Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Din ce este facuta terasa asta?

Cum accesez site-ul CNAS ?

Algoritm simplu de calculare al u...

Bitdefender Total Security ș...
 casa verde 2024

Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata
 Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...
 teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN
 

culturile in sere

- - - - -
  • Please log in to reply
50 replies to this topic

#37
biburadu

biburadu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 532
  • Înscris: 26.09.2012

View Postvasi-maftei, on 26 octombrie 2015 - 12:55, said:

Biburadu, solariile sunt cu folie dubla, cand afara sunt 6 grade, in solar sunt 14-18 fara caldura, adica fara sa le ajut. De nu va face fata voi pune doua, cate una la fiecare capat al solarului.

In ceea ce priveste culturile ce le am deja plantate, voi vedea ce va iesi. Daca se vor face le mai las, daca nu le voi scoate. Macar banii pe seminte sa ii scot...

Omul cat traieste invata, eu am incercat, poate am gresit... dar din greseli invat.
Tomatele care sunt acum in solar inca rodesc, se vad schimbari de la o zi la alta. Ardeii merg bine, polenizarea le-o fac manual cum am mai zis, si mai sunt si ceva albinute. Dupa ce se vor face, adica prin decembrie estimez eu, automat pun ce merge pe timp de iarna, adica legume care nu fac floare si nu au nevoie de foarte multa lumina.
Cand afara sunt 6grade,intr-o zi cetoasa sau cu cer acoperit,in solar vei avea, poate,10grade,cu folie dubla...apropos,este dubla si la capete?Vezi "vegetariul lu'bilti" ca sa-ti faci o idee...pentru incalzire artificiala la 1000mc ai avea nevoie de vreo 80-100kw...s-ar putea sa gresesc,dar nu cu mult...ar fi pacat sa cheltuiesti bani frumosi cu un sistem de incalzire care nu poate face fata,si in plus umple solarul de 'codoi".

#38
vasi-maftei

vasi-maftei

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 17
  • Înscris: 23.10.2015
Eu stiu cat am acum, au fost nopti aici acu 2 saptamani -2 grade. In solar, pe atunci nu aveam sistemul de incalzire si am avut in sera 14 grade noaptea. Pune la calcul si ca plantele sunt mari, ele respira.. La ardei care sunt mai mici erau 11 grade, asta la ora 3 dimineata.
Si la capete au folie dubla. Ajuta mult folia dubla, credeti-ma!


Voi vedea la iarna, cand vor fi -20 de grade afara ce si cum va fi si va voi zice cum este si daca face fata actualul sistem de incalzire din sere.


#39
hortifuntrei

hortifuntrei

    Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 330
  • Înscris: 16.06.2015
- Domnule doctor, parca si vad!
- Ce?
- Cum imi zboara banii prin folie!
- Domnule doctor, credeti ca am vreo problemă?

- Ai! Nu stii mai nimic despre incalzirea solariilor si mai si chinuiesti bietele plante cu niveluri mari de CO2!

(a nu se considera reclama la ferestre)

Edited by hortifuntrei, 26 October 2015 - 23:51.


#40
bilti

bilti

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,010
  • Înscris: 14.11.2006
noaptea,  fara sa pornesc ventilatia, aveam cam unu pana la doua grade in plus fata de afara anul trecut cu solar ajutat cu folie cu bule. acum am in jur de 4 grade la solar de policarbonat si cu fundatie izolata. e clar ca un solar mare ca al tau pastreaza mai bine caldura iar cei 20 de cm intre folii e mai bun izolator decat dtatul meu de 5mm.  astept cu nerabdare sa vad evolutia.

ps: co2-ul e fantastic la plante. sa nu confundam fumul de lemne sau emanatiile in urma arderii gazelor cu injectia profesionala de dioxid. parca acolo avem monoxid nu dioxid.

#41
virg72

virg72

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,048
  • Înscris: 14.01.2012
D. vasi, din pacate trebuie sa va dezamagesc si eu, si iar din pacate incercarea d-v de a face ceva cu cultura pe care ne-ati prezentat-o va fi un esec, esec care va va duce, poate, la concluzia de a va lasa de legumicultura.
Ceea ce va spus @rcv55 este f adevarat, la solariile pe care le aveti ati fi facut o f. frumoasa cultura de ceapa verde, spanac, salata, culturi care ar fi mers f bine si cu cheltuiala mai putina si din care ati fi scos ceva profit. Profit care v-ar fi impulsionat si mai mult. In decembrie incepeati deja pregatirile pt sezonul de primavara, adica incepeati sa semanati rosiile, in ianuarie ardeii si in februarie castravetii.In prima decada a lunii martie le-ati fi plantat si cind ati fi iesit cu ele la vinzare,printre primii, atunci sa fi vazut chef de munca.In conditiile actuale va consumati energia si resursele degeaba, chiar daca motorina o luati mai ieftin. Marele avantaj al d-v este ca aveti de unde invata, fata de altii care au fost nevoiti sa invete mai mult din propriile greseli, dar ce folos ca nu le puneti si in aplicare.
Cu toate astea eu va doresc succes si sa nu va suparati ca doar v-am spus ceea ce as fi facut eu.

#42
vasi-maftei

vasi-maftei

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 17
  • Înscris: 23.10.2015
Bine.. nu are rost sa mai zic ceva de incercat, de solutii... va doresc tuturor jumai bine si spor la treaba.

#43
laum

laum

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 839
  • Înscris: 22.09.2005
Codoiu` ala este intr-adevar fantastic pentru plante dar in prezenta luminii.

vasi-maftei, bine ai venit printre noi!

Eu as proceda in felul urmator. Vad in poze 3 solarii.

1. As desfiinta cultura din cel in care sunt ardeii kapia si as semana spanac. Daca marfa este vanduta la piata recomand soiul Cezanne, pentru engross merge Matador. Inainte de semanat spanac se ingrasa solul cu mranita. Vei avea placuta surpriza sa constati ca recolta din acest prim solar acopera cheltuielile de infiintare a urmatoarelor culturi, sau cum ar zice serrifu: cultura asta o intretine pe urmatoarea Posted Image in cazul de fata asigura inputurile pentru infiintarea culturilor urmatoare.

2. in cel de-al doilea solar as semana ridichi, ceapa verde , salata. Culturile de ceapa verde si ridichi pot fi infiintate mai tarziu ( decembrie, ianuarie asta doar sa-ti ramana timp de experimentat cum sta treaba cu incalzirea si profitul  pana atunci, pentru ca orice ti-am spune noi tu trebuie sa experimentezi, nimic rau in asta atata vreme cat iti da mana iar eventualul esec nu te va demoraliza incat sa te lasi de legumicultura ) insa trebuie sa atinga maturitatea de consum pe la jumatatea lunii februarie. Intr-o saptamana le valorifici, in alta saptamana aranjezi terenul si la inceput de martie infiintezi cultura principala de rosii din rasad produs de tine.

3. Aici vine partea cea mai frumoasa. In solarul asta poti tine ce ai acum pana prin decembrie, dar trebuie sa jonglezi printre plante, sa le zici : tu da-te mai intr-o parte ca aici trebuie sa pun un rep... Posted Image
In acest solar as infiinta cateva rep-uri, sisteme de iluminare artificiala, m-as folosi de posibilitatea de incalzire existenta, in mod foarte eficient de data aceasta si as produce rasaduri de vanzare la capacitate maxima. Profit garantat!
Datorita faptului ca acest solar se va elibera cel mai tarziu, la sfarsit de luna aprilie, aici se va infiinta cultura de ardei gras.

Toti banii ce se arunca acum pe incalzire s-ar putea folosi pentru achizitionarea de: turba, tavi alveolare, seminte, ingrasamant, neoane sau leduri, polistiren pentru rep-uri, mese..

ps Ar mai fi multe de scris, linkuri cu trimitere... vasi ramai in club, vei constata pe parcurs ca toi colegii ti-au vrut binele.
Iti inteleg determinarea, asa pornita am fost si eu, vroiam doar acvaponie sau hidroponie,sau cel putin plante cultivate in ghiveci, folie alba pe jos... capsuni in verti-grow tower sau macar suspendati pe masa, salata ca la amitaf pe pereti Posted Image)  dar mi-a trecut usurel, le-am combinat, am pastrat cate ceva din fiecare si-s multumita de rezultate

In primul an cand am mers la cumparaturi la Matca si am povestit ce si cum doresc eu sa cultiv am fost intrebata doar atat: da` de ce doriti voi sa cultivati in ghivece, nu aveti pamant la Onesti? :)))

Edited by laum, 27 October 2015 - 10:54.


#44
decoservicestil

decoservicestil

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 899
  • Înscris: 05.06.2008
Vasi -Maftei inteleg optimismul tau acum ..... Dar sa te aud pe la Crăciun cum e cu rentabilitatea. Apropo când incepi sa ai condens pe plante dimineata ai doua obtiuni:ori bagi ventilatie ori faci poze si incepi sa numeri zilele pana la desfiintarea culturii.Cauta "axinte victor daniel" pe youtube sa nu crezi ca esti primul care ĂŽncearcă asa ceva.

Edited by decoservicestil, 27 October 2015 - 10:47.


#45
moraw

moraw

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 398
  • Înscris: 10.06.2013

View Postvasi-maftei, on 26 octombrie 2015 - 23:26, said:

Eu stiu cat am acum, au fost nopti aici acu 2 saptamani -2 grade. In solar, pe atunci nu aveam sistemul de incalzire si am avut in sera 14 grade noaptea. Pune la calcul si ca plantele sunt mari, ele respira.. La ardei care sunt mai mici erau 11 grade, asta la ora 3 dimineata.
Si la capete au folie dubla. Ajuta mult folia dubla, credeti-ma!


Voi vedea la iarna, cand vor fi -20 de grade afara ce si cum va fi si va voi zice cum este si daca face fata actualul sistem de incalzire din sere.

Buna, din start iti spun ca nu are rost sa vorbesc despre costurile de incalzire/iluminare in sezonul rece fiindca nu este domeniul meu dar...

  Sa lasam la o parte toate negativismele si sa vorbim despre ceea ce colegii de pe acest forum au omis, adica dezvoltarea culturilor tale pe timp de iarna..deci sa incepem

1.Tomatele si ardeii- culturi infiintate in mijlocul lunii iulie..prin "plantare"-termenul folosit de tine, deci ai folosit rasaduri de aprox 40-60 zile, au trecut aproximativ 100 de zile de atunci, iar daca tinem cont de orele tot mai reduse de lumina pe timp de zi (31 decembrie, ziua 9 ore,noaptea 15ore), culturile vor fi prelungite pana in luna ianuarie a anului 2016.

2. Ai mentionat ca mai sunt flori pe plante...apropo polenizarea la tomate/ardei este autogama, adica nu ai nevoie de bondari sau alte bazaconii, acuma problema este urmatoarea, daca doresti sa lege si florile de pe etajele  superioare sa stii ca este posibil daca pastrezi o temperatura de peste 10°C , si daca copilirea in cazul tomatelor a fost efectuata corect, pentru eliberarea auxinelor(copilirea se face cand copilul are FIX intre 3-6cm, inainte de 3cm este total inutil,iar daca are mai mult de 6cm deja este o alegere subiectiva)..dar iti recomand sa mai lasi doar un singur etaj,apoi sa frangi varful de crestere pentru a grabii maturarea fructelor.

3. Foloseste un ingrasamant foliar pe baza de potasiu si calciu..sporeste rezistenta la temperaturi scazute si evita cat de mult poti sa folosesti azot.

4.Iar in legatura cu coacerea fructelor nu vei avea nici o problema.. fiind mai putina lumina si caldura ca in timpul verii.. fructele tale vor avea un raport gluco-acidimetric inclinat spre aciditate.. lucru deloc rau, "rosiile de la tara" au exact acelasi raport, insa repet  fara azot, sau puteti sa le recoltati inainte de maturitatea fiziologica, procesele chimice din fructe continua si dupa recoltarea lor.

5.Cum am mentionat mai sus, culturile le vei avea prezente pana in luna ianuarie, asa ca poti sa incepi sa pregatesti rasaduri pentru salata,broccoli,varza de frunze sau ce doriti dumneavoastra..defapt ce se cere in zona, dar ideea a fost inteleasa ma gandesc.

Intrebarile sunt acceptate din partea tuturor, numa bine.

#46
corsica

corsica

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,941
  • Înscris: 13.04.2007

View Postmoraw, on 27 octombrie 2015 - 16:43, said:

si daca copilirea in cazul tomatelor a fost efectuata corect, pentru eliberarea auxinelor(copilirea se face cand copilul are FIX intre 3-6cm, inainte de 3cm este total inutil,iar daca are mai mult de 6cm deja este o alegere subiectiva).
Poti explica, te rog, cum este mai exact cu aceasta plaja a dimensiunii copililor? De ce nu este indicat sa copilim inainte de 3 cm si dupa 6 cm?
Multumesc.

#47
decoservicestil

decoservicestil

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 899
  • Înscris: 05.06.2008
Sa inteleg ca-mi trebuie ruleta ? Da cine drac sta  la cateva sute sau mii de fire in plin soare sau caldua sa le masoare plozii?

Edited by decoservicestil, 27 October 2015 - 21:43.


#48
moraw

moraw

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 398
  • Înscris: 10.06.2013
Planta creste proportional..cat se afla la suprafata atat se regasteste si in sol +/- cateva procente, daca copilul are 3cm.. inseamna ca in sol a aparut o noua ramificatie a radacinei, daca rupem copilul cand are sub 3cm, este posibilitatea ca acea ramificatie sa nu fi aparut inca sau sa nu se dezvolte in continuare daca copilul este eliminat "prematur".. si mai important decat atat este ca in varful copilului se afla muguri de crestere, care secreta auxine(Regulator de crestere care au rol si in legarea fructelor)...iar acestea nu sunt prezente daca copilul nu este dezvoltat cat de cat.

Eliminarea copilului dupa 6cm.. pai avantajul mentionat mai  sus s-a dus..auxinele nu mai sunt asa eficiente iar eliminarea copilului se face numa pentru a regla incarcatura pe planta.

View Postdecoservicestil, on 27 octombrie 2015 - 21:41, said:

Sa inteleg ca-mi trebuie ruleta ? Da cine drac sta  la cateva sute sau mii de fire in plin soare sau caldua sa le masoare plozii?

Sunt destul de sigur ca aceasta lungime de 3-6cm poate usor sa fie apreciata cu ochiul liber, incat nu vad nevoia unui instrument de masurat pentru a efectua aceasta operatie..

#49
Nicusorb1b

Nicusorb1b

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 75
  • Înscris: 05.04.2015
Doamna Vasi,imi permit sa va dau si eu un sfat,  cultura actuala faceti ce doriti dvs,oricum greseala a fost ca le-ati pus destul de tarziu,anul asta profitul va fi 0,In iarna incercati sa puneti ceva din ce v-au recomandat colegii,renuntati imediat la generatorul de aer cald pe motorina,aici o sa va mancati tot,aveam pe cineva care imi aducea rumegus si lemne de la Suceava,fiind zona de munte rumegusul cel putin costa 0, In cazul dvs se renta o aeroterma pe lemn,sau daca vreti sa economisiti si mai mult incalzirea cu rumegus,e destul de ,,murdar,, dar e muuult mai economic,daca imi trimiteti un mesaj cu e-mailul dvs ,la iarna o sa va arat cum incalzim noi cu sobe-butoaie cu rumegus solarii mult mai mari ca al dvs.Daca aveti incalzire buna,castravetii ii puteti scoate la sfarsitul lunii martieinceput aprilie ,atunci vindem noi cu 8-10 lei kg !

#50
StudioOne

StudioOne

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,501
  • Înscris: 21.07.2008

View Postvasi-maftei, on 23 octombrie 2015 - 15:45, said:

Aveti ceva idei, ma refer aici la legume ce se pot vinde in magazine, adica legume ce au cerere pe timp de iarna? Posted Image
Caldura ca caldura :) da' lumina?
Creste niste gaini acolo si primavara ai si solul fertilizat.
L.E. Mai intra doamna pe aici?

Edited by StudioOne, 02 April 2016 - 21:54.


#51
vermicultor

vermicultor

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 180
  • Înscris: 28.03.2016
majoritatea postarilor, "au convins-o" pe d-na Maftei sa caute ajutor si inspiratie in alta parte ! ...
pacat ! ... chiar "habarnista" in legumicultura, aceasta femeie, ne-a confirmat inca odata ca aceasta lume
nu o misca carcotasii de pe tusa ! ... doar cei care au curaj sa faca lucrurile "altfel"! ...
PS: yo am incercat sa iau legatura cu dansa pe MP, fara succes ! ... stie cineva un e-mail, ceva ?

Edited by vermicultor, 09 April 2016 - 07:51.


Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate