Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Mi-au disparut amigdalitele ?

Exista vreun plan de terorizare p...

Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone
 Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric

CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...
 Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...

Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...
 Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...

Kanal D va difuza serialul “...

Upgrade xiaomi mi11
 

P+1 langa livada

* * * * * 7 votes
  • Please log in to reply
1982 replies to this topic

#271
catalijns

catalijns

    je

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,231
  • Înscris: 14.05.2007
De acord cu Pico, mergi pe 14 trepte, stiu ce inseamna beci cu contratreapta 20 cm. Nu e foarte comod sa cobori in el la aproape 70 de ani, tatal meu poate sa confirme asta...

Despre design: noua nu ne plac acele cuburi cu acoperis in 2 ape cum sunt probabil peste 90% dintre case, chiar daca inteleg ca sunt mai ieftin de realizat si mai eficiente uneori. Cred ca este o balanta intre eficienta si design, depinde insa si de fiecare pana unde poate inclina acea balanta (in functie de gusturi si...buget). Casa trebuie sa aiba acel "ceva" care sa contribuie la placerea de a te intoarce acasa.

Clima este in schimbare si oricum in "sud" este din ce in ce mai cald iar zapada ai de max  2 ori pe an. Nu inteleg de ce tigla nu merge cu zapada, Ardealul este plin de astfel de case si nu cred ca acolo e clima din...Levant. In sud aveam noi opincile ceva mai tocite si puneam si noi stuf, paie, vita de vie si altele (recomand muzeul civilizatiei is istoriei de langa Sibiu - Astra). Si oricum nu imi amintesc ca brancovenii sa foloseasca tabla la conacurile lor...sau vreo panta agresiva a acoperisului  gen cabana de munte. Altfel sunt de acord cu ce spune Vertix, lucrurile trebuie judecate intotdeauna in context altfel e "ca nuca in perete".
In fiecare zi trec in drum catre job pe langa o astfel de casa situatia langa un lac...poezie pentru mine, imi face ziua mai frumoasa chiar daca nu stau eu acolo. :)

Cred totusi ca de la mediteraneean/brancovenesc la ..usa de apartament e un oarecare drum de parcurs. Sunt niste ireconcilieri culturale intre cele doua alegeri, foarte probabil.... Eu cred ca gusturile se pot discuta (si chiar si educa :) )...arhitectura reflecta nivelul de cultura al unei societati, a zis-o cineva pe aici la un moment dat intr-un mod mai fain.

Mi-am exprimat opiniile nu pentru ca trebuie sa ma justific ci pentru ca am observat ca pe acest topic aici sunt niste oameni de o anumita calitate si un unghi diferit de vedere este binevenit.
Sper sa nu se simta cineva tinta unei ironii, intentia nu este de a denigra case sau pe cineva ci de a exprima niste optiuni/gusturi, etc.
De altfel nici nu stiu designul caselor voastre si oricum este alegerea fiecaruia, el va trebui sa traiasca si sa se fie multumit in casa respectiva.

#272
duzu

duzu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 290
  • Înscris: 26.06.2002
Pana la urma e un beci.. nu urci si cobori treptele lui zilnic, cum faci in casa.
Inteleg ca e incomoda o scara abrupta, pe care nu o poti cobori cu spatele sau nu o poti urca fara sa te tii strans de balustrada, dar o scara de beci, cu unghi pe masura si doar treapta ceva mai inalta .. nu mi se pare tragic.
Daca spatiul permite (subsolul si parterul peste care se face) .. eu nu vad asta o problema. In stilul asta, in care nazuim "comoditatea", o sa ajungem sa punem lift si la beci, ca na.. la batranete??

Legat de ridicat nivelul terenului ... ai grija ca 20 cm raportat la suprafata pe care o ai ramasa libera .. s-ar putea sa insemne mai mult decat iti imaginezi, ca volum de pamant necesar. Posted Image

Edited by duzu, 25 March 2017 - 08:37.


#273
Bylly00

Bylly00

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,729
  • Înscris: 27.06.2015
M-am gandit si eu ca este beci nu merg toata ziua-buna ziua pe treptele alea, dar nici sa imi para rau dupa aia. Trebuie sa mai testez live niste trepte din astea, bunica-mea are un beci de pamant de cine stie cati ani si pe scara aia trebuie mare atentie sa nu musti din tarana, o sa ma duc sa vad ce intaltime au treptele acolo. Problema e ca daca lungesc casa scarii beciului nu prea mai am loc pentru ca voi da in gratarul pe care vreau sa il fac in coltul terasei. Oare pot mari doar casa scarii fara sa mai maresc si camera beciului? Sunt planurile postate un pic in urma, la rezistenta acolo.

Nu mai stiu cat e mc de umplutura dar nu cred ca ar trebui sa coste foarte mult daca provine din sapaturi. Daca vorbim de pamant vegetal de padure e alta discutie.

Eu am gandit curtea in 3 zone - zona din fata: parcaj auto si gazon, nu se sta doar se trece
-zone de mijloc unde este casa, garajul si terasa din spate - o alee pt acces auto pe care o voi asfalta iar in spatele casei unde e terasa gazon si posibil ulterior un fel de deck unde sa stau la soare;
-zone din spate pe care o separ cu un gard viu de restul si acolo pun pomi fructiferi si poate vreo 2 straturi de zarzavat, las iarba "clasica", ce creste greu si nu necesita intretinere deosebita (chiar ma uitam ieri ce iarba frumoasa am pe teren si nu am udat-o niciodata, o sa fie pacat sa o calcam in picioara cand demaram lucrarile)

Ridicarea nivelului o voi face doar in partea din fata unde este mai jos oricum decat spatele, spatele nu prea ma intereseaza momentan. deci sa zicem ca in calculul asta intra vreo 500 mp (scadem suprafata constructiilor). 500x 0.2 = 100 mc. E ceva, dar sper sa nu sparg banca pentru pamantul asta, plus ca ceva mai scot si din beci (dar s-ar putea sa imi trebuiasca si la umplerea casetelor elevatiei).

Edited by Bylly00, 25 March 2017 - 10:12.


#274
dell99

dell99

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,003
  • Înscris: 29.09.2008
Fa o schita la scara cu aceste zone, o sa te orientezi mai bine. Prevede si niste tevi de apa ingropate pentru zona de gratar si pe unde te gandesti ca ai mai avea nevoie in viitor. Te costa teava catva lei m si nu te incurca sa le ai pe acolo, cand te trece sa iti faci o cismea ceva ii scoti robinetul, ii pui 2 3 coturi si gata, nu te mai puisasapi pe sub trotuare sau ce oi mai avea. Eu  i-am pus si niste robineti ingropati in zona portii unde tin masinile, pe atunci ma gandeam ca o sa cuplez furtunul si spal masina. Ma rog, pana acum nu am spalatdecat portile ca le marcheaxa cainii dar chiar si asa e bine.
La fel si cu curentul, eu am bagat copex cu cablul si am tras cam in toate colturile terenului, acum am lumina in casuta de gradina si niste prize pe gard sa mai bag cate ceva la incarcat sau o bormasina sau un pistol de vopsit pe acolo. Sau chiar si numai pt un iluminat fain de exterior in timp, cine stie ce idei iti vin.

Edited by dell99, 25 March 2017 - 10:35.


#275
duzu

duzu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 290
  • Înscris: 26.06.2002
Pai nu cred ca e doar 500 x 0.2 = 100 mc, pentru ca cei 0.2 banuiesc ca mai vrei sa-i vezi si utili, reali .. deci cumva acesta se lasa, se taseaza, nu? Si intra ceva mai mult. In fine.. se rezolva si astea, ca nu e asta un capat de tara :)

#276
catalijns

catalijns

    je

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,231
  • Înscris: 14.05.2007
Pe la "noi" costa 3 mil o masina de 6 mc de pamant de padure. Pare ok, am vazut la vecinul care a adus vreo 25 de masini (deh, lot de 800 mp...).  Deci cu manopera de intins estimez 1.5 k in cazul tau.
Cu gratarul eu o rezolv simplu: am tot testat unul din ala gen bila, unul de calitate e vreo 250 usd pe amazon si ce faci cu el nu poti face cu orice gratar (inclusiv sa afumi la cald, sa faci pastrama de oaie fara prea mult oxigen a.i. sa se aprinda, etc). Plus ca nu stii unde te prinde inspiratia de gratar, poate vrei intre pomi sau poate pe terasa...in functie de poezia citita dimineata.. Posted Image. Nu ocupi spatiul cu alta constructie..te plictisesti de el il ascunzi..etc. E doar o alegere nu o recomandare Posted Image

Cam asa avem si noi impartit lotul in 3 bucati distincte. Totul e e insa la o scara ceva mai mica, 6 m in fata pentru parcare si ceva alee intrare si flori apoi 15 ml casa+terasa (raman 3 m stanga dreapta din care 1 m trotuarul  si restul ceva gazon si pe partea cu soare cate 2 piersici si caisi) .
Iar in spate raman doar 250 mp din care vreo 50 mp gazon in fata terasei iar restul bucatii impartite in 2  de catre cei 3 stejarei (in stanga lor vine partea cu umbra si vegetatie mai mare adica 1 cires, 1 visin si zmeura, ruzinci, etc) iar in dreapta zona cu lumina unde poti avea ceva "culturi" in functie de inspiratie. Aici vad de ex. niste rosii cherry ca arata bine pe mediteraneean si 2-3 mp de plante aromatice.

Totul asezonat cu tufe de trandafiri si lavanda. Gardul din stanga va fi spalier de peri la 2.5 m inaltime (semi-umbra iar anumite soiuri de pere accepta asta) iar cel din dreapta o bolta de vie (mare iubitoare de soare si de design mediteraneean Posted Image)  la aceeasi inaltime cu cozoroc scurt de 30 cm.
Am uitat sa zic de cele 2 radacini de vie de langa terasa care vor acoperi putin partea insorita.

@dell: de acord, teava de apa si de curent in cateva locuri pentru ca nu stii ce idei iti mai vin peste ceva vreme. As adauga si sistemul de irigatii "gandit" de la inceput..

@Duzu: vezi ca mai e si amprenta casei in cei 500 mp, se compenseaza cu tasare :)

Edited by catalijns, 25 March 2017 - 10:48.


#277
Bylly00

Bylly00

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,729
  • Înscris: 27.06.2015
Nu nu, am zis fara constructie ca ar fi vreo 500mp.

Foarte buna recomandarea dell, deja m-am gandit la asta, am trasa apa pana in "fundul curtii" si o mai vad cand oi pune sistemul de irigatii.

Avem in dezbatere gratarul acum deci :). La tata acasa avem si "fix" si vreo 3 "mobile". De cand l-a cumparat pe cel fix nu am mai folosit nimic din celelalte, e mai comod asa.

Eu vreau sa imi fac un gratar dual oarecum adica si lemn si gaz, am vazut la cineva zidit si tras canaua de gaz in lateral. Cand voia sa faca pe gaz ii punea un arzator, cand voia sa faca pe lemn scotea arzatorul. Sau sa imi las loc sa fac unul zidit si langa el sa iau unul din acela pe gaz din comert.

@catalijns - ai vise mari, taica :) Eu ma gandesc daca o sa am timp sa tund cei aproximativ 100 mp de gazon pe care vreau sa ii pun, ce tufe, ce vie, ce ... Cred ca o sa pun pe langa aleea de masini niste tuja sau asa ceva si poate pe langa terasa mana Maicii-Domnului se se catere pe ceva. In rest nu are rost sa ma chinui sa plantez pentru ca stiu ca nu are cine sa le ingrijeasca si in final nu vor rezista.

#278
duzu

duzu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 290
  • Înscris: 26.06.2002
Apropo, are cineva recomandari de plante care streseaza si tin departe tantarii? Oare acele plante au efect doar asupra tantarilor sau sunt afectate si alte insecte. Ca eu pe tantari ii vizez in mod deosebit si pe muste.. cu fluturii, albinele, bondarii, furnicile .. sa zicem ca deocamdata nu am nimic critic de impartit.

#279
catalijns

catalijns

    je

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,231
  • Înscris: 14.05.2007
@duzu: niste lavanda ajuta. Dar vei avea albine, mie imi plac dar pe altii ii deranjeaza. Sau daca pui un nuc ceva iar ajuta foarte tare. Bine, daca nu ai abordarea cu umbra sub nuc sau alte mitologii specifice prin Balcani (gen "ne trage curentul") :) Iti zic din experienta nu din carti, un sezlong sub nuc si vreo 20 de tufe de lavanda prin jur (nu sub nuc!) te ajuta sa nu resimti cele 35 de grade. Sau poate o fi de la "Nenea Iancu"..nu imi mai amintesc exact.. :)))

@Billy: daca nu iti propui sa ajungi pe marte nu stiu cum poti sa atingi macar..tarmul mediteraneean. Oricum ne facem lectiile de vreo 10 ani pe subiectul "exterior", intretinem o livada de 2400 mp din pasiune, peste 200 de pomi, 100+ radacini vie, zmeura, lavande si ..altele :) . Pentru noi nu e munca ci..relaxare. But once again...asa suntem noi astia hippies :)))

#280
Bylly00

Bylly00

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,729
  • Înscris: 27.06.2015
Azi mi-am angajat si dirigintele de santier, destul de experimentat omul si cu bun simt, cred ca vom colabora ok.
Scor 1500 lei toata lucrarea care inseamna 4 vizite. + ori de cate ori mai e nevoie pentru ca sta aproape. Nu mai mult de 200 de lei vizita suplimentara. Pretul e corect, sa vedem cum se desfasoara treaba, daca va fi nevoie de prezenta lui mai mult sau mai putin timp.

Legat de turnarea stalpilor la betoniera mi-a spus ca nu imi recomanda si ar fi mai bine sa torn cu pompa beton de la statie. Economia pe care o fac mutand cofrajele de la un stalp la altul nu e mare, dar dorm mai linistit stiind ca reteta e dozata exact. Cat despre riscul segragarilor datorita vitezi mai de pompare nu ar trebui sa imi fac griji, daca stalpii se toarna pe portiuni cu pauza pentru vibrare nu vor fi probleme. Deci asa o sa fac in final.

Mi-a dat si o solutie pentru a scapa de staplii aceia care ma incomodeaza in living (25x40) si a spus ca se pot transforma in 25x25 cu modificarea sectiunii barelor de fier. Eu astept totusi o solutie de la structurist, pana una alta.

#281
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,987
  • Înscris: 01.03.2013

View Postcatalijns, on 25 martie 2017 - 07:54, said:

noua nu ne plac acele cuburi cu acoperis in 2 ape cum sunt probabil peste 90% dintre case
...
Casa trebuie sa aiba acel "ceva" care sa contribuie la placerea de a te intoarce acasa.
Pentru mine, placerea de a ma intoarce acasa va fi de la atmosfera interioara: caldura iarna mai multa ca la bloc, racoare vara mai multa ca la bloc, o terasa unde sa beau o bere la umbra, spatiu pentru colectia de carti, spatiu pentru colectia de scule, un loc de parcare asigurat, sa nu trebuiasca sa mai urc toate cumparaturile pana la etajul 3, sa pot pune muzica mai tare...

Ca fapt divers (si fara nici o suparare), eu am o casa "cub cu acoperis in 2 ape". Aspectul exterior imi este aproximativ complet indiferent.  Posted Image

Edited by kolfleading, 26 March 2017 - 20:46.


#282
catalijns

catalijns

    je

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,231
  • Înscris: 14.05.2007
kolf, te inteleg! Nici pentru mine acei pereti nu intra in top 3 (acolo intra persoane nu ....ziduri... oricat de mediteraneene ar arata Posted Image ). Dar in top ...10, pe langa terasa si caldurica iarna, nenea Iancu vara... etc...conteaza si cum arata. Stiu ca o sa vina amenda cateva k eur in plus pe subiect dar stii cum e....arta costa Posted Image Plus "happy wife..happy life!" Posted Image)
E foarte bine ca oamenii sunt diferiti, altfel ne-am plictisi teribil.... Posted Image Sunt convins ca exista persoane care nu agreeaza genul de arhitectura ales de mine, nu e nici o problema. In primul rand sa ne incante pe noi in rest ..cui ii mai place e doar gen bonus.. Posted Image

L.E: schimba si tu mustata aia, prea multa diversitate totusi.. "Dintii sunt oglinda mintii!" :)))))

Edited by catalijns, 26 March 2017 - 20:55.


#283
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,987
  • Înscris: 01.03.2013

View Postcatalijns, on 26 martie 2017 - 20:52, said:

schimba si tu mustata aia
Am schimbat.
Sper ca asta va place mai mult!

#284
Bylly00

Bylly00

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,729
  • Înscris: 27.06.2015
All hail the supreme leader!

Am mai adunat intre timp fierul se pare ca sunt un pic peste 9 tone, scapasem din vedere anexa cu stalpii.

Nici pentru mine nu pot sa spun ca ar conta foarte mult aspectul exterior, pana la urma in casa stau nu afara? arhitectului i-am spus ca nu vreau ceva iesit din comun ca exterior dar parca nu as vrea nici un cubulet, asa ca a iesit asta. Un pic mai mult decat voiam eu, iesirile astea de volumetrie afecteaza eficienta energetica dar pana la urma am lasat-o asa, suntem impacati cu varianta finala.

Intre timp mi-am dat seama ca in tot acest timp eu am considerat EPS pentru fundatii, placa 0 si elevatie, cand de fapt oamenii au cam pus XPS. Dupa consultari am ajuns la varianta XPS pe exteriorul elevatiei si fundatie si EPS in rest.

Ce preturi orientative pentru xps si eps de 10 cm ar fi la ora actuala? Voi cu cat ati gasit? Am cerut o oferta de pret direct la producator la austrotherm sa vedem daca raspund.

Eu nu am armatura in fundatie, doar beton mort, asta inseamna sa leg 2 limbi de platbanda de armatura din elevatie si sa ies doar cu una in casa, in zona tabloului electric general? (nu o sa am paratrasnet)

#285
VertixTM

VertixTM

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,126
  • Înscris: 09.05.2016
Eu nu as face impamantarea in fundatie dar asta este optiunea mea (oricum la mine am facut-o pe/langa lungimea frontului stradal - 20m unde oricum trebuiau trase si alte copexuri pt cabluri). Oriunde o faci, cauta sa fie cumva pe Nord, in zona cea mai umbrita a terenului. Impamantarea are nevoie de o umiditate crescuta a pamantului pentru a functiona in parametrii optimi.

Am trimis o cerere de oferta la Austrotherm pentru un necesar de 120mc de stirena (EPS/XPS in diferite dimensiuni, densitati, etc...) Ma tot amana la telefon de la o zi la alta. Maine se face o saptamana dupa care ma reorientez.

#286
Bylly00

Bylly00

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,729
  • Înscris: 27.06.2015
Pai si aici pe forum tot asa se recomanda si dirigintele la fel a spus ca e in regula si "asa se face" . Elaboreaza, te rog, de ce nu ai face sub casa? Vrei sa ai acces la ea in caz ca in timp nu mai este in parametrii? Daca se va intampla asa, fac alta pe langa casa, desi cred sa se intample prea curand.

#287
Bylly00

Bylly00

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,729
  • Înscris: 27.06.2015
Tocmai am primit si antecalculatia pentru materiale de la arhitect:

150 mc beton
9.87 tone de fier (se pare ca nu era adunata plasa tip buzau in ce incercasem eu sa calculez)

Daca dam la o parte betonul mort din fundatie, rezulta cam 90kg fier la metrul cub de beton, ceea ce e destul de bine zic eu, chiar peste media de 80.

Privesc cu oarecare scepticism cantitatea de beton, vertix cred ca a aproximat destul de corect si aproximatia mea ajungea la peste 200 mc, sper sa fie totusi o chestiune care mi-a scapat si sa aiba dreptate cel care a facut devizul.

Ar mai fi vreo 93 mc de caramida, suprafata peretilor interiori de finisat 610 mp (eu calculasem vreo 630 incluzand si ferestrele si usile), suprafata de izolat pe exterior ar ajunge la vreo 490 mp (doar suprafata verticala, adica pereti).

#288
catalijns

catalijns

    je

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,231
  • Înscris: 14.05.2007
Ti-a(m) mai zis cineva de 150 mc beton, asa ...la ochi... :)
Imi pare ok cantitatea de beton/fier si suprafata interioara de tencuit insa la caramida si suprafata exterioara de izolat cred ca e prea mult. Mai ales ca ai pereti cu grosime 25 si prin interior jumatate sunt de 15...nu cred ca ai cum sa ai 93 mc...
Nu am calculat insa stiu calculele noastre iar casa este doar vreo 10-15% mai mica. Ca idee la noi am estimat 60-65 mc caramida si 280 mp de izolatie exterioara.

Arhitectii nu se omoara prea mult la partea cu estimat deviz...pentru ei asta e o povara, e normal, sunt o fire ceva mai artistica (ma rog, unii, altii ..fire copy/paste)  iar asta e o activitatea mai plictisitoare :)
Vreo 3 arhitecti mi-au confirmat treaba asta pana acum deci mi-as face singur niste calcule de "backup".

Cand aveti ceva preturi de XPS/EPS va rog sa le scrieti aici, ajuta la bugete, pana acum sunt facute pe preturi din ..Dedeman. Poate mai ramane loc si de alte chestii daca optimizam una alta... :)

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate