Neurochirurgie minim invazivă
"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv. Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice. www.neurohope.ro |
Soiuri noi, hibrizi rezistenti
Last Updated: Jan 27 2022 12:13, Started by
Valigow
, Apr 16 2016 21:56
·
0
#19
Posted 30 April 2016 - 19:55
PASTE FERICIT TUTUROR !
Va urez sa vopsiti ouale cu o culoare apropiata florilor de la merisorii mei Red Love. Eu n-am reusit, asa ca ma mandresc doar cu florile de mar. Attached Files |
#20
Posted 01 May 2016 - 16:55
Lasa si maxim 2 fructe penteu moment, restul dai jos, si baga fertilizare ca la cum vrea el sa rodeasca, nu il mai faci pom
|
#21
Posted 13 May 2016 - 18:11
Multumesc de sfat !
Merii sunt in primul an, au doar cateva luni "de viata". Referitor la primul post, visinul rezistent Timpuriu de Cluj, asta am mai gasit pe net(scuze daca unele informatii se repeta, nu mai stau sa le redactez ): 1. "Visinele se cultiva in doua grupe de soiuri: a) visine propriu-zise, provenite din visinul comun (Cerasus vulgaris Mill); acestea sunt acide si astringente (soiurile Spaniole, Crisana, Mocanesti, Oblacinska, Schattenmorelle); se folosesc in proportie de cca 90 % pentru industrializare; b ) soiuri hibride intre cires si visin, care au fructe dulci si armonios acidulate, fiind mai gustoase decat ciresele (Mari timpurii, Timpurii engleze, Timpurii de Cluj, Spanca)." sursa: citynews.ro 2. " Timpurie engleza. Este un hibrid intre cires si visin. Fructele sunt mici sau mijlocii, tronconic-rotunjite, de culoare rosie-vie pe partea umbrita si rosie-inchisa pe cea insorita. Pulpa este roza, neaderenta la sambure, cu sucul roz-rosietic care pateaza. Prezinta dezavantajul ca fructele se matureaza esalonat. Se matureaza incepand cu primele zile ale lunii iunie si se prelungeste cu 3-4 saptamani. " sursa: gradinamea.ro 3. "Engleză timpurie - este un hibrid cireș-vișin, de vigoare mijlocie, cu mare potențial de producție, parțial autofertil, are fructul mic tronconic-alungit, de culoare roșie-închisă, cu o eșalonare a maturării pe 3-4 săptămâni. Se maturează la mijlocul lunii iunie." " Partea aeriană a vișinului este mică sau mijlocie comparativ cu a cireșului și se poate prezenta sub formă de arbustoid (la vișinii propriu-ziși) sau pom (la vișinii hibrizi, natural sau artificial, între cireș și vișin). Ritmul de creștere este mai mic decât la cireș, iar capacitatea de ramificare depinde de soi. Sunt soiuri care fructifică pe plete și formează coroane mai aglomerate (Crișana, Nana, Vrâncean, Timpurie Richmond), iar altele care fructifică pe buchete și formeză coroane rare ca la cireș (Engleză timpurie, Țarina, Timpuriu de Cluj)." sursa: managusamv.ro 4. "Visinile in tara noastra se cultiva doua grupe de soiuri de visine : a) visine propriu-zise, provenite din Visinul comun (Cerasus mlgaris Mill.) ; acestea sunt acide si astringente (soiurile Spaniole, Crisana, Mocanesti, Oblacinska, Sehattenmorelle) ; se folosesc in proportie de circa 90% pentru industrializare ; b ) soiuri hibride intre Cires si Visin, care au fructe dulci si armonios acidulate, fiind mai gustoase decat ciresele. Principalele soiuri hibride sunt : Mari timpurii, Timpurii engleze, Timpurii de Cluj, Spanca." sursa: mediculmeu.com |
#22
Posted 24 October 2016 - 19:39
Salutare,
Vreau si eu va rog un sfat. Am de gand sa plantez pe aproape 2000mp o livada de pruni in zona de deal dar nu am putut lua o hotarare in privinta soiurilor. Stiu ca toata lumea recomanda soiurile moderne si am in plan Presenta, Haganta, Vision, TopHit, Bluefree, Elena, Jojo si pe acelea vroiam sa merg dar nu sunt inca testate, la mine nu au rodit inca...Pe de alta parte soiurile rustice precum AnaSpath, Record, Tuleu Gras sau Stanley au produs regulat aproape an de an si nu m-au dezamagit niciodata. Voi ce a ti planta din ce am enumerat. Va multumesc. |
#23
Posted 25 October 2016 - 19:40
Nu ma pasioneaza prunul dar iti spun ca bluefree e un gunoi, eu l-am supraaltoit in coroana.
fructul are culoare cu o luna jumate inainte sa se coaca dar daca nu e copt bine e necomestibil si brusc te trezesti cu el supracopt, produce relativ mult si cam atat...pt mine e degeaba, e bun de vandut la fraieri, fura ochii si strepezeste mecla. |
#24
Posted 25 October 2016 - 19:45
Mai usor cu rezistenta....in 99% din cazuri este vorba de toleranta.
Edited by medelin992, 25 October 2016 - 19:47. |
#25
Posted 29 October 2016 - 21:02
EternalPain, on 24 octombrie 2016 - 19:39, said:
Salutare, Vreau si eu va rog un sfat. Am de gand sa plantez pe aproape 2000mp o livada de pruni in zona de deal dar nu am putut lua o hotarare in privinta soiurilor. Stiu ca toata lumea recomanda soiurile moderne si am in plan Presenta, Haganta, Vision, TopHit, Bluefree, Elena, Jojo si pe acelea vroiam sa merg dar nu sunt inca testate, la mine nu au rodit inca...Pe de alta parte soiurile rustice precum AnaSpath, Record, Tuleu Gras sau Stanley au produs regulat aproape an de an si nu m-au dezamagit niciodata. Voi ce a ti planta din ce am enumerat. Va multumesc. Nu ai precizat ce e mai important, vrei sa faci tuica/gem, sau sa vinzi prunele in piata/magazin ? Daca te intereseaza aspectul, eu am plantat acum 2 ani, pe langa cele traditionale(Stanley, Valoros, Dambovita, etc.), 2 soiuri care mi-au atras atentia, Jubileum si Avalon. In primul rand pentru aspect si la fel de important din motive de genul asta: "Este un soi suedez de vigoare mijlocie, autofertil , foarte productiv rezistent la ger, boli si daunatori. Fructe de culoare rosie, mari si foarte mari(100-150gr). Pulpa este suculenta, neaderenta la sâmbure, foarte buna pentru masa". Nu am voie sa spun de unde am cumparat, daca esti interesat PM. Personal nu am incredere(nici nu am cumparat) in soiurile gen Bluefree, Jojo si altele aduse din import. O sa explice altii mai avizati ca mine de ce, portaltoi folosit, aclimatizare, etc. Cu totul sta treaba daca la acelasi supermarket gasesti produse Romanesti, poti sa cumperi cu toata increderea. Am cumparat si eu luna asta de la un supermarket, produse de la Y...a. Nu am voie sa scriu, sa nu se considere reclama, e o pepiniera Romaneasca, mai sunt si altele Romanesti la fel de bune. Am observat in ultimul timp o tendinta a cumparatorilor spre soiurile de culoare mai deosebita: roz, galben, rosu, rosu deschis. Probabil e ca la bere, te saturi la un moment dat de un anumit sortiment si esti interesat sa incerci altceva ! Pentru acest mini studiu de marketing personal, referitor la tendinta cumparatorilor vs. culoarea si aspectul prunelor, ar trebui sa fiu renumerat semnificativ. Cum acest lucru nu se v-a intampla, in plus l-am facut public pt. domniile voastre cititori ai acestui forum, am sa ma multumesc cu like-uri: fara numar, fara numar = ca la cocalari ! |
#27
Posted 31 October 2016 - 13:44
Cum se face recoltatul pomilor la Csaba:
Attached Files |
#28
Posted 31 October 2019 - 10:49
Valigow, on 16 aprilie 2016 - 21:56, said:
Salutare celor pasionati de nou si progres ! De mai mult timp am urmarit sa gasesc soiuri care sa aiba in plus si alte calitati sau insusiri superioare fata de soiurile consacrate. Concret soiul sa aiba urmatoarele insusiri: - rezistanta mai mare la: - ger, - ingheturi tarzii, - boli, - daunatori, - seceta, - transport, - productie mai mare; - calitate, gust, aspect, marime(fara a fi exagerata la unele specii, deoarece daca este prea mare fructul nu e practic, marul de exeplu). Stiu ca e co chestie de gust, dar eu nu cumpar rosii sau mere(cum sunt cele din Polonia) uriase, sunt mult prea mari si parca si gustul este mai diluat. De ce am urmarit acest lucru, din mai multe motive: sanatate, lene(sau optimizare manopera ca sa ma exprim elegant), economie de bani, profit mai mare, etc. In orice caz intre calitate si cantitate, eu optez ferm pentru prima. Sa incerc sa explic putin: - rezistenta la boli = nu trebuie stropit = economie de substante(zero lei) - rezistenta la boli = nu trebuie stropit = zero substante chimice (de la tratamente), pe fruct sau in fruct. - rezistenta la daunatori = nu trebuie stropit = acelasi rationament ca mai sus ! - rezistenta la boli & daunatori = posibilitatea obtinerii unor produse BIO. Da stiu, nu sariti, unii nu accepta ca un pom nu necesita stropiri, in acest caz numarul lor se reduce la jumatate sau chiar mai putin, deci rationamentul de mai sus ramane valabil doar ca, cheltuielile se diminueaza la jumatate sau mai putin. Chimicalele de pe/din fructe la fel, etc. Mai sunt si altele dar ati prins ideea, nu are rost sa insist ca plictisesc. Oricum intre calitate si cantitate, eu optez ferm pentru prima. Sper ca demersul meu sa nu fie interpretat cumva impotriva soiurilor vechi rustice. Dimpotriva sunt de acord cu promovarea vechilor soiuri romanesti care rezistau la orice si nu necesitau tratamente cu chimicale, doar sa fie de calitate. As mai putea da un exemplu din viticultura ca sa ma fac mai bine inteles si sa inchei pledoaria: este ca diferenta intre un soi nobil, unul HPD si hibrizii de ultima generatie. Asteptam ca persoanele cu experienta la pomi sau arbusti din aceasta categorie, sa ne impartaseasca si noua din ea. Pana atunci am sa incep eu, va pot spune ca am cumparat cu 19 lei de la P...r, un visin soiul "Timpuriu de Cluj"(de la pepiniera care incepe cu Y). Ce ma atras la el(sincer daca nu vedeam eticheta nu cumparam) este ca pe eticheta scria cu rosu: SOI REZISTENT. Pe spatele etichetei pe la mijloc scrie: "Soi rezistent la: - boli criptogamice (cu transmitere prin ciuperci) - daunatori marketing ? Posibil, dar eu am "pus botul" ! Risc doar 19 lei si astept 4-5 ani pana ne lamurim. |
|
#29
Posted 19 October 2020 - 23:38
Ce soiuri de visin (care se pot cumpara din Romania) au fructe mari si dulci?
|
#30
Posted 20 October 2020 - 09:38
Soiurile ungurești (Erd, sunt câteva, jubileu. Produc5iv/abundent, precoce parca...) în genere sunt de tipul asta.
Din ale noastre eu am Ilva care se duce spre visina de masa, mare, dulce și cu pulpa mai ferma) |
#31
Posted 20 October 2020 - 12:21
De la pepinierele roman cand o sa aibe pe stoc visinul Hirbrid de Voluntari, are cineva intr-o curte linga Bucuresti si face visine mari si dulci aproape ca ciresele.
Am luat si eu sa pun la mine dar inca nu a intrat pe rod. |
#32
Posted 21 October 2020 - 15:30
Eu am un visin Botosani plantat in 2005 de care sunt foarte multumit.
|
#34
Posted 21 October 2020 - 21:25
Apoi, gurule, stii ca am inceput sa dezvolt o asa dorinta sa iti vizitez mosia si munca...?
Scuze pentru off-topic. |
#35
Posted 22 October 2020 - 00:29
cotzi said: 1603297810[/url]' post='27028824'] Cum stai cu monilioza? Faci taieri si tratamente? planuri marete, realizari minuscule... Edited by subway_guru, 22 October 2020 - 00:31. |
#36
Posted 22 October 2020 - 09:22
Eu sunt nevoit sa mai aerisesc coroana visinului meu Morella, si sa ma apuc serios de tratamente. In ultimii 3 ani atat el cat si pomii din jur (un mar, doi pruni, un piersic plat si un cires) fac la greu monilioza fructelor... e drept ca si vremea a ajutat, in ultimii ani luna iunie a fost foarte ploioasa... multa umezeala in sol si in aer, dar si rezerva de spori adunata pe pomi si in sol sunt combinatia perfecta pentru asa ceva. Am facut tratamente dar nu sistematic, cand se mai nimerea sa am ce trebuie...
|
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users