Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric
 CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...
 Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...

Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...
 Kanal D va difuza serialul “...

Upgrade xiaomi mi11

securitate - acum se dau drept - ...

Farmacia Dr Max - Pareri / Sugest...
 

Despre bullying: adaptare selectata natural si sexual

- - - - -
  • Please log in to reply
94 replies to this topic

#1
Victor2311

Victor2311

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 376
  • Înscris: 27.07.2014
In luna iulie a aparut un articol numit Survival of the Fittest and the Sexiest. Evolutionary Origins of Adolescent Bullying (Koh & Wong, 2015), publicat in Journal of Interpersonal Violence. Studiul evalueaza fenomenul „bullying” din perspectiva psihologiei evolutioniste, analizand relatia acestuia cu depresia, stima de sine, statutul social si anxietatea sociala.

„Bullying”-ul este o forma de agresare fizica si/sau psihologica (Arslan, Sevim Savaser & Yazgan, 2011), in care un individ sau un grup de indivizi umilesc, ataca, tachineaza si/sau exclud in mod repetat si deliberat o alta persoana (Salmivalli, 2010; Boulton, 2013; Olweus, 1993) care nu se poate apara cu usurinta. Este un comportament agresiv proactiv, instrumental, de exploatare (vs. reactiv) – este neprovocat si nu presupune apararea de un stimul amenintator, ci atingerea unui scop, cum ar fi obtinerea unor resurse (Griffin & Gross, 2004). Pentru o prezentare mai ampla a „bullying”-ului, recomand Hong & Espelage (2012).

Asemenea gesturi de cruzime aparent gratuita fata de persoane (mai ales copii si adolescenti) lipsite de aparare par de neinteles din perspectiva mentalitatii noastre etice moderne. „Le privim ca semne care arata cat de mult pot degenera comportamentele [speciei] noastre, nu ca semne care arata cat de mult s-au ridicat standardele noastre [morale]” (Pinker, 2011). Suntem revoltati de retardul etic care aproba cinic acest comportament agresiv, pe motiv ca „asa sunt baietii” si ca „bullying”-ul reprezinta un stadiu firesc in maturizarea baietilor, care „trebuie sa invete sa se descurce in viata”.

Aceste conduite capata insa sens atunci cand privim spre stiintele naturii, pentru a descoperi cum interesele genetice au modelat dorintele, motivatiile si sentimentele umane in cursul evolutiei, inainte ca sensibilitatea noastra morala sa fi fost modelata de umanismul luminat (vezi Iluminismul).

La fel ca si trasaturile fizice, trasaturile psihologice sunt produsul evolutiei prin selectie naturala – „survival of the fittest” – si sexuala – „survival of the sexiest” (Buss, 2014). Acele trasaturi care au o functie adaptativa ridicata (maximizeza probabilitatea supravietuirii si a reproducerii) sunt, evident, transmise genetic mai departe.

Rezultatele studiului de fata sustin ipoteza conform careia „bullying”-ul este o adaptare selectata natural si sexual:
• „bullies” au nivelul cel mai ridicat de stima de sine si statut social si cel mai scazut nivel de depresie, comparativ cu celelalte trei grupuri – victima; spectator („bystander”) si „bully”/victima;
• deoarece „bullies” ii domina pe altii, dobandind un statut social (caracteristica dezirabila la barbati) si o popularitate mai mare, au un avantaj sexual, in sensul ca obtin mai multe oportunitati de imperechere.

„Bullying” reprezinta o variatie eritabila avantajoasa, fiindca imunizeaza contra potentialelor amenintari violente – adolescentii dominanti si perceputi ca fiind duri nu tind sa fie victime ale agresivitatii, chiar daca sunt provocatori; in plus, prezinta si un avantaj in termeni de sanatate (fizica si mintala).

De asemenea, potenteaza oportunitatea de imperechere. Fiecare gen cauta la genul opus o serie de trasaturi dezirabile (care semnaleaza „fitness”), precum sanatatea, o fata atragatoare si venitul ridicat si stabil (vezi aici). Persoanele de gen feminin cauta la genul opus statut social, pentru ca este asociat cu accesul facil la resurse si posibilitatea de a oferi siguranta intr-o masura mai mare.

A nu se intelege ca „bullying”-ul este un comportament pe care il promovez; textul are rol descriptiv, nu prescriptiv. Consider ca este de datoria adultilor sa reduca frecventa acestui fenomen prin diverse programe de preventie si gestionare a agresivitatii (prin modalitati alternative de incurajare a competitiei intr-un mediu controlat si lipsit de riscuri, cum ar fi concursurile sportive), iar, pentru a fi eficiente, acestea trebuie construite pe dovezile provenite din cercetare („evidence-based practice”). Asa cum adultii se protejeaza prin legi, reglementari la locul de munca, norme sociale si politie, la fel apreciez ca nu exista motive (in afara de indolenta si indiferenta cinica fata de suferinta altuia) pentru care copiii ar trebui lasati vulnerabili, la mila „pradatorilor”.
--------------------------------------------------
1. Arslan, S., Savaser, S., Yazgan, Y. (2011). Prevalence of Peer Bullying in High School Students in Turkey and the Roles of Socio-Cultural and Demographic Factors in the Bullying Cycle, 78(8):987–992.
2. Boulton, M.J. (2013). The effects of victim of bullying reputation on adolescents’ choice of friends: Mediation by fear of becoming a victim, moderation by victim status, and implications for befriending interventions. Journal of Experimental Child Psychology, 114, 146-60.
3. Buss, D. M. (2014). Evolutionary psychology: The new science of the mind. Allyn & Bacon.
4. Griffin, R. S., & Gross, A. M. (2004). Childhood bullying: Current empirical findings and future directions for research. Aggression and Violent Behavior, 9, 379–400.
5. Hong, J. S., & Espelage, D. L. (2012). A review of research on bullying and peer victimization in school: An ecological system analysis. Aggression and Violent Behavior, 17(4), 311-322.
6. Koh, J. B., & Wong, J. S. (2015). Survival of the Fittest and the Sexiest Evolutionary Origins of Adolescent Bullying. Journal of interpersonal violence, 0886260515593546.
7. Olweus, D. (1993). Bullying at school: What we know and what we can do. Oxford: Blackwell.
8. Pinker, S. (2011). The better angels of our nature: The decline of violence in history and its causes. Penguin UK.
9. Salmivalli, C., Ojanen, T., Haanpää, J., & Peets, K. (2005). “I'm O.K. but you're not” and other peer-relational schemas. Explaining individual differences in children's social goals. Developmental Psychology, 41, 363 – 375.

Edited by Victor2311, 27 September 2015 - 15:19.


#2
dgamma

dgamma

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,989
  • Înscris: 02.09.2011
Tu vorbesti depre comportamentul cimpanzeilor. La oameni un bully nu are stima de sine, ba din contra, e nesigur pe el si se ia de cineva mai slab fara niciun motiv. Macar cimpanzeii au motivul de imperechere.

Plus ca sunt multi care sunt vai mama lor de slabanogi de tip bully, nici macar nu au un nivel crescut de testosteron sa le cauti o explicatie a comportamentului. Pur si simplu sunt inapti intelectual sau prost crescuti. Exemplu mai jos.
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/isfn4OxCPQs?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by dgamma, 27 September 2015 - 15:33.


#3
Victor2311

Victor2311

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 376
  • Înscris: 27.07.2014

View Postdgamma, on 27 septembrie 2015 - 15:29, said:

Tu vorbesti depre comportamentul cimpanzeilor. La oameni un bully nu are stima de sine, ba din contra, e nesigur pe el si se ia de cineva mai slab fara niciun motiv. Macar cimpanzeii au motivul de imperechere.
dgamma, citeste te rog studiul la care fac referire (l-am atasat).

Edited by Victor2311, 27 September 2015 - 15:42.


#4
_-AppleS-_

_-AppleS-_

    ✮✮✮✮✮✮✮✮

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,512
  • Înscris: 09.07.2014
Ce e asta ? Redescoperirea rotii ? Sau de abia acum aflam ca selectorul sexual (aka. femelele) sunt atrase de masculii duri , puternici , violenti , agresivi , iar masculii vor face tot ce pot pentru a fi selectati .
Deabia a inceput sa se selecteze cu greu si caracteristici care tin de inteligenta masculilor . Dar asta se include in seria de criterii care tin de puterea care o are masculul si de care se poate folosi femela .

Insa inteligenta singura fara violenta si agresivitate nu face 2 bani , iar daca masculul este umilit de altii deja poate sa-si ia adio de la orice selectie .

#5
DraculescuDraculescu

DraculescuDraculescu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,504
  • Înscris: 31.07.2015

View Postdgamma, on 27 septembrie 2015 - 15:29, said:

Tu vorbesti depre comportamentul cimpanzeilor. La oameni un bully nu are stima de sine, ba din contra, e nesigur pe el si se ia de cineva mai slab fara niciun motiv. Macar cimpanzeii au motivul de imperechere.
Bully-ul are stima de sine, ba chiar foarte ridicata si face ce face pentru ca stie ca nu i se poate intampla nimic. E foarte usor sa faci diferenta intre cineva care e fake si cineva care are stima de sine pe bune. Se citeste in limbajul trupului si in voce.

#6
Victor2311

Victor2311

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 376
  • Înscris: 27.07.2014

View Post_-AppleS-_, on 27 septembrie 2015 - 15:36, said:

Ce e asta ? Redescoperirea rotii ?
Ei bine, dgamma (si, posibil, multi altii) probabil ca n-ar fi de-acord ca este un adevar de la sine evident. Am vazut trendul de a patologiza artificial comportamente care, din punctul de vedere al adaptarii in timpul evolutiei, sunt functionale (vezi si psihopatia). Repet insa ca nu cred ca asta ar trebui sa ne impiedice sa luam masuri bazate pe dovezi.

View PostDraculescuDraculescu, on 27 septembrie 2015 - 15:38, said:

Bully-ul are stima de sine, ba chiar foarte ridicata si face ce face pentru ca stie ca nu i se poate intampla nimic.
Corect.

"Perhaps the most extraordinary popular delusion about violence of the past quarter-century is that it is caused by low self-esteem. That theory has been endorsed by dozens of prominent experts, has inspired school programs designed to get kids to feel better about themselves, and in the late 1980s led the California legislature to form a Task Force to Promote Self-Esteem. Yet Baumeister has shown that the theory could not be more spectacularly, hilariously, achingly wrong. Violence is a problem not of too little self-esteem but of too much, particularly when it is unearned.123 Self-esteem can be measured, and surveys show that it is the psychopaths, street toughs, bullies, abusive husbands, serial rapists, and hatecrime perpetrators who are off the scale. Diana Scully interviewed many rapists in their prison cells who bragged to her that they were “multitalented superachievers.”124 Psychopaths and other violent people are narcissistic: they think well of themselves not in proportion to their accomplishments but out of a congenital sense of entitlement. When reality intrudes, as it inevitably will, they treat the bad news as a personal affront, and its bearer, who is endangering their fragile reputation, as a malicious slanderer." (Pinker, 2011)

Pinker, S. (2011). The better angels of our nature: The decline of violence in history and its causes. Penguin UK.

Edited by Victor2311, 27 September 2015 - 15:42.


#7
DraculescuDraculescu

DraculescuDraculescu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,504
  • Înscris: 31.07.2015

View PostVictor2311, on 27 septembrie 2015 - 15:15, said:

A nu se intelege ca „bullying”-ul este un comportament pe care il promovez; textul are rol descriptiv, nu prescriptiv. Consider ca este de datoria adultilor sa reduca frecventa acestui fenomen prin diverse programe de preventie si gestionare a agresivitatii (prin modalitati alternative de incurajare a competitiei intr-un mediu controlat si lipsit de riscuri, cum ar fi concursurile sportive), iar, pentru a fi eficiente, acestea trebuie construite pe dovezile provenite din cercetare („evidence-based practice”). Asa cum adultii se protejeaza prin legi, reglementari la locul de munca, norme sociale si politie, la fel apreciez ca nu exista motive (in afara de indolenta si indiferenta cinica fata de suferinta altuia) pentru care copiii ar trebui lasati vulnerabili, la mila „pradatorilor”.
Singura metoda care functioneaza impotriva bullyingului/hartuirii este pedepsirea pe masura - chiar cu inchisoare in unele cazuri.

#8
republicall

republicall

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,211
  • Înscris: 26.02.2008
Fenomenul apare in spatii restranse, cel putin in societatea avansata. Daca fiecare elev ar avea profesori particulari batausii n-ar mai avea pe cine domina. Dar problema apare oricum la locul de munca. Aveam si eu in liceu cretini dinastia si nu pareau deloc sanatosi psihic. Daca ma luam dupa fetele lor erau buni de internat. Intr-o turma exista o singura lupta dupa care tot anul ala asuprit e lasat in pace. In societatea noastra e ura fata de semeni, nu vad nimic sanatos in asta. Eu vad oameni descreierati care din cauza ca societatea nu ia masura isi fac de cap. Sa se dea o lege ca un bataus daca umileste ia un glonte in cap sa vedem daca fenomenul persista :)

#9
_-AppleS-_

_-AppleS-_

    ✮✮✮✮✮✮✮✮

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,512
  • Înscris: 09.07.2014

View PostVictor2311, on 27 septembrie 2015 - 15:39, said:

Ei bine, dgamma (si, posibil, multi altii) probabil ca n-ar fi de-acord ca este un adevar de la sine evident. Am vazut trendul de a patologiza artificial comportamente care, din punctul de vedere al adaptarii in timpul evolutiei, sunt functionale (vezi si psihopatia). Repet insa ca nu cred ca asta ar trebui sa ne impiedice sa luam masuri bazate pe dovezi.
Daca vrei sa fim sinceri , acum probabil ca o sa fiu sexist , insa dupa parerea mea la toata treaba asta , o mare parte din vina este a femeilor care selecteaza aceste comportamente .
Acum probabil ca o sa spui ca e vina genelor si a maimutelor din care ne tragem , si ca nici o femeie nu face o selectie constienta , ci mai degraba mecanismele de selectie se afla in inconstient , astfel femeia se afla in situatia de a se simti atrasa de cineva fara o serie intreaga de argumente in spate , ci doar fiindca "asa ii spune inima" , "instinctul" , si alte cuvinte pompoase cu valoare de cliseu .

Selectia sexuala da rateuri grave si se selecteaza comportamente agresive care nu mai sunt de actualitate pentru supravietuire si evolutie .

#10
Victor2311

Victor2311

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 376
  • Înscris: 27.07.2014

View Post_-AppleS-_, on 27 septembrie 2015 - 15:50, said:

Selectia sexuala [...] selecteaza comportamente agresive care nu mai sunt de actualitate pentru supravietuire si evolutie .
De-acord. Mediul in care traim astazi este diferit de cel in care s-au dezvoltat stramosii nostri. Pe de alta parte, tendintele si predispozitiile au ramas. E important sa vedem ce putem face de-aici incolo, pentru a "canaliza" intr-o varianta moderna inclinatii adanc inradacinate in mintea noastra (care, adesea, functioneaza inconstient/implicit).

#11
andreirlk

andreirlk

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 138
  • Înscris: 27.11.2010
Un studiu retard si cretin, care, alaturi de alte studii de genu', reduc omul la un simplu animal. Practic ce face studiul asta e sa ne incurajeze sa dam frau liber instinctelor animalice din noi. Mizerii, mizerii peste mizerii si manipulari ordinare.

Ceva din aceeasi sfera: http://www.culturavi...nebunia-de-azi/

#12
Victor2311

Victor2311

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 376
  • Înscris: 27.07.2014

View Postandreirlk, on 27 septembrie 2015 - 15:55, said:

Un studiu retard si cretin, care, alaturi de alte studii de genu', reduc omul la un simplu animal. Practic ce face studiul asta e sa ne incurajeze sa dam frau liber instinctelor animalice din noi. Mizerii, mizerii peste mizerii si manipulari ordinare.

Ceva din aceeasi sfera: http://www.culturavi...nebunia-de-azi/
„Puţine cunoştinţe, multe convingeri!”

Probabil ca nici macar nu ai citit articolul (nicaieri nu indeamna la a da "frau liber instinctelor animalice din noi"), fiindca deja ai o convingere setata, pe care o afirmi si care iti doresti cu disperare sa fie adevarata ("confirmation bias"). Te incurajez, ca atunci cand faci o afirmatie, sa vii cu studii serioase, publicate in jurnale internationale peer-reviewed.

Edited by Victor2311, 27 September 2015 - 16:00.


#13
DraculescuDraculescu

DraculescuDraculescu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,504
  • Înscris: 31.07.2015

View Postrepublicall, on 27 septembrie 2015 - 15:46, said:

Fenomenul apare in spatii restranse, cel putin in societatea avansata. Daca fiecare elev ar avea profesori particulari batausii n-ar mai avea pe cine domina. Dar problema apare oricum la locul de munca. Aveam si eu in liceu cretini dinastia si nu pareau deloc sanatosi psihic. Daca ma luam dupa fetele lor erau buni de internat. Intr-o turma exista o singura lupta dupa care tot anul ala asuprit e lasat in pace. In societatea noastra e ura fata de semeni, nu vad nimic sanatos in asta. Eu vad oameni descreierati care din cauza ca societatea nu ia masura isi fac de cap. Sa se dea o lege ca un bataus daca umileste ia un glonte in cap sa vedem daca fenomenul persista Posted Image
Eu am fost victima bullyingului in liceu si stiu cum este sa fii considerat ,,presul celorlalti". Cei din clasa si din liceu se luau de mine pentru ca eram foarte slab 50 de kg, 1.80m si n-aveam cum sa ripostez. Ajunsesem sa imi doresc sa ma sinucid pentru ca nu mai suportam umilintele(stima de sine era sub nivelul marii).
Singura portita de iesire pe care am gasit-o a fost sala si kickboxing-ul.

Edited by DraculescuDraculescu, 27 September 2015 - 16:04.


#14
DraculescuDraculescu

DraculescuDraculescu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,504
  • Înscris: 31.07.2015
Niste lucruri pe care le-am observat in legatura cu fenomenul:

-incepe in momentul in care oamenii vad ca nu opui rezistenta la ceva nedrept sau in momentul in care
ai o slabiciune evidenta
-deodata nimeni nu mai discuta cu tine, lumea te evita
-iti este imposibil sa te mai concentrezi pe ce ai de rezolvat(in exemplul meu, notele au inceput sa scada) pentru ca te gandesti mereu
la cum sa faci sa fii in siguranta
-vechii amici prefera sa treaca de partea majoritatii decat sa suporte si ei consecintele
-umilintele devin din ce in ce mai serioase si din ce ince mai multa lume trece de partea atacatorilor
-nimanui nu i se pare ca umilirea ta ar fi ceva grav

Edited by DraculescuDraculescu, 27 September 2015 - 16:25.


#15
crouchot

crouchot

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 569
  • Înscris: 03.12.2014

View PostDraculescuDraculescu, on 27 septembrie 2015 - 16:03, said:

Eu am fost victima bullyingului in liceu si stiu cum este sa fii considerat ,,presul celorlalti". Cei din clasa si din liceu se luau de mine pentru ca eram foarte slab 50 de kg, 1.80m si n-aveam cum sa ripostez. Ajunsesem sa imi doresc sa ma sinucid pentru ca nu mai suportam umilintele(stima de sine era sub nivelul marii).
Singura portita de iesire pe care am gasit-o a fost sala si kickboxing-ul.

O solutie ar fi sa-l cauti pe cel mai nebun dintre ei - masculul alfa - si sa-l iei drept protector, contra facut teme, lectii, etc. Cunosc cazuri concrete din liceu si scoala de nerds care au procedat asa, pentru a scapa de idiotii care-i sacaiau. Dupa ce au luat o laba peste bot de la liderul turmei ("ba, asta-i prietenu meu!" ) se fereau de ei pe departe.

#16
DraculescuDraculescu

DraculescuDraculescu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,504
  • Înscris: 31.07.2015

View PostAbc2001ro, on 27 septembrie 2015 - 16:25, said:

asta nu inseamna ca toata lumea e asa.
Aproape peste tot e asa. Daca esti slab si nu poti riposta o sa trebuiasca sa suporti foarte multe lucruri nedrepte.

View Postcrouchot, on 27 septembrie 2015 - 16:34, said:

O solutie ar fi sa-l cauti pe cel mai nebun dintre ei - masculul alfa - si sa-l iei drept protector, contra facut teme, lectii, etc. Cunosc cazuri concrete din liceu si scoala de nerds care au procedat asa, pentru a scapa de idiotii care-i sacaiau. Dupa ce au luat o laba peste bot de la liderul turmei ("ba, asta-i prietenu meu!" ) se fereau de ei pe departe.
E o solutie temporara, liceul nu e singurul loc in care interactionezi cu oamenii. Cel mai bine este sa cauti metode de a te apara singur.

Un alt lucru de precizat, ca sa opresti bullyingul nu trebuie sa te bati cu toata lumea, e suficient sa il semi-nenorocesti pe cel mai puternic din grup aka cel de la care a inceput toata joaca si restul se opresc ca prin minune.

Edited by DraculescuDraculescu, 27 September 2015 - 16:43.


#17
Abc2001ro

Abc2001ro

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,620
  • Înscris: 02.07.2015

View PostDraculescuDraculescu, on 27 septembrie 2015 - 16:34, said:

Aproape peste tot e asa. Daca esti slab si nu poti riposta o sa trebuiasca sa suporti foarte multe lucruri nedrepte.

Da, si in jungla daca te duci si intarati leul, o sa ai de suferit multe lucruri neplacute. Asa, si ?

#18
DraculescuDraculescu

DraculescuDraculescu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,504
  • Înscris: 31.07.2015

View PostAbc2001ro, on 27 septembrie 2015 - 16:43, said:

am impresia ca nu prea interactionezi cu oamenii in lumea reala

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate