Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Garmin fēnix 7 / PRO / Saphi...

Care sunt cele mai mari regrete a...

Alfa Romeo Stelvio 2.2 jtd

Intrebari srl nou
 La multi ani @AndReW99!

Alegere masina £15000 uk

TVR vrea sa lanseze o platforma d...

Strategie investie pe termen lung...
 Modulator FM ptr auto alimentat p...

orange cablu f.o. - internet fara...

Robinet care comuta traseul

A fost lansata Fedora 40
 Samsung S24 plus

Imi iau un Dell? (Vostro vs others)

Abonati Qobuz?

transport -tren
 

Dimensionare sistem fotovoltaic/eolian/hidro/etc

- - - - -
  • Please log in to reply
619 replies to this topic

#235
justice22

justice22

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,782
  • Înscris: 12.05.2012
ok, am inteles.

#236
addysoftware

addysoftware

    Ecological Member :)

  • Grup: Moderators
  • Posts: 7,552
  • Înscris: 12.04.2007

View Postdogsgame, on 14 aprilie 2018 - 07:11, said:

Salut şi felicitări tuturor care au decis să împărtăşească experienţele cu panourile fotovoltaice Posted Image. Din postările voastre  am înţeles că cea mai mare problemă ar fi iarna, când soarele nu apare câte o săptămână. Avem o soluţie pentru asta? ...... Este vreun utilizator pe forum care este complet off grid şi care să nu aibă probleme iarna? ....

Eu voi fi complet offgrid, in munti. Am inceput deja; oricum, am ceva experienta in reducerea consumurilor si ma pot descurca cu 0.5kWh/ zi. Aceasta energie poate fi produsa pe nori cu cca 6-8 panouri (de 230W) si poate fi stocata intr-o baterie de cca 1kWh cu litiu fier fosfat. Deci cu vreo mie si jumatate de euro (panourile second hand, e destul de ok), bateriile noi de pe ev-power sau eskutr.cz sau chiar ceva mai ieftine (nu cu mult) din China; mai trebuie un BMS minimal, un charger de mica putere sau chiar doar cu BMS-ul, si un invertor ptr aparatele de bucatarie.

Cum am mai scris pe aici, depinde foarte mult cat de frugal poti fi iarna la capitolul electricitate. Deci totul depinde de...managementul energiei si folosirea energiilor neconventionale (in speta lemnele) pentru apa calda si gatit, iar electricitatea sa ramana doar pentru lucruri care nu pot functiona direct pe energie termica: iluminat (cu LED-uri), router, telefoane, laptop, tv, pompa de apa.

#237
cavit

cavit

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,089
  • Înscris: 08.05.2016
Solutia utilizata de mine este generatorul cu GPL in regim de cogenerare, acum trec la stadiul motor in 4 cilindri deja am motorul ecu de supernova pe off urmeaza sa iau cablajul pentru ECU sa verific si sa completez senzorii, sa pregatesc o baterie LTO pentru start si sa vad cum functioneaza.

Inital optez pentru injectia direct pe gaz direct din butelie, in principiu ar trebui sa mearga, mai ales ca bateria cu LTO id start destul de puternic.

In ultimii doi ani am mers pe momocilindru, dar astea nu au zile, nu motorul in sine ci faptul ca vibreaza puternic si pica toate alea de pe ele, tobe si filtre de aer peticite si raspeticite pana nu se mai poate, sarme rupte din vibratii si schimbate.

In principiu cu o butelie  400l ar trebui sa treceti iarna fara probleme, la acest sistem gestionarea energiilor este dictata de cost gazul este destul de scump, dar cu u n motor bun pretu pe kwh nu difera fata de retea, cogenerarea este bonus.

Edited by cavit, 12 June 2018 - 20:50.


#238
marius_vfp

marius_vfp

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,130
  • Înscris: 14.07.2008
Cavit, in urma cu multi ani cand nemtii au ramas fara carburant pe la masini au folosit gazeificarea lemnului,  sunt multi care au reusit cu gazogene sa porneasca generatoare , singura problema e filtrarea gazului de impuritati si mai ales gudron , dar cu diferite filtre se rezolva , lemnul va ramane o valoare  pentru cei ce il au si trebuie pretuit . Daca mai aplici si cogenerarea deja esti pe castig .Spor

#239
cavit

cavit

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,089
  • Înscris: 08.05.2016
Mai comvenabil este biogaz decat gazeificare directa nu este un amestec asa de dificil de separat este in principiu metan cu ceva sulf mai usor de separat

#240
marius_vfp

marius_vfp

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,130
  • Înscris: 14.07.2008
static vorbind  o fi biogazul mai bun insa daca doresti sa te deplasezi  e mai dificil , iar lemnul il gasesti mai usor fie iarna fie vara , iarna la friguri mari biogazul e mort .

#241
Viorelsolar

Viorelsolar

    ”Dă sfaturi numai celor ce știu sa le primească”

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,237
  • Înscris: 03.03.2010
Dacă-i vorba de dimensionarea unui sistem fotovoltaic, acesta trebuie să fie de zeci de ori supradimensionat pentru iarnă, tocmai de aceea mi-am cumpărat peste 500 panouri fotovoltaice CdTe de 70Wp americane, total cca. 35Kwp în ideea că această tehnologie produce cu 25% mai mult pe timp închis decât orice tehnologie pe siliciu !

Nu vă închipuiți că am plătit vreo sumă enormă, mi-au fost vândute la preț de învelitoare de țiglă metalică Lindab și atunci mi-a încolțit ideea că decât să cumpăr o banală învelitoare de tablă care nu produce nici un watt oră, pe lângă acest aspect, mai face și zgomot asurzitor când plouă, de ce nu aș folosi ca acoperiș aceste panouri fotovoltaice din sticlă temperată foarte rezistente la grindină și factori atmosferici extremi !

Problema unui acoperiș din fotovoltaice este etanșarea între panouri, în cazul meu am de izolat distanțe de cca.1cm, datorită clemelor de prindere, dar am în cap mai multe soluții de rezolvare ieftine și la îndemână. Panourile le voi monta cu o înclinare de 10% pe o esplanadă din stâlpi de beton și structură metalică de cca. 300mp înălțată la cca. 6-6.5m în ideea că sub aceasă esplanadă vreau să construiesc o casă cu acoperiș drept pe acoperișul căreia voi amenaja platoul cu gazon și diverse ghivece de flori.

Mai mult ca sigur voi face demersuri pentru injecția trifazică în rețea ca producător casnic pentru o astfel de capacitate, în nici un caz nu vreau să renunț la sistemul off grid și voi merge în paralel. Am promisiuni ferme că zona mea va fi branșată în curând pe fonduri UE și ale primăriei, astfel m-am înscris pe o listă pentru un branșament trifazic. Casa cu acoperiș drept nu este musai pe gustul meu, dar fiului meu nu-i plac casele cu acoperișuri clasice în sarpantă și cum va trebui mai devreme sau mai târziu să-i predau ștafeta când mă voi pregăti de ducă, m-am gândit la un proiect de casă verde frumos, util și futurist la care lucrez, să-l predau mai apoi proiectantului ! Posted Image

Edited by Viorelsolar, 19 June 2018 - 09:34.


#242
rinaldoparaipan

rinaldoparaipan

    Green member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,414
  • Înscris: 13.02.2006
Ca sa mai incalzesc topicul:
Apropos de dimensionarea sistemelor: 36 de panouri 260W montate pe 3 invertoare Effekta de 4kw.
Sistemul alimenteaza o pompa de irigatii de 5kW(de fapt un grup de pompe) si functioneaza 10 ore pe zi, continuu.
Invertoarele functioneaza ok - 42 grade pe camera cu IR, cablurile nu se incalzesc.
Au aparut insa probleme la sigurantele de DC.
Initial am montat automate de 50A (curentul maxim prin ele e 32A) cu rezultatele din poze.Contactele erau stranse "blana".
Se incalzeau in interior, la pastila.
Apoi am trecut la fuzibile de 63A-se incingea punctul de sudura din interiorul elementului fuzibil.
Pana la urma am montat mini-MPR de 100A, suprafata de contact e mult mai mare si nu mai sunt probleme.
Aa ca atentie mare la sistemele care functioneaza full-power.

Attached Files


Edited by rinaldoparaipan, 30 September 2018 - 10:55.


#243
marius_vfp

marius_vfp

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,130
  • Înscris: 14.07.2008
Salut, sigurantele alea ar fi bine daca la pui la distanta mai mare de invertoare in caz de ia foc ceva sa nu arda si componentele scumpe , soare cat cuprinde la toti.

#244
addysoftware

addysoftware

    Ecological Member :)

  • Grup: Moderators
  • Posts: 7,552
  • Înscris: 12.04.2007
60-75 grd nu este o temperatura mare, cu exceptia elementelor de plastic. Daca tot ce "simte" temperaturi ridicate sunt metalele si ceramica, este ok. Cu precizarea ca la suruburi de ex. trebuiesc saibe grover pt a combate slabirea acestora datorita ciclurilor de incalzire-racire.

Am avut surprize in campu' muncii cu niste MCB-uri de 3x100A ABB; la vreo 25A dupa cateva minute au inceput sa miroasa a plastic apoi sa scoata fum.... Probabil erau falsuri chinezesti.

#245
cavit

cavit

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,089
  • Înscris: 08.05.2016
Frumos temoviziune, am dorit cu ani in urma asa ceva.

Petru curent mai mic se pot folosi si sigurante cilindrice 14x51, 14x65, sigurante cindrice de tip c cu papuci.

http://www.etigroup....id=420&start=80

Sigurantele ETI au fuzibilul dintr-o bucata gen saiba la capete presat in capace, nu se incalzesc prea tare, folosesc asa ceva la 25a, fiecare sir de acumulatoare cate una cu suprt ceramc de pe vremuri, am 120v nu trebuie curent prea mare.

Edited by cavit, 30 September 2018 - 19:17.


#246
EmeraldCountryHouse

EmeraldCountryHouse

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,001
  • Înscris: 31.03.2018
Salutari,

Pentru cei ce sunt off-grid
Nu vreu numere si termeni ghicite ci doar daca este posibil logic

Sa zicem..
Avem panouri solare care merg bine si tin bateriile incarcate atunci cand este soare
Vine o perioda de vreme cand nu avem soare cateva zile.
Atunci panourile vor produce mai putin si bateriile vor incepe sa compenseze.
Cand bateriile vor ajunge la un anumit potential care poate fi daunator pentru baterri si/sau consumator, se poate seta sa porneasca un generator care sa preia sarcina ceruta de consumatori ?
Apoi,soarele vine iara pe ulita ,incarca bateriile si generatorul trece automat pe stand-by si asteapta cuminte alta activare automata ?

Se poate gandi sistemul ca in parallel cu panourile solare sa fie luat in calcul un complex de eolienne care sa ajute la incarcare sau mentinere a bateriilor noaptea sau zilele noroase ?
Atunci,generatorul va pleca in cicluri on - off si se poate defecta ?

Daca generatorul porneste el da o cantitate de output constant sa zicem sau variaza turatia deci output-ul in functie de ce se cere de la consuamtor,adica generatorul citeste reteaus offgrid si se regleaza in functie de cat se cere ?

Multam.

Edited by EmeraldCountryHouse, 07 October 2018 - 12:30.


#247
RaulPV

RaulPV

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,597
  • Înscris: 26.06.2016
Exact asa lucreaza un system off grid proiectat bine. Eoliana e un bonus Daca ai vint in zona.
Generatorul trebuie sa fie de genul auto start Si preferabil inverter, pentru a evita motorul turat la consum mic, plus e foarte economic.
Semnalul de pornire iese din invertor(victron are gen start relay) la un voltaj presetat care reflecta SOC a bateriei.
Pe timp de iarna Si eu folosesc un generator sa mentina bateriile incarcate. Am ales un Champion inverter, care poate sa mearga pe gpl, poate fi legat in paralel pina la 4 , Si poate avea optiunea de auto start. Am ales sa il pornesc manual, deoarece e nevoie doar cand sunt acolo. Cind sunt plecat, consumul casei e acoperit de panouri cu brio.

Edited by RaulPV, 07 October 2018 - 12:58.


#248
addysoftware

addysoftware

    Ecological Member :)

  • Grup: Moderators
  • Posts: 7,552
  • Înscris: 12.04.2007

View PostEmeraldCountryHouse, on 07 octombrie 2018 - 12:29, said:

Cand bateriile vor ajunge la un anumit potential care poate fi daunator pentru baterri si/sau consumator, se poate seta sa porneasca un generator care sa preia sarcina ceruta de consumatori ? Apoi,soarele vine iara pe ulita ,incarca bateriile si generatorul trece automat pe stand-by si asteapta cuminte alta activare automata ?

Desigur, se poate. Trebuie insa avut in vedere ca pretul combustibilului fosil este destul de scump, iar in viitor va fi si mai scump. Generatorul costa si el bani, deasemenea, si nu tine la infinit. Personal inclin a sfatui pe oricine sa-si reduca consumurile de electricitate in perioadele noroase astfel incat sa "se descurce" cu ceea ce pot panourile produce pe cer noros. De asemenea, sa aiba suficiente panouri incat sa produca acel minim strict necesar pentru a avea toate utilitatile vitale satisfacute: apa curenta, lumina, comunicatii.

View PostEmeraldCountryHouse, on 07 octombrie 2018 - 12:29, said:

Se poate gandi sistemul ca in paralel cu panourile solare sa fie luat in calcul un complex de eoliene care sa ajute la incarcare sau mentinere a bateriilor noaptea sau zilele noroase ?
Atunci,generatorul va pleca in cicluri on - off si se poate defecta ?

Desigur, se poate. Eolienele insa sunt de obicei cam scumpe pentru cat produc; se justifica doar daca in zona vantul bate destul de mult si de puternic (adierile care misca doar frunzele copacilor nu se iau in considerare). Automatizarea generatorului se poate face a.i. sa nu se opreasca si porneasca la orice variatie, ci sa produca macar un sfert de ora sua mai bine o jumatate de ora, apoi sa se opreasca. In aceasta privinta bateriile pe litiu sunt mult mai bune, deoarece pot acumula o cantitate mare de energie in timp scurt, nu au nevoie de multe ore ca cele pe plumb.

View PostEmeraldCountryHouse, on 07 octombrie 2018 - 12:29, said:

Daca generatorul porneste el da o cantitate de output constant sa zicem sau variaza turatia deci output-ul in functie de ce se cere de la consuamtor,adica generatorul citeste reteaus offgrid si se regleaza in functie de cat se cere ?

Generatoarele stil vechi (mai ieftine) au turatie constanta (aproximativ); consumul de combustibil se autoregleaza a.i. sa mentina turatia si deci frecventa constanta; curentul prin infasurarea de excitatie se autoregleaza si el (are grija un circuit electronic numit AVR) a.i. sa mentina la borne o tensiune constanta, chiar daca sarcina variaza in limite largi.
Generatoarele mai noi (zise "cu inverter") sunt mai economice, ele isi scad si turatia la sarcini mici.

#249
RaulPV

RaulPV

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,597
  • Înscris: 26.06.2016
Addy
Uita de AVR uri cind ai inverter, am ambele Si cel cu invertor poate merge o juma de zi buna cu 3l incepind cu 1800w in scadere.
Un schimb de unei sub u L pe sezon, motorul te tine o viata, avind in vedere ca nu e turat tot timpul.
Am un Honda 1000i din 2003 folosit la camping. Intretinut de mine de Nou , merge Si acum.

#250
addysoftware

addysoftware

    Ecological Member :)

  • Grup: Moderators
  • Posts: 7,552
  • Înscris: 12.04.2007
Nu-i rau; cam care ar fi pretul pe kWh, in medie, considerand doar combustibilul si uleiul? si daca se poate, aproximativ, cam cat ar fi daca includem si generatorul + mentenanta?

#251
RaulPV

RaulPV

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,597
  • Înscris: 26.06.2016
Pe sezon in Ro eu ma descurc cu 20L benzina, 1L de Castrol 5w40 Si restul e conservare.
Generatorul a costat £550 in 2015.
Acu se gasesc Si la 500. Modelul de 2300w.

Edited by RaulPV, 07 October 2018 - 14:08.


#252
addysoftware

addysoftware

    Ecological Member :)

  • Grup: Moderators
  • Posts: 7,552
  • Înscris: 12.04.2007
deci cam 150-200 lei pe iarna; echivalent cu 230-300kWh de la Electrica; nu-i mult dar nici putin; depinde cum privesti lucrurile...

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate