Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Bitdefender Total Security ș...

casa verde 2024

Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne
 Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii
 Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 

Sfaturi proiect Arduino- Internet of things

- - - - -
  • Please log in to reply
8 replies to this topic

#1
Jackz0rN

Jackz0rN

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,081
  • Înscris: 18.07.2007
Salut,
  Mi scusi pentru incadrarea topicului intr-o arie neadecvata, insa deocamdata nu exista arie de embedded.
In primul rand, doresc sa dezvolt un proiect din categoria "internet of things"  care presupune controlul obiecteleor uzuale prin intermediul internetului. Eu mi-am ales pentru inceput un proiect pe care il numesc "Pet feeder", care in final ar trebui sa se materializeze intr-o "cutie" actionata prin internet, care elibereaza apa si mancare din niste recipiente.
  Pentru inceput, doresc sa ascult parerea voastra cu privinta la platforma aleasa de mine si anume Arduino Ethernet Leonardo si alte componente. De ce arduino? Pentru ca programare == simpla => timp economisit. Precizez ca la nivelul de electronica sunt ceva mai noob, merg cu mai multa incredere pe nivelul software.
  Metoda prin care m-am gandit sa comand microcontroller-ul este prin maparea memoriei pe cloud, folosind NearBus , care mai vine si cu o librarie aparent usor de utilizat pentru Arduino.
In prima faza, doresc sa implementez urmatoarele functii :
- Controlul unui motor, sau actuator, pentru deschiderea unei portite care sa elibereze hrana.
- Controlul unei pompe, care va scoate apa dintr-un recipient.
- Functiile de mai sus sa fie actionate prin internet
In a doua faza doresc sa mai adaug urmatoarele "feature-ruri" :
- Citirea unui senzor de distanta
- Citirea unui senzor de temperatura ambientala
- Citirea unui senzor de lumina
- Citirea a doi senzori de greutate (unul pentru vasul cu apa si unul pentru vasul cu mancare)
In faza a 3-a, si cea finala, dar sunt si incert daca voi mai implementa functionalitatiile de mai jos:
- Aplicatie pe mobil (Android) pentru control, dar si pentru monitorizare / vizualizare istoric.
- Folosirea unui display LCD pentru notificari de genul : Lipsa hrana, Lipsa Apa, Lipsa conexiune internet

Pe langa Arduino Ethernet Leonardo, mi-am ales urmatoarele componente, desi nu e nimic batut in cuie :
1. shield pentru motor + Pompa
[ http://images10.okr.ro/serve/auctions.v7/2015/jul/05/9ddc402fceff575693cb60ad90807c3f-7354102-300_300.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
Senzor lumina
[ http://www.robofun.ro/image/cache/data/produse/00000002/senzor-lumina-228x228.JPG - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
Senzor apasare
[ http://www.robofun.ro/image/cache/data/produse/robofun/1/apasare-mare-228x228.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
Pompa Apa - Tensiune alimentare 12V
[ http://www.robofun.ro/image/cache/data/produse/sparkfun/liquidpump_350GPH_1-500x500.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
LCD 16x2 - Controller: HD44780
[ http://www.robofun.ro/image/cache/data/produse/1123213/lcd_scris_1_f-250x250-228x228.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Mai trebuie sa ma uit de un motor, senzor de temperatura, bineinteles nici modelele alese mai sus nu sunt batute in cuie.
Ce spuneti? E fezabil proiectul cu componentele si platforma aleasa?

#2
OriginalCopy

OriginalCopy

    I'm harmful, fear me please! :))

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 27,268
  • Înscris: 10.08.2006
Eu i-as oferi posibilitatea animalului de a apasa pe un buton/pedala pentru a primi hrana/apa.

Cu apa nu inteleg care e treaba, dar vezi sa ii furnizezi apa proaspata animalului.

Daca pui schemele pe net cand va fi gata, voi construi si eu aceasta jucarie pentru catelul meu.

#3
Alice

Alice

    Big Boobs

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,133
  • Înscris: 05.12.2002
ds18b20 pt temperatura
Nu stiu ce senzor de lumina e ala, dar mie mi se pare OK BH1750 la pretul pe care il are - http://www.ebay.com/...=item43e3bece2a

#4
george90

george90

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,013
  • Înscris: 19.08.2006
habar nu am de piese. Dar is curios daca il faci de hobby sau te gandesti si mai departe. Si daca mai sunt astfel de jucarii pe piata, pe la ce preturi.

#5
dexterash

dexterash

    --something---

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,912
  • Înscris: 19.08.2004
1. Ar fi bine sa faci cumva sa mergi pe toti senzorii cat-de-cat digital(probabil I2C) - cel putin pentru cei care nu au nevoie de rezolutie mare de masurare.
2. Controlul nu il faci de la distanta. Programarea controlului, in schimb, da. Pentru ca a ) ai depinde de internet si b ) unde vei tine logica de control?
3. Important este, daca vrei, sa faci un logger(de consum). O chestie simpla o poti obtine folosind G! Sheets, dar si posibilitatea de stocare locala nu ar trebui exclusa.
4. Neaparat backup cu energie, sa nu lasi animalul fara mancare/apa/etc.
5. Iti trebuie senzori si pentru doze(locul unde va fi mancarea "curenta"), dar si pentru rezerve. Vezi ca trebuie si o modalitate de dozare.

Asta asa, in mare, la prima aruncare de ochi.

Edited by dexterash, 07 October 2015 - 20:11.


#6
Gogu Steriade

Gogu Steriade

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 386
  • Înscris: 04.12.2005
Felicitari pentru demers! Vezi ca sunt ceva proiecte similar pe instructables, de unde te poti inspira (e.g. http://www.instructa...red-Pet-Feeder/).

Ma lovisem in trecut de o astfel de idee, cu gandul la o cutie de nisip cu curatare automata, pentru pisica. Atunci am dat peste site-ul acesta: http://www.robotshop...rer-medium.html (ti-am pus link-ul direct catre distribuitorul de apa, drept exemplu).

Referitor la platforma hardware, eu as fi mers in principal pe Raspberry Pi, pentru a putea atasa microfon/webcam si a putea monitoriza pet-ul de la distanta (e.g. il inregistrezi cand vine sa manance/bea, sa vezi daca este inca in viata).

Apropo, de ce ai nevoie de pompa? Poti construi un sistem de alimentare cu apa, prin cadere libera (de exemplu, poti avea un bidon de 5l de apa, situat la 1m inaltime intr-un dulap). Asa, poti avea suficienta presiune, fara sa utilizezi o pompa. Vrei sa si filtrezi apa?

Apoi, pt un grad ridicat de complexitate, ar fi interesant de adaugat si un desfacator automat de conserva (Doc E. Brown avea ceva asemanator in "Back To The Future I" -> Automatic Dog Feeder), daca vrei sa-ti hranesti pet-ul si cu mancare umeda.

Cat despre comanda pe internet, cum a spus si "dexterash", eu as merge mai mult pe monitorizare (raportare, etc), decat comanda. Asta, deoarece nu vrei sa-ti pui baza intr-o conexiune la internet...lasi pet-ul fara hrana daca ceva nu merge bine.

Succes!

#7
Jackz0rN

Jackz0rN

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,081
  • Înscris: 18.07.2007

View PostGogu Steriade, on 08 octombrie 2015 - 11:41, said:

Referitor la platforma hardware, eu as fi mers in principal pe Raspberry Pi, pentru a putea atasa microfon/webcam si a putea monitoriza pet-ul de la distanta (e.g. il inregistrezi cand vine sa manance/bea, sa vezi daca este inca in viata).
Ma gandeam sa imi iau Raspberry Pi, caci pot face mult mai multe lucruri, insa cred ca o sa imi dea mai multe batai de cap, si deocamdata vrei sa merg pe principiul KIS (Keep it simple)

View PostGogu Steriade, on 08 octombrie 2015 - 11:41, said:

Apropo, de ce ai nevoie de pompa? Poti construi un sistem de alimentare cu apa, prin cadere libera (de exemplu, poti avea un bidon de 5l de apa, situat la 1m inaltime intr-un dulap). Asa, poti avea suficienta presiune, fara sa utilizezi o pompa. Vrei sa si filtrezi apa?
Rolul principal al pompei este de a da drumul apei comporandu-se astfel ca si o poarta, si pentru a avea control la debitul de apa, astfel stiu cata apa torn in recipient. Daca as putea face lucrul acesta intr-un mod mai putin  costisitor si cu batai mai putine de cap l-as face, dar momentan e singura idee pe care o am.

Acum principala problema e costul total care e umpic maricel, doar acum am realizat dupa ce mi-a spus dexterash ca imi trebuie 4 senzori de greutate si nu 2, adica 2 pentru bolurile de apa/mancare, si 2 pentru rezerva de apa/mancare, iar costul unui senzor este ~ 60 lei

#8
dexterash

dexterash

    --something---

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,912
  • Înscris: 19.08.2004
RasPI este "overkill" pentru o astfel de chestiune... ce-i drept, poate fi folosit ca "agregator"/"control" pentru mai multi senzori (atunci cand incep sa se adune), server web mai "dur" si mai flexibil etc.

Sunt sigur ca se gasesc alternative la problema senzorilor de greutate(poate chiar o abordare diferita). Totul tine de timp, indemanare, documentare, experienta, rabdare si, desigur, buget. IoT(cat si automatizarile) este o chestie desteapta, atunci cand este aplicata cum trebuie. Altfel, poate aparea dezastrul fix cand nu te astepti sau nu iti doresti.

Uite o abordare diferita(ca idee):
Pompa: senzor(i) de umiditate, nu de greutate; sau plutitor; sau senzori de nivel; sau...
Feeder: motor stepper + compartimente gata-dozate

Sau iei deja un feeder si il IoTizezi/automatizezi.

Ce senzori de greutate ai sau ai vrea sa folosesti?

P.S. Principiul este KISS - keep it simple, stupid. :)

#9
Gogu Steriade

Gogu Steriade

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 386
  • Înscris: 04.12.2005
Dupa cum te-a sfatuit "dexterash", poti avea o abordare "low cost", utilizand componente simple, daca bugetul este o problema.

Trebuie sa ai in vedere faptul ca toate aceste "ready made boards", sunt pentru constructia rapida de prototipuri. Adica, iti experimentezi pe masa de lucru diferite abordari, dupa care iti construiesti proiectul utilizand strict componentele necesare (adica nu iti "ingropi" Arduino-ul in proiect, ci doar il utilizezi in faza initiala).

Un senzor de umiditate sau de nivel, te-ar costa de 10 ori mai putin decat "placuta" din comert.
Vezi ca gasesti pe instructables (si alte site-uri similare) solutii simple, cu gramada.

Cat despre partea cu pompa, poti pune in balanta costuri vs. fiabilitate. Eu as merge pe rezervor cu apa si o electrovalva. In felul acesta, am doar o componenta care poate ceda, iar electrovalva este mult mai fiabila decat pompa (la acelasi nivel de pret).

Oricum, succes in continuare! Incearca sa vezi ce poti reutiliza de pe la diverse echipamente, bune de aruncat. In fond, asta este frumusetea unui astfel de proiect: ingeniozitatea!


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate