Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Jocuri Android Multiplayer online...

Diferenta consum smart meter - Co...

Recomandare demontare+instalare ...

CAIET SERVICE PREDEAL II
 Internare spital psihiatrie

CM de snooker 2024

Scot penele dupa montajul tamplar...

Masina de spalat vase si grasimea
 Noua lege de acces in paduri

Sunt ouale proaspete?

Aplicatie invatare limba Germana

Presbiopia - la 43 ani ?
 Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...

Ditra 25
 

Drona DJI Phantom 3-4

- - - - -
  • Please log in to reply
17 replies to this topic

#1
costel78

costel78

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 133
  • Înscris: 20.03.2006
Salutare,

Ma gandesc sa cumpar o drona DJI - 3 sau 4 cu camera 4K. Vreau sa o folosesc in special in concedii  (munte, mare, Romania, Grecia) si ma intereseaza aspectul legal.Nu o voi folosi in scop comercial.
Stie cineva daca sunt restrictii legale si care sunt ele (eventual un link ar fi de ajutor). Am tot vazut articole vechi din ziare ca ar fi interzisa utilizarea daca filmeaza si transmite date dar nu stiu cat e de actualitate si mi se pare aberant.

Nu vorbesc de bunul simt - nu filmezi deasupra vilei lui Dragnea ca sa vezi lacomia sau in aeroport de exemplu Posted Image

Multumesc

Edited by costel78, 15 June 2016 - 12:13.


#2
bobyploiesti

bobyploiesti

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,019
  • Înscris: 18.02.2016
Reglementările dure din România în ceea ce priveşte utilizarea dronelor riscă să blocheze dezvoltarea pieţei şi inovaţiile pe care utilizarea acestora le pot aduce în diferite industrii, cum este, de exemplu, agricultura, au declarat speakerii în cadrul evenimentului Revoluţia dronelor - inovatie în tehnologie, organizat de Ziarul Financiar şi Go4IT.ro în parteneriat cu Falcon Electronics.
„Piaţa dronelor este într-un moment nefericit în România. Ministerul Transporturilor a emis o lege care omoară o piaţă care încă nu se formase. Este foarte restrictivă, chiar şi pentru dronele mici. Ele trebuie înregistrate, iar pro­prietarii trebuie să plătească o taxă care depăşeşte une­ori valoarea dronelor şi trebuie să anunţe mereu autorităţile când le folosesc“, a spus Dan Cuţui, CEO al com­paniei Falcon Electronics.
Din 2014, utilizarea dronelor pe teritoriul României a devenit ilegală. Astfel, pentru a utiliza aeronavele îţi trebuie aprobare de la „Autoritatea Aeronautică Civilă din România“. Zborurile sunt limitate ca distanţă, altitudine şi lo­ca­ţie, iar cererile trebuie trimise cu cel puţin 45 de zile înaintea zborului. Pe scurt, zborul cu o aeronavă trebuie apro­bat de aceeaşi instituţie care monitorizează cursele aeriene.
În aceste condiţii în România se vând anual circa 2.500-3.000 de drone. Stiri Mediafax.




ÎNCHISOARE de la şase luni la un an pentru cei care folosesc acest dispozitiv

Cei care ridică drone de la sol şi nu au permis de înmatriculare riscă închisoarea de la şase luni la un an.
Dronele au devenit dispozitive foarte populare în ultima vreme. Fie că vorbim de drone de jucărie care nu cântaresc 100 de grame sau drone pentru profesionişti, pentru a zbura acestea au nevoie să fie înmatriculate.
Conform unor estimări ale specialiştilor în aeronautică, în ţara noastră sunt în jur de 10.000 de asemenea avioane fără pilot. În România s-au vândut anul trecut între 2.500 şi 3.000 de drone.
“Proprietarii dronelor deţinute fără a fi înregistrate legal trebuie să ştie că nu deţin o jucărie, ci un aparat de zbor fără pilot care se supune regulilor aviatice. De aceea, dacă nu vin la noi pentru înmatriculare şi sunt prinşi că ridică drona de la sol riscă închisoarea de la şase luni la un an”, potrivit lui Remus Dogaru inspector în cadrul cadrul Autorităţii Aeronautice Civile Române.
Pentru a intra în legalitate e nevoie de o declaraţie notarială, în cazul în care drona a fost construită în regim propriu, sau de factura care atestă cumpărarea ei, de actele de identitate ale persoanei, de plata unei taxe de 90 de euro plus TVA şi de o cerere care se completează la sediul AACR.  Stiri Evz.

Edited by bobyploiesti, 15 June 2016 - 13:00.


#3
vubiv

vubiv

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,687
  • Înscris: 18.02.2016
Nimeni din cei care presteaza servicii cu drone nu respecta ce scrii tu mai sus. Nu inregistreaza drone, nu anunta cu 45 de zile inainte Posted Image... absolut nimic.
Legea e data ca multe altele sa fie acolo in caz ca devine unul incomod, sa avem cu ce sa il agatam. In rest nimic.
Ia sa vezi daca filmezi furaciunea lui Dragnea cum o sa se faca divizie speciala sa afle cine a filmat si publicat asta Posted Image

Iti dai seama ca daca cei care folosesc in scop commercial dronele nu fac asta, cei care folosesc in scop personal si pentru a pune pe canalul youtube sau pe blog filmarea nici atat.

Edited by vubiv, 15 June 2016 - 13:27.


#4
costel78

costel78

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 133
  • Înscris: 20.03.2006
Multumesc boby pentru articol

 bobyploiesti, on 15 iunie 2016 - 12:55, said:

de plata unei taxe de 90 de euro plus TVA şi de o cerere care se completează la sediul AACR.  Stiri Evz.

De cand aceste creaturi vor plata in Euro ca eu nu stiu ca Romania sa fi schimbat moneda ?
Banuiam eu ca lipitorile vor sa mai suga ceva si de la detinatorii de drone dar ce vor este prea mult. Pacat, jucaria e faina dar nu ma risc sa dau banii ca apoi sa stau cu teama ca mi-o confisca vre-un gigel.

 vubiv, on 15 iunie 2016 - 13:25, said:

Ia sa vezi daca filmezi furaciunea lui Dragnea cum o sa se faca divizie speciala sa afle cine a filmat si publicat asta Posted Image

au americanii drone pentru casa lui dragnea

Edited by costel78, 15 June 2016 - 13:50.


#5
xkos

xkos

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,627
  • Înscris: 23.07.2007
problema se pune mai mult in orase si unde-s oameni, sa nu lovesti pe careva, dronele de la dji in unele situatii o iau razna si nu le mai poti controla, cad in capul unuia si te nenorocesti tu, in afara au permise de zbor si asigurare, in caz ca loveste pe careva e despagubit ala de asigurator. La noi pica de sponsor ala care are drona. Sa zicem ca momentan mai merge zburat cu ea asa pana se intampla ceva grav, apoi sa vezi cum sar copoii pe dronisti. Acum unde dai 1000 euro nu cred ca e bai de 90 euro, urmeaza ca luna asta sa o inmatriculez si eu, decat bataie de cap cu pulitia mai bn lipsa. In afara taxa e 5 euro ptr inmatriculare, la noi fura astia prea mult. Daca zbori in afara oraselor si doar munte nu cred ca ai probleme, nu se leaga nimeni de tine ca nu te vad, in Grecia s-ar putea.

Edited by xkos, 15 June 2016 - 14:13.


#6
costel78

costel78

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 133
  • Înscris: 20.03.2006
Nu e mult 90 euro daca tot dai 1000 pe drona desi tot jecmaneala este dar eu citisem mai sus ca iti trebuie aprobare pentru zbor inainte cu 45 zile iar daca ar trebui respectat asta mai bine stau cuminte si filmez cu ce am in mana.

Da, la zborul in oras pot fi discutii si nici eu nu as fi bucuros sa vad la fereastra casei cum ma filmeaza vecina de la 2 (daca e cea de la 3 nu ma deranjeaza :) ) sau sa-mi cada drona in cap insa nu vad unde e problema in spatii deschise.

Edited by costel78, 15 June 2016 - 14:27.


#7
xkos

xkos

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,627
  • Înscris: 23.07.2007
se poate suna cu cateva zile inainte din ce intelesesem pe la alti colegi, aia cu 45 zile e aberatie, nu stii ce se intampla peste o luna jumate, dar cu 1-2 zile poti aproxima pe unde ce si cum zbori:) ptr orice alte detalii pe facebook avem grupul dji phantom 3

#8
ero

ero

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 05.03.2008
Eu zic sa ii raspundem la intrebare totusi :)
In momentul de fata legea zice doar ca trebuie sa iti inregistrezi drona. Ordinul care a te forta sa faci segregarea spatiului aerian adica acea cerere la primarie in momentul de fata este susepndat. Practic este expirat.

Ca idee cum se inregistreaza o drona gasesti aici http://razvanbb.ro/g...oriul-romaniei/ si aici http://www.eyeinthes...uleaza-o-drona/

Ca si sfat de drona daca ai mai putini bani recomand un Phantom 3 Advanced daca ai mai multi Phantom 4 le gasesti si aici http://govideo.ro/40-drone-dji, avand in vedere ca e hobby eu as lua un Phantom 3 Advanced.

#9
Razvan125

Razvan125

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,365
  • Înscris: 03.02.2016
Am fost in Austria si chiar am vazut pe cineva care filma cu un Phantom 3 advanced.  L-am intrebat daca acolo este vreo lege cu inregistrarea dronelor.
A spus ca atata timp cat nu ii cade drona la un om in cap, nu este "necesar" sa o inregistreze. Cred ca cam asa este si la noi...
Cand filma cu drona, politia chiar era pe langa el.
Pana mea... Nu cred ca cei de la AACR se autosesizeaza in privinta dronei tale, sa vada daca ai autorizatie si ce mai trebuie.  Cred ca lumea te denunta. Multi au o afacere din filmari cu drone si nu vor sa aiva concurenta.

#10
bulcov

bulcov

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 75
  • Înscris: 30.07.2009
Buna cum e Phantom 3 standard o ia razna ? per total e ok se comporta bine la comenzi ? multumesc

phantom 3 standard merg follow me and point interest? daca da cu ce program?

#11
Dragos12041981

Dragos12041981

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 18.03.2017
Va salut,
Apelez cu incredere la experienta si buna vointa voastra.
Mi am achizitionat o drna DJI Phanton3 PRO si va cer sprijinul tehnic pentru prima lectie de zbor. Am urmarit tutoriale de tot felul insa partea de practica ma omoara, totodata imi este si teama sa zbor pt prima data  fara un sprijin( cine care cunoaste teorie cat si practica).
solicit ajutorul vostru( contra cost daca este cazul) pentru un mic training teoretic si practic.
Multumesc

#12
Kean

Kean

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,883
  • Înscris: 14.09.2016
Un elicopter telecomandat fara camera se mai poate numi drona? sau numai aparatele cu camera,care deranjeaza la denuntarea hotiilor?Posted Image

#13
rz

rz

    Moderator

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,162
  • Înscris: 05.05.2003
Dupa noile reglementari, tot ce zboara (motorizat) si are peste 500 de grame trebuie inmatriculat... cele sub 500 de grame nu au nevoie de inmatriculare sau alte autorizatii de zbor insa nu pot fi ridicate in intravilan, respectiv in zonele unde sunt aglomerari urbane (deasupra traficului rutier ori deasupra unor multimi de oameni).

Dragos,
Este simplu... lasa frica si testeaza singur, cu drona langa tine (la 5-6m)
Miscari sus/jos, stanga/dreapta, rotire, testare aterizare si alte functii... abia dupa aceea testezi un Return To Home (evident cu drona la ceva distanta) si ai grija sa faci asta intr-o zona cat mai degajata (pe un camp sau teren de sport)

Edited by rz, 13 May 2017 - 14:10.


#14
laurchim

laurchim

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 21
  • Înscris: 14.08.2011
Daca vreau sa supraveghez niste vaci pe o suprafata de cca 30 ha (2 zboruri pe zi), zona extravilan pasune montana, poate sa imi recomande cineva un model de drona? (Nu vreau sa o inmatriculez, mi s-ar parea idiotenie din partea mea. Inca nu am ajuns la puterea financiara de a fi 100% legal).

#15
rz

rz

    Moderator

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,162
  • Înscris: 05.05.2003
Sunt putine drone stabilizate (adica cu GPS si eventual alti senzori), cu greutate pana la 500 de grame... varianta ieftina ar fi Hubsan seriile 5XX
Vezi totusi Hubsan H501S caci are o baterie ce tine lejer 15 minute si are un GPS foarte bun - plus telecomanda cu ecran integrat... este imposibil sa o pierzi cand are GPS-ul activat iar filmarea este Full HD dar fara stabilizare digitala/optica. O gasesti second pe olx la 1000-1200 lei

Asta este... am filmat-o cu o alta drona

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/HE8zgZwETDk?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by rz, 13 May 2017 - 19:09.


#16
laurchim

laurchim

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 21
  • Înscris: 14.08.2011

 rz, on 13 mai 2017 - 19:03, said:

Sunt putine drone stabilizate (adica cu GPS si eventual alti senzori), cu greutate pana la 500 de grame... varianta ieftina ar fi Hubsan seriile 5XX


Multumesc.
Ti-am vazut si alte filmari pe youtube... Dar parca mi s-a parut potrivit pt ce-mi trebuie mie Bebop 2-ul Posted Image Da, stiu ca are peste 500 gr, dar sper sa nu vina vreun nene sa ma intrebe de ce imi supraveghez vacutele cu drona... neinmatriculata.
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/RMRuje6M-lg?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by laurchim, 13 May 2017 - 20:03.


#17
rz

rz

    Moderator

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,162
  • Înscris: 05.05.2003
Bebop 2 are fix 500 de grame... ești perfect legal cu ea!


#18
Razvan125

Razvan125

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,365
  • Înscris: 03.02.2016
Atata timp cat nu cade drona la careva in cat si nu te da "in gat" careva, nu cred ca are treaba politia.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate