Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

Uree 239 analize catel

Programare Sala Tulcea

Tensiune mica Smart Forfour 2017
 Reglaj a

Desparțire de sotie

Problema combina frigorifica

Persoanele care nu se scalda (in ...
 Redmi K50 in Reteaua Digi

Revolut x Vodafone - Obține ...

Cade internetul la platformele St...

Rulouri de aluminiu DIY
 Despre Monitorizarea Sunetului &#...

Șeful bancii centrale a Polo...

Ac adaptor HKA 12150EC 230

Dosarul Revoluției: „g...
 

Home Lab: Rack-uri, dulapuri, rețelistică și configurații

* - - - - 1 votes
  • Please log in to reply
36 replies to this topic

#1
shiva

shiva

    Nameless hero. Professional bug slayer mom.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,135
  • Înscris: 06.10.2003
Cam de cand am vrut sa ma joc cu SharePoint si am vazut ca e imposibil sa-l rulez intr-o masina virtuala pe junghiul meu de laptop ma chinuie ideea de a imi lua ceva cabinet metalic de perete si sa trantesc in el ceva servere rack refurbished. Ma intriga si ideea de a butona hardware enterprise, trebuie sa recunosc.

1. Cabinete
Pe un topic mai vechi am gasit ca minimum adancimii lor tre' sa fie 800, za best e 1000. Doar ca cele mai comune si accesibile ca pret sunt 600x600. Singurul care l-am gasit cu adancime de 800 e Xcab 9U Wall mount 600 x 800 mm, la PcGarage. Ca si numar de rack-uri, cred ca 6U ar fi suficient.

De ex. DELL PowerEdge 1950, care e 1U, are dimensiunile de "30.4" (77.2cm) D x 16.7" (42.6cm) W x 1.67" (4.26cm) H with bezel attached", cf. producatorului. Deci clar n-ar incapea intr-un dulap de 600x600 din cauza adancimii. Iar pt. latime, trebuie raft sau ceva sine?

Ar mai fi si alte criterii in alegerea unui dulap? Sau s-ar putea monta si altfel? Ceva DYI poate?


2. Servere
Am vazut preturi bune la servere Dell refurbished (m-am uitat la primul magazin afisat de google - CITGrup). De ex. un Server DELL PowerEdge 2950 II cu 2 hdd-uri de 500Gb/1Tb. Pe amazon.co.uk si .de am gasit kituri de memorie 2x4sau 4x4 la pret decent. Sau un model mai nou - DELL PowerEdge R610 cu upgrade la 32Gb RAM (pret acceptabil) si 2-4 hdd-uri de 2,5" (f. scumpe cele pt. servere).

R610 se lauda ca e mai performant in virtualizare - fix ceea ce ma intereseaza. Ca si hypervisor - vad ca vSphere de la VMWare e free cat timp serverul are maxim 2 CPU iar ca management se poate folosi ceva client web tot fee.
iDRAC mi-ar permite sa opresc si sa pornesc sandramaua remote, ceea ce e iarasi un lucru important pt. mine ca nu va merge 24/7.
Nu mi-e clar daca:
- o licenta refurbished de Win Server se poate folosi pe o masina virtuala pe serverul respectiv
- e important sa aiba 2 surse si nu doar 1

Ma intereseaza si ce alte magazine serioase din RO si EU mai sunt pt. servere si componente refurbished - ca e vb, totusi de o suma de bani frumusica (mi se pare ca prin UK sunt mai ieftine ca la noi).

3. Cloud - Azure/Aws
O alta posibilitate de a-mi satisface mofturile ar fi virtualizarea in cloud si platesti timpul in care a fost masina up.
Nu ma incanta din perspectiva controlului (inveti mai mult instaland de la A la Z decat sa dai click pe 2 butoane si gata masina) si posibilitatea ca sa ai de platit o suma frumusica de bani pe luna. Parca merita doar pt. a studia strict Azure/Aws.


Apreciez orice detalii si insights despre virtualizare si how to do it home edition and cost efficient.
Mersi!

#2
danX

danX

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,288
  • Înscris: 26.06.2003
Shiva, eu administrez Office365 care include si Sharepoint online de doi ani deja. Pentru 90% din companiile de la noi hardware-ul on premises pentru orice altceva in afara de un ERP, AV/Security gateway si AD e inutil. Si zic ERP pentru ca sunt putini cei care il iau AsAService. Din punct de vedere licentiere Office365 e cel mai convenabil, fiind exclusiv user based si destul de ieftin.

Daca ai acces la licente de OS si App, AWS are ceva promotie cu instanta gratis pentru un an pentru test.

Crede-ma nu inveti nimic daca administrezi solutia on premises in afara de batai de cap cu update-uri, patch-uri, backup-uri si vei pierde mult timp aiurea. Servere rackabile cu adancime mica nu prea gasesti, rack-urile decente sunt scumpisoare, serverele SH consuma mult, sunt zgomotoase, trebuie climatizate eficient.

Componenta care pica cel mai des intr-un server e sursa, deci trebuie doua. Daca discurile ti se par scumpe poti lua discuri de pe piata si comanda caddy de pe site-uri chinezesti gen banggood sau aliexpress. Nu e chiar kosher, dar pentru server sh e ok.

Edited by danX, 20 January 2016 - 07:59.


#3
shiva

shiva

    Nameless hero. Professional bug slayer mom.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,135
  • Înscris: 06.10.2003

 danX, on 20 ianuarie 2016 - 07:58, said:

[...]Crede-ma nu inveti nimic daca administrezi solutia on premises in afara de batai de cap cu update-uri, patch-uri, backup-uri si vei pierde mult timp aiurea[...]
Stiu de SP online dar nu merge orice development pe el (cum nu merge pe Sharepoint Foundation).
Ca developer n-ar trebui sa-mi bat capul cu instalari / configurari dar cand IT guys dau din colt in colt cand e vb. de LDAP, AD, SP ... Plus ca sunt tot felul de softuri folosite de clienti ce trebuie investigate - gen Bamboo (CI server) sau ceva source control dubios cu care trebuie sa te integrezi. sunt multe situatii in care imi trebuie un "loc de joaca" pt. o investigare sau un test rapid.

multumesc de informatiile despre surse si hdd-uri. Am observat si io ca sursele la aceste rack-uri pot avea si 1000W, chiar daca nu contin o placa video gurmanda. Totusi, ma gandesc ca consumul la priza e in functie de load-ul serverului; nu consuma constant 1000W.

Ar fi mai ieftin si mai ok din punct de vedere calitativ sa comand ceva refurbished de prin restul Europei si nu din Ro? Daca da, de unde?

#4
danX

danX

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,288
  • Înscris: 26.06.2003
Daca vrei sa si dezvolti peste Sharepoint, atunci iti trebuie onpremises sau hosted, nu merge SP online, intr-adevar.
Fiind software MS, autentificarea trebuie sa o faci cu un AD.
Daca tot vrei sa faci development/evaluare as sugera un server tower nou entry level (single CPU Xeon E3, 32GB RAM, 2 x 1TB in RAID 1) care ar fi arhisuficient pentru un single server deployment.
Iar ca performanta un Xeon E3 e mai bun decat un dual CPU E5430 cum gasesti in PowerEdge-urile alea.  
Serverul il iei nou la bani putini. Dell face T20, Lenovo face x3100M5, HP face ML310G8. Sunt silentioase, consuma putin si le poti administra remote fara probleme.
Pe asta pui un Windows Server cu Hyper-V si iti ridici masini virtuale pentru AD si SP. Hyper-V Manager e o solutie decenta de administrare, nu ar trebui sa ai probleme.

Edited by danX, 20 January 2016 - 10:42.


#5
shiva

shiva

    Nameless hero. Professional bug slayer mom.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,135
  • Înscris: 06.10.2003
Cu tower-ele am o singura pb. - sunt sanse mari sa le abuzeze copiii.

Hyper-V nu necesita mult mai mult RAM ca sa mearga decent decat restul hypervisor-ilor? Asa citeam mai demult pe net (n-am studiat pb.)

#6
danX

danX

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,288
  • Înscris: 26.06.2003

 shiva, on 20 ianuarie 2016 - 11:00, said:

Cu tower-ele am o singura pb. - sunt sanse mari sa le abuzeze copiii.

Hyper-V nu necesita mult mai mult RAM ca sa mearga decent decat restul hypervisor-ilor? Asa citeam mai demult pe net (n-am studiat pb.)
Hypervisorul iti mananca resurse minimal. Serverul asta il pui pe dulap si gata, ai scapat si de copchii.

#7
654321

654321

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,817
  • Înscris: 12.03.2007

 danX, on 20 ianuarie 2016 - 10:37, said:

Pe asta pui un Windows Server cu Hyper-V si iti ridici masini virtuale pentru AD si SP. Hyper-V Manager e o solutie decenta de administrare, nu ar trebui sa ai probleme.
E suficient Hyper-V Server care este gratis. Nu trebuie neaparat Windows Server cu Hyper-V.

#8
danX

danX

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,288
  • Înscris: 26.06.2003

 654321, on 20 ianuarie 2016 - 14:49, said:

E suficient Hyper-V Server care este gratis. Nu trebuie neaparat Windows Server cu Hyper-V.
Si masinile virtuale au sistem de operare.....
Intr-o licenta de Win 2012 Standard ai dreptul sa folosesti 2 VM-uri cu Windoze iar hypervisorul ramane HyperV

#9
shiva

shiva

    Nameless hero. Professional bug slayer mom.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,135
  • Înscris: 06.10.2003
Adica pe hypervisor ruleaza win server in VM si mai poti rula inca 2 VM-uri sau ai win server instalat, in cadrul caruia ruleaza hypervisorul? Ca a 2-a situatie mi se pare consumatoare mai mare de resurse...

#10
654321

654321

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,817
  • Înscris: 12.03.2007

 danX, on 20 ianuarie 2016 - 19:40, said:

Si masinile virtuale au sistem de operare.....
Intr-o licenta de Win 2012 Standard ai dreptul sa folosesti 2 VM-uri cu Windoze iar hypervisorul ramane HyperV
Depinde pentru ce le folosesti.
Pentru teste este suficienta versiunea de evaluare pentru VM-uri si atunci nu merita sa dai banii pe Windows Server pentru hypervisor.

 shiva, on 20 ianuarie 2016 - 20:12, said:

Adica pe hypervisor ruleaza win server in VM si mai poti rula inca 2 VM-uri sau ai win server instalat, in cadrul caruia ruleaza hypervisorul? Ca a 2-a situatie mi se pare consumatoare mai mare de resurse...
E vorba de licenta.
Cumperi o licenta de Windows Server 2012 Standard pe care o instalezi pe masina fizica si ai si licenta pentru doua VM-uri care ruleaza pe aceeasi masina fizica.

Edited by 654321, 20 January 2016 - 20:59.


#11
danX

danX

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,288
  • Înscris: 26.06.2003
What he said. Poti sa iei Hyper-V gratis si sa pui VM-uri cu ce vrei tu.

#12
shiva

shiva

    Nameless hero. Professional bug slayer mom.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,135
  • Înscris: 06.10.2003
Hehe ... e timpul să actualizez topicul că am avansat de la serverele și rackuri. Un pic (că lipsesc noțiuni elementare, dear Watson).

So, am luat un server rack refurbished la 999 de lei: HP ProLiant DL160 G6 (1U, 2 x Intel Xeon E5620 Quad Core, 16Gb RAM, 2 x 1Tb HDD SATA). După ce ne-am binoclat (io și zaoanul) la cât de mare și, mai ales, cât de greu e am decis să-l îndesăm sub mobilă (pe el și ce altceva o să mai vină rackable - UPS, switch, draci, laci).
În principiu vom face în regim propriu ceva similar cu https://www.racksolu...sktop-rack.html , dar pe rotile.

Următoarele dileme sunt:
  • cum să-mi cablez/configurez rețeaua acasă pentru ca routerul curent (Asus WRT-18U) e în hol și restul jucăriilor ar fi în sufragerie
  • Attached File  Rețea_acasă.png   35.63K   61 downloads
  • go business la abonamentul de internet pentru IP fix sau nu (150lei vs. 65 de lei)
  • dacă merita un firewall înaintea routerului (mă gândeam la https://opnsense.org/ pe un Raspberry PI) - ar trebui să am VPN pentru a accesa remote mașinile virtuale de pe server(e)
  • să păstrez routerul ca router wifi sau să se ocupe o mașină virtuală si routerul să fie doar AP!?!
  • îmi trebuie switch? Dacă da, unde? Cred că depinde de context (cabluri și cine-i master-ul - routerul actual sau rackul)
  • ...(to be continued)


#13
danX

danX

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,288
  • Înscris: 26.06.2003


 shiva, on 19 decembrie 2017 - 14:01, said:

Hehe ... e timpul să actualizez topicul că am avansat de la serverele și rackuri. Un pic (că lipsesc noțiuni elementare, dear Watson).

So, am luat un server rack refurbished la 999 de lei: HP ProLiant DL160 G6 (1U, 2 x Intel Xeon E5620 Quad Core, 16Gb RAM, 2 x 1Tb HDD SATA). După ce ne-am binoclat (io și zaoanul) la cât de mare și, mai ales, cât de greu e am decis să-l îndesăm sub mobilă (pe el și ce altceva o să mai vină rackable - UPS, switch, draci, laci).
În principiu vom face în regim propriu ceva similar cu https://www.racksolu...sktop-rack.html , dar pe rotile.

Următoarele dileme sunt:
  • cum să-mi cablez/configurez rețeaua acasă pentru ca routerul curent (Asus WRT-18U) e în hol și restul jucăriilor ar fi în sufragerie
  • Rețea_acasă.png
  • go business la abonamentul de internet pentru IP fix sau nu (150lei vs. 65 de lei)
  • dacă merita un firewall înaintea routerului (mă gândeam la https://opnsense.org/ pe un Raspberry PI) - ar trebui să am VPN pentru a accesa remote mașinile virtuale de pe server(e)
  • să păstrez routerul ca router wifi sau să se ocupe o mașină virtuală si routerul să fie doar AP!?!
  • îmi trebuie switch? Dacă da, unde? Cred că depinde de context (cabluri și cine-i master-ul - routerul actual sau rackul)
  • ...(to be continued)

Pai...ar fi asa:
1. Switch gigabit care reuneste tot ce ai in rack-ul ala. Si ca tot veni vorba de rack, cauta unul refurb, nu te apuca sa bricolezi. Din switchul ala duci un cablu la router.
2. Routerul ala Asus e cam prastie pentru chestii mai avansate, ideal ar fi un router/firewall Mikrotik si Asus ramane doar AP. Sau daca ai resurse si porturi de retea (minim 2 in plus ca sa nu inebunesti cu VLANception) poti face un VM cu pfsense, snort, untangle sau orice altceva ce iti doresti pentru access control, security and shit.
3. Raspberry pi e bun de analizor de trafic, dar nu poate fi folosit inline si nici nu il ajuta procesorul.
4. Serverul ala e vai de capul lui, orice PC modern cu i7 de la seria 4000 incoace il face praf in materie de performante. Sincer mai bine iei cloud de la Amazon si Microsoft.


#14
shiva

shiva

    Nameless hero. Professional bug slayer mom.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,135
  • Înscris: 06.10.2003
Comandat switch TP-LINK TL-SG3424 după 2 zile de studiat oferte si produse (mai ales MikroTik).
Attached File  homelab_01.png   48.68K   53 downloads

Mă mai gândesc să iau un router si un wireless stuff de la MikroTik (mai după ITP-ul la mașină). Și ceva rack de pe ebay că in România sunt extrem de scumpe.

#15
danX

danX

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,288
  • Înscris: 26.06.2003

 shiva, on 22 decembrie 2017 - 12:58, said:

Comandat switch TP-LINK TL-SG3424 după 2 zile de studiat oferte si produse (mai ales MikroTik).
homelab_01.png

Mă mai gândesc să iau un router si un wireless stuff de la MikroTik (mai după ITP-ul la mașină). Și ceva rack de pe ebay că in România sunt extrem de scumpe.
https://www.olx.ro/o...ca-ID9pyHL.html

#16
shiva

shiva

    Nameless hero. Professional bug slayer mom.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,135
  • Înscris: 06.10.2003
Nu mă pot decide între Mikrotik RB3011UIAS-RM și RB1100AHx2 (sau CCR1009-8G-1S). Și diferența de preț e totuși serioasă. Citeam că 3011 nu se descurcă așa de bine cu conexiunile VPN.

https://forum.mikrot...ic.php?t=108232
https://www.reddit.c...ome_connection/


... sau Ubiquiti EdgeRouter ER-8....

Edited by shiva, 28 December 2017 - 15:49.


#17
danyconnect

danyconnect

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 809
  • Înscris: 14.10.2011
asteapta sa apara Ubiquiti EdgeRouter er-4 sau er-6

#18
shiva

shiva

    Nameless hero. Professional bug slayer mom.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,135
  • Înscris: 06.10.2003
Why? Nu e mai capabil er-8 decât celelalte?

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate