Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Amenintat cu moartea de un numar ...

La multi ani @AndReW99!

Alegere masina £15000 uk

TVR vrea sa lanseze o platforma d...
 Strategie investie pe termen lung...

Modulator FM ptr auto alimentat p...

orange cablu f.o. - internet fara...

Robinet care comuta traseul
 A fost lansata Fedora 40

Samsung S24 plus

Imi iau un Dell? (Vostro vs others)

Abonati Qobuz?
 transport -tren

Platforma electronica de eviden&#...

Cot cu talpa montat stramb in per...

Sfat achizitie sistem audio pentr...
 

Asigurare medicala - plata retroactiva ?!

- - - - -
  • Please log in to reply
22 replies to this topic

#1
murilexix

murilexix

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 761
  • Înscris: 14.03.2009
Buna seara tuturor. Va rog sa ma ajutati raspunzandu-mi la o intrebare referitoare la urmatoarea situatie:

Sotia mea si-a pierdut cardul de sanatate anul trecut in octombrie; acum vrea sa primeasca un altul, dar trebuie sa plateasca asigurarea retroactiv pentru o perioada de 5 luni (intervalul octombrie 2015- februarie 2016), deoarece in acel interval nu avea contract de munca - vi se pare corect? Mie nu ... de ce sa plateasca pentru o perioada in care nu a beneficiat de servicii medicale oferite de catre stat? Auzisem la un moment dat despre o lege care desfiinta astfel de plati retroactive - stie cineva daca a fost aprobata?

#2
sarac.lipit

sarac.lipit

    Cînd ești condus de proști, toate merg prost

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,828
  • Înscris: 14.06.2006
orice lege antiromîn nu va fi abrogată
orice colonie condusă de nemernici poate confirma ce zic eu.

Edited by sarac.lipit, 10 May 2016 - 20:26.


#3
richi_e

richi_e

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,926
  • Înscris: 02.02.2007
Daca lucreaza acum, nu trebuie sa plateasca retroactiv!
Daca doreste sa se asigure ,,din mana" trebuie sa plateasca retroactiv! dar daca nu va continua sa plateasca lunar, cardul de sanatate nu-i va fi de folos!
Cardul de sanatate nu reprezinta dovada de asigurat!
Logica este una simpla si destul de corecta: toti cei care lucreaza ,,la negru" sau nu lucreaza deloc, in momentul in care ajung in spital vor brusc sa beneficieze de servicii medicale gratuite.. de aceea sunt pusi sa plateasca pe 6 luni! Bineinteles ca dupa ce-si rezolva problemeele urgente nu mai platesc nimic!

#4
Mizu

Mizu

    moroșan

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,818
  • Înscris: 10.12.2006
Doar daca n-a lucrat in ultimii 5 ani se plateste pe 6 luni retroactiv, asa era parca inainte, acum nu stiu daca s-a schimbat.

Cine i-a zis ca trebuie sa plateasca pe 5 luni?

Eu sunt din ala care a platit pe 6 luni si iti zic ca legea e buna asa cum e, dar chiar si in forma asta se abuzeaza de ea deoarece e foarte ieftina asigurarea.

#5
claudiu1

claudiu1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,804
  • Înscris: 01.10.2004
Nu conteaza ce ti se pare, ci ce scrie in lege. Ca este moral sau nu... parlamentarii alesi de noi au adoptat-o.

Cu Ordinul 581/2014 al CNAS http://amfms.ro/norm...rdinul-5812014/ s-au aprobat Normele metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobandirea calitatii de asigurat. La art. 6 scrie ca:
(1) Persoanele care nu realizeaza venituri si nu se incadreaza in categoriile de persoane care beneficiaza de asigurarea de sanatate fara plata contributiei, pentru a dobandi calitatea de asigurat, au obligatia platii contributiei individuale lunare de asigurari sociale de sanatate.
(2) Persoanele care au obligatia sa se asigure, care nu pot dovedi plata contributiei si care nu se incadreaza in categoriile de persoane care beneficiaza de asigurarea de sanatate fara plata contributiei, platesc contributia lunara de asigurari sociale de sanatate calculata prin aplicarea cotei prevazute in Codul fiscal la salariul de baza minim brut pe tara in vigoare la data platii.
(3) Persoanele prevazute la alin. (2) sunt obligate pentru a obtine calitatea de asigurat sa achite contributia legala pe ultimele 6 luni si a lunii curente, calculata la salariul minim brut pe tara in vigoare la data platii, calculandu-se majorari de intarziere daca nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale. In situatiile in care persoanele prevazute la alin. (2) au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescriptie recuperarea sumelor restante cu titlul de contributie, precum si accesoriile fiscale se realizeaza de ANAF, prin organele fiscale teritoriale, in conditiile legii.
Conform dispozitiilor art. 180 din Noul Cod Fiscal, vor fi obligati sa plateasca CASS cei care nu realizeaza niciunul dintre veniturile mentionate la art. 155 din noul cod, adica: salarii, pensii, indemnizatii de somaj, venituri din activitati independente, venituri din chirii, venituri din activitati agricole sau piscicultura, indemnizatii de crestere a copilului, bani din concedii medicale, ajutoare sociale.
Beneficiaza de asigurare in sistemul public de sanatate, fara a plati CASS:
   - tinerii cu varsta cuprinsa intre 18 ani si 26 de ani, daca sunt elevi, inclusiv absolventii de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, daca nu realizeaza venituri din munca. In mod similar, si studentii de pana la 26 de ani beneficiaza de asigurare de sanatate, fara a plati contributii la stat, daca nu au venituri din munca.
   - tinerii cu varsta de pana la 26 de ani care provin din sistemul de protectie a copilului, cu conditia sa nu realizeze venituri din munca sau sa nu fie beneficiari de ajutor social acordat in temeiul Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.
   - sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate
   - femeile insarcinate si lauzele, daca nu au nici un venit sau au venituri sub salariul de baza minim brut pe tara.
   - persoanele persecutate din motive politice, veteranii si vaduvele de razboi,
   - persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987.
   - persoanele cu handicap care nu realizeaza venituri din munca, pensie sau alte surse, cu exceptia celor obtinute in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 102/1999 privind protectia speciala si incadrarea in munca a persoanelor cu handicap,
   - bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate, pana la vindecarea respectivei afectiuni, daca nu realizeaza venituri din din munca, pensie sau din alte resurse.

Potrivit Noului Cod Fiscal persoanele fizice care nu realizeaza venituri si care vor plati CASS trebuie sa se inregistreze la unitatile fiscale de care apartin, prin depunerea unei declaratii in acest scop, in maxim 15 zile de la data in care se incadreaza in aceasta categorie (a platitorilor de CASS care nu obtin venituri). Pe baza acestei declaratii, unitatea fiscala de care apartine contribuabilul stabileste CASS datorata si emite anual decizia de impunere, in care vor fi mentionate suma de plata si termenele pana la care trebuie ea achitata.

Adevarat ca prin februarie anul asta au fost ceva discutii, in martie chiar a circulat un proiect de OUG pentru modificarea (printre altele) a art. 180 din NCF, dar nu retin sa se fi adoptat, in luna aprilie se discutau in Camera Deputatilor ceva amendamente la NCF, dar sub rezerva ca la adoptarea lui s-a convenit sa nu se modifice nimic in cursul anului. http://discutii.mfin...27_18032016.pdf
In rest, doar discutii... http://stirileprotv....tribuabili.html

Edited by claudiu1, 10 May 2016 - 20:59.


#6
Invoc

Invoc

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 223
  • Înscris: 25.07.2013

View Postmurilexix, on 10 mai 2016 - 20:00, said:

Buna seara tuturor. Va rog sa ma ajutati raspunzandu-mi la o intrebare referitoare la urmatoarea situatie:

Sotia mea si-a pierdut cardul de sanatate anul trecut in octombrie; acum vrea sa primeasca un altul, dar trebuie sa plateasca asigurarea retroactiv pentru o perioada de 5 luni (intervalul octombrie 2015- februarie 2016), deoarece in acel interval nu avea contract de munca - vi se pare corect? Mie nu ... de ce sa plateasca pentru o perioada in care nu a beneficiat de servicii medicale oferite de catre stat? Auzisem la un moment dat despre o lege care desfiinta astfel de plati retroactive - stie cineva daca a fost aprobata?

  Platesti asigurarea de sanatate din solidaritate sociala , chiar daca nu ai beneficiat de servicii medicale intr-o perioada ; altii au avut nevoie de servicii medicale in acea perioada , fie ca au avut sau nu contract de munca .

#7
rich1974

rich1974

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,275
  • Înscris: 25.07.2007
asigurarea e oricum destul de mica, e de bun simt sa platesti.

#8
viotl

viotl

    Straight ahead ... middle of the road

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,552
  • Înscris: 03.04.2013
Iti sugerez sa plătești. Cum zicea si colegul, nu e mare lucru.
Din proprie experienta, o foarte usturătoare si dureroasă la propriu experienta, stiu ca merita. Daca vei plati si nu vei avea nevoie niciodata sa nu-ti para rau, considera-te norocos.
Daca vrei detalii, pm, nici o problema.
Nu e de joaca.

Edited by viotl, 10 May 2016 - 21:32.


#9
XON-XOFF

XON-XOFF

    Big Fat Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,442
  • Înscris: 27.05.2006
inițiator, tu spui că nu a beneficiat de sevicii medicale, deci de ce să plătească ?
păi e ca și cînd ai zice că dacă nu a avut accident auto, de ce să plătească asigurare auto?

costul serviciilor medicale, ca și costul reparării mașinii, sînt MUUULT mai mari decît prima de asigurare lunară. Tocmai pt că plătesc mulți, și beneficiază puțini. Dar dacă cei mulți se tot fofilează cum să nu plătească, să nu te surprindă ca atunci cînd ai nevoie de spital, să constați că "nu-s bani în sistem" și că medicina de la noi merge cum merge... și nu, nu poți pune toate problemele în cîrca celor care fură din sistem bani de asigurări. Au și ei vina lor dar în nici un caz nu-s singurii.

#10
ccdsah

ccdsah

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,581
  • Înscris: 16.03.2013

View Postmurilexix, on 10 mai 2016 - 20:00, said:

Buna seara tuturor. Va rog sa ma ajutati raspunzandu-mi la o intrebare referitoare la urmatoarea situatie:

Sotia mea si-a pierdut cardul de sanatate anul trecut in octombrie; acum vrea sa primeasca un altul, dar trebuie sa plateasca asigurarea retroactiv pentru o perioada de 5 luni (intervalul octombrie 2015- februarie 2016), deoarece in acel interval nu avea contract de munca - vi se pare corect? Mie nu ... de ce sa plateasca pentru o perioada in care nu a beneficiat de servicii medicale oferite de catre stat? Auzisem la un moment dat despre o lege care desfiinta astfel de plati retroactive - stie cineva daca a fost aprobata?

Daca tu lucrezi legal si platesti asigurari, ea nu trebuie sa plateasca ci e coasigurata

#11
Ion_de_la_Raion

Ion_de_la_Raion

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,434
  • Înscris: 28.08.2005

View PostMizu, on 10 mai 2016 - 20:46, said:

chiar si in forma asta se abuzeaza de ea deoarece e foarte ieftina asigurarea.

Serviciile nu se ridica nici macar la nivelul asigurarii. La cum esti tratat, ar trebui doctorii sa te plateasca ei pe tine.

#12
viotl

viotl

    Straight ahead ... middle of the road

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,552
  • Înscris: 03.04.2013
Te înșeli, ioane.
Of. Ca de obicei, nu stii pina cind nu ai nevoie. Da Doamne sa nu aibe nimeni nevoie...

Acum la Realitatea.... vorbesc părinții celor omorîți de sistem la #colectiv. Găsiți cu infecții spitalicești cind au ajuns la spitalele din vest, luate din Romania.

Unul din pacienți a fost externat forțat de la AKH pt ca statul roman nu a platit.

Ce preferi ioane, sa dai 50 de lei pe luna degeaba, sau sa ai nevoie de 150 000 euro si sa te rogi sa te ajute cei din jur?


Geambasu. Arsuri 1%. Mort. Infecție intraspitaliceasca.

Edited by viotl, 10 May 2016 - 22:40.


#13
Invoc

Invoc

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 223
  • Înscris: 25.07.2013

View PostIon_de_la_Raion, on 10 mai 2016 - 22:19, said:


Serviciile nu se ridica nici macar la nivelul asigurarii. La cum esti tratat, ar trebui doctorii sa te plateasca ei pe tine.

Cand te externezi din spital , primesti o fisa cu decontul serviciilor medicale de care ai beneficiat gratuit pe perioada internarii , sa zicem , caz real sectie medicala , nu chirurgicala , ca decontul este 4575 lei ; tu Ion_de_la_Raion imparte decontul asta la suma asigurarii tale si vezi acum cam cat ar mai trebui sa te plateasca medicii pe tine .

#14
Michidoo

Michidoo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,425
  • Înscris: 15.01.2008

View Postmurilexix, on 10 mai 2016 - 20:00, said:

de ce sa plateasca pentru o perioada in care nu a beneficiat de servicii medicale oferite de catre stat?
si daca pe doamna ta o pocneste maine un TBC, cu tratament de un an, asigurat de stat, de minim 1000 euro? Si daca mai e si in somaj si statul ii plateste concediu medical (=somaj) 100% timp de un an? Spune cinstit, atunci o sa te duci sa dai banii inapoi?

ca sa clarific, indiferent ca e asigurata sau nu, va primi acelasi tratament. Va fi considerata caz social. Adica un om care e asa de sarac ca n-are de unde plati 50 lei asigurarea medicala. Iar tratamentul si somajul ei se acopera din cotizatiile fraierilor care platesc, chiar daca n-au beneficiat...

#15
Ion_de_la_Raion

Ion_de_la_Raion

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,434
  • Înscris: 28.08.2005

View Postviotl, on 10 mai 2016 - 22:33, said:

Te înșeli, ioane.
Of. Ca de obicei, nu stii pina cind nu ai nevoie. Da Doamne sa nu aibe nimeni nevoie...

Nu ma insel. Am avut de-a face cu destui asa zisi doctori si am mers cu asigurare si nu mi-au facut nimic. Tot timpul am avut senzatia ca vor sa scape de mine.

View PostInvoc, on 10 mai 2016 - 22:41, said:

Cand te externezi din spital , primesti o fisa cu decontul serviciilor medicale de care ai beneficiat gratuit pe perioada internarii , sa zicem , caz real sectie medicala , nu chirurgicala , ca decontul este 4575 lei ; tu Ion_de_la_Raion imparte decontul asta la suma asigurarii tale si vezi acum cam cat ar mai trebui sa te plateasca medicii pe tine .

Si daca nu te internezi in spital ? Te duci pentru ca te supara ceva si doctorul nu-ti face nimic ? Iti da ceva generic sa scape de tine. Ceva in orb, fara ca doctorul sa gandeasca in prealabil sa te investigheze.

#16
Tsunamii

Tsunamii

    Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,850
  • Înscris: 20.10.2015
Roaga-te sa nu ai nevoie.
Nu stii ce vorbesti, cu sanatatea, nu te juca

#17
Tsunamii

Tsunamii

    Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,850
  • Înscris: 20.10.2015
Nu trebuie sa intelegi daca m-am intors, trebuie sa intelegi ca e spre binele lui sa plateasca asigurarea

#18
murilexix

murilexix

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 761
  • Înscris: 14.03.2009
Am inteles ce ati spus pana acum; dar la momentul de fata, sotia mea lucreaza si vrea doar sa isi ridice cardul de sanatate, pentru a-l avea in caz de nevoie ... nu ar trebui ca firma la care lucreaza sa plateasca echivalentul celor 5 luni in care nu a fost asigurata?
Si am o curiozitate: daca o persoana cu varsta de peste 26 de ani se angajeaza la o firma dupa (de exemplu) 2 ani in care nu a fost asigurat, firma respectiva va plati retroactiv 6 luni pentru acel angajat, pentru ca acesta sa aiba asigurarea activa?

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate