Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Amenintat cu moartea de un numar ...

La multi ani @AndReW99!

Alegere masina £15000 uk

TVR vrea sa lanseze o platforma d...
 Strategie investie pe termen lung...

Modulator FM ptr auto alimentat p...

orange cablu f.o. - internet fara...

Robinet care comuta traseul
 A fost lansata Fedora 40

Samsung S24 plus

Imi iau un Dell? (Vostro vs others)

Abonati Qobuz?
 transport -tren

Platforma electronica de eviden&#...

Cot cu talpa montat stramb in per...

Sfat achizitie sistem audio pentr...
 

Ungaria in perioada interbelica ( 1920-1941 )

- - - - -
  • Please log in to reply
70 replies to this topic

#1
Sucre-Bolivar88

Sucre-Bolivar88

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,787
  • Înscris: 06.12.2015
http://www.kalaszest...yarorszag_1.pdf

Ungaria intre cele 2 razboiaie , consolidarea situatiei politico-economice

I Antecedente
Din noembrie 1919, Ungaria intrase pe o cale noua. Infrangerea militara si situatia revolutionara a dus la prabusirea dublei monarhii si impreuna cu ea si al Ungariei istorice . Teritoriul tarii a fost ocupat de fortele Anatantei in special de fortele romanesti.
• La 1 august guvernul  sovietelor a demisionat in locul acestui guvern sa format guvernul condus de Gyula Peidl ( 1-6 august ) Aceasta a dizolvat  armata rosie, si tribunalul revolutionar si a decretat retrocedarea intreprinderilor industriale si comerciale plus a retrocedat si cladirile nationalizate.
- Armata romana a intrat in Budapesta in 4-5 august, si a inceput jefuirea tarii. Un grup de contra revolutionari care sau organizat in Budapesta condusi de  Friedrich Istvan a intreprins un puci impotriva guvernului la 6 august. Iosif de Habsburg a luat titlul de guvernator, dar la 23 august a demisionat pentru ca Antanta nu a recunoscut functia sa.
-pentru semnarea unui tratat de pace era insa nevoie de un guvern legitim din aceasta cauza Antanta a trimis pe un anume Sir Georges Clerk care sa faca un raport despre situatia din Ungaria. Conform acestuia omul cheie din tara era Miklos Horty . El detinea puterea militara fiind organizatorul noii armate.
-Campanie de razbunarea fata de reprezentantii  republicii sfaturilor, teroarea alba. Armata nationala intra la 16 noembrie in Budapesta, un corp special format din ofiteri ucide intre 1500-2000, sunt pornite procese impotriva a 73000 de oameni, sunt arestati 15.000 de oameni si condamnati 7000 la pedespse privative de libertate.

Legalizarea puterii
- in 1919 Karoly Huszar formeaza cu sprijinul Antantei un nou guvern
-ianuarie 1920 sunt programate alegeri conform votului universal secret, de aceasta data valabila si pentru femei. ( partidul social democrat nu a participat la alegeri, scrutinul a fost castigat de partidul micilor agrarieni si a format guvernul impreuna cu Adunarea national crestina )
- la 1 martie 1920 Adunarea Nationala il numeste guvernator pe Miklos Horty. Forma de guvernamant : regat fara rege
-Dupa 1 martie  sa schimbat si guvernul . Smonyi Semadam Sandor devine premier. . Acest guvern a avut in sarcina semnarea tratatului de pace. . Negocierile au durat intre ianuarie si iunie 1920.  In mare, conditiile  teritoriale ale pacii au fost decise inca inainte de acest moment asa ca evenimentele anilor 1918-1919 nu au mai influentat decisiv conditiile teritoriale ale pacii
- semnarea tratatului de la Trianon
trataul a provocat in societatea maghiara un puternic soc si a determinat gandirea si comportamentul unor intregi generatii . Respingerea tratatului a primit un interes social, nu a existat o categorie , sau grup social care sa fi considerat granitele de la Trianon ca definitive. Tratatul a distrus sistemul de relatii economice din bazinul carpatic.

Intarirea puterii guvernamentale al puterii contrarevolutionare a fost inceputa de contele Tleki Istvan , care a ocupat functia de premier intr-o prima faza intre iulie 1920- aprilie 1921. Contele Teleki Istvan provenea dintr o veche familie nobiliara din Ardeal, a fost un geograf stralucit. L-a ajutat pe Horty sa ajunga la putere, nu a fost un conzervativ riguros dar se afla departe si de liberalism. El a considerat ca misiunea sa era sa intareasca patura de mijloc a societatii.
Masuri
a ) dizolva gruparile care lichidau reprezentantii bolseviciilor
b ) Numerus clausus : ingradea dreptul la educatie, prevedea ca la facultati sau scoli superioare se pot inscrie doar procentul pe care populatia respectiva il avea in cadrul populatiei totale ( sb- era vorba mai mult de evrei , ei erau 5% )
c ) Reforma agrara al lui Nagytadi ( 1920, decembrie, Nagyatadi Szabo Istvan )
Tel : cei fara de pamant sau cei cu loturi mici sa primeasca pamant
rezultate : sau impartit cam 300.000 de locuri de casa, au distribuit vreo 100.000 de loturi intre 20-50 de loturi de pamant ( asa numitele vitez telkek, loturi pentru viteji ) impreuna cu membrii de familie , au primit pamant vreo 2000.000 de oameni.
deficiente :
-din pamantul arabil a fost distribuit doar 8,5 %
- sistemul marile domenii de origine feudala au ramas neatinse
- loturile pitice distribuite  ( 1-2 holde  vreo 300.000 de loturi) sau dovedit nesustenabile , odata cu criza economica  multi tarani au falimentat

d ) legea din 1921 ( martie ) articolul III ; apararea ordinii de stat si sociale era indreptata mai ales impotriva comunistilor, care a intrat in ilegalitate. In ani 30 legea a fost folosita si impotriva partidelor de extrema dreapta ( conform legii era crima daca se dorea aducerea la putere al unei singure categorii sociale )
1921, martie
prima incercare de revenire pe tron al lui Carol al IV -lea: Mica Antanta (  sb :Romania Yugoslavia , Cehoslovacia) mobilizeaza asa ca Carol este nevoit sa plece.
- deoarece Teleki nu si-a exprimat o pozitie clara a trebuit sa plece ( legitimist )
-a doua incercare de revenire sa petrecut in  in 1921, octombrie 21

II - Consolidarea din epoca Bethlen
Dupa mandatul scurt al lui Teleki a urmat perioada  lui Bethlen Istvan ca premier ( 1921-1931 )
-sprijinul social al guvernarii la gasit in randul paturii mijlocii, a corpului ofiteresc , al corpului functionaresc si in randul micilor agricultori si in randul intelectualilor. Consolidarea Ungariei post Trianon este meritul lui Bethlen.
principale rezultate police
a )06.11 1921- detronarea habsburgilor, dupa 2 incercari de revenire nereusite al lui Carol al IV-lea, Parlamentul a decis detronarea habsburgilor
b ) Partid unitar ( 1922 )Bethlen a considerat ca este nevoie de un mare partid majoritar. Din aceasta cauza a intrat in partidul micilor  agrarieni si a reusit sa uneasca acest partid cu partidul uniuni national crestine formand partidul Unitar . La acest conglomerat au aderat si alte partide.
c ) o noua lege electorala : se revine la alegerile deschise (  sb :deci nu era secret, votul trebuia sa fie public, doar in marile orase sa permis votul secret , abia vreo 20 % din alegatori puteau vota secret ) Parlament cu 2 camere.
d ) scoaterea in afara legii a partidului comunist maghiar ( 1921 )
e ) intelegerea Bethlen -Peyer
-Partidul social democrat maghiar poate functiona legal
-partidul social -democrat renunta la organizarea sindicala a functionarilor publici.
f ) executarea reformei agrare al lui Nagyatandi Szabo Istvan ( 1920-1922 )
g ) serii de reforme administrative si judiciare
h ) Consolidare in planul politicii externe
1922 Ungaria intra in Liga Natiunilor
1927 tratat ungaro-italian
bazele politicii externe : pe langa stabilitate se urmareste  revizuirea tratatului de pace

III STABILIZARE ECONOMICA
a) dupa Trianon Ungaria a iesit din cadrele economice ale fostei monarhii , o mare parte din capacitatiile industriale, minele reteau de cai ferate au ajuns dincolo de granite, Ungaria era nevoita sa recurga la importuri.
b ) o prima conditie a importului a fost exportul de produse agrare, aceasta a fost insa ingreunata de politica protectionista a statelor din jur si al concurentei cerealelor nord americane aparute pe pietele europene
c ) imprumuturi externe
inceputul anilor 20 : inflatie produsa artificial
1924 : imprumut de la liga natiunilor - imprumuturi pe termen lung, economia si finantele se stabilizeaza  ( 250 milioane de coroane de aur, cu dobanda anuala de 7,5 % )
1927 : reforma monetara, introducerea unei noi monede Pengo , a dus la sfarsitul inflatiei.
d )
impactul imprumuturilor asupra agriculturii
- s-a accelerat mecanizarea agriculturii , cultivarea legumelor si fructelor a crescut in ponderea totala a agriculturii . Sa dezvoltat industria conservelor
e ) obstacole in calea dezvoltarii
probleme in valorificarea produselor : iesirea pietei rusesti din calcul , intrarea pe piata a Sua, miscorarea pietelor trans oceanice
- cadre de productie invechite ( marile latifundii )
- per total mecanizarea si tehnicizarea agriculturii inca era scazuta.

f ) efectul imprumuturilor asupra industriei
- dezvoltarea rapida  a industriei textile si electrice, electrotehnica, industria masinilor, fabricarea mijloacelor de transport ( locomotiva electrica Kando, radioul Orion, centrala telefonica automata la Budapesta )
-dezvoltarea puternica a industriei chimice :produse petrochimice, solutii de curatat, ingrasaminte

producerea energiei electrice : productia a crecut de 4 ori
minerit ; porneste exploatarea bauxitei.
g )
In ani 20 , a inceput in anumit grad o inflorire a economiei . sub influenta pierderilor de la Trianon si al schimbarii pietelor mondiale, procesul de  restructurare economic a pornit prin imprumutul de la Liga Natiunilor. Un factor perturbator a fost politica antimaghiara a statelor din jur care sau aratat si pe plan economic ( mica Antanta )


va urma :)

#2
claudiu1

claudiu1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,804
  • Înscris: 01.10.2004
Acuma serios vorbind - esti in PPMT de te tot agiti atata cu istoria si cultura maghiarilor de pe teritoriul Romaniei? Chiar crezi ca pe un forum in limba romana vei genera un schimb de idei civilizat, ca sa nu scriu academic, pe aceasta tema? Sau ca ii preocupa pe vorbitorii de limba romana himerele si fantasmele celor care inca viseaza la o Ungarie Mare?
In 5 luni de activitate pe forumul asta ai peste 2.700 postari, majoritatea privind maghiarii din Romania. In afara de 2-3 coforumisti (coetnici) cu care rezonezi, majoritatea nu sunt interesati, ba chiar deranjeaza aceasta insistenta. Nu crezi ca ar fi mai productiv sa vedem ce ne uneste, cum sa traim in buna intelegere pe aceste meleaguri, si sa nu mai cautam in istorie motive de dezbinare?

Altfel, va fi ca intr-un banc mai vechi:
Ion vine si il bate pe Pisti pana il lasa lat.
- Ce ai, ma? Ce ti-am facut?
- Voi l-ati omorat pe Mihai Viteazul.
- Da, ma, dar asta s-a intamplat acum 5oo de ani.
- Ei bine, eu azi am aflat.


#3
draculescu

draculescu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,876
  • Înscris: 06.04.2013

 Sucre-Bolivar88, on 22 mai 2016 - 09:46, said:

http://www.kalaszest...yarorszag_1.pdf

Ungaria intre cele 2 razboiaie , consolidarea situatiei politico-economice

I Antecedente
- Armata romana a intrat in Budapesta in 4-5 august, si a inceput jefuirea tarii.

Ei si, mah, voi ne-ati jefuit de vreo 900 ani. Si nu v-am jefuit, ne-am luat inapoi toate pieile pe care ni le-ati jupuit.

#4
Sucre-Bolivar88

Sucre-Bolivar88

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,787
  • Înscris: 06.12.2015
doar daca se cunosc mai bine se pot si intelege, topicurile mele  acest lucru il slujesc , ca intra si nistre frustrati verzi care se cred mari patrioti, asta nu pot sa opresc eu

#5
DoruTDK

DoruTDK

    Member with all members in function

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,607
  • Înscris: 30.06.2013

 Sucre-Bolivar88, on 22 mai 2016 - 09:46, said:


Teritoriul tarii a fost ocupat de fortele Anatantei in special de fortele romanesti. ...
- Armata romana a intrat in Budapesta in 4-5 august, si a inceput jefuirea tarii.


va urma Posted Image

Hai ca-i mai mare rasul , nu poti fi obiectiv deloc , extragi si scoti in fata din negurile istoriei numai faptele care avantajeaza o anumita parte , se stie ea care .
Asta-i marea durere , ca Ungaria a fost jefuita de armata romana , de aceea o duce bine si acum Romania , s-a imbogatit de pe urma Ungariei .
Tine-o tot asa , vad mai urmeaza alte elucubratii .

#6
Sucre-Bolivar88

Sucre-Bolivar88

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,787
  • Înscris: 06.12.2015

 DoruTDK, on 22 mai 2016 - 10:59, said:


Hai ca-i mai mare rasul , nu poti fi obiectiv deloc , extragi si scoti in fata din negurile istoriei numai faptele care avantajeaza o anumita parte , se stie ea care .
Asta-i marea durere , ca Ungaria a fost jefuita de armata romana , de aceea o duce bine si acum Romania , s-a imbogatit de pe urma Ungariei .
Tine-o tot asa , vad mai urmeaza alte elucubratii .
pai vezi ca eu am tradus vreo 3 pagini despre situatia economica si politica din ani 20 din Ungaria, iar tu ai selectat doar alea 2 randuri in care se vorbeste de  armata romana, care da, a jefuit Ungaria :) hai sa lasam justificarile de 2 lei , macar bucurativa ca si romanii au ajuns sa jefuiasca ceva :)

#7
claudiu1

claudiu1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,804
  • Înscris: 01.10.2004
Sucre - nu sunt nici verde, nici frustat. Asta nu poti intelege in incrancenarea ta, ca romanii si maghiarii pot trai impreuna si fara sa fie unii impotriva altora. Am avut sef nascut la Budapesta, stabilit la Oradea (un tip gen Emerich Jenei), dar ajuns in Bucuresti cu serviciul. Si zau ca nu am avut cu el nici-o problema de comunicare, a fost si este mai bun roman decat multi alti cunoscuti, am ramas prieteni si vorbim la telefon cel putin lunar.

Edited by claudiu1, 22 May 2016 - 11:27.


#8
Sucre-Bolivar88

Sucre-Bolivar88

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,787
  • Înscris: 06.12.2015

 claudiu1, on 22 mai 2016 - 11:27, said:

Sucre - nu sunt nici verde, nici frustat. Asta nu poti intelege in incrancenarea ta, ca romanii si maghiarii pot trai impreuna si fara sa fie unii impotriva altora. Am avut sef nascut la Budapesta, stabilit la Oradea (un tip gen Emerich Jenei), dar ajuns in Bucuresti cu serviciul. Si zau ca nu am avut cu el nici-o problema de comunicare, a fost si este mai bun roman decat multi alti cunoscuti, am ramas prieteni si vorbim la telefon cel putin lunar.

nu sunt incrancenat doar incerc sa stabilesc punti de legatura, plus ca mie mi se pare foarte nedrept ca ungurii care au facut cateva ceva  vizibil in Transilvania sa fie facuti barbari si musafiri, cand noi nu avem nici macar jumatate din realizarile lor.

#9
marcusdefeis

marcusdefeis

    Lunetist

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,028
  • Înscris: 14.07.2008

 Sucre-Bolivar88, on 22 mai 2016 - 10:56, said:

doar daca se cunosc mai bine se pot si intelege, topicurile mele  acest lucru il slujesc , ca intra si nistre frustrati verzi care se cred mari patrioti, asta nu pot sa opresc eu
propun inchiderea acestui topic provocator cu mizerii unguresti antiromanesti

#10
andipanda

andipanda

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 170
  • Înscris: 01.11.2010
Mai baieti,a postat omul un articol nescris de el si sariti ca vrea sa ne ia Ardealul inapoi,muica.El n-are nici o vina si nici propaganda nu face.Daca ala care a scris ca am jefuit Budapesta o avea dreptate,habar n-am.Am citit articolul cu interes,cum la fel de interesant mi s-a parut un articol cu progresul din Chile,sub Pinochet.Nu sunt admirator al lui Horthy sau Pinochet,astea sunt faptele,care pot fi interpretate diferit.Decat sa-i sarim omului in cap ca ne prezinta o pagina de istorie vazuta prin ochii unui maghiar mai bine ne punem intrebarea ce facem ca sa le rupem coltii la cei din Har-Cov care ni s-au suit in cap.Astia,nu nostalgicii de la Budapesta.

#11
KurtKnispel

KurtKnispel

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,206
  • Înscris: 27.06.2014

 Sucre-Bolivar88, on 22 mai 2016 - 09:46, said:

va urma Posted Image

Departe de mine de-a fi malițios, dar e al doilea pe ziua de azi cu tentă revizionistă. Care e scopul?

#12
SucreBolivar_88

SucreBolivar_88

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 180
  • Înscris: 22.05.2016

 KurtKnispel, on 22 mai 2016 - 23:27, said:

Departe de mine de-a fi malițios, dar e al doilea pe ziua de azi cu tentă revizionistă. Care e scopul?
nu i cu tenta revizionista, doar cred ca este bine sa cunoasteti si istoria altor tari, din textul pe care l-am tradus toti luati 3 randuri si mi le puneti pe alea, am tradus si despre economie, imprumuturi, legea electorala etc De exemplu ati putea face o paralela  intre legea electorala din Romania si Ungaria .

#13
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Posts: 32,574
  • Înscris: 13.06.2007

 SucreBolivar_88, on 22 mai 2016 - 23:30, said:

nu i cu tenta revizionista, doar cred ca este bine sa cunoasteti si istoria altor tari
Altor tari fiind de fiecare data, obsesiv, Ungaria, nu?

PROPAGÁNDĂ, propagande, s. f. Acțiune desfășurată sistematic în vederea răspândirii unei doctrine politice, religioase etc., a unor teorii, opinii, pentru a le face cunoscute și acceptate, pentru a câștiga adepți. – Din fr. propagande.

Edited by lucifer76, 23 May 2016 - 05:32.


#14
SucreBolivar_88

SucreBolivar_88

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 180
  • Înscris: 22.05.2016

 lucifer76, on 23 mai 2016 - 04:59, said:

Altor tari fiind de fiecare data, obsesiv, Ungaria, nu?

PROPAGÁNDĂ, propagande, s. f. Acțiune desfășurată sistematic în vederea răspândirii unei doctrine politice, religioase etc., a unor teorii, opinii, pentru a le face cunoscute și acceptate, pentru a câștiga adepți. – Din fr. propagande.
pai trebuie Ungaria pentru ca  imaginea ungurilor ii ceea mai deformata in mentalul romanesc, cu cat cunoasteti mai bine Ungaria cu atat nu veti fi manpulabili

#15
Daco_Get

Daco_Get

    Green Members

  • Grup: Moderators
  • Posts: 52,529
  • Înscris: 30.01.2008

 SucreBolivar_88, on 23 mai 2016 - 07:48, said:

imaginea ungurilor ii ceea mai deformata in mentalul romanesc,
Adica aia care urla ca pamintul romanesc nu e romanesc ?
Da e deformata , adevarat dar in sensul in care romanii, in marea lor majoritate,habar nu au de atrocitatile comise de unguri asupra romanilor atit in istorie cit si acum in prezent
Da , cred ca ungurii au o imagine prea buna in Romania si romanii sunt tinuti ,cred ca intentionat, in necunostiinta de cauza cu privitre la neorocirile care le fac extremistii unguri in Harcov, despre modul cum incearca mereu si mereu sa destabilizeze Romania, despre cum sunt jigniti romanii,despre mizeria morala si indoctrinarea pe care o practica asupra propriilor copii impotriva Romanilor si a Romaniei.
Da ,Cred ca este foarte deformata imaginea romanilor asupra extremistilor maghiari din Romania care de ani de zile duc o ofensiva impotriva Romaniei si a romanilor cu ,complicitatea vinovata si tradatoare a politicienilor romani !
Dar incet ,incet cu ajutorul forumurilor ,FB si alte mijloace de informare in masa informatiile despre crimele impotriva romanilor, despre siluirea valorilor romanesti de catre horthysti, despre prigoana la care au fost supusi romani pe si de pe paminturile lor, despre furtul si jefuirea sistematica asupra romanilor de catre unguri, despre legiunea de extremisti unguri care incearca pe forumuri sa creeze o alta tara in interiorul Romaniei si muuulte multe alte jegosenii maghiare vor ajunge la din ce in ce mai multi oameni.
Ce este bine este ca se face chiar cu ajutorul extremistilor maghiari aceasta informare.  Cu cit vor fi mai agresivi cu atit va fi un raspuns mai puternic din partea romanilorPosted Image

Si cu cit vor afla mai multe romanii cu atit vor fi mai putin manipulabili de politicienii tradatori care se vind pentru voturile din HarCov.

 SucreBolivar_88, on 23 mai 2016 - 07:48, said:

pai trebuie Ungaria
Nu trebuie.
Doar in mintea extremistilor si a sovinilor antiromani trebuie.

Edited by Daco_Get, 23 May 2016 - 08:12.


#16
SucreBolivar_88

SucreBolivar_88

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 180
  • Înscris: 22.05.2016

 Daco_Get, on 23 mai 2016 - 08:09, said:

Adica aia care urla ca pamintul romanesc nu e romanesc ?
Da e deformata , adevarat dar in sensul in care romanii, in marea lor majoritate,habar nu au de atrocitatile comise de unguri asupra romanilor atit in istorie cit si acum in prezent
Da , cred ca ungurii au o imagine prea buna in Romania si romanii sunt tinuti ,cred ca intentionat, in necunostiinta de cauza cu privitre la neorocirile care le fac extremistii unguri in Harcov, despre modul cum incearca mereu si mereu sa destabilizeze Romania, despre cum sunt jigniti romanii,despre mizeria morala si indoctrinarea pe care o practica asupra propriilor copii impotriva Romanilor si a Romaniei.
Da ,Cred ca este foarte deformata imaginea romanilor asupra extremistilor maghiari din Romania care de ani de zile duc o ofensiva impotriva Romaniei si a romanilor cu ,complicitatea vinovata si tradatoare a politicienilor romani !
Dar incet ,incet cu ajutorul forumurilor ,FB si alte mijloace de informare in masa informatiile despre crimele impotriva romanilor, despre siluirea valorilor romanesti de catre horthysti, despre prigoana la care au fost supusi romani pe si de pe paminturile lor, despre furtul si jefuirea sistematica asupra romanilor de catre unguri, despre legiunea de extremisti unguri care incearca pe forumuri sa creeze o alta tara in interiorul Romaniei si muuulte multe alte jegosenii maghiare vor ajunge la din ce in ce mai multi oameni.
Ce este bine este ca se face chiar cu ajutorul extremistilor maghiari aceasta informare.  Cu cit vor fi mai agresivi cu atit va fi un raspuns mai puternic din partea romanilorPosted Image
pamantul transilvan nu este DOAR  al romanilor

de ce ai vrea sa creezi tensiuni etnice in Transilvania , tu care locuiesti in regat ?
Fiecare atrocitate comisa de un maghiar a fost insotita de o atrocitate comisa de un roman.
dar foarte interesant, violente din astea au aparut doar din secolul 18 pana atunci a fost pace etnica in Transilvania
1784, ii primul moment in care au loc atrocitati etnice, culmea comise mai mult de romani
timp de 400 de ani a fost pace apoi odata cu epoca moderna au aparut tensiunile : 1784, 1848, doua conflicte plus cele din 1918, trei conflicte majore in 800 de ani, nici nu i asa mult

#17
Daco_Get

Daco_Get

    Green Members

  • Grup: Moderators
  • Posts: 52,529
  • Înscris: 30.01.2008

 SucreBolivar_88, on 23 mai 2016 - 07:48, said:

cu cat cunoasteti mai bine Ungaria
Ma intereseaza sa cunosc istoria unor tari cu istorie proprie nu cu una contrafacuta, mincinoasa si propagandistic/jegoasa pina la ultima molecula din adn-ul acelei istorii cum e cazul ungariei.

 SucreBolivar_88, on 23 mai 2016 - 08:15, said:

pamantul transilvan nu este DOAR  al romanilor

Este doar pamint ROMANESC. Sa iti intre BINE  in cap asta!

#18
SucreBolivar_88

SucreBolivar_88

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 180
  • Înscris: 22.05.2016

 Daco_Get, on 23 mai 2016 - 08:16, said:

Ma intereseaza sa cunosc istoria unor tari cu istorie proprie nu cu una contrafacuta, mincinoasa si propagandistic/jegoasa pina la ultima molecula din adn-ul acelei istorii cum e cazul ungariei.


Este doar pamint ROMANESC. Sa iti intre BINE  in cap asta!
spune-mi o cetate construita de romani in Transilvania, spune-mi un oras fondat de romani in Transilvania

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate