Pastrare vin si tuica in damigene
Last Updated: Apr 29 2022 15:50, Started by
cristi-m
, Sep 16 2015 14:19
·
0
#37
Posted 16 September 2015 - 20:13
Cel mai bine e sa pui tuica intr-o damigeana de sticla, cu un dop de plastic care sa se inchida ermetic si, daca se poate, sa o sigilezi cu ceara ! Tuica sa nu vina in contact cu plasticul !
De pastrat se pastreaza cel mai bine intr-o pivnita la intuneric si racoare, dupa 18 ani ar trebui sa ramana la fel cum a fost cand ai pus-o in damigeana ! Cu cat e continutul de alcool mai mare ca atat se pasteaza mai bine ! Poti sa pui si un lemn de dud in ea, dar isi va schimba gustul si culoarea ! La targuri de vinuri am vazut bucati din lemn de stejar care sunt folosite special in acest scop, sa dea gust, aroma si culoare ! Edited by kodiak, 16 September 2015 - 20:15. |
#38
Posted 16 September 2015 - 20:27
cristi-m, on 16 septembrie 2015 - 16:54, said:
Si tuica "trage" aroma cat ii trebuie..... Ce desteapta este tuica ta! Daca mergi pe varianta sticla/damigeana, nu uita: argentum, on 16 septembrie 2015 - 16:44, said:
nu crengute. lemn. o bucatica mica de lemn. sipca. un rondel taiat din craca groasa de macar 10cm. |
#39
Posted 16 September 2015 - 22:05
@initiator, lasa tuica in damigeana de sticla, e cel mai bun loc unde o poti pastra... o mie de ani daca vrei. Ca dop pune unul de lemn sau de pluta daca ai cu o foaie de celofan pe el.. nu-l infunda tare si nu pune damigeana plina ca tuica se dilata la caldura
a, si nu pune nici un fel de de coaja, lemn sau altceva in ea Edited by ragabader, 16 September 2015 - 22:08. |
#40
Posted 17 September 2015 - 08:01
Atentie la sticlele alea tip Grolsch si alte beri germane - dupa cativa ani cauciucul (dintre dop si sticla) imbatraneste si "se lasa", uneori chiar crapa. Exista in Obor garnituri de cauciuc de schimb.
Mai sigure sunt capsele de bere. |
#41
Posted 17 September 2015 - 11:24
argentum, on 16 septembrie 2015 - 14:35, said: de asta e bine sa iei un butoi folosit la vin. se pierde mai putin si imprumuta aroma din lemnul impregnat de vin. oricum, mai baga o tura butoiul ala si vei avea pierderi mai mici Si atunci cum se numi,tuica de prune cu aroma de vin? Tuica se tine in butoiul de tuica,vinul se tine in butoiul de vin si tot asa. cristi-m, on 16 septembrie 2015 - 14:19, said:
Salutare, Am niste rachie buna de prune, am comandat special in plus la botezul fiului meu, si mai am o damigeana de 15 l din sticla, cu invelis din rachita, in care vreau sa pastrez tuica asta inca vreo 18 ani Multam fain ! Sfatul meu sincer este sa nu-ti bati capul cu tinutul tuicii 18 ani.Peste 18 ani vei gasi aceeasi calitate a tuicii. Mai bine incet si sigur degusta licoarea.Apoi mai vezi tu N-are nici un rost sa o tii.Eventual daca ai nevoie de nostalgii,pune UN singur litru deoparte.Ajunge. |
#42
Posted 17 September 2015 - 12:18
La noi palinca, sau horinca, se tine in baloane de sticla, care cat are... De 54 l, 25, 20 , 15l. In beci, cu stiulete de porumb ca dop..Atat doar ca trebuie avut grija sa nu se sparga. Acuma sunt variante mai moderne la dop. Pt culoare, se pun 2,3 prune uscate intr-un tifon, se leaga si se lasa in balon. Asta la balon de 54l. Eu am pus acum 5 ani un balon de 54l cu niste horinca strasnica de prun si am de gand sa o desigilez peste 10 ani cand are fiica-mea 18.
|
#43
Posted 17 September 2015 - 16:23
adisz, on 17 septembrie 2015 - 11:24, said:
Si atunci cum se numi,tuica de prune cu aroma de vin? Tuica se tine in butoiul de tuica,vinul se tine in butoiul de vin si tot asa. . nu chiar. cand tii o tuica vreo 10 ani in butoi in care ai tinut vin, vei vedea ca e cu totul si cu totul alta treaba. imprumuta ceva arome, culoare, dar o imbunatateste, nu o strica si in nici'un caz va avea aroma de vin. apoi, noi suntem saraci, nu avem de unde si folosim si rasfolosim butoiul pana ii crapa cercurile. toamna trecuta ai bagat varza in el, acum il oparim ca ne trebuie la must. cam asa folosesc multi butoailele la noi. asta e. dar butoaiele nu se lasa mostenire. ele sunt consumabile. trebuiesc inlocuite. unii le folosesc o singura data la vin. apoi le vand "tuicarilor". dar astia produc fineturi. daca ai struguri buni si vrei sa faci o calitate buna, poti lua un butoi nou de stejar. bagi un vin alb in el. invechesti un pic. nu mult ca e alb. apoi, daca merge si se potrivesc la soiuri, poti baga unul rosu. sau poti incepe cu unul rosu de la inceput. si daca ai atata tuica cat sa bagi intr'un butoi de vin, da, baga'l la tuica la sfarsit. vorbim de o tuica de min 40, nu de aia batraneasca de 20 si ceva rest. Edited by argentum, 17 September 2015 - 16:26. |
#44
Posted 17 September 2015 - 18:57
ca mi'am mai amintit o chestie si sa nu se oripileze lumea, ca inteleg si butoiu de vin, dedicat la vin, ala de tuica la tuica.
dar daca vrei sa te joci cu aromele, sa scoti ceva subtil, ca nu ajunge ea tuica sa aiba aroma de vin si sa se faca coniac asa la rece... sunt tarii ce se invechesc in butoi proaspat. sa'si traga aroma din lemnul respectiv. (apropos, stiti cum e la vin "are gust a doaga, butoi". ala e vinul pastrat in butoi folosit si rasfolosit, oricat ai spala la el, se acreste, prinde gust).\ asa si spuneam de tarie ce o pui in butoi proaspat. si o tii acolo 5-10 ani si e super. dar unii mai fac o alta chestie. o mai pun inca vreo 2 ani intr'un butoi in care s'a tinut vin inainte. eu stiu teoria, nu am practicat. dar cum ar fi sa pui o tuica intr'un butoi in care ai avut o tamaioasa? he he he in zece ani nu ai nici pic de vin in ea. ci doar un parfum |
#45
Posted 29 November 2015 - 18:51
Am vazut ca sunt niste butoaie cu doage amestecate, de dud, prun , stejar . Ma gândesc sa cumpar unul si sa vad ce si cum . A folosit cineva asa ceva?
Mai vreau sa cumpar un butoi de dud. Am gasit la 350 ron de 50 litri, problema e ca nu prea stiu cum sa verific daca e de dud, adica stiu ca e de dud ptr ca asa zice cel care il vinde , cum pot sa imi dau seama , stie cineva? |
#46
Posted 02 December 2015 - 19:46
Oxigen1234, on 16 septembrie 2015 - 15:08, said: Absolut interzis in pod. Vara sunt 50 grade, iarna ingheata si se sparg. Daca nu e pivnita mai bine faci o groapa de minim 80 cm adancime (sub cota de inghet) si le pui direct in pamant sub un plastic cu pamant deaspura (mare grija la dezgropare sa nu le spargi cu cazmaua) |
|
#47
Posted 02 December 2015 - 20:14
Acum am văzut în citarea din postarea anterioară că alcoolul îngheață . Eu știam că se fac termometre pe bază de alcool care pot indică și -50 de grade (se folosesc în special acolo unde îngheață mercurul, acesta devine solid la -40 de grade, dacă au lipsit la fizică puteau să-l citească pe Jules Verne și aflau). Alcoolul etilic pur are temperatura de îngheț sub -100 grade... Oare vodka dau țuica ce au 40 grade la ce temperatură îngheață?
Edited by Bogdansv1, 02 December 2015 - 20:22. |
#48
Posted 11 March 2017 - 08:14
Imi permit sa dau si eu cu parerea... referitor la 'ingheata'.
Alcoolul in solutie pura (100%) nu ingheata. Dar e 14% in vin si 40% in tuica. Restul apa, iar apa ingheta. Problema nu se pune ca ingheata 'molecula' de alcool, ci solutia in care se afla. Asadar se formeaza gheata din apa din solutie, iar particulele de alcool ori se separa, ori raman suspendate in structura inghetata. Avand in vedere ca sunt si substante care nu sunt nici apa nici alcool pur, cum ar fi aromele... o alta problema e ca se deterioreaza astea din urma. Si mai e si problema ca apa inghetata creste in volum si risca sa sparga sticla Iarna trecuta mi-a inghetat vinul in damigeana, tinuta pe scara!! Fara sa fie -20 grade afara Am salvat vinul... dar pe urma a crapat damigeana! Edited by aidul, 11 March 2017 - 08:15. |
#49
Posted 18 November 2017 - 15:24
O varianta mai simpla si mai putin costisitoare este maturarea tuicii sau a palincii cu aschii de lemn.Extractul de lemn de dud,cires,prun ,salcam care înnobilează pălinca are proprietăţi antioxidante, tonifiante, iar prin procese biochimice lente transformă pălinca, oferindu-i un plus de nobleţe, ţinută şi fineţe. Aschiile de lemn trebuie sa fie tratate termic si sa provina de la un lemn uscat minim 2-3 ani.Se pot folosi pentru maturarea distilatelor corectand culoarea, mirosul,gustul in mod natural.Perioada de tratament depinde de efectul care se doreste a fi obtinut si poate oscila intre 2 si 8 saptamani.https://www.facebook.com/Natural-748160485347059/
|
#50
Posted 19 November 2017 - 12:37
usrnm, on 16 septembrie 2015 - 14:32, said:
Ramane putin, dar macar e ceva bun. In sticla le tine degeaba. Poate sa cumpere si peste 18 ani si va fi acelasi lucru. Eu la 10L de palinca tinute in butoi am mai ramas cu vreo 2L parca, dupa vreo 3 ani. Dar era senzatie si culoarea si aroma si gustul. Eu am cumparat pana la urma un butoi cu doage din dud si prun.A curs la inceput, mai ales prin doagele de prun. Dupa ceva timp, nu a mai curs, acum e ok.Culoarea obtinuta dupa aprox 1 an e foarte frumoasa.Si gustul e f placut |
#51
Posted 29 April 2022 - 15:50
Bună
va rog dacă știe cineva de unde as putea sa cumpar în Timișoara damigene de sticla, mulțam |
|
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users