Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii
 Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 

afacere restaurant

- - - - -
  • Please log in to reply
55 replies to this topic

#37
Tsunamii

Tsunamii

    Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,502
  • Înscris: 20.10.2015

View Postjoseph_lacroix, on 27 mai 2016 - 18:48, said:

stii cat dureaza un sezon la mare? daca tu crezi ca doar 2 luni, bati campii, iar diferenta ese simpla unul functioneaza 2 luni in plus.in rest pb sunt aceleasi, aceleasi autorizatii, aceleasi pb de aprovizionare, furnizori, marketing.

E o diferenta colosala intre fast-food si restaurant, unul serveste congelaturi si premixuri pe cand celalalt face mancare a la carte.


Ceea ce dovedeste ca nu prea le ai

#38
joseph_lacroix

joseph_lacroix

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,299
  • Înscris: 17.09.2013
deci concluzia ta care este? trebuie sa bage 50.000 euro intr-o bucatarie, sa angajeze 18 persoane, sa aibe un meniu cu minim 100 articole, si sa bage undeva vreo 15.000 de euro in marketing iar toata marfa sa o cumpere de la distribuitori.

Faza este in felul urmator, toate cherhanalele de pe litoral achizitioneaza marfa de la pescari direct(pe borderou), nu din Metro, legumele in marea lor parte sunt luate din piata de la Tuzla sau Scarisoreanu, iar produsele rezultate  sunt cat se poae de autentice si gustoase.

In plus sunt restaurantele turcesti unde se face batal la protap care ghici ce - cumpara batalul de la tarani pe acelasi nenorocit de borderou si culmea functioneaza legal.

Attached Files


Edited by joseph_lacroix, 27 May 2016 - 19:00.


#39
petre69

petre69

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 35,783
  • Înscris: 27.01.2009
Succes
Daca deschizi pravalia, baga si tu un anunt pe aici sau macar ceva pe PM
Eu as merge la genul asta de carciuma non stop

#40
Hypnosfera

Hypnosfera

    Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 317
  • Înscris: 31.07.2015

Quote

deci concluzia ta care este?
Ca ce vrea sa faca colegul care a initiat topicul, nu se poate numi restaurant. Doar atat. Restul...doar ne dam la oase involuntar. Ca mica afacere, da merge cu trei oameni si 8 mese. Dar e ceva gen "ca la mama acasa". Nu restaurant.

Quote

Eu as merge la genul asta de carciuma non stop

Exprimare corecta.

Edited by Hypnosfera, 27 May 2016 - 19:02.


#41
Tsunamii

Tsunamii

    Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,502
  • Înscris: 20.10.2015

View Postjoseph_lacroix, on 27 mai 2016 - 18:55, said:

deci concluzia ta care este? trebuie sa bage 50.000 euro intr-o bucatarie, sa angajeze 18 persoane, sa aibe un meniu cu minim 100 articole, si sa bage undeva vreo 15.000 de euro in marketing iar toata marfa sa o cumpere de la distribuitori.

Nu, aia e parerea lui
parerea mea este sa se angajeze ca ospatar sa simta ce inseamna un restaurant, dar, inainte sa faca un pln de afaceri din care sa rezulte daca sa piarda anul ala ca ospatar sau nu

#42
don_dannielo

don_dannielo

    Bah! Are we more than dumb sheep?

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 35,456
  • Înscris: 27.06.2004
Experienta de angajat te ajuta fix zero.

Edited by don_dannielo, 27 May 2016 - 19:25.


#43
Tsunamii

Tsunamii

    Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,502
  • Înscris: 20.10.2015

View Postdon_dannielo, on 27 mai 2016 - 19:18, said:

Experienta de angajat te ajuta fix zero.

asa zic toti puturosii

#44
argentum

argentum

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,400
  • Înscris: 25.05.2015
@Joseph : tocmai ca ii se spune sa nu bage banii aiurea, ca initiatorul chiar asta vrea. I sr spune sa inceapa usor si de jos, dar el vrea sa inceapa "modest" cu 30 de scaune.
Apoi conparatiile tale nu merg. Tinerii merg sezonier la mate pt 2 motive:bani si distractie.
Restaurantulde care vb initiatorul o sa arda capital multa vreme, deci nema clienti multi care prin bacsis sa stimuleze lucratorul sezonier sa se ingroape undeva pe malul unui lac. Mai bine merge la mare, nu? Ca uite ce bine e acolo din ce spui tu

View Postdon_dannielo, on 27 mai 2016 - 19:18, said:

Experienta de angajat te ajuta fix zero.

Total gresit. Nu e reteta 100%, dar e unul din putinele lucruri ce le poti face si sta in puterea ta, ca sa inveti rapid anumite lucruri, ce altfel nu prea pot fi obtinute

#45
luchianv

luchianv

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 204
  • Înscris: 09.02.2012

View PostTsunnnami, on 27 mai 2016 - 12:36, said:

Incepi cu un PLAN DE AFACERE, nu cu poezii.
Acolo se vor inmormanta niste bani.
Ai tai, de unde i-oi avea, transpirati, furt, mostenire, n-are importanta.
Sfaturile mele nu ai tu nevoie de ele. Am mai dat sfaturi, dar sfaturile mele presupune munca.
Tu vrei doar investitie mica si poezie, din ceea ce scrii, asta reiese, d-asta nu-ti dau sanse, nu pentru ca as fi eu gigi contra
pe langa faptul ca o sa ma documentez zi-mi te rog acest PLAN DE AFACERE ce presupune? e gen un fel de proiect de casa? sau idei scrise pe un caiet cum sa fac una cum sa fac alta si tot asa? fi mai explicit te rog. si aici te rog sa nu ma iei de sus ca nu stiu ce-i acela un PLAN DE AFACERE sau ca n-o sa-mi pot realiza ceea ce mi-ai propus tocmai ca nu stiu ce e un plan de afacere. usor, se invata.

View Postargentum, on 27 mai 2016 - 14:57, said:

30 de persoane implica destui angajati. 2 la bucatarie, 2 pe sala, 1 la matura. minim. pe un schimb. dar sa spunem ca tu ti deschis de la 2 la 12. oricum, chiar daca tii deschis doar pe un schimb, tu de fapt ai nevoie de angajati. dar vrei sezonier. cine iti vine inapoi la munca in al doilea sezon? deci o iei de la capat cu instruirea. 1-2 angajati iti vor pleca exact dupa 2 luni, cand iti e lumea mai draga. ceilalti doi iti vor pleca cu 1-2 luni inainte de sfarsitul sezonului, ca doar trebuie sa's aanjezi ploile si ei pentru restul anului. tu nu vei face decat sa angajezi oameni o buna parte din timp si sa'i instruiesti. asta se va reflecta in calitatea serviciilor oferite.
ma doare undeva de rosie daca trebuie sa astept 30 min sa mi se ia comanda si inca 60 min sa primesc o saramura. si asa se va intampla.
sunt tone de alte chestii, nu ai cum sa le aflii pe toate pe forum si sa le aplici inginereste.
mergi si lucreaza intr'un restaurant in romania. nu spune nimanui ce vrei sa faci. stai acolo 3luni. apoi, mergi la alt restaurant si lucra si acolo 3 luni. si apoi vei constata ca ai primit raspunsuri la intrebari ce nici nu ai fi stiut sa le pui.
sunt constient ca o sa fie astfel de probleme cu angajatii, dar trebuie sa perseverez daca mi-am propus asta. si sunt la fel de constient ca nu pe forum aflu toate dedesubturile, dar am vrut sa aflu mai multe pareri, bune sau .. nebune
legat de timpul comenzii, vreau in asa fel incat in 15 minute, maxim 20 mancarea sa fie pe masa.
asta mi-am si propus, sa ma angajez la un restaurant pentru practica.

View PostTsunnnami, on 27 mai 2016 - 17:25, said:

In anul ala afla si de contractele cu furnizorii afla si furnizorii, afla si ce licente ii trebuie si cum vin controalele si unde depoziteaza marfa si despre pretentiile clientilor...
Dar hai sa facem pariu ca n-are chef de munca?
El viseaza doar la ... pasarele
este exact invers. ai pierdut pariul. cheful de munca exista
nu inteleg la ce te referi cand zici ca visez doar la pasarele. nu cred ca am precizat pe undeva ca vreau sa fiu patron de restaurant si sa dau doar ordine stand tolanit pe un scaun balansoar. cum am zis, cheful de munca exista.

View Postargentum, on 27 mai 2016 - 17:39, said:

Am lucrat multe in viata. Care mai de care mai diferite joburi.
La un moment dat am fost trainer pt un chain de fast food. Singurul restaurant unde se facea asta de pe o raza de 1000km era unde lucram eu. Si eram 2 persoane in acel restaurant care primeam pe mana clientii la "frecat". Fiecare nou patron de fransuza, inainte sa deschida tb sa vina sa lucre cu noi min 8 saptamani. La sfarsit urma examen. Veneau unii si stateau la hotel 8 saptamani.
Zic ca am o modesta experienta. Nu fac pe modestul si spun ca e modesta, pt xa sunt altii mult mai priceputi ca mine.
Scriu astea apropos de chef de munca. Si imi vine unul odata cu aere de primadona. Dupa cateva zile, spre sfarsitul programului il trimi la bucatarie sa spele vasele, sa faca curat etc. Vreau sa spun ca aveam un program si fiecare angajat, si eu, faceam adta prin rotatie. Corvoada se impartearelativ in mod egal.
Mai si intru in bucatarie la spalator si il vad pe asta ca in moartea caprioarei. Plangea si spala. Ca pe el nimeni in viata nu l,a umilit asa. Vreau sa spun ca atmosfera era foarte colegiala, fara tiranii si vorbit de sus. Dar pe el l,a umilit faptul ca a tb sa spele vasele.
Inut sa,I expluc omului, ca viitor proptietar de afacete, tb sa stie fiecare detaliu. Cand trimiti pe unul la spalat, sa stii cam ce are de facut, cat de greu este si cam cat tb sa dureze. Altcel ala freaca duda si termina in3 ore ce tb facut in 1.0-1.5 hr
tind sa cred ca sunt in posesia a multe datalii legate de mersul intr-o bucatarie si de chestii de organizare chiar daca nu am lucrat vreodata intr-o bucatarie de restaurant. in propria bucatarie imi iau varii notite - cat timp dureaza sa pregatesc diferite feluri de preparate, le cantaresc samd. multe si multe notite si chitibusuri; cam cu asta imi umplu eu majoritatea timpului.
nu vreau sa par fudul, dar stiu cat de bun sunt in bucataria mea. dar de la bucataria mea si pana la a servi 20 sau 30 de clienti stiu ca e o diferenta de care ma voi convinge la timpul potrivit. iar la angajare ma voi lamuri de toate cunostintele pe care cred eu ca le posed.

View Postjoseph_lacroix, on 27 mai 2016 - 18:41, said:

Se abereaza f mult :
1.Restaurantele sezoniere sunt o realitate, si functioneaza f bine, tot litoralul este sezonier, si tinerii se reintorc an de an, sunt multi care vin pe perioada verii sa lucreze pe litoral
2. Personal cunosc un caz de restaurant care este asemanator cu ceea ce vrea sa faca colegul de mai sus. La iesirea din statiunea neptun spre olimp, vis-a vis de complexul RAPPs peste drum de bazar, este un restaurant mic(gradina de vara de fapt-toate mesele fiind afara) cu 8 mese unde lucreaza 3 persone, Un cuplu sot sotie si inca o persoana-care ajuta la bucatarie(terasa Radulescu) omul din punct de vedere juridic functioneaza ca Intreprindere individuala,  Bucataria estte decenta nu SF, are in meniu 20 de produse in special peste(peste 90%) si 2 deserturi(Clatite si papanasi) plus mai servebeste 3 feluri de bere plus una fara alcool, un coiac 2 feluri de wiskey, 2 feluri de vodca,  3 feluri de vin, si ceva sucuri. investitia lui nu e colosala, bucataria aia nu a costat mai mult de 8000 de euro , iar mobilierul vreo 2500.
3 Ce conteaza f mult la un restaurant este meniul si bucatarul, meniul nu trebuie sa fie kilometric , trebuie sa aibe produse proaspete si gustoase, fara chestii ultra complicate,  fara 30 de feluri de pizza , 10 de paste , 8 feluri de fripturi, 6 salate ........
4 Conteaza f mult atmosfera, multi clienti apreciaza ca un patron/ proprietar restaurant serveste si se implica, vine si vb cu clientii ii intreaba ce mai doresc, cum e mancarea.............
Parerea mea este ca un restaurant mic , intim, cu mancare buna si o atmosfera ok, poate avea succes si este intotdeauna binevenit.
sunt total de acord cu 3 si 4.
meniul meu va fi un meniu unic, nu tras la indigo dupa alt restaurant si voi avea unele preparate unice pe care nu le-am regasit pana acum la vreun local.
atasez si cateva poze
Attached File  IMG_5295.JPG   365.84K   36 downloadsAttached File  IMG_5333.JPG   279.84K   37 downloadsAttached File  IMG_5423.JPG   335.89K   39 downloadsAttached File  IMG_5438.JPG   410.78K   41 downloadsAttached File  IMG_5519.JPG   350.2K   42 downloadsAttached File  IMG_5561.JPG   428.09K   40 downloadsAttached File  IMG_6205.JPG   300.55K   36 downloads
sunt doar cateva din multe alte retete ce le stapanesc si din multe sute si sute de feluri gatite de mine. acum sa-mi spuneti daca ati mai vazut preparatele mele la alte restaurante

View Postpetre69, on 27 mai 2016 - 19:00, said:

Succes
Daca deschizi pravalia, baga si tu un anunt pe aici sau macar ceva pe PM
Eu as merge la genul asta de carciuma non stop
cu cea mai mare placere sunteti toti invitati si o sa va invit la momentul oportun!!!

View PostHypnosfera, on 27 mai 2016 - 19:01, said:

Ca ce vrea sa faca colegul care a initiat topicul, nu se poate numi restaurant. Doar atat. Restul...doar ne dam la oase involuntar. Ca mica afacere, da merge cu trei oameni si 8 mese. Dar e ceva gen "ca la mama acasa". Nu restaurant.
pai restaurant se poate numi si un local cu 2 mese a cate 5 locuri la masa. din punctul tau de vedere un restaurant trebuie sa aiba un minim de locuri, gen 400, ca sa-l poti numi restaurant?
ok hai sa zicem ca ce vreau sa fac eu nu e restaurant, e spatiu alimentatie publica. suna mai ok pentru tine asa? observ ca esti pornit si deranjat ca suna a restaurant si nu suna a carciuma.
vreau raspunsuri utile si sfaturi practice de la cei care activeaza pe aceasta nisa, dar nu ma astept sa obtin mare branza. zici ca lucrezi in domeniu dar tu tii una si buna: e carciuma si nu restaurant Posted Image

View PostTsunnnami, on 27 mai 2016 - 19:01, said:

Nu, aia e parerea lui
parerea mea este sa se angajeze ca ospatar sa simta ce inseamna un restaurant, dar, inainte sa faca un pln de afaceri din care sa rezulte daca sa piarda anul ala ca ospatar sau nu
asta urmeaza sa fac


multumesc tuturor pentru timpul acordat dezbaterii acestui subiect care e f important pentru mine. orice postare o consider importanta si poate unele postari ma vor determina sa iau anumite decizii, intr-o oarecare masura.
si in continuare astept sa dezbatem acest subiect

Edited by luchianv, 27 May 2016 - 22:09.


#46
argentum

argentum

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,400
  • Înscris: 25.05.2015
Nu stiu ce ai gatit tu acolo, dar vezi ca stai prost la capitolul prezentare.
Desi crezi ca ai inteles, eu zic ca nu esti constient de difetentele intre a gati pt tine, familie, prieteni si persoane ce vor plati pentru asta.

Daca tot vrei sa faci asta, nimeni nu te poate opri sa,ti frangi gatul. Incepe cu putin. E mai simu sa adaugi ceva la afacere so sa te extinzi in 3-4 ani, decat sa incepi imprastiat.
Incepe prin a servi, e doar un exemplu, doar gratare. Peste fripturi, carnati, mici, nu conteaza. Tu servesti doar gratare cu garnituri minime. De regula variatii de cartofi, orez si varza.
Cartofii stau in apa la rece 24hr gata curatati, deci accesibili, orezul il faci la aparat. Varza se gateste o tava pe zi si cand se termina, se termina.
Salatele de rigoare si atat. Pt desert ai on congelator inghetata.
Fara complicatii inutile on primii ani. Gatesti simplu, portii mari, preturi joase. Pastrezi standardul, nu modifici nimic. Nu reinventezi roata, nu ai sa fii cu nimic mai deosebit. Omul vine la tine sa manance ceea ce poateanca oriunde, dar vine la tine pt ca stie ca o sa primeasca exact ce vrea pt banii ce ii plateste. Tu nu te spuci sa faci educatie gastronomica cand nu ai clienti. Asta cere timp si perseverenta.
Mai apoi mai adaugi cate o specialitayea bucatarului de simti ca e loc.
Apoi in timp iti adaugi o supa, o ciorba, servesti niste antreuri, adaugi si alte feluri de mancare ce necedita o pregatire mai indelungata, mai mult desert etc.
In 10 ani o sa ajungi sa ai restsurantul ce il doresti. Dar ai nevoie de rabdare. Tu nu stii nimic in prezent, dar ai pretentii mari. E bine ca pui ontrebari, dar baga de seama ce spun carcotasii. E simplu sa te incurajez pe banii tai. 30 de persoane? Cum nu? Cel putin 5o si macat un berbecut la saptamana, dat poti incerca si un vitel. Si vin nene. Vinul sa stea on butoaie si sa vafa clientul cum il tragi in carafa. Si muzica. Muzica live. Adta tine clientul. Bautura si muzica. Si pot sa,ti insir bazaconii asa cat cuprinde.

#47
luchianv

luchianv

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 204
  • Înscris: 09.02.2012

Quote

Nu stiu ce ai gatit tu acolo, dar vezi ca stai prost la capitolul prezentare.
ca nu stii ce am gatit acolo asta e bine. e clar ca n-ai mai mancat la nici un alt restaurant aceste preparate. si sunt preparate simple, cu ingrediente la fel de simple, nu e nimic exotic ca sa spui ca ar face fitze clientul.
am gatit pentru mine si nu m-a interesat sa arate in nu stiu ce fel rezultatul final. e normal ca pentru restaurant o sa arate cu totul diferit, insa sa pastrez acelasi gust si aceleasi ingrediente.

Quote

Desi crezi ca ai inteles, eu zic ca nu esti constient de difetentele intre a gati pt tine, familie, prieteni si persoane ce vor plati pentru asta.
exact asta am raspuns mai sus, ca sunt constient de aceste diferente. in plus sunt nerabdator sa dau piept cu ele.

Quote

Daca tot vrei sa faci asta, nimeni nu te poate opri sa,ti frangi gatul. Incepe cu putin. E mai simu sa adaugi ceva la afacere so sa te extinzi in 3-4 ani, decat sa incepi imprastiat.
Incepe prin a servi, e doar un exemplu, doar gratare. Peste fripturi, carnati, mici, nu conteaza. Tu servesti doar gratare cu garnituri minime. De regula variatii de cartofi, orez si varza.
Cartofii stau in apa la rece 24hr gata curatati, deci accesibili, orezul il faci la aparat. Varza se gateste o tava pe zi si cand se termina, se termina.
Salatele de rigoare si atat. Pt desert ai on congelator inghetata.
Fara complicatii inutile on primii ani. Gatesti simplu, portii mari, preturi joase. Pastrezi standardul, nu modifici nimic. Nu reinventezi roata, nu ai sa fii cu nimic mai deosebit. Omul vine la tine sa manance ceea ce poateanca oriunde, dar vine la tine pt ca stie ca o sa primeasca exact ce vrea pt banii ce ii plateste. Tu nu te spuci sa faci educatie gastronomica cand nu ai clienti. Asta cere timp si perseverenta.
Mai apoi mai adaugi cate o specialitayea bucatarului de simti ca e loc.
Apoi in timp iti adaugi o supa, o ciorba, servesti niste antreuri, adaugi si alte feluri de mancare ce necedita o pregatire mai indelungata, mai mult desert etc.
In 10 ani o sa ajungi sa ai restsurantul ce il doresti. Dar ai nevoie de rabdare. Tu nu stii nimic in prezent, dar ai pretentii mari. E bine ca pui ontrebari, dar baga de seama ce spun carcotasii. E simplu sa te incurajez pe banii tai. 30 de persoane? Cum nu? Cel putin 5o si macat un berbecut la saptamana, dat poti incerca si un vitel. Si vin nene. Vinul sa stea on butoaie si sa vafa clientul cum il tragi in carafa. Si muzica. Muzica live. Adta tine clientul. Bautura si muzica. Si pot sa,ti insir bazaconii asa cat cuprinde.
un raspuns pe care-l asteptam demult!! deci se poate Posted Image)
vreau sa incep cu cat mai putin, doar asa voi avea ocazia sa invat pas cu pas tot ce e de invatat. pas cu pas o sa invat sa ma pregatesc si sa investesc de la an la an si stiu ca daca ma hazardez de la inceput, o sa se aleaga praful atunci cand o sa ma vad cu situatia pusa in fapt de neputinta sa-mi gestionez afacerea.
nu m-am gandit ca un local cu 30 de locuri e un local mare, pentru un inceput. dar sa zicem ca iti dau dreptate.
iar daca mai ai si alte bazaconii de insirat, de ce nu le insiri?

Edited by luchianv, 28 May 2016 - 01:08.


#48
Tsunamii

Tsunamii

    Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,502
  • Înscris: 20.10.2015

View Postluchianv, on 27 mai 2016 - 22:03, said:

pe langa faptul ca o sa ma documentez zi-mi te rog acest PLAN DE AFACERE ce presupune? e gen un fel de proiect de casa? sau idei scrise pe un caiet cum sa fac una cum sa fac alta si tot asa? fi mai explicit te rog. si aici te rog sa nu ma iei de sus ca nu stiu ce-i acela un PLAN DE AFACERE sau ca n-o sa-mi pot realiza ceea ce mi-ai propus tocmai ca nu stiu ce e un plan de afacere. usor, se invata.


Faptul ca te iau de sus trebuie sa fie ultima ta grijanie, important pentru tine este sa AFLII informatia. Ca cel care ti-o da te injura, e neimportant.

Planul de afacere se face in general pentru a arata clar obiectul afacerii tale si se face in generla pentru banci, pentru a lua imprumut, pentru a-i convinge sa-ti dea banii de acare ai nevoie, bani pe care trebuie sa demonstrezi ca ii poti da inapoi +  dobanda.

Multi mucenici spun ca ei nu au nevoie de asa ceva, pentru ca nu imprumuta.
Fals, banii ii iei de undeva.
Si, daca-ti e frica sa faci calculul, mai bine nu te apuci

Planul tau de afacere porneste de la o idee pe care e bine s-o scrii pe prima pagina sa n-o uiti.
Acea idee se poate modifica pe parcursul planului in asa fel incat sa fie eficienta

Ce conteaza la un restaurant nu e nici bucatarul nici meniul.
Este locatia, care-ti aduce clientul

Exista modele de planuri de afaceri.
Ele contin tabele si ghidari pe care e bine sa le scoti sa le completezi.


In cazul tau eu as incepe cu sfarsitul.

Faptul ca tu zici ca o sa fie pe malul lacului dar nu spui care lac, cat e de mare, daca ai constructia, cat e de aproape de apa, cat e de aproape de sosea, care sosea, faptulc a te gandesti doar la 6 luni pe an ma da peste cap.
Sa zicem ca stiu raspunsurile la nedumeririle mele.

Dupa ce definesti ideea, iti alegi piata.
Cine vine la tine si cum ii atragi?
Cat de mare e piata ta? te referi la ala cu Logan nou?, cu Logan vechi?, cu BMW de Bulgaria?, cu Cayenne?, cu Dacia 1300?, cu TIR-ul?
Evaluezi cat de mare e piata. Mergi la un restaurant care strange pe astia pe care ti=i alegi.
Intri, te asezi LANGA BUCATARIE, iei o bere, pui laptopul pe masa si bei din ea vreo 2 ore.
Meniul si vezi cat costa. Faci o poza.
Faci o statistica cat sta cei pe care-i prinzi tu in segmentul tau de piata sa manance.
Ce mananca?
La ce ora?
Cat cheltuie?
Ce comanda?
Cat asteapta mancare dupa comanda?

Faci un tabel si scrii raspunsurile astea.

Mergi la locul tau. Verifici pe harta unde mai sunt restaurante, ce fel de restaurante?
Deci, care e competitia. Stai in masina afara si observi care-s orele cand sunt cele mai aglomerate
Tot studiul de marketing il gasesti pe net

Dupa analiza asta stii la ce sa te astepti.
Stii la ce pret iti poti vinde mancarea, stii cati oameni e posibil sa-ti vina, stii ce fel de scaune au nevoie, stii ce fel de masini parcheaza si unde le parcheaza


BANII.
Cati ai pentru investitii?
Cat te costa cladirea?
Cat te costa parcarea?
Daca e langa apa, verifici ce probleme au fost in trecut cu inundatiile
Cat te costa echipamentul de gatit?
Cat te costa congelatorul, frigiderul, spatiul necesar din bucatarie,
WC-urile, daca exista canalizare
Garbage manangement (ce faci cu gunoil, unde il strangi), spatii pentru asa ceva.
Oamenii pe care ii angajezi, salarii, calificari

Cati bani trebuie sa imprumuti?
De unde?
Cu ce dobanda, daca e cazul? Poate vinzi actiuni cunoscutilor care au incredere in tine si atunci o sa cedezi o parte a profitului.


PARTEA LEGALA.
Avize, licente, Sanepid, pompieri, asigurari


FURNIZORI.
De unde cumperi materia prima?
In ce conditii o cumperi? In ce conditii o transporti si o stochezi?
O transporti tu sau ti se aduce la usa
Cum faci verificarea produselor. Ti se imbolnaveste unu ai sfeclit-o

PERSONALUL
Calificari
Experieinta
Contacte in domeniu

OPERATIILE:
Locatia, cheltuielile cu electricitatea, gazul, apa, gunoiul, canalizarea
Procesul de munca, de productie
Schema alimentelor, cum le aduci, cum le utilizezi, cum le gatesti etc.



Astea imi trec acum prin cap.
Raspunsul la intrebarile astea le poti avea NUMAI MUNCIND la un restaurant care se adreseaza segmentului de piata pe care il vizezi

Si eu as facea ca Argentum, as porni "low", dar, asta o sa vezi si singur daca mai merita.
Poate merita, daca ai locul si e atracitv dpdv al unui restaurant, sa-l pregatesti si sa-l vinzi.
Poate merita sa faci catering, poate merita sa faci transport pentru restaurante mici, asta numai viata ti-o poate spune.

Fa analiza pietei ca e cea mai importanta.
Piata inseamna CLIENTUL si inseamna cel care-ti da banul. Nu pestele, clientul.
Daca sunt prea multe restaurante in zona, okay, omul cand pleaca cu burta plina, poate i se pare atracitv un loc cu inghetata naturala sau cafea turceasca, nu ma filtrul
Pui 3-4 panouri publicitare "o cafea turceasca originala pentru digestie" etc.. pui un poster, o cafea si o inghetata
Dracu stie ce merge in zona in care vrei tu sa deschizi.

Despre mancare, dupa pozele pe care le-ai pus, as comanda numai a 3-a si parca m-ar fi atras mai mult putina mamaliga-ntr-un colt si mujdei, in rest... arata ca dracu
Pestele (al 4-lea) nu-l comand ca trebuie sa muncesc sa-l desfac eu. N-am timp de asa ceva

La restaurantele mari, pestele ti se desface in fata de chelner si ti se separa oasele de carne.

Daca ramai la ideea ta cu restaurantul, internetul si uite-te ce inseamna meniuri atractive.
Din ceea ce ai prezentat, nu am incredere nici sa gust, dar sa mai si comand pe banii mei orice in afara de #3


Rezumam.
Fa-ti temele si cauta restaurantele care se adreseaza cleintilor pe care-i vizezi tu.
Te angajezi si o sa vezi singur daca renteaza sau nu, sau si mai bine, daca ai ochii deschisi, o sa iti dai singur seama ce anume renteaza

Succes

#49
Quantum

Quantum

    verklarung

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,543
  • Înscris: 24.05.2005
Ca sa-ti faci o idee: http://www.plandeafa...nui-restaurant/
Poti cumpara sau gasi gratuit unul pe net, pe care trebuie sa-l actualizezi la realitatii actuale locale.

#50
cuculea

cuculea

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,180
  • Înscris: 08.12.2006
Sa nu uitati si de taxa de protectie :) ...include-o in planul de afaceri.
Sigur , la un moment dat, vor intra pe usa niste paieti solizi si parfumati, si va vor intreba cum va mai merge afacerea :)

#51
luchianv

luchianv

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 204
  • Înscris: 09.02.2012

View Postcuculea, on 28 mai 2016 - 10:17, said:

Sa nu uitati si de taxa de protectie Posted Image ...include-o in planul de afaceri.
Sigur , la un moment dat, vor intra pe usa niste paieti solizi si parfumati, si va vor intreba cum va mai merge afacerea Posted Image

:)) man in cazul in care tu nu faci caterinca.. cred ca ar trebui sa uitam de vremurile ce-au fost si sa trecem la urmatorul nivel. lumea nu mai e asa proasta cum era inainte.

#52
primuministru

primuministru

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,835
  • Înscris: 05.10.2007
Pe mine va rog sa ma scuzati, dar ma retrag de pe acest topic.Din punctul meu de vedere initiatorul pare a fi o persoana informata si nu are rost sa dezvolt subiectul  daca omul nu a solicitat informatii suplimentare privind afacerea lui.Ce-am avut de spus, am spus, chiar daca, recunosc, ca nu am dat prea multe informatii utile.
Eu ii doresc mult succes in continuare si mi-ar face o deosebita placere sa ciocnesc cu el un pahar de sampanie in cinstea deschiderii restaurantului.

#53
cuculea

cuculea

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,180
  • Înscris: 08.12.2006

View Postcuculea, on 28 mai 2016 - 10:17, said:

Sa nu uitati si de taxa de protectie Posted Image ...include-o in planul de afaceri.
Sigur , la un moment dat, vor intra pe usa niste paieti solizi si parfumati, si va vor intreba cum va mai merge afacerea Posted Image
Nu fac deloc caterinca...se intampla chiar in zilele noastre, crede-ma, cu toata tehnologia si toata evolutia noastra, dar din pacate e o "realitate reala" , vorba unui amic.
Iar cu privire la lume...te inseli...inca lumea e desoebit de proasta, mai ales in Romania

Edited by cuculea, 28 May 2016 - 15:13.


#54
Tsunamii

Tsunamii

    Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,502
  • Înscris: 20.10.2015

View Postluchianv, on 28 mai 2016 - 10:25, said:

Posted Image) man in cazul in care tu nu faci caterinca.. cred ca ar trebui sa uitam de vremurile ce-au fost si sa trecem la urmatorul nivel. lumea nu mai e asa proasta cum era inainte.

Nu fii naiv.
Esti SINGURUL responsabil de afacerea ta si trebuie sa tii seama de TOATE riscurile.
Vezi?
Un capitol pe care l-am omis din Business Plan
Risc management.

Riscul taxei de protectie
Riscul de incendiu
Riscul de a fi furat de furnizori, de angajati,
Riscul ca oamenii care consuma sa nu plateasca
Riscul de a reinoi vesela care se poate sparge
Riscul de a imbolnbavii lumea si a plati pentru asta

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate