Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Acumulator 3.7v

Andaluzia sau Tara Bascilor

Alternativa la Ruse din Bucuresti...

Pragurile minime de raportare pen...
 Anevrism de aorta ascendenta

Dovada adresei de resedinta

Tulsa King (2022 - )

Tv box android fara "servicii...
 Factura platita la Supercom si ne...

Nu mai primesc sms pentru locker ...

Apeluri efectuate dar nu apar in ...

Apa de puț in Berceni-Ilfov
 Recomandare alegere - R7 7800X3D/...

OCEANIA NATIONS CUP 2024

Recomandare router portabil wifi

Plata internaționala
 

Vin spumant/sampanie

- - - - -
  • Please log in to reply
18 replies to this topic

#1
Molgod

Molgod

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 94
  • Înscris: 25.04.2016
Care e diferenta dintre vin spumant si sampanie ? Aseara am fost la un majorat si mi s-a dat sa beau sampanie Angelli care m-a lasat cu un gust amar. Mai exact Angelii Blanc de Blancs, vin spumant alb demisec. Am luat o gura si l-am intrebat ce e - a zis ca e sampanie. Eu am baut de cateva ori Moet in viata mea, dar nu am gasit nicio diferenta intre cele doua.

#2
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,713
  • Înscris: 29.03.2006
Champagne este un brad protejat, cu drept de folosire numai pt. vinul spumant din regiunea Champagne.

Exista si diferente legate de soiuri de struguri, pamant, metoda, etc., dar mai este un amanunt important.

Sampania este in general de doua feluri:
1. sec.
2. brut.

Cea brut este absurd de naspa, si cu toate astea este cea care se gaseste mai usor in RO.
Cea sec este de obicei f. buna ( pastrata bine, desigur conteaza si modelul si gustul...)

Vinul spumant, poate fi si el sec, dar poate sa fie si demisec, demidulce, dulce, etc.
Sec e OK, insa conteaza si buchetul, aroma, gustul.
Doar faptul ca e sec nu garanteaza ca e bun, valabil in general pt. vin, insa este un criteriu f. important.
Vinul poate sa fie si sec si foarte prost, daca buchetul nu este bun.

Sec inseamna ca are f. putine glucide ( f. putin zahar), si asta permite daca este sustinut si de alte caracteristici, sa fie licoros, usor de baut, negretos, si indica de obicei un continut redus de substante care dau mahmureala - care apar la fermentarea cu un continut crescut de glucide.
Brut inseamna ultra-extrem de sec - adica o cretinitate imbecila, care nu poate sa placa decat unor masochisti extrem de defecti.

Edited by loock, 03 July 2016 - 12:26.


#3
TLGTLC

TLGTLC

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,708
  • Înscris: 27.06.2007
Vinul spumant are adaos de CO2.

#4
Molgod

Molgod

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 94
  • Înscris: 25.04.2016
Parintii mei stau la tara. Chiar aveam de gand sa cumpar cateva sticle de vin sa le duc sa le las in beci la ei cativa ani. Nu stiam ca pot face acelasi lucru si cu sampania. Stii un site autohton sau din afara care are produse (vin/sampanie/whisky) de calitate la preturi rezonabile ?

Edited by Molgod, 03 July 2016 - 12:23.


#5
Silent_Runner

Silent_Runner

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,634
  • Înscris: 29.05.2004
Vinul spumant brut (cel putin cei fabricat dupa metoda Champenoise) este fabricat din vin facut din struguri Chardonnay (albi), se pune drojdie speciala pentru sampanie
(vin spumant, sa n-avem probleme de copyright) si se fermenteaza in sticla cel putin 9 luni. Apoi se scoate drojdia manual, printr-o metoda de mare mester
(se tine sticla inclinata si se scoate dopul... in sticla fiind 6-7 bari, "dopul" de drojdie iese ca din pusca -- marea arta fiind intoarcerea rapida a sticlei si dopuirea
definitiva, cu pierderi minime de lichid; operatiunea se numeste "degorjare").

Gustul "naspa" provine din obiceiul romanesc de a bea porcărele dulci (adica vinuri spumante la care se adauga sirop dupa fermentatia industriala in tanc).

Un asemenea gust "naspa" are Rhein Extra Brut Imperial, care s-a baut la incoronarea lui Ferdinand la Alba Iulia in 1922 si care se fabrica dupa aceeasi reteta,
in acelasi loc si cu aceleasi scule la Cramele Rhein din Azuga, incepand cu 1892. Se poate vizita linia de imbuteliere si evident se fac si degustari.

Cramele sunt supraterane, clima permitand mentinerea a cel putin 4 grade iarna si cel mult 13 grade (pereti grosi de un metru jumate, cu gol de aer la jumate).
Intrarea se face prin ecluze (1892, da!), este un numar limitat de vizitatori zilnic. Racirea se face noaptea prin deschiderea unor obloane in tavan, iar umiditatea
este controlata natural prin cantitatea masiva de fungi de pe tavan.

http://www.dailymoti...m/video/x2xus5w

Edited by Razvan_N, 03 July 2016 - 12:37.


#6
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,713
  • Înscris: 29.03.2006
La vinul romanesc trebuie sa iei in considerare clasificarea continutului de glucide cu doua clase sub standardul frantuzesc.
Pamantul este de asa natura incat strugurii sunt dulci.
Daca scrie sec, inseamna ca e demidulce...(demisec in cel mai fericit si iesit din comun caz de noroc porcesc...)
Daca scrie brut, inseamna demisec - deci stai linistit ca nu ajungi sa vezi vin romanesc naspa pt ca e prea brut...

Edited by loock, 03 July 2016 - 12:38.


#7
sceptic_schizo

sceptic_schizo

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 638
  • Înscris: 23.02.2009

 Molgod, on 03 iulie 2016 - 12:22, said:

Parintii mei stau la tara. Chiar aveam de gand sa cumpar cateva sticle de vin sa le duc sa le las in beci la ei cativa ani. Nu stiam ca pot face acelasi lucru si cu sampania. Stii un site autohton sau din afara care are produse (vin/sampanie/whisky) de calitate la preturi rezonabile ?

http://www.casapanciu.ro

#8
CorinaP1

CorinaP1

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,965
  • Înscris: 28.02.2013
Champagne - spumant care produs doar in Franta (inventat de calugarul Dom Pierre Perignon in secolul 17)

Vinul spumant - cel care rezulta in urma unui proces indelungat de fermentare

Vinul spumos - cel cu impregnare de dioxid de carbon
  • Metode: 1. clasica sau champenoise - cu refermentare in sticla; 2. charmat - cu refermentare in autoclava
  • Blanc de Blancs - spumantele facute din struguri albi: Blanc de Noirs - cele facute din struguri rosii
Clasificarea in functie de reziduul de zahar (provenit de la lichidul de expeditie sau de dozaj):
  • brut nature (fara dozaj) -  < 3 g (ultra sec - are doar dulceata naturala a strugurilor)
  • extra-brut < 6 gr - foarte sec
  • brut < 12 gr - sec
  • extra-dry 12 - 17 gr - sec cu final moale si f usor dulce
  • dry 17 - 32 gr - usor dulce
  • demi-sec 32 - 50 gr - gust indiscutabil dulce
  • dulce > 50 gr - dulceata predomina
ah, io sunt una dintre oamenii aia fara orizont care prefera brutul...

Edited by CorinaP1, 03 July 2016 - 13:14.


#9
cristi_71

cristi_71

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,157
  • Înscris: 07.07.2008

 loock, on 03 iulie 2016 - 12:11, said:

Brut inseamna ultra-extrem de sec - adica o cretinitate imbecila, care nu poate sa placa decat unor masochisti extrem de defecti.
Daca matale bei "vin" la PET sau la cutie, nu inseamna ca nu sunt si oameni carora le place sa bea vin adevarat.

#10
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,713
  • Înscris: 29.03.2006

 cristi_71, on 03 iulie 2016 - 18:11, said:

Daca matale bei "vin" la PET sau la cutie, nu inseamna ca nu sunt si oameni carora le place sa bea vin adevarat.

Apropo de imbecilitati cretine, de unde pana unde concluzia lipsita de orice logica, ca as bea "vin"  de la PET sau cutie ?

De la PET beau doar apa plata.
De la cutie nu beau absolut nimic.

Vin beau de preferinta sec, insa niciodata brut.

Si asa cum am mai subliniat, faptul ca e sec nu garanteaza ca nu e o porcarie.
Am intalnit cazuri de vin frantuzesc de regiune buna, sticla premiata cu aur sau chiar de rezerva, sec, si continutul era o porcarie infecta, pastilata, cu gust groaznic artificial si iute.
Doar din pastrare la temperatura improprie nu avea cum sa se denatureze organoleptic de asa natura incat sa ajunga la acel gust.
Are oricum sulfiti, iar temperatura din magazine a fost de 18C, e adevarat cu nu 11C, insa cu sulfiti nu avea cum sa se transforme magic in cu totul altceva.
Un vin stricat se denatureaza, devine prost, otetit, isi pierde buchetul, insa nu are cum sa ajunga iute si cu un gust puternic chimic.
Cu niste ani in urma la acele sticle se gasea un vin excelent.
Au fost probabil facute mai nou special pt Europa de est, dar dincolo de orice critica, absurd de prost.

Edited by loock, 03 July 2016 - 19:23.


#11
adisz

adisz

    Targu Mures

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 24,303
  • Înscris: 07.11.2006

 Molgod, on 03 iulie 2016 - 11:59, said:

Care e diferenta dintre vin spumant si sampanie ? Aseara am fost la un majorat si mi s-a dat sa beau sampanie Angelli care m-a lasat cu un gust amar. Mai exact Angelii Blanc de Blancs, vin spumant alb demisec. Am luat o gura si l-am intrebat ce e - a zis ca e sampanie. Eu am baut de cateva ori Moet in viata mea, dar nu am gasit nicio diferenta intre cele doua.

Diferenta consta in pret.Snobii stiu de ce.
Altcumva suna sa zici ca ai baut sampanie Moet si sa cada lumea pe spate si altcumva suna sa zici ca ai baut un vin spumnat la 9 lei,Nu cadreaza deloc cu dorinta de parvenire,nu-i asa?

Si nu,strugurii nu sunt acri de fel,nu va aruncati la catalogari.
Am baut,sau cel putin am incercat sa beau dar n-am reusit,vin/sampanie de la Francia,exact cum spune loock mai sus.Posirca curata.
Ei bine acum,nu-s emancipat si n-am educatie si cultura oenologica,dar tot posirca ramane.


ps.
Pretul ala de 9 lei pentru vinul spumant,l-am bagat asa,sa fie (vazusem de Craciun asa ceva in magazine).Dar o sticla de spumos la 20-30 de lei merita toti banii.

#12
CorinaP1

CorinaP1

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,965
  • Înscris: 28.02.2013
E cam clar ca nu sunt multi bautori de champane pentru ca nu e tocmai ieftina. Dar a spune ca diferenta dintre o champagne si un spumant de cateva zeci de lei nu sta decat in pret este... o blasfemie. Cum sa nu fie nici o diferenta intre Moet si Angelli?! Nu ca mi-ar placea Moet, dar Angelli este o cucerire a chimiei si cam atat.

Ceea ce ma mira e vehementa parerilor, fara a avea informatii sau experienta...

#13
bekir

bekir

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 268
  • Înscris: 04.06.2016
hai ma nene lasati-ne cu Moet care nici macar nu-i scumpa ca o vad la mai toti papitoii pe facebook la poze. Daca vorbeati de Cristal, Armand de Brignac, Bollinger, Veuve Clicquot era altceva dar nu Moet care il vezi la toata lumea pe masa.

#14
petre69

petre69

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 35,785
  • Înscris: 27.01.2009
Brandul champagne e protejat de mult timp

#15
cirus6

cirus6

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,211
  • Înscris: 15.06.2010

 TLGTLC, on 03 iulie 2016 - 12:20, said:

Vinul spumant are adaos de CO2.
nici vorba, ce zici tu e vin spumos.

#16
cirus6

cirus6

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,211
  • Înscris: 15.06.2010

 bekir, on 04 iulie 2016 - 18:36, said:

hai ma nene lasati-ne cu Moet care nici macar nu-i scumpa ca o vad la mai toti papitoii pe facebook la poze. Daca vorbeati de Cristal, Armand de Brignac, Bollinger, Veuve Clicquot era altceva dar nu Moet care il vezi la toata lumea pe masa.
cum naiba nu-i scumpa cind e 250 ron o butelie de 750 ml?

#17
bekir

bekir

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 268
  • Înscris: 04.06.2016
o sticla de Angeli te duce in 70 de lei insa asta ce inseamna ca e nu stiu ce smecherie de sampanie? Urmeaza sa spuneti ca Dorato e cea mai buna

Edited by bekir, 05 July 2016 - 16:53.


#18
xxgeoxx

xxgeoxx

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 424
  • Înscris: 22.07.2006
Nu stiu daca nu sunt cumva off-topic, vad ca nu s-a mai postat de ani buni aici, dar poate ma ajuta cineva cu un sfat: pentru o petrecere (majorat) tr sa iau cateva sticle de sampanie, evident ca nu Angelli, si m-am hotarat la:
- CINZANO dry sparkling wine, sec
- VEUVE DU VERNAY, sparkling wine, vin Mousseux, demisec
- JP Chenet, rose dry, sparkling wine,vin Mousseux, sec
Ce parere aveti de ele?

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate