng acest lucru - probabil că majoritatea nu realizează utilitatea. Mie mi se pare că există o grămadă de aplicații la care TAv asigură confort. Nu că nu s-ar putea face și cu ce există. Dar de ex. chiar și la un peisaj poți dori impunerea A și T.

Eu folosesc destul de des TAv pe Pentax, in special la concerte in baruri pe lumina proasta. Mi se pare foarte util, pot sa impun A (de cele mai multe ori nu vreau sa fiu wide-open) si T (cat aproximez eu ca trebuie cat sa inghet miscarea, sau cateodata vreau blur etc) si camera isi seteaza singura ISO... mi se pare mai comod decat pe full manual cum faceam inainte.

Mai folosesc si EC cu TAv, banuiesc (sper) ca atunci camera subexpune prin scaderea ISO.

TAv pentru peisaje mi se pare o idee interesanta... ma gandesc la situatii in care bate vantul si vreau sa impun un anumit T ca sa nu mi se miste prea mult copacii etc.

#11
calexe

calexe

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,722
  • Înscris: 21.11.2006

View PostHatti, on 27 iulie 2016 - 11:16, said:

...
TAv pentru peisaje mi se pare o idee interesanta... ma gandesc la situatii in care bate vantul si vreau sa impun un anumit T ca sa nu mi se miste prea mult copacii etc.
Exact. Iar cu A fixezi DoF dorit sau poate impui f/11 sau f/8 pentru a nu provoca difracție.

La peisaje, pe 5D3, eu merg mereu cu M (fixez A și T) și măsurare spot ca să pot controla exact și expunerea variind manual ISO. Pe M nu am EC astfel că măsurarea matricială e o loterie, mai ales când am contraste mari (lumină din față). Câteodată chiar și la peisaje trebuie să te miști repede și nu e timp de încercări "până iese"; lumina interesantă poate dura numai câteva secunde. TAv mi-ar fi foarte util la lumină schimbătoare. Tocmai de aceea mă mir că sunt relativ puțini utilizatori care folosesc TAv sau care regretă că nu au TAv, dovadă și reacțiile relativ firave stârnite de postul meu. În opinia mea TAv ar trebui să existe pe orice cameră digitală dSLR sau ML de la middle-end în sus.

Edited by calexe, 27 July 2016 - 12:03.


#12
andrei100

andrei100

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 475
  • Înscris: 31.01.2008
TAv e util si la timelapse photography. De la schimbarea iso nu ai flicker, sau cel putin e un flicker "natural", daca vorbim de schimbarea luminozitatii la apus sau rasarit.

#13
Mircea_jr

Mircea_jr

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 480
  • Înscris: 13.04.2007
De fiecare data cand constat ca unii mai avansati decat mine (in orice domeniu, in general) au opinii asemanatoare cu ale mele (pe care mi-a fost frica sa le zic, de teama sa nu fiu ridiculizat), parca-mi creste inima, ca-mi spun "uite, dom'le, ca nu-s chiar tampit; si altii care stiu mai multe gandesc la fel" Posted Image

Acu' vreo 2 ani jumate am trecut si eu de la compact la DSLR, alegand un Pentax K-r, folosit in principal pentru poze cu familia / copilul. Nu regret achizitia, dar mult m-am enervat si am injurat modul K-r-ului de a "gandi" expunerea, in situatii cand subiectul se misca (rapid) in lumina variabila: de ex. copiii, jucandu-se, alearga din balcon/curte unde-i soare puternic, in casa unde-i lumina mai slaba... si inapoi.

Modul Tv, care ar fi logic pentru subiecti rapizi, se incapataneaza sa tina diafragma deschisa la maximum, fara nicio posibilitate de "shift"; iar obiectivul de kit e slabut "wide open"...
Modul Av, calculeaza mereu presupunand ca vreau sa fotografiez o stanca de pe trepied in lumina perfecta, ajustand parametrii ca sa-mi dea timpi de expunere de ordinul 1/30...
Functia Auto ISO... e (aproape) degeaba, atata timp cat nu pot impune un timp minim de expunere sub care sa nu coboare.
In modul M... well, dupa cum ii spune si numele... desigur, NU mai am Auto ISO, nici macar asa limitat cum e el.

Colegii pentaxisti m-au lamurit ca fix TAv-ul asta mi-ar satisface necesitatile, dar... la ora aia aparatul era deja cumparat, nu mai aveam ce face...

N-am de ales decat sa folosesc modul M, unde macar pot jongla cu diafragma si timpul de expunere cu aparatul la ochi... dar cand subiectul alearga din soare in umbra, tot ar trebui sa umblu si la ISO. In extremis, as putea modifica si ISO fara sa iau aparatul de la ochi, contorsionandu-mi degetul mare sa apas butonul respectiv, doar ca... o, ce sa vezi? Valoarea ISO, care e afisata in viewfinder in modurile Av si Tv... da, ati ghicit... NU mai este afisata in VF in modul M, caci ii ia locul "exponometrul" ala care, cica, iti spune cat de aproape de realitate este expunerea aleasa de tine. Util, poate, pentru unii, dar o alegere idioata, in umila mea opinie, caci avand la indemana optiunea (foarte desteapta) de "save last file as RAW" chiar si cand tragi JPEG, sincer mi se falfaie ca subexpun sau supraexpun cu 1/3 stop! De 1000 de ori mai util mi-ar fi sa vad acolo ISO, ca sa-l pot modifica macar semi-rapid...

Acum ca mi-am spus (inca o data) oful, in concluzie, DA, si eu ma mir (chiar din postura mea de fotograf amator), de ce modul asta TAv, TvAv (or equivalent) nu e implementat mai des...

#14
crokodilu

crokodilu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,906
  • Înscris: 28.12.2006
Pune iso mare by default si pozeaza Av.

#15
TS030

TS030

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,193
  • Înscris: 25.06.2012
Nu vrei un K-5IIs? :P

#16
Mircea_jr

Mircea_jr

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 480
  • Înscris: 13.04.2007

View Postcrokodilu, on 30 iulie 2016 - 22:25, said:

Pune iso mare by default si pozeaza Av.

Stiu... ca am mai povestit si pe topicul dedicat Pentax... da, e si asta un compromis, da' mi-e ciuda sa fiu obligat sa pozez la ISO3200 in plin soare...

View PostTS030, on 30 iulie 2016 - 23:00, said:

Nu vrei un K-5IIs? Posted Image

Vrei, calule, ovăz...? Posted Image
Da, de la o vreme incoace, ma tot uit (lung) la ideea de-a schimba body-ul cu unul cu doua rotite de control, plus mod TAv... doar ca problema, mi-e teama ca o intuim cu totii: bugetu', bata-l vina...
Totusi, varianta, desi putin probabila, nu e 100% exclusa... om mai povesti, bag seama, pe threadul Pentax... Posted Image

#17
crokodilu

crokodilu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,906
  • Înscris: 28.12.2006

View PostMircea_jr, on 30 iulie 2016 - 23:39, said:



Stiu... ca am mai povestit si pe topicul dedicat Pentax... da, e si asta un compromis, da' mi-e ciuda sa fiu obligat sa pozez la ISO3200 in plin soare...
Mi-e greu sa cred ca topai in fiecare secunda din casa afara la soare, dar in fine. Oricum iso mare la soare nu e asa de rau ca iso mare pe intuneric, singurul risc e sa nu arzi poza, cateodata si la 1/4000 poti strica poza daca e foarte lumina. TAv si variatii foarte mari de lumina nu prea te rezolva.

#18
andrei100

andrei100

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 475
  • Înscris: 31.01.2008

View PostMircea_jr, on 30 iulie 2016 - 23:39, said:

Vrei, calule, ovăz...? Posted Image
Da, de la o vreme incoace, ma tot uit (lung) la ideea de-a schimba body-ul cu unul cu doua rotite de control, plus mod TAv... doar ca problema, mi-e teama ca o intuim cu totii: bugetu', bata-l vina...
Totusi, varianta, desi putin probabila, nu e 100% exclusa... om mai povesti, bag seama, pe threadul Pentax... Posted Image
Cred ca TSO30 incerca sa-ti spuna subtil ca vrea sa-ti vanda K-5IIs-ul lui la un pret special, pentru prieteni.Posted Image

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate