Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Se poate recupera numar de telefo...

Upgrade de la MacBook Pro M1 cu 8...

Ce tip de monitor am nevoie pt of...

Resoftare camera supraveghere
 Cu ce va aparati de cainii agresi...

Nu imi platiti coletul cu cardul ...

Exista vreun plan de terorizare p...

Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...
 Recomandare Barebone

Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric

CIV auto import
 Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...

Cumparat/Locuit in apartament si ...
 

Calire unelte

- - - - -
  • Please log in to reply
68 replies to this topic

#19
mariusyale

mariusyale

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 629
  • Înscris: 19.12.2011
Pina iti va raspunde parintele , incerc eu. Am cumparat un tocator destul de ieftin (sh) si am gasit
cutitele praf...fier mort. Am incercat sa le calesc dar esec. Cel mai usor (pina sa fac alte cutite din
foaie de arc de Trabant) a fost sa sudez un cordon pe partea activa (taietoare) sa-l ascut corespunzator.
Asa am reusit, un timp, sa-mi fac treaba cu el.
Acum am si eu o intrebare pentru cei care se pricep.
Cum pot decali , modela si recali un arc? Decalitul a mers , modelatul a mers ,dar nu reusesc recalirea lui.
Ori prea casant , ori insuficient de otelos.

#20
razvan_mereu

razvan_mereu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 265
  • Înscris: 21.10.2015
eu am adoptat alta varianta, pe partea activa vreau sa sudez o lama de cositoare rotativa , am sa pun niste poze . Si legat de calirea de la tine , dupa ce calesti materialul il mai incalzesti odata pana este aprope de culoarea rosu inchis (de preferat sa fie albastru violet ) si pe urma sa il lasi sa se raceasca incet (in cenusa de preferat sau aer )

#21
razvan_mereu

razvan_mereu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 265
  • Înscris: 21.10.2015
Poza

#22
mariusyale

mariusyale

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 629
  • Înscris: 19.12.2011
Nu a intrat poza , dar poti sa tii cont si de aplicare de cutite adevarate pe un suport ,,moale".

Attached Files


Edited by mariusyale, 25 February 2018 - 20:47.


#23
razvan_mereu

razvan_mereu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 265
  • Înscris: 21.10.2015
Attached File  IMG-20180226-WA0024.jpg   117.67K   75 downloadsAttached File  IMG-20180226-WA0021.jpg   119.67K   44 downloadsAttached File  IMG-20180226-WA0021.jpg   119.67K   44 downloads

Attached File  IMG-20180226-WA0023.jpg   135.59K   78 downloads

Prima e necalita , a doua e calita si a treia e calita si sudata

#24
Cozminul

Cozminul

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 07.06.2019
Buna seara...
Nu vreau sa creez un topic nou,asa ca pun o intrebare aici.
Am intrat de curand in posesia unui otel Damasteel Nitrobe 77 si as vrea sa stiu cum se face tratamentul termic pt acest tip de otel?
Sunt incepator, am lucrat pana acum doar cu 1095 si mi-a reusit.
Multunesc!

#25
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,072
  • Înscris: 17.03.2005
Pune-l in vitrina.
E o pulbere inoxidabila  mai degraba rara, oameni care sa fi lucrat cu ea probabil ca sunt foarte foarte putini cel putin la noi, sigur pe aici pe forum nu e niciunul.
Sa faci tu tratament... Chiar daca ai cu ce(adica un cuptor bun, crio samd) si ai reperele corecte(imi e greu sa cred ca le gasesti pe undeva la modul practic, asa grafice sau povestiri de la un nene de prin lumea larga e posibil dar.. Am indoieli totusi)..
Deci si cu ce si cum.. Tot nu prea cred ca reusesti sa scoti tu o lama pe masura potentialului acestui aliaj..

Asta pt ca, pana sa reusesti sa lucrszi bine un otel, implicit cubatat mai mult o pulbere.. Trebuie sa cam halesti niste multe esecuri sau sa iti dea cineva aceasta experienta proprie, asta pt ca de la teorie la ajustarile fine pe care fiecare mester le face e drum lung, costa mult si totusi e o concurenta pe piata, lumea nu prea isi da gratis munca in care a bagat poate mii de euro si sute de ore de munca, incercari samd.

Asadar, un om lipsit de foarte multa experienta si foarte multe cunostinte, scule samd... E greu sa lucreze bine oteluri complicate.. Asta al tau e si complicat si rar/rar folosit asa ca sansele su t practic spre zero, de aia ziceam de vitrina.

Totusi, poti intreba pe foeumuri dedicate gen bladeforums si poti contacta si baieti dempe la noi care probabil au macar idee cu ce se mananca.
Unde ii gasesti... Asta nu mai stiu, pe facebook sigue, inainte erau adunati cativa pe myknife dar nu mai stiu ce si cum, ca orice forum si ala a cam apus, lumea isi vede de treaba...


#26
Adi-Arad

Adi-Arad

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 76
  • Înscris: 09.02.2017
Vă salut pe toți domnilor! Văzând că sunt oameni pricepuți pe aici în ale metalelor,am și eu o întrebare la dumneavoastră, cei care veți vrea sa-mi răspundeți. Vreau să-mi fac un scarificator după un tractor(de 90 de cai) și sa-i fac trei brațe/cuțite.Aici e problema mea:am procurată o tablă de fier de 20mm grosime,în carne,din care o să decupez la autogen cuțitele...dar mi-au spus mai mulți frați agricultori că cuțitul ăsta trebuie tratat/călit un pic...să nu-l las așa cum îl decupez,din respectiva tablă...Ca să vă faceți o idee despre dimensiuni,o să aibă o formă curbată spre vârf lungime totală de 70-80 cm(nu m-am decis,încă,ca să văd/aflu de la voi,dacă și cum se poate lucra cu astfel de dimensiuni),lățimea de aproximativ 20cm(poate +,-ceva).Deci,dragilor,se pot căli trei felii de astea?...și încă ceva...trebuie să fac câte două găuri sus,în brațele astea și una jos,în capăt unde trebuie pus un vârf de despicare(a pământului).Presupun ca găurile trebuie făcute înainte de călire,nu?...sau se pot deforma în timpul călirii?Nici materialul din care e tabla,nu stiu ce oțel e...zicea cel de la care l-am primit că e OL38,dar nu e nici un fel de specialist omul...deci nu e de luat de bună, neapărat treaba asta...am făcut precizarea asta că am vazut aici pe topic,că e important materialul de la care se pleacă.Vă mulțumesc anticipat și aștept răspunsurile voastre.O seară minunată tuturor!

#27
Taxon

Taxon

    Cârcotaș nesuferit

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,092
  • Înscris: 19.01.2004
Ol 37, poate, dupa STAS 500-80. Otel carbon pentru constructii uzuale. Necalibil. Tabla moarta, cum se mai zice.

#28
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,072
  • Înscris: 17.03.2005
Evident ca e important materialul "de la care se pleaca". In cazul de fata tabla aia a ta, in opinia mea, e improprie.
Chiar daca ai avea un material care s-ar preta teoretic pt confectionarea unor asemenea scule, fe la materie prima la produs finit mai e cel putin pasul tratamentului termic.
Sa faci tu tratament la piese atat de masive e 99%imposibil pt ca nu ai unde  si cum, iti trebuie dispozitive de incalzire si manipulare pt piese de as3menea dimensiuni.... De cunostinte nici nu mai discutam.
Apoi, si daca ai avea prin ci e stie ce minune infrasteuctura, otelurile pretabile nu se trateaza ochiometric.. Indiferent de dimensiune.
Cand piesele sunt atat de masive apar si alte probleme in s3nsul ca o piesa masiva se racest3 extrem de greu si deci procedura de tratare e total diferita la o piesa de 500 g fata de una de 50 sau 150 kg (facute din acelasi material).


Ca idee, vorbind pur teoretic.... Material impropriu, slab, inseamna ca se indoaie, rupe sau macar uzeaza prematur.
Tratament, si daca ai avea cum sa incerci, ins3amna sa iti iasa exact pt ca in caz contrar e ori moale ori raman3 prea casant adica si mai rau.


Concluzia: nici gand, e o colilarie. Sansele sa reusesti sa faci ceva utilizabil care sa metite efortul sunt infime.

Solutii realiste: (cu sanse oar3care de reusital
1. Sa incerci sa discuti cu unul care se pricepe, in sensul ca are cunostinte sau experienta cu utilajele agricole... Macar sa iti spuna dince se faceau pe vremuri diverse componente ale utilajelor agricole..
E un punct de plecare insa realist, efortul nu cred ca merita.

2. Sa iei legatura cu unii care fac tratamente termice... La fostul faur/23 august in bucuresti E durotherm.... Ii intrebi daca au mai lucrat sau daca iti pot da vreun sfat.

Ca si tratament, chiar daca alegi sa faci tu cutitele alea din ce ai, tot la as3menea firme trebuie sa apelezi, repet, piesa de 50-60-100 kg nu o tratezi tu acasa.

3. O solutie, nu stiu cat de buna pt ca nu sunt specialist in unelte agricole, ar fi sa cauti hardox... Asta e un tip de otel rezostent la abraziune folosit pe la co fectionarea sculelor care lucreaza in medii abrazive cum e cazul tau... Adica, pe la cupe de escavator, lam3 de buldozer, bene cu care se manipuneaza pamant cu nisip, pietris samd... Ai inteles cam care e zona de aplicatii.
Acest tip de material are insa una di calitatile necesare, rezistenta la abraziune.
La tine mai e nevoie si de tenacitate si alte calitati asa ca sgar putea ca hardoxul sa nu fie totusi solutia ideala, adica da fie necesar alt tip. De. Otel combinat cu ceva lame/pinteni rezistenti la abraziune..
Nu stiu dar e o varianta cat de cat demna de a fi studiata mai indeaproape, o placa de hardox mai groasa poate sa tina la solicitari. Hardoxul vine deja tratat, doar se decupraza si aia e... Bine, si taiatul asta costa, mai ales la geosimi mai mari nune la indemana oricui, materialul e si. El scump asa ca...

Realist, cauta un scarificator sa ti-l permiti si aia e...
Mai economic sa gasesti o slutie de finantare acceptabila daca chiar ai n3voie decat sa inveti samck fection3zi treburi complicat de facut...
Eu cam asa vad povestea, eu care am cat de cat habar nu m-as baga la asa ceva... E mukt mai costisitor decat ti se pare si sanse sa iasa ceva ok sunt oricum limitate.

A, inca o chestie, imi permit un sfat:
Nu mai asculta la toti "idiotii" care isi dau cu parerea pe subiecte pe care nu ca nu le stapanesc, nu au macar habar...
Doar un tampit care face pe interesantul da asemenea idei cuiva, sa calesti domne ca e slab... Cine a calit macar un toporas de 3-400g din foaie de arc isi da seama cam cat de inepta e o asemenea "parere"... Doar neavenitii care vorbesc din auzite pot da asemenea pareri.







#29
Adi-Arad

Adi-Arad

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 76
  • Înscris: 09.02.2017
Mulțumesc mult pentru sfaturi,"parintele" și "Taxon",relevante și realiste,argumentate.Și da,de "hardox" mi-a mai zis cineva, dar nu cu atâtea detalii.Multumesc încă o dată domnilor,am înțeles încotro trebuie să mă îndrept.

#30
escher

escher

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 580
  • Înscris: 17.05.2014
Bricolaj!

   Dintr-un focar de cazan de baie, un ventilator, tot de baie, a carui comanda temporizata s-a stricat, o teava de aluminiu de irigatii care s-a potrivit aproape perfect, in doua ore am incropit acest ,,furnal". I-am facut proba cu cateva lemne de stejar ca nu aveam carbuni dar nu am obtinut temperaturi foarte mari. Oricum sunt multumit de debitul de aer pe care-l livreaza ventilatorul.

Attached File  IMG_20200114_160901.jpg   247.2K   34 downloadsAttached File  IMG_20200114_160943.jpg   347.2K   34 downloads

#31
Adi-Arad

Adi-Arad

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 76
  • Înscris: 09.02.2017
Escher,mersi mult pentru idee,să-l folosești sănătos și îți doresc numai bine! Te salut

#32
escher

escher

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 580
  • Înscris: 17.05.2014
Mi-am satisfacut curiozitatea si am reusit dupa indicatiile voastre sa refac o tesla si o barda cu foi de arc sudate la bucsele pe care le aveam. La barda am sudat o foaie de arc de 12 mm grosim pe care am reusit sa o intind cu greutate, asa cum zicea Parintele, dupa mai multe inrosiri succesive iar la tesla am avut o foaie tocmai potrivita de 6mm.Calirea am facut-o in ulei uzat calind pierdut  jumatate din lama. Revenirea am facut-o la cuptorul din bucatarie la maximum cat scria pe scala (230C) iar culoarea otelului a devenit violet ceea ce reprezinta  cam 260-270C.
  Sunt multumit, sculele taie bine si isi pastreaza gura dupa mai multe incercari in carpen uscat cu noduri.
Attached File  IMG_20200125_135031.jpg   318.24K   68 downloads
   Oricarui comdamnat la moarte prin decapitare i s-ar face  parul maciuca la vederea acestui tais.Posted Image

Edited by escher, 25 January 2020 - 14:53.


#33
escher

escher

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 580
  • Înscris: 17.05.2014
Am o curiozitate în legătură cu acele formațiuni de pe  partea înegrita a lamei, ce reprezinta ele dpdv. a structurii otelului?Attached File  IMG_20200210_142628.jpg   147.26K   56 downloads

#34
Taxon

Taxon

    Cârcotaș nesuferit

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,092
  • Înscris: 19.01.2004
Țunder

#35
dinupaltinis

dinupaltinis

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 97
  • Înscris: 21.11.2012

 Adi-Arad, on 10 ianuarie 2020 - 21:06, said:

Vă salut pe toți domnilor! Văzând că sunt oameni pricepuți pe aici în ale metalelor,am și eu o întrebare la dumneavoastră, cei care veți vrea sa-mi răspundeți. Vreau să-mi fac un scarificator după un tractor(de 90 de cai) și sa-i fac trei brațe/cuțite.Aici e problema mea:am procurată o tablă de fier de 20mm grosime,în carne,din care o să decupez la autogen cuțitele...dar mi-au spus mai mulți frați agricultori că cuțitul ăsta trebuie tratat/călit un pic...să nu-l las așa cum îl decupez,din respectiva tablă...Ca să vă faceți o idee despre dimensiuni,o să aibă o formă curbată spre vârf lungime totală de 70-80 cm(nu m-am decis,încă,ca să văd/aflu de la voi,dacă și cum se poate lucra cu astfel de dimensiuni),lățimea de aproximativ 20cm(poate +,-ceva).Deci,dragilor,se pot căli trei felii de astea?...și încă ceva...trebuie să fac câte două găuri sus,în brațele astea și una jos,în capăt unde trebuie pus un vârf de despicare(a pământului).Presupun ca găurile trebuie făcute înainte de călire,nu?...sau se pot deforma în timpul călirii?Nici materialul din care e tabla,nu stiu ce oțel e...zicea cel de la care l-am primit că e OL38,dar nu e nici un fel de specialist omul...deci nu e de luat de bună, neapărat treaba asta...am făcut precizarea asta că am vazut aici pe topic,că e important materialul de la care se pleacă.Vă mulțumesc anticipat și aștept răspunsurile voastre.O seară minunată tuturor!
Sfatul meu ar fi sa cauti un plug vechi PP4,pe teava si iei bratele (barsele) care tin trupitele si din alea faci gheare pt.scarificator.Is si groase si din material bun si parerea mea e ca sunt si suficient de lungi pentru tractorul tau de 90 de cp.Decat sa le faci din tabla de 20 mm grosime mai bine le faci din lemn ca tot atat o sa tina.

#36
marinel1976

marinel1976

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 831
  • Înscris: 18.01.2016
Nu mai bine-și ia un utilaj vechi și-l repara? Fara sa minventeze altceva!

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate