Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...
 ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...
 Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...
 

Cum prepar un ton mic?

- - - - -
  • Please log in to reply
24 replies to this topic

#1
bubalus

bubalus

    Membru chel

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,206
  • Înscris: 15.02.2005
Am luat zilele trecute un ton mic proaspat (aprox 800-900 gr).
N-aveam in plan dar arata bine si nu mai luasem niciodata.
Cum nu aveam in plan sa-l consum imediat l-am curatat si filetat rezultand 2 buc de aprox 250-300 gr pe care le-am pus la congelator
Acum l-am scos de la conge cu gand sa-l consum maine la pranz.
Cum sa-l prepar?  Ma gandesc sa-l trag (frig) un pic pe tigaie....  Il ung cu putin ulei de masline,  sare, piper,  eventual putin rozmarin....  Si sa-l mananc cu salata de vara...

Alte idei?  Sau alte condimente care se potrivesc cu tonul?  Habar n-am, ca n-am mai mancat ton decat in conserva (dar banuiesc ca ala e alt tip.... din ala gigant)

#2
x_ulica

x_ulica

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 210
  • Înscris: 11.11.2014
Eu tonul proaspat il dau cu putin ulei de masline si il imbrac in coriandru boabe + fenicul, apoi il bag la cuptor vreo 10 min la 200°c.
De unde l-ai cumparat?
Eu iau tonul bucati... steak, nu stiam ca exista ton asa mic

Edited by x_ulica, 19 May 2016 - 22:25.


#3
bubalus

bubalus

    Membru chel

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,206
  • Înscris: 15.02.2005
Ms pentru sugestie....coriandru nu-i place lu' doamna...  Posted Image

De la o pescarie din piata,  constanta.... Am fost surprins sa-l vad acolo dar mi-au zis ca au avut toata primavara...

Edited by bubalus, 19 May 2016 - 22:28.


#4
crisstonne

crisstonne

    Ἀταραξία

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,290
  • Înscris: 13.01.2011
Ton mic ?!
Parca au zeci de kile, sau mai mult, de unde ai luat ?

Pai il faci la cuptor, sau la abur, sau la tigaie.
L.E. Ehe, Constanta este departe  :D

Edited by crisstonne, 19 May 2016 - 22:29.


#5
bubalus

bubalus

    Membru chel

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,206
  • Înscris: 15.02.2005
Au zeci de kile dar cred ca sunt diverse subspecii....
Oricum carnea are culoare inchisa....
Parca din grecia era venit...  :)

#6
Antirsipowermate

Antirsipowermate

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 791
  • Înscris: 26.08.2012
La aburi ori in cuptor in staniol cateva minute, cu sos de capere, unt, smantana, vin alb, lamaie, sare, piper. Daca n-ai capere pune ceva usor sarat (masline).
Am mancat acum 3 ani si nici acum nu mi-a iesit din minte.

#7
TheStarkestTruthMatters

TheStarkestTruthMatters

    Semper Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,009
  • Înscris: 09.12.2015
Sa bei și niște vin ca să dai tonul la cântec :dj: dacă tot vrei să petreci Posted Image

#8
bubalus

bubalus

    Membru chel

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,206
  • Înscris: 15.02.2005

 Antirsipowermate, on 19 mai 2016 - 22:39, said:

La aburi ori in cuptor in staniol cateva minute, cu sos de capere, unt, smantana, vin alb, lamaie, sare, piper. Daca n-ai capere pune ceva usor sarat (masline).
Am mancat acum 3 ani si nici acum nu mi-a iesit din minte.
Suna bine....
Am si capere si masline...  dar ce-i ala sos de capere? Caperele alea sunt in zeama lor...  Posted Image

Edited by bubalus, 19 May 2016 - 22:46.


#9
x_ulica

x_ulica

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 210
  • Înscris: 11.11.2014

Ideea e sa nu-l ametesti cu multe ingrediente si sa nu-l omori gatindu-l prea mult. Tonul e delicios si daca il gatesti numai cu sare si piper, vreo 2-3 minute maxim pe fiecare parte, sa ramana rosu in profunzime... daca il gatesti pana se face alba carnea zici ca e ton din conserva.

Pfff, ce pofta mi-ai facut

#10
wizardofoz

wizardofoz

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,626
  • Înscris: 15.01.2015

 crisstonne, on 19 mai 2016 - 22:28, said:

Ton mic ?!
Parca au zeci de kile, sau mai mult, de unde ai luat ?

Pai il faci la cuptor, sau la abur, sau la tigaie.
L.E. Ehe, Constanta este departe  Posted Image


Nu-i ton, e de fapt alt peste rebotezat comercial ca ton.
Ca si la biban ertc in fiecare an e un peste nou care se cheama biban, ca ala vechi s-a epuizat.

#11
adisz

adisz

    Targu Mures

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,999
  • Înscris: 07.11.2006
Si daca-l faci pe gratar sa nu uiti ca prima oara sa-l pui cu pielea in jos si apoi cealalta parte.

#12
Hypnosfera

Hypnosfera

    Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 317
  • Înscris: 31.07.2015
Tonul de care vorbesti, pare a fi culoare rosie la "carne". Din experienta, nu are pic de grasime, si este destul de fad. Ori il faci in aburi, si il asezonezi cu absolut ce vrei(vezi ca feniculul, nu prea merge la el-dar ouzo da), ori il faci clasic, prajit foarte bine si cu mujdei de usturoi. Pentru a ramane in spiritul grecesc, poti face mujdeiul cu castravete si iaurt(tzatziki). Pofta buna! Mi-ai facut pofta, dar am doar chefal...

#13
bubalus

bubalus

    Membru chel

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,206
  • Înscris: 15.02.2005

 wizardofoz, on 19 mai 2016 - 23:47, said:




Nu-i ton, e de fapt alt peste rebotezat comercial ca ton.
Ca si la biban ertc in fiecare an e un peste nou care se cheama biban, ca ala vechi s-a epuizat.
O fi ceva inrudit, nu zic nu.... dar de aratat arata exact ca un ton in miniatura... :)
Va tin la curent despre cum l-am facut si daca merita sa mai cumpar...

#14
balauru69

balauru69

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,869
  • Înscris: 27.08.2005
Este o specie de ton care se numeste Skipjack.

#15
Dev

Dev

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,612
  • Înscris: 28.04.2005
Sare. Prajit/fript scurt. Salata. :)

#16
bubalus

bubalus

    Membru chel

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,206
  • Înscris: 15.02.2005
Asa...terminat, halit, multumit. Am facut o combinatie din sugestiile de mai sus, multumesc tuturor.
L-am uns cu ulei de madline, sare, piper si un praf de rozmarin uscat. L-am tras la tigaie cam 2-3 min pe fiecare parte. Dupa ce l-am intors am pus si capacul un pic. L-am scos iar in grasimea ce a ramas ( f putina) am pus unt si am calit usor 2-3 catei de usturoi feliute. Am adaugat 100 ml vin iar dupa ce s-a redus o lingurita de capere si cateva masline felii. Apoi am pus vreo 75 gr de iaurt napoca (as fi pus smantana dar nu aveam), un praf de sare si piper iar dupa ce s-au amestecat am aruncat iar pestii in tigaie si am pus capacul. I-am mai tinut 30-40 de secunde si i-am scos.
Concluzii. Carnea are cam acelasi gust si textura ca si tonul la conserva. Inteadevar e cam fada si nu merge fara un sos ceva.... o sa mai cumpar daca mai imi iese in cale mai ales ca pretul a fost bun 20 lei / kg. 17 lei a fost pestele pe care l-am luat.

Attached Files


Edited by bubalus, 20 May 2016 - 13:30.


#17
TheStarkestTruthMatters

TheStarkestTruthMatters

    Semper Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,009
  • Înscris: 09.12.2015
Nota +10 , bravo maestre 'bubalus', excelenta maiestria ta culinara! Ai dreptate e un ton pitic, probabil de acvacultura ...

#18
Antirsipowermate

Antirsipowermate

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 791
  • Înscris: 26.08.2012
Recomandare: data viitoare gateste-l impaturit bine in staniol la abur si tine-l pana se face "medium rare". In loc de salata de legume mai bine ai pune cativa cartofi tot la abur, pentru ca nu acopera gustul tonului. Sosul trebuie sa fie un pic "onctuos", dulce-sarat si acrisor pentru a completa gustul.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate