Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Reclamatie/sesizare

Viteza fsb cpu variaza

Xiaomi reclame

Air Serbia ptr ruta Bucuresti-Bud...
 Multifunctionala cu toner ieftin

Succesiune, sentina tribunal.

Primariile locale se pregatesc de...

Realizare acoperis foisor DIY
 Monitorizat, statistici, blocare ...

Pete maro pe haine spalate

Ce inseamna sacru?

Decodor digi kaon na 1000hd
 Dacia papuc diesel curge ulei din...

recomandare curatare DPF

Amenajare teren in prezent cu pla...

AMONG WOLVES (2023)
 

Echivalarea studiilor urmate in Regatul Unit de catre cetateni romani

- - - - -
  • Please log in to reply
18 replies to this topic

#1
mariustoca

mariustoca

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 22
  • Înscris: 19.01.2016
Buna ziua Posted Image

As vrea ca aceasta postare sa reprezinte atat un jurnal al aventurii echivalarii diplomelor de studii urmate in Regatul Unit de catre cetateni romani cat si o platforma de informare personala dat fiind faptul ca nu am inca habar de ce constituie hatisul legislativ din Romania. Cum nu am gasit absolut nimic online despre situatii asemanatoare, m-am gandit sa incep acest topic, atat ca o lectie personala, cat si pentru cei care urmeaza sa treaca prin situatii asemanatoare.
Voi intra in detalii cu toata tarasenia pentru ca, asa-i, diavolul este in detalii.
Traiesc in Regatul Unit de aproape 8 ani, si am urmat aici un master integrat in inginerie intre 2008 si 2009. In Anglia exista asa numitul MEng, adica 3 ani de licenta plus un an de master. De asemenea,  masterele in Anglia sunt de un an si... desi ar putea sa para inofensiv, are consecinte mari pentru echivalarea studiilor la nivel european. Conform ENAEE (European Network for Accreditation of Engineering Education) - http://eurace.enaee.eu/ (cautati MEng), MEngul la nivel european este considerat Second Cycle Degree Integrated adica First Cycle Degree (Licenta)+Second Cycle Degree (Master). La fel spune si legislatia europeana in vigoare http://europa.eu/eps...ortheweb_en.pdf (La Regatul unit, la Master's Degree sunt trecute MEng). Si FEANI (European Federation of National Engineering Associations) echivaleaza MEngul (Master of Engineering) tot la nivel de SCD Equivalent (Second Cycle Degree Equivalent). De asemenea, diploma de studii si suplimentul de diploma specifica foarte clar ca nivelul de studii este undegraduate (licenta) si postgraduate (master). La fel, pentru fiecare an in parte, in dreptul fiecarui curs urmat i se specifica nivelul - licenta sau master. Cert este ca totul ar trebui sa fie foarte clar pentru oricine are intentii bune. Si mai trebuie sa precizez ca la sfarsitul cursului, ti se ofera O SINGURA diploma - pe o singura pagina, cu un singur set de supliment. Diploma respectiva este si pentru licenta si pentru master cum este specificat pe ea.

Problemele apar cat incepi sa te uiti la legislatia din Romania...
Voi analiza pas cu pas ceea ce este scris pe CNRED.edu.ro (centrul national de recunoastere si echivalare a diplomelor). Pentru cetateni romani, echivalare, echivalare studii in strainatate la nivel de master, avem asa:
1. Cerere tipizata - ok
2. Actul de identitate valabil - ok
3. Actul de studii ce face obiectul cererii:
- copie simpla si traducere legalizata in limba romana - ok
- conform art 9(4) din Metodologie (scrisa de cineva care nu cred ca s-a obosit macar sa citeasca pe wikipedia)

- "actele de studii supuse echivalãrii sau recunoașterii (diplomele originale) trebuie sã fie vizate cu Apostila de la Haga pentru statele care sunt pãrşi ale Convenşiei privind Apostila de la Haga deautoritãşile competente din şãrile emitente;"
Cum Regatul Unit este parte a conventie privind apostila de la Haga, rezulta ca Apostila este varianta corecta pentru situatia mea. https://en.wikipedia...ille_Convention
Insa imediat sub aceasta observatie este scris:
- "pentru statele membre UE vor fi vizate cu Apostila Convenşiei de la Haga doar diplomele originale din Italia, Grecia, Spania, Portugalia ºi Cipru;"
De aici rezulta ca pentru situatia mea Apostila de la Haga nu este necesara.
Insa imediat dupa scrie:
- "iar pentru celelalte state actele de studii (diplomele originale) vor fi supralegalizate sau vor fi însoşite de Adeverinşa de autenticitate emisã de cãtre autoritãşile competente din şara de provenienşã;"
Iar de aici rezulta ca pentru cazul meu din Regatul Unit, va trebui sa le supralegalizez sau sa le autentific.


Deci in concluzie, metodologia a fost scrisa pe genunchi, undeva printr-o gara. Neconcordantele cu realitatea tratatelor internationale este cel putin...surprinzatoare. Ce imi este clar insa este ca nu stiu daca trebuie sa pun apostila de la haga pe diploma sau sa o supralegalizez pentru ca daca ar fi sa aplic legea pe principiile logicii si data fiind organizarea in pagina de la cnred, si apostila si supralegalizarea ar trebui sa fie ok. (?)


4. suplimentul de diploma - ok
Acum iar incepe drama:
5. "Diploma care a dat acces la programul de studii pentru care se solicitã echivalarea/ recunoașterea (Diploma de Licenşã sau echivalentul acesteia):"
In cazul meu, este una si aceeasi. Dupa trei ani de studii, noua nu ni se ofera o diploma de licenta pentru ca mai avem un an de master INTEGRAT. Diploma mea MEng atesta atat licenta cat si masterul. CNRED continua si cere exact aceleasi lucruri de la 3 si la nivelul 5. Este una si aceeasi diploma deci....(?????)
6. "Alte documente relevante pentru recunoașterea diplomelor obținute pentru exercitare profesiile reglementate:"
- "ex. programele analitice ale cursurilor efectuate, descrierea completã a cursurilor/materiilor studiate, documente referitoare la efectuarea cursurilor postuniversitare etc.;"
Aici chiar nu inteleg pentru ce imi cer documente dar singurele documente sunt in engleza ceea ce inseamna ca trebuie sa le fac traduceri legalizate (?). Orice document ofer, este scris in engleza dar ei nu spun absolut nimic de eventuala necesitate de a le traduce. E suficient sa le traduc eu? Pot sa ofer "programele analitice" - ceea ce pentru oricine are un mic habar despre un sistem de invatamant se numeste curriculum; insa sunt scrise in engleza. Cat de detaliate ar trebui sa fie aceste programe? Exista un document ce descrie aceste cursuri in detaliu - aceleasi folosite pentru acreditare - dar are zeci (34) de pagini. Traducere legalizata pentru 34 de pagini??? In plus, in Regat "the specification document" este adaptat si imbunatatit in fiecare an. Nu stiu cati ar putea sa faca rost de o copie a respectivului document veche din 2008 (cand am inceput cursul).
La fel, din "programele analitice ale cursurileorefectuate", inteleg ca trebuie sa prezit pentru fiecare curs in parte, "aims, learning outcomes si assessment criteria": ceea ce echivaleza cu aproximativ... 100 de pagini de text in limba engleza. Si astea trebuie legalizate si traduse???
Cand am ajuns cu lectura aici, evident, ma intrebam foarte serios daca cel care a scris metodologia a deschis vreodata o pagina de internet. Sunt destul de sigur ca nu.
Ambiguitatea nu se opreste aici. Urmatorul paragraf specifica:
"pentru profesiile reglementate sunt necesare programele analitice ale cursurilor efectuate (descrierea completã a cursurilor/materiilor studiate) pentru obşinerea actului de studii ce urmeazã a fi echivalat:"
La profesii reglementate, sunt cateva la care probabil m-as incadra ca inginer dar pe oricare dintre ele as apasa pentru mai multe detalii, saitul cnred imi spune simplu:
"Informaşiile pe care le cãutaşi la aceastã adresã vor fi publicate în perioada urmãtoare." sub care scrie "Informaşii actualizate în data de 3 noiembrie 2006". Superb, n-au trecut decat 10 ani.... Posted Image
7. Formularul Autorizare pentru verificare - ok. Ciudat insa, este scris in limba engleza si doar in limba engleza...
8. Copie simpla dupa dovada achitarii taxei de evaluare a dosarului - ok


As vrea sa precizez ca am contactat pe cei responsabili de acolo, doua doamne, cu aceste intrebari insa raspunsurile lor au fost extrem extrem de dezinformate si total pe langa obiectul intrebarilor in sine si se rezuma la "fa cum scrie pe sait si vedem ce se intampla".
Dorinta mea cu acest topic este sa nu intram in polemici referitoare la calitatea relativa a studiilor sau nivelul relativ de cunostinte sau chestii de genul asta. Doresc sa purtam o discutie civilizata si bazata pe legile in vigoare.
Concluzia mea evidenta este ca legile au fost facute, ca si pana acum, de la prost in jos, de persoane de la slab la foarte slab pregatite pe domeniul invatamanului european.
Ne plangem constant ca nu avem specialisti. Ne plangem ca am ajuns sa folosim detinuti pentru a restaura cetatea Devei pentru ca nu avem specialisti in restaurare...
Nu am precizat nimic de Sistemul Bologna pentru ca as fi complicat foarte mult ceea ce deja este "a can of worms". Intr-o postare viitoare am in plan sa intru in detaliu in ceea ce priveste Sistemul Bologna si cat de aplicabil sau nu este intr-un sistem european atat de divers - si impovorat de legislatii prost facute si prost aplicate.

Cu stima,
Marius

#2
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 53,493
  • Înscris: 31.03.2012
Nu vreau a spun ca Romania nu este o tara ciudata, dar...
Nici nu  cred ca ar fi normal sa echivalam UPB cu Cantemir din UK si atunci este normal sa complicam putin lucrurile pana se simplifica.
Asa ca "fa cum scrie pe sait si vedem ce se intampla".



#3
XON-XOFF

XON-XOFF

    Big Fat Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,442
  • Înscris: 27.05.2006
1) sistemul Bologna este criticat masiv în Europa tocmai pt că încearcă fără succes să unească stiluri istorice f. diverse

2) chiar și cazuri simple de genul transfer între 2 facultăți din Ro, ambele Bologna, similare, crează probleme mari cu tot felul de materii trecute în regim de "diferență" pt că există "mici" deosebiri între programele respective, care nu se echivalează din oficiu. Ce să te mai miri de echivalarea între UK și Ro

3) în "apărarea" lor, trebuie totuși să se uite un pic la calitate pt că altfel oricine vine cu o diplomă falsă din UK și ai noștri neștiind exact cum sînt diplomele de acolo, o echivalează pe neve... și atunci încep să facă verificări, și apoi alte verificări, și să ceară și aia și ailaltă și dovadă că așa și pe dincolo și uite așa se ajunge la birocrația lui pește. Teoretic e destul de important să-ți echivaleze că ai sau nu master sau licența "simplă" pt că, cf. legislației, cu master ai acces la doctorat, iar fără master nu ai... poate pe tine nu te interesează dar alții ar putea păcăli "sistemul" declarînd master ceva ce nu prea e master... și uite așa alte complicații

#4
Razvan0209

Razvan0209

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 176
  • Înscris: 23.06.2010
Sa o luam cu inceputul: legea e scrisa bine, problema e ca nu o înțelegi tu. In ceea ce privește prima problema, dintr-o interpretare sistematica precum si dintr-una  gramaticala a art. 9 alin 4 rezulta ca tu te încadrezi la state din U.E. , precizarea la alte state face referire la cele care nu se încadreazã la cele 2 categorii (membre ue sau ale convenției) . In cea de-a doua problema a ta se spune clar in articol: diploma care ți-a oferit acces la program, adicã pe baza cãreia ai intrat, in romania ar fi diploma de BAC, la voi nu știu ce e. In ceea ce privește documentele suplimentare , daca nu se menționeazã traduse, legalizate le poți da in englezã, unde legea nu distinge nici noi nu vom distinge, doar daca este vreun articol care spune contrariul, citește bine.
Profesiile reglementate sunt cele menționate in lege si pentru care ai nevoie de niste cursuri/examene speciale, de ex. Avocat, contabil expert etc. Nu este cazul tau.

Edited by Razvan0209, 20 January 2016 - 01:15.


#5
Arianna-D

Arianna-D

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,477
  • Înscris: 16.09.2014

View Postmariustoca, on 19 ianuarie 2016 - 23:55, said:

Traiesc in Regatul Unit de aproape 8 ani, si am urmat aici un master integrat in inginerie intre 2008 si 2009

View Postmariustoca, on 19 ianuarie 2016 - 23:55, said:

5. "Diploma care a dat acces la programul de studii pentru care se solicită echivalarea/ recunoașterea (Diploma de Licenţă sau echivalentul acesteia):
In cazul meu, este una si aceeasi. Dupa trei ani de studii, noua nu ni se ofera o diploma de licenta pentru ca mai avem un an de master INTEGRAT. Diploma mea MEng atesta atat licenta cat si masterul.

Cum atesta diploma ta faptul ca ai si licenta (facuta la aceeasi facultate) din moment ce ai facut doar masterul in UK?  Licenta unde ai facut-o?

#6
mariustoca

mariustoca

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 22
  • Înscris: 19.01.2016
Nu doresc sa intru in niciun fel de polemica pentru ca timpul si stilul meu de viata nu-mi permit :)
Discutia se doreste a fi una foarte bine structurata si foarte bine informata si as dori ca doar cei care cunosc situatia descrisa sau care au studiat in Regat si s-au intors in tara pentru a-si echivala studiile sa faca parte din dialog.
In legatura cu Universitatea mea, nu vreau sa spun foarte multe in afara ca da, este una din numele alea MARI care impresioneaza pe toata lumea...  dar nu vreau ca discutia sa se blocheze acolo. Vreau ca discutia sa ofere solutii, recomandari si exemple legislative care vin in ajutorul celor din situatia mea.
Imi pare rau daca nu am ales forumul cel mai potrivit pentru postare. Am incercat sa-mi fac un cont si pe un forum mai de profil dar nu a mers dar daca discutia va degenera ma tem ca va trebui sa mut postarea intr-un loc in care vor face parte din dialog fosti studenti in situatii asemanatoare. :)
Va multumesc mult pentru intelegere.

#7
mariustoca

mariustoca

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 22
  • Înscris: 19.01.2016

View PostXON-XOFF, on 20 ianuarie 2016 - 00:43, said:

1) sistemul Bologna este criticat masiv în Europa tocmai pt că încearcă fără succes să unească stiluri istorice f. diverse

2) chiar și cazuri simple de genul transfer între 2 facultăți din Ro, ambele Bologna, similare, crează probleme mari cu tot felul de materii trecute în regim de "diferență" pt că există "mici" deosebiri între programele respective, care nu se echivalează din oficiu. Ce să te mai miri de echivalarea între UK și Ro

3) în "apărarea" lor, trebuie totuși să se uite un pic la calitate pt că altfel oricine vine cu o diplomă falsă din UK și ai noștri neștiind exact cum sînt diplomele de acolo, o echivalează pe neve... și atunci încep să facă verificări, și apoi alte verificări, și să ceară și aia și ailaltă și dovadă că așa și pe dincolo și uite așa se ajunge la birocrația lui pește. Teoretic e destul de important să-ți echivaleze că ai sau nu master sau licența "simplă" pt că, cf. legislației, cu master ai acces la doctorat, iar fără master nu ai... poate pe tine nu te interesează dar alții ar putea păcăli "sistemul" declarînd master ceva ce nu prea e master... și uite așa alte complicații

1) Perfect de acord cu ce spui, tocmai de asta nu vreau sa deschidem subiectul Bologna. Posted Image Cu toate astea, o Europa unita academic este o Europa mai puternica iar o Europa cu standarde academice de echivalare clare este o Europa in care capitalul de cercetare este foarte fluid. Spre exemplu Germania, Elvetia (cu tratat bilateral) si Regatul Unit sunt tarile care iau de la UE miliarde de euro anual pentru cercetare. Si Romania este indreptatita sa aplice pentru acele fonduri dar nu aplica si asta pentru ca legislatia este foarte in urma Posted Image
2) Nu stiam asta, multumesc de informare Posted Image Si aici sunt probleme de echivalare intre universitati si asta pentru ca HEA (Higher Education Academy) prevede standarde clare pentru fiecare curs in parte si nu pentru fiecare an al cursului respectiv. Asta inseamna ca desi per total respectivul "degree" te invata aceleasi lucruri, daca iei anii individuali, ordinea este un pic diferita.
3) Cred ca sunt mult mai multe diplome false care vin din Romania spre UK decat invers din pacate conform statisticilor NARIC Posted Image Cu toate astea la NARIC exista specialisti de echivalare pentru fiecare zona geografica in parte. Spre exemplu zona Est Europeana si Balcanica este acoperita de un specialist roman Posted Image In privinta echivalarilor, am oferit suficiente linkuri care atesta echivalarile la nivel european deci nu inteleg partea cu "ceva ce nu prea e master".

Cu stima

View PostArianna-D, on 20 ianuarie 2016 - 01:13, said:

Cum atesta diploma ta faptul ca ai si licenta (facuta la aceeasi facultate) din moment ce ai facut doar masterul in UK?  Licenta unde ai facut-o?
Citeste te rog cu atentie postarea initiala :)
Imagineaza-ti ca dupa trei ani de studiu (cu bursa), vine la tine Course Coordinatorul si-ti spune: poti sa te opresti aici si sa termini cu un Bachelor (echivalenul licentei) sau poti sa mai continui inca un an (cu bursa) si vei termina cu un MEng. (echivalentul licentei+master).
Te rog sa nu incurci MSc cu MEng, sunt complet diferite. MEng este master integrat, MSc este doar master. Master integrat inseamna LICENTA+MASTER.
In privinta intrebarii "cum ai avut acces la master daca nu ai diploma de licenta?" este simplu: este una si aceeasi universitate iar transferul de la licenta la master se face automat la cerere.

Cu stima

View PostRazvan0209, on 20 ianuarie 2016 - 00:54, said:

Sa o luam cu inceputul: legea e scrisa bine, problema e ca nu o înțelegi tu. In ceea ce privește prima problema, dintr-o interpretare sistematica precum si dintr-una  gramaticala a art. 9 alin 4 rezulta ca tu te încadrezi la state din U.E. , precizarea la alte state face referire la cele care nu se încadrează la cele 2 categorii (membre ue sau ale convenției) . In cea de-a doua problema a ta se spune clar in articol: diploma care ți-a oferit acces la program, adică pe baza căreia ai intrat, in romania ar fi diploma de BAC, la voi nu știu ce e. In ceea ce privește documentele suplimentare , daca nu se menționează traduse, legalizate le poți da in engleză, unde legea nu distinge nici noi nu vom distinge, doar daca este vreun articol care spune contrariul, citește bine.
Profesiile reglementate sunt cele menționate in lege si pentru care ai nevoie de niste cursuri/examene speciale, de ex. Avocat, contabil expert etc. Nu este cazul tau.

Nu am inteles foarte bine logica primei parti, scuze. As vrea sa-mi spui concluzia: Apostila de la Haga? supralegalizare? ambele?

Cu stima

Edited by mariustoca, 20 January 2016 - 01:40.


#8
Razvan0209

Razvan0209

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 176
  • Înscris: 23.06.2010
Nu ai nevoie nici de apostilã, nici de supralegalizare.

#9
Arianna-D

Arianna-D

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,477
  • Înscris: 16.09.2014

View Postmariustoca, on 20 ianuarie 2016 - 01:53, said:

In privinta intrebarii "cum ai avut acces la master daca nu ai diploma de licenta?" este simplu: este una si aceeasi universitate iar transferul de la licenta la master se face automat la cerere.

Nu rezulta din introducerea facuta de tine ca ai urmat aceeasi universitate: "Traiesc in Regatul Unit de aproape 8 ani, si am urmat aici un master integrat in inginerie intre 2008 si 2009".

Multumesc si pentru explicarea diferentei dintre MSc/MEng, eu stiu lucrurile acestea dar poate vor fi de folos altora.

Edited by Arianna-D, 20 January 2016 - 02:10.


#10
mariustoca

mariustoca

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 22
  • Înscris: 19.01.2016
Pardon, MEng intre 2008 si 2012 :) Partea aia am adaugat-o la final si am adaugat-o gresit, multumesc de observatie.

Cu stima

#11
mariustoca

mariustoca

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 22
  • Înscris: 19.01.2016
Salut Posted Image

Ok, ma tem ca si urmatoarea postare va fi foarte lunga... dar sper sa fie si mai clara ca prima. Dupa multe cautari si multe rasfoiri de legi si dupa ce am intrebat pe altii care cunosc legile (nu ca mine), am aflat de modificarea metodologiei de recunoastere si echivalare a diplomelor conform Ordinului nr. 5269/2015, in vigoare de la data de 2/10/2015 (http://lege5.ro/Grat...u-postuniversit)
Noua metodologie conform articolului 2 al ordinului, abroga toate dispozitiile contrare. Puteti gasi noua metodologie aici (http://lege5.ro/Grat...ate-de-invatama), in vigoare tot de la data de 2/10/2015.
Dupa cate puteti vedea si voi, modificarile sunt foarte foarte recente si destul de subtile daca ar fi sa ma intrebati pe mine. In ceea ce urmeaza voi face referire stric la noua metodologie.

1) Procedura de echivalare nu s-a schimbat absolut deloc iar prin procedura inteleg toata documentatia care trebuie predata la dosar si apoi la CNRED.

2) Noua metodologie clarifica situatia cel putin ambigua cu referire la Regatul Unit si la modul de legalizare necesar. Astfel, articolul 9, alineatul 4 precizeaza:
"Actele de studii supuse echivalării sau recunoaşterii trebuie să fie vizate cu Apostila de la Haga pentru statele care sunt părţi ale Convenţiei privind Apostila de la Haga, iar pentru celelalte state actele de studii vor fi supralegalizate ori vor fi însoţite de adeverinţa de autenticitate emisă de către autorităţile competente din ţara de provenienţă. Scutirea de supralegalizare este permisă în temeiul legii, al unui tratat internaţional la care România este parte sau pe baza de reciprocitate."
Dupa cate vedeti, nico referire la UE sau EEA sau ceva de genul asta. Cum Regatul Unit este semnatar al Conventiei de la Haga, rezulta de aici ca pentru echivalarea si recunoasterea diplomelor din Regatul Unit este necesara APOSTILA DE LA HAGA. Pentru cei care nu cunosc sistemul din Regat, inainte de a putea sa pui Apostila, conform legilor din UK va trebui intai sa legalizezi diploma/certificatul la un notar public.
Deci am clarificat partea cu Apostila de la Haga Posted Image

3) Mai departe lucrurile stau cam asta. Din punct de vedere al Sistemului Bologna (imi pare rau ca urmeaza sa complic si mai mult discutia), avem asa:
"1st cycle: typically 180–240 ECTS credits, usually awarding a bachelor's degree. The European Higher Education Area did not introduce the Bachelor with Honours programme, which allows graduates with a "BA hons." degree (e.g. in UK, Australia, Canada) which in some jurisdictions (UK, Australia) may enable graduates to undertake doctoral studies without first having to obtain a master's degree."
In UK exista asa numitele diplome Honours, care sunt supraacreditate de HEA. Curriculum acestor cursuri este extrem de mobil si este structurat in urma consultarilor anuale cu reprezentantii intreprinderilor/firmelor/companiilor etc. Majoritatea acestor cursuri implica vizite la diferite companii, cursuri omologate care sunt oferite in parteneriat cu diferite companii (majoritatea practice) etc. Practic, aceste cursuri sunt structurate astfel incat sa permita o angajare usoara dupa terminarea lor. Partea interesanta e ca astfel de cursuri Bachelor (adica 3 ani), sunt suficiente pentru intrarea directa la doctorat. Conform Bologna, nu poti sa accesezi ciclul 3 post-universitar fara a avea o certificare de nivelul ciclului 2. Cunosc cateva persoane care au accesat aceasta ruta si au aplicat direct pentru doctorat dupa terminarea a trei ani de Bachelor in inginerie.
Pentru ciclul 2 Bologna
"2nd cycle: typically 90–120 ECTS credits (a minimum of 60 on 2nd-cycle level). Usually awarding a master's degree."
Revenind la cazul meu MEng, structurat pe 3+1 ani, primii 3 ani de nivel de licenta au un echivalent de 180 de credinte iar anul 4, cel de master are un echivalent de 75 de credite ECTS. De precizat ar fi ca situatia variaza in Regatul Unit care din punct de vedere educational este foarte descentralizat, cu fiecare stat in parte avand o alta politica educationala dictata de "devolved parliaments". Cel mai evident caz este cel al Scotiei unde licenta are 4 ani in loc de 3 ca in restul Regatului. Citand de pe wikipedia:

"In the United Kingdom the M.Eng. degree is the normative university-level qualification taken by people wishing to become chartered engineers registered with the Engineering Council (EngC). The M.Eng. degree represents the minimum educational standard required to become a chartered engineer, but there are other equally satisfactory ways to demonstrate this standard such as the completion of a B.Eng. Honours and a subsequent postgraduate diploma or M.Sc., or by completion of the Engineering Council Postgraduate Diploma. The UK M.Eng. (undergraduate degree) is typically equivalent to the European Diplom Ingenieur (Dipl.-Ing.) and Civilingenjör degrees.
EngC's minimum requirement for entry to a recognised M.Eng. course is BBB at A-level, compared to CCC for a B.Eng. Honours course. Universities are free to set higher entry requirements if they wish. Some universities, such as Oxford, Cambridge and Imperial only admit students to study for the M.Eng. degree. (Their courses usually allow a student to leave with a bachelor's degree after three years, but these shortened degrees are not ECUK-recognised and therefore do not count towards the educational requirements for becoming a chartered engineer.) Other universities, such as the University of Greenwich, University of Surrey, Coventry University and Brunel University, admit students to read for B.Eng. Honours and M.Eng. courses and allow students to change between the two during the early years of the course. The Open University offers the M.Eng. degree as a postgraduate qualification but requires students to complete its course within four years of completing a B.Eng. Honours degree.
The Master of Engineering (M.Eng.) is the highest award for undergraduate studies in engineering. In England, Northern Ireland and Wales this is a four-year course or a 'sandwich' five-year course (with one year spent working in industry). In Scotland, it is a five-year course. The Bachelor of Engineering degree (B.Eng.) is usually a three-year course (four in Scotland), or can also include a year in industry. Many universities offer the B.Eng., and may then allow a transfer onto the M.Eng. The Engineering Council Graduate Diploma is set at the same level as the final year of a British B.Eng. and its Postgraduate Diploma is set at the same level as the final year of a British M.Eng. The Graduateship in engineering, awarded by the City & Guilds of London Institute (Institution Established in 1878 recognized by Royal Charter n.117 year 1900), is mapped to a British Bachelor of Engineering (Honours)—B.Eng. (Honours)—degree. The Post Graduate Diploma is mapped to a British Master of Engineering (M.Eng.) degree. The Membership in Engineering (MCGI)(NQF at Level 7) is a strategic Management/Chartered professional level and a Post Graduate Diploma, mapped to a British master's degree, awarded by the City & Guilds of London Institute. This will be supported by a minimum of ten years of seasoned experience (peer reviewed) in areas as the Engineering + a British bachelor/graduateship (or by CEng)."

Nu stiu cat de clar pare la prima vedere ce scrie acolo dar in mare spune ca in cazul MEng "Engineering Council Graduate Diploma is set at the same level as the final year of a British B.Eng" iar "its Postgraduate Diploma is set at the same level as the final year of a British M.Eng". Deci de aici pare foarte clara situatia - dar e de pe wikipedia......

Din cate stiu (si imi pare rau ca nu am gasit o referinta pentru chestia asta), pana in 2007, conform Bologna masterul trebuia sa fie de 2 ani cu 60-120 ECTS. In 2007 s-a schimbat procesul si se accepta mastere cu o durata de 1-2 ani. Aici e un articol interesant din 2008 despre "Misperception of masters could hit UK recruitment": https://www.timeshig.../401984.article

Revenind la sistemul Bologna:
"3rd cycle: doctoral degree. No ECTS range given."
Deci la nivel de doctorat reglementarile sunt minime insa exista conditia de a avea master (sau echivalent ciclul 2) pentru a accede la nivelul 3. Inca nu-mi dau seama cum se impaca in cazul asta sistemul din Regat cand poti sa ai doctorat fara a avea master in prealabil.

4) Diferentele cu metodologia anterioara apar la articolul 4, alineatul 1, litera a)
"recunoaşte automat actele de studii obţinute în statele membre ale Uniunii Europene, ale Spaţiului Economic European şi în Confederaţia Elveţiană, precum şi în state terţe la universităţi de prestigiu, prevăzute în Ordinul ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 3.158/2012 privind aprobarea Listei universităţilor de prestigiu din alte state;"
Ordinul din pacate nu defineste "recunoasterea automata" si sensul ei exact; defineste doar "recunoastere" si "echivalare".  Lista "universitatilor de prestigiu" cuprinde 53 de universitati din UK, toate de stat din cate am vazut.
Conform Art 5, alineatul 4): "În cazul procedurii de recunoaştere automată, prevăzută la art. 4 alin. (1) lit. a), C.N.R.E.D. analizează şi verifică:" (pentru recunoastere si/sau echivalare)
"a) condiţiile de acces;
b ) statutul instituţiei de învăţământ superior emitente;
c) nivelul diplomei;
d) domeniul de studiu/profilul/specializarea."

Practic certificatele oferite de universitatile din lista respectiva trec printr-o etapa simplificata de echivalare comparabila cu procedura standard care cuprinde evaluarea mai multor conditii, conform articolului 5, paragraful 1):
"a) condiţiile de acces;
b ) statutul instituţiei de învăţământ superior emitente;
c) nivelul diplomei;
d) durata studiilor;
e) numărul de credite/puncte transferabile acumulate;
f) domeniul de studiu/profilul/programul de studiu/specializarea/forma de învăţământ;
g) curriculumul;
h) volumul de muncă/rezultatele învăţării."

Practic, respectivele diplome sunt echivalate fara a se analiza numarul de credite, durata, curriculumul, volumul de munca/rezultatele invataturii. Personal, sunt de acord cu abrogarea conditiilor de durata si de curriculimum, dar la partea cu credite si rezultatele invataturii nu sunt tocmai pe aceeasi lungime de unda. Adica inteleg ca aceste universitati au curricule foarte avansate si foarte bine inchegate si de ce nu, unele poate chiar au curricule experimentale. Inteleg si ca unii pot sa asimileze un anumit volum de informatie mai repede ca altii data fiind o curricula mult mai bine structurata si mult mai bine urmata (si fara balastul tipic anumitor universitati). Dar nu inteleg partea cu neluarea in calcul a rezultatelor invataturii. Toate aceste diplome sunt emise cand studentul indeplineste conditiile in urma testelor si a examenelor. Inteleg perfect ca sistemul de notare din Regat este complet, dar complet diferit de cel al Romaniei. Cu toate astea, sistemul de clase din Regat pot fi destul de usor echivalat cu note aproximative.

In fine, cert este ca evaluarea dosarelor diplomelor recuoscute automar se face dupa criterii simplificate. Evident, saitul CNRED complet dezinformeaza si nu reflecta nicaieri noua lege. Este complet, dar absolut complet pe langa. Singurul mod in care poti sa accesezi noua metodologie este sa apesi pe cuvantul Metodologie de la punctul 3 din "cetateni-romani/echivalare/echivalare-studii-universitare-master". In rest totul este pe langa. Le-am spus intr-un email - nu mi s-a raspuns, evident.
Partea inca neclara e ca desi aceste diplome recunoscute automat sunt evaluate dupa criterii simplificate, articolul 9 stipuleaza ca dosarul inaintat catre CNRED trebuie sa contina tot ceea ce contin si dosarele diplomelor care nu sunt recunoscute automat: supliment de diploma, programele analitice, descrierea completa a cursurilor/materiilor studiate.  - vezi concluzia de la 1)

5) In privirea masterelor integrate, adica pentru situatia in care ai o singura diploma care iti atesta si studiile de nivel de licenta si studiile de nivel de master (si deci care ar putea sa ajute pentru situatia in care nu pot sa prezint la dosar diploma echivalata si recunoscuta ce mi-a permis accesul la studiile de nivel de master), Articolul 2 PARE sa clarifice spunand astfel:
"Prezenta metodologie se aplică actelor de studii care atestă finalizarea la o instituţie acreditată de învăţământ superior din străinătate a ciclului I de studii universitare de licenţă şi/sau a ciclului II de studii universitare de master, precum şi/sau a unui program postuniversitar de formare şi dezvoltare profesională continuă."
Dat fiind faptul ca articolul precizeaza ca actele de studii pot sa ateste finalizarea ciclului I SI a ciclului II, inteleg de aici ca acelasi act poate sa le ateste pe ambele. (?) Asta daca am lua fiecare dosar ca pe o entitate separata si cum pentru fiecare ciclu aplici separat, rezulta ca poti sa aplici in situatia asta pentru echivalarea intregii diplome cu ambele studii. (?)
Intrebarea mea este urmatoarea: in cazul asta, platesc taxa dubla pentru analizarea dosarului? Pentru ca asa mi s-ar parea normal.

Astept opiniile oricui are un argument educat de adaugat la "analiza" mea pe metodologia curenta.  Posted Image
Planul meu este sa depun respectivul dosar in vara acestui an. Voi adauga la acest topic pe parcursul "aventurii".
Va multumesc pentru timpul acordat.

Cu stima

Edited by mariustoca, 22 January 2016 - 22:52.


#12
Firehawk2047

Firehawk2047

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 14.04.2016
Salut Marius et. al.

Multumesc fain pentru informatiile din acest topic. Si eu urmez sa depun dosarul vara aceasta, imediat ce obtin diploma.

Daca mai este cineva intr-o situatie similara, cu un MEng de echivalat, va rog sa postati aici daca ati rezolvat.

Numai bine

#13
mariustoca

mariustoca

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 22
  • Înscris: 19.01.2016
Salut :)

Eu imi voi depune dosarul luna aceasta, va voi tine la curent cu ce va urma. Am discutat cu cei de la CNRED si mi-au spus ca pentru Regatul Unit nu sunt necesare nici Apostila de la Haga si nici supralegalizarea. Habar nu am de ce date fiind dispozitiile din lege dar asta imi simplifica mie viata deci e ok. Sunt necesare doar o copie simpla si o traducere legalizata in limba romana. Pretul pentru o copie simpla si o traducere legalizata ar trebui sa fie in jur de 250 de RON.

Cu stima

#14
mariustoca

mariustoca

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 22
  • Înscris: 19.01.2016
Dupa echivalarea acestor studii, urmeaza sa-mi echivalez doctoratul. Daca cineva are experienta cu echivalarea unui doctorat din Regatul Unit in Romania sub incidenta noii legi, mi-ar placea foarte mult sa aud experientele voastre. As vrea sa aud opiniile voastre in privinta procedurii si metodologiei aplicate in sine. Cum vi se par? Gasiti titlurile echivalate ca reprezentative? Specializarile voastre si-au gasit echivalarile asteptate? Mie imi e un pic dificil sa gasesc echivalentul spre exemplu pentru lector in UK, in RO este echivalat ca asistent universitar iar in US ca assistant professor. Eu credeam ca assistentul universitar este asistentul preparator... Posted Image
Va multumesc.

Cu stima

Edited by megafanro, 02 May 2020 - 13:11.
Scos citat inutil...


#15
mariustoca

mariustoca

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 22
  • Înscris: 19.01.2016
Un scurt update. Echivalarea s-a facut prin legea speciala si s-a realizat prin articolul de lege care permite echivalarea simplificata si automata a diplomelor din lista universitatilor de top aprobata de minister.
Acum urmeaza sa echivalez doctoratul dar din cate am inteles, pentru doctorat ar trebui sa fie si mai usor.

Cu stima

#16
madalinaionela

madalinaionela

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 29.05.2017
buna. eu sunt in anglia de un an si jumatate. in timpul asta am reusit sa fac un curs de childcare level 2 si ca urmare, pot lucra in gradinite sau in clasele 0 sau intai. problema mea, insa, este urmatoarea: pot folosi diploma din anglia, in romania? stiu ca in anglia, gradinitile au alta structura si activeaza sub alte reguli si principii fata de romania dar eu in anglia parcurg o materie mult mai vasta fata de romania intrun an. as vrea ca peste vreo doi ani sa ma intorc in tara si pana atunci as vrea sa fac si nivelul 3 la diploma de childcare si chiar as vrea sa stiu daca are vreo importanta diploma asta, in romania.
                                                                                                                                                                                                multumesc.

#17
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,302
  • Înscris: 30.07.2003
In RO mai nou trebuie sa ai facultate pentru a fi educatoare. Nu cred ca diploma aia e "Bachelor of Science"!

#18
mariustoca

mariustoca

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 22
  • Înscris: 19.01.2016
Un scurt update dupa... multi ani.

Echivalarile s-au facut toate cu succes si in timp util.
Echivalarea diplomei de doctorat s-a facut mult mai repede decat ma asteptam - am primit email de la CNRED dupa o saptamana. Problema de care m-am lovit in cazul meu este ca specializarea in Inginerie Aerospatiala la nivel de doctorat nu exista inca in nomenclatura de la noi - pentru ca nicio universitate de la noi nu ofera specializarea asta. Am avut nevoie de documente suplimentare de la universitatea din UK care au inclus printre altele, daca imi aduc bine aminte, oferta de studiu, oferta de bursa, programul de studiu si inca vreo cateva. Universitatea mea mi le-a pus la dispozitie rapid si dupa ce le-am trimis documentele celor de la CNRED, m-au chemat sa ridic atestatul de echivalare, echivalat corect ca doctorat in inginerie aerospatiala. :)
Din cate am vazut, acum au inclus pe lista si aceasta specializare deci foarte probabil, in cazul viitorilor ingineri in aerospatiala, procedura ar trebui sa fie si mai simpla.

Multa bafta!

Cu stima

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate