Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Sfat achizitie sistem audio pentr...

tavan fals rigips

Ce preferați: produse mai scumpe ...

Demagnetizare (minimala) ori ba?
 Cum pot sa vad pe un proiector pr...

Joc Drone

Dropshipping

Sfat achizitie AC Gree Fairy vs P...
 MONITOR LG fara sonor !

Batalia pentru Bucuresti - ND, Fi...

Identificare font

problema ping in jocuri online
 Problema calculator

Samsung Galaxy A35

Sfat pentru aprinderea automata a...

Rfg crescut
 

Ce bere nu contine malai?

- - - - -
  • Please log in to reply
103 replies to this topic

#37
titacodita

titacodita

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 818
  • Înscris: 07.01.2009
Acum vara, o bere de la frigider este o tentatie foarte mare pentru mine.
Cand vreau o bere buna, consum Stella.
In mod normal, Staropramen, Neumarkt si Ciucas (ultima imi aminteste cand stateam in camin la Brasov in facultate si vindeam in draci... ).
Nu sunt fanul celor ''dulci'', gen Timisoreana...
Pentru un epicurian Posted Image   ca mine, berea nu conteaza ca are sau nu malai, gustul e esential... Posted Image
Un pic off-topic, va invit la un draft...Posted Image

Attached Files

  • Attached File  bere.jpg   53.55K   85 downloads

Edited by titacodita, 02 July 2016 - 12:32.


#38
ionutzitaly

ionutzitaly

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 24,068
  • Înscris: 04.03.2014
Diseara cred ca ma duc intr-un bar unde servesc la halbe de un litru, dar nu cate 10 odata:)

#39
Pij

Pij

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 10
  • Înscris: 10.06.2016
Stalinskaya rămâne baza. Tatăl tuturor!

#40
kvlboy

kvlboy

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 175
  • Înscris: 26.05.2016
Haideti sa facem o lista cu berile care nu contin malai. Cel putin nu este trecut la ingrediente.

- Staropramen (produsa de Bergenbier)
- Tuborg (produs de Carlsrom)
- Stejar (produs de Ursus)

#41
pufonel

pufonel

    Oglinda, oglinjoara, cine-i cel mai pufos din tara?

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 27,872
  • Înscris: 28.11.2006

 marian19811, on 02 iulie 2016 - 10:43, said:

Eu beau Holstein, am vazut pe ambalaj ca nu contine malai. Intr-o vreme o mai ardeam cu Timisoareana si Bergenbier da' am vazut de vreo 2 ani ca au bagat malai in ele...apoi ma durea capul de la ele a2a zi si le-am lasat balta Posted Image). La Holstein inca nu ma doare capul a2a zi Posted Image
Ce-ai zis tu e o rasa de vaci, deci poti cel mult sa bei laptele de la ele :P Berea se numeste Holsten, fara I. Iar chestia cu durerea de cap cred ca depinde de la om la om si de cantitatea in care le ingurgitezsi. Eu bag zilnic 2 sticle de Timisoreana si n-am avut niciodata probleme. Cel mai mult am bagat odata vreo 6 sticle, cred ca era Ciuc, dar la fel, n-am avut probleme a doua zi.

 kvlboy, on 03 iulie 2016 - 21:01, said:

Haideti sa facem o lista cu berile care nu contin malai. Cel putin nu este trecut la ingrediente.

- Staropramen (produsa de Bergenbier)
- Tuborg (produs de Carlsrom)
- Stejar (produs de Ursus)
Ar mai fi Holsten Premium, parca si ursus. In orice caz la berile negre nu prea se pune malai, asa ca Silva neagra rules :cheers:

#42
ain

ain

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,458
  • Înscris: 03.11.2006
Umbero Eco avea o expresie memorabila privitoare la propagarea prostiilor in epoca internetului, atat de celebra incat nu cred ca e cazul sa o mentionez.

Malaiul in bere e introdus, asa cum s-a mentionta deja, in anumite beri pentru a da berii niste caracteristici greu (daca nu imposibil de) atins altfel. Principala caracteristica a porumbului este faptul ca are extrem de mult amidon (cca. 80%, fata de sub 60% in cazul orzului), iar continutul de proteine este mic (cam 8%, mult mai putin ca orzul cu 13%). Cele doua mari componente, amidon si proteine, vor conduce la obtinerea in mustul de bere la zaharuri, respectiv fragmente ale proteinelor (aminoacizi, peptide si proteine cu masa moleculara mica). Primele prin fermentatie vor da alcoolul si dioxidul de carbon, iar aminoacizii si peptidele contribuie decisiv la gustul berii, In plus, nefiind tratata termic, malaiul are un indice de culoare foarte redus.
Prin urmare, daca doresti sa ai tarii alcolice mai ridicate fara un gust de cereale prea intens, utilizarea malaiului e benefica. Daca vrei o culoare foarte deschisa, la fel. Daca ai probleme de intoleranta (spre exemlu la gluten), atunci utilizarea malaiului e foarte inspirata.

Berea comerciala are o piata imensa iar traditia este unul din factorii care fac ca utilizarea porumbului sa nu fie foarte extinsa pe plan mondial. In US of A e utilizat mult, tocmai pentru ca ei au utilizat primii la scara industriala porumb in berarit. In europa mult mai putin. Ce merita sublliniat, ca orice probleme ati avea cu o anumita marca de bere, ele nu vin de la porumb in sine. Iar intolerantii la anumte proteine (gen gluten) ar trebui sa le cam evite pe cele care nu contin porumb (zau orez) in cantitati consistente.

A mai fost mentionat faptul ca inlocuirea hameiului cu extract de hamei ar avea nustiu ce repercusuni de sanatate. Actual extractul de hamei se face utilizand 2 solventi: apa (caz in care rezulta o solutie concentrata) sau CO2 in conditii supracritice (caz in care rezultra un solid ca o smoala). O vreme s-a utilizat o solutie alcoolica, dar nu prea era economic. Prin urmare, extractul de hamei aduce in berea finala 2 molecule extrem de "periculoase": apa si CO2. Asa de "periculoase" incat ma mir ca nu se face o lege sa se limiteze continutul de apa si CO2 din bere! :)

Edited by ain, 04 July 2016 - 09:46.


#43
a3ds

a3ds

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 13,313
  • Înscris: 26.04.2015
Umberto Eco era roman, nu neamt :)

Fermentarea porumbului e folosită pe scară largă în România. Mălaiul are mai mult amidon, creşte producţia şi scade costul. În Germania însă e interzis.

Marea masă a consumatorilor ştiu că berea se face din malţ, hamei şi apă. Nu e aşa – 21 de beri dintr-un total de 36 găsite pe rafturile unui hypermarket mai conţin şi mălai.
Producătorii şi experţii neutri spun că porumbul îmbogăţeşte gustul, nu-l strică. Există şi un raţionament economic: boabele de porumb conţin mai mult amidon decât orzul şi e ceva mai ieftin.

Mălaiul fermentat produce mai mult sirop de bere decât boabele de orz, deci creşte producţia şi scade costul. Însă mălaiul mai face ceva, îndulceşte băutura, îi taie din amăreală. Este explicaţia pentru care o marcă de lux, Corona, conţine şi porumb. În concluzie, fiecare bea ce vrea, dar e bine să ştii ce bei.

Germania este singura ţară din lume unde există o Lege a purităţii berii, care datează, dacă vă puteţi închipui, de 500 de ani. Pentru nemţi, berea e brand naţional, cu rol major în economie, astfel că nu glumesc deloc cu reglementările în domeniu.

Legea spune berea se face numai din malţ de orz, hamei şi apă, orice alt ingredient schimbând denumirea băuturii, putând să-i spui altfel decât bere.
Mărci de rezonanţă internaţională – Tuborg, Peroni, Corona – spun totuşi că sunt beri deşi folosesc şi porumb în compoziţie. Mai mult, în ultimele decade, numărul producătorilor care adaugă mălai a devenit majoritar la nivelul întregii industrii.

În rândul experţilor, curentul majoritar este că folosirea porumbului este controversată şi că alterează gustul original, acesta fiind punctul de vedere al editorilor de la Beerocracy, singura revistă de cultură a berii din România.

Pe de altă parte, aceiaşi specialişti confirmă ceea ce susţin producătorii, principalul lor argument: porumbul dă specificitate de gust fiecărei beri, reglezi aroma, gustul şi fiecare sortiment se diferenţiază astfel de altul.

BERI FĂRĂ PORUMB
Holsten Germania; Albacher Winter (Romaqua Grup Borsec); Ciuc premium; Stejar strong; Carlsberg; Beck’s; Heineken; Konig Pilsner; Grolsch; Guiness; Edelmeister; Bavaria; Krusovice; Oettinger; Dab
BERE CU PORUMB
Timişoreana; Ciucaş 7 (bere medaliată); Tuborg de luxe; Corona extra (porumb + orez); Tuborg Christmas brew; Azuga (din Grupul Ursus)
BERE CU MĂLAI
Albacher premium (blondă); Bergenbier (blondă pasteurizată, "reţetă originală"); Burger (mălai "ori ginal); Dorfer (Romaqua, "după cea mai nouă tehnologie mondială"); Sta ro pramen Premium (Grupul Ber genbier); Golden Brau (varianta câştigătoare a Medaliei de aur Mon de Selection); Servus; Silva brună superioară (Heineken Ro mânia); Noroc; Peroni; Stela Artois; Neumarkt; Skol Premium; Bucegi; Noroc

"Porumbul asigură o spumare mai persistentă, o îndulcire, o alcoolizare mai rapidă şi subţiază corpolenţa unei beri."

ALIN LUPULESCU, publisherul revistei Beerocracy

Cum alegeţi o bere de calitate: nu e pasteurizată şi nu are porumb!


Berea căreia i se face reclamă că este „probabil cea mai bună din lume” este una dintre puţinele de pe rafturile hipermarketurilor româneşti care nu conţine porumb. Din punctul de vedere al specialiştilor în bere, băutura care se vinde sub acest apelativ nu ar avea voie să conţină porumb.

„În general, producătorii industriali de bere se străduiesc să obţină o bere care nu are gust rău, dar care nici nu se remarcă prin nimic deosebit”, mai spune maestrul berar. Iar pentru profit maxim vor să grăbească procesul tehnologic.

Astfel că înlocuiesc malţul de orz cu mălai, iar ceea ce rezultă este departe de ideea de bere. În România, cele mai multe beri conţin şi porumb. Chiar pe etichete de beri premiate citim că există un adaos de porumb sub formă de mălai.

De exemplu: Golden Brau, Albacher Premium, Dorfer, Peroni, Timişoreana, ca să nominalizăm, la întâmplare, numai câteva dintre cele mai cunoscute dintr-o listă lungă.
Preţul spune totul despre calitate

Atenţie la preţ: o bere de porumb este ieftină. Specialiştii spun că este şi de mai proastă calitate. Deşi în rândul consumatorilor s-a încetăţenit ideea că berea cu porumb dă dureri de cap, acest lucru nu este adevărat.

„Durerile de cap vin de la toate tipurile de alcool care nu sunt etanol şi apar în băuturile alcoolice la o fermentare necorespunzatoare sau la o fermentare la temperaturi mai înalte. Temperaturile ridicate se folosesc pentru a accelera fermentarea rezultând automat costuri mai mici de producţie”, explică Olivia Indrecan, administra torul Jolly Beers, companie care importă beri de manufactură.

Porumbul îi „ajută” pe producătorii industriali să obţină cantităţi mari în timp record. „Porumbul în bere nu este o chestiune aşa de rea pentru sănătate. Problema apare că nu se mai respectă legea purităţii berii”, afirmă Gheorghe Mencinicopschi.

„Pentru industria berii europene se cultivă orz special. Din porumb nu se poate face malţ. Porumbul dă berii un gust specific care nu este tipic berii şi din acest motiv nu se foloseşte într-o bere bună. Spuma este de asemenea afectată în mod negativ”, mai spune Joachim Reuling.

Profit cu orice preţ este o idee pe care nu o vom întâlni niciodată la berarii de manufactură, de la acele fabrici mici din Germania, Cehia sau SUA, de exemplu, care nu fac rabat de la calitate şi care ştiu că o bere „adevărată” este nepasteurizată, e fără porumb şi chimicale adăugate.

#44
adisz

adisz

    Targu Mures

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 24,019
  • Înscris: 07.11.2006
Pana la urma prezenta malaiului in bere e de bine sau de rau?

#45
ain

ain

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,458
  • Înscris: 03.11.2006
a3ds,
Ai talentul de a gasi surse de "informare" tot ata de contradictorii, incoerente si ignorante ca in mai poate posturile tale. Cam o treime din informatiile "alese" sunt demonstrabil false (de genul "Porumbul asigură o spumare mai persistentă, o îndulcire, o alcoolizare mai rapidă şi subţiază corpolenţa unei berii"). Iar vreo 20-30% sunt informatii contradictorii.

Eu unul chiar eram interesat sa stiu parerea importatoril de bere artizanala despre marii producatori de bere, despre cea a unui nutritionist despre motivatiile tehnologice si despre editorului unui site obscur despre cum se face berea.

Iar comicul clasificarii in bere cu malai si bere cu porumb ar trebui sa te puna pe ganduri daca mai postezi noaptea ceva.

 adisz, on 06 iulie 2016 - 09:46, said:

Pana la urma prezenta malaiului in bere e de bine sau de rau?
Conform colegului, in cateva fraze este bine, iar in altele nu. In unele fraze conduce la beri ieftine, in altele la beri scumpe.

#46
a3ds

a3ds

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 13,313
  • Înscris: 26.04.2015
Uite o opinie de la un nene la o scoala de fete care isi face bere proprie:


Bogdan Glavan


Beau un Carlsberg si nu incetez sa ma minunez cat de proasta e berea asta. Inteleg ca are IBU 22, practic nici nu simt amareala, pentru ca are foarte foarte putin hamei.

Sau poate m-am defectat eu de cand imi fac propria bere si stiu ce ingrediente trebuie sa contina. Asta e prima bere comerciala pe care o beau in ultimul an, doar din cauza ca mi s-a terminat stocul de bere homemade, deh, nu prea am avut timp de hobby in ultima vreme.

Ca sa intelegi si tu aine, exista saniuta si exista finlandia.

 adisz, on 06 iulie 2016 - 09:46, said:

Pana la urma prezenta malaiului in bere e de bine sau de rau?

Depinde de gradul de cultura si de asteptari. Berea nu se face cu malai. Coca Cola nu se face cu musetel. Whiskey-ul nu se face din visine.

Pentru restul exista neumarkt :)

Edited by a3ds, 06 July 2016 - 09:57.


#47
ain

ain

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,458
  • Înscris: 03.11.2006

 a3ds, on 06 iulie 2016 - 09:57, said:

Ca sa intelegi si tu aine, exista saniuta si exista finlandia.
Ca sa intelegi si tu a3ds, exista oameni informati si exista si ignoranti de profesie. Pentru ca numai un ignorant vorbeste de IBU (international biterness unit) ca argument contra sau pentru porumb. Si apropo, ala de la scola de fete ar fi trebuit sa stie ca un IBU 22 este o valoare tipica pentru o bere in  stilul Lager european. Ca el prefera IBU +200, e problema lui si nu are nicio legatura cu utilizarea porumbului.

#48
a3ds

a3ds

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 13,313
  • Înscris: 26.04.2015
Ca sa intelegi si tu aine, nenea ala nu zice absolut nimic de porumb ci doar de faptul ca berea din comert nu prea e bere.

Dar cer prea mult, stiu, asa e cand discuti cu profesionisti.

#49
ain

ain

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,458
  • Înscris: 03.11.2006
Mai, tu ai probleme sa intelegi ce citesti. Ala nu spunea ca "berea din comert nu prea e bere"; ala spunea "ca e prea putin amara pentru el, deci e o bere proasta". Ala nu stie ca amareala se alege in functie de stilul de bere. Ca exista beri bune cu 2 IBU (care costa spre 70E sticla invechita la 7 ani, daca chiar vrei sa stii) cum exista si beri cu 75 IBU. Dar ignorantii de profesie nu au de unde sa afle!
http://www.brewersfr...tterness-range/

In privinta modului cum imi place mie berea, cat este IBU si ce igrediente folosesc, te poti usor informa aici:
http://forum.softped...0#entry19431819
http://forum.softped...6#entry18921842
http://forum.softped...2#entry18760078

Edited by ain, 06 July 2016 - 10:19.


#50
a3ds

a3ds

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 13,313
  • Înscris: 26.04.2015
Mai citeste de 2-3 ori si poate o sa intelegi sensul expresiei "Beau un Carlsberg si nu incetez sa ma minunez cat de proasta e berea asta."

Oricum, din toate ifosele de expert international, n-ai reusit 3 cuvinte coerente ontopic, adica "bere fara malai"

Don't mind me, carry on.

#51
ain

ain

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,458
  • Înscris: 03.11.2006

 a3ds, on 06 iulie 2016 - 10:29, said:

Mai citeste de 2-3 ori si poate o sa intelegi sensul expresiei "Beau un Carlsberg si nu incetez sa ma minunez cat de proasta e berea asta."
Oamenii mari construiesc argumente alaturand frazele cu scopul transmiterii unui mesaj. Citeste urmatorul pasaj, ales de tine cu manutele tale:
Beau un Carlsberg si nu incetez sa ma minunez cat de proasta e berea asta. Inteleg ca are IBU 22, practic nici nu simt amareala, pentru ca are foarte foarte putin hamei.
Acum raspunde la intrebarea: de ce considera autorul ca e proasta berea aia:
- pentru ca are eticheta prost lipita?
- pentru ca apeleaza la o reclama tampita?
- pentru ca are o culoare neportivita?
- pentru ca are gust de porumb?
- sau ca are amareala nu stiu cum?

Am si eu o intrebare pentru tine: dupa parerea ta, berea cu porumb este o bere fara malai?

Edited by ain, 06 July 2016 - 10:39.


#52
cumatrul007

cumatrul007

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 249
  • Înscris: 17.06.2016
Timisoreana are gust de drojdie.

#53
calinjack

calinjack

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,678
  • Înscris: 21.10.2009

 a3ds, on 02 iulie 2016 - 02:44, said:



Contine malai.



Aia la sticla de 750ml mi se pare cea mai buna bere blonda romaneasca aka made in .ro

Cititi etichetele, multe contin malai.

A explicat lacroix mai devreme de ce baga malai: ieftin, mult si repede.

Nu malaiul e problema mare ci enzimele industriale care nu-s reglementate.

Bere ok nu gasesti in .ro, tre'sa iei importata, daca te intereseaza cu ce te otravesti ma refer.

Legea germana a puritatii berii ii obliga practic pe berarii din nemtia sa faca bere din apa, malt si ce plm mai e, 2-3-4 ingrediente fara mizerii.

Deci, go for German beer, chemical free cum zice poetu'.

Pentru restu' de drojdieri chiar nu conteaza. Am un amic care de 2 ani baga Neumarkt, a ajunst de la 65 la 80 de kg si nu stie de ce. (bea un pet pe zi)
Prostii!


"Consumatorule", nu mai cumpara bere cu malai, voteaza cu banii, e cel mai simplu.

A, e scumpa DAB? :)

NP, baga Noroc! :)

 f300, on 02 iulie 2016 - 07:16, said:

Ehe, nu-s prosti nemtii ca au reglementare ca poti pune in bere doar apa, orz, hamei si drojdie? Si asta de dinainte de a avea noi prima scriere in limba romana (care ma rog care era in slavona).
Prima scriere din lume a fost pe teritoriul de astazi a Romaniei si cele mai vechi tablite scrise dateaza de acum 7000 ani mai vechi decat oricare altele din lume.

#54
f300

f300

    30k si ma duc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,000
  • Înscris: 27.09.2008

 calinjack, on 07 iulie 2016 - 23:36, said:

Prima scriere din lume a fost pe teritoriul de astazi a Romaniei si cele mai vechi tablite scrise dateaza de acum 7000 ani mai vechi decat oricare altele din lume.

Nu cred ca se compara niste obiecte de lut care de fapt n-au fost datate niciodata (si cel mai probabil nu o sa poata sa fie vreodata datate) si care contin nici nu se poate presupune ce cu o lege care mai este si astazi in vigoare.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate