Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii
 Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 

Medicina de familie - avarie nerezolvabila

- - - - -
  • Please log in to reply
54 replies to this topic

#37
Platon

Platon

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,692
  • Înscris: 22.10.2002

View PostTsunnnami, on 28 decembrie 2015 - 02:20, said:

Cand ai facut facultatea, nu ai stiut chestia asta?
Ce preferi intre a muri de foame sau a castiga bani multi in alta tara?


Si daca am pleca toti pe principiul asta ce s-ar alege de tara asta, dar stiu, e mai comod sa dam din gura din america pe forum, pentru ca suntem prea egoisti ca sa  facem ceva.
E usor sa dai din gura cand nu ai nimic a spune, important este ca omul vrea sa schimbe ceva la locul unde lucreaza, si este o initiativa laudabila, pentru ca e mai usor sa iti iei desaga si sa pleci, si apoi sa dai din gura ca de ce nu ne schimbam in Romania, pai acum sincer, daca tot o sa va ingroape acolo de va mai ..asa grija de Romania?

#38
Tsunamii

Tsunamii

    Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,501
  • Înscris: 20.10.2015

View PostPlaton, on 28 decembrie 2015 - 08:03, said:



Si daca am pleca toti pe principiul asta ce s-ar alege de tara asta, dar stiu, e mai comod sa dam din gura din america pe forum, pentru ca suntem prea egoisti ca sa  facem ceva.
E usor sa dai din gura cand nu ai nimic a spune, important este ca omul vrea sa schimbe ceva la locul unde lucreaza, si este o initiativa laudabila, pentru ca e mai usor sa iti iei desaga si sa pleci, si apoi sa dai din gura ca de ce nu ne schimbam in Romania, pai acum sincer, daca tot o sa va ingroape acolo de va mai ..asa grija de Romania?

Si ce rezolv daca nu stiti sa votati?
Sa stau toata viata la intins mana?
Ai fost in spital pana acum?
Ti-a placut cum ai fost tratat?
Ai citit undeva in textul asta ca s-a cerut revolutionarea sistemului de sanatate? Ce vrea sa schimbe la locul lui de munca, eu nu m-am prins.
"Sa ne dea" e simplu.

#39
dexterash

dexterash

    --something---

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,912
  • Înscris: 19.08.2004

View PostPlaton, on 28 decembrie 2015 - 08:03, said:

Si daca am pleca toti pe principiul asta ce s-ar alege de tara asta
Iti ramane o tara goala sau fara specialisti (desi, daca stau si ma gandesc bine, nici acum nu are prea multi).

Fara suparare, faci parte dintre cei care au varsta 40+ si care nu cred ca poate ramane tara goala?
Eu ma uit in jur si vad ca tot pleaca lumea. Si nu la capsuni. Oare de ce?

#40
adrian_r5

adrian_r5

    23:58

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,642
  • Înscris: 23.04.2007

View PostScorpionul_Lenes, on 27 decembrie 2015 - 23:51, said:

Am explicat in postul #2.

View PostScorpionul_Lenes, on 27 decembrie 2015 - 22:05, said:

dar stiu ca regulamentul Softpedia prevede descrierea unei situatii si o parere personala la initierea unui topic...
Unde in regulament ai gasit treaba asta ?

View PostScorpionul_Lenes, on 27 decembrie 2015 - 23:41, said:

Nu vorbim in topic despre situatia mea particulara.
E dreptu' tau ... da' abordind problema in acest mod credibilitatea ta tinde spre zero.

Poate iti faci totusi curaj si ne spui ce alte venituri (platite de CNAS) a avut cabinetul tau in afara de cele realizate din plata "per capita".

#41
bladhaund

bladhaund

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,049
  • Înscris: 20.07.2003

View Postoaspetele, on 28 decembrie 2015 - 04:12, said:

Poti sa dai niste exemple?
Cu placere.

1. Pe unul dintre topicurile despre contributia la sanatate noi doi am mai discutat despre piata-sperietoare, cea americana. Nu mai am datele la dispozitie, dar concluzia discutiei de atunci a fost ca, raportat la venitul mediu, contributia din Romania este aceeasi cu cea din SUA (subliniez, valoare relativa si nu absoluta).

2. Piata din Germania este bine descrisa in acest articol: http://romaningerman...e-din-germania/
Germania este unul dintre statele europene cu fiscalitatea dintre cea mai ridicata. Observam ca, aparent, acolo contributiile la sanatate sunt mai mari. Dar totusi sunt limitate la o baza de calcul de circa 1,4 salarii medii pe economie. Dincolo de acest prag de venit, comparatia se complica deoarece asiguratul trece in sistem de asigurare privata si prima de asigurare se calculeaza dupa diferiti factori. Putem insa observa ca se inregistreaza prime de asigurare rezonabile, sub nivelul procentual din Romania. La venituri mari, valoarea contributiei de-a dreptul este mai mica decat in Romania.

3. Avem un coleg pe forum care activeaza in Finlanda si care a afirmat in mai multe randuri ca in valoare absoluta contributia din Finlanda este la fel cu cea din Romania, la salariul mediu din Romania.

Nu trebuie sa precizez ca toate tarile de mai sus au un sistem de sanatate cu mult mai performant decat cel romanesc. Se poate spune ca la contributii similare cu SUA sau Germania, noi primim sistemul din Romania. Iar asa ceva nu putem accepta si nu putem tolera inca alte solicitari de marire a birurilor si asa prea mari pe care un salariat roman le varsa la sistemul nostru de sanatate.

Situatia din Romania:
In contrast cu mai toate tarile civilizate, unde sistemul medical este finantat in sistem contributie sau asigurare, la noi este finantat in sistem impozit. Desi se numeste eufemistic "contributie", pentru anul 2016 Codul Fiscal prevede in mod expres ca nu se aplica nicio limitare la baza de calcul. Castigi un milion de dolari, versi 10,5% la CASS. Rezulta ca avem de-a face cu un impozit.
Din 2017 se limiteaza baza de calcul la 5 salarii medii pe economie, atentie, pe tip de venit. Adica pragul de 5 salarii se aplica pe fiecare mare tip de venit, acestea nu se cumuleaza: salarii, pensii, dividende, chirii etc. Rezulta ca se mentine in continuare caracterul de impozit pentru aceasta asa-zisa "contributie".

Cum se intampla in tarile civilizate si cum e normal? E evident e necesar un plafon minim de contributie, pentru ca serviciile medicale nu sunt deloc ieftine si nici nu au cum sa fie ieftine: personalul este inalt calificat, iar dotarile sunt de ultima ora. Unele tari, precum SUA, au rezolvat acest prag de contributie prin prima de asigurare: platesti o suma care nu e legata de venitul tau, ci de nivelul de servicii pe care le include. Este echitabil asa si nu e impovarator pentru asigurat, pentru ca acesta nu este impozitat degeaba, cu sume aberante, doar pentru ca nu lucreaza pe salariul minim.

In alte tari, precum Germania, vedem ca se impune o contributie, dar care este degraba plafonata in vecinatatea salariului mediu (ceva mai sus). Pentru o abordare sociala, e echitabil asa: nivelul contributiei e legat de nivelul mediu al venitului din tara (un pic mai sus, pentru ca si medicina e mai sus decat alte domenii).

La noi nu e nimic echitabil: plafonarea e practic degeaba, pentru ca e mult prea sus, iar sistemul jumuleste puternic pe cine poate prinde.

Initiatorul sa bage bine de seama ca nu are cum sa adune simpatie din partea jumulitilor, cand el poate doar sa afirme ca nu se ajunge cu banii de la noi. Pai sa faca bine sa se ajunga, pentru ca altii, in alte tari, se pare ca se ajung cu varf si indesat. Cata vreme nu apar niste propuneri de reforma serioasa, astfel de solicitari de noi biruri sunt contra bunului simt.

View Postoaspetele, on 28 decembrie 2015 - 07:31, said:

Voi cititi ce spune initiatorul?
Am citit cu atentie, insa se exprima eronat, pentru ca asa e construit sistemul, eronat. El nu are 1000 de pacienti, ci are 1000 de nume pe o lista. El ia niste bani facand sau nu ceva pentru o fractiune din cei 1000. Cand corect ar fi sa tarifeze efectiv ce lucreaza. Fireste, nu la tarifele de acum. Dar sa primeasca bani pe servicii medicale, nu pe strans semnaturi in tabel.

#42
oaspetele

oaspetele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 31,882
  • Înscris: 31.03.2003
De am si spus-o, nenea bladhaund, ar trebui sa existe diferentiere intre cel care cotizeaza 50 de lei pe lua si cel cu 500.
Cat despre diferenta de cotizare dintre neamt si roman, e foarte mare.
E drept, neamtul primeste mult mai mult iar serviciile decontate costa ceva mai mult in Germania (calitatea serviciilor e net superioara, iar asta nu vine pe gratis. plus salariile mai mari).

Cat despre spusele initiatorului, la altceva m-am referit. "Fac parte din medicii de familie care au un venit net sub salariul minim pe economie".
Ok, nu vreau sa supar pe nimeni, dar eu cunosc multi medici de familie care sunt cam varza, precum si altii cu renume care duc acasa suta de milioane pe luna.

Edited by oaspetele, 28 December 2015 - 19:19.


#43
Scorpionul_Lenes

Scorpionul_Lenes

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 841
  • Înscris: 22.05.2015

View Postadrian_r5, on 28 decembrie 2015 - 09:57, said:

...
Poate iti faci totusi curaj si ne spui ce alte venituri (platite de CNAS) a avut cabinetul tau in afara de cele realizate din plata "per capita".

Venit per capita + venit per serviciu + vaccinari + adeverinte sau alte acte medicale la cerere nedecontate de CASS (certificate prenuptiale, viza concedii medicale, etc.).

Un exemplu, referitor la capitolul "imunizari" (cei care nu suporta textele "stufoase" sunt rugati sa ignore postul).

1. Banii.

Vaccinarea incepe cu ridicarea vaccinurilor de la DSP teritorial (in cazul meu, 35 Km. x 2 dus-intors), in lada frigorifica compensata (poveste lunga) cu termometru omologat... si se sfarseste cu un alt drum la DSP (alti 70 Km.) cu un maldar de hartii. Adica raportarea. Cost total: 60 - 80 lei.
O vaccinare este platita medicului cu 10 lei. Nenegociabil. Se vaccineaza numai la anumite varste - in listele mele, numarul de copii - am cam 2 - 4 imunizari pe luna. Venit, sa zicem, 40 lei. Minus 4,2 lei comisionul bancar aferent.

2. Timpul.

Actiunea incepe cu "chemarea", o instiintare scrisa pe care parintii semneaza de primire, si pe care asistenta o duce in cateva ore (in functie de varful dealului sau numarul de copii chemati conform catagrafiei).
Imunizarea propriu-zisa dureaza max. 15 minute. Raportarea ei, de n-spe ori mai mult. Se scrie in (numar si serie lot, data expirarii, etc):

a. Foaia medicala de observatie.
b. Registrul de consultatii.
c. Registrul de tratamente.
d. Registrul SCRIS special - unic - de vaccinari de la sediul CMI.
e. Registrul ELECTRONIC unic de vaccinari - se introduc on-line una cate una, cu semnatura digitala. Apoi se genereaza un raport printat in format .pdf care se adauga la raportari.
f. Se completeaza anexele 1A, 1B, 2A si 2B (lunare si trimestriale, stoc si consum de vaccinuri), si se printeaza cererea justificativa.
g. Anexele se trimit si prin mail pe adresa DSP.
h. Se completeaza factura. Care poate sa fie si de 10 lei, 1 vaccinare. Hartiile, insa, raman la fel.

Asta ca s-a discutat de "mecanismele economiei de piata", "mediul concurential" si despre faptul ca medicii de familie invart hartii. O facem ca ne obliga legea, nu ca sa ne justificam activitatea sau existenta,

View Postoaspetele, on 28 decembrie 2015 - 19:18, said:

...
Ok, nu vreau sa supar pe nimeni, dar eu cunosc multi medici de familie care sunt cam varza, precum si altii cu renume care duc acasa suta de milioane pe luna.

Dap, dar sunt si medici de familie buni care au liste mici datorita conditiilor din zona unde activeaza, comuna, sat, populatie, numar de medici in zona, etc. Cei "cu renume" care duc acasa "suta de milioane" nu sunt neaparat cei mai buni.

#44
oaspetele

oaspetele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 31,882
  • Înscris: 31.03.2003
Am zis cu renume, nu valorosi.
:)

#45
Scorpionul_Lenes

Scorpionul_Lenes

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 841
  • Înscris: 22.05.2015

View Postoaspetele, on 28 decembrie 2015 - 19:36, said:

Am zis cu renume, nu valorosi.
Posted Image

Am observat, dar am vrut sa subliniez... :-)))

#46
Tsunamii

Tsunamii

    Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,501
  • Înscris: 20.10.2015
Si ce te faci scorpioane daca nu se modifica nimic?

TU nu esti important.
Importanti sunt parlamentarii aia 600 care tara votase sa fie 300, cei care asteapta sa fie votati pentru a vota la randul lor legi IMPOTRIVA romanilor si a se proteja cat mai bine.
Parintii tai cu cine au votat? Cumva cu infractorii din parlament?
Pai si-atunci ce sa-ti faca sensei?

Adica voi votati la fel de prost si aveti pretentia ca cei votati, pe care ii cunosteati dinainte de vot, sa se schimbe peste noapte.
Tu ai facut ceva probabilitati la scoala? Care e probabilitatea ca maine cei alesi sa se schimbe si sa-ti acorde respectul pe care-l astepti.
Tu nu vezi ca societatea nu da 2 bani pe voi?
Cand cineva are vreo procedura mai importanta, nici nu va baga-n seama. AFARA, in Austria, Germania, Marea Britanie, chiar si Turcia.

Da, se poate sa se schimbe si in Romania, asa cum s-a schimbat din 2000 pana in 2008, lucru pe care nu-l credeam posibil, dar eu, am o viata. 70-80 de ani dracu stie.
NIMENI pe lumea asta nu merita sacrificiul vietii mele.
Am incercat catiuva ani, am incercat sa conving, am incercat sa intru in politica dar nu a fost cazul pentru ca in politica principala ocupatie este sa ajung sus mai repede pentru a fura mai mult.
Mi-am revizuit planul si bye bye Romania.

N-am fugit de las, de regula nu fug, cred ca am avut momente mai nasoale decat majoritatea celor ramasi in Romania, dar pe lumea asta uras rolul de hadicapat. NU-MI PLACE SA CER. E sub demnitatea mea. Mai ales ca trenbuie sa cer borfasilor pe care voi ii sustineti in functiile de conducere a tarii.

#47
Scorpionul_Lenes

Scorpionul_Lenes

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 841
  • Înscris: 22.05.2015

View PostTsunnnami, on 28 decembrie 2015 - 19:44, said:

Si ce te faci scorpioane daca nu se modifica nimic?
...

Pai sunt sigur ca nu se va modifica nimic. Ce ma fac? Uite, postez pe Softpedia acea scrisoare deschisa in care la pagina 5 se precizeaza foarte clar ca 16% din Cabinete trec pe minus cu veniturile si alte 33% (cele cu sub 1500 pacienti pe lista) raman cu salariul minim pe economie.

TOTAL 49% cabinete in stare de avarie nerezolvabila.

Asta e scopul initierii topicului, repet, nu situatia mea particulara. "Houston, we've got a problem!"

View Postadrian_r5, on 28 decembrie 2015 - 09:57, said:

Unde in regulament ai gasit treaba asta ?
...

...

5. E-Opinions
- la Editoriale sunt rugati sa deschida subiecte noi doar cei ce au un subiect si il dezvolta. Nu sunt acceptate posturile in care utilizatorii cer doar parerea altora, fara a si-o spune pe a lor si fara a o argumenta.
...

Asadar, ai dreptate. Scuze, am ramas cu asta in cap pentru orice deschidere de topic....

Edited by Scorpionul_Lenes, 28 December 2015 - 20:26.


#48
Tsunamii

Tsunamii

    Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,501
  • Înscris: 20.10.2015

View PostScorpionul_Lenes, on 28 decembrie 2015 - 20:15, said:

Pai sunt sigur ca nu se va modifica nimic. Ce ma fac? Uite, postez pe Softpedia acea scrisoare deschisa in care la pagina 5 se precizeaza foarte clar ca 16% din Cabinete trec pe minus cu veniturile si alte 33% (cele cu sub 1500 pacienti pe lista) raman cu salariul minim pe economie.

TOTAL 49% cabinete in stare de avarie nerezolvabila.

Asta e scopul initierii topicului, repet, nu situatia mea particulara. "Houston, we've got a problem!"


Fa-o si tu mai eficient, cati sunteti?
Ia-le adresele tuturor si imaprtiti-va pe zone. Nu te rezuma doar la doctori, ci si la cei care sustin cauza voastra si la cei care vor sa se schimbe ceva.
Puneti mana pe hartie si faceti o lista cu ce vreti sa se modifice in sistemul de sanatate, chiar si aparatura, omologari etc.
Faceti un bilant.

Propuneti solutii noi. Nu stiu, uite ce-mi trece acum prin cap, un scanner 3D pentru mamografie, sa fie unul pe zona care se plimba de la clinica la clinica in fiecare saptamana, asta e un exemplu.
Apoi, ce care locuiti in apropiere unii de altii, aflati care e deputatul de zona care va reprezinta si in fiecare saptamana cel putin unu din voi, un email CLAR in care sa propuneti, ACELASI LUCRU, nu in fiecare scrisoare alte abureli. Emailul, in copie si la ziarul local sau chiar la ziar mai principal.
Sedinte de zona, reprezentanti si sedinte pe regiune si tara.
Formati un grup

Asta inseamna BATALIE.
La, "da-mi sime" e ca la semafor, ii dai sau nu!

#49
Steetch

Steetch

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,210
  • Înscris: 15.09.2015

Quote

Cand corect ar fi sa tarifeze efectiv ce lucreaza.

Pai asta si tarifeaza, frate. Conteaza si numele, dar el tarifeaza serviciile. O consultatie este egala cu X puncte, adica X lei. O vaccinare este egala cu Y puncte, adica Y lei. Un domiciliu este egal cu Z puncte, adica Z lei. Casa de Asigurari cere "tabelul cu vaccinarile", asta este exprimarea, nu "tabelul cu numele".

In plus, un CMI, daca nu are un minimum de instrumentar impus de Casa de Asigurari (si pe care medicul meu de familie si l-a cumparat, partial, singur), nu primeste autorizatie de functionare.

Initiatorul spune ca face focul cu lemne. Cat costa un metru de lemne? Ca sub 100 de lei n-am auzit, in zonele montane. Cat ajunge un metru de lemne? Cateva zile?

In plus, exista asteptarea ca medicul de familie sa fie supraom si sa poata fi, simultan, si la cabinet, si la DSP, si la CAS cu raportarea, si, si, si.

Edited by Steetch, 28 December 2015 - 20:41.


#50
adrian_r5

adrian_r5

    23:58

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,642
  • Înscris: 23.04.2007

View PostScorpionul_Lenes, on 28 decembrie 2015 - 19:30, said:

+ venit per serviciu
Te rog detaliaza !

View PostTsunnnami, on 28 decembrie 2015 - 20:25, said:

aflati care e deputatul de zona care va reprezinta
Da ... bun baiat "deputatul de zona" Posted Image
Uite aici ce zice deputatul liberal de Timis, Horia Cristian (medic, vreo 4 ani fost PDG al CJASTM) - "Timisoara nu e buricul pamantului!" Posted Image

View Postoaspetele, on 28 decembrie 2015 - 19:18, said:

si altii cu renume care duc acasa suta de milioane pe luna.
Banuiesc ca si chirurgul Caius Streian tot cam atitia bani ducea acasa Posted Image

PS - Un şofer de la Ambulanţa Lugoj îşi rotunjea veniturile transportând oamenii aflaţi la ocazie

Edited by adrian_r5, 28 December 2015 - 23:16.


#51
oaspetele

oaspetele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 31,882
  • Înscris: 31.03.2003
Ce, vrei sa spui ca Timisoara chiar e buricul pamantului?
:)

Quote

Banuiesc ca si chirurgul Caius Streian tot cam atitia bani ducea acasa Posted Image
Sa nu incurcam specialitatile ca ne dau astia afara pe motiv de offtopic.

#52
Tsunamii

Tsunamii

    Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,501
  • Înscris: 20.10.2015

View Postadrian_r5, on 28 decembrie 2015 - 23:13, said:

Da ... bun baiat "deputatul de zona" Posted Image
Uite aici ce zice deputatul liberal de Timis, Horia Cristian (medic, vreo 4 ani fost PDG al CJASTM) - "Timisoara nu e buricul pamantului!" Posted Image

Eu am spus care-s demersurile
Tu ai scris pana acum deputatului de zona (zona in care ai domiciliul)?

Daca nu va exercitati dreptul, de unde stiti ca nu se poate rezolva?
Daca porniti cu "nu se poate", solutia este plecarea din tara, dar eu zic ca daca ii bombardati cu emailuri si scrisori si in copie ziarele locale/nationale, cel putin afla lumea pe cine a votat.

Deci, hai sa asucltam ce se poate face si nu ce stiti voi din auzite ca nu va merge.

#53
aaaa4567

aaaa4567

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,475
  • Înscris: 18.10.2011

View Postdexterash, on 28 decembrie 2015 - 08:38, said:

Iti ramane o tara goala sau fara specialisti (desi, daca stau si ma gandesc bine, nici acum nu are prea multi).

Fara suparare, faci parte dintre cei care au varsta 40+ si care nu cred ca poate ramane tara goala?
Eu ma uit in jur si vad ca tot pleaca lumea. Si nu la capsuni. Oare de ce?
Asta cu deficitul de medici e un mare mit.

E deficit de medici la Cucuietul de vale unde nu se duce nici dr$cu; si mai e chiar si la spitalul judetean unde nu e rost de facut bani.

Dar per ansamblu Romania nu sta catastrofal la nr de medici - e la coada clasamentului; dar daca sistemul nu isi poate permite sa tina medicii, ce vreti?

Pana nu se vor cara masiv medicii, nu s erezolva nimic. cand zic masiv, asta inseamna sa nu mai existe acoperire chiar in orasele mari. Sa fim seriosi, de la judetean orice caz mai complicat e trimis la centrele universitare...

Iar medicii sa faca greva serioasa, nu povesti.

Romania scoate anual undev pe la 5-6000 de medici, doar putin mai putin decat Franta, de exemplu.

Ce dr@cu, la cat de fuck3d up e tara asta, nu stiu ce mai trebuie molecule de ultima generatie, sincer... Ca sa traiesti in mizerie inca 2 ani, canmd tu oricum nu ai hrana sanatoasa... Ah, da, sa faca vanzari firmele de medicamente.

Treziti-va, nu exista medicamente care sa creasca semnificativ supravietuirea in cancer, decat cu ptuine exceptii. Si chiar si asa, fara alte conditii, ingrijiri, e cam vax. Adica, am macat toata viata pe apucate, si acum baga statul in mine zeci de mii de lei, ca sa mai traiesc 6 luni in plus... sa fim seriosi.

Zic ca suntem fuck3d up deoarece 66% dintre angajati au sub 500 de euro per luna, iar numai 6% dintre angajati au 1000 de euro, adica un salariu decent pt Romania, dar oricum de abia pt minima existenta in vest.

Chiar n-am idee cum a ajutat EU Romania, daca dupa 10 ani salariul minim n-a crescut practic deloc (ah, fata de cat era, se poate sa se fi si dublat, dar...)

Edited by aaaa4567, 17 August 2016 - 20:14.


#54
dexterash

dexterash

    --something---

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,912
  • Înscris: 19.08.2004

View Postaaaa4567, on 17 august 2016 - 20:13, said:

a. E deficit de medici la Cucuietul de vale unde nu se duce nici dr$cu; si mai e chiar si la spitalul judetean unde nu e rost de facut bani.
b. Dar per ansamblu Romania nu sta catastrofal la nr de medici - e la coada clasamentului
Cum naiba reusesti sa te contrazici asa usor? Te-a parasit logica?

View Postaaaa4567, on 17 august 2016 - 20:13, said:

dar daca sistemul nu isi poate permite sa tina medicii, ce vreti?
Sistemul fiind format din oamenii care se plang, nu? Sau cum?

View Postaaaa4567, on 17 august 2016 - 20:13, said:

Chiar n-am idee cum a ajutat EU Romania, daca dupa 10 ani salariul minim n-a crescut practic deloc (ah, fata de cat era, se poate sa se fi si dublat, dar...)
Gandesti la fel de pacatos ca multi altii din Romania. Salariul minim nu este un etalon! Nici macar pentru salarii, d'apai pentru altceva.
Da, stiu, e un etalon pentru un oarecare roman plecat in vest... ca el nu s-a dus sa castige si sa faca mai mult, ci s-a dus pentru minim, pentru ca acel minim din vest i-a parut mare... dar doar pare, pentru ca, se pare, te poti sterge la fund cu el cand nu poti cumpara servicii prestate de oameni care vor mai mult decat minim...

Pe de alta parte, o caruta de produse s-au ieftinit de cand cu UE=>un salariu minim la fel ca acum 10 ani ti-ar permite mai multe. Dar salariul minim a crescut parca de 1.5 ori. Cel mediu si mai mult.
Problema e ca populatia tot la fel a ramas - se raporteaza la salarii minime (intelegi ce inseamna sa te raportezi la MINIM si sa vrei servicii MEDII?), munceste (legal) in proportie extrem de mica (mai putin de 1/2 fata de media UE) si nu este in stare sa se dezvolte / educe. Asta nu-i problema UE, e problema natiei. A societatii si a oamenilor (majoritar indiferenti si rupti in cur de realitate) care o formeaza.

Si nivelul scade si mai mult cu cat cei care o ridicau in sus pleaca! Dar orbii care-si vad doar de ogorul si orgoliul propriu nu pricep niste chestiuni si o tot plimba MINIM+IEFTIN+GRATIS.

Edited by dexterash, 17 August 2016 - 21:29.


Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate