Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

Eroare gif Facebook

Epson, acuzat ca-si programeaza i...

ExpertBook P2451FA
 La multi ani @sftpdt!

Proiect garaj respins ca nu este ...

Casa parasita

Discotecile anilor '90. Cine ...
 Recuperare date dupa chkdsk

ce motor am pe opel ?

A inviat Florin Salam

Tot inainte, sa ajunga si la noi&...
 Este zoofilia legala in Romania ?

Zgomot ciudat in bloc

SSD Adata SU650

Multifunctional Laser monocrom Pa...
 

Home Lab: Rack-uri, dulapuri, rețelistică și configurații

* - - - - 1 votes
  • Please log in to reply
36 replies to this topic

#19
danyconnect

danyconnect

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 809
  • Înscris: 14.10.2011
nope

ER-4 quad 1ghz 1GB RAM 3,4million pps
ERPro-8 dual core 1ghz 1GB RAM 2 million+ pps

LE : contine acelasi cpu ca si juniper SRX340 si ar tine cam 500Mbps vpn

Edited by danyconnect, 02 January 2018 - 00:38.


#20
danyconnect

danyconnect

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 809
  • Înscris: 14.10.2011
er-8 si er-8 pro au 2GB RAM am gresit aici ... garaba :))

#21
shiva

shiva

    Nameless hero. Professional bug slayer mom.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,119
  • Înscris: 06.10.2003
Am găsit ER-8PRO la 1500 de lei - un fel de best deal doar că e mult prea scump pentru momentul ăsta (pre-ITP Posted Image - am de schimbat amortizoare, arcuri și bucșe pe spate la mașină).
Așa că voi merge pe ER-POE5 care-i la jumate' prețul (731 de lei), mai ales după ce am citit experiența pozitivă cu acest model într-un setup similar aici. Și de banii salvați mai iau niște RAM la server Posted Image

Routerul Asus RT18U va rămâne ca AP pentru jucăriile noastre de zi cu zi: 2-3laptopuri, 1 desktop, 2 telefoane. Asta ar fi si primul VLAN. Al 2-lea VLAN va fi cu masinile virtuale obligatorii. Al 3-lea și mai multe de teste.

#22
shiva

shiva

    Nameless hero. Professional bug slayer mom.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,119
  • Înscris: 06.10.2003
Home lab-ul meu începe să prindă formă.
Deocamdată am:
  • HP Proliant DL160 G6, 2 x Intel Xeon E5620 Quad Core, 2.40Ghz, 24Gb DDR3 ECC, 2 x 1Tb SATA, OnBoard RAID

  • 12U 19 inch Open Frame Rack Enclosure

  • Șine server HP DL160 G6

  • 4 x Samsung 8GB 2Rx4 PC3-10600R 1333MHz DDR3 ECC RAM M393B1K70CH0-CH9Q5 500205-071

  • HP TPM MODULE KIT

  • Switch TP-LINK TL-SG3424

  • Router UBIQUITI EdgeRouter ERPoe-5
Sunt pe vino:
  • ILO Lights-Out LO-100i Management Port Board

  • HP Smart Array P410 LOW Profile

  • HP Smart Array P-Series 1GB Cache Module si Capacitor FBWC
Se investighează spre achiziție:
  • UPS LEGRAND Daker Dk On-Line 2kVA 1600W second - cam prea mare pt. ce am nevoie dar e la același preț cu un CYBERPOWER Gaming UPS 1500VA\900W nou
Ce ar mai trebui: încă 2 hdd-uri și șuruburi să-mi montez rack-ul. Cu UPS-ul bate spre 50 de kile; încep să-mi fac griji dacă bucata de blat de deasupra mașinii de spălat va rezista.

Ca hypervisor am de ales între XenServer, Proxmox sau 200 euro/an pt. VSXi și vSphere-ul de la VMWare. Pe Reddit marea majoritate foloseste Proxmox.

Investighez dacă rentează trecerea de la UPC bișniț cu IP fix la RDS simplu, cu DDNS. Și mă întreb dacă pot 'sări' peste echipamentul RDS care împarte fibra în TV și ethernet. Să zicem că iau alt EdgeRouter cu SFP ... ce-mi trebuie pt. partea de TV/telefonie fixă?

Edited by shiva, 12 November 2018 - 21:54.


#23
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 243,995
  • Înscris: 08.10.2015
_NU_ ai cum sa faci bypass la ONT-ul RDS iar conectarea pe reteaua veche de FO cu MC-uri / SFP-uri in capete nu se mai face de ani de zile si nu s-a facut niciodata la abonamente rezidentiale. Deci ONT-ul ramane unde il pun cei de la RDS adica in locatie la client.

#24
ogo

ogo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,797
  • Înscris: 07.03.2006
Consum? Ai idee?

#25
shiva

shiva

    Nameless hero. Professional bug slayer mom.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,119
  • Înscris: 06.10.2003
@MembruAnonim: Mă gândeam că n-am cum să scap de routerul RDS la abo. rezidențial.

View Postogo, on 13 noiembrie 2018 - 08:16, said:

Consum? Ai idee?
Am calculat teoretic că ar fi la maxim 600W. Dar asta doar că switch-ul are consum maxim oficial de 60W dacă se folosesc porturile PoE. Altfel e sub 10W.
D-asta ziceam că UPS-ul e mult peste necesar - undeva până în 1500VA mi-era suficient (să suporte o exindere cu încă un server - că tot am primit șine moca de Dell).

#26
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 243,995
  • Înscris: 08.10.2015
Cu UPS ce doresti sa obtii? Acei 1500Va sunt okay sa iti tii jucariile dar bateria cat tine? Degeaba tine UPS-ul consumatorii daca in 20 de secunde se suge bateria. Am avut un UPS de 800 - 850Va care era okay pentru ce aveam nevoie. Ma tinut bateria ~15 minute in timp ce ma uitam pe youtube, nu ma jucam ca sa forjez placa video si nici alte chestii nu faceam sa forjez CPU-ul. Altfel reduceam timpul pe baterie la cateva minute maxim. Parerea mea.

Nu cunosc producatorul UPS-ului specificat iar la cum arata jucaria daca are  baterie mare posibil sa tina cateva ore.  Recomand sa cauti informatii despre acel UPS si despre uptime-ul pe baterie in caz de consum X daca gasesti ceva. Pentru ca daca pica curentul si nu e nineni acasa si se descarca baeria inainte de a reveni tensiunea nu ai rezolvat nimic cu el.

PS: Parca la APC / Eltek / Powerware am vazut la cardurile de management ca aveau posibilitatea trimiterii de email in caz-urile in care intra / iesea UPS-ul de pe baterie. Ah plus trap-uri SNMP. Asta daca vrei ceva mai "special" altfel sunt o gramada de UPS-uri ieftine care isi  fac treaba la fel de bine, adica sa tina un server de teste 5 minute UP cat sa poti sa ii dai un gracefull shutdown.

LE: Vezi PDF-ul de mai jos, 10 minute uptime pe baterie imi pare cam putin.
https://www.slo.lv/upload/catalog/telekomunikacijas/legrand_daker_dk.pdf


Edited by MembruAnonim, 13 November 2018 - 10:39.


#27
shiva

shiva

    Nameless hero. Professional bug slayer mom.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,119
  • Înscris: 06.10.2003
UPS-ul Legrand a căzut din schemă - e cu erori.

Aș mai putea merge pe niște APC-uri second rackabile sau unul nou. Am citit numai de bine de CyberPower chiar daca-s doar Line interactive - dar se pot configura să trimită semnal de shut-down la server.
Parcă îmi place ideea de un APC Smart-UPS 1000VA (SUA1000RMI2U) la 700 de lei cu acumulator nou și garanție un an + Placa de rețea APC AP9617 pt. monitorizare. Din ce am citit, sunt compatibile. Asta înseamnă timp de transfer de 2ms și 40 de minute la 300W încărcarea. Okeeeeish.

#28
Tyby

Tyby

    blue balls

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 15,203
  • Înscris: 29.11.2001
shiva, acum am vazut topicul, cu totul intamplator. Ca unul care tine un setup de-asta mai ... "special" (doua rack-uri, niste servere, niste storage-uri, cateva routere, niste switch-uri, cateva UPS-uri, ceva echipamente industriale etc), as putea sa mai dau cu parerea ici-colo, dar nu stiu in ce stadiu mai esti.

PS: ca idee, unul dintre servere este un DL380 G7, dual Xeon, cu 144 GBytes RAM :) :peacefingers:

La UPS-uri am mers pe APC-uri (sau APC-uri rebranduite de catre Dell, HP, IBM), in general rackabile, minim 1.5 kva, cu baterii noi (pe care le inlocuiesc cam o data la 2-3 ani maxim). Asta pentru ca sunt satul de gioarse si de Enel.

#29
rolion

rolion

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 650
  • Înscris: 28.07.2005
Voi realizati ca timpul pierdut acolo sa puneti niste fiare care nu vor mai putea rula ultimile OSes...ati pierdut timpul pe care il puteati invata cate ceva despre Cloud Virtualizare ?
Baga mare pe Microsoft 365 ca asta va fi viitorul !

#30
dagobar

dagobar

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 879
  • Înscris: 09.03.2019

View Postshiva, on 13 noiembrie 2018 - 22:07, said:

UPS-ul Legrand a căzut din schemă - e cu erori.

Aș mai putea merge pe niște APC-uri second rackabile sau unul nou. Am citit numai de bine de CyberPower chiar daca-s doar Line interactive - dar se pot configura să trimită semnal de shut-down la server.
Parcă îmi place ideea de un APC Smart-UPS 1000VA (SUA1000RMI2U) la 700 de lei cu acumulator nou și garanție un an + Placa de rețea APC AP9617 pt. monitorizare. Din ce am citit, sunt compatibile. Asta înseamnă timp de transfer de 2ms și 40 de minute la 300W încărcarea. Okeeeeish.

Pentru management al sistemului de curent electric poti folosii chiar si o pocnitoare UPS de 50 Euro cu port USB (sau chiar serial) in combinatie cu Network UPS tools.
https://networkupstools.org/
Se pot configura scripturi care sa faca diverse lucruri (inclusiv oprire unul sau mai multe servere) in functie de diversi paramentri pe care ii citeste de la UPS.

Pentru mine ramane un mister de ce un programator (sau programatoare) care trebuie sa testeze in interes de serviciu diverite solutii nu i se pune la dispozitie mediul adecvat si in ciuda acestui lucru se incapataneaza ca din banii proprii sa-si construiasca acasa un data center...

#31
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 243,995
  • Înscris: 08.10.2015
Unele persoane vor sa faca asta si de placere, daca combina si cu munca e si mai bine. Uite eu as fi unul din cei care ar face asa ceva din placere. La ce mi-ar folosi unul sau doua rack-uri in care sa am puse switch-uri, router(e) Cisco, firewall (Forti, Cisco, Juniper), servere? La nimic doar ca placerea de a avea un homelab propriu (fizic) m-ar determina sa fac acest lucru.

Dap stiu exista ideea de XaaS dar parca e altceva cand ai tu laboratorul propriu fata de a inchiria unul sau de a folosi pe cel pus la dispozitie de angajator. Plus ca cineva care scrie cod poate scrie cod si extra nu pentru munca si are nevoie de un mediu de testare privat.

My 2 cents.

Edited by MembruAnonim, 21 June 2020 - 10:50.


#32
dagobar

dagobar

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 879
  • Înscris: 09.03.2019
Ok, inteleg aceasta "placere" avand in vedere ca in timp si eu doresc sa-mi fac la noua casa un rack... avand in vedere ca am vreo 20 ani de experienta si cu echipamente rackabile nu acasa ci pe la diverse firme dar si in dataceter eu am luat in calcul urmatoarele aspecte practice ca sa reduc costurile...

1. Locul in care amplasezi rack-ul (sau rack-uri)
Preferabil este sa fie un subsol neinundabil sau fara infiltratii... daca o sa dimensionezi corect volumul de caldura produsa de totalitatea echipamentelor raportate la transferul termic pasiv al incaperii poti sa scapi de costurile cu aerul conditionat si izolezi galagia pe care o produc ventilatoarele. Pentru calcule puteti folosii notiuni de termodinamica.

2. Temperatura ambientala
In mod normal echipamentele sensibile trebuie sa functioneze intre 20-25C iar celelalte intre 15-32C.
Inainte sa achizitionezi echipamentele verifica care este marja de temperatura indicata de producator si actioneaza in consecinta.
In general echipamentele dedicate pentru servere sunt mult mai scumpe si mai sensibile decat cele pentru desktop care sunt mai ieftine si rezista si la temperaturi mai mari... evident si performantele difera...
Folositi senzori de temperatura pentru temperatura ambientala dar si pentru diversele dispozitive care nu vin din fabricatie cu asa ceva.
O varianta ieftina si practica este Raspberry PI sau Arduino impreuna cu senzori.

3. UPS-uri rackabile
Producatorii considera UPS-urile rackabile ca fiind marfa de lux in consecinta si preturile.
Daca vrei sa iesi mai ieftin poti cumpara un UPS rackabil la second hand + baterii noi, sau se poate construii unul intr-o carcasa ATX 4U din mai multe UPS-uri neracabile de putere cat mai mare + ventilatie corespunzatoare. Cu cat o sa ai o temperatura mai mare la interiorul UPS-ului cu atat o sa trebuiasca sa schimbi mai des bateriile.
Pentru a dimensiona corect consumul electric folositi notiuni din clasa a-6-a de la fizica.

4. Servere rack-abile
Daca ai sa folosesti carcase ATX 4U o sa poti folosii inclusiv componente de desktop la interior in plus racirea o sa fie mai usoara avand mai mult spatiu la interior.
Unele carcase ATX clasice pot fi transformate in carcase rackabile prin atasarea de "urechi" metalice in fata si sine de sertar la spate, cu costuri reduse. Acelasi lucru este valabil si la altfel de echipamente care pot deveni rackabile.

Sunt multi care nu au dat importanta la temperatura ambientala, curatarea interioara de praf, dimensionarea consumului electric si alte asepecte de acest gen si au avut surprize neplacute... si acesta este unul din motivele pentru care claudul a devenit popular Posted Image

Edited by dagobar, 21 June 2020 - 13:56.


#33
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 243,995
  • Înscris: 08.10.2015
Pentru homelab, echipamente secnd hand, inclusiv servere scoase din uz de catre diverse companii fiind inlocuite cu servere noi. La fel si restul de echipamente (switch-uri, routere, firewall-uri), la UPS-uri as merge pe ceva nou sau macar bateriile sa fie nou noute. Iar ca si camera, cine sta la casa poate incerca intradevar undeva la subsol sau nu ideea sa fie o camera tehnica unde sa fie tinute jucarile si unde sa se mentina o tempertura cat de cat constanta, 18 grade Celsius cred ca ar fi excelent. In rest depinde si daca acel homelab sta nonstop pornit sau doar cand se doreste sa se faca niste teste. Depinde de fiecare persoana in parte.

#34
shiva

shiva

    Nameless hero. Professional bug slayer mom.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,119
  • Înscris: 06.10.2003
Cloud înseamnă serverele și regulile altcuiva. Sună bine până te lovește (gen "dezactivare mașină virtuală că rulează o versiune mai veche de SAP B1").

Eniuei, homefun-ul meu a suferit modificări succesive și tot nu e gata pentru că timpul liber e de la 0 la minus infinit și nici epidemia curentă nu a ajutat.

Da, m-am distrat cu rack-ul, cu șinele și cu măria sa serverul da' ocupa prea mult spațiu așa că am dezasamblat rack-ul și l-am dus în beci. În schimb am luat un Dell T140 - va funcționa 24/7 și va oferi servicii de multimedia (am o grămadă de cd-uri originale cu filme și muzică) - jellyfin!?!, cărți digitale (calibre), poze și alte documente (next cloud), acte digitalizate (paperless!?!), e-learning (moodle) și niște jucării pentru dev ( jenkins, nexus, sonarqube).

Ca UPS am ales un APC BR900GI 900VA nou-nouț, suficient pt. T140, switch și router. DL-ul va veni pe un perete, orizontal, pe un suport dinăsta (când permit finanțele).

M-am jucat un pic cu EdgeRouter-ul, i-am făcut și update din consolă (cunoscuta problemă a v2.x) dar nu-mi place că se încinge TARE (probabil acolo se duc jumătate din cei 60W consumați). Io am constrângeri de spațiu, ventilație și pisici - unde am spațiu n-am ventilație, pisicile se urcă peste tot și mai rod și cabluri. Am de ales între a înlocui ERPoe-5-ul cu ER-4 sau de a-l pune pe un perete cu un access point Ubiquiti UAP-AC-PRO care suportă VLAN-uri. Asus-ul curent necesită alt firmware (DD-WRT sau tomato).

O să revin cu o schemă.

#35
ogo

ogo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,797
  • Înscris: 07.03.2006
care to explain, "cunoscuta problemă a v2.x" ?

#36
shiva

shiva

    Nameless hero. Professional bug slayer mom.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,119
  • Înscris: 06.10.2003

View Postogo, on 03 noiembrie 2020 - 14:43, said:

care to explain, "cunoscuta problemă a v2.x" ?

Pardon. v1.2. Nu poți trece la versiunea superioară fără cablul potrivit și ssh. A fost fun.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate