Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Termen de inscriere in CIV buteli...

Substantele anabolizante in sport...

Nivel seric vitamina D

problema honda hornet 600 2011
 Probleme? - Viessmann Vitodens 10...

Nu pot downloada atasamentele de ...

O enigma la motor

Constructie sauna
 Sameday aplicatie - topic general

Junsun Multimedia DVD Player cu W...

Problema Nissan Qahqai 1.5 dci

Recomandare banca/pachet pentru S...
 Probleme Myria Gateway Mi365

Conectare interfon la tableta and...

platforma auto (remorca) cu roti ...

Trading, anyone?

Se poate pensiona fara stagiu minim de cotizare?

- - - - -
  • Please log in to reply
38 replies to this topic

MembruAnonim

MembruAnonim

MembruAnonim

• Grup: Banned
Nici eu nu stiu, nu vreau nici sa-i dau sperante desarte omului, de aceea va intreb... Credeam ca stie cineva exact cum sta treaba, asa cu presupusul...

pisoiu22, on 13 iulie 2016 - 22:31, said:

pai nu sunt sigur, nu vezi ca eu nu stiu nici ce naiba e ala stagiu minim si cat e el d efapt. banuiesc ca e o perioada de timp minima. Aia cred ca e vreo 40 ani parca sau 35, iar daca ajungi la 65 ani adica varsta de pensionare si n-ai lucrat 35 sau 40 ani iei nu stiu cat, 400 lei sau in orice caz pierzi mult la pensie.

ech

ech

Guru Member

• Grup: Moderators

_R_A_D_U, on 13 iulie 2016 - 22:28, said:

Trebuie sa se prezinte la casa de pensii sau la primarie? Ajutorul social parca se da de la primarie... Nu stiu si nu vreau sa zapacesc bietul om...
Nu stiu, eu am raspuns la ce stiam.

pisoiu22, on 13 iulie 2016 - 22:29, said:

pai bine, dar e corect sa ia toti aceeasi pensie de 400 lei desi unul a lucrat 6 ani, altul 17 ani, altul 28 si toti astia nu au stagiul minim indeplinit??
Dar ti se pare corect ca unul care are pensie de 401 lei sa primeasca in continuare 401 lei, iar unul care are 399 sa primeasca 399 + 400 lei ?
Ca asa ar rezulta daca ar fi cum spui tu.
Daca e cum spun eu, primul ia in continuare 401, al 2-lea 400. Si sunt destul de sigur ca asa e cum spun eu ...

MembruAnonim

MembruAnonim

MembruAnonim

• Grup: Banned

KLMN, on 13 iulie 2016 - 22:33, said:

Pentru a primi pensie la varsta de 65 de ani, stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

Asta deja stiam. Eu am intrebat daca sunt alte cai deoarece am inteles ca ar exista o portita. Ca acum nu se numeste pensie ci altcumva, asta nu ma intereseaza... Ideea e daca poate sa primeasca ceva pocneti...

pisoiu22

pisoiu22

Active Member

• Grup: Members
mai bine strangea bani din tinerete.
Sau d efapt mai e o treaba ca strangi bani si nu mai apuci sa-i folosesti ca mori, nicicum nu e bine

KLMN

KLMN

Active Member

Nu exista alte cai, decat cele specificate de lege.

claudiu1

claudiu1

Senior Member

• Grup: Senior Members
Inca o confuzie (datorata termenilor) - sintagma pensie socială minimă garantată s-a înlocuit cu sintagma indemnizaţie socială pentru pensionari conform prevederilor art. 7 din Legea nr. 118/2010 privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar si care se achita din bugetul de stat, fara sa afecteze bugetul de asigurari sociale.

Cei de la Casa Națională de Pensii Publice a Municipiului București – Biroul Comunicare și Relații Publice fac o precizare:
Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Atingerea acestui stagiu se realizează prin creșterea stagiului minim de cotizare, conform eșalonării prevăzute în Anexa nr. 5 a Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Vârstele standard de pensionare și stagiul minim decotizare sunt stabilite prin lege în funcție de sexul, luna și anul nașterii persoanei.
Pentru persoanele care au stagii de cotizare mai mici decât cele prevăzute de Legea nr. 263/2010 privind pensie unitar de pensii publice, există posibilitatea completării stagiului de cotizare, prin încheierea unui contract de asigurare socială cu casa teritorială de pensii din raza de domiciliu. Cota de contribuție este de 26,3% din venitul asigurat, care nu poate fi mai mic de 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, dar nu mai mare de 5 ori câștigul salarial mediu brut. Pentru anul 2016 contribuția minimă lunară datorată este de 247 lei. http://ampress.ro/nu...-nu-iei-pensie/

Deci pentru a avea calitatea de pensionar trebuie sa ai minim 15 ani munciti cu acte. Fara ei nu poti deveni pensionar si nu poti beneficia nici de indemnizatia sociala pentru pensionari daca ai pensia mai mica decat cuantumul minim stabilit prin lege.
Asa ca la 5-6 ani persoana in discutie poate apela doar la ajutor social de primaria pe raza careia domiciliaza, toate avand Servicii Publice de Asistenta Sociala (sau similare).

Asa ca... dura lex, sed lex... mai pe romaneste legea e dură, dar aceasta este legea.

Uite cum este la Iasi - http://www.dac-iasi....ajutorul-social

Viorelsolar

Viorelsolar

”Dă sfaturi numai celor ce știu sa le primească”

Eu am 31 de ani vechime cumulată cu cei 14 ani de grupă specială fostă grupa I-a,la cei aproape 50 de ani vârstă și trebuie să mai lucrez vreo 4 ani până la stagiul complet de 35 de ani,să ies la pensie pe la 58 de ani după legile actuale,dar tot îmi este teamă că nu voi primi pensie și colac peste pupăză aud de unul cu doar 5-6 ani lucrați pe cartea de muncă care are pretenție la pensie,deși pe timpul împușcatului erai săltat de pe stradă și băgat la muncă pe alese,sau pușcărie după preferințe !!!.Deh! în România se schimbă legile precum ciorapii și nu știi ce va urma,dacă nu cumva cei 35 de ani stagiu complet de cotizare să devină  pe viitor 45 la dorința expresă al aleșilor din ”șparlamentul mioritic”!!!Posted Image

Edited by Viorelsolar, 14 July 2016 - 00:48.

inius

inius

Active Member

Nu va beneficia de pensie, pentru că stagiul minim de-aia e minim, ca să cotizezi minim 15 ani pentru a avea dreptul la o pensie.

Dar cum a reușit această performanță? Dacă azi are 65 de ani înseamnă că în 1989 avea 39. Și cum pe timpul lui Ceaușescu munca era obligatorie, sigur a avut un loc de muncă undeva. Chiar dacă fabrica nu mai există, arhivele ei trebuie să existe pe la Inspectoratul de Muncă. Să meargă și să-și scoată adeverință.

Dacă nu, atunci venit d-ăla social, altceva n-are ce să spere. Și muncă la negru în continuare.

u-k

u-k

Senior Member

pisoiu22, on 13 iulie 2016 - 22:18, said:

Dar stagiul minim cat e sau ce e?
30 de ani.

inius

inius

Active Member

Viorelsolar, on 14 iulie 2016 - 00:48, said:

Eu am 31 de ani vechime cumulată cu cei 14 ani de grupă specială fostă grupa I-a,la cei aproape 50 de ani vârstă și trebuie să mai lucrez vreo 4 ani până la stagiul complet de 35 de ani,să ies la pensie pe la 58 de ani după legile actuale,dar tot îmi este teamă că nu voi primi pensie și colac peste pupăză aud de unul cu doar 5-6 ani lucrați pe cartea de muncă care are pretenție la pensie,deși pe timpul împușcatului erai săltat de pe stradă și băgat la muncă pe alese,sau pușcărie după preferințe !!!.Deh! în România se schimbă legile precum ciorapii și nu știi ce va urma,dacă nu cumva cei 35 de ani stagiu complet de cotizare să devină  pe viitor 45 la dorința expresă al aleșilor din ”șparlamentul mioritic”!!!Posted Image

Fii liniștit, cazul acestui domn îți demonstrează cu claritate de ce tu vei beneficia de pensie. Pentru că tu ai lucrat corect toată viața. Dar cel puțin 50% din generațiile născute după 1950, nu. Nu mai zic că sunt milioane emigrați. Pur și simplu oamenii ăștia nu vor avea dreptul la nici o pensie, sau la pensii tăiate, foarte mici. Când se bate câmpii cu colapsul sistemului de pensii, cei care o fac sunt direct interesați, pentru că vor să-l privatizeze. Să nu credeți că politicienii sau magistrații și-ar mai fi tras pensii nesimțite dacă știau că sistemul e nesustenabil. În cca. 10 ani, după ce se vor curăța de tot pensionarii lui Iliescu și vor începe să iasă masiv la pensie generațiile de după 1950, din care o mulțime de oameni nu au dreptul la pensie, sau au dreptul, dar la pensii foarte mici, sistemul nu doar că se va echilibra, dar va deveni și extrem de atractiv pentru fondurile private care momentan îi dau târcoale ca vulturii.

Și fii atent, că tot nu poți ieși la 58 de ani. Dacă ai făcut vechimea, nu înseamnă că poți ieși. Tot la 65 de ani vei ieși. Partea bună e că atunci când vei ieși vei acumula alți 7 ani, ceea ce înseamnă că ai șanse să ieși cu o pensie frumușică.

u-k, on 14 iulie 2016 - 07:04, said:

30 de ani.

La bărbați e 35 de ani.

Vă recomand tuturor situl lapensie . com , îți calculezi singur cotizațiile și cât ai acumulat legal până acum. Iar celor care aveți pensie privată pilon 2 vă recomand să vă faceți cont pe situl furnizorului, pentru că sunt obligați să vă arate graficul cu contribuțiile voastre.

Edited by inius, 14 July 2016 - 07:10.

Malus_Dacus

Malus_Dacus

Brasovean

am si eu o intrebare:
cum se calculeaza la vechime daca am 2 joburi?
Adica am un service cu norma intreaga (8 ore/zi) ptr. care angajatorul plateste correct toate darile la stat.
Si mai am un contract de colaborare de 20 ore / luna, ptr. care angajatorul plateste toate darile la stat.
Se va tine cont la vechime si de contractul de colaborare? Cum se va calcula vechimea?

PS: anii de facultate (la zi) cum se adauga la vechime? Vor face parte din stagiul de cotizare?

Edited by Malus_Dacus, 14 July 2016 - 09:22.

bobo666

bobo666

Active Member

Vechimea se calculeaza la numarul de luni de contributii, iar contributia lunara minima nu poate fi sub un anumit prag. Pentru 2016, valoarea minima a contibutiei lunare e putin sub 250 Lei.

Daca tu muncesti 200 ore pe luna, iar altul doar 50 ore pe luna, luna de luna, veti acumula aceeasi vechime in perioada respectiva.
Diferenta e ca tu vei avea o pensie mai mare deoarece, presupun, ai si contributiile mai mari (in raport cu salariul mediu brut).

Malus_Dacus

Malus_Dacus

Brasovean

multumesc de raspuns...acum trebuie sa mai muncesc doar vreo 22 ani ca sa pot iesi la pensie....
Despre anii de facultate stie cineva? Cum se socotesc la vechime?

Viorelsolar

Viorelsolar

”Dă sfaturi numai celor ce știu sa le primească”

@inius,eu am 14 ani de grupa I-a lucrați în mineritul subteran,denumirea actuală este de ”grupă specială” și conform legilor actuale beneficiez de o reducere cu 7 ani a vârstei de pensionare,pentru că primesc un spor de reducere de 6 luni la anul de vechime pentru această grupă de muncă,deci 65-7=58 ani,asta dacă până la 58 de ani reușesc să îndeplinesc stagiul complet de cotizare de 35 de ani,dar cum am deja 31 de ani pe cartea de muncă și vârsta de doar 50 de ani,am tot timpul din lume să mai adaug încă 4 ani,deși eu n-am calculat în această vechime de muncă stagiul militar,vreo 2 ani de șomaj și 5 ani de muncă pe ”libro di lavoro” munciți în Italia,care pot fi transferați în România,dar nu doresc să-i transfer pentru că acești ani contează doar ca vechime pentru îndeplinirea stagiului de cotizare,nicidecum nu intră în calcul pentru cuantumul pensiei și atunci mă duc frumos la IMPS Italia când voi împlini 67 de ani (dacă-i mai apuc !) și pe baza rezidenței pe care o am,voi înainta actele pentru o pensie socială,dacă între timp nu reușesc să mai adaug câțiva ani în plus pe libro di lavoro !.Și totuși la anii mei de vechime,încă mi-e frică că nu voi beneficia de o pensie decentă și am investit în cumpărarea unui teren pentru a mă ocupa de cultivarea legumelor în solarii și cultura trandafirilor de dulceață,astfel sper să nu-mi fie rușine că sunt un asistat social,precum unii din generația mea care au tăiat frunză la câini sau hrănindu-se din pensiile părinților și apoi încep să-și facă probleme la bătrânețe că sunt vai de capul lor !!!Posted Image

Edited by Viorelsolar, 14 July 2016 - 10:58.

leul_tau

leul_tau

Active Member

Primesti indemnizatie si daca n-ai stagiul minim de 15 ani, si in cativa ani se va ajunge la 20 de ani

Edited by leul_tau, 14 July 2016 - 11:10.

Malus_Dacus

Malus_Dacus

Brasovean

Insist:

Malus_Dacus, on 14 iulie 2016 - 10:13, said:

Despre anii de facultate stie cineva? Cum se socotesc la vechime?

leul_tau

leul_tau

Active Member

cauta si tu pe net , s-a mai discutat subiectul tau pe undeva pe forum,Malus_Dacus si chiar eu am dat un raspuns... n-am timp de toti,   si subiectul tau e in afara acestui subiect.. si daca vrea Creatorul sa apuci pensie...

Edited by leul_tau, 14 July 2016 - 13:55.

since2004

since2004

Active Member

_R_A_D_U, on 13 iulie 2016 - 22:00, said:

Am un vecin, barbat, care a implinit recent virsta de 65 ani.
Intrebare: se poate pensiona [sau alta denumire]  avind in vedere ca are 65 ani, pentru a beneficia la batrinete de ceva banuti? Omul a lucrat "cu acte" putin, 5-6 ani, nici el nu stie. Stiam de ceva social, sau cum i-o mai zice. In prezent, omul nu are niciun venit.
Orice sugestie e binevenita!
Siguar ca da, se incadreaza la pensia minima de 400 lei. O singura luna daca a cotizat sau daca a primit vreodata ajutor de somaj este suficient dupa legea actuala. E o decizie a CCR in acest sens. Gresita dupa parerea mea.
LE
Daca isi gaseste si vreun handicap poate ajunge prin cumulare la aproape 700 lei. Am eu un prieten care ia asa: vreo 272  lei de handicap + 400 pensia minima. N-a lucrat niciodata, nici macar o zi.

Edited by since2004, 19 October 2016 - 13:14.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate