Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

Compatibilitate Switch - Telefon ...

Alimentatoarele originale au prot...

Windows 11 22H2 isi da reset sing...
 C.E.R.F. '96

Sfat convertire mini caseta camer...

Overwatch2

Anul asta vinerea neagra chiar va...
 Izolare balcon deasupra camerei

banda alergat acasa

Quartier Azuga - str. Azuga - zon...

Reprezentanța B.B.C. (Brown, Bove...
 Analizele Medicale, intre fericir...

Recomandare carcasa si sursa cu pwm

Cum s-ar putea face plafonarea pr...

Preparing automatic repair diagno...
 

Cablu coaxial statie CB

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
40 replies to this topic

#1
RoliVW

RoliVW

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 33
  • Înscris: 24.06.2016
Salut!
Am legat statia CB si am dus cablul pe sub bancheta din spate. S-a taiat. Pot vedea niste fire rupte, dar unele inca sunt intacte. Se poate sa tai o bucata si sa-l leg ? E posibil ?
Antena functioneaza, deci cred ca nu e asa de grav...
Mersi anticipat!

#2
_Smiley_

_Smiley_

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,213
  • Înscris: 24.02.2006
cablul coaxial e foarte ieftin, deci mai bine il inlocuiesti pe tot. daca e deranjul prea mare, exista mufe pentru imbinarea lui, poti taia o bucata si sa o inlocuiesti.

#3
RoliVW

RoliVW

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 33
  • Înscris: 24.06.2016
Ok, mersi frumos!

#4
geo123

geo123

    Power User

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,926
  • Înscris: 10.05.2006
He, he de ar fi asa simplu.......
In CB conteaza enorm lungimea cablului, atenuarea si reflectanta(ce si pe unde radiaza).Vazi ca daca ai cablul in scurt sau intrerupt si tot incerci sa emiti pa-pa final statie.
Cablul trebuie sa fie de buna calitate,  dintr-o bucata si cu o lungime de multiplu de Lambda/2 inmultit cu, coeficientul de scurtare K (care este specific fiecarui tip de cablu). Pentru RG58(care este cel mai comun cablu utilizat in aplicatii CB auto) coeficientul de scurtare are valoarea de 0,66
Formula de calcul este urmatoarea: L= 300/2f x K unde f este frecventa si K coeficientul de scurtare specific cablului.
Astfel formula devine L=300/(2 x 27.225) x 0.66= 3,63m
Deci cablu RG58U  dintre statie si antena trebuie sa aiba o lungime de multiplu de 3,63m. Pentru o atenure cat mai mica si respectiv performante cat mai bune se recomanda lungime a minima(adica 3,63m)
Te sfatuiesc sa inlocuiesti intreg cablul cu una bucata de 3,63m RG58u pe care sa-l tragi profesionist prin praguri/stalpi/plafon si sa montezi antena in centrul cupolei pentru un plan de masa corect.Obligatoiriu trebuie refacuta si calibrarea antenei(sper ca ai o antena OK).
Vazi ca si mufarea cablului atat la statie  cat si la montura antenei trebuie realizata profesionist ca altfel baga atenuare.
Este exclus sa tai din cablu si sa faci imbinari prin rasucire dupa ureche!

#5
geo123

geo123

    Power User

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,926
  • Înscris: 10.05.2006
Foarte multi colegi emit si receptioneaza prost deorece folosesc lungimi incorecte ale cablului dintre statie si antena precum si antene proaste amplasate prost.In CB conteaza foarte mult lungimea antenei.O antena foarte buna cu un raport pret/performanta fenomenal e Sirio MW 4000 urmata de Sirtel Santiago 1200.
Sunt antene idele pentru extraurban si fac casa foarte buna cu o antena mai scurta pentru uzul Urban de zi cu zi.
Aviz cumparatorilor: Multe kituri de talpi magnetice si monturi vin din fabrica cu lungimi incorecte ale cablului. Cel mai mult predomina lungimea de 4m in locul celei de 3.63. In astfel de situatii cablul trebuie scurtat obligatoriu la 3,63 daca se doresc rezultate optime, respectiv pastrarea impedantei transferate catre antena la valoarea standard de 50ohmi.
Daca prin absurd este absolut necesara o lungime a cablului peste 3,63m este recomandat sa se folosesca un cablu cu atenuare mai mica(cum e RG213 care are doar 3db atenuare la 100m fata de RG58 care are 6,6) ca sa se pastreze aceleasi  performante si la 7,26m.Diferenta e ca cel de-al doilea e mai gros si necesita conectica aferenta + mai multa truda la montaj.
La turisme recomand montura Fixa PL cu gaurire in centrul cupolei.Nu poti folosi talpa magnetica daca tragi cablul profesionist prin stalp si prag deorece nu o mai  poti da jos de pe masina si ti-o fura noaptea, iar daca lasi cablul prin masina si-l strangi cu usa se strica foarte repede si arata si ca naiba. O montura PL fixa de plafon foarte buna e Sirio New N  http://www.artero.ro...-suport-adaptor impreuna cu http://www.artero.ro...lu-new-n-pl-259 care trebuie scurat de le 4m la 3,63m(ce va povestem mai sus)
La monturile fixe de plafon in functie de cat de groasa e tabla respectivei masini este recomandat ramforsarea plafonului pe interior cu placa de tabla groasa pentru a evita flambrea cupolei cand se folosesc  antene grele si viteze mari de deplasare.
O cupola care flambeaza in jurul monturii in timpul deplasarii crapa mai devreme sau mai tarziu.
Am facut aceasta completare deoarece e multa confuzie si multe pareri afirmate dupa cum bate vantul.
Stima.

Edited by geo123, 02 July 2016 - 15:02.


#6
_Smiley_

_Smiley_

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,213
  • Înscris: 24.02.2006
oare pentru ce procent din utilizatori sfaturile astea sunt cu adevarat utile? s-a pornit de la "Pot vedea niste fire rupte, dar unele inca sunt intacte. ......Antena functioneaza" si s-a ajuns la gauri in plafonul masinii, la ramforsarea acestuia cu tabla groasa, la scurtat cabluri de la 4m la 3.63....

parerea mea e ca majoritatea utilizatorilor nu stiu aceste lucruri, nu le aplica si totusi sunt multumiti de instalatie.

#7
geo123

geo123

    Power User

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,926
  • Înscris: 10.05.2006
De asta unii se aud perfect cu 4w si la 25km si altii abia comunica cu masina care abia a trecut din sens opus.
Cat despre coleg,eu cred ca firul e doar ciufulit.Daca era rupt era dus si finalul la statiei pana acum.
Fiecare face cum doreste.Din partea mea poti folosi si un part de antena sub 1m pusa pe talpa in coltul portbagajului si cu firul prelungit.
Am vazut multi care aveau kappa de 50w sau porc de 100w si prestau mai prost ca un crt one pus pe MW 4000 dar cu montaj ca la carte.

#8
_Smiley_

_Smiley_

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,213
  • Înscris: 24.02.2006
vrei sa spui ca diferenta intre un cablu de 4m si unul de 3.63 e atat de mare, incat cu unul discuti la 25km si cu celalalt doar la 100-200m ?

#9
nycolae

nycolae

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,951
  • Înscris: 29.03.2012
haideti cu totii sa ne scurtam cablurile la fix 3,63 m.

#10
Prien

Prien

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,877
  • Înscris: 11.12.2006
geo123 a postat adevarul din punct de vedere al radioelectronicii si a dat niste sfaturi extrem de corecte.
Nu il asculati si zambiti, adica smiley , la ce a scris, treaba voastra. Dar nu va mirati..
La o adica un cablu nou costa..sapati pe net...  
Daca nu, Flacari placute...

#11
geo123

geo123

    Power User

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,926
  • Înscris: 10.05.2006
Daca, cablul nu este mutiplu de lambda/2 ansamblul antena cablu genereaza o impedanta diferita de 50 ohmi.Acest lucru are un impact negativ asupra acordajului, iar emisia si receptia au de suferit.
Inainte de ironii ar fi bine sa mai cititi niste carti de radiofrecventa.
Ca fapt divers poti sa ai swr aproape de 1  si emisie praf.Sunt multe facaturi de antene care dau bine doar pe hartie.
Pentru performante optime tot lantul conteaza.Pe langa lungimea cablului este foarte importanta lungimea radiantului,calitatea antenei,planul de masa si conexiunile.
Ca fapt divers din lungimea cablului poti jongla sa cotectezi trompete de antene al caror ansamblu bobina-radiant nu are 50ohmi.Este nevoie de analizator pentru asta.

#12
Prien

Prien

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,877
  • Înscris: 11.12.2006
geo, intrii in prea multe amanunte tehnice. Sunt convins ca prea putin le pricep..
De fapt inceputul depanarii unei statii se face verificand starea surubuilor, cat de tare e strans trz final de radiator, apoi lipiturile, etc, samdp...
Dar pe aici sunt unii care vorba aia...dar vorbesc ..

#13
_Smiley_

_Smiley_

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,213
  • Înscris: 24.02.2006

 geo123, on 02 iulie 2016 - 20:14, said:

......Inainte de ironii...........

ai inteles gresit posturile mele, nu-i nici o ironie acolo. sunt pur si simplu curios care e impactul asupra performantei daca nu respecti cateva din regulile insirate de tine. daca RoliVW taie si inlocuieste o bucata de cablu (de 20-30 cm), folosind mufe si o cupla, cam cu cat o sa-i scada distanta la care poate receptiona/emite (aproximativ, evident)?

ideea e ca multi nu tind spre "performante optime", ci spre performante acceptabile, iar multi profesionisti (din diverse domenii) uita de asta. daca ceri o recomandare de boxe pt calculator la 2-300 lei pe un forum audio, de exemplu, ti se va spune ca fara amplificator si boxe (cu diverse difuzoare si incinte) nu faci nimic, pretul sarind evident de 2-3000 lei.

#14
Prien

Prien

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,877
  • Înscris: 11.12.2006
Ca a vorbim tehnic, apare atenuare de insertie..Mufele E grele, deci solicita cablul..Daca nu ai mana si lipesti aiurea..
Eu si geo vorbim ca profesionisti in domeniu.
De din astia, ce mai inseamna 3dB, si pe urma te miri..

Edited by Prien, 02 July 2016 - 23:17.


#15
RoliVW

RoliVW

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 33
  • Înscris: 24.06.2016
Cablul arata urat, si sper sa nu se agraveze in timp, sau sa faca un scurt, dar ma bazez pe spusele lui geo123

 geo123, on 02 iulie 2016 - 16:58, said:

Cat despre coleg,eu cred ca firul e doar ciufulit.Daca era rupt era dus si finalul la statiei pana acum.
In rest, functioneaza (inca). Cand am luat kitul, batea pana la vreo 15km. (vorbesc de o statie midland alan 48 plus multi si o antena sirio performer 5000 cu magnet, care nu e calibrat deloc)
Multe sfaturi utile. Concluzia ar fi sa schimb cablul la unul de 3.63?

#16
radu000

radu000

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,316
  • Înscris: 19.01.2004
Pt specialisti ... un semnal se propaga printr-o linie de transmisie (in cazul asta cablul coaxial) si nu este o unda stationara (decat in cazuri limitate). De asta apare propagation delay si propagation velocity (si ca urmare acel coeficient de scurtare).
Un experiment foarte edificator: http://web.physics.u...ages/76.18.html
Alte informatii: https://cdn.shopify....e-Delay-FAQ.pdf

Edited by radu000, 03 July 2016 - 08:51.


#17
vyctoras1985

vyctoras1985

    MACH 20+

  • Grup: Validating
  • Posts: 11,765
  • Înscris: 01.07.2013
impedanta din cate stiu eu nu inseamna cumva rezistenta totala a unui circuit inclusiv rezistori si etc? pai e si logic ca lungimea firului afecteaza. in principiu cu cat e mai mare cablul cu atat ai rezistivitate mai mare

#18
flomar60

flomar60

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 332
  • Înscris: 13.10.2013
Sunteti departe de adevar cu afirmatia de mai sus....impedanta este o marime complexa, formula generala este Z = radical ( R2+X2)....R reprezinta rezistenta electrica la care faceti referire dvs. iar X este reactanta...aceasta marime intervine in circuitele parcurse de curentul alternativ si este de modul pozitiv in cazul inductantelor si de modul negativ in cazul capacitatilor....
  Un exemplu concret => un traf care are in primar rezistenta ohmica masurata 10 ohmi ar trebui sa aiba un curent de 22A !!! prin primar!...dar ,pt. ca respectiva bobina este parcursa de un curent alternativ , intervine reactanta inductiva care ' creste' rezistenta totala a primarului foarte mult astfel incat pe acolo circula-de fapt- mai putin de 100mA....

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate