Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Obiecte vechi și inutile car...

Mentenanta Acoperis

Cheder deteriorat , zgariat, cum ...

Laptop HP 15-AF001NQ, AMD E1-6015...
 Blat de bucatarie lungime 4,60 m

Termostat incalzire si racire

Configurare retea cu modem Vodafo...

Curtea Penala Internationala soli...
 Sunt obligate bancile sa opteze p...

Pensie anticipata partiala cu cer...

Subscriptii

Cat ar costa acest poster, se poa...
 Cum sa scapam de sobolani?

Alser Forest SA a dat teapa de 1,...

COD Eroare ABS ( Ford Mondeo MK5 )

Implanturi dentare clinici Consta...
 

UPS + Centrala termica nu functioneaza

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
35 replies to this topic

#1
uzzi93

uzzi93

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 43
  • Înscris: 27.02.2005
Salut
Am un ups APC SUA1000I si doresc sa-l folosesc pe centrala termica,dar in momentul in care se intrerupe curentul si comuta pe baterii centrala trece pe avarie.Cand functioneaza pe baterii genereaza doua faze.Am citit pe un al forum ca, daca leg un rezistor de minim 1Mohm intre una din faze si impamantare voi rezolva problema cu generatul a doua faze.Dar nu functioneaza,tot doua faze am.
In schimb am unit una din faze cu impamantarea fara rezistor si functioneaza.Cand ups-ul functioneaza pe baterii am o singura faza de 220V.Dar este o problema imi sare siguranta principala (din ea pleaca curentul catre celelalte sigurante).Siguranta este Schneider Disjunctor diferential DPNA VIGI 25A 30MA A9D34625 (http://www.dedeman.r...30ma-19627.html).
Siguranta sare in momentul in care am adaptorul facut de mine (iec to schuko) conectat la ups. In care am unit impamantarea cu una din faze si introduc cablul de alimentare al ups-ul in priza. Am atasat poze cu adaptorul facut de mine,o poza cu rezistor si una fara rezistor.Mentionez ca in momentul in care am facut testele firele din interiorul cuplei au fost izolate,in poze am dat izolatia jos pentru a se vedea ce am facut.

Attached Files



#2
Adm

Adm

    Property Caretaker

  • Grup: Administrators
  • Posts: 24,227
  • Înscris: 22.05.2003
Se stie ca doar unele UPS-uri merg cu CT.
Cred ca te doare mult mai putin capuld aca folosesti un UPS dedicat.
Acumc ateva zile am vazut oferta la Bricodepot

http://www.njoy.ro/ro/UPS/eris600

#3
uzzi93

uzzi93

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 43
  • Înscris: 27.02.2005
Am testat iesirea la mai multe ups-uri (in timp ce functioneaza pe baterii) si nu am gasit nici unu care sa genereze o singura faza.Nu prea cred ca acel Njoy genereaza o singura faza

#4
danvlas

danvlas

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,118
  • Înscris: 04.06.2009
UPS-ul nu genereaza "faza" si "nul", ci un semnal dreptunghiular cu amplitudine de 220 V.
Centralei tale nu-i place semnalul dreptunghiular, de aia face urat. Motoarele electrice au nevoie de tensiune sinusoidala pentru o functionare normala, tensiunea dreptunghiulara nu produce campul invartitor corespunzator.
Aristonul meu merge cu un APC, dar cand e pe baterie motorul scoate un bazait anormal, fiindca tensiunea e "o sinusoida cu dinti".

#5
gigiipse

gigiipse

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 702
  • Înscris: 14.04.2006
Diferenta dintre UPS-urile folosite la centrale si celelalte este ca cele de centrale au unda sinusoidala pura - tensiunea pe ieşirile UPS-ului este sinusoidală, astfel poate fi alimentat din UPS aproape orice tip de consumator in timp ce cele cu iesire dreptunghiulara sau sinus modificat  sunt folosite de consumatori cu sursa in comutatie, adica calculatoare, monitoare, si nu sunt recomandate pentru alimentarea consumatorilor care contin transformatoare, motoare, electrocasnice sau centrale termice. Problemele pot fi de la un simplu bazait la defectarea componentelor in functie de cat de sensibile sunt.

In cazul tau centrala are probabil nevoie de faza/nul pentru a controla flacara. Cand se trece pe UPS acesta nu mai respecta polaritatea faza/nul si centrala trece in avarie pentru ca nu detecteaza flacara. Eu nu am gasit o solutie in comert pentru asa ceva, am putut insa sa aleg o centrala care merge cu ups.

Sper sa gasesti o solutie dar totusi as recomanda sa nu faci improvizatii la reteua electrica chiar daca esti electrician. Componentele electronice sunt foarte sensibile si nu stii cand se duc dracu. Al doilea lucru cred ca ai prelungi viata centralei cu un ups adecvat (presupunand ca gasesti unu care functioneaza cu centrala ta).

#6
aeon

aeon

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,488
  • Înscris: 05.08.2002
solutia este un ups cu sinus pur ("de centrala")
insa costa cam mult si de multe ori vine fara baterie...

cu unele obisnuite e posibil sa functioneze, dar nu as insista, ai toate sansele sa termini centrala si va costa mult mai mult sa o repari/schimbi

#7
danvlas

danvlas

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,118
  • Înscris: 04.06.2009
Acum am citit cu mai multa atentie:
"In schimb am unit una din faze cu impamantarea fara rezistor si functioneaza.Cand ups-ul functioneaza pe baterii am o singura faza de 220V"

Nene, nu mai face improvizatii din astea, ca-ti dai foc la casa. La propriu!
Matale nu stii ce semnificatie au cele 3 fire care intra in stecher si faci combinatii de conexiuni intre ele? N-ai voie sa le atingi intre ele!
Nu mai pune mana pe fire electrice, ca o sa mori!

#8
uzzi93

uzzi93

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 43
  • Înscris: 27.02.2005
Domnule danvlas
In primul rand am mentionat ce fel de ups am (APC SUA1000I)care genereaza un sinus pur.
Dumneata nu ai citit cu atentie de la inceput,toate ups-urile in momentul in care functioneaza pe baterie genereaza doua faze,una de 110V si inca una de 110V (nu mai exista nul).Centralei nu ii place acest lucru pentru ca ea se raporteaza la nul pentru ionizare.
Intrebarea mea a fost alta,daca cititi pe sarite sau nu aveti cunostinte va rog nu mai postati doar de dragul de a o face

Edited by uzzi93, 20 October 2015 - 13:01.


#9
gabyxm

gabyxm

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,214
  • Înscris: 08.06.2004

 uzzi93, on 20 octombrie 2015 - 11:04, said:

Salut
Am un ups APC SUA1000I si doresc sa-l folosesc pe centrala termica,dar in momentul in care se intrerupe curentul si comuta pe baterii centrala trece pe avarie.Cand functioneaza pe baterii genereaza doua faze.Am citit pe un al forum ca, daca leg un rezistor de minim 1Mohm intre una din faze si impamantare voi rezolva problema cu generatul a doua faze.Dar nu functioneaza,tot doua faze am.
In schimb am unit una din faze cu impamantarea fara rezistor si functioneaza.Cand ups-ul functioneaza pe baterii am o singura faza de 220V.Dar este o problema imi sare siguranta principala (din ea pleaca curentul catre celelalte sigurante).Siguranta este Schneider Disjunctor diferential DPNA VIGI 25A 30MA A9D34625 (http://www.dedeman.r...30ma-19627.html).
Siguranta sare in momentul in care am adaptorul facut de mine (iec to schuko) conectat la ups. In care am unit impamantarea cu una din faze si introduc cablul de alimentare al ups-ul in priza. Am atasat poze cu adaptorul facut de mine,o poza cu rezistor si una fara rezistor.Mentionez ca in momentul in care am facut testele firele din interiorul cuplei au fost izolate,in poze am dat izolatia jos pentru a se vedea ce am facut.

Leaga rezistenta de 1M pe stecherul centralei, nu pe stecherul UPS. Poti reduce valoarea si la 500K. O conectezi dupa ce verifici pozitia in priza in care merge corect intre nul si pamantare.

Siguranta diferentiala ii normal sa cada cu strap intre nul si pamantare. O parte din curentul consumat de UPS+centrala trece prin nul, o parte prin pamantare si suma lor ii egala cu curentu de pe faza.   Diferenta dintre nul-faza o sa fie >30mA, valoare peste care siguranta diferentiala cade.

Ce centrala ai exact(producator, model)?

LE: nu o mai da inainte cu 2 faze ca vorbesti prostii. Ai o singura iesire de 220V, care in momentu cand merge pe baterii nu are nici unu din fire legate direct la pamant si daca verifici cu creionu de faza datorita inchiderii circuitului prin restu electronicii/rezistentei izolatiei transformatorului/filtrelor iti apar curenti de ordinu uA-sutelor de uA care is suficienti sa aprinda becu cu neon a surubelnitei sau sa-ti dea indicatie pe voltmetru. Daca ai avea 2 faze fata de pamant, ti-ar aprinde de pe fiecare borna a stecherului catre pamant un bec de 100W fara probleme.

Edited by gabyxm, 20 October 2015 - 13:04.


#10
geo123

geo123

    Power User

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,926
  • Înscris: 10.05.2006
La iesirea din UPS ai un trafo ridicator.E normal cata vreme ai separatie galvanica sa nu mai existe neutru pe iesire cand comuta pe baterie.Faptul ca ai legat un capat al infasurarii de pe iesire la masa este perfect corect si in felul asta ai faza si nul pe iesire(exact aceeasi chesie face si electica in punctele de transformare MT-JT).Acest lucru nu dauneaza cu absolut nimic UPS-ului.Diferentiala iti sare deoarece la alimentarea din retea un releu comuta iesirea de pe trafo pe retea(input) si atunci borna care ai legat-o tu la masa este posibil sa fie alimentata cu faza de la retea si iti da afara diferentiala.
Pentru inceput baga invers in priza stecherul de alimentare de la UPS pastrand restul identic si vezi daca-ti mai da afara(scoti orice rezistenta si lasi doar strapul la masa).

Edited by geo123, 20 October 2015 - 13:13.


#11
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,851
  • Înscris: 07.02.2003

 uzzi93, on 20 octombrie 2015 - 11:31, said:

Am testat iesirea la mai multe ups-uri (in timp ce functioneaza pe baterii) si nu am gasit nici unu care sa genereze o singura faza.Nu prea cred ca acel Njoy genereaza o singura faza
Te pacaleste masuratoarea, nu exista 2 faze acolo, atat ca in mod normal trebuie sa ia un nul de lucru si nu-l ai, il faci... Posted Image
Trebuai sa mearga oki centrala cu APC-ul ala care se stie e sinus pur, am testat si eu dinalea de 1400VA asemanatoare cu al tau si nu mi-a venit sa cred ce tensiune curata da d ain gol, 231.5V de regula. Problema asa cum poate ai intuit-o este cu acel nul... unele centrale au o schema pentru detectare ionizare care pur si simplu e idioata, nu merge decat cu un nul exact acolo unde trebuie si cum tu nu-l ai... ciu ciu.

Edited by andreic, 20 October 2015 - 13:27.


#12
uzzi93

uzzi93

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 43
  • Înscris: 27.02.2005
gabyxm

Centrala este Ariston.Modelul nu il cunos ca nu este trecut pe centrala.Am aceasta centrala de 10ani din acest motiv nu mai am cartea ei.M-am hotarat in acest an sa-i pun un ups pentru ca s-au inmultit penele de curent.
Legat de cele doua faze
Nu sunt specialist,spun doar ce imi indica multimetrul (am atasat poze).In momentul in care introduc strapul facut de mine in ups si masor -o borna +impamantare rezulta 220V,cand masor si cealalta borna cu impamantarea rezulta 0V
geo123,andreic
Va multumesc pentru sfaturi.Am incercat cu inversatul stecherului in priza inca de sambata (de atunci incerc sa-i dau de cap problemei)

Attached Files



#13
geo123

geo123

    Power User

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,926
  • Înscris: 10.05.2006
Ce diferenta de potential ai intre NUL si MASA? Daca faci sunt intre nul si masa iti da afara diferentiala?
Ce curent de dezechilibru are diferentiala? Nu poti alimenta dintr-un alt circuit care nu trece prin diferentiala?

Ai putea sa faci acel strap printr-un releu NC cu bobina la 230V.Astfel cand dispare alimentarea iti baga strapul.

#14
danvlas

danvlas

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,118
  • Înscris: 04.06.2009

 uzzi93, on 20 octombrie 2015 - 12:48, said:

Intrebarea mea a fost alta,daca cititi pe sarite sau nu aveti cunostinte va rog nu mai postati doar de dragul de a o face
Ma pricep suficient de bine cat sa-mi dau seama cand faci un scurtcircuit. Noroc ca te salveaza siguranta aia care sare cand trebuie... Nici macar nu mai e vorba de functionarea centralei cu UPS-ul, ci de pericolul in care te pui tu legand niste fire care n-ar trebui sa se atinga.
Geo123 ti-a dat o idee daca chiar iti trebuie strapul, dar ai grija ca bobina releului sa nu se arda vreodata accidental. Oricum pare o improvizatie si n-ar trebui incercat asa ceva acasa, dar na, cand omul n-are ce face, isi face de lucru.

#15
gabyxm

gabyxm

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,214
  • Înscris: 08.06.2004

 uzzi93, on 20 octombrie 2015 - 13:40, said:

Nu sunt specialist,spun doar ce imi indica multimetrul (am atasat poze).In momentul in care introduc strapul facut de mine in ups si masor -o borna +impamantare rezulta 220V,cand masor si cealalta borna cu impamantarea rezulta 0V

Daca ii asa egala tensiunea fata de impamantare, mai mult ca sigur ai filtre pi de pe fiecare fir a transformatorului catre impamantare. Ceva in genu asta:
Attached File  ClearPathFigure-2.jpg   11.38K   89 downloads

Schema ii un filtru generic, nu schema reala din ups-ul tau.
Cand ups-ul ii pe retea, intre faza si nul ai potential teoretic 0. Cand trece pe baterii, un releu decupleaza de tot legatura cu reteaua si transformatoru de iesire o sa aiba 2 fire legate catre carcasa prin condensatorii Cy care formeaza un divizor. Cand masori cu voltmetru intre carcasa si fiecare fir de iesire o sa-ti apara tensiunea exact cum ai vazut, da nu poti "trage" curent mare intre carcasa si fiecare borna de iesire, el fiind de ordinu mA maxim. Daca pui in paralel cu voltmetru un consumator(bec 220V) si masori asa intre fiecare fir si carcasa o sa vezi ca iti indica 0V si becul nu lumineaza.

Ma gandesc ca un filtru de genu asta prezent la iesire ar putea sa-ti de toata bataia asta de cap. Chiar daca pui rezistenta de 1M intre nul-impamantare, potentialu carcasei nu o sa sa modifice mult.
La centrala Ariston polarizarea electrodului de ionizare ii facuta prin divizor capacitiv si merge la retea corect indiferent in ce pozitie ii in priza, da in cazu asta cu alimentare din ups pe baterii in loc de 115V alternativ intre electrodu de ionizare si carcasa(impamantare) o sa ai 0V, deci imposibil sa inchizi circuitu prin flacara si de aici lipsa ionizare.
Solutii vad mai multe, in functie de posibilitati:
  -cautarea filtrului dublu pi de pe iesire si eliminarea lui daca ii posibil sau eliminarea numa unui condensator Cy, astfel incat sa-ti ramana ala intre N-PE
  -transforamator de separare galvanica
  -alt tip de ups, la care sa-ti mearga jmecheria cu rezistenta de 1M.

UPS-ul ii asemanator cu asta?

Ai incercar sa legi rezistenta direct pe stecherul centralei?

Edited by gabyxm, 20 October 2015 - 14:52.


#16
Clovis

Clovis

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,215
  • Înscris: 24.04.2007

 Adm, on 20 octombrie 2015 - 11:11, said:

Se stie ca doar unele UPS-uri merg cu CT.
Cred ca te doare mult mai putin capuld aca folosesti un UPS dedicat.
Acumc ateva zile am vazut oferta la Bricodepot

http://www.njoy.ro/ro/UPS/eris600
La cat costa un UPS- dedicat  pentru centrala, plus ca trebuie sa cumperi si baterie auto pt ca majoritatea nu au baterie.....nu merita investitia.

#17
geo123

geo123

    Power User

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,926
  • Înscris: 10.05.2006
Aiurea.
Cine te-a pacalit  ca acele UPS-uri dedicate pentru centrale termice livreaza faza si nul?
Orice sistem care nu este corelat  cu o referinta(in cazul nostru masa/pamantul) va avea o valoare arbitrara(verzi si teoria relativitatii).
Cata vreme nu legi la masa un capat al infasurarii secundare a oricarui tip de UPS nu o sa ai in veci faza si nul.Asta e valabil si la generatoare si puncte trafo din reteaua de distributie cu neutrul legat la pamant.
Acele UPS-uri din comert pentru centrale sunt pentru cazane pe lemne nicidecum pentru centrale pe gaz cu supravegherea  flacarii prin ionizare.La cazanele pe lemne nu conteaza sa ai nul legat la pamant.Acolo tot ce conteaza e tensiunea sinusoidala  si capacitatea cat mai mare pentru a rula cat mai mult timp pana se stinge focul sau revine curentul.

#18
gabyxm

gabyxm

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,214
  • Înscris: 08.06.2004

 geo123, on 20 octombrie 2015 - 15:28, said:


Acele UPS-uri din comert pentru centrale sunt pentru cazane pe lemne nicidecum pentru centrale pe gaz cu supravegherea  flacarii prin ionizare.

Pe Ups-ul asta, fara nici o modificare, ar fi mers perfect ionizarea pe Vaillant, Saunier-Duval, Immergas, modelel mai noi de la Protherm si poate si altele care imi scapa. Stii si dc?

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate