Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

Problema pornire

Inlocuire "pornire cu cheie&#...

Peleti amestecati cu boabe porumb...
 Reparatie acoperis din sindrila b...

Multifunctional color 1000 RON max

Nu merge sunetul pe cablu

Am și eu un porcușor ca...
 Black Friday Pro pentru echipamen...

Amplificatoare IPRS Baneasa (cod ...

Montare Jante noi si problema de ...

Rabla pentru becuri.
 Permis suspendat 3 luni

Calculatorul nu mai afiseaza

Recomandare piersic

Sfat instalare termosemineu lemne
 

Cablu coaxial statie CB

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
40 replies to this topic

#19
Prien

Prien

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,877
  • Înscris: 11.12.2006
Pana sa ajung in anul IV al Fac de Electronica consideram cablul coaxial o chestie cu 2 fire, diferita de cablu pe care il bagam in priza. Stiam de Zc, adica impedanta caracteristia, factorul de velocitate, ca sunt pt anumite benzi de frecventa si alte alea...
In anul IV cand am facut cursul de Tehnica Micorundelor, prof dr ing Rulea ne-a vorbit 2 ore despre acest "banal" cablul. Si a zis ca ar mai putea povestii multe..
Schema echivalenta, impedanta, cum se calculeaza si de ce, cum se propaga prin el (TEM), EZ=HZ=0, etc..samdp..
Daca cineva are chef sa citesca teoria, eu nu il retin. Chiar il incurajez..Dar credeti-ma, ca fara niste logica + matematica nu o sa prea pricepeti..
La primul examen Rulea m-a busit pt ca am spus ca banda unui oscilator care lucreaza pe frecventa de 10GHz este de 800GHz..
M-am uitat la randul nr 2 unde era scris 800MHz, si nu stiu de am pronunta aiurea.
Desi m-am corectat imediat, m-a pikat fara drept de apel .nu intelegei ordinele de marime..Eu l-am contrazis, dar el era proful..
Asa ca am avut placerea si durerea sa dau acest minunat examen pana cand am visat materia..
La ultima infatisare dupa cea am scris totul pe tabla, m-a intrebat ce se intampla daca calcam un cablu coaxial..
Abia cand am explicat prin formula Zc mi-a dat drumul, cu doar 8. Eu l-as fi pupat si pt 5 ..
Am avut colegi care au pierdut facultatea pt dubla repetentie ..

Am povestit toata patania pt ca voi cei mai tineri, care nu sunteti profesionisti in electronica, sa intelegeti ca fiecare chiestie in radio conteaza. Si e pacat sa va dati singuri la gioale.. Adica sa pierdeti din semnalul emis sau receptionat aiurea.
Faceti cum doriti..Ma ascultati pe mine sau pe geo 123, ok. NU,  Nu.
Pana la urma mie putin imi pasa..

Edited by Prien, 05 July 2016 - 12:10.


#20
radu000

radu000

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,316
  • Înscris: 19.01.2004
OMG Posted Image  

 Prien, on 05 iulie 2016 - 12:09, said:

voi cei mai tineri, care nu sunteti profesionisti in electronica,
Posted Image

Deci

 Prien, on 05 iulie 2016 - 12:09, said:

cum se propaga prin el
si ce rezulta de aici?

 Prien, on 05 iulie 2016 - 12:09, said:

fiecare chiestie in radio conteaza.
aici f.f.f. de acord. Si nu numai in radio.

Edited by radu000, 05 July 2016 - 12:40.


#21
_Smiley_

_Smiley_

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,207
  • Înscris: 24.02.2006

 Prien, on 05 iulie 2016 - 12:09, said:

.......voi cei mai tineri, care nu sunteti profesionisti in electronica, sa intelegeti ca fiecare chiestie in radio conteaza... ...........

dar si voi cei mai in varsta, care sunteti profesionisti in electronica, trebuie sa intelegeti ca acest "conteaza" e relativ :).

topicul asta e cel mai bun exemplu. cu echipamente "off the shelf", necalibrate, RoliVW atingea 15km. si i se spune ca trebuie scurtat cablul la fix 3.63m, trebuie data gaura in plafonul masinii, trebuie pusa tabla groasa in plafon pentru a-l intari si in final va putea emite la 25km. nu spun ca nu-i asa, dar pentru majoritatea utilizatorilor cei 15km sunt mai mult decat suficienti, iar deranjul pentru obtinerea celor 25km e mult prea mare :).

#22
RoliVW

RoliVW

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 33
  • Înscris: 24.06.2016
S-a ajuns deja prea departe, dar va multumesc tuturor pentru informatii Posted Image
Am vazut pe cutie si scrie ca are lungimea de 3.6m cablu RG58/PL 259. Eu zic ca e bine, nu ? Eh, nu e fix 3.63, dar e foarte aproape de acesta. Nu 50 de lei am dat pe el Posted Image
Si...

 geo123, on 02 iulie 2016 - 16:58, said:

Cat despre coleg,eu cred ca firul e doar ciufulit.Daca era rupt era dus si finalul la statiei pana acum.
Daca mi se duce finalul la statie, cu alte cuvinte se duce statia in sine si va trebui sa imi iau altu' ? Posted Image

#23
radu000

radu000

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,316
  • Înscris: 19.01.2004
Da, se duce statia in sine si pasul urmator e la reparat.

#24
Prien

Prien

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,877
  • Înscris: 11.12.2006
"dar si voi cei mai in varsta,  trebuie sa intelegeti ca acest "conteaza" e relativ"..

Eu am luat suspend si puncte pt mai putin decat o aluzie la varsta. Adminule?

Sincer, pana fac 25km imi ia macar 10 minute, daca nu 15..Mda totul e relativ..
Intre timp radarul se poate misca. Asa ca degeaba aflu unde era acum 10 minute daca intru in el..
Pe mine m-a avertizat cineva ca era dupa curba ....
Asta conteaza de fapt.
radu000
si ce rezulta de aici?
Citeste cursul. Doar nu o sa fac copy ponta.
Unde nu te prinzi, spui. Domnule, aici nu am inteles formula. Pls, va rog frumos..
Eu ii ajut pe cei care se ajuta.

#25
radu000

radu000

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,316
  • Înscris: 19.01.2004
Posted Image ... intrebarea nu era in sensul ca sa imi explici mie ceva din teorie ... dar nah

#26
geo123

geo123

    Power User

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,926
  • Înscris: 10.05.2006

 RoliVW, on 05 iulie 2016 - 15:26, said:

S-a ajuns deja prea departe, dar va multumesc tuturor pentru informatii Posted Image
Am vazut pe cutie si scrie ca are lungimea de 3.6m cablu RG58/PL 259. Eu zic ca e bine, nu ? Eh, nu e fix 3.63, dar e foarte aproape de acesta. Nu 50 de lei am dat pe el Posted Image
Si...
Daca mi se duce finalul la statie, cu alte cuvinte se duce statia in sine si va trebui sa imi iau altu' ? Posted Image

Initiator pune o poza cu, cablul ciufulit. Sa fie de aproape si focusata bine.Daca nu este atins dielectricul de la firul central si este doar roasa izolatia exterioara se poate reface zona afectata cu un tub termocontractil sau chiar si cu  banda.Daca tresa e afectata(multe lite intrerupte) se poate si aia oarecum rezolva prin cositorire.Totusi recomand inlocuirea cablului si pozarea lui prin praguri si stalpi.Degeaba carpesti sau inlocuiesti cablul cu totul ca aceeasi soarta va avea in timp.Cablurile nu se supun la eforturi mecanice, muchii contondente, sau zone fierbinti.Foarte putini din cei care se ocupa cu asta stiu sa monteze si sa calibreze corespunzator un echipament  CB.Idem si cu instalatiile de sunet.  
Cu, cablul de la antena intrerupt sau in scurt busesti doar statia.Cu un cablu de alimentare tras aiurea si fara protectii dimensionate corect dai foc la masina cand se roade si da la masa ca in cazul tau.

#27
RoliVW

RoliVW

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 33
  • Înscris: 24.06.2016
Astazi dimineata ma asteptau imagini neplacute, mi s-a furat antena, cu tot cu talpa magnetica. (noroc ca n-au spart masina, sa-mi fure si statia). Imi trebuiau cateva secunde pana mi-am dat seama ca mi-au furat antena. Asa e in romania, si de asta o urasc. Cum are vecinu' ceva mai bun ca al meu, deja-i gata, razboi.
Cam asa arata taietura. (sper ca se vede cata de cat) -->https://i.imgur.com/qQVasa9.jpg
Numai cu atat am ramas din antena --> https://i.imgur.com/eERPVrR.jpg
Norocu' meu.

#28
flomar60

flomar60

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 332
  • Înscris: 13.10.2013
Ai o bafta domnule....!.... Noi ne-am luptat aici sa dam lamuriri si hotul ne-a lasat fara obiectul muncii.....ureaza-i de dulce nemernicului si ....cumpara alta antena!
Spor!

#29
RoliVW

RoliVW

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 33
  • Înscris: 24.06.2016
Asa noroc sa tot ai... Ma doare inima ca n-a fost 50 de lei antena. Ca de ar fi fost 50 de lei, nu ma plangeam!
Am fost la politie azi dimineata. Acuma trebuie sa astept sa vad daca il gasesc pe nemernic, si antena desigur. Dar tot va trebui sa-mi iau talpa la el...
In fine, va multumesc tuturor pentru informatii si sfaturi!

#30
geo123

geo123

    Power User

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,926
  • Înscris: 10.05.2006
Sincer imi pare rau pentu patania ta.Parca mai ieri  ti-am spus ca talpile si antenele bune sa fura. Unii din colegi au ras de mine: "Dai gaura prin cupola............. "
Asculta-ma ca te invat de bine:
-cumpara-ti un MW 4000(nu ca performer 5000 care l-ai avut nu era buna dar are spicul prea gros si este prea rigida) iar pe turism la viteza mare creaza probleme mai ales daca o dai si prin craci(se poate smulge din sau cu tot cu montura)
-si chitul recomandat de mine cu acea montura Sirio New N + chitul de  cablul aferent si o Mufa PL.
-Cumpara si o antana de cca. 1m pentru uzul de zi cu zi  intraurban; Asta poati fi chiar SH ca sa nu fie o paguba mare daca e s-o prapadesti
Cand pleci la drum lung pui MW si prin oras mergi cu aia scurta.MW il dai imediat jos ce ai ajuns la destinatie.Nu lasi niciodata masina nesupravegheata cu MW pe ea.Cu antena mica mai mege s-o lasi pe timp de zi(Nu se baga nimeni s-o fure cand vede ca nu are talpa magnetica si este si o antena scurata si ieftina; multi nici nu stiu ca se poate scoate din montura).
Dai plafonul jos, faci gaura fix in centrul geaometric, ramforsezi prin interior cu o foaie de tabla groasa,montezi montura dupa ce gresezi garnitura cu silicon bun(recomand Victor Raintz din la pentru motor ca rezista bine la intemperii) si te asiguri ca ai masa ca la carte pe surubul de la montura.
Scurtezi firul la 3.63 si cobori cu el  sub bord prin stalpul fata.
O sa-ti pun niste poze cu o statie montata recent pe un opel

Edited by geo123, 06 July 2016 - 15:36.


#31
geo123

geo123

    Power User

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,926
  • Înscris: 10.05.2006
Pana vin eu cu poze uite un montaj de plafon realizat cum trebuie chiar de aici de pe forum.
Respect Dresler!

 dresler, on 09 iunie 2013 - 22:43, said:

am mai montat azi o statie pe un Ford Focus prima serie, setup-ul fiind:

Avanti K2 + Sirio ML 145 / Sirio SO 239 + 3.6m RG 213 + PL 256 Amphenol + dif. ext. Midland

am montat o talpa suplimentara de inox in eventualitatea utilizarii unor antene mai mari iar SO 239 e sigilat suplimentar cu silicon la exterior sub garnitura.
lipitura la cablu e inchisa de asemenea in silicon pt a o proteja de condens.

[ http://img.photobucket.com/albums/v695/tomip/IMG_2658_zpse347943b.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ http://img.photobucket.com/albums/v695/tomip/IMG_2663_zpsf04b8eb4.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ http://img.photobucket.com/albums/v695/tomip/IMG_2672_zps31f6f524.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

montat asa difuzorul se aude la fix Posted Image

Attached Files


Edited by geo123, 06 July 2016 - 15:55.


#32
Dobrin_M

Dobrin_M

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,528
  • Înscris: 19.02.2015
A stricat mașina. Păcat, era o mașină frumoasă!
LE
Dacă am ajuns să facem un subiect academic și din montarea și ermetizarea unor astfel de componente, chiar că nivelul acestui forum e în cădere liberă!

Edited by Dobrin_M, 06 July 2016 - 15:56.


#33
geo123

geo123

    Power User

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,926
  • Înscris: 10.05.2006
Desigur e foarte "urata ".......Nici nu ma mai pot uita la ea..........

#34
RoliVW

RoliVW

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 33
  • Înscris: 24.06.2016

 geo123, on 06 iulie 2016 - 15:58, said:

Desigur e foarte "urata ".......Nici nu ma mai pot uita la ea..........
Cat se poate, as vrea sa nu trec la metoda de "gaurit plafonul"...
O sa stau tot la magnet. :/
Eu tot pot sa gauresc plafonul, ca astia fura antena tot cu masina Posted Image

#35
geo123

geo123

    Power User

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,926
  • Înscris: 10.05.2006
Cu montura PL de plafon nu-ti mai fura nimeni nimic.In 10 secunde montezi/demontezi antena si ti-o bagi in portbagaj.
Nu iti ramane pe masina nici talpa nici fire nici nimic;doar un simplu conector cu dop.
Antana radio cum e montata? Aia de ce nu deranjeaza pe nimeni?
Eu ti-am dat un sfat util in contextul in care stiu cu ce se manaca fenomenul si am montat pe zeci de masini, inclusiv pe 2 ale mele.Cu nici una nu au fost probleme si arata incomparabil mai bine fata de ditai pleasca aia de talpa cu fire trase tiganeste prin masina a carei soarta e sa fie furata si firul masacrat pe la portiere.
Sa nu mai  aduc in discutie ca legatura cu planul de masa la talpica se realizaza capacitiv(acea folie de aluminiu de pe fundul talpicii reprezinta o armatura care impreuna cu, cupola formeaza un fel de "condensator") iar performanta cu masa surogat este mai mica.
Tu faci cum vrei, e masina ta....banii tai....

#36
_Smiley_

_Smiley_

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,207
  • Înscris: 24.02.2006

 geo123, on 07 iulie 2016 - 08:53, said:

........Antana radio cum e montata? Aia de ce nu deranjeaza pe nimeni?............

e insurubata in suport. ramane acolo fie din cauza ca a fost insurubata foarte bine (si e intepenita), fie din cauza ca e foarte ieftina si nu are nimeni ce face cu ea.
cu toate astea, se mai fura si antene radio din cand in cand.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate