Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...
 Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...
 Renault Android

Recomandare bicicleta e-bike 20&#...

Bing-Content removal tool

Nu pot accesa monitorulsv.ro de l...
 Cum sa elimini urmele de acnee?

Wc Geberit

Routere detinute in trecut si in ...

Teii din fața casei
 

Din istoria „ardelen”-ismului

- - - - -
  • Please log in to reply
116 replies to this topic

#1
Iochanan

Iochanan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,843
  • Înscris: 28.04.2011
Ardelenismul este un curent care tinde să devină mai vocal de vreo 15 ani încoace, cel puțin în varianta lui „românească”, însă rădăcinile lui sânt ceva mai vechi și urmează în general liniile iredentiste și revizioniste sau neorevizioniste ale Ungariei și ungurilor în ceea ce privește fosta Transilvanie. Fără pretenția de a lumina prea mult subiectul, care este și vast și necunoscut românilor, în special datorită faptului că ardelenismul a fost vehiculat în special în spațiul revizionist iredentist ungar și secuiesc, să aducem câteva amănunte.

Quote

La începutul anilor 20 ai sec. XX, după Trianon, o parte din elita maghiară, conștientă că revenirea Transilvaniei la Ungaria, ca și o simplă provincie, este extrem de dificilă, dacă nu chiar imposibilă, a inventat un nou concept de compromis: transilvanismul. E un termen ideologic artificial și imaginat sub forma unei propuneri utopice de înțelegere româno-maghiară în Ardeal, fără România și Ungaria. De fapt crearea unui stat nou, Transilvania – un fel de Elveție multiculturală în centrul Europei.

Dezbateri despre „transilvanism“ au apărut după 1918, ca rezultat al dorinței elitelor politice maghiare ardelene de a compensa într-un fel pierderea Transilvaniei. Erau propuneri ale unei elite maghiare disperate, în mai 1919, pentru proclamarea unei Transilvanii independente, cu capitala la Alba Iulia, cu păstrarea infrastructurii administrative și legislația Regatului Maghiar. Iuliu Maniu, liderul românilor ardeleni, dar și organizațiile germane au respins această diversiune a diriguitorilor politici maghiari.

În 1921 apare un „manifest“ semnat de Karoly Kós, Arpád Paál și István Zágoni, în care se renunța, cel puțin pentru moment, la autonomia teritorială, în schimbul unei foarte largi autonomii instituționale în favoarea minorităților naționale, oferind, în schimb, loialitate României. După 1921, sub egida transilvanismului se va demara un proces istoriografic de inventare a unei Transilvanii mitice, existentă ca un soi de proto-națiune culturală încă din secolul XVII. Se afirma o Transilvanie „tolerantă“, un creuzet multicultural, dar cu conducere din partea etnicilor maghiari. Se propunea un „model elvețian“ bazat pe existența unui „suflet transilvan“ (Ferenc Albrecht, 1922) ce ar lega cele trei națiuni într-un corp național comun. Transilvania trebuie să devină independentă în cadrul Statelor Unite ale Europei, sau a unei (con)federații danubiene unde Ardealul va jucat rolul „Elveției estului“.

Quote

Elita culturală maghiară, și-a dat seama că un nou arbitraj Viena 1940 este imposibil în Uniunea Europeană și atunci și-a îndreptat atenția către intelectualii români cu un proiect de emasculare a unei etnicității majoritare sau conducătoare în Transilvania. Gustav Molnar, ideologul acestui nou transilvanism și liderul revistei „Provincia” a reușit resuscitarea ideii unui Ardeal trans-etnic, aproape helvetic: „Orice încercare de a defini Transilvania pe baze naționale înseamnă oximoron. Nu «inel de fier din lemn» (traducere ad litteram, de fapt nonsens - nota trad.), cum am crezut pentru o clipă, în avîntul meu de maghiarizare, pentru că metafora maghiară se referă la un lucru irealizabil. Oximoronul este ceva cît se poate de existent, numai că este diform și nefiresc și de aceea are aura irealității. «Transilvanismul național», spiritul transilvan doar ca variantă regională, locală a spiritualității naționale a unora sau altora, respectiv ceea ce de cele mai multe ori este sincronic cu acestea, ideologia și politica Transilvaniei «românești» sau «maghiare», există cel puțin de la 1848 încoace și atît din partea română cît și din cea maghiară a fost din preziua primului război mondial și pînă la sfîrșitul celui de-al doilea orientarea dominantă, la modul virulent, a politicii și a discursului privind Transilvania al elitelor politice și spirituale. În această concepție, epitetele «român» și «maghiar» exprimă, dincolo de indicarea apartenenței statale a provinciei transilvane, și o «esență» sau «substanță istorică» numai maghiară sau numai românească. Prin acest confortabil principiu de bază se putea justifica foarte bine fie politica nedisimulat dictatorială a exclusivismului național, fie - dacă împrejurările erau de așa natură - indulgența condescendentă față de minorități, considerate niște venetici. Ideologia Transilvaniei «maghiare» a fost spulberată definitiv de catastrofa națională totală a celui de-al doilea război mondial, de caracterul internaționalist al comunismului maghiar, rămas constant de la instalarea sa la putere din 1948 și pînă la prăbușirea sa în 1988, de regulile culturii publice democratice, de procesul efectiv de integrare în structurile occidentale și nu în ultimul rînd datorită conștientizării proporțiilor demografice.”

Nu știu dacă un "arbitraj" de acel gen este chiar imposibil în UE, dar cel puțin așa susținea autorul articolului, Ionuț Țene, în 2008. Sursa din care am citat este: http://www.agero-stu... Ionut Tene.htm

De-a lungul timpului s-au înscris și se înscriu și azi diverși indivizi pentru a susține un așa-zis concept ardelenist, iar între ei nu există o unitate totală, ardelenismul pare cumva pluriform, însă opinia mea este că în orice formă ar fi are în mod clar un caracter antiromânesc, iar acest caracter vine în primul rând din aceea că urmărește segregarea mentală, spirituală, politică și culturală a românilor de români și o așa-zisă unificare a românilor transilvăneni cu ungurii, secuii, sașii, țiganii, așchenazii etc din fosta Transilvanie, în scopul creării artificiale, în laborator, a unei așa-zise identități ardelenești care, chipurile, ar circumscrie diversele identități de tip național, etnic, religios, cultural din fosta și actuala Transilvanie, ceea ce evident că sună și este utopic, fals, nerealist, și cum bine știm astfel de ideologii utopice și nerealiste, care tind să sugrume realitatea în numele atingerii scopurilor lor de laborator, pot produce mult rău dacă ajung să fie puse în practică. Însă aici este o discuție în primul rând istorică, istorico-politică și evident că se pot aduce și alte amănunte din istoria așa-zisului ardelenism.

#2
Iochanan

Iochanan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,843
  • Înscris: 28.04.2011
În clipa în care îi spui sau încerci să îi creezi impresia românului că este întâi de toate ardelean, nu român, sau ardelean mai presus de orice, sau alte aberaţii din aceeaşi specie, mie asta nu îmi sună deloc a toleranţă şi europenism, a civilizaţie, ci, dimpotrivă, îmi sună a barbarie cotropitoare. Iar când vine vorba despre conducere, este clar că nu pot să conducă toţi deodată, cel puţin nu pe lumea asta; prin urmare, hai să o lăsăm mai moale cu "tolerantismul", mai ales având în vedere istoria opresiunii la care au fost supuşi românii şi sânt supuşi şi azi unii români în Transilvania. Alţii joacă murdar, iar românii îmbâcsiţi de acest avorton ideologic de laborator trebuie să fie toleranţi ... ce să-ţi spun.

#3
Sucre-Bolivar88

Sucre-Bolivar88

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,787
  • Înscris: 06.12.2015
Cea ce nici Ungaria nici Romania nu vor sa inteleaga este ca Transilvania este o unitate  culturala distincta, din secolul 16 acolo a supravietuit statalitatea maghiara, a fost si este casa comuna a mai multor nationalitati care au convietuit in pace secole la rand . Modul de operare atat al conducerii romane cat si cel al conducerii de la Budapesta este sa joace cartea divide et impera , adica sa acoata in evidenta  doar partile conflictuale, ascultandu i ai impresia ca Transilvania a fost un cuib de foc sute de ani, cea ce este fals ! Din contra a fost mult mai toleranta decat multe state in care se ucideau oameni pe baza de religie.

Ungurii accentueaza latura maghiara , pana la un moment dat au dreptate , teritoriul a facut parte din Ungaria medievala, dar ei gresesc prin faptul ca isi imagineaza ca Ungaria medievala era un fel de Ungaria moderna trecand sub tacere ca  relatiile medievale erau cu totul altele decat cele moderne.
Romanii accentueaza mult suferinta romanilor aflatii sub opresiunea cruda a ungurilor. Povesti ! Daca erau atat de oprimati  si traiau asa de rau  nu ar fi trecut mii de familii din Valahia in Transilvania in cautarea unei vietii mai prospere.

#4
cstrife

cstrife

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,075
  • Înscris: 20.04.2009
Haquet a rezumat destul de bine cum e cu ardelenismul.

"Această naţiune neglijată şi oprimată stăpâneşte pământurile cele mai rele din întreaga ţară. Aceste pământuri le sunt luate îndată ce sunt defrişate de ei cu sudoarea feţei şi gata pentru a fi însămânţate cu porumb. Fiecare sas sau ungur poate să se înstăpânească pe pământul românului, chiar dacă acesta a fost stăpânul lui de sute de ani. Românul este alungat cu întreaga sa familie în munţi, unde el nu găseşte decât piatră şi câteodată este obligat să părăsească ţara
Dacă un sat românesc este aşezat în vecinătatea unui sat săsesc sau unguresc, românul nu are voie să se apropie mai mult de satele acestor două naţiuni privilegiate decât ţiganii. Nimeni nu îi adresează o vorbă bună şi el nu are niciodată o zi de sărbătoare. Eu nu voi uita niciodată vorbele unui bătrân al acestei naţiuni, din Şinca veche (Făgăraş) rostite pe patul său de moarte: Eu mor fericit, pentru că eu nu las în urma mea în sclavie nici femee, nici copii.
Când am trăit printre ei am avut mai mult decât ocazia să constat că românul e bun. Cum se înduioşa inima sa când era tratat ca un frate. Oricât de duri ar fi aceşti oameni, eu am putut observa, în cei doi ai pe care i-am petrecut printre ei, trăsături care sigur nu ar fi fost nedemne pentru omul cel mai civilizat. Cât rău au făcut acestei naţiuni ura şi indiferenţa faţă de această naţiune altădată atât de mare şi de strălucitoare. Orice ar fi, naţiunea română are, prin numărul şi dreptul său la stăpânirea ţării, meritele sale proprii."
(geologul german Haquet, despre anii petrecuţi în Transilvania, 1763-1764)

Românii din Ardeal și-ar fi dorit să trăiască într-un Ardeal ca o Elveție, dar poți trăi în aceeași casă cu bestii turbate? Mai nou, poți da autonomie unei haite de creaturi grav bolnave la cap?

Edited by cstrife, 27 December 2015 - 16:04.


#5
bluebyte

bluebyte

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,538
  • Înscris: 30.05.2014

 Iochanan, on 27 decembrie 2015 - 14:08, said:

În clipa în care îi spui sau încerci să îi creezi impresia românului că este întâi de toate ardelean, nu român, sau ardelean mai presus de orice, sau alte aberaţii din aceeaşi specie, mie asta nu îmi sună deloc a toleranţă şi europenism, a civilizaţie, ci, dimpotrivă, îmi sună a barbarie cotropitoare. Iar când vine vorba despre conducere, este clar că nu pot să conducă toţi deodată, cel puţin nu pe lumea asta; prin urmare, hai să o lăsăm mai moale cu "tolerantismul", mai ales având în vedere istoria opresiunii la care au fost supuşi românii şi sânt supuşi şi azi unii români în Transilvania. Alţii joacă murdar, iar românii îmbâcsiţi de acest avorton ideologic de laborator trebuie să fie toleranţi ... ce să-ţi spun.

Ca de obicei, topicurile tale indiferent cat de provocatoare sunt, de obicei cu scopul de a invrajbi maghiarii si romanii, sau impotriva "ardelenismului"  cu nelipsitul bashing al Ungariei, nu sunt sterse
precum topicul absolut interesant "Istoria Valahilor".

Revenind insa la "ardelenism" insusi faptul ca tu denaturezi sensul expresiei, "ardelenism" denota cat de preocupat esti de a te achita de obligatiunile luate.

Ardelenism, vine de la Ardeal, de la locuitorii acestuia, respectiv tipicurilor acestora care sunt diferite da a altora, de examplu "moldovenism".
In acelasi context, fiind vorba de echivalentul "moldovenism" nu vad cum ai fii in stare sa dai din nou vina pe maghiari sau Ungaria.
Ardelenismul nu este tipic roman sau maghiar, ci un mix dintre roman, maghiar si german, ceeace intradevar tipic, precum moldovenismul.

Conceptia ta ca adelenii, moldovenii sau muntenii etc... au fost in primul rind romani este total gresita, fapt care te ar trebui sa te descalifice de la orice discutie pe aceasta tema in viitor,
respectiv sa arate cat de gresite sunt cele ce le-ai scris in trecut.

Ca inainte da a fi roman, romanii se simt ardeleni, moldoveni sau munten este foarte normal.
Sute de ani au fost ardeleni, moldoveni sau munteni si numai de scurt timp sunt toti „rumâni”.
Generatiile noi si-au pierdut in mare parte aceasta apartenenta insa pana la aparitia cuvantului "„rumân” fiecare a fost ardelean, moldovean, muntean. Mai mult, poporul s-a denumit dupa regiunile de
unde proveneau.

Nu spuneau, "sint rumân"  ci "banatean, aradean, satmarean, bihorean, clujean, argeşan, bistriţean, moroşan, bîrsan, făgărăşan, vrîncean, ialomiţean, oltean,murăşan şi multe altele.
Ca atare, trecut nu a existat o naţiune romînească,  nici puteau avea nume comun.
Ţăranii nu spuneau "ştiu romîneşte" ci "ştiu moldovinieşti", munteneşte etc.

Abia istoria recenta ia unit sub un nume comun, insa radacinile istoriei, a traditiilor acestora nu au fost comune deloc.
Si exact acest lucru tu si consortii tai nu o vor putea sterge niciodata.

Personalitatile marcante vor ramine in continuare in primul rind ardeleni, moldoveni sau munteni.

Stefan cel Mare nu a fost un rumâni si nu aluptat pentru o natiune rumâna,
La fel de putin ca un Mircea, Vlad chiar Mihai Viteazul.

Pina si poetii si scriitorii moldoveni vor avea pretentie sa fie moldoveni inainte de orice altceva.

#6
cstrife

cstrife

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,075
  • Înscris: 20.04.2009
bluebyte, nu a existat și nu există ardelenism. Așa ceva e un avorton al unor minți slabe de oameni frustrați.
Nu mai compara cu moldovenismul pentru că nu poți să-mi arăți vreo tipăritură sau document vechi pe care să scrie limba ardelenească, oltenească sau muntenească. Mai clar decât Constantin Cantacuzino stolnicul care a scris pe la 1700 că românii din Ardeal și Țara Românească etc își spun români, numai moldovenii se deosebesc de-și spun moldoveni, ce mai vreți? Deci nu mai încercați să folosiți moldovenismul pentru a susține scornelile voastre.
De ce nu intri pe Tipărituri Vechi și caută acolo, vezi de găsești asemenea tâmpenii precum identitate națională ardelenească, muntenească sau limbile muntenească și ardelenească. Să fie clar, românii din afara Moldovei istorice (inclusiv Transnistria și Pocuția) sunt români au fost totdeauna români și i-au spus limbii doar românește. Singurii care au format o nouă identitate și națiune au fost moldovenii.

#7
bluebyte

bluebyte

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,538
  • Înscris: 30.05.2014
Bine inteles ca nu au fost inscrisuri ardelenesti, muntenesti sau moldovenesti, toti acestia au scris in latina si in chirilica.
De ce crezi ca cei din ardeal si valahia au fost "români" dar moldovenii au ramas moldoveni? Nu este cam tras de ..oaie?

Ardelean si ardelenisme au existat intodeauna si vor exista in continuare atata vreme cat unele dintre obiceiurile acestora vor fi diferite dcat ale celorlalti.

Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung este din 1521, dar pina atunci nu s-a scris nicaeri?

Edited by bluebyte, 27 December 2015 - 17:07.


#8
Iochanan

Iochanan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,843
  • Înscris: 28.04.2011
Unii dintre antiromânii care vehiculează pe internet și chiar la tv propaganda împotriva "centralismului" care a săpat România și a dus-o la statutul de colonie, sânt în același timp cei care se fac că nu văd sau nu știu că de fapt "ardelenismul" a fost parte complice și cel puțin tăcută la tot acest fenomen, ba dimpotrivă ardeleniștii, mai ales cei extremiști, au susținut cu tărie necesitatea "privatizării" etc tocmai pentru a se șubrezi puterea economică și politică a statului român. Privatizarea, concesionarea în defavoarea intereselor naționale a resurselor minerale, restiututio in integrum și multe altele au fost de fapt susținute de mârlanii care azi își trimit potăile la propagandă prin tot internetul împotriva "centraliștilor" care au vândut Țara. Ardeleniștii nu vă spun niciodată că UDMR-ul a votat în veselie la "privatizarea" Petrom și a resurselor petroliere și de gaze ale României; în schimb mârlanii ardelenismului vă vor spune că "centraliștii" sânt cei care au vândut România. În același timp nu vă vor spune că atunci când se vindea România de către "centraliști", preamăreții ardelenismului nu aveau nimic, dar absolut nimic, de comentat sau de făcut împotriva acelui curs al lucrurilor, ci dimpotrivă în tainițele lor se bucurau și se îmbătau de "fericire" că România mai face pași în spate și că peste ani ei vor avea material de propagandă împotriva Statului România și împotriva "regățenilor" care au vândut Țara.

Lumea nu prea știe, dar udemeriștii au fost votați (individual) și de ardeleniști în parlamente și guverne, iar ardeleniștii în general au susținut jocurile promovate și făcute de udmr tocmai datorită faptului că politica de după '90 la care a participat decizional udmr-ul a dus la prăbușirea economică și demografică a României, nu doar a "centralismului". Această politică dusă de politicianiștii din politica românească și de udmr este culpabilă pentru prăbușirea demografică și a unor sectoare economice ale României, iar ardeleniștii au susținut din toți rărunchii prăbușirea "centralismului", chiar dacă această prăbușire a însemnat de fapt o prăbușire a României și a poporului român în general. De fapt ardeleniștii asta au și urmărit votând și susținând udmr-ul, iar mai nou și alte formațiuni politice chiar mai vehemente, pentru că visul "de aur" al ardeleniștilor este distrugerea României, pentru ca să aibă ei ce "federaliza", adică pentru a avea "rațiuni" politice și economice de sfârtecare și împărțire a prăzii. De asta, trebuie să înțelegem, ardelenismul este unul dintre cele mai grave pericole la adresa României de azi, ei nefăcând nimic împotriva politicianismului de 26 de ani încoace, dar așteptând momentul "optim" pentru declanșarea propagandei, manipulării și posibil la un moment dat și a unor acțiuni politice sau "revoluționare" care să ducă la "separatism" în România și la politica de deznaționalizare a românilor și distrugere etnică și culturală a românilor, continuând politica de deznaționalizare și distrugere etnică și culturală a românilor începută sub guvernările politicianiștilor.

#9
Omics

Omics

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,846
  • Înscris: 28.09.2015
Cel mai important reprezentant al transilvanismului  fost Avram Iancu. El s-a opus cu arma in mana incorporarii Transilvaniei in Ungaria.

#10
Iochanan

Iochanan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,843
  • Înscris: 28.04.2011
Avram Iancu nu a avut puterea să viseze şi să spere mai mult, probabil pentru că i s-ar fi părut ceva utopic. Mai târziu însă, au fost alţii care au avut acest curaj, iar istoria a urmat cursul năzuinţelor naţionale româneşti.

#11
Omics

Omics

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,846
  • Înscris: 28.09.2015
Naziuntele romanesti ar fi spus sa eliberam un teritoriu de fanariotism si tiganism, nu sa infestam pe toti romanii cu aceste boli sociale in numele unitatii nationale.

Edited by Omics, 28 December 2015 - 19:45.


#12
Iochanan

Iochanan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,843
  • Înscris: 28.04.2011
Nu cred că era prea mult ţigănism la sfârşitul sec. XIX şi începutul sec. XX. Ţigănismul doar în ultimele decenii a explodat sub "mirificele" guvernări comuniste şi post-comuniste. Mai mult, într-un mod aparent paradoxal, ardeleniştii vor şi de ţigani şi de ţigănie să se folosească, pentru a îi răsturna pe români, iar Gabor Vona spunea că "maghiarii" şi ţiganii din Transilvania trebuie să se unească împotriva a ceea ce ei consideră duşmanul comun din Transilvania, adică împotriva românilor. Cât priveşte fanariotismul, aici o culpă foarte mare o au tocmai ţările occidentale şi central-europene romaniste şi protestante, care i-au lăsat pe bizantinii ortodocşi să fie cuceriţi, mutilaţi spiritual prin fanariotism, iar acum dau lecţii de "civilizaţie".

#13
Sucre-Bolivar88

Sucre-Bolivar88

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,787
  • Înscris: 06.12.2015
Ionatan @ Udmr is pe aceasi parte a baricadei cu partidele romanesti centraliste, ca spune altceva...

Edited by Sucre-Bolivar88, 28 December 2015 - 20:41.


#14
ptsct

ptsct

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,230
  • Înscris: 04.12.2015
Stimate Iochanan NU ! va suparati (nothing personal...) Dumneavoastra deschideti topicul si tot Dvs. dati raspunsul in primele doua postari ...Cu tot respectul ( va rog NU ! va suparati etc.)   : ,,...Fără pretenția de a lumina prea mult subiectul, care este și vast și necunoscut românilor...'' nu le mai faceti ,,reclama,, Lasati-l vast și necunoscut românilor...Nu a avut , nu are si nici Nu ! va avea nimic cu Realitatea de zi cu zi .Daca insa doriti sa urmariti in continuare povestea cu : ,,...nu ar fi trecut mii de familii din Valahia in Transilvania in cautarea unei vietii mai prospere...'' etc. asta este ...

#15
Teophileos

Teophileos

    I am who I am, so don't even try to think about bothering me

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,180
  • Înscris: 02.01.2007

 bluebyte, on 27 decembrie 2015 - 16:18, said:

Ca de obicei, topicurile tale indiferent cat de provocatoare sunt, de obicei cu scopul de a invrajbi maghiarii si romanii, sau impotriva "ardelenismului"  cu nelipsitul bashing al Ungariei, nu sunt sterse
precum topicul absolut interesant "Istoria Valahilor".

Revenind insa la "ardelenism" insusi faptul ca tu denaturezi sensul expresiei, "ardelenism" denota cat de preocupat esti de a te achita de obligatiunile luate.

Ardelenism, vine de la Ardeal, de la locuitorii acestuia, respectiv tipicurilor acestora care sunt diferite da a altora, de examplu "moldovenism".
In acelasi context, fiind vorba de echivalentul "moldovenism" nu vad cum ai fii in stare sa dai din nou vina pe maghiari sau Ungaria.
Ardelenismul nu este tipic roman sau maghiar, ci un mix dintre roman, maghiar si german, ceeace intradevar tipic, precum moldovenismul.

Conceptia ta ca adelenii, moldovenii sau muntenii etc... au fost in primul rind romani este total gresita, fapt care te ar trebui sa te descalifice de la orice discutie pe aceasta tema in viitor,
respectiv sa arate cat de gresite sunt cele ce le-ai scris in trecut.

Ca inainte da a fi roman, romanii se simt ardeleni, moldoveni sau munten este foarte normal.
Sute de ani au fost ardeleni, moldoveni sau munteni si numai de scurt timp sunt toti „rumâni”.
Generatiile noi si-au pierdut in mare parte aceasta apartenenta insa pana la aparitia cuvantului "„rumân” fiecare a fost ardelean, moldovean, muntean. Mai mult, poporul s-a denumit dupa regiunile de
unde proveneau.

Nu spuneau, "sint rumân"  ci "banatean, aradean, satmarean, bihorean, clujean, argeșan, bistrițean, moroșan, bîrsan, făgărășan, vrîncean, ialomițean, oltean,murășan și multe altele.
Ca atare, trecut nu a existat o națiune romînească,  nici puteau avea nume comun.
Țăranii nu spuneau "știu romînește" ci "știu moldoviniești", muntenește etc.

Abia istoria recenta ia unit sub un nume comun, insa radacinile istoriei, a traditiilor acestora nu au fost comune deloc.
Si exact acest lucru tu si consortii tai nu o vor putea sterge niciodata.

Personalitatile marcante vor ramine in continuare in primul rind ardeleni, moldoveni sau munteni.

Stefan cel Mare nu a fost un rumâni si nu aluptat pentru o natiune rumâna,
La fel de putin ca un Mircea, Vlad chiar Mihai Viteazul.

Pina si poetii si scriitorii moldoveni vor avea pretentie sa fie moldoveni inainte de orice altceva.
Ardealul Posted Image este "miezu" Posted Image Posted Image Posted Image
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/iIk8wpfzSg8?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#16
Iochanan

Iochanan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,843
  • Înscris: 28.04.2011
Gelu Neamțu: Încercări de resuscitare a „transilvanismului” pentru destructurarea României!

http://www.ziarulnat...rarea-romaniei/

#17
enough1453

enough1453

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,109
  • Înscris: 29.07.2017

 Iochanan, on 26 mai 2018 - 18:37, said:

Încercări de resuscitare a „transilvanismului” pentru destructurarea României!

transilvanismul, expresia unui sovinism maghiar,
n-ar avea trecere printre anumite straturi romanesti,
daca miticii n-ar fi creat atatea mizerii, porcarii, hotii, talharii, etc.

Dupa 1990 Ungaria si-a tras autostrada dupa autostrada.

Ce au facut miticii in schimb?

au furat,
au jefuit,
si-au tras palate,
isi petrec vacantele la Monte Carlo
samd.

Edited by enough1453, 26 May 2018 - 21:23.


#18
Iochanan

Iochanan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,843
  • Înscris: 28.04.2011

 Omics, on 28 decembrie 2015 - 19:31, said:

Cel mai important reprezentant al transilvanismului  fost Avram Iancu. El s-a opus cu arma in mana incorporarii Transilvaniei in Ungaria.
Avram Iancu este simbolul luptei românilor împotriva ardelenilor și a ardelenismului, dacă ținem bine minte că opțiunea reală a ardelenilor a fost „unio” adică unirea, anexarea, încorporarea deplină a Transilvaniei în Ungaria, „pentru că altfel pierim” spuneau ardelenii. Avram Iancu nu este deloc simbolul transilvanismului, ci al românismului luptător împotriva ardelenilor, ardelenismului și hungarismului.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate