Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
PC game stream catre Nvidia Shiel...

Pompa de apa HEPU ?!

Vreau o masina electrica de tocat...

Cum ajunge remorca de tir inapoi ...
 Alt "Utilizator nou" pe T...

ULBS INFORMATICA

Index preturi

Boxa membrana tweeter infundata
 Am nevoie de poze cu un curcubeu

Whisky for Mac

Xiaomi 14 Gpay

Izolare zid exterior de scandura
 Dezinstalare drivere W11 23H3

Recomandare masina de spalat fiab...

BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...

De ce sunt oamenii nostalgici
 

Mini recenzie OLED LG EC930V- vs. Panasonic 55VT60

- - - - -
  • Please log in to reply
150 replies to this topic

#19
Jean-Luc_Picard

Jean-Luc_Picard

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,776
  • Înscris: 04.10.2014
Daca am sti cum sa facem sa controlam individual fiecare pixel (adica fara sa mai trantim cristale in fata pe post de jaluzea), tehnologia ideala la momentul de fata ar fi Quantum Dot.

#20
m1x2

m1x2

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 07.01.2012
@AndreiNR: Dețin un 930V(necalibrat, încă), achiziționat după o căutare de câteva săptămâni, cel mai bun tv FHD (asta a fost concluzia mea), nu am analizat piața 4K, nu mă interesează. Am ajuns însă la el după ce nu am reușit să găsesc în primăvară un VT sau chiar un ZT în condiții acceptabile. Recunosc, prima alegere ar fi fost plasma, după câteva săptămâni bune de utilizare a LG-ului rămân la aceeași părere. Poate n-aș fi așa de categoric cum ești tu, dar în multe privințe ai dreptate, plasma este superioară.

Mai multe în ce privește PQ, eventual după ce îl calibrez. Deocamdată pot aprecia negrul, reconfortant pentru un fost posesor de plasme, lipsa retenției (să spunem că am avut un Tur al Franței mai liniștit, pe Eurosport) și reproducerea imaginilor în mișcare, surprinzător de bună. Smart-ul și partea audio nu sunt pe gustul meu, dar nu sunt criterii fundamentale în alegerea unui televizor, în ce mă privește.

#21
AndreiNR

AndreiNR

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,033
  • Înscris: 14.06.2013
Mulțumesc de impresii. Sa-l calibrezi neapărat.  Va arata mult mai bine! Și sa-l stăpânești sănătos.

Eu am precizat în ce condiții am fost așa categoric atât ca așteptări cât și ca termen de comparație.  Ca unii înțeleg doar ce vor sau răspund pe lângă subiect este problema lor.
Este cel mai bun tv fhd existent la ora actuala (exceptând modelul nou eg910v pe care l-am testat în carrefour și nu părea sa aibă probleme de uniformitate).

#22
AndreiNR

AndreiNR

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,033
  • Înscris: 14.06.2013
Explicație diferențe LED-OLED:
https://www.avforums...d-oled-tv.12052

#23
Hansolo

Hansolo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,475
  • Înscris: 17.09.2007
O chestie interesanta din articol:
These incredibly deep blacks can mean that OLEDs struggle with gradations in areas just above black, resulting in the crushing of some shadow detail. It's possible that this is a limitation of the technology but careful setup can help in this area.

Acum am ceva dubii ca e o limitare de tehnologie, daca ar fi sa traduc la nivelul de fizica de scoala primara ar fi ca intre oprit si nivelul minim de iluminare este un salt destul de sesizabil, fara trepte intermediare.
JeanLuc mentiona (parca) pe aici ca in realitate nu se opreste complet nici o sursa de iluminat ci se aduce la un nivel minim, cu alte cuvinte in afisarea de content curentul printr-un element nu e zero.
Pe de alta parte daca in realitate exista acel ,,salt" asa cum am mentionat atunci cred ca la un setup de calibrare ar trebui sa rezulte destul de clar. Daca nu, atunci problema nu e o limitare de tehnologie ci de procesare/mod de comanda panou.

#24
mihaicozac

mihaicozac

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,593
  • Înscris: 05.12.2005
În natură nu există prea multe situaţii în care există contrast excesiv pe imagine, de aceea ochiul uman nu este adaptat la aşa ceva. Când mergi de ex. printr-un tunel în beznă şi te apropii de ieşire, chiar dacă lumina difuză luminează puţin pereţii, irisul începe să se închidă ca să protejeze retina, iar detaliile întunecate din tunel nu se mai văd. Ca urmare raportul de contrast excesiv creează senzaţia de artificial, nu de natural.
Acuma încă nu se ştie exact cum sunt comandaţi pixelii în OLED, sunt curios când vor ajunge la reparaţii să disec unul pt. "training". La plasmă intensitatea era comandată prin tensiunea Vsus, gazul era excitat cumva "analogic", curentul de descărcare varia funcţie de strălucirea dorită. La leduri însă, pe considerente de durată de viaţă, nu se poate folosi un curent analogic de comandă, pt. că la curenţi foarte mici materialul din leduri se poate să nu amorseze corect iar lumina pâlpâie. De aceea se preferă comanda PWM, respectiv curent nominal dar pe perioade scurte, ceea ce pt. ochi echivalează cu o reducere de intensitate luminoasă. Este posibil ca la OLED să se folosească aceeaşi tehnică PWM, însă dacă se folosesc de ex. 8 biţi pe culoare, cum e standardul la LCD, fiecare pixel individual poate oferi 256 de trepte de luminozitate, astfel de la întuneric absolut la următorul nivel de iluminare este un salt apreciabil. Pe de altă parte dacă imaginea conţine şi zone foarte luminoase detaliile foarte fine de negru vor fi redate degeaba, pt. că ochiul nu le va sesiza, şi astfel se pierde capacitate de procesare degeaba.

#25
Hansolo

Hansolo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,475
  • Înscris: 17.09.2007
Nu, OLED nu e comandat (cel putin la TV) in PWM din motive de dezavantaje majore (la PWM intensitatea curentului e constanta/mare si chiar daca prin PWM e redusa durata documente tehnice indica o scadere importanta a duratei de viata).
Iar la LED comanda PWM stiam ca s-a ales pentru ca plaja de comanda in CC/continua nu e uniforma, cel putin pentru LED-urile ordinare. Daca te uiti insa la monitoarele mai rasarite, sunt recomandate cele care NU sunt comandate prin PWM sau au PWM la frecvente mari pentru a nu avea flicker, prin urmare acolo s-a rezolvat cumva si cu comanda in CC.

Edited by Hansolo, 08 December 2015 - 14:44.


#26
mihaicozac

mihaicozac

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,593
  • Înscris: 05.12.2005
Din ce am văzut prin monitoarele LED reparate backlight-ul e comandat PWM la frecvenţă redusă, 100-200Hz. Probabil că la modelele mai îngrijite această frecvenţă e sincronizată cu rata de refresh a imaginii, tocmai ca să se evite flicker-ul.
Dacă LED-ul organic nu e sensibil la mărimea curentului de comandă probabil va fi comandat analogic, deşi PWM-ul şi multiplexarea sunt cam inevitabile la 8 milioane de pixeli.

#27
Hansolo

Hansolo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,475
  • Înscris: 17.09.2007
Nu, uite aici: http://www.tftcentra...redator_x34.htm
At 100% brightness a constant voltage is applied to the backlight. As you reduce the brightness setting to dim the backlight a Direct Current (DC) method is used, as opposed to any form of PWM. This applies to all brightness settings from 100% down to 0%.

Legat de OLED si PWM ceva articole:
http://www.avsforum....ufacturers.html
http://www.osram-ole...ung-oled-gb.pdf
http://ieeexplore.ie...rnumber=6757524

Posibil sa nu fie foarte actuale, analize stiintifice nu am intalnit eu (sunt convins ca exista).

#28
mihaicozac

mihaicozac

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,593
  • Înscris: 05.12.2005
În documentaţia de la Osram scrie că se preferă DC dimming, însă se adaugă că se poate folosi şi PWM fără restricţii, totuşi durata de viaţă e mai lungă la analogic, însă apar decolorări la cele albe.
Mie mi-e greu să-mi închipui un circuit cu 8MxRGB adică 24 milioane de drivere analogice pe un panel. Aranjarea pixelilor în matrice duce în mod logic la folosirea multiplexării.

#29
Hansolo

Hansolo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,475
  • Înscris: 17.09.2007
Discutia e putin offtopic dar e interesanta tehnic, de ce crezi ca e mai complicata electronica de comanda analogica (vorba vine, ca poate sa fie si pseudoanalogica cu cuantizare) decat PWM pentru aceeasi matrice?
PWM discutam oricum de comanda individuala, daca e pe zone (cum e la telefoanele Samsung Galaxy) atunci se numeste backlight scanning.

#30
mihaicozac

mihaicozac

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,593
  • Înscris: 05.12.2005
Se complică mult, zeci de milioane de drivere în loc de zeci de mii. Fiabilitatea scade dintr-o dată de 1000 de ori. Apoi mai ai nevoie de o grămadă de trasee spre centrul panelului.
Andrei, cât consumă televizorul? sau măcar ce scrie pe eticheta de pe spate?

Edited by mihaicozac, 08 December 2015 - 21:58.


#31
AndreiNR

AndreiNR

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,033
  • Înscris: 14.06.2013
Oled urile LG nu sunt comandate PWM.

Cea mai mare provocare pentru un panou este sa afișeze corect detaliile near-Black.  Dacă la un lcd, care este tehnologie transmisiva,nivelul de negru este unul destul de ridicat și ieșirea din negru mai abrupta si destul de puțin vizibila și chiar indicata printr-o calibrare la gama ITU:BT1886 care pleacă mai de jos, la plasme și oled care au nivel nativ de negru foarte scăzut și sunt tehnologii emisive,controlul fin al gradientilor de lumina foarte scăzută este o mare provocare. Cu atât mai mult la oled care pleacă din zero mll la un 0.002cd/m2 (parca)la prima treapta de gri pentru o gama liniara de 2.4 cât rezulta aplicând forumla ITU:BT cu un nivel absolut de negru (zero).

Comanda panoului se face pe coloane verticale. Menținerea unui nivel atât se scăzut de excitare a întregului panou cu uniformitate perfecta pare imposibila la ora actuala pentru LG. Efectele negative fiind bandingul vertical si vignettingul. Asta inseamna ca anumite portiuni din imagine vor apare ascunse. La asta se referea autorul si a venit ca o completare ulterioara dupa ce un user de pe avf i-a indicat aceste neajunsuri la tv lg oled testat in magazin. Marturie stau si miile de reply'uri online in legatura cu aceste neajunsuri.
Personal nu am vazut banding pe 930v dar este foarte posibil sa fi fost norocos. Am vazut in schimb vignetting dar tine foarte mult si de reglaje. Cu gamma setata 2.4 si nivelul de negru setat corect astfel incat bara 17 sa fie aproape vizibila, in zonele intunecate lateralele ecranului erau negre complet ca o vedere "tunelizata" pentru cine stie fenomenul. Un alt efect ciudat de care nu am mai scris este ca bara 17 aparea vizibila doar un 1/2 inferioara, partea superioara disparand in negru. Posibil sa fi disparut odata cu "asezarea" panoului si rularea a catorva cicluri de compensare.

Cu gama setata 2.2 si nuvelul de negru(luminozitate) corect, efectul de vignetting era mult diminuat. Probabil pentru ca voltajul aplicat era mai ridicat si astfel sustinut mai uniform pe o suprafata mai mare.

Panasonic, care deși folosește aceleași panouri de la LG, se pare ca au reușit sa reducă zonele de vegnetting și banding vertical la un nivel imperceptibil ochiului. Posesorii de astfel de oled uri f scumpe  (11 000 euro) spun ca nu văd aceste fenomene nedorite iar calibratorii descriu controlul zonelor nearblack ca fiind perfect. Se poate pune asta și pe seama experienței cu ultimele generații de plasme care sunt geniale la acest capitol.  Alte teorii susțin implementarea unui algoritm complex de compensare care tine cont de deficientele fizice native ale fiecărui panou în parte și care ajustează individual voltajul astfel incat sa excite diferit aceste zone pentru a aparea uniforme.

Nu stiu daca explicatiile mele sunt cat de cat inteligibile tinand cont si de ora inaintata la care le scriu dar si de faptul ca nu am o tangenta prifesionala cu subiectul. Ele sunt culese din ceea ce am citit de-a lungul anilor in thread urile dedicate.

Oled-ul meu e plecat deja insa pe eticheta din fata era o clasa de consum A(nu A+) iar pe una din pozele facute tv-ului am vazut in patratul acela mare de pe eticheta cu clasa de consum cufra 155.

Edited by AndreiNR, 09 December 2015 - 01:57.


#32
Calin_fdx

Calin_fdx

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,633
  • Înscris: 13.09.2014
Panasonic spre deosebire de Lg au implementat controlul gama in 10 puncte (ajustarea nivelului de luminozitate subunitar din 100IRE) si balans RGB in 10 puncte. Lg spre deosebire de Panasonic au controlul RGB customizabil in 20 puncte dar nu au controlul gama decat presetabil pe tot spectru. 1.9-2.2-2.4 Cand am calibrat un 930V a iesit foarte neliniara gama (nu am folosit pattern APL ci small window, dar nu aceasta era marea problema ci limitarea de a liniariza gama ca metodologie vorbesc....poate ca nu am destula experienta in OLED (ca paranteza la proiectorul meu JVC HD750 din 2009 http://www.soundandv...lotJEMly3BvX.97 am toate aceste controale implementate si functionabile.

#33
AndreiNR

AndreiNR

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,033
  • Înscris: 14.06.2013
Pentru gama se ridica sau se coboara simultan RGB si iese bine fiind in 20p. Nu ai cum altfel.

#34
Calin_fdx

Calin_fdx

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,633
  • Înscris: 13.09.2014
StIu metodologia asta dar trebuie acordata atentie deosebita la virtuala apartie de banding.

#35
AndreiNR

AndreiNR

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,033
  • Înscris: 14.06.2013
Nu apare dupa spusele lui ChadB, Vincent Teoh si Bumtious.

#36
cosito

cosito

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,210
  • Înscris: 13.09.2011
Andrei stii ce te rog, doresc si eu imaginea aia cu calul ala de a iesit albastru pe OLED, tare curios sunt sa vad si eu al meu tv cum arata acea imagine, multumesc.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate