Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Wc Geberit

Routere detinute in trecut si in ...

Teii din fața casei

E-Mail in serie prin Excel si Out...
 Modul alimentare rulou/jaluzea ex...

Recuperare fișiere dupa form...

Aplicatii stress test RAM

Asigurare auto hibrid
 Asus B550M - PC-ul nu porneste di...

Tzanca Uraganu - Inconjurat de Fe...

explicatie montaj breadboard

3 Doors Down - Kryptonite
 Semnalizati cand virati pe un dru...

Succesiune - mostenire apartament...

Donez Siofor de 1000mg ( diabet t...

Izolatie intre parter si etaj
 

Mini recenzie OLED LG EC930V- vs. Panasonic 55VT60

- - - - -
  • Please log in to reply
150 replies to this topic

#1
AndreiNR

AndreiNR

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,033
  • Înscris: 14.06.2013
Maine se implineste o saptamana de cand oled-ul LG a ajuns la mine. Initial imi propusesem sa scriu o recenzie in toata regula, cu subiect si predicat, poze, masuratori inainte si dupa calibrare etc. Am renuntat destul de usor la aceasta idee dupa prima zi pe care am petrecut-o in compania minunatiei.

De la inceput voi face cateva precizari pentru a scuti pe cei mai putin interesati de subiect de a-si pierde timpul citind ce urmeaza dar si pentru a justifica nivelul de pretentie/astepatare pe care l-am avut:

1. Inca de la apritie OLED-ul a fost prezentat ca un demn inlocuitor, ba mai mult un up-grade al calitatii imaginii plasmelor
2.Pentru cine intelege ca asemanarile dintre oled si plasma sunt mai numeroase decat ar trada numele(si implicit apropierea de LED)ambele fiind emisive cu posibilitatea de a-si contola la nivel de sub-pixel luminozitatea, stie ce perspective uluitoare aduce aceasta tehnologie. Mai mult, cine are un ecran AMOLED la smart sau tableta stie ce contrast incredibil si cromatica ofera tehnologia
3.A fost prezentat in cateva recenzii ca avand imagine cinematica. ChadB o denumea "fotorealistica"
4.Mi-am dorit sa fie un inlocuitor al plasmei pe care o detin si sa ofere pe langa contrastul uluitor(dar apropiat de al plasmei pe care o detin)o cinematica regasita pe ecranele AMOLED.

Ei bine, la acest nivel de asteptari, dezamagirea a fost destul de mare pe masura ce am vizionat un continut cat mai variat. Verdictul meu: retur. VT60 este un tv. mult mai complet cu o imagine cu adevarat cinematica, as spune chiar "de pelicula"




Acum, pentru cei interesati si de amanunte.

Inca de la pornire de intampina o "pasarica" simpatica, o animatie menita sa faca interfata mai prietenoasa. Mai putin prietenos e fondul gri pe care pasarica isi face numarul care numai gri nu este atunci cand pune in evidenta defectele de uniformitate. Ecranul este de la stanga la dreapta: rosu, verde, rosu.

Asa arata la primele ore de functionare:

Attached File  20151126_152325.jpg   215.79K   243 downloadsAttached File  20151127_071751.jpg   126.55K   101 downloadsAttached File  20151127_071751.jpg   126.55K   101 downloads

Versiunea pe care am primit-o are seria 508. Asta inseamna o data de fabricatie 2015 August. Versiunea de soft WebOS este cea precedenta acelui mare upgrade la 1,4 care aduce multe din interfata WebOS 2. Meniul mi s-a parut foarte greoi dar dupa up-date considerabil mai rapid. Tot greoi, dar mai putin enervant si ezitant. Telecomanda smart mi s-a parut excelenta si per ansamblu WebOS foarte intuitiv si usor de folosit. Ruleaza fara probleme tot ce i-am dat mai putin *.m2ts.

Televizoarele LG OLED au un mecanism de compensare care "sterge" orice "patare" a ecranului cu imagini statice. Nu este o retentie ca in cazul plasmelor la aceasta tehnologie , retentie care apare prin imbatranirea neuniforma a pixelilor, ci o incarcare electrica, care este staersa odata cu actionarea acestui mecanism de compensare. Ciclurile sunt la fiecare 4 ore sau mai multe dupa ce se comuta tv in stand-by.
Dupa cateva cicluri de comensare, neuniformitatile s-au sters destul de mult, tot la un nivel neacceptabil pentru mine dar, imperceptibile inj 90% din vizionare. Doar in scenele foarte deschise, uniforme, se mai vad diferente de culoare.

Dupa 4-5 cicluri de compensare:

Attached File  20151129_111011.jpg   189.27K   254 downloads

Tv meu nu a prezentat benzi sau alte deficiente in zonele de gri intunecate respectiv imagini cu APL scazut.

Primul contact cu continut video a fost cu cablul UPC. Am fost literalmente socat de cat de artificial si pixelat se vede pe cablu. Am pus-o pe seama  procesarii geniale pe care o are modelul de top de la Panasonic. Aceeasi senzatie si cu BR sau remux-uri de calitate. Apoi am incercat sa inteleg ce nu-mi place. De ce se simte imaginea gresita?
Am gasit cateva raspunsuri posibile:
1. spatiile dintre pixeli sunt mai mari decat la celelate tv fullHD pe care le-am intalnit. Marginile si detaliile fine apar pixelate. Detalii fine din piele, apar sterse. Fetele par de ceara. Exact ca la LCD-uri. Lipseste acel feeling de natural, de "organic". Destul de amuzant conisderand ca oled vine de la "organic light emitting diode"

Asa randeaza detaliile fine:

Attached File  20151130_151421.jpg   490.63K   236 downloadsAttached File  20151201_120635.jpg   377.86K   236 downloads


2. oled-ul LG are 4 subpixeli continand un a 4-lea subpixel alb. Adica este WRGB fata de RGB conventionale. Asta pare ca face ca zonele luminoase sa iasa foarte mult in evidenta chiar daca luminozitatea maxima este setata destul de jos.

O alta problema a acestui model este randarea zonelor intunecate din care face o varza absoluta. Plasma reda mult mai bine detaliile "near-black" in zona IRE 1-5% posibil si datorita dietheringului pe care aceasta il foloseste la gradarea treptelor de luminanta. Tot in aceasta zona apare un fenomen denumit in afara "vignetting" adica marginile apar mai intunecate. Sa zicem ca vedem o fata in semiintuneric. Aceasta apare corect dar lateralele imaginii apar negre complet desi ar trebui sa corespunda nivelului de luminanta din jurul fetei respective.

Exemplu de vignetting in partea stanga:
Attached File  20151127_002050.jpg   115.75K   276 downloads

MIscarea pe OLED are plusuri si minususri fata de cea de pe plasma.Pentru cine nu stie plasma foloseste tehnologia pulse with modulation fata de sample and hold folosita de LCD si OLED. Asta inseamna ca plasma arata fara probleme 1080 linii verticale in miscare fara interpolare fata de 300 cat arata celelalte tehnologii. LCD si OLED blureaza mai mult imaginile in miscare. Ceea ce face plasma prost este sa dubleze chiar tripleze marginile in miscare prin scanarea frame-urilor la frecventa de refresh(reala in cazul plasmelor) dorita. Exemplu: 50hz e dublu scanat la 100hz, 24 e cvadruplu scanat la 96.
Lasand la o parte usoara blurare nu am nicio problema cu miscarea pe oled si am gasit-o in unele cazuri mai prietenoasa cu ochiul fata de plasma. Asta se datoreaza in special timoului de raspuns de 10000 ori mai scurt decat la LCD.

Preseturile sunt atroce. Cinema si expert/ISF sunt foarte verzi in zonele de griuri ridicate si albastre-movulii in zonele joase. Nu stiu daca se pot calibra dar nici nu am curiozitatea pentru ca ar fi o pierdere de timp.

Comparatie intre cinema pe oled si vt60 calibrat:
Attached File  20151201_122835.jpg   269.44K   282 downloadsAttached File  20151201_122946.jpg   181.9K   276 downloads

Plusuri:
-fara doar si poate contrastul infinit(la propriu) . Negrul e perfect iar marginile sau benzile negre la filme sunt invizibile. Din pacate lipseste ceva si asta e datorata acelei imagini artificiale ca de LCD. O plasma cu nivelul acesta de negru ar fi fost perfecta. VT60 este geniala cu al ei mll de 0,002cd/m2 masurat cu D3 dar tot va avea o usoara stralucire cu imagini extrem de intunecate. In schimb randarea detaliilor este perfecta pe plasma de la distanta de vizonare mai mare de 1,5 m pentru modelul de 55'. De aproape se vede dietheringul.
-luminozitatea maxima mult mai mare decat la plasma. Asta face ca zonele luminoase sa apara spectaculoase langa negrul perfect. Nu vad ce ar putea aduce in plus HDR din acest punct de vedere. Il inteleg ca si "gaselnita" pentru deficitarele LCD-uri care , neavand nivele de negru native nici macar decente trebuie sa compenseze cu imagini foarte luminoase, care ard ochii ca sa para mai contrastante.
Nu am vazut ABL in functiune nici macar o data. E adevarat ca am televizoarele reglate corect nu in moduri dinamice/vivid sau natural/standard are sunt departe de ceea ce insemna o imagine corecta.
-consum
-lipsa retentiei si burn-in. Am tinut pe PRoTV pornit(logo plus "HD") peste 10 ore si nu am vazut absolut nicio urma de retentie. Oricum ar fi fost stearsa la urmatorul ciclu de compensare. Plasma pierde la acest capitol.
-design spectaculos
-filtru AR isi face treaba mai bine


Curba nu aduce nimic in plus dar fiind foarte blanda spre deosebire de dileala Samsungului, nu deranjeaza.


Concluzii:

Poate vor fi intelese gresit concluziile mele. Consider acest model de la LG un "lcd cu negrul perfect" . Asta poate pentru multi insemna ceva de bine sau nu spune nimic. Pentru mine inseamna ca:
-este cel mai bun tv disponibil pe piata la ora actuala(dupa parerea mea si exceptand celeelate modele OLED 4k)Are luminanta, are contrast infinit, are unghiuri de vizualizare mult mai bune fata de orice lcd, nu are probleme de bleeding, clouding, blooming, banding sau chiar miscare specifice tehnologiei LCD(LED e tot aia pentru cei care cred altecva)
-nu are naturaletea plasmei si acel ceva care te face sa spui la plasma ca este naturala. Nu convinge din acest punct de vedere si este motivul principal pentru care il returnez
-problemele de uniformitate sunt de neacceptat pentru mine, dar la un nivel perefct tolerabil comparat cu alte neajunsuri cauzae de neuniformitaile specifice tv cu retroiluminare

Cateva poze:

Attached File  20151127_212813.jpg   229.73K   260 downloadsAttached File  20151201_120553.jpg   397.45K   231 downloadsAttached File  20151201_121237.jpg   337.01K   215 downloadsAttached File  20151201_121536.jpg   344.32K   204 downloadsAttached File  20151201_121821.jpg   278.3K   197 downloadsAttached File  20151201_122543.jpg   255.73K   193 downloads

Attached Files


Edited by AndreiNR, 02 December 2015 - 01:05.


#2
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,629
  • Înscris: 29.03.2006
Ce nu inteleg este de ce l-ai luat, nu ai vazut in magazin cum este ???

Mie nu mi-au placut niciodata LG-urile, nici macar la monitoarele CRT profesionale - la 700P se vedeau pixelii de la distanta, si de-a lungul timpului am luat Daewoo 518B, Samsung 757DFX si 1100 MB.
La TV am un Sony KDL-42 W650 care nu reda negru perfect, dar nici la cinematograf nu ai asta pe panaza alba....
Si al meu scoate pe natural umbre magenta, asa ca in mod Cinema am pus warm 1, care filtreaza putin substractiv din albastru, dar m-a scapat de umbrele magenta...
Am oprit toate aiurelile de culori vii, filtrari, oprit alb si negru imbunatatit (footoot..), si am pus contrast 87%, luminozitate 47%, si rezolutie - care este inca un sharpening de neam prost, la 5% in loc de 50% default !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!, in rest am lasat claritate 50%, saturatie 50, etc.
Panelul cu MF 200 este in practica de 50 real, dar este OK, deoarece continutul video are doar 25 fps de obicei, maxim 50/60 din sursa externa, sau pe ceva mai special pe youtube. Oricum, nu blureaza ca altele horror, si l-am ales special pt. asta.

Eu astept AMOLED din 1992, 23 de ani, insa inca n-a venit vremea lor.
Si la smartphone, in general au culori suprasaturate si temperatura de culoare aiurea.

Eu astept din '92 AMOLED pt rezolutie de +/- 12 K.
De atunci le printau la 300 DPI.
Asta vreau - rezolutie de 60-80 MP, de camera de format mediu.

Edited by loock, 02 December 2015 - 02:10.


#3
AndreiNR

AndreiNR

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,033
  • Înscris: 14.06.2013
@loock merci de raspunsul la obiect!

Edited by AndreiNR, 02 December 2015 - 02:14.


#4
jamesbond007.5

jamesbond007.5

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 493
  • Înscris: 26.01.2003
@AndreiNR,
din cauzele expuse de tine dar si faptul ca la cinematograf niciodata proiectia nu va fi perfecta, cu nivel de negru infinit, m-au determinat sa cumpar LCD-ul SAMSUNG JS8500 care a costat la jumatate de pret al unui OLED si asta in asteptarea panelului perfect din clasa OLED-ului, dar pana atunci mai este, iar plasma ramane inca pe primul loc desi producatorii s-au debarasat de aceasta tehnologie mult mai repede decat m-as fi asteptat. Pacat !
Si am un prieten in Santa Fe care a shimbat trei LG-uri OLED dupa care a renuntat si si-a luat o plasma de 78 de inchi de care este foarte multumit.

Edited by jamesbond007.5, 02 December 2015 - 06:09.


#5
batman

batman

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,749
  • Înscris: 15.09.2004
Mama ce topic o sa fie asta!
Eu sincer nu inteleg de ce nu l-ai reglat, pt ca probabil diferentele de culoare si de detaliu se estompau.
In prima imagine pusa de tine (ca sa arati neuniformitatea), supra-expunerea este evidenta, pe ovalurile de sub imagine nu se vede scrisul. Eu sunt sigur ca imaginea televizorului nu este in realitate chiar asa de rea cum apare in pozele tale.

#6
AndreiNR

AndreiNR

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,033
  • Înscris: 14.06.2013

View Postjamesbond007.5, on 02 decembrie 2015 - 06:08, said:

@AndreiNR,
din cauzele expuse de tine dar si faptul ca la cinematograf niciodata proiectia nu va fi perfecta, cu nivel de negru infinit, m-au determinat sa cumpar LCD-ul SAMSUNG JS8500 care a costat la jumatate de pret al unui OLED si asta in asteptarea panelului perfect din clasa OLED-ului, dar pana atunci mai este, iar plasma ramane inca pe primul loc desi producatorii s-au debarasat de aceasta tehnologie mult mai repede decat m-as fi asteptat. Pacat !
Si am un prieten in Santa Fe care a shimbat trei LG-uri OLED dupa care a renuntat si si-a luat o plasma de 78 de inchi de care este foarte multumit.

Standardele pentru proiecție nu sunt aceleași cu cele pentru vizionarea acasã iar contrastul este cel mai important atribut al unei imagini. Nu as putea justifica niciodatã achiziția unui lcd , cu atât mai mult intr-o comparație cu oled. De altfel asemãnarea ca și "stil" de imagine este principala nemulțumire dupã cum am scris, dar dc ai dat 8 imaginii js înseamnã ca la oled ai fi dar 11. :)
Prețul a fost 8999 ron. Cred ca nu a fost js chiar 4500.
Tv perfect nu va fi niciodatã fie el plasma sau orice altceva.

View Postbatman, on 02 decembrie 2015 - 06:09, said:

Mama ce topic o sa fie asta!
Eu sincer nu inteleg de ce nu l-ai reglat, pt ca probabil diferentele de culoare si de detaliu se estompau.
In prima imagine pusa de tine (ca sa arati neuniformitatea), supra-expunerea este evidenta, pe ovalurile de sub imagine nu se vede scrisul. Eu sunt sigur ca imaginea televizorului nu este in realitate chiar asa de rea cum apare in pozele tale.

Supra expunerea nu are nimic de a face în cazul acesta. Deși sunt de acord ca sunt detalii pe care camera le poate prinde sau accentua și ochiul nu, imaginea arata cam cum vezi tu acolo.

De reglat nu ai cum sa reglezi parametrii "mecanici" iar cine își imagineazã ca orice tv se calibreaza la fel poate avea surprize dacã și încearcã treaba ãsta.  
Un exemplu ar fi "calibrarea"zonelor Near black la lcd uri care vor arata mereu albastre deci neconforme cu tragetul și implicit realitatea.


#7
KapitaK

KapitaK

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,654
  • Înscris: 03.03.2010
Interesant reziltat: cel mai bun tv disponibil pe piata la ora actuala are cele mai groaznice defecte și mai costa și o căruță de bani... bine ca are negrul cel mai negru și mama contrastului ...și ca nu s-au comentat "performantele" webos-ului :)

Așa cum am mai tot spus important e ca utilizatorul sa fie mulțumit și achiziția sa reprezinte tv-ul viselor sale ;)

#8
AndreiNR

AndreiNR

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,033
  • Înscris: 14.06.2013
Rezultatul este de asteptat si in linie cu TOATE recenziile serioase.
Am comentat web OS si este perfect pentru nevoile mele. E posibil sa fiu eu mai putin pretentios la smart si mai interesat de partea de imagine pe care o gasesc esentiala la un TELEVIZOR.

#9
Tudor Popescu

Tudor Popescu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 654
  • Înscris: 21.04.2007
Ai dat banii de pomana. Nu poti compara tehnologia plasma cu tehnologia LCD oricare ar fi ea, ( iluminare CCFL, LED, OLED). Intr-adevar, Panasonic au fost cei mai tari in plasma, televizoarele lor cu plasma au fost mult timp in topul review-urilor, mai ales ca erau renumite ca nu faceau stampila multi ani. Doar ca tehnologia plasma are peste 20 de ani, iar plasma, in sinea ei este tot un soi de tub catodic ( merge la tensiuni inalte, are anod, catod , grile), dar are alt principiu. Plasmele insa au disparut , deoarece au consum ridicat, iar treaba asta cu clasa energetica, si-a zis cuvantul. In plus si 4K a omorat plasmele. Plasmele au dot-pitch mare si nu se pot fabrica la dimensiuni mici. AM vorbit cu cineva de la Panasonic, si mi-a spus ca Panasonic ar fi dorit sa implementeze plasma 4K, insa diagonala minima posibila ar fi fost 65', ori LCD-LED sunt 4k si la 28-32 inch ( monitoare)...desi Panasonic a scos o plasma 8K, de 150'' ( as fi vrut sa o vad). Treaba e ca tehnologia plasma era mult mai ieftina decat cea LED, insa in ultima vreme erau nerentabile, iar dupa disparitia lui Panasonic din acest segment, nici Samsung sau LG nu s-au mai incumetat sa stea.

Deocamdata singurele televizoare OLED sunt Panasonic seria CZ950 si LG, nu stiu ce model.Primul este 4K si curbat. Panasonic anunta ca va scoate maimulte OLED in 2016...oricum, deocamdata tehnologia pe ecran mare este cam la inceput, si este normal sa existe unele deficiente. Insa in timp probabil ca va merita. Taica-miu are o plasma de 50" de la Panasonic, din 2010, si a zis ca deocamdata nu a gasit un inlocuitor demn al ei. Mai are un TV LED ( nu stiu ce marca, cred ca LG sau samsung), si zice ca e diferenta cer-pamant fata de plasma. A si zis ca toate dar absolut la toate LED a vazut clouding ( plasma nu face clouding datorita tehnologiei). Parerea mea e ca daca ai plasma, sa o mai pastrezi. Sunt destui care inca au plasma, si nu le-ar inlocui inca cu niciun LED. Desi se anunta OLED anul asta, mai astept. Abia am luat 55CX700 ( nu 50 CX700 cum am crezut - l-am dat jos de pe perete sa conectez un HDMI la el si am vazut eticheta) si un 40R450. Si deocamdata mi se par niste TVuri foarte echilibrate ,plus ca la primul am 5 ani garantie . Parerea mea este ca sa stai pe plasma. Deocamdata 4K nu exista continut, decat de pe camere video 4K.

Orice ai zice, plasma este net superioara. Cel putin la imagine. Se vede clar in poze.

#10
AndreiNR

AndreiNR

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,033
  • Înscris: 14.06.2013
Vezi ca Panasonicul are tot panou LG OLED si are cateva "deficiente" mostenite.

#11
Hansolo

Hansolo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,454
  • Înscris: 17.09.2007
@AndreiNR, multumesc de review.
O mica remarca: ai spus ,,Mai mult, cine are un ecran AMOLED la smart sau tableta stie ce contrast incredibil si cromatica ofera tehnologia"
De regula la telefoane/tablete review-urile au cam criticat AMOLED pe partea de culori, abia in ultimii doi ani AMOLED a ajuns la nivelul IPS din punct de vedere al erorilor de culoare.
In rest review-ul e in ton cu ce stiam, mai putin partea cu neuniformitatea (ai avut noroc se pare sau au fost multi ghinionisti vocali pe forumuri) si miscarea (care pentru mine e totusi vizibila scaderea de rezolutie).

#12
Jean-Luc_Picard

Jean-Luc_Picard

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,719
  • Înscris: 04.10.2014

View PostTudor Popescu, on 02 decembrie 2015 - 08:51, said:

[...] Nu poti compara tehnologia plasma cu tehnologia LCD oricare ar fi ea, ( iluminare CCFL, LED, OLED). [...]
OLED nu este LCD. Cantitatea de lumina emisa nu este controlata de cat de rotite sunt cristalele lichide (absente, odata cu filtrele de polarizare aferente), ci de curentul aplicat LED-ului, care determina intensitatea luminoasa emisa (spre deosebire de LCD cu backlight LED, la care emisia e constanta - daca omitem local dimming-ul, unde LED-ul de backlight poate fi stins). Are ce-i drept in comun filtrul colorat de culoare primara, pentru ca n-au reusit sa faca OLED-uri RGB care sa imbatraneasca in acelasi ritm.

#13
Tudor Popescu

Tudor Popescu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 654
  • Înscris: 21.04.2007
Tot cam aceeasi treaba e.

View PostAndreiNR, on 02 decembrie 2015 - 08:54, said:

Vezi ca Panasonicul are tot panou LG OLED si are cateva "deficiente" mostenite.

LG-Panasonic lucreaza impreuna la fabricarea displayurilor. Doar ca Panasonic contribuie cu cercetarea, LG cu manufacturarea. Oricum, in Panasonic , multe displayuri sunt AUO ( cel putin al meu are AUO), si uneori LG.


Deocamdata tehnologia OLED e la inceput. Asteptam sa ajunga la maturitate, si va trece multa apa pe Dunare pana se va intampla. Adu-ti aminte cu displayurile LCD, cat le-a luat sa ajunga la performantele de azi si cat costa un LCD in 2004 ( un LCD de 20'' si rezolutie 640x480 costa peste 1000 $) si cat costa azi un LED de 32 ( sub 200 E un TV chiar de marca). Asa va fi si cu OLED, vor avea initial preturi foarte mari, motiv pentru care LED LCDurile vor fi produse in parallel, apoi, treptat LED-LCDurile vor intra in scale-back ( cum s-a intamplat si la Plasma-CCFL LCD-LED) si vor aparea treptat OLED. Deocamdata , problema majora la OLED este fiabilitatea...materialul imbatraneste, astfel ca trebuie sa se dea o garantie serioasa. Ca daca se da o garantie de 2 ani si dupa 2 ani se duce...e un rahat. Daca se dau 5 ani garantie ( cum da Panasonic astazi) e mai OK. Dar totusi, nu e bine sa fie chestie de noroc. De aceea, deocamdata , consider OLED inca o tehnologie la inceput de drum. Poate fi o calitate mai buna ca la LED, dar conteaza si durabilitatea in timp. Iar daca ai plasma, pastreaz-o pana ajunge OLED la maturitate ( asta inseamna inca cca 2-3 ani) si la niste preturi convenabile. Apoi vei vedea OLEDuri si de la VESTEL ( Teletech, Horizon), si de la chinezi ( Poate vom avea OLED Vortex, UTOK, EXCLUSIV). Deja am vazut Vortex 4K si Exclusiv 4K ( care e tot un soi de vortex - e in Auchan. Si l-a luat un amic de al meu...e acceptabil dar nu l-am vazut efectiv sa mearga in 4K decat cu semnal bagat dintr-un PC...cica are HDMI 2.0 si tuner DVB-T2 cu capabilitate 4K...asa o fi.). Tot la maniera asta vom vedea si OLEDuri in viitor.

#14
Jean-Luc_Picard

Jean-Luc_Picard

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,719
  • Înscris: 04.10.2014

View PostTudor Popescu, on 02 decembrie 2015 - 09:18, said:

Tot cam aceeasi treaba e.
Nu-i deloc aceeasi treaba.
Prin cristale trece multa lumina si in pozitia "inchis". La cristale e problema majora cu unghiul de vizualizare, orizontal si, in special, vertical, care duce la schimbarea masiva a imaginii cand iti schimbi locul de unde privesti. La cristale exista variatie de redare a aceluiasi motiv intre orizontala si verticala (din cauza filtrelor de polarizare). Ca tema de studiu: tipar de un pixel (alternanta, unul alb, cel de alaturi negru) in variantele linii orizontale, linii verticale si tabla de sah; pe LCD fiecare imagine va avea o tonalitate coloristica diferita, cu un pic de noroc, una dintre ele va fi in gri neutru. Asa ceva nu se intampla la alte tehnologii (de exemplu proiector DLP, unde toate cele trei tipare dau aceeasi nuanta de gri). Desi n-am vazut, sunt convins ca OLED-ul nu face bazaconii din astea.
Mai e si problema timpului de raspuns, cristalele alea se misca mecanic la urma urmei. Nici pe asta n-o ai la OLED.
Conteaza foarte mult sa arunci cristalutele si filtrele lor de polarizare peste bord.

#15
AndreiNR

AndreiNR

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,033
  • Înscris: 14.06.2013

View PostTudor Popescu, on 02 decembrie 2015 - 09:18, said:

Tot cam aceeasi treaba e.



LG-Panasonic lucreaza impreuna la fabricarea displayurilor. Doar ca Panasonic contribuie cu cercetarea, LG cu manufacturarea. Oricum, in Panasonic , multe displayuri sunt AUO ( cel putin al meu are AUO), si uneori LG.


Deocamdata tehnologia OLED e la inceput. Asteptam sa ajunga la maturitate, si va trece multa apa pe Dunare pana se va intampla. Adu-ti aminte cu displayurile LCD, cat le-a luat sa ajunga la performantele de azi si cat costa un LCD in 2004 ( un LCD de 20'' si rezolutie 640x480 costa peste 1000 $) si cat costa azi un LED de 32 ( sub 200 E un TV chiar de marca). Asa va fi si cu OLED, vor avea initial preturi foarte mari, motiv pentru care LED LCDurile vor fi produse in parallel, apoi, treptat LED-LCDurile vor intra in scale-back ( cum s-a intamplat si la Plasma-CCFL LCD-LED) si vor aparea treptat OLED. Deocamdata , problema majora la OLED este fiabilitatea...materialul imbatraneste, astfel ca trebuie sa se dea o garantie serioasa. Ca daca se da o garantie de 2 ani si dupa 2 ani se duce...e un rahat. Daca se dau 5 ani garantie ( cum da Panasonic astazi) e mai OK. Dar totusi, nu e bine sa fie chestie de noroc. De aceea, deocamdata , consider OLED inca o tehnologie la inceput de drum. Poate fi o calitate mai buna ca la LED, dar conteaza si durabilitatea in timp. Iar daca ai plasma, pastreaz-o pana ajunge OLED la maturitate ( asta inseamna inca cca 2-3 ani) si la niste preturi convenabile. Apoi vei vedea OLEDuri si de la VESTEL ( Teletech, Horizon), si de la chinezi ( Poate vom avea OLED Vortex, UTOK, EXCLUSIV). Deja am vazut Vortex 4K si Exclusiv 4K ( care e tot un soi de vortex - e in Auchan. Si l-a luat un amic de al meu...e acceptabil dar nu l-am vazut efectiv sa mearga in 4K decat cu semnal bagat dintr-un PC...cica are HDMI 2.0 si tuner DVB-T2 cu capabilitate 4K...asa o fi.). Tot la maniera asta vom vedea si OLEDuri in viitor.

NU. LG a cumparat tehnologia de la kodak. Panasonic a avut o tentativa cu Sony de a colabora in domeniul oled insa nu s-a dovedit viabila.

Durata de viata e 30000 ore pana la injumatatirea luminantei maxime.

View PostJean-Luc_Picard, on 02 decembrie 2015 - 09:31, said:

Desi n-am vazut, sunt convins ca OLED-ul nu face bazaconii din astea.


Nu face!

#16
Tudor Popescu

Tudor Popescu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 654
  • Înscris: 21.04.2007
LG si Panasonic au colaborat la fabricarea de displayuri, in special la IPS. Stiu de  tentativa Panasonic-Sony in 2012. Deocamdata tehnologia nu e matura, astept sa ajunga la pretul de azi al LED-LCD-urilor, apoi poate ca voi lua unul. Pana una alta , ma bucur de cele pe care le am. Teoretic 30000 ore, practic ramane de vazut

#17
mihaicozac

mihaicozac

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,545
  • Înscris: 05.12.2005
OLED e o tehnologie făcută pt. fiţoşi, pt. că permite grosimi foarte reduse ale ecranului şi satisface snobismul. Primele ecrane aveau durată de viaţă de doar sute de ore, la astea recente promit mai mult, deşi nu se ştie, la telefoane cu o medie zilică de 2 ore ecran aprins în 3 ani face abia 2000h cumulate şi chiar şi aşa apar probleme cu ele în acest timp, pixeli morţi, linii, etc.
Plasma a fost un display excelent în sine, însă puterea mare consumată şi complexitatea şi fiabilitatea slabă a electronicii de comandă le-a scos de pe piaţa consumer în favoarea LCD-ului, însă şi aici s-au făcut co,promisuri, de la backlight-ul cu lămpi care avea un CRI excelent s-a ajuns la leduri dubioase, majoritatea panelurile LED bat spre albastru. Pe lângă asta şi fiabilitatea ledurilor din panel e slabă, după 3-4 ani apar deja probleme cu întreruperi de stringuri individuale, care antrenează şi defectarea celorlalte, pt. că invertorul debitează acelaşi curent pe tot mai puţine stringuri.
Cred că va mai dura ani până se va ajunge la un display OLED de calitate, care să rivalizeze cu cele LCD de clasă superioară. Nivelul de negru la panelurile cu Local Dimming se apropie oricum de cel al plasmelor, iar LCD-urile cu leduri RGB la backlight depăşesc cu mult gammut-ul NTSC, de ex.

#18
AndreiNR

AndreiNR

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,033
  • Înscris: 14.06.2013
Bine!

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate