Cum prepar un ton mic?
Last Updated: Dec 15 2018 21:13, Started by
bubalus
, May 19 2016 22:14
·
0
#1
Posted 19 May 2016 - 22:14
Am luat zilele trecute un ton mic proaspat (aprox 800-900 gr).
N-aveam in plan dar arata bine si nu mai luasem niciodata. Cum nu aveam in plan sa-l consum imediat l-am curatat si filetat rezultand 2 buc de aprox 250-300 gr pe care le-am pus la congelator Acum l-am scos de la conge cu gand sa-l consum maine la pranz. Cum sa-l prepar? Ma gandesc sa-l trag (frig) un pic pe tigaie.... Il ung cu putin ulei de masline, sare, piper, eventual putin rozmarin.... Si sa-l mananc cu salata de vara... Alte idei? Sau alte condimente care se potrivesc cu tonul? Habar n-am, ca n-am mai mancat ton decat in conserva (dar banuiesc ca ala e alt tip.... din ala gigant) |
#2
Posted 19 May 2016 - 22:24
Eu tonul proaspat il dau cu putin ulei de masline si il imbrac in coriandru boabe + fenicul, apoi il bag la cuptor vreo 10 min la 200°c.
De unde l-ai cumparat? Eu iau tonul bucati... steak, nu stiam ca exista ton asa mic Edited by x_ulica, 19 May 2016 - 22:25. |
#3
Posted 19 May 2016 - 22:26
Ms pentru sugestie....coriandru nu-i place lu' doamna...
De la o pescarie din piata, constanta.... Am fost surprins sa-l vad acolo dar mi-au zis ca au avut toata primavara... Edited by bubalus, 19 May 2016 - 22:28. |
#4
Posted 19 May 2016 - 22:28
Ton mic ?!
Parca au zeci de kile, sau mai mult, de unde ai luat ? Pai il faci la cuptor, sau la abur, sau la tigaie. L.E. Ehe, Constanta este departe Edited by crisstonne, 19 May 2016 - 22:29. |
#5
Posted 19 May 2016 - 22:31
Au zeci de kile dar cred ca sunt diverse subspecii....
Oricum carnea are culoare inchisa.... Parca din grecia era venit... |
#6
Posted 19 May 2016 - 22:39
La aburi ori in cuptor in staniol cateva minute, cu sos de capere, unt, smantana, vin alb, lamaie, sare, piper. Daca n-ai capere pune ceva usor sarat (masline).
Am mancat acum 3 ani si nici acum nu mi-a iesit din minte. |
#7
Posted 19 May 2016 - 22:41
Sa bei și niște vin ca să dai tonul la cântec dacă tot vrei să petreci
|
#8
Posted 19 May 2016 - 22:45
Antirsipowermate, on 19 mai 2016 - 22:39, said:
La aburi ori in cuptor in staniol cateva minute, cu sos de capere, unt, smantana, vin alb, lamaie, sare, piper. Daca n-ai capere pune ceva usor sarat (masline). Am mancat acum 3 ani si nici acum nu mi-a iesit din minte. Am si capere si masline... dar ce-i ala sos de capere? Caperele alea sunt in zeama lor... Edited by bubalus, 19 May 2016 - 22:46. |
#9
Posted 19 May 2016 - 22:57
Ideea e sa nu-l ametesti cu multe ingrediente si sa nu-l omori gatindu-l prea mult. Tonul e delicios si daca il gatesti numai cu sare si piper, vreo 2-3 minute maxim pe fiecare parte, sa ramana rosu in profunzime... daca il gatesti pana se face alba carnea zici ca e ton din conserva. Pfff, ce pofta mi-ai facut |
#10
Posted 19 May 2016 - 23:47
crisstonne, on 19 mai 2016 - 22:28, said:
Ton mic ?! Parca au zeci de kile, sau mai mult, de unde ai luat ? Pai il faci la cuptor, sau la abur, sau la tigaie. L.E. Ehe, Constanta este departe Nu-i ton, e de fapt alt peste rebotezat comercial ca ton. Ca si la biban ertc in fiecare an e un peste nou care se cheama biban, ca ala vechi s-a epuizat. |
|
#11
Posted 20 May 2016 - 08:12
Si daca-l faci pe gratar sa nu uiti ca prima oara sa-l pui cu pielea in jos si apoi cealalta parte.
|
#12
Posted 20 May 2016 - 08:15
Tonul de care vorbesti, pare a fi culoare rosie la "carne". Din experienta, nu are pic de grasime, si este destul de fad. Ori il faci in aburi, si il asezonezi cu absolut ce vrei(vezi ca feniculul, nu prea merge la el-dar ouzo da), ori il faci clasic, prajit foarte bine si cu mujdei de usturoi. Pentru a ramane in spiritul grecesc, poti face mujdeiul cu castravete si iaurt(tzatziki). Pofta buna! Mi-ai facut pofta, dar am doar chefal...
|
#13
Posted 20 May 2016 - 11:20
wizardofoz, on 19 mai 2016 - 23:47, said: Nu-i ton, e de fapt alt peste rebotezat comercial ca ton. Ca si la biban ertc in fiecare an e un peste nou care se cheama biban, ca ala vechi s-a epuizat. Va tin la curent despre cum l-am facut si daca merita sa mai cumpar... |
#16
Posted 20 May 2016 - 13:27
Asa...terminat, halit, multumit. Am facut o combinatie din sugestiile de mai sus, multumesc tuturor.
L-am uns cu ulei de madline, sare, piper si un praf de rozmarin uscat. L-am tras la tigaie cam 2-3 min pe fiecare parte. Dupa ce l-am intors am pus si capacul un pic. L-am scos iar in grasimea ce a ramas ( f putina) am pus unt si am calit usor 2-3 catei de usturoi feliute. Am adaugat 100 ml vin iar dupa ce s-a redus o lingurita de capere si cateva masline felii. Apoi am pus vreo 75 gr de iaurt napoca (as fi pus smantana dar nu aveam), un praf de sare si piper iar dupa ce s-au amestecat am aruncat iar pestii in tigaie si am pus capacul. I-am mai tinut 30-40 de secunde si i-am scos. Concluzii. Carnea are cam acelasi gust si textura ca si tonul la conserva. Inteadevar e cam fada si nu merge fara un sos ceva.... o sa mai cumpar daca mai imi iese in cale mai ales ca pretul a fost bun 20 lei / kg. 17 lei a fost pestele pe care l-am luat. Attached FilesEdited by bubalus, 20 May 2016 - 13:30. |
#17
Posted 20 May 2016 - 13:40
Nota +10 , bravo maestre 'bubalus', excelenta maiestria ta culinara! Ai dreptate e un ton pitic, probabil de acvacultura ...
|
#18
Posted 21 May 2016 - 02:10
Recomandare: data viitoare gateste-l impaturit bine in staniol la abur si tine-l pana se face "medium rare". In loc de salata de legume mai bine ai pune cativa cartofi tot la abur, pentru ca nu acopera gustul tonului. Sosul trebuie sa fie un pic "onctuos", dulce-sarat si acrisor pentru a completa gustul.
|
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users