Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
casa verde 2024

Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata
 Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...
 teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN
 Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.
 

O TEAVA RECTANGULARA

- - - - -
  • Please log in to reply
22 replies to this topic

#1
vicris

vicris

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 237
  • Înscris: 01.09.2008
Buna ziua.
Vreau sa sudez 2 bucati de teava rectangulara de 50x30x2mm cap la cap, una are 3m lungime, iar cealalta 6m lungime. Sudura se va executa cu un aparat de sudura facut in anii 90', vechi dar foarte bun(are 2 diode de putere si sudeaza in semisinusoida - asa mi-a zis un meserias).."Noua" teava cu lungimea de 9m va fi indoita,roluita pe cant (presiunea rolelor va fi aplicata pe fata de 30mm latime) intr-o masina dedicata, homemade.
Unele persoane mi-au spus ca sudura nu va rezista. Nu vreau sa fac un cerc din teava de 9m. Vreau sa fac un arc de cerc cu sageata de 2.35m, asa incat idistanta dintre capetele tevii sa fie 6m. Stiu, capetel tevii nu vor fi indoite in totalitate. Din calcule rezulta ca vor fi indoiti doar 8.32m din cei 9m initiali. Asta nu ma deranjeaza.
Ce spuneti ? Exista riscul de rupere in zona sudurii ? Ce e de facut ?

#2
adisz

adisz

    Targu Mures

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,906
  • Înscris: 07.11.2006
De ce nu o indoi inainte de a o suda?

#3
V_i_c_t_o_r

V_i_c_t_o_r

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,868
  • Înscris: 04.12.2010
Nu prea cred ca mai exista sudori care sa faca asa ceva. In orice caz, zona de sudura trebuie sa fie bine incalzita, iar materialul din care sunt facuti electrozii identic cu cel al tevii. Totusi, recomand sudura oxiacetilenica...

#4
petre69

petre69

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 35,783
  • Înscris: 27.01.2009
dupa fiecare indoire , verifici sudura si daca cedeaza mai o sudezi putin si tot asa pana obtii arcul dorit iar apoi sudura devinitiva , polizare/slefuire , ura si la gara
daca va ceda va ceda pe exteriorul arcului

#5
IdI1

IdI1

    ?????!!!!!!????

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,595
  • Înscris: 01.12.2007
Exact cum a zis @petre69  indoi, verifici, refaci daca cedeaza. Cand obtii forma finala, pentru a fi sigur ca nu sunt probleme poti intarii zona sudata prin sudarea  unei  bucati de otel lat ( platbanda) sau orice alt profil.

#6
unucelalalt

unucelalalt

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,768
  • Înscris: 14.05.2015
Fac confectii de 30 de ani . Sudura ori se rupe ori in zona ei nu vei obtine o curbura uniforma . Faci o socoata cat sa lasi adaos pt capetele care cad dupa roluire si roluiesti 2 tevi de dimensiuni egale ( oricum tot 2 bare de 6 metri ai nevoie total de cumparat ) . Pe un plan (podea de beton ) desenezi un arc de cerc cu o sfoara egala cu raza cercului dorit care iti foloseste de sablon unde vei pune tevile roluite pt sudura la cumpana ( poloboc ). In acest fel piesele de prelucrat vor fi mai manevrabile si vei putea controla toate cotele la asamblare pe sablonul trasat cu o creta / creion . Dai sudura , polizezi si ai calitate . Manevrarea unei tevi de 9 metri nu o gasesc facila si nici utila .
   Pt roluire la cotele tevii tale ai nevoie de o masina f puternica si precisa pt ca exista inclusiv riscul sa iti scoata piesele torsionate . Controleaza planeitatea in timp ce le dai prin rolmasina de mai multe ori si eventul introduci la roluire capetele alternativ nu acelasi capat . Eu as alege grosime de 1,5 mm care e suficient de tare si se sudeaza f bine . Bineinteles ca la capetele de sudat vei stabili unghiurile babeste pe sablon si le realizezi prin polizare sa se pupe bine .
   De obicei in interiorul razei materialul fuge si se bombeaza in interiorul tevii si din loc in loc raman niste creste care iti recomand sa le corectezi cu ciocanul pe parcursul roluirii ( intre treceri ) pt ca in acele locuri ti se bombeaza teava si pe cota exterioara de 50 si apare creata mai ales f vizibila dupa vopsire .
   Succes si poate ne spui ce ai obtinut .

Edited by unucelalalt, 20 April 2016 - 17:29.


#7
myshyk

myshyk

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,812
  • Înscris: 26.11.2006
Stima, unucelalalt, gandire  si solutie de meserias. Restul e labareala.

#8
gcom61

gcom61

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,824
  • Înscris: 21.01.2007

 vicris, on 20 aprilie 2016 - 14:30, said:

Buna ziua.
...
Ce spuneti ? Exista riscul de rupere in zona sudurii ? Ce e de facut ?

Eu am procedat in felul urmator cu teava rectangulara de 30x30x2...Am tesit usor capetele tevii cu ciocanul,astfel incat atunci cand era pusa cap in cap ,zona in care trebuia sa fie sudura sa fie cu 2-3mm sub nivelul suprafetei...Dupa tesire,am sudat,folosind un transformator,cu supertit si am polizat la fata.Curbura a iesit f bine fara diferente de raza...

#9
vicris

vicris

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 237
  • Înscris: 01.09.2008
Multumesc pentru raspunsurile primite.

@ unulcelalalt
Super super explicatie !
Cu siguranta voi folosi sfaturile dvs.
Masina pentru roluit, asa cum am spus, va fi un produs homemade. Am incredere ca va fi destul de puternica ( "apasarea" pe axul mobil se face cu 2 suruburi) si va reduce posibilitatea de torsionare a materialului/tevii datorita unor flanse supradimensionate.
Cat despre faza cu 2 bucati de teava taiate din 2 tevi de 6m (adica, cate 4.5m din fiecare) ca sa formeze o noua teava de 9m, eu o gandisem ca o suma dintr-o teava standard de 6m si o bucata de 3m. Asta, avand in vedere reducerea numarului de tevi de 6m cumparate si reducerea numarului de suduri pentru a folosi "resturile" de 1.5m in alte scopuri - pentru contrafise, de exemplu. Asa cum spuneti dvs., cred ca am mari sanse sa obtin un arc gotic in 2 centre. Nu e rau, dar mi-as fi dorit un arc gotic in 3 centre sau un arc simplu. Intr-un fel sau altul, o sa obtin ceva. Promit sa va tin la curent. Inca o data, va multumesc.

@ gcom61
Buna idee . Multumesc.

#10
luciadevis

luciadevis

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 174
  • Înscris: 21.08.2012
@vicris Plecand de la cele scrise de "unucelalalt", ar mai fi posibilitatea ca utilizand sablonul respectiv, sa indoi o teava la lungimea ei intreaga de 6 metri - arcul coamei - si apoi stanga dreapta sudate cate o prelungire de 1,5 metri a caror curbura probabil va fi foarte lina, se obtine babeste pe rolele de indoire.
Avantajul ar fi ca nu este sudura fix pe coama si se manevreaza mai usor materialul.
Dezavantaj - doua suduri, dar realizabile iar dupa polizare nici nu se vor observa.

#11
vicris

vicris

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 237
  • Înscris: 01.09.2008
@ luciadevis
Buna ideea.
Vreau sa curbez aceast tip de teava pentru un solar, deci nu conteaza prea mult aspectul, rezistenta e pe primul loc. Daca iese si frumos, cu atat mai bine.

#12
unucelalalt

unucelalalt

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,768
  • Înscris: 14.05.2015
Mai tu esti cam copil . Aflu ca faci solar si inca nu ai nici masina de roluit . Cred ca nu prea realizezi ce inseamna masina ca timp si cheltuieli mai ales pt piese de 50x30x2 . Trece vara . Si cate piese ? pt 20 de tevi te duci si le indoi undeva la un atelier ca te costa masina cat solarul . Eu am facut confectii si faceam bani frumosi si nu prea mi-am permis sa fac masina , plateam la altii , lucrari cu tevi curbate nu aveam zi de zi .
   Intr-un solar cu deschidere de 6000 latime nu vad cine te opreste sa pui un stalp pe mijloc de 30x30x1,5 . Daca faci o structura din 2 covergi de 20x20x1,5 cu contrafise poate nici nu e nevoie de stalp , materialul e mai putin si mai ieftin si poti suda teava inainte de roluire . Mai ai varianta ca poti pune pt rigidizare o coarda de arc de cerc la h 1800-2000 la inaltimea ce o faci tu . 20x20 o indoi pe un dispozitiv simplu facut dintr-un dulap de lemn taiat cu raza cu un ferastrau de mana alternativ ( de ala de i se mai zice soricel sau pendular ) . Merge si din teava rotunda dar se pupa mai greu la sudat . Ai pe youtube atatea modele simple dar tu vrei probabil cel mai scump solar din istorie . Toti taranii care si-au facut solar au facut masini de roluit ?
   Vezi clipul exact la inceput sa vezi structura fermei curbate cu contrafise .
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/mX_78pqVmxc?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#13
vicris

vicris

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 237
  • Înscris: 01.09.2008
@ unucelalalt
Se spune ca suntem copii pana murim; cand avem si dorinte, vise, cu atat mai mult.
Vreau sa fac un solar care sa fie cat se poate de mult automatizat, care sa necesite cat mai putine interventii din partea mea.
Am vazut destul de multe exemple pe net si pe viu, cu solarii functionale, dar la care , posesorii acestora cred ca ar mai trebui adaugat sau modificat cate ceva. Eu vreau sa evit aceasta etapa intermediara, vreau sa il fac bun de la inceput.
Recunosc, am incercat sa curbez tevile cu ajutorul altora, dar nu am avut succes. Prima persoana la care am apelat, mi-a cerut o suma foarte mare pentru asta, plus transportul utilajului. A doua incercare a fost la o SC care se ocupa cu produse din fier forjat: masina de roluit avea intrarea si iesirea tevii in plan vertical si la lungimi de peste 4m, teava lovea in tavan. A treia incercare a fost la o SC care mi-a cerut sa fiu client persoana juridica sau sa cumpar materia prima de la ei, fapt care ar fi dus la un pret mare pentru produsul final. Asa, am ajuns la ideea ca e mai bine sa imi fac propia masina pentru roluit. Intr-un fel, e mai bine asa. Pana acum, piesele pentru masina de roluit au costat aproape 600 lei. Am inceput ansamblarea acesteia.
Buna si ideea cu o arcada compusa ca o grinda cu zabrele. E luata in calcul ! Daca reusesc sa fac un arc gotic in 3 centre dublat ca o grinda cu zabrele, e perfect.
Solarul NU va avea destinatie comerciala: va produce numai pentru consum familial.
Va multumesc pentru bunele sfaturi si idei. Daca o sa intampin problele pe parcursul constructiei, o sa indraznesc sa va deranjez cu alte intrebari.
Ganduri bune.

#14
luciadevis

luciadevis

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 174
  • Înscris: 21.08.2012
Salut! Indoirea tevii se mai poate face babeste, fara masina de roluit. Teava umpluta cu nisip, dopuri (cepuri) la capete si cu flacara oxiacetilenica incalzita bine si apoi se va indoi din aproape in aproape  folosindu-se un "calapod" - de exemplu o janta mare de camion sau tractor, sau orice are forma rotunda o anumita masa si stabilitate. Bineinteles lucrarea se face utilizand manusi de lacatuserie - sudura.
E o metoda mai primitiva, dar functioneaza si pentru o lucrare ocazionala se preteaza. Nu mai trebuie masina de roluit dar trebuie flacara oxigaz.
Succes si sa ne tii la curent.

#15
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,991
  • Înscris: 17.03.2005
Nu gasesti arce pt solar? nu stiu de unde esti dar stiu pe unii langa bucuresti, daca te ajuta cu ceva.
daca e complicat, de ce nu incerci in 2 ape, gen sera?

#16
unucelalalt

unucelalalt

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,768
  • Înscris: 14.05.2015

 luciadevis, on 26 aprilie 2016 - 18:47, said:

Salut! Indoirea tevii se mai poate face babeste, fara masina de roluit. Teava umpluta cu nisip, dopuri (cepuri) la capete si cu flacara oxiacetilenica incalzita bine si apoi se va indoi din aproape in aproape  folosindu-se un "calapod" - de exemplu o janta mare de camion sau tractor, sau orice are forma rotunda o anumita masa si stabilitate. Bineinteles lucrarea se face utilizand manusi de lacatuserie - sudura.
E o metoda mai primitiva, dar functioneaza si pentru o lucrare ocazionala se preteaza. Nu mai trebuie masina de roluit dar trebuie flacara oxigaz.
Succes si sa ne tii la curent.
Cu siguranta ai o inalta pregatire de farmacist , tot respectul .

#17
luciadevis

luciadevis

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 174
  • Înscris: 21.08.2012
@unucelalalt, cu siguranta nu trebuie sa-ti bati tu capul despre pregatirea mea. Toate cele bune.

Edited by luciadevis, 05 May 2016 - 14:44.


#18
vasidaniel

vasidaniel

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 135
  • Înscris: 29.09.2010
Ce se indoaie mai greu? Un fier betob de 1,2  sau o teava rotunda cu diametru mic, in jur de 2-3cmm? Se indoaie, in sensul ca vreau sapun o bara sudata de 2 stalpi, si ma intereseaza care din ele nu se inconvoaie cu timpul.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate