Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Adaptor semnal hi to low

Jocuri Android Multiplayer online...

Diferenta consum smart meter - Co...

Recomandare demontare+instalare ...
 CAIET SERVICE PREDEAL II

Internare spital psihiatrie

CM de snooker 2024

Scot penele dupa montajul tamplar...
 Masina de spalat vase si grasimea

Noua lege de acces in paduri

Sunt ouale proaspete?

Aplicatie invatare limba Germana
 Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 

Ungaria in perioada interbelica ( 1920-1941 )

- - - - -
  • Please log in to reply
70 replies to this topic

#37
KurtKnispel

KurtKnispel

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,206
  • Înscris: 27.06.2014

View PostSucreBolivar_88, on 23 mai 2016 - 17:34, said:

Ce naiba conteaza cine a fost primul intr o regiune ?

Ăsta da dublu standard. Cu alte cuvinte nu contează că voi ați venit ulterior, dar contează al dracu' de mult că la un moment dat „ungurii erau mai numeroși decât românii” în Ardeal.

Edited by KurtKnispel, 23 May 2016 - 18:12.


#38
andipanda

andipanda

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 170
  • Înscris: 01.11.2010

View PostSucreBolivar_88, on 23 mai 2016 - 17:08, said:

ii gata si partea a doua :  de la marea criza economica in Ungaria pana in 1941

Ungaria intre cele 2 razboaie mondiale
Efectele crizei mondiale in Ungaria
I Aparitia crizei
- 1928, criza agrara: preturile cerealelor se prabusesc- piata a fost invadata de cereale ieftine, cerealele unguresti nu puteau face fata concurentei , iar piata interna nu a fost in stare sa absoarba surplusul de produse.
-1929, criza industriala : In Ungaria a fost lovit mai ales sectorul constructiilor de masini agricole. Productivitatea a scazut la 52 %. Patura industriasilor mijlocii ( mici industriasi, comercianti ) au fost incarcati cu datorii, si au dat faliment.
-1931 : criza financiara si criza imprumuturilor- inflatie

II Consecintele crizei
a ) consecinte sociale
-veniturile micilor proprietari sa redus la minimum
-intelectualii si-au pierdut in mod masiv posturile
aproximativ 1\3 din muncitorime a devenit somera- 672 de firme au dat faliment
- sa creat o atmosfera de nemultumire generala
b ) Consecinte politice
-Guvernul Bethlen a demisionat, noul premier a fost numit in persoana lui Karolyi Gyula
-in 1930 proprietarii funciari mijlocii  au fondat un noua partid Partidul Independent al micilor agrarieni
- miscari de masa, greve, proteste
- situatia  tensionata a fost ingreunata din punct de vedere emotional de atentatul de la  Biatorbagyi ( sb : Un anume Matuska Szilvester a aruncat in aer un viaduct de cale ferata , au murit 22 de persoana )

c ) Masurile guvernului Karolyi pentru atenuarea efectelor crizei
- in 1931 a fost introdusa, situatia de uegenta, a fost ingradit dreptul intrunire
- in 1932 cativa membri ai partidului comunist au fost prinsi si acuzati de instigare si agitatie ( Sallai si Furst au fost executati, multi au ajuns la puscarie )
- program de economisire
- noi imprumuturi

III Guvernul Gombos ( 1932-1936 )
in 1931, Gombos Gyula a fost numit premier, partizanii lui se asteptau de la el sa conduca cu o mana de fier si sa puna capat crizei.
Baza sociala :  marii latifundiari, o parte din elita financiara, , ofiteri, mici burghezi
program : plan national de munca in 95 de puncte
- a promis cate ceva fiecarei categorii sociale
- prioctul unui  ,, stat national pentru sine insusi ,, - fiecare membru al societatii sa fie unitar in ceea ce priveste interesul national
- ,,perpectiva mondiala unitara a maghiarilor,, maghiarime unitara a fost unul din ideile principale ale lui Gombos.

scopuri
-obtinerea de piete externe, sprijinirea exportului
- comert valutar controlata
-activitate pe planul politicii externe : tendintele revizioniste  se intensifica
Politica guvernamentala
- 1933 : tratat comercial de durata cu Austria
1933 : Vizita la Hitler
1934 : tratat comercial aditional germano-maghiar : piata germana sa deschide pentru produsele agricole maghiare
1934- tratat diplomatic cu Uniunea Sovietica, se spera la deschiderea pietei sovietice
1934, martie : intelegerea de la Roma : sunt reglementate relatiile comerciale dintre Austria, Italia si Ungaria. produsele cerealiere unguresti au drumul deschis spre pietele : italiene, austriece si germane. A fost categoric drumul de iesire din criza.
- Gombos a incercat constituirea unui parlament unitar  si inlaturarea opozitiei dar a dat gres in aceasta incercare

Ungaria in a doua jumatate a anilor 30
I Tensiuni interne si externe
a ) problema revizuirii frontierelor : revizuirea Trianonului a fost dorinta legitima a intregii societati maghiare. De la revizuire sa asteptat si un avant economic . Conform imaginarului colectiv, prosperitatea economica se putea obtine doar prin restabilirea vechiilor granite istorice. Insa revizuirea frontierelor se vedea a fi posibila doar cu ajutor extern .
Din acest punct de vedere politica filo germana a avut o importanta covarsitoare.
In acelasi timp, insa, gruparea Bethlen-Teleki a fost impotriva unei afilieri unilaterale.
b ) Problema legaturilor economice.
Iesind din criza economica, Ungariei ii era vitala legatura germana ( sb : piata germana ) asa incat nici o grupare politica nu putea trece pe langa importanta asigurari exporturilor maghiare , care fara debusee externe ar fi falimentat
c ) Opozitia de stanga: In acasta privinta opiniile convergeau. Trianon a urmat revolutiei bolsevice si republicii sfaturilor asa ca multi au trecut raspunderea in contul comunistilor. Oricum , regimul comunist a ramas ca o umbra in constiinta multora. Cele 133 de zile dictatoriale au provocat ocupatia romana si haosul ce a urmat. Din aceasta cauza partidul comunist si alte grupari de stanga au fost supuse in ani 20-30 unor puternice prigoniri. Toata societatea era polarizata impotriva amintirii dictaturii comuniste.

d ) Chestiunea evreiasca
Fata de o parte a evreimii maghiare , paturile conservatoare ale societatii au nutrit puternice sentimente de adversitate.  Cauzele acestei atitudini :
-In perioada dualismului multi evrei au investit in economie. Ca urmare in ani 20 prezenta capitalului m a devenit pregnanta in industrie, comert. Ridicarea firmelor rivale sa dovedit de multe ori imposibila datorita monopolurilor existente
- Adversitate a provocat in randul societatii si faptul ca toti membrii guvernului bolsevic din 1919 au fost evrei
- a provocat tensiune si faptul ca evreii erau prezenti in mod insemnat in sferele inaltre ale educatiei si in cadrul meseriilor intelectuale . In 1920 6 % din populatia tarii era de origine evreiasca . In capitala  procentual depaseau 23 %. Intre actori erau 36 % intre compozitori, scriitori erau 40 %, in randul medicilor 48% , in cadrul comerciantilor liberi erau 53 % , in randul avocatilor 57 % , in cadrul sistemului bancar 81 % erau evrei .
-cu toate acestea ura de rasa nu a fost o caracteristica care a acoperit toata perioada regimului Horty . In 1920 sa introdus numerus clausus care era discriminativ fata de unele etnii pentru ca  lega numarul de inscrisi la facultati de procentul pe care nationalitatea cu pricina o avea in cadrul populatiei totale. Legea a fost anulata in 1926 de Bethlen .
-in haosul razboiului ca rezultat al influentei germane tot mai puternice au fost promulgate legi anti evreiesti , tensiunea din cadrul societatii nu scuza insa aceste legi, ele in loc sa rezolve problema au adancit-o

II Guvernarea lui Daranyi Kalman ( 1936-1938 )
- Gombos nu a trait sa vada esecul politicii sale ( in 1936 a murit ), urmasul acestuia Daranyi Kalman era un profesionist in ale adminstratiei. Daranyi facea parte din gruparea Bethlen Teleki .
b ) Program : contrabalansarea influentei germane- cauta legaturi cu englezii, lupta atat impotriva extremei drepte cat si impotriva extremei stangi
c ) Masuri
-Introducerea votului secret
- actiuni impotriva extermei drepte ( arestarea si condamnarea la 3 ani de detentie al lui Szalasi in 1938 )
- programul de inarmare proclamat la Gyor- 1 miliard de pengo pentru dezvoltarea industriei de razboi ( a dorit sa participe alaturi de germani la impartirea Cehoslovaciei. Pentru asta avea nevoie de o armata puternica )
- reforme sociale : regularizarea orelor de munca si al zilelor libere.
d ) prin incorporarea Austriei, Germania devine vecina cu Ungaria

III Guvernarea lui Imredi Bela ( 1938-1939 )
a ) de la Imredi sa asteptat isirea de sub influenta politica a Germaniei. Imredi era un specialist in finante si adminstratie. In programul sau guvernamental sa ocupat in mod extins de ideea statului social .

b ) Masuri
- Intre primele sale masuri a fost si ceea indreptata impotriva extremei drepte, ( functionarului public ii era interzis sa faca parte din partide radicale )
- 2 noembrie 1938, la intalnirea de la Viena a ministrilor de externe italian si sgerman, Ungariei i-a fost atribuita fasia sudica a Slovaciei. prin acest asa numit prim arbitraj de la Viena  teritoriul tarii sa marit cu 11927 km 2  am primit inapoi Kosice, Unggvarul, Munkacsul . Populatia din teritoriile realipite  era in proportie de 85 % maghiara.
-primul arbitraj de la Viena a strans si mai mult legaturile cu Germania, alianta cu Germania era pretul teritoriilor recastigate, legatura tot mai stransa a influentat si politica interna.
- ca urmare a intrarii pe orbita politicii naziste sa promulgat prima lege antievreiasca : legea stabilea o proportie maxima  de 20 % pentru evrei in cadrul profesiilor liberal-intelectuale si in cadrul facultatiilor. . Evrei erau considerati cei de religie mozaica.

IV Guvernarea lui Teleki Pal ( 1939-1941 )
-ca profesie Teleki era geograf, a fost unul din cei mai importanti politicieni ai timpului sau. Telul sau suprem a fost revizuirea pasnica ( sa primeasca acceptul puterilor occidentale ) si neutralitatea armata ( a sustine alianta germano maghiara, in asa fel incat aceasta sa nu insemne nici o obligatie militara )
b ) Masuri
-aderarea la pactul anti Komitern ( 1939 )
- a doua lege anti evreiasca ( maximul a fost coborat de la 20 la 6  % , deja se privea problema rasial, erau considerati evrei cei care aveau un parinte macar un parinte evreu sau doi bunici evrei. )
- in ideea revizionismului pasnic, armata maghiara a ocupat fara lupte Transcarpatia in martie 1939, teritoriul tarii sa marit cu 12000 km 2.

In martie 1941 conducerea politica maghiara a ajuns la un punct de cotitura : Hitler i-a cerut lui Horty sa participe la razboiul impotriva Iugoslaviei. Politica netralitatii armate sa prabusit, la 3 prilie 1941, Teleki sa sinucis.
Interesant.Ti-ai cam furato pe aici,dar stai linistit,daca postam si eu ceva de genul acesta,despre Romania ,pe un forum din Ungaria,mi-o luam pana la cotor.

#39
SucreBolivar_88

SucreBolivar_88

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 180
  • Înscris: 22.05.2016

View Postandipanda, on 23 mai 2016 - 19:06, said:

Interesant.Ti-ai cam furato pe aici,dar stai linistit,daca postam si eu ceva de genul acesta,despre Romania ,pe un forum din Ungaria,mi-o luam pana la cotor.

nu are importanta :) nu pentru ei traduc materialele astea ci pentru cei care chiar sunt interesati si le-ar place sa cunoasca si alte culturi si opinii :)

#40
"BandiT"

"BandiT"

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,226
  • Înscris: 24.07.2007
care mai e jmecheria sa fii banat, daca ti se permite apoi sa faci o clona si sa aberezi in continuare?
Anyway, se pare ca nu prea suntem interesati de traducerile tale.
Asa ca relaxeaza-te, si gandeste-te la urmatoarele topicuri pe care sa le deschizi, ca vad ca cineva te tine in brate pe aici.

Edited by "BandiT", 24 May 2016 - 06:43.


#41
AlexIP

AlexIP

    marele licurici

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,763
  • Înscris: 25.09.2004

View PostLi_Ken, on 23 mai 2016 - 16:29, said:

Ce pana mea de orase vrei in Transilvania facute de romani cand biserici de piatra n-aveau voie sa ridice?!

Densușul și celelalte au fost construite de extratereștri, te pomeni. Posted Image

Chiar intrasem sć vćd ce se discutć și inevitabil sar toți rumânii patrioți sć explice cum stć treaba de fapt și cine-i bossu la Ardealul. Mć mir cć n-a apćrut deja unul sć ne zicć cum n-a primit o pâine. Lćsați omul sć-și zicć povestea, nu trebuie sć îi rescrieți istoria voi.

#42
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Posts: 32,574
  • Înscris: 13.06.2007

View PostAlexIP, on 24 mai 2016 - 11:56, said:

Densușul și celelalte au fost construite de extratereștri, te pomeni. Posted Image
In 1279, Ladislau IV Cumanul, fortat de papa prin Sinodul de a Buda, a interzis constructia bisericilor ortodoxe de piatra. Biserica de la Densuș e anterioara edictului. Mai tarziu, cucoana Maria Tereza a ordonat generalului Adolf von Buccow  distrugerea cu tunurile a manastirilor si bisericilor ortodoxe ce mai existau, pentru a-i fota pe romani sa isi abandoneze religia. . Asta aviz sucaritului, ce tocmai sustinea ca austriecii i-au ajutat pe romani. Ciudat mod de a "ajuta".

Un ordin dat de căpitanul catolic Bethlen ,în 13 iunie 1761….

Quote

„Mănăstirile de lemn să fie arse pretutindeni, cele de piatră să se distrugă şi să se facă raport Excelenţei sale guvernatorului atât despre restituirea bisericilor, cât şi despre demolarea mănăstirilor. Iar dacă cineva s-ar opune în mod temerar prea înaltei porunci regale dată de mărita comisie să fie pedepsit negreşit cu moarte prin spânzurare sau prin pierderea capului, ca unii care dispreţuiesc poruncile regeşti şi tulbură pacea şi ordinea publică (3, II, p.240)„.


#43
marcusdefeis

marcusdefeis

    Lunetist

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,028
  • Înscris: 14.07.2008

View PostSucreBolivar_88, on 23 mai 2016 - 19:25, said:

nu pentru ei traduc materialele astea ci pentru cei care chiar sunt interesati si le-ar place sa cunoasca si alte culturi si opinii Posted Image
povesti
tot ce faci aici sunt provocari mascate si comentarii tendentioase la adresa a tot ce e roman, in permanenta comparatie cu minunile "civilizatiei" maghiare
in locul altor useri as boicota orice discutie pe orice tema pe care o initiezi si te-as lasa sa debitezi singur

#44
AlexIP

AlexIP

    marele licurici

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,763
  • Înscris: 25.09.2004
O parte din cele care au insistat să rămână aservite grecilor au fost distruse, într-adevăr. Și românii au insistat să plece capul în continuare la greci, omorând... tot românii care trecuseră la greco-catolicism, a se vedea cum primul mort de la răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan a fost fix preotul român. :) Că așa era cu iubirea frățească pe vremea aia.  Revanșa încă se desfășoară și în zi de azi. În fine, suntem off-topic.

#45
-SucreBolivar-88

-SucreBolivar-88

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 208
  • Înscris: 04.06.2016
despre revizionismul ungar din perioada interbelica, un interviu luat istoricului Raffay Erno, autorul a mai multor carti care trateaza istoria moderna a Ungariei si evenimentele ce au precedat si au urmat Trianonului

https://blogulluisuc...da-interbelica/

#46
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Posts: 32,574
  • Înscris: 13.06.2007
Iar te-ai intors cu minciunile?

Quote

Reformele agrare din toate statele succesoare au avut ca scop principal lichidarea averilor imobiliare ale minorităţii ungare. Nici până în zilele noastre statul român nu a plătit nici un fel de despăgubire pentru : pământurile , casele şi alte bunuri confiscate prin violenţa legiferată.

Chiar asa o fi?


Quote

Tot Corneanu ne aduce în atenţie şi plângerile depuse de „optanţii unguri“, în 1923, la Tribunalul mixt româno-maghiar de la Paris: 250 de procese agrare, pentru 130 de milioane franci aur; 2 procese ale arhiducilor Frederik şi Joseph, pentru 160 de milioane franci aur; 185 de procese ale funcţionarilor în valoare de 1.800.000 franci aur; 10 procese ale societăţilor de căi ferate, pentru 40 de milioane franci aur; 13 procese privind producţia de război, pentru 15 milioane de franci aur; 6 procese pentru blocarea argintului, în valoare de 120.000 franci aur; 9 procese pentru rechiziţii militare, în valoare de 433.000 franci aur; 9 procese diverse, pentru 388.000 franci aur; l proces pentru societatea de trafic al căilor ferate, pentru 700.000 lei şi 2.006.205 coroane aur.
Tot în contextul despăgubirilor optanţilor unguri, România a renunţat la despăgubirile care îi erau datorate de Ungaria, stabilite de Comisia creată prin Tratatul de la Versailles, cerând Guvernului ungar să facă din aceste sume vărsăminte pentru a fi satisfăcuţi „optanţii“. În urma „Procesului optanţilor”, desfăşurat în perioada 1923-1930, Tribunalul Arbitral de la Paris a obligat Statul Român să plătească despăgubiri Ungariei şi optanţilor unguri, în aur. Prin Fondul Agrar, deschis la o bancă din Elveţia (la Basel), s-a plătit echivalentul a peste 100 tone de aur pur, de 24 carate. Dovezile pot fi găsite în documente oficiale referitoare la clădirile, terenurile agricole şi pădurile expropriate.


#47
-SucreBolivar-88

-SucreBolivar-88

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 208
  • Înscris: 04.06.2016
nu da cu parul, eu doar am tradus Posted Image

#48
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Posts: 32,574
  • Înscris: 13.06.2007
Curios e ca "traduci" doar dezinformari si propaganda maghiara, fara sa scrii nici un cuvant despre continut.

Edited by lucifer76, 05 June 2016 - 14:19.


#49
-SucreBolivar-88

-SucreBolivar-88

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 208
  • Înscris: 04.06.2016

View Postlucifer76, on 05 iunie 2016 - 14:16, said:

Curios e ca "traduci" doar dezinformari si propaganda maghiara, fara sa scrii nici un cuvant despre continut.
este un alt punct de vedere, cred ca nici tie nu ti-ar place sa mananci in continuu un singur fel de mancare :)

#50
-SucreBolivar-88

-SucreBolivar-88

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 208
  • Înscris: 04.06.2016
Un articol despre scrisoarea de rămas bun al lui Teleki Pal prim ministru al Ungariei între 1939-1941, însoţită de o scurtă biografie politică al acestui prim ministru .  https://blogulluisuc...i-horty-miklos/

Edited by -SucreBolivar-88, 05 June 2016 - 20:37.


#51
neafloricadinobor

neafloricadinobor

    Senior Members

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,194
  • Înscris: 12.03.2016

View PostSucre-Bolivar88, on 22 mai 2016 - 11:48, said:

nu sunt incrancenat doar incerc sa stabilesc punti de legatura, plus ca mie mi se pare foarte nedrept ca ungurii care au facut cateva ceva  vizibil in Transilvania sa fie facuti barbari si musafiri, cand noi nu avem nici macar jumatate din realizarile lor.
Ce, tu ești român? Ești român renegat. Aici figurezi ca ungur revanșard.Susții teza priorității maghiare in Ardeal, a superiorității maghiare dpdv cultural și  economic.Du-te pe forumuri ungurești și scrie acolo. O să fii apreciat.

View Post-SucreBolivar-88, on 05 iunie 2016 - 20:35, said:

Un articol despre scrisoarea de rămas bun al a lui Teleki Pal prim ministru al Ungariei între 1939-1941, însoţită de o scurtă biografie politică al a acestui prim ministru .  https://blogulluisuc...i-horty-miklos/

„biografie... a acestui ministru”, că biografia în romanește e de genul feminin. deci biografie a...cuiva, nu biografie al...Păi, ziseși că ești român. Cum de încurci genurile exact ca ungurii?
„scrisoarea de rămas bun a lui Teleki Pal ”
Scrisoarea (subst feminin). Cu scrisoarea se face acordul nu cu „rămas bun”.
Zici că nu ești ungur?
Culmea este că și în articol acordul e făcut greșit: „ Scrisoarea de rămas bun al primului ministru Teleki Pal adresată guvernatorului Ungariei Horty Miklos”. Eu am învățat și mereu am văzut că acordul se face cum am arătat mai sus. De ex : „ mașina de călcat a mamei mele”. E greșit „ mașina de călcat al mamei mele”

Edited by neafloricadinobor, 11 June 2016 - 08:37.


#52
neafloricadinobor

neafloricadinobor

    Senior Members

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,194
  • Înscris: 12.03.2016
Am citit articolul. Redau aici scrisoarea lui Teleki Pal tradusă în românește. A scris-o înainte de a se sinucide, pe data de 3 aprilie 1941.El și-a reproșat că nu a făcut tot posibilul ca să împiedice participarea maghiară la ocuparea Iugoslaviei, țară cu care Ungaria avea tratat de prietenie veșnică. Scrisoarea lui de adio merită redată în întregime. A fost un om de o probitate morală înaltă. El merită statui în întreaga Europă, nu doar în Ungaria, ca să fie un exemplu de moralitate înaltă pt toți oamenii și în special pt politicieni. Iată conținutul scrisorii.
Ecelenţă !
    Ne-am încălcat cuvântul din laşitate  faţă de tratatul de prietenie care s-a bazat pe discursul de la Mohacs. Poporul simte, i-am aruncat onoarea.
    Am ales partea nemernicilor pentru că aşazisele atrocităţi sunt vorbe goale, nu este nimic adevărat ! Nici împotriva maghiarilor şi nici măcar împotriva germanilor ! Vom fi jefuitori de cadavre ! Ceea mai netrebnică
naţiune !
Nu te-am oprit.
Sunt vinovat.

1941. apr.3.     Teleki Pal

#53
djl

djl

    Smrt fa¹izmu, sloboda narodu! Īmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,506
  • Înscris: 13.06.2004
Dar de ce au decis ungurii să invadeze alături de germani fosta Iugoslavie?   :huh:

#54
-SucreBolivar-88

-SucreBolivar-88

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 208
  • Înscris: 04.06.2016

View Postdjl, on 13 iunie 2016 - 07:25, said:

Dar de ce au decis ungurii să invadeze alături de germani fosta Iugoslavie?   Posted Image
pentru ca la 1920 la Trianon , sarbii le-au luat ceva teritorii locuite si de unguri : Baranya si Bacska actuala Voivodina

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate