Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
"Noi nu furam ca romanii"

Canalele Sky Showtime 1 și S...

Recomandare anvelope lexus rx

Extindere rețea wireless int...
 Configuratie PC

Mufa TV

PPC Energy

Camera conferinta Tenveo tevo-vl12u
 Recomandare rulouri exterioare us...

Gaoyue 858

Telefon performant pe parte audio...

Aspecte legale https://registratu...
 Filtru de apa curata apa de miner...

Unde gasesc borcane mari 5 - litr...

sfat achiziție bicicleta pli...

NVIDIA Shield Programe Romania IP
 

Merita facuta o facultate in prezent ?

- - - - -
  • Please log in to reply
67 replies to this topic

#37
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,594
  • Înscris: 30.07.2003

 pasilla, on 10 iulie 2016 - 19:17, said:

Nu este de vina facultatea.
Nici n-am zis ca ar fi. Stiu ca multi asteapta sa le fie turnata cunoastere pe tabla, ei doar holbandu-se si visand cum la final devin meseriasi ! Da' la imaginea asta contribuie din greu si dadaceala din liceu (ar trebui sa fie aici un invatamant care sa te invete sa inveti asa cum e la facultate dar pentru unii e deja tarziu).

Edited by neagu_laurentiu, 10 July 2016 - 19:30.


#38
inius

inius

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,960
  • Înscris: 02.02.2011
O facultate merită făcută numai dacă îți place meseria pentru care te pregătești.

Poți să fii un tovălos care are diplomă de economist de la ASE, și nu-ți găsești de lucru, sau poți să fii un tip descurcăreț, inteligent și cu drag de meserie, care are aceeași diplomă de la „Spiru Haret”, și să ai o carieră frumoasă. Diploma în sine nu mai zice nimic azi, contează omul. Dar sunt meserii unde fără diplomă nu se poate, că doar nu angajează nimeni ingineri, economiști, juriști etc. pe ochi frumoși.

România a avut în perioada 2000-2008 nevoie de anumite specializări care necesită diplomă de facultate, parțial pentru că intrau o grămadă de corporații pe piața de aici, parțial pentru că intrarea în UE a necesitat o pregătire pe scară largă a personalului de la stat (de pildă, azi chiar și educatoarele sau învățătoarele trebuie să aibă facultate). Această fereastră de oportunitate s-a cam dus, însă.

Dacă vrei să stai o viață la coada vacii, sau dacă nu vrei să te angajezi nicăieri și crezi că vei avea propria ta afacere toată viața, sau dacă pur și simplu te mulțumești cu o meserie oarecare (și sunt meserii extraordinar de bine plătite: sudor, șofer de tir etc.) care nu necesită studii superioare, atunci facultatea chiar nu are nici un sens și n-are rost s-o faci. Dacă însă visezi la o carieră într-o companie multinațională sau la stat, sau chiar într-o simplă companie de dimensiuni medii, sau într-un domeniu unde diploma e o condiție sine qua non (ex. vrei să te faci medic), atunci facultatea e evident un atu, cu condiția, repet, să-ți și placă ceea ce faci. Că dacă nu-ți place...

#39
TruculMagic

TruculMagic

    Egalitatea nu există decât în matematică

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,669
  • Înscris: 24.11.2015

 D3an, on 10 iulie 2016 - 16:42, said:

pai nu vei sti niciodata daca merita sau nu. pana nu o termini. poti sa ai facultate si sa fii somer sau sa lucrezi muncitor necalificat, sau la fel de bine poti fi un inginer de succes.
oricum, daca ai facultatea ai o sansa in plus, nu stii cand se deschide o usa si tu neavand facultatea nu vei putea intra. atunci vei zice : ce buna era o facultate.
dar la cum merge romania, majoritatea firmelor au nevoie de ingineri in mai toate domeniile.

Ai dreptate, insa eu dupa ce am depus atata munca la facultate, nu m-as multumi cu un 2-3.000lei pe luna, am asteptari mai mari. O facultate o faci si pentru a putea sa iti permiti o masina mai rasarita de exemplu (una la 15-20.000euro), adica nu vad cum la 100-200euro pe luna pe care ii pune cineva deoparte lunar ar putea sa isi permita o masina mai noua decat un golf 4 si asta e foarte trist, in alte tari e cu totul altceva, chiar este diferenta, insa in tara la noi e foarte prost facut sistemul.

 pasilla, on 10 iulie 2016 - 16:46, said:

Daca tu crezi ca nu este nici o diferenta intre un muncitor si un inginer, ambii cu acelasi salariu si angajati in aceiasi firma, atunci nu merita sa faci chetuieli inutile cu facultatea.

Cand esti inginer nu vrei sa ai acelasi salar ca un muncitor, ai asteptari mai mari, cel putin eu unul asa sunt.

 pasilla, on 10 iulie 2016 - 16:46, said:

Daca tu crezi ca nu este nici o diferenta intre un muncitor si un inginer, ambii cu acelasi salariu si angajati in aceiasi firma, atunci nu merita sa faci chetuieli inutile cu facultatea.

Cand esti inginer nu vrei sa ai acelasi salar ca un muncitor, ai asteptari mai mari, cel putin eu unul asa sunt.

 andy1992, on 10 iulie 2016 - 16:46, said:

Initiator, ce facultate ai facut? Istorie? Posted Image

Ceva ce tu nu o sa faci niciodata Posted Image
PS: Am fost bun si la istorie, la cel mai al naibii profesor cand ma ridica in picioare ca asa avea el chef, am luat 10 Posted Image

 St3garu, on 10 iulie 2016 - 16:46, said:

Facultatea este o investitie, o oportunitate, acces la informatie, cum calculezi cat valoreaza timpul tau, asa zis pierdut cu studiile? Cati bani poti face incepand cu 18 ani si sa zici ca "uite, la 22 ani am suma X, bine ca nu am facut facultatea". In mod aproape sigur nu vei avea nici un ban. Deci, ce alegi : la 22 de ani fara bani, dar cu o facultate, o specializare, sansa de un inceput rapid sau la 22 ani fara bani, fara diploma, dar cu o oarecare experienta, care o fi aia, la mac, lidl sau sofer pe undeva?

De acord cu tine. De asta am zis ca mai astept opinii. Insa la acces la informatie... n-as prea zice. Cel putin pe partea de it, tu trebuie sa te informezi de pe google, nu te ajuta nimeni cu nimic. Cat faci, atata stii.

 neagu_laurentiu, on 10 iulie 2016 - 16:47, said:

Ia gandeste-te in jumatatea asta si la exemplele unde lucrurile stau invers. Nu globaliza un sector sau niste oameni. Iti dau dreptate punctual pe niste cazuri dar nu la gramada.

Mai sunt 1001 puncte. Dar pare ca o tii pe a ta.

Chiar nu-mi vine acuma ... poate dai tu exemple. Astept orice si o sa raspund in masura in care timpul imi permite. Sunt cam ocupat si acuma, insa daca tot am deschis topicul incerc sa raspund intr-o oarecare masura.
O sa revin cand am timp si cu o schema (bani cheltuiti, etc... vs toti prietenii mei care nu au o facultate) :)

 pasilla, on 10 iulie 2016 - 16:50, said:

Este foarte interesanta abordarea lui:  "Banii sunt singurul, lucru care conteaza in viata.".

Gandeste-te ca golul acela se umple cu bani si totul se remediaza (nu am gasit imaginea respectiva, insa am pus alta oarecum asemanatoare). Fara bani esti un nimeni, indiferent de valoare, nu ai nici o valoare si nu poti merge nici pana la ... publica. Degeaba esti destept. Cunosc oameni foarte destepti, care din pacate nu au avut oportunitatea de a valorifica acest dar, iar succes in viata nu au avut, decat o viata maxim spus modesta.
[ https://thumbs.dreamstime.com/z/heart-broken-money-illustration-huge-gold-dollar-sign-35813607.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

 St3garu, on 10 iulie 2016 - 16:54, said:

De aici reiese ca decat sa incerci sa fi foarte bun, preferi compania selecta a unor dorei, probabil vrei sa ajungi in reclame. Greu cu munca intelectuala, mai usor la baros

La un salar de 2000-3000euro la lucrari interioare cu niste "dorei" parca as putea sa ii suport mai mult decat un patron in costum pe 500euro in Romania din care nu raman cu nimic, nu crezi ? Posted Image

 DraculescuDraculescu, on 10 iulie 2016 - 16:57, said:

@initiator - ce ai mai facut cu business-ul ala de care tot scriai pe forum? ai primit finantare de la google? Posted Image
http://forum.softped.../#entry19340260



Cat despre facultate, da, evident ca merita daca o faci intr-un domeniu de actualitate(gen informatica).

Momentan l-am pus pe stand-by , acuma vreau sa invat niste chestii, apoi dupa ce termin as vrea sa invat partea de 3D de care am nevoie pentru acel proiect :) (insa deocamdata singur nu-l pot realiza, incerc lunile astea sa vad daca se baga 2 profesori (prieteni) de la o universitate. Le-a placut ideea cand le-am zis foarte putin din ea.

Edited by TruculMagic, 10 July 2016 - 19:42.


#40
cobi1

cobi1

    Bagator in seama

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,767
  • Înscris: 28.02.2011

 TruculMagic, on 10 iulie 2016 - 16:32, said:


Daca luam in considerare cat valoreaza o facultate (cheltuieli + timp pierdut) + cativa ani pana recuperam cheltuielile , dupa ce tragem linie o sa observam ca hartia respectiva are o valoare egala cu zero. Posted Image
Depinde de noroc in final si depinde ce vrei sa faci ca nu toate facultatile sunt in zadar . De exemplu medicina si dreptul , fara ele nu poti profesa , insa sunt si niste facultati care pot fi inlocuite cu postliceale sau cursuri de perfectionare .
Facultatea da bine la CV , masterul la fel ( fara facultate nu se poate face master ) .
Nu contest ca sunt multi cu facultate si lucreaza sub calificarea lor dar am zis ca depinde de noroc , pile , etc
Nu stiu daca mai este valabil partea la angajare , daca ai studii superioare , salarul porneste de la alta grila decat cei fara facultate .
O  facultate te ajuta la dezvoltarea unei afaceri viitoare , ex in managementul turismului , zootehnie agricultura si alte domenii dar nu spun e absolut indispensabila .
Tineretul se gandeste la o facultate ca sa prelungeasca putin " starea " de libertate , deci nu doresc intrarea imediata  in " pita " + problemele care decurg de acolo , plus ca prospecteaza piata locurilor de munca in diferite domenii cat timp is studenti .
Intr-adevar scolile profesionale au cam disparut deci si multe meserii ( strungar, lacatus etc ) s-au pierdut din cauza lipsei de interes si din cauza consumismului exagerat ( vezi produse china ieftine ) .
Facultatea e perioada in care tinerii ( aia care pleaca de acasa , ) experimenteaza altceva decat statul cu parintii , de fapt cam majoritatea incearca asta , unii invata pt bursa si camin altii nu au nevoia asta etc .
Cat merita pt unii si altii sa faca o facultate habar n-am , depinde de fiecare ce posibilitati are si ce vrea sa faca .

#41
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,594
  • Înscris: 30.07.2003

 TruculMagic, on 10 iulie 2016 - 19:50, said:

eu dupa ce am depus atata munca la facultate, nu m-as multumi cu un 2-3.000lei pe luna, am asteptari mai mari
Pai alege un domeniu fara frontiere si poti spera la mai mult.

 TruculMagic, on 10 iulie 2016 - 19:52, said:

Chiar nu-mi vine acuma ... poate dai tu exemple.
Eu lucrez in IT, in facultate am invatat meserie (mi-am luat zborul, ca asa invat si acum) iar veniturile din acest sector se vantura peste tot, cum nu mai sunt tanar absolvent, imi permite experienta profesionala sa ajung spre nivelul de sus al cifrelor.
Altu' e medic si iarasi castiga daca i-a intrat meseria-n cap. Si tot asa.

Edited by neagu_laurentiu, 10 July 2016 - 19:59.


#42
TruculMagic

TruculMagic

    Egalitatea nu există decât în matematică

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,669
  • Înscris: 24.11.2015

 DraculescuDraculescu, on 10 iulie 2016 - 16:57, said:

Cat despre facultate, da, evident ca merita daca o faci intr-un domeniu de actualitate(gen informatica).

Asta e problema, ... sa termini la info nu-i usor si parca un salar de vreo 2-3.000lei nu-i deloc motivant. Pentru mine nici unul de 4.000. Oare de cat am nevoie pentru a avea o vila si un x5 ca a samsarilor de prin oras ? (dau exemplu, sa nu le luati toate pe sus, dar nu am gasit ceva mai relevant din zilele noastre ca grad de comparatie). Eu cu intelectul ei cu smecheriile. Posted Image

 Serbius, on 10 iulie 2016 - 17:20, said:

De ce se inghesuie toata lumea la facultati si vizeaza sa lucreze prin multinationale, ca apoi sa someze stramband nasul la munci fizice? Sunt atatea locuri de munca, dar nu se gasesc oameni!
Ion Izvoreanu din Racşa se plange ca nu gaseste muncitori deloc pentru ferma lui:
"Un om nu găseşti, măi, un om. M-am dus de dimineaţă să găsesc doi ţigani. Bă, omule, nu mai e nimeni în ţara asta. Nu găsesc un om la vaci. Am zis că o să găsesc un om cu o familie, cu femeie să stea aici. Dar nu găsesc pe nimeni“


Lasa-ma si cu munca asta de sclav, ca nici 100lei pe zi nu-ti da. Daca pluseaza macar 250-300lei pe zi, poate mai vorbim Posted Image

 ASCENDED, on 10 iulie 2016 - 17:30, said:

Merită făcută o facultate!
Diploma nu-ți cere de mâncare!

Pana o ai in mana, diploma iti face o gaura neagra in buzunar Posted Image

 MooF2010, on 10 iulie 2016 - 17:35, said:

Citeste ce ai scris si iti dai singur raspunsul....

Frate am si eu colegi cu diploma ca a mea, dar daca le spui fa si mie o schema de pornire pentru instalatia asta sau monteaza si tu motorul asta ii cam pierzi...

Asta inseamna capitalism... esti bun presperi, eu am semnat contract de munca inainte sa imi termin facultatea (pe domeniul meu pe studiile mele). Am facut practica in afara tarii, am facut practica la 3 firme in tara gratis, m-am dus la ei si le-am zis "vin gratis pe banii mei numai dati-mi sa muncesc". La toate cele 4 firme unde am facut practica toti m-au intrebat daca vreau sa raman la ei dupa ce au vazut ce pot.

Dar cand faci practica pe hartie, cumperi o adeverinta sau ai un prieten cu o firma si iti da dovada ca ai facut practica sa o duci la facultate, cand te tarai prin facultate vrei si loc de munca? Zi merci ca ai +50 lei sau cat e somajul mai mare fata de ala fara facultate.

Diploma de facultate e ca si cheia de la masina, daca nu stii sa conduci masina degeaba ai cheia

Bine punctat, ma bucur sa mai vad si oameni de succes care au aplicat si anumite idei la care ma gandeam si eu acum ceva vreme.

 viotl, on 10 iulie 2016 - 17:38, said:

Deci, tu nu stii ce e aia facultate.
Asa ca nu poti comenta.
Ramii pls la meserii pina te lamuresti.

Poate imi explici Posted Image
Ce ai facut ? Geografie ? Posted Image

 Tsunnnami, on 10 iulie 2016 - 17:43, said:

Pentru tine o facultate e pierdere de vreme si de bani
Orienteaza-te catre meserii

Daca ne raportam la succesul avut de prietenii mei peste granite fara facultati, comparativ cu o persoana cu facultate (aici vorbim de politehnica, informatica, nu psihologie), atunci... e o pierdere de bani si timp. Posted Image Cand termini pe un domeniu din acesta, am asteptari mult mai ridicate. Ca nici salar mare in Romania si nu numai, nu-ti da nimeni degeaba, deci e foarte stresant.

 MooF2010, on 10 iulie 2016 - 18:05, said:

Ce-i drept am vazut multi tinichigii cu 5000RON salariu nu mai zic de vopsitorii cu 5000 de euro. Prietene eu plec debutant cu 2000RON + Bonuri + 25% marire dupa 3 luni + 25% marire dupa 6 luni + 15% marire dupa 12 luni + 10% marire dupa 18 luni (contract pe 3 ani)... cu conditia sa nu am erori in ceea ce fac, la o stricaciune facuta pierd bonusul din transa in care ma aflu. La orice idee de progres propusa de mine si acceptata de CA primesc 10% din investitie... dar prietene  in timpul facultatii nu ziceam "e vineri seara ma duc in club nu ma intereseaza ce e maine"...

Ce cheltuieli cu facultatea? Pe bune puteam face facultatea la Iasi, la Bucuresti sau la Brasov unde pe profilul meu is cu traditie... dar am facut-o la Galati ca sa nu plec de acasa sa nu stau in chirii, nu am arso prin baruri si cluburi, am fost la buget, am luat bursa si de la stat si privata... ce cheltuieli ca aveam 1500 RON din burse si tot ce trebuia sa fac era sa iau un amarat de 8

Mai rar oameni ca tine Posted Image
De exemplu informatica nu prea o poti face oriunde, doar la Cluj-Bucuresti-Iasi si Timisoara in general. Deci nu chiar in orice judet. Automat mergi catre ce e mai aproape de tine.

 leul_tau, on 10 iulie 2016 - 18:16, said:

Merita sa faci o facultate la zi, e buna la pensie...Posted Image daca nu te bazezi pe muschi si pe smecherie... nu te cauta nimeni daca n-ai pile ,relatii, vrajeala, bani de la parinti, daca nu esti in politica, daca nu invarti ceva cu cineva... daca nu te dai cu tupeu ... si in final, "viata" te ia mereu prin surprindere pe lumea cealalta

Exact asta e formula unei vieti de succes, chiar trebuie sa apreciem hotii de la noi ca au stiut sa se descurce, chiar daca nu stiau sa isi lege sireturile de la papuci fara instructiuni, vezi politicieni, primari, etc... care au dat bacalaureatul dupa 30 ani, iar brusc dupa au avut si 2 facultati + doctorate (asta pentru imagine sa nu zica x sau y... uite ba la prostu' ala).
Daca as avea succes la smecherie si politica, nu mi-as mai bate capul cu un servici. Posted Image

 pasilla, on 10 iulie 2016 - 18:54, said:

O facultate nu iti ofera de facto un trai mai bun. Iti da doar o cheie cu care ai acces la anumite usi din viata. Ce usi deschizi tu , folosind acea cheie, depinde numai de tine si absolut nimeni nu te poate ajuta ..
Fara acea cheie, se poate intampla sa  identifici usa buna, dar nu ai cu ce sa o deschizi.

Bine punctat Posted Image (dar repet... cheia aia... e costisitoare din toate punctele de vedere, daca esti constiincios, in tot acest timp + bani, poti sa realizezi destul de multe, si iarasi fac referire la prietenii mei). Daca nu faci nici facultate si nici meserie,atunci nu are rost sa discutam.
E ca povestea aia:
-Fumezi ?
-Da
-...strici 30lei pe zi, in x ani iti luai un bmw.
-Dar tu fumezi ?
-Nu.
-Si unde iti e bmw-ul ? Posted Image)

 pasilla, on 10 iulie 2016 - 19:17, said:

Nu este de vina facultatea. Facultatea (oare de ce sa numeste facultate ?), iti ofera numai conditiile de invatare a unei meserii, nu si certitudinea [nici nu ar avea cum].

De exemplu, eu ca si angajator am nevoie de un inginer electronist. Se prezinta la interviu doi candidati, Unul care a absolvit 8 clase si unul cu licenta. Sa zicem ca sunt flexibil si accept si interviul cu absolventul de 8 clase.
Ii pun pe fiecare sa identifice pe un PCB tranzistorii. Cel cu 8 clase ii identifica pe toti si imi si explica rolul lor in acel PCB, cel cu licenta ma intreaba ce sunt aia tranzistori.
Pe cel cu 8 clase nu il pot angaja pe post de inginer, pentru ca nu stiu/nu am incredere ca are capacitatea de a ocupa o asemenea functie, dar ii comunic ca ii pot gasi alt post, pentru ca ii recunosc cunostintele lui de electronica, iar pe licentiat nu il pot angaja, pentru ca am vazut ca in afara de o diploma, nu are nici o legatura cu domeniul.

Sa zicem, ca e o alta lume, nu e asa roz cum crede un elev de liceu sau cum arata pe la tv, pe unii nici nu-i poti numi profesori, sau la altii le dadeam eu lectii din cultura mea generala, insa nu pot sa nu zic, ca exista si persoane langa care iti e mai mare dragul sa stai si atata iti explica si dupa ce se termina ultimul seminar, ca iti e rusine si nu mai stii ce sa faci ca sa poti pleca, sau altii care chiar stiu cu ce se mananca problema respectiva.
Pana la urma toti stim sa mergem sa citim de pe niste slideuri puse la proiector si sa facem exemple cu exercitii gata rezolvate nu ?

 cobi1, on 10 iulie 2016 - 19:55, said:

Depinde de noroc in final si depinde ce vrei sa faci ca nu toate facultatile sunt in zadar . De exemplu medicina si dreptul , fara ele nu poti profesa , insa sunt si niste facultati care pot fi inlocuite cu postliceale sau cursuri de perfectionare .


Este drept ca ai si o alta imagine in societate, nu pot sa neg asta. Posted Image
E o experienta noua, e frumos. Dar cand am deschis azi topicul ma gandeam strict din motive financiare. X-ulescu cu inteligenta vs Y cu munca fara calificare dar cu succes peste granite vs Z cu smecherile, ordinea este Z>Y>Y Posted Image

Revin cu un raspuns mai detaliat la postarea ta deoarece mi s-a parut interesanta. Acuma am ceva treaba.

Edited by TruculMagic, 10 July 2016 - 20:17.


#43
DraculescuDraculescu

DraculescuDraculescu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,504
  • Înscris: 31.07.2015

 TruculMagic, on 10 iulie 2016 - 20:16, said:

Asta e problema, ... sa termini la info nu-i usor si parca un salar de vreo 2-3.000lei nu-i deloc motivant. Pentru mine nici unul de 4.000.
Daca te duce un pic capul sari cu mult de 2-3000 de lei/luna.
Cu ce te ocupi la ora actuala daca banii astia ti se par asa de putini? Cat castigi intr-o luna?

#44
TruculMagic

TruculMagic

    Egalitatea nu există decât în matematică

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,669
  • Înscris: 24.11.2015

 cobi1, on 10 iulie 2016 - 19:55, said:

Facultatea da bine la CV , masterul la fel ( fara facultate nu se poate face master ) .
Nu contest ca sunt multi cu facultate si lucreaza sub calificarea lor dar am zis ca depinde de noroc , pile , etc
Nu stiu daca mai este valabil partea la angajare , daca ai studii superioare , salarul porneste de la alta grila decat cei fara facultate .
O  facultate te ajuta la dezvoltarea unei afaceri viitoare , ex in managementul turismului , zootehnie agricultura si alte domenii dar nu spun e absolut indispensabila .
Tineretul se gandeste la o facultate ca sa prelungeasca putin " starea " de libertate , deci nu doresc intrarea imediata  in " pita " + problemele care decurg de acolo , plus ca prospecteaza piata locurilor de munca in diferite domenii cat timp is studenti .
Intr-adevar scolile profesionale au cam disparut deci si multe meserii ( strungar, lacatus etc ) s-au pierdut din cauza lipsei de interes si din cauza consumismului exagerat ( vezi produse china ieftine ) .
Facultatea e perioada in care tinerii ( aia care pleaca de acasa , ) experimenteaza altceva decat statul cu parintii , de fapt cam majoritatea incearca asta , unii invata pt bursa si camin altii nu au nevoia asta etc .
Cat merita pt unii si altii sa faca o facultate habar n-am , depinde de fiecare ce posibilitati are si ce vrea sa faca .

Mai nou la orice firma se cam intra pe pile (cunosc cazuri "proaspete"). Si asta e iarasi una din dezamagirile mele (cel putin eu am sa incerc sa conduc in cativa ani, nu sa fiu condus) :)
Am facut si eu cateva tipuri de management, insa nu te ajuta la mare lucru, deoarece toate chestiile astea le stiam de dinainte, am facut liceu pe domeniul economic si imi e foarte usor cand e vorba de materii legate de economie, face parte oarecum din cultura mea generala + ca din cauza a ceea ce mai fac uneori, sunt mereu in fata unui ecran si am timp sa mai citesc una alta. E o placere daca pot sa zic asa.
Lungirea timpului de lenevire e o nesimtire, trebuie sa nu ai bun simt ca sa mergi la facultate doar ca sa stai pe banii parintilor si sa te distrezi cand ei muncesc pentru tine...

Totusi, nici nu vreau sa ma gandesc cum e sa termini psihologia, ceva stiinte politice, geografie, istorie, finante banci sau alte minuni din acestea... comparativ cu o "munca adevarata".

 neagu_laurentiu, on 10 iulie 2016 - 19:57, said:

Pai alege un domeniu fara frontiere si poti spera la mai mult.

Eu lucrez in IT, in facultate am invatat meserie (mi-am luat zborul, ca asa invat si acum) iar veniturile din acest sector se vantura peste tot, cum nu mai sunt tanar absolvent, imi permite experienta profesionala sa ajung spre nivelul de sus al cifrelor.
Altu' e medic si iarasi castiga daca i-a intrat meseria-n cap. Si tot asa.

Asta e problema... pana ajungi sa ai macar 3-4 ani in "bord"... e frustrant sa te uiti la vecinu meserias care face in afara intr-o luna ca castiga unul in Ro intr-un jumatate de an :)

 DraculescuDraculescu, on 10 iulie 2016 - 20:30, said:

Daca te duce un pic capul sari cu mult de 2-3000 de lei/luna.
Cu ce te ocupi la ora actuala daca banii astia ti se par asa de putini? Cat castigi intr-o luna?

Sa nu intram in detalii (PM).

#45
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,594
  • Înscris: 30.07.2003

 TruculMagic, on 10 iulie 2016 - 20:16, said:

De exemplu informatica nu prea o poti face oriunde, doar la Cluj-Bucuresti-Iasi si Timisoara in general. Deci nu chiar in orice judet. Automat mergi catre ce e mai aproape de tine.
Informatica e prezenta cam peste tot unde sunt universitati infiintate, si-s destule. Cheltuielile nu-s asa mari daca intri la buget si ai media pentru camin.

#46
DraculescuDraculescu

DraculescuDraculescu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,504
  • Înscris: 31.07.2015
-stergere post-

Edited by DraculescuDraculescu, 10 July 2016 - 20:44.


#47
TruculMagic

TruculMagic

    Egalitatea nu există decât în matematică

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,669
  • Înscris: 24.11.2015

 neagu_laurentiu, on 10 iulie 2016 - 20:34, said:

Informatica e prezenta cam peste tot unde sunt universitati infiintate, si-s destule. Cheltuielile nu-s asa mari daca intri la buget si ai media pentru camin.

In camin nu e totul asa roz, adica eu unul nu sunt genul care ar sta in camin si caruia ii place sa aibe o viata dintr-un party in altul. Prefer mai mult zonele linistite, sa nu ma incurce nimeni cand am treaba, de altfel nu pot sa invat daca nu e liniste deplina. De exemplu un amic invata doar daca aude muzica, eu pot sa invat aproape orice daca citesc o singura data, cu conditia ca sa fie liniste deplina sa ma simt in largul meu si sa ma concentrez, sa nu simt "presiune exterioara" daca se poate zice Posted Image

#48
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,594
  • Înscris: 30.07.2003
Pai de ce crezi ca s-au inventat salile de lectura, la biblioteca ? Acolo inveti daca ai norocul sa dai peste astfel de oameni. Si s-a mai inventat si facultatea la distanta, pt. unele sectii, ca si asa tot de unul singur inveti chiar daca esti la zi.

 TruculMagic, on 10 iulie 2016 - 20:34, said:

Mai nou la orice firma se cam intra pe pile (cunosc cazuri "proaspete").
Eu pe unde am fost, n-am dat de astfel de cazuri, trebuia si un prost sa munceasca cu simt de raspundere.

 TruculMagic, on 10 iulie 2016 - 20:34, said:

Asta e problema... pana ajungi sa ai macar 3-4 ani in "bord"... e frustrant sa te uiti la vecinu meserias care face in afara intr-o luna ca castiga unul in Ro intr-un jumatate de an Posted Image
In domeniul meu, anii astia-i faci in facultate daca intelegi rolul ei si ce vrea meseria de la tine. Iar in tara nu-s asa mici salariile pentru un absolvenit cu meseria-n cap in raport cu alte profesii. Apoi la fel de bine poti merge si peste mari si tari, imediat dupa absolvire, tot daca ai meseria-n cap, si cu siguranta castigi mai bine decat meseriasii tai. Plus ca stai vara la aer conditionat si iarna la caldura.

Edited by neagu_laurentiu, 10 July 2016 - 21:11.


#49
TruculMagic

TruculMagic

    Egalitatea nu există decât în matematică

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,669
  • Înscris: 24.11.2015

 neagu_laurentiu, on 10 iulie 2016 - 21:02, said:

Pai de ce crezi ca s-au inventat salile de lectura, la biblioteca ? Acolo inveti daca ai norocul sa dai peste astfel de oameni. Si s-a mai inventat si facultatea la distanta, pt. unele sectii, ca si asa tot de unul singur inveti chiar daca esti la zi.


Eu pe unde am fost, n-am dat de astfel de cazuri, trebuia si un prost sa munceasca cu simt de raspundere.


In domeniul meu, anii astia-i faci in facultate daca intelegi rolul ei si ce vrea meseria de la tine. Iar in tara nu-s asa mici salariile pentru un absolvenit cu meseria-n cap in raport cu alte profesii. Apoi la fel de bine poti merge si peste mari si tari, imediat dupa absolvire, tot daca ai meseria-n cap, si cu siguranta castigi mai bine decat meseriasii tai. Plus ca stai vara la aer conditionat si iarna la caldura.


Cand esti un "gigel" caruia nu i s-a uscat bine cerneala pe diploma de la bacalaureat, nu stii mare lucru despre ce inseamna o facultate, nu este nimeni sa te ajute cu sfaturi, deobicei aia mai mari se tin mai smecheri sau au facut altceva sau sunt departe la munca, iar cei fara facultate incep in gura mare ca facultatea la distanta e ca berea fara alcool, deci automat ai tendinta de a merge spre una la zi.

Revenind la pile... nu cred ca are rost sa discutam pe acest subiect. Stiu doar ca exista si asa ceva, dar nu chiar la orice firma.

Indiferent de salar, mie in Romania mi se par mici raportat la asteptarile mele, de asta ziceam ca merita doar daca ai de gand sa te muti in afara. Parca altfel suna sa lucrezi pe it in Germania cu un salar intre 5 si 8000euro (de 5 si 7k, cunosc cazuri). :) Dai chirie dublu-triplu fata de CJ, insa tot poti sa pui "ceva" deoparte.

#50
TruculMagic

TruculMagic

    Egalitatea nu există decât în matematică

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,669
  • Înscris: 24.11.2015
Nu mai am timp sa raspund la fiecare, puteti sa veniti cu idei si sfaturi, insa fara atacuri la persoana.
Astfel se poate inchide. In mare am cam lamurit (defapt cam tot pe ideile mele o tin) poate cei care mai stiu cate ceva despre mine o sa intervina aici pe forum. Posted Image

#51
dumad

dumad

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 53
  • Înscris: 01.04.2016
In primul rand vreau sa mentionez ca sunt de parere ca la facultate nu te duci sa inveti, invatatul se face acasa sau la biblioteca. La facultate te duci pentru diploma si cerc social (profesori si studenti care in viitor pot sa-ti foloseasca ca relatii si "sa-ti deschida o usa" in domeniu).

In al doilea rand, facultatea o faci ca sa devi "meserias" intr-un domeniu mai avansat in care te folosesti mai mult de intelect decat de forta bruta, si sunt de parere ca daca nu esti atras de domeniu nu ai cum sa devi bun. Si drept urmare sunt de parere ca trebuie sa te duci la facultate doar daca simti chemarea pe domeniul respectiv, ales de studiat.

In al treilea rand, in momentul de fata in Romania merita sa faci facultate doar pentru cateva domenii si doar daca este facultate de la stat, si dupa parerea mea acestea sunt:
1. Inginerie: politehnica, constructii etc. (Intelegi idea, pentru ca nu ai cum sa fi inginer fara diploma, la fel si la restul de mai jos)
2. Medicina pentru a profesa ca doctor
3. Economie pentru a profesa ca economist
4. Arhitectura pentru a deveni arhitect
5. Drept daca vrei sa devi avocat, procuror, judecator etc.

Eu am ajuns la concluzia aceasta dupa ce mi-am pierdut timpul cu 2 facultati, am fost un semestru la informatica la Titu Maiorescu si 1 an la marketing la Nicolae Titulescu (ambele sunt facultati private din Bucuresti). Am renuntat la ele deoarece am realizat ca daca tot fac o facultate este bine sa o fac la stat si pentru ca am descoperit ca nu ai nevoie de diploma ca sa lucrezi in domenile respective (eu am lucrat ca programator 1 an de zile pe PHP, Python, Javascript, si nu m-a intrebat nimeni de diploma de facultate).

Restul facultatilor existente pe piata sunt doar fabrici de diplome inutile, si sfatul meu este sa stai departe de ele!

Edited by dumad, 10 July 2016 - 23:02.


#52
MooF2010

MooF2010

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,322
  • Înscris: 24.05.2010

 neagu_laurentiu, on 10 iulie 2016 - 18:59, said:

Din totalul absolventilor, cei mai multi nu vor profesa in domeniul studiat, din varii motive. Asa ca te inteleg. Da' mai e si acel mic procent ce nu are remuscari in urma alegerii facute.

asa si eu mi-am schimbat optiunile in timpul facultatii de vreo 5 ori... acum avantajul meu este  ca domeniul este destul de vast, eu sunt polivalent si mai am si cunostinte conexe care m-au ajutat sa migrez la marginea dintre 2 domenii, unul care stie doar motoare ca asta s-a predat la facultate nu o sa poata niciodata sa lucreze unde lucrez eu fiindca eu am invatat automatizarile singurel la biblioteca, mergeam la seminarii si laboratoare la facultatea de automatica, mai schimbam o vorba doua cu cate un profesor astfel incat acum am capacitatea sa fac automatizari la sisteme electromecanice domeniu care e mult mai bine platit si mult mai lejer decat postul celui care lucreaza in mentenanta SE-urilor sau productia lor...

#53
qew

qew

    Tren International

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,752
  • Înscris: 05.11.2010
Multi din oamenii ce comenteaza pe aici manca cacat pe romaneste. Si se vorbeste mult doar din auzite. Luati aici informatii din realitate. 70% din colegii mei(nu doar cei ce erau foarte buni) de facultate aveau un job in domeniu(adica un post ce necesita studii superioare) inainte de a termina facultatea iar salariile is de minim 2000 de lei net. Deci si facultatea are rolul ei si merita sa o faci. Acum vorba aia: Dumnezeu iti da dar nu iti baga in traista.

PS: Am terminat anu asta facultatea.

#54
Tsunamii

Tsunamii

    Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,768
  • Înscris: 20.10.2015

 TruculMagic, on 10 iulie 2016 - 20:16, said:

Daca ne raportam la succesul avut de prietenii mei peste granite fara facultati, comparativ cu o persoana cu facultate (aici vorbim de politehnica, informatica, nu psihologie), atunci... e o pierdere de bani si timp. Posted Image Cand termini pe un domeniu din acesta, am asteptari mult mai ridicate. Ca nici salar mare in Romania si nu numai, nu-ti da nimeni degeaba, deci e foarte stresant.

Eu ma refer DOAR la tine cand scriu ca e o pierdere de vreme si bani facultatea (pentru tine), nu pentri mine, nici pentru prietenii tai

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate