Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Routere detinute in trecut si in ...

Teii din fața casei

E-Mail in serie prin Excel si Out...

Modul alimentare rulou/jaluzea ex...
 Recuperare fișiere dupa form...

Aplicatii stress test RAM

Asigurare auto hibrid

Asus B550M - PC-ul nu porneste di...
 Tzanca Uraganu - Inconjurat de Fe...

explicatie montaj breadboard

3 Doors Down - Kryptonite

Semnalizati cand virati pe un dru...
 Succesiune - mostenire apartament...

Donez Siofor de 1000mg ( diabet t...

Izolatie intre parter si etaj

Hranirea pasarilor din orase -pro...
 

Am scris o carte. Mai departe ce fac?

- - - - -
  • Please log in to reply
43 replies to this topic

#1
Baghe

Baghe

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 907
  • Înscris: 30.01.2006
Sa spunem ca sint un scriitor tinar, la prima creatie. Am scris o carte, un roman in mai multe volume. ce fac mai departe? Cum o pot edita? Cum o pot aduce in atentia cititorilor? Ii fac publicitate? Ce altceva mai pot face?

#2
Ion_de_la_Raion

Ion_de_la_Raion

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,434
  • Înscris: 28.08.2005
Ai scris un roman in mai multe volume si in tot timpul asta nu ti-ai pus intrebarea ce o sa faci cand il termini ?

#3
maxy

maxy

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 5,089
  • Înscris: 19.06.2004
Nu ar trebui sã te duci cu ea la o editurã? :scratchchin:

#4
necromanc

necromanc

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,563
  • Înscris: 24.07.2002
Vezi ce parere au altii despre ea.Daca primesti feedbackuri pozitive, atunci poti sa te gandesti sa faci un drum la o editura(tipografie).

#5
1109unique

1109unique

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 213
  • Înscris: 27.08.2005
in primul rand ofer-o spre citire unor oameni calificati, evtl. daca ai prieteni sau cunostinte cu studii temeinice in domeniu. daca opera e buna, vor sari sigur un iepure-sponsor si un iepure-editura, ii vei impusca pe amandoi si iti vei vedea numele tiparit cit ai zice sfîrc.

iti trebuie... bulan (fiindca suntem oameni, cu "stele cu noroc si prigoniri de soarte"), relatii in domeniu - cine n-are, sa-si cumpere - (fiindca suntem in Romania) si un strop de zbatere si de munca de convingere, fiindca nu pica para malaiata [...]

been there, done that :) nu ne delectezi si pe noi cu o "mostra", poate aranjam ceva pe-aici? :D

#6
Kyoshi

Kyoshi

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 16
  • Înscris: 15.03.2006

View PostBaghe, on Jan 30 2006, 23:49, said:

Sa spunem ca sint un scriitor tinar, la prima creatie. Am scris o carte, un roman in mai multe volume. ce fac mai departe? Cum o pot edita? Cum o pot aduce in atentia cititorilor? Ii fac publicitate? Ce altceva mai pot face?

Wow! Sa spunem ca am lucrat ca redactor de carte suficient de mult timp incat sa iti dau urmatoarele sfaturi:

0. Primul pas. Fa "cenaclu literar" acasa. Strange oameni cunoscuti, rude si prieteni, si citeste-le primele tale 5-10 pagini. Daca la sfarsit mai sunt in incapere, e bine. Nu si daca i-ai legat de scaune sau daca nu si-au terminat berica. Daca au adormit sau au fugit mancand pamantul...va trebui sa schimbi ceva. Adica, tonul, persoana care citeste sau textul cartii. E indicat sa ai textul integral si pe hard, si pe CD sau discheta. NU SCRIS DE MANA. Trebuie pe suport electronic. Poti interveni mai usor pe el. N-ar strica sa-l cureti de greseli gramaticale, exista programe corectoare destul de bune, chiar daca DOOM2 da de pamant cu multe reguli deja stiute.
    Poti incerca sa dai cateva foi unor colegi sau persoane de incredere, pentru vreo 10 zile, fara a insista prea mult ca ei sa citeasca. Dupa cinci zile, intreaba-i daca au citit. Daca nu au facut-o pana atunci, o vor face doar din obligatie...Si nu vad in asta un semn bun. Totusi...  

1. Ia-ti primele 30-40 de pagini si bate pe la porti de edituri. Cu cat mai multe, cu atat mai bine. Alege insa doar vreo 5 si noteaza-ti unde si cu cine ai vorbit. Te costa hartia, tonerul sau fotocopierea manuscrisului.

2. Sub nici un motiv nu le spune din prima ca ai scris trilogie sau serie de romane!!! Abia dupa ce primesti raportul de vanzari merge sa spui ca ai deja in lucru o urmare. Nu-i speria!!! Daca pastreaza manuscrisul, intreaba-i cand poti reveni. Au nevoie de 15-30 de zile minim, ca nu doar cartea ta o au in grija!

3. Pregateste-te sa le vorbesti despre continutul romanului in trei-patru fraze. Exerseaza cu romane cunoscute mai intai, pe care prezinta-le prietenilor. Trebuie sa ai o oarecare detasare cand vorbesti despre cartea ta si sa-i cunosti indeosebi punctele tari.
Prezint-o cu incredere. Daca tu nu esti CONVINS ca merita, atunci cine? Fa-i sa inteleaga: Ce gen e - politista, SF, memorii, culegere de probleme :-) de matematica, calatorie, autobiografica, aventuri, umoristica, monografie, istorica, paranormala, cu fantome...
    De ce ar trebui publicata? De ce ar cumpara-o cititorul? Cui i se adreseaza? Ce varsta sau pregatire are cititorul potential? E usor de citit? Alterneaza dialog cu descrieri sau comentarii? Nu exagereaza incercand sa impuna exclusiv parerea autorului? E clar ce se intampla acolo? Ce aduce nou, interesant, original?
   Oare nu incapea tot ce ai scris in 400 de pagini in doar 180? (Oamenii, stii bine, nu au timp prea mult de citit, iar tu nu esti inca atat de celebru incat doar numele tau sa le schimbe lenea sau s-o vanda!) Nu in ultimul rand, o carte mare presupune mai multa atentie din partea redactorului, corectorului, costa mai mult in tipografie si, in final, in librarii. Deci ii scad sansele.

4. Posibil ca redactorul care se va ocupa de paginile tale sa gaseasca punctele slabe. Fii deschis la propuneri de schimbare si la sugestii. Isi face meseria si incearca sa te ajute ca respectiva carte sa fie publicabila si vandabila! Este si interesul editurii! Aceasta va prefera un text mai putin amplu pentru un debutant, desi, cine stie, poate chiar ai ceva trasnet!

5. NU LE LASA MAI mult de doua-trei capitole (ca echivalent cam 40 pagini A4, 32 randuri la corp de litera 12, sa zicem, eu nu cunosc manuscrisul tau), sa nu ai surpriza ca apare modificat sub alta semnatura. Din acelasi motiv, povestesti plotul, ma rog, firul actiunii doar sumar. Daca vor intreg manuscrisul, TREBUIE semnat MAI INAINTE un precontract!!!

6. Atunci cand ti se ofera un contract sau un precontract. NU-L SEMNA ORBESTE. Ia-l acasa 2-3 zile, sugerandu-le ca te consulti cu un avocat (e chiar indicat sa faci si asta!!!).
Verifica, pana una-alta sa fie trecut pe contract numele tau corect ca AUTOR al lucrarii literare (adesea numita OPERA) si titlul provizoriu propus de tine. Conditiile de aparitie, data de aparitie - la cel mult 6 luni de la predarea integrala a manuscrisului, tirajul - numere de exemplare, obligatiile financiare ale editurii - te poti astepta sa primesti 7-12% din valoarea vanzarilor, mai adesea sub 9%, obligatia ca editura sa iti dea exemplare gratuite de autor, sa faca reclama cartii, afise si lansare de carte, sa-ti apere drepturile pe care le cedezi pentru 3-5-7 ani. NE-GO-CI-A-ZA ! Dar fa-o elegant, nu cu incrancenare! Lasa de la tine la lucrurile marunte si fii fiara la cele importante!!!

7. Daca apare cartea, navaleste in librarii cu amicii si rudele si intrebati de ea vreo 2 saptamani inainte de a o cumpara. Fa-i si tu reclama, da anunturi, fa-ti un site de autor, ajuta sa fie vanduta, participa la lansari, la intalniri cu cititoarele :-), fa-ti tricouri cu coperta ei si da-le prietenilor sa le poarte, fa-ti un blog, cauta un cronicar sau un redactor de cotidian sa vorbeasca in ziar, la radio, despre carte la superlativ - cea mai buna sau cea mai tampita - in ambele cazuri se vinde!

Sper sa-ti fie de folos sfaturile mele. Ma iarta ca te-am ametit. E MUUUUUUUUULT mai greu decat pare!
Dar daca ai umplut atatea pagini, inseamna ca vrei sa spui lumii ceva! Iti urez sa te faci ascultat!!!

Edited by Kyoshi, 19 May 2006 - 23:10.


#7
Stephan

Stephan

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 25
  • Înscris: 25.05.2006
moamm...si la oo noaptea..sfaturi bune...am dath si io un copy paste. :P ...merci.. :rolleyes:

#8
creizi_boi

creizi_boi

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 218
  • Înscris: 16.04.2006
o pUblicI apoI

Ps: nu Am cITIt SI celelalTe rEpliCi

#9
ovidiu bufnila

ovidiu bufnila

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 264
  • Înscris: 07.10.2003
Vrei sfaturi pe bune sau vrei numai stouri?

Ovidiu Bufnila
publicat din Australia pana in State


View PostBaghe, on Jan 30 2006, 23:49, said:

Sa spunem ca sint un scriitor tinar, la prima creatie. Am scris o carte, un roman in mai multe volume. ce fac mai departe? Cum o pot edita? Cum o pot aduce in atentia cititorilor? Ii fac publicitate? Ce altceva mai pot face?


#10
Lightang3l

Lightang3l

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 152
  • Înscris: 15.05.2006
Am scris si eu o carte...oarecum si sunt curios ce trebuie sa fac ca sa o public pe banii mei !

Ma intereseaza cum obtin drepturile de autor si care este procesul de tiparire/publicare a unei carti?

Nu este o opera detaliata de 900 de pagini :D ...este o poveste (la care mai trebuie sa lucrez) in 3 partzi (momentan) si nu este o carte mare...intr-o zi o poti citi pe toata.

Au citit-o catziva prieteni care au zis ca este interesanta si le-a placut ...si nu au zis chestia asta doar pentru ca-s prietenii mei :) ... plus ca unul din ei era foarte sceptic si facea misto de mine...si dupa ce a citit mi-a zis ca e superba..... si am mai dat-o cuiva care era total obiectiv si i-a placut foarte mult...deci am fost incurajat sa o public.... si am nevoie de ajutorul vostru pt a face asta deoarece nu am nici cea mai vaga idee cum se face asta si ce drepturi am sau obligatii

multumesc anticipat

#11
apasha

apasha

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 518
  • Înscris: 10.11.2007

View PostLightang3l, on Nov 5 2007, 13:52, said:

Am scris si eu o carte...oarecum si sunt curios ce trebuie sa fac ca sa o public pe banii mei !

Ma intereseaza cum obtin drepturile de autor si care este procesul de tiparire/publicare a unei carti?

Nu este o opera detaliata de 900 de pagini :D ...este o poveste (la care mai trebuie sa lucrez) in 3 partzi (momentan) si nu este o carte mare...intr-o zi o poti citi pe toata.

Au citit-o catziva prieteni care au zis ca este interesanta si le-a placut ...si nu au zis chestia asta doar pentru ca-s prietenii mei :) ... plus ca unul din ei era foarte sceptic si facea misto de mine...si dupa ce a citit mi-a zis ca e superba..... si am mai dat-o cuiva care era total obiectiv si i-a placut foarte mult...deci am fost incurajat sa o public.... si am nevoie de ajutorul vostru pt a face asta deoarece nu am nici cea mai vaga idee cum se face asta si ce drepturi am sau obligatii

multumesc anticipat

Daca intri pe site-ul asta http://www.humanitas...a/propunere.php, vei afla care sunt pasii :)

#12
istocescu

istocescu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 119
  • Înscris: 09.08.2008
Si eu am scris! 2 carti: un roman (literatura belestristica) si o monografie.
Romanul, ca sa-l public, ma costa, in noiembrie 2007, 36 de milioane lei vechi (am recomandare pentru editarea lui, din partea Ministerului Culturii si Cultelor, inca din 2002!).
Monografia ma costa 25 de milioane lei vechi.
Am primit doar 1000RON, ca premiu, pentru incurajarea debutului editorial (pentru monografie).
Restul banilor cum sa-i strang??? (cand am un salariu mic-mic-mic de tot?!?)
Poate cunoasteti un sponsor, si pentru mine! V-as fi vesnic recunoscatoare daca m-ati ajuta!
Dumnezeu sa va dea numai bine si multa-multa sanatate!
Pentru informatii mai multe, vizitati adresele mele http://www.flacaraarzand.blogspot.com si http://Istocescu.flu.ro (nu e reclama, nici macar reclama mascata! Acolo am postat unele dintre creatiile mele, un CV si date -multe- despre mine, fotocopiile actelor mele de studii. Sper ca administratorii sa nu-mi stearga adresele acestea, sa va lase sa le vedeti! Le multumesc, cu anticipatie, daca mi le vor lasa!)

#13
andreeatrifu

andreeatrifu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 53
  • Înscris: 03.05.2008
Interesante sfaturile domnului redactor :)

#14
Klimt

Klimt

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 44
  • Înscris: 12.11.2008

View Postistocescu, on Oct 9 2008, 23:16, said:

Romanul, ca sa-l public, ma costa, in noiembrie 2007, 36 de milioane lei vechi (am recomandare pentru editarea lui, din partea Ministerului Culturii si Cultelor, inca din 2002!).
Restul banilor cum sa-i strang??? (cand am un salariu mic-mic-mic de tot?!?)

Istocescu,

Scuza-mi indiscretia (poate si ignoranta), suma de 36 milioane lei vechi ti-au cerut-o cei de la editura?
La ce editura ti-ai dori sa publici sau nu are importanta numele ei?

Ai incercat sa trimiti manuscrisul (sau mostre din el) + recomandarea la mai multe edituri ? Ce raspunsuri ai primit?

Edited by Klimt, 21 November 2008 - 12:51.


#15
serie_noire

serie_noire

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 70
  • Înscris: 04.05.2007
De curand am facut si eu pasul de a publica o carte de beletristica.
Dupa ce am citit pe aici si pe aiurea sfaturi cu privire la cum sa procedez am zis sa ii ascult pe toti si am procedat in consecinta:
1. am trimis extrase din carte la mai multe edituri: nu au fost interesati sa le citeasca, au vrut - cu totii - manuscrisul integral. Nici o problema, oricum nu faceam asta pentru bani le-am trimis manuscrisul. Raspunsurile au fost in ordinea sosirii: Da, Nu, La anul!,Peste 2 ani!, Da, dar o faceti roman! si cel mai tare a fost: Nu, dar am vrea exclusivitate ca poate ca da, dar nu acum!
2.am fost sponsorizat de o persoana care a tiparit pe banii lui vreo 1000 de exemplare, din care mai bine de jumate s-au vandut in doua saptamani de cand s-a lansat cartea, primand comenzile date pe internet pentru ca librariile inca n-au terminat cu sarbatorile de iarna si dorm. A fost creat si un site si vor fi tiparite si afise. Investitia e in jur la vreo 3000 de euro.
3.A contat foarte mult faptul ca am tot postat pe softpedia schite din carte de mai bine de 1 an.

#16
Klimt

Klimt

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 44
  • Înscris: 12.11.2008
Felicitari, serie_noire, si la cat mai multe si mai apreciate carti!


View Postserie_noire, on Jan 9 2009, 16:03, said:

A fost creat si un site si vor fi tiparite si afise.

Poti sa postezi link-ul cu adresa site-ului cu pricina?

#17
serie_noire

serie_noire

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 70
  • Înscris: 04.05.2007
Am postat-o o data si nu stiu daca moderatorii forumului vor fi de acord sa o tot repet.

http://forum.softped...howtopic=248675

Asta e topicul pe care am tot scris si gasesti linkul la pagina 36

#18
Klimt

Klimt

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 44
  • Înscris: 12.11.2008
Multumesc.

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate